2022-10-19 395 瀏覽
大埔都有平價鐵板燒🫶🏻😍坐係吧台睇住廚師煮真係好有feel arr叫埋酒一邊同朋友傾計一邊食 帶走左生活好多煩惱🫶🏻♡入門廚師發辦套餐 $588包括沙律 海鮮2品 肉類1品 炒飯 甜品♡季節廚師發辦套餐 $788包括沙律 前菜 海鮮2品 肉類1品 炒飯 湯 甜品季節廚師發辦套餐多左前菜同湯而且肉類可以選擇牛😚而入門套餐只可以豬或雞選一➽沙律🥗用左黑醋 酸酸甜甜好開胃➽前菜温泉蛋加埋魚子醬第一次e個食法 温柔既蛋香中間有咸咸既魚子醬粒粒😍幾特別➽海鮮2品南非鮑魚 同帆立貝配上蝶豆花海鹽泡泡🫧上果時非常吸睛 個泡泡食落口有即時既海鹽味一瞬即逝既海鹽泡泡好過癮🤣🤣配埋海鮮食帶出海鮮既鮮味➽肉類1品分別叫左豬同牛😋牛配有竹炭鹽 牛加埋竹炭鹽超夾😍少少竹炭味配上濃濃既牛味而豬配有牛油汁同蒜香汁🫶🏻➽美人梅酒 $93非常易入口😋微甜好岩女士➽KIRIN 麒麟 $88啤一啤先🍻
大埔都有平價鐵板燒🫶🏻😍

➽KIRIN 麒麟 $88
啤一啤先🍻

2022-10-16
2022-10-16 54 瀏覽
依間餐廳鐵板燒嘅選擇分別有$588,$788,$1088同$1388,客人可以按照自己嘅份量同budget去揀,另外仲有得散叫!好flexible。質素都好好!好食推介今次就試左$588 set先,女仔食其實已經好夠食!沙律:沙律菜、菠蘿都好新鮮,水份好夠,龍珠果酸甜清香海鮮:鮑魚同扇貝好鮮甜同好有咬口,另外師傅好細心咁整埋蝶豆花泡泡作調味,覺得唔夠味嘅可以加少少就好似加咗鹽咁!好特別肉類:採用日本宮崎黑毛豬扒,肉質柔軟多汁,口感爽口炒飯:加埋啱啱煮海鮮嘅汁,令成個飯都好鮮甜。美人梅酒:酸酸甜甜嘅味道,既開胃又解

好食推介
今次就試左$588 set先,女仔食其實已經好夠食!
沙律:沙律菜、菠蘿都好新鮮,水份好夠,龍珠果酸甜清香

肉類:採用日本宮崎黑毛豬扒,肉質柔軟多汁,口感爽口

炒飯:加埋啱啱煮海鮮嘅汁,令成個飯都好鮮甜。

美人梅酒:酸酸甜甜嘅味道,既開胃又解
今年生日想食日本鐵板燒,屋企人就搵左間係大埔,高級的日本鐵板燒餐廳😍我地book 左下午一點,去到門口個陣,已經有其他人係門口準備入去。餐廳門口的設計都有隱蔽,唔睇清楚都唔知係一間餐廳。入到餐廳,雖然餐廳地方細細,但好有情調,我地就被安排坐係鐵板枱,可以睇到廚師處理食物,係另一種享受。我地之前係OpenRice 預訂左[豪華鐵板燒日式鮑魚海鮮午市套餐]$499.8 /人,經OpenRice 預訂,有折啊🫢$588平到$499.8(未連服務費)😝😝廚師會好細心介紹食物的食法,醬汁的用料和配搭。食物嘅擺碟非常精緻🤩前菜沙律,好清新有柚子同醋做配搭🥗,但無影到相😭味道:🌕🌕🌕🌑🌑蒜頭鐵板燒鮑魚,蒜頭好香,鮑魚口感非常好,烹調程度剛剛好,而鐵板蝦配魚子醬。隔離的白色是蝶豆花泡泡,可增加菜式嘅味道☺️味道: 🌕🌕🌕🌗🌑鐵板主菜,有豬,牛,雞選擇,我就揀咗豬扒,十分驚喜⭐️。鐵板豬好Juice,而且好嫩口,🍄蘑菇仔,可以食的,配豬嘅醬汁有兩款,兩款都好夾。😍味道:🌕🌕🌕🌕🌑最後有炒飯,及甜品雪糕,雪糕有唔同味(隨機抽樣),今次我試咗豆腐味,唔會太甜都幾好食。整體味道 :🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑

