1K
2022-09-13 49 瀏覽
紀念日想找有氣氛的餐廳慶祝~網上看了,發現這店子的日式鐵板燒是個不錯之想法,也就很快預約了這個神秘滿滿之地方。店子內有視覺畫面欣賞,又有美吃獎勵味蕾,棒,最適合情侶慶祝。套餐可品嚐到高質和牛,又有海鮮,配搭非常豐富。最特別的是,坐吧枱更有專人服待,輕輕鬆鬆坐著等吃,感受專人燒肉。 主打燒肉,在這區人氣亦高,憑著快樂氣氛,成為愛氣氛新寵兒。店子供應時令前菜、海鮮及肉類。前菜先提供前菜,吃罷後前菜如慢煮感覺,棒,有心的處理也。海鮮有帆立貝及鮑魚呢,鮮味十足。店主從日本選的矜貴食物,也是很日本味雞肉一心想來吃燒肉,重點當然是落在主打的肉。當中擺盤不錯,很有感覺。烤煮過後,雞伕帶有肉香且。油份不會高的,脂肪含量較少,肉味較香濃。燒至金黃色的雞肉最後可蘸上特製醬汁提升味道層次。豚肉炒飯跟餐炒飯,份量足,所以朋友也很滿意。店子的氣氛很好,鮮味十足。用來跟朋友聊心事,也不錯,店子的人手不多,但很用心做食物,日式鐵板,念念不忘,總是想再去試試其他鐵板燒餐喔。
主打燒肉,在這區人氣亦高,憑著快樂氣氛,成為愛氣氛新寵兒。
店子供應時令前菜、海鮮及肉類。
前菜
先提供前菜,吃罷後前菜如慢煮感覺,棒,有心的處理也。
海鮮
雞肉
豚肉
炒飯
跟餐炒飯,份量足,所以朋友也很滿意。
2022-09-13 30 瀏覽
大埔有間隱世鐵板燒晚餐,朋友生日食好d啦,點左一人一個set,分別是$588和$788既鐵板餐😋美人梅酒梅酒味道甜美,帶點酸酸甜甜更開胃溫泉蛋混合魚子醬魚子醬很香濃,粒粒入口爆開,這配搭很好👍🏻鐵板燒海鮮東星班、鮑魚東星班魚味香,入口細滑,美味可口鮑魚肉質鮮味,而且口感爽彈軟嫩帆立貝、鮑魚帆立貝好大粒煎得很入味,十分爽口彈鮑魚肉質鮮味,而且口感爽彈軟嫩宮崎豬入口已經感到肉質嫩滑多汁, 伴上菠蘿汁更加提升味道👍🏻一食難忘澳洲M5和牛和牛肉肉質鮮嫩可口,富有牛味香濃美味,再配搭炸蒜片/黑碳鹽/葡萄雪梨汁,使肉味更提升更出色蝦炒飯炒飯炒得唔錯夠乾身粒粒分明,味道都幾好麵豉湯好濃香既湯😋甜品 雪糕有士多啤梨味和伯爵味,是日本雪糕

美人梅酒
梅酒味道甜美,帶點酸酸甜甜更開胃

溫泉蛋混合魚子醬
魚子醬很香濃,粒粒入口爆開,這配搭很好👍🏻

鐵板燒海鮮

東星班、鮑魚
東星班魚味香,入口細滑,美味可口
鮑魚肉質鮮味,而且口感爽彈軟嫩

帆立貝、鮑魚
帆立貝好大粒煎得很入味,十分爽口彈
鮑魚肉質鮮味,而且口感爽彈軟嫩

宮崎豬

澳洲M5和牛
和牛肉肉質鮮嫩可口,富有牛味香濃美味,
再配搭炸蒜片/黑碳鹽/葡萄雪梨汁,使肉味更提升更出色

蝦炒飯
炒飯炒得唔錯夠乾身粒粒分明,味道都幾好

麵豉湯
好濃香既湯😋

甜品 雪糕
有士多啤梨味和伯爵味,是日本雪糕
2022-08-29
2022-09-12 49 瀏覽
為食妹👧🏻係大埔人。無意之間發現大埔有間隱世鐵板燒。門口帶點神祕。要按門鐘進入。一進門猶如走進中西區高級餐廳🤩。🐽豬仔話食鐵板燒點都要飲啖酒😬😬。我地點了瓶梅酒+果汁淺嘗一下👅。點了五款食物一齊開心share🥰。✨北海道刺身級帶子 帶子輕煎兩面。入口刺身般鮮甜✨鵝肝多士 鵝肝肥美✨越南特大虎蝦 虎蝦大隻爽口。✨澳洲和牛厚切牛舌 厚切牛舌口感佳。蘸上兩款醬汁好夾👍🏻✨鵝肝炒飯 一大件鵝肝放頂。上面灑上木魚碎。更添口感😛超滿足的一餐❤️。
點了五款食物一齊開心share🥰。
✨北海道刺身級帶子 帶子輕煎兩面。入口刺身般鮮甜
✨鵝肝多士 鵝肝肥美
✨越南特大虎蝦 虎蝦大隻爽口。
✨澳洲和牛厚切牛舌 厚切牛舌口感佳。蘸上兩款醬汁好夾👍🏻
✨鵝肝炒飯 一大件鵝肝放頂。上面灑上木魚碎。更添口感😛

超滿足的一餐❤️。
好朋友生日🎂佢一直好想食鐵板燒,仲話要有個廚師喺前面到燒嗰啲餐廳😆上網搵咗好耐,終於搵咗一間位於大埔嘅燚由太和地鐵站🚇行去8分鐘左右到啦因為唔想諗嘅關係一於就揀咗餐廳最貴嘅套餐珍稀廚師發辦套餐 $1388✨沙律🥗 🔸招牌沙律🥗食得出啲蔬菜都好新鮮,加上佢哋秘製嘅醬汁,唔錯㗎✨前菜 🔸法國魚子醬配溫泉蛋🥚原來魚子醬配溫泉蛋係咁特別㗎,魚子醬本身鹹鹹地,同溫泉蛋一齊食✨刺身兩品 🔸北海道刺身帶子🍣超大粒超新鮮嘅帶子,識落好有鮮味👍🏻👍🏻✨鐵板海鮮兩品 🔸 鐵板燒鮑魚+帆立貝廚師喺你面前即刻燒,配上黑松露一齊燒,即刻高級晒✨季節料理 🔸鵝肝多士🍞我係第一次食鵝肝,冇諗過原來咁好食,入口即溶,令我愛上咗😍以前鵝肝俾我嘅感覺係好苦我唔鍾意個味道,但今次食完我就覺得又幾好食喎,加上配上佢獨特嘅菠蘿酸甜地嘅醬汁,完全係好夾✨鐵板燒肉類(雞,豬,羊) 🔸鐵板燒日本宮崎豬🐷我哋就揀咗日本宮崎豬,超級好食,廚師會喺你面前煎香😍真係特別好食㗎✨炒飯 🔸海蝦炒飯🍤冇諗過炒飯會喺你面前吵架,好震撼,廚師知道我哋兩個人食飯,佢就話不如分開俾我哋,一人一
好朋友生日🎂
佢一直好想食鐵板燒,仲話要有個廚師喺前面到燒嗰啲餐廳😆
上網搵咗好耐,終於搵咗一間位於大埔嘅燚