前菜沙律,好清新有柚子同醋做配搭🥗,但無影到相😭

味道:🌕🌕🌕🌑🌑

味道: 🌕🌕🌕🌗🌑

味道:🌕🌕🌕🌕🌑

整體
味道 :🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑

2022-10-16 21 瀏覽
一直好想食鐵板燒,今次見依間都幾多人介紹,而且係小店唔會太多人,可以同朋友靜靜地咁傾吓計,所以就試下!試左入門廚師發辦套餐($588),當中包括有沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯同甜品,都好豐富!首先沙律菜新鮮之餘配埋自家調配過嘅黑醋汁,清新又開胃。龍珠果都比較少食到,清甜多汁!海鮮就有鮑魚同大扇貝,鮑魚口感滑身柔軟,用左蒜黎調味好入味。另外粒扇貝幾厚身,用咗牛油同黑松露去調味,夠哂香。肉類可以揀豬或者雞,我就揀咗雞扒,雞皮香脆但肉質就保持到嫩滑多汁,個自家調配嘅醬汁好特別酸酸辣辣咁同雞肉幾夾。炒飯炒得粒粒分明,有淡淡海鮮嘅鮮甜味,好好食!最後甜品係日本嘅豆腐雪糕,入口好滑,豆味好濃食野嘅同時當然要叫啲酒飲,叫咗杯美人梅酒($93),比較甜好易入口!整體嚟講依間食物同環境都好唔錯!

炒飯炒得粒粒分明,有淡淡海鮮嘅鮮甜味,好好食!

最後甜品係日本嘅豆腐雪糕,入口好滑,豆味好濃

整體嚟講依間食物同環境都好唔錯!
2022-10-14 34 瀏覽
網上見到開左間新日本餐廳「燚」 大大既木門 充滿神秘色彩 即刻同朋友BOOK檯黎試下👣店裡座位不多 大概只能容納4-5組客人 服務質素有保證🫰極品廚師發辦套餐 ($1088+1) 沙律+前菜+刺身一品+鐵板海鮮兩品+季節料理+鐵板肉類一品+炒飯+湯+甜品沙律係龍珠果+菠蘿+沙律菜mix醋汁 好爽口 酸酸地又開胃🤗前菜係魚子醬溫泉蛋 鹹鹹地既魚子醬+水汪汪又滑溜既溫泉蛋 大膽既嘗試 有小驚喜😉刺身比較厚身 食到尾仲有少少米酒既味道 好新鮮🥳是日有4款唔同既海鮮選擇 我地揀左鮑魚&扇貝 蒜蓉鮑魚&黑松露牛油扇貝 都好新鮮 加上鹹鹹地既蝶豆花海鹽泡泡 食得好滿足😍師傳知道我地係兩個人share 特意將鵝肝多士分成兩份 方便我地食用 人性化既表現👏鵝肝+冰凍既蘋果檸檬蓉&cream+多士 呢個配搭非常好 好好味😇肉類係爽口彈牙既牛柳粒 有薯片(唔係脆果隻薯片) 竹炭鹽 wasabi 伴碟 從不同角度調味嘗試😺炒飯係鮮蝦炒飯 有兩隻大大既鮮蝦係飯上面🦐🦐 手切豆腐海帶湯 切得似花既豆腐 好巧刀功 湯既調味岩岩好🤤甜品係豆腐雪糕 濃濃既豆腐味✌️宮赲縣厚切黑豚肉 ($288+1) 豚肉油潤軟滑 但
店裡座位不多 大概只能容納4-5組客人 服務質素有保證🫰

極品廚師發辦套餐 ($1088+1)