由太和地鐵站🚇行去8分鐘左右到啦

因為唔想諗嘅關係
一於就揀咗餐廳最貴嘅套餐
珍稀廚師發辦套餐 $1388

✨沙律🥗
🔸招牌沙律🥗
食得出啲蔬菜都好新鮮,加上佢哋秘製嘅醬汁,唔錯㗎

✨前菜
🔸法國魚子醬配溫泉蛋🥚

刺身兩品
🔸北海道刺身帶子🍣
超大粒超新鮮嘅帶子,識落好有鮮味👍🏻👍🏻

✨鐵板海鮮兩品
🔸 鐵板燒鮑魚+帆立貝
廚師喺你面前即刻燒,配上黑松露一齊燒,即刻高級晒

✨季節料理
🔸鵝肝多士🍞

✨鐵板燒肉類(雞,豬,羊)
🔸鐵板燒日本宮崎豬🐷

✨炒飯
🔸海蝦炒飯🍤
冇諗過炒飯會喺你面前吵架,好震撼,廚師知道我哋兩個人食飯,佢就話不如分開俾我哋,一人一碗,好靚呀,炒得夠香👍🏻

✨湯
🔸麵豉海帶湯🥣
雖然係普通嘅麵豉湯,但其實一啲都唔普通㗎,廚師嘅刀工真係好勁,個豆腐切到好靚,好似花咁樣

甜品
🔸紅酒煮雪梨🍐
紅酒炆得好入味,每一啖雪梨都食到紅酒嘅香味,設計仲好靚,又有啲金泊喺上面

🔸美人梅酒🍷 $93
甜甜地,紋絡有好香嘅梅味,又唔會太高酒精,啱晒女仔飲👍🏻

我既評分(5⭐️為滿分)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

燚 (大埔)
📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2022-09-12 35 瀏覽
屋企人發現咗大埔有間堅隱世嘅高質超值鐵板燒ᕕ( ᐛ )ᕗ 店面細細,又隱蔽,真係好有𝖿𝖾𝖾𝗅♡︎ 好適合家人/朋友/公司同事包場用餐慶祝🤗 如果想坐鐵板吧檯,記住要卜位,座位好有限ت✔︎美人梅酒 $93/杯一嚟就叫咗杯梅酒飲🥰 果香清甜。入門廚師發辦套餐 $588/位✔︎ 沙律 ˢᵃˡᵃᵈ沙律清爽甜水,加咗柚子汁更清新開胃。✔︎ 鐵板海鮮兩品 ᵗᵉᵖᵖᵃⁿʸᵃᵏⁱ ˢᵉᵃᶠᵒᵒᵈ ⁾² ᵗʸᵖᵉˢ⁾海鮮分別係扇貝及鮑魚,各2件。扇貝配黑松露牛油汁,鮮香又唔韌;鮑魚則配蒜蓉醬,相當香口彈牙😋✔︎ 鐵板肉類一品 ᵗᵉᵖᵖᵃⁿʸᵃᵏⁱ ᵐᵉᵃᵗ ⁾¹ ᵗʸᵖᵉ⁾肉類係雞扒&豬扒,2選1。雞扒煎得焦黃,皮脆肉香,配埋碟邊嘅辣汁一齊食,更惹味😍 豬扒則配菠蘿蒜汁,令肉質口感清新特別。✔︎ 炒飯 ᶠʳⁱᵉᵈ ʳⁱᶜᵉ炒飯粒粒分明,有啲炒蛋香味,紅蘿蔔粒增加咗炒飯嘅口感層次👍🏻✔︎ 甜品 ᵈᵉˢˢᵉʳᵗ係紅酒煮雪梨,清甜解膩🫶🏻

✔︎美人梅酒 $93/杯
一嚟就叫咗杯梅酒飲🥰 果香清甜。

入門廚師發辦套餐 $588/位

✔︎ 沙律 ˢᵃˡᵃᵈ

沙律清爽甜水,加咗柚子汁更清新開胃。

✔︎ 炒飯 ᶠʳⁱᵉᵈ ʳⁱᶜᵉ

✔︎ 甜品 ᵈᵉˢˢᵉʳᵗ
係紅酒煮雪梨,清甜解膩🫶🏻
2022-09-12 30 瀏覽
昨天與家人訂位到大埔一間小店,亞仔說喜歡吃和牛鐵板燒,試下新店看看有沒有驚喜。一心想品嚐美酒佳餚,生啤配燒烤是絕配,但新店太新連生啤機也未到,惟有飲Sake!我們三人點了和牛及入門套餐。先來前菜沙律,三文魚,菠蘿新鲜,sauce也不錯,惟蔬菜較一般。然後菠蘿汁鵝肝配cream, 入口三種味融合一起,非常開胃,並帶出鹅肝獨有味道,值得一讚。接著帶子刺身,用料新鲜,並沒有雪藏味,不用點醬油,單吃便可。鵝肝波蘿汁配多士,更是绝配,雖然我們點了兩份餐,老闆送多份魚子醬波蘿汁配多士,也十分鮮味,亞仔想再吃。燒魚,蝦和鮑魚,非常惹味,送酒一流。主菜和牛,入口雖不是即融,也非常juicy, 不太肥也正合胃口,我只吃了兩塊,眨眼被掃一空。反而豬扒略為遜色,有點硬口,配上蒜香牛油汁也可以。鹅肝炒飯一般,未夠香。最後紅酒雪梨,沒有酒味是預期,但對我們在席三位算是太甜。整餐侍應有介紹各樣菜色,並主動添水,但日式高级爐端燒,除冰水外,若能提供綠茶/玄米茶更好。酒類多元,可式太貴,應再調整價格。百多元的30ml Sake尚可,價格有點貴。整體而言,若價格再調低少許,或許會再光顧的。
  • 鵝肝多士
  • 菠蘿鵝肝
2022-09-10 37 瀏覽
最近黎左呢間餐廳食鐵板燒,發覺好高質,沙律方面加埋酸酸甜甜既汁,超開胃😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍魚子醬溫泉蛋,蛋味超濃郁😋😋😋😋😋😋😋海鮮方面叫左鮑魚同埋鮮蝦,除左賣相超靚之外,野食都好新鮮,配埋醬汁可以話係岩岩好❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️豬扒同牛同樣做得超出色,肉汁鮮嫩,岩曬打卡🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰再加埋麵豉湯,同埋甜品,為呢一餐畫上左完美既句號😝😝😝😝😝😝

魚子醬溫泉蛋,蛋味超濃郁😋😋😋😋😋😋😋

2022-09-09 30 瀏覽
👨🏻‍🍳廚師發辦,一諗就諗起壽司!你又有無諗過法日Fusion都可以做廚師發辦?💁🏻‍♀️呢間小店位於太和,如果放工唔想去得太遠又想搵個靜靜地既地方同朋友傾下計享受下高質既生活,呢度就岩晒你啦🌌陰暗既環境,專人既服務,一碟碟精美既食物,配上美酒簡直就係享受!🥗菜式方面,更加唔能夠錯過,呢度分咗4個價錢既set..今次揀咗季節限定廚師發辦 $788/位🍺酒個方面,出面餐廳上既,一定係一杯杯呢度竟然係一支支..真係抵到嚇死我呀..老闆到底係咪蝕本做生意架?🥃美人梅酒好岩女仔口味,味道偏甜,帶有濃郁既梅香🍶世界鷹純米吟釀清得黎帶有酒味,未算好濃烈,但好易入口..不得不介紹, 店家用冷酒器上酒,吸睛到不到,好有心思🦐🦐🦐自製蝦頭汁配越南虎蝦🦐大大隻虎蝦又好彈牙,配上好特別既蝦頭汁帶出蝦既鮮味🥚🥚魚子醬溫泉蛋用慢煮機既配合,迎造出溫泉一樣既溫度去烹調既溫泉蛋再配上粒粒魚子醬作調鮮,真係好細心🌷🌷南非鮑魚獨子蒜海鹽蝶豆花泡泡呢個可以話係超級推介既菜式鮑魚無特別調味..只係利用獨子蒜醬去提鮮海鹽蝶豆花泡泡亦係店家自製出面都搵唔到..好有新意🐷🐷日本黑豚菠蘿雪梨汁蒜蓉牛油汁完美既火喉,火燒既痕跡啖啖ju
👨🏻‍🍳廚師發辦,一諗就諗起壽司!
你又有無諗過法日Fusion都可以做廚師發辦?
💁🏻‍♀️呢間小店位於太和,如果放工唔想去得太遠
又想搵個靜靜地既地方同朋友傾下計
享受下高質既生活,呢度就岩晒你啦

🌌陰暗既環境,專人既服務,一碟碟精美既食物,配上美酒
簡直就係享受!

🥗菜式方面,更加唔能夠錯過,呢度分咗4個價錢既set..
今次揀咗季節限定廚師發辦 $788/位

🍺酒個方面,出面餐廳上既,一定係一杯杯
呢度竟然係一支支..真係抵到嚇死我呀..
老闆到底係咪蝕本做生意架?

🥃美人梅酒
好岩女仔口味,味道偏甜,帶有濃郁既梅香

🍶世界鷹純米吟釀
清得黎帶有酒味,未算好濃烈,但好易入口..
不得不介紹, 店家用冷酒器上酒,吸睛到不到,好有心思

🦐🦐🦐自製蝦頭汁配越南虎蝦🦐
大大隻虎蝦又好彈牙,配上好特別既蝦頭汁
帶出蝦既鮮味

🥚🥚魚子醬溫泉蛋
用慢煮機既配合,迎造出溫泉一樣既溫度去烹調既溫泉蛋
再配上粒粒魚子醬作調鮮,真係好細心

🌷🌷南非鮑魚獨子蒜海鹽蝶豆花泡泡
呢個可以話係超級推介既菜式
鮑魚無特別調味..只係利用獨子蒜醬去提鮮
海鹽蝶豆花泡泡亦係店家自製
出面都搵唔到..好有新意

🐷🐷日本黑豚菠蘿雪梨汁蒜蓉牛油汁
完美既火喉,火燒既痕跡
啖啖juicy, 醬汁都分咗2種,分別係菠蘿雪梨汁同蒜蓉牛油汁
雪梨汁解膩, 蒜蓉牛油汁野味

🐮🐮M5澳洲和牛葡萄雪梨汁菠蘿東方汁
和牛粒出奇地嫰,肉汁濃郁
2022-09-09 31 瀏覽
🍽️Omakase就食得多,燒肉omakase就真係未試過,以為呢D咁了能野要出中環尖咀食,點知大埔都有得食。坐低當然叫杯酒🍺飲輕鬆下朋友唔飲得所以叫左支美人梅酒,我就叫左支世界鷹純米吟釀🍶,店家仲用左冷酒器上,有花心思。值得一提係呢度sake真係幾抵飲。👍🏻🔸前菜家製蝦頭汁配越南虎蝦🦐越南虎蝦大大隻,燒到剛剛熟肉質非常彈牙,蝦頭拎黎整汁淋返落蝦度,帶出雙重鮮味。🔹魚子醬溫泉蛋溫泉蛋🥚配上魚子醬攪混享用,剛好中和頭先濃濃蝦味🔸南非鮑魚獨子蒜海鹽蝶豆花泡泡🌷南非鮑魚火喉剛剛好,配上獨子蒜蓉風味不足。調味特別在用海鹽同蝶豆花打成咸味泡泡,玩味十足。🔹主菜日本黑豚菠蘿雪梨汁蒜蓉牛油汁🍐黑豚豬鞍火喉完美,咬落鮮嫩多汁,配汁有2種,分別係菠蘿雪梨汁同蒜蓉牛油汁,全部都係自家製,一甜一咸。🔸M5澳洲和牛葡萄雪梨汁菠蘿東方汁🥩朋友主菜揀澳洲和牛柳,切粒鐵板烤成,食落震驚地淋,可以用入口即融形容,如果食牛既真係必試。🔹大蝦炒飯飯炒得乾身,好食過好多中餐廳🍚🔸紅酒雪梨燉雪梨配紅酒汁加忌廉🍷可能其他菜式太出色,呢個甜品就顯得不過不失了。

🔸前菜
家製蝦頭汁配越南虎蝦🦐

🔹魚子醬溫泉蛋
溫泉蛋🥚配上魚子醬攪混享用,剛好中和頭先濃濃蝦味

🔸南非鮑魚獨子蒜海鹽蝶豆花泡泡🌷

🔹主菜
日本黑豚菠蘿雪梨汁蒜蓉牛油汁🍐

🔸M5澳洲和牛葡萄雪梨汁菠蘿東方汁🥩

🔹大蝦炒飯
飯炒得乾身,好食過好多中餐廳🍚

🔸紅酒雪梨
燉雪梨配紅酒汁加忌廉🍷
可能其他菜式太出色,呢個甜品就顯得不過不失了。
2022-09-09 26 瀏覽
心血來潮想吃鐵板燒,知道大埔開咗一間日本鐵板燒專門店,主打高質鐵板燒料理,除咗有季節限定廚師發板套餐選擇,仲有散叫食物,即刻入去試吓先。裏面嘅燈光昏暗,感覺好有氣派有情調,仲可以坐吧枱位置,一路睇住師傅用鐵板燒食物,一邊慢慢享受。嚟到呢度當然要叫返啲酒精飲品,當中仲有日本酒及梅酒等選擇,又貪靚又想飲少少甜酒嘅我,美人梅酒最適合我不過,甜甜地嘅梅味好易入口。季節限定廚師發板套餐當中包括有沙律前菜,新鮮的沙律有一些意大利黑醋汁及柚子汁作為點綴,兩種醬汁可以令味道更加鮮甜,而白色一塊就是龍珠果。甘香法國魚子醬日本蛋,整個撈埋一齊食除咗雞蛋味香濃,而且非常Creamy呢。鐵板海鮮兩品當中包括有兩種海鮮,一隻燒得很香的白頭老虎蝦,可以點附以的蝦頭膏汁,而兩隻鮑魚配上獨子蒜蓉醬,旁邊點綴的蝶豆花海鹽泡泡,點一點令鮑魚鹹鮮度更加充足。鐵板肉類當中我哋就揀選了豬肉類,這一款肉質鮮嫩的冰火黑毛豬,肉質中間係凍嘅,所以有冰火感覺,配上手打檸檬蛋白牛乳cream及特製菠蘿汁,分別釋出兩種口味。食埋個炒飯、飲埋碗湯,即刻覺得零瀉有飽肚感。最後食埋歌賣相好有特色嘅紅酒雪梨甜品,面頭有粒細小嘅玫瑰花,食嘅時候連埋

季節限定廚師發板套餐

鐵板肉類

食埋個炒飯、飲埋碗湯,即刻覺得零瀉有飽肚感。

最後食埋歌賣相好有特色嘅紅酒雪梨甜品,面頭有粒細小嘅玫瑰花,食嘅時候連埋cream及紅酒汁一齊食,令味道更突出呢。
2022-09-08 27 瀏覽
燚 (大埔)出糧就同朋友食豪啲!去左大埔呢間食Omakase😝野食水準好高,全部都好好食!季節限定廚師發辦套餐 🍱 $788/1位沙律🥗呢個沙律好新鮮,黑醋份量適中,有菠蘿同龍珠果做點綴😋好開胃嘅前菜😚前菜:魚子醬日本溫泉蛋🥚第二道前菜係魚子醬溫泉蛋😝魚子醬係口中爆開嘅質感好正,豐富嘅油脂,帶鹹同甜鮮味,同溫泉蛋一齊食好夾❤️🥰鐵板海鮮兩品:黑松露牛油扇貝🐚黑松露同扇貝嘅味道出奇地夾🤩黑松露嘅香味唔會蓋過左扇貝嘅味道,反而令扇貝嘅味道更出❤️蒜蓉醬鮑魚🐚個蒜蓉醬好正,好好食,為鮑魚提鮮左唔少😚好精緻嘅一道餸☺️主菜:澳酒M5牛柳粒🥩M5和牛果然係入口即溶,超滿足🥰好淋身,牛味重,有海鹽、蒜片同埋雪梨醬,三種都好好食,同牛粒好夾😋主菜:宮崎豬🐖宮崎豬同其他豬嘅口感好唔同,呢款豬嘅口感比較嫩😋豬肉嘅味道都好香,配埋自製嘅菠蘿菜汁令成道菜提升左一個層次❤️鮮蝦炒飯🍚粒粒金黃色,好好食😝蝦大大粒好新鮮!麵豉湯🫕豆腐形狀好靚,好清甜嘅湯🥰甜品:紅酒煮雪梨🍐超好食嘅甜品!紅酒味濃,雪梨煮到好淋好入味,表面仲有cream,整體好夾好有美感😆😆Asahi🍻 $88Asahi 大家飲過都知,係一種入口比較順滑嘅
燚 (大埔)

季節限定廚師發辦套餐 🍱 $788/1位

沙律🥗

前菜:魚子醬日本溫泉蛋🥚

鐵板海鮮兩品:

黑松露牛油扇貝🐚

蒜蓉醬鮑魚🐚
個蒜蓉醬好正,好好食,為鮑魚提鮮左唔少😚好精緻嘅一道餸☺️

主菜:澳酒M5牛柳粒🥩

主菜:宮崎豬🐖

鮮蝦炒飯🍚
粒粒金黃色,好好食😝蝦大大粒好新鮮!

麵豉湯🫕
豆腐形狀好靚,好清甜嘅湯🥰

甜品:紅酒煮雪梨🍐

Asahi🍻 $88
Asahi 大家飲過都知,係一種入口比較順滑嘅啤酒,唔會有普通啤酒嘅甜味☺️

美人梅酒 🍸 $93
呢度嘅梅酒好易入口,相對其他嘅梅酒比較甜🥰好適合女仔或者唔太鐘意飲酒嘅朋友❤️

環境好有Feel,住大埔嘅朋友仔可以嚟試下🥰偶爾食貴啲去慰勞自己❤️

地址:大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2022-09-07 25 瀏覽
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.7/5💜太和隱世鐵板燒😍餐廳門面係古典木板設計,名字由四個火組成,好特別🔥可以選擇廚師發辦或者散叫,餐廳座位唔算太多,記得提早預約✅越南特大虎蝦 $108虎蝦肉質厚實,味道鮮甜,用蝦頭蝦膏製作而成的醬汁,令味道更豐富🦐✅北海道刺身級帶子 138上面有魚子醬,中間係帶子,底部係意大利黃瓜,黃瓜好爽甜,索灑海鮮的精華,旁邊有竹炭鹽和櫻花鹽可以點嚟食🌸✅南非孔雀鮑魚 $288鮑魚爽口彈牙,本身鮑魚無太多調味,加咗蒜蓉醬好夾😊✅宮城縣厚切黑豚肉 $288配菠蘿蓉和蒜蓉牛油汁,比起蘋果蓉味道更清新,而且菠蘿味道更香甜☺️旁邊有櫻桃造型的小蘿蔔,可以點蒜蓉牛油汁食💕✅秋田比內雞 $288配蒜香牛油汁和東方汁,東方汁有小小辛辣感,係由幾種菜整成的菜辣汁,味道非常獨特👍🏻比內雞肉質嫩滑,和醬汁的配搭好夾✨✅鵝肝炒飯 $198炒飯飯粒分明☺️師傅會將鵝肝連埋炒飯一齊炒,所以每一啖都好香鵝肝味😋不過手法純熟,快到影唔切🤣✅飲品Asahi和美人梅酒,梅酒好易入口,好啱女仔飲☺️🐻總結鐵板燒的配搭有心思,幾款醬汁都好欣賞,鵝肝炒飯好好味😋📍燚 (大埔)大埔翠樂街11號美豐花園
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.7/5💜

✅越南特大虎蝦 $108

✅北海道刺身級帶子 138

✅南非孔雀鮑魚 $288
鮑魚爽口彈牙,本身鮑魚無太多調味,加咗蒜蓉醬好夾😊

✅宮城縣厚切黑豚肉 $288

✅秋田比內雞 $288

✅鵝肝炒飯 $198

✅飲品
Asahi和美人梅酒,梅酒好易入口,好啱女仔飲☺️

🐻總結
鐵板燒的配搭有心思,幾款醬汁都好欣賞,鵝肝炒飯好好味😋

📍燚 (大埔)
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2022-09-07 415 瀏覽
大埔其實係一個幾好住嘅小區,富有人情味, 燚 係大埔新餐廳,朋友介紹慶祝生日好有氣氛,當晚我哋都有一齊陪唱生日歌,大家都笑得好開心。重點係日式鐵板燒,由前喜來登酒店主廚主理,用最上乘材料,喜歡日式鐵板燒美食的朋友一定要收藏餐廳呀!燚,充滿神秘感,美豐花園地下,太和隱世鐵板燒餐廳「燚」,隱蔽的門面充滿型格,鐵板燒料理 $588 起已經可以食到廚師發辦,小店座位不多,有吧枱和雅座,最開心係不設用餐時限,一班朋友多人想有私人空間可包場,感受派對氣氛。食客一定要訂座呢!座位有限同埋方便師傅預備食材,確保不時不食,最新鮮的材料。兩位 20多年 經驗的前酒店日本菜大廚和法國菜大廚一齊主理,拼湊出法日 fusion 鐵板燒。天氣熱辣辣,坐低叫兩支啤酒 cheers 🍻 嘆吓先!啤酒冰凍透心涼,爽!入門廚師發辦套餐 $588第一次光顧,一於由入門版開始,感受一下這裏的法日 fusion 鐵板燒 色彩。Salad沙律前菜沙律新鮮又爽脆🥗配搭自家秘製醬汁,淡淡清香柚子味,酸酸甜甜鮮菠蘿,清新開胃!仲要有聖誕節先見到嘅龍珠果,好味道!Teppanyaki Seafood (2 Types)鐵板海鮮兩品料理擺

入門廚師發辦套餐 $588

Salad
沙律

Teppanyaki Seafood (2 Types)
鐵板海鮮兩品

料理擺盤好似法國菜般精緻,新鮮日本直送海鮮,廚師亦會每日親身到街市搜購海鮮食材,今晚我們品嚐大元貝和鮑魚。

大元貝肉厚鮮甜,食落啖啖肉好嫩滑飽滿,Q彈甜美配搭自製醬汁特別滋味!

鮑魚質感柔軟,口感爽脆有韌度,蒜蓉醬提鮮一流,賣相和味道滿分!

Teppanyaki Meat (1 Type)
鐵板肉類一品

日本秋田雞
秘製辣汁
秋田犬就聽得多,秋田雞就係第一次食,配秘製辣汁蒜香牛油🧈醬汁微辣好開胃!雞肉嫩滑而且脂肪少,健康美味,肉質鮮嫩緊致,食落好多汁。

宮崎豬
新鮮菠蘿汁
宮崎豬亦係健康之選,鐵板燒到金黃色,皮脆肉嫩,肉質柔軟多汁,大廚師火候控制剛剛好,配以新鮮菠蘿汁,好開胃,忍唔住食一口又一口,絕對是我最愛。

本來就冇食到小蘑菇,大廚忍唔住提提我,那一粒是櫻桃小蘿蔔🍒外貌弄成草菇,好得意好有心思,入口甘辛的味道,原來可以清一清味蕾,去油膩感,好有新鮮感。

Fried Rice
炒飯
真係唔捨得咁快就食炒飯,秘製醬汁炒飯,少少甜味帶豆香。鐵板燒大師傅炒飯粒粒分明,炒得好乾爽,加埋爽口大蝦,看似簡單但其實很美味。

Dessert
甜品🍮
很有法國菜特色的紅酒燉雪梨,第一啖酒香濃郁又清,酒紅色的梨肉很有光澤,入口爽脆,雪梨滋潤,口感細滑豐富。

總括而言,燚 ITSUMÉI 氣氛輕鬆,多款omakase 套餐或單點以供選擇,細心服務,節奏控制得好,又可以坐吧枱欣賞大廚功架。

慶祝紀念
生日
  • 廚師發板
2022-09-07 23 瀏覽
今日約左外國番黎既朋友,咁耐無見梗係要食啲正野,搵左間隱世鐵板燒餐廳間餐廳似bar,地方唔大,但幾有feel壽司既發板就食過,鐵板燒真係好少 同朋友叫左個廚師發板既鐵板燒套餐Cheers!食燒物梗係配啤酒啦!沙律鐵板海鮮兩品有兩隻鮑魚同一隻燒大蝦,大蝦肉爽口惹味,應該係用左茄汁調過,蝦頭仲爆蝦膏,食得出新鮮!另外有鹽泡做伴碟,靚得黎又可以自己調味,好欣賞個心思鐵板肉類一品雞肉香嫩多汁,配兩款醬汁,我特別鐘意個果醬,好香甜清新,令雞肉香味更加突出炒飯最後仲有海鮮炒飯😋😋 可能因為有海鮮汁調味,食落較鮮甜,飯粒炒得分明,唔會太油,但好香最後仲有甜品紅酒燴香梨用左鮮梨,食落好香甜,加上濃郁既紅酒香同忌廉,好特別🤤🤤

間餐廳似bar,地方唔大,但幾有feel
壽司既發板就食過,鐵板燒真係好少
同朋友叫左個廚師發板既鐵板燒套餐

Cheers!食燒物梗係配啤酒啦!

沙律

鐵板肉類一品

最後仲有甜品紅酒燴香梨
用左鮮梨,食落好香甜,加上濃郁既紅酒香同忌廉,好特別🤤🤤
2022-09-06 20 瀏覽
看到食評知道大埔有一間鐵板燒,由前文華酒店大廚主理,今晚便安排時間來到了。大門比較隱蔽,不易發現,內裏有六個位置可以看着廚師烹煮鐵板燒。沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、甜品,每位588。沙律:採用羽衣甘藍、菠蘿、蕃茄仔等,加上陳醋,攪勻之後進食,非常開胃。鐵板海鮮兩品,有新鮮海蝦和鮑魚。蝦身爽口彈牙,非常鮮味,因為廚師將蝦頭煎香,令到蝦頭的油流出,混合海蝦之後,味道層次更加豐富。鮑魚口感軟腍,蒜香味到十足,點些海鹽泡沫可以增加層次感。鐵板肉類一品,可以選擇黑豚肉或者雞肉。黑豚肉:外表帶點焦香味,內裏肉汁豐富,伴碟的菠蘿蓉,令到這個黑豚肉不會油膩。雞肉:雞皮部份煎得香脆可口,雞肉部份鮮嫩美味,加上蘋果蓉的酸甜味道,可以減少油膩感。炒飯:用珍珠米炒成的炒飯,粒粒分明,還有一隻中蝦在上面,吃完這個炒飯,都已經差不多飽了。甜品:紅酒會雪梨,紅酒已經揮發得差不多,雪梨吸收了紅酒的味道,清甜又帶點紅酒的香氣,加上金箔,感覺非常尊貴。岩户之舞特别本釀世$138,採用日本米,精米步合60%,酒精15%,開始嘅時候有點覺得酒精濃度好高,不過開瓶之後一段時間,就非常容易入口,用來佐膳鐵板燒,非常適

沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、甜品,每位588。

鐵板海鮮兩品,有新鮮海蝦和鮑魚。

鮑魚口感軟腍,蒜香味到十足,點些海鹽泡沫可以增加層次感。

鐵板肉類一品,可以選擇黑豚肉或者雞肉。

岩户之舞特别本釀世$138,採用日本米,精米步合60%,酒精15%,開始嘅時候有點覺得酒精濃度好高,不過開瓶之後一段時間,就非常容易入口,用來佐膳鐵板燒,非常適合,結果追加一瓶。