刺身比較厚身 食到尾仲有少少米酒既味道 好新鮮🥳

炒飯係鮮蝦炒飯 有兩隻大大既鮮蝦係飯上面🦐🦐

手切豆腐海帶湯 切得似花既豆腐 好巧刀功 湯既調味岩岩好🤤

甜品係豆腐雪糕 濃濃既豆腐味✌️

宮赲縣厚切黑豚肉 ($288+1)
豚肉油潤軟滑 但唔肥膩 加上蒜香菠蘿汁 蒜香牛油汁 都係平時未食過既味道👍👍

KiRiN麒麟 ($88+1)
日本版既麒麟 👍👍👍

2022-10-14 32 瀏覽
呢間餐廳喺我地頭,見新開就同男朋友試吓。之前未試過鐵板燒,估唔到原來鐵板燒都幾有service,大廚會keep住同你傾下計,又會留意客人進食嘅速度去調節上菜時間。我哋2個貪方便,都係叫咗「入門廚師發辦套餐」($588)😆前菜,沙津🥗有沙律菜、火箭菜、菠蘿、龍吐珠等等,淋上黑醋汁,好清爽鐵板燒海鮮2品海鮮分別係扇貝同鮑魚,扇貝用左牛油同黑松露煮香🤩,啖啖鮮味;鮑魚肉臟已經處理好晒,燒好再淋上蒜蓉汁;最特別係伴碟嘅泡泡,啲泡泡係蝶豆花同海鹽打成的,所以係食得嘅👍🏻,咸咸哋幾得意再嚟係鐵板肉類一品我哋分別揀咗宮崎豬扒(配菠蘿菜汁),秋田雞扒(日本醬汁),擺盆好靚😎。肉扒有保留到肉汁,食落都可以🙌🏻炒飯一品用珍珠米整嘅蛋炒飯,飯粒炒到乾身有咬口最後嚟到甜品係雪糕,出面街冇見過嘅大阪牛乳豆腐雪糕,夠特別👍🏻飲品揀左2枝Kirin麒麟啤酒🍻

我哋2個貪方便,都係叫咗「入門廚師發辦套餐」($588)😆

前菜,沙津🥗
有沙律菜、火箭菜、菠蘿、龍吐珠等等,淋上黑醋汁,好清爽

鐵板燒海鮮2品

再嚟係鐵板肉類一品

炒飯一品
用珍珠米整嘅蛋炒飯,飯粒炒到乾身有咬口

飲品揀左2枝Kirin麒麟啤酒🍻

2022-10-12 29 瀏覽
今天適逢到大埔開會,會後便找了一些大埔友吃飯,他帶領了我去這一間隱世的鐵板燒餐廳,去到見到門口設計我私密程度相當之高,不說也不會知道這是一間餐廳。1664,花香清新,夠爽夠凍,和稍後的鐵板燒應該會相當配襯。北海道煙三文魚特式沙律,沙律賣相十分精緻,新鮮的沙律菜只需伴以黑醋和橄欖油調味,已經相當好食。廣島蠔,廣島蠔肉身飽滿,粒粒也是脹卜卜的,廚師將火候掌握得剛剛好,咬開內裏水潤 juicy,以蒜蓉洋蔥紅蘿蔔以及香蔥同炒,非常惹味。牛舌,牛舌厚切,味道帶著應有的酥香,蘸一點底下的黑色熔岩鹽,風味更為獨特。澳洲牛柳粒,牛柳粒熟度選擇了 Medium,切開裏面是惹人垂涎的粉紅色,伴以炸蒜片抑或 Wasabi 同吃是兩種截然不同的風味。越南特大虎蝦,虎蝦肉質爽脆,明顯用上了新鮮的貨色,隨附醬汁帶點刺激,非常開胃。鵝肝炒飯,以鵝肝炒飯作結,鵝肝的脂香與炒飯渾然天成,結束這美妙的一頓。

2022-10-10 39 瀏覽
人均六百 鐵板燒Omakase · 燚 (大埔)#鐵板燒#omakase#大埔 #大埔美食🕵🏻景最鐘意搵D又平又好食嘅Omakase 😆呢間餐廳主打法日fusion鐵板燒,所以每道菜嘅擺盤都十分精緻😍💕📋其實佢個鐵板燒Omakase 有好幾種唔同Level價錢~咁小妺同友人就揀咗佢最平嗰個套餐 廚師發板套餐] $588/位◼️ 沙律🥗 -沙律菜配上黑醋很開胃,再配上龍珠果、日本新鮮青木瓜片、蕃茄仔同埋菠蘿。◼️ 鐵板海鮮兩品▫牛油黑松露扇貝 -廚師用了高級黑松露鐵板燒大元貝,好香松露味🥰▫鮑魚蒜蓉汁 -鮑魚就用了蒜香味,十分惹味。兩款海鮮都非常新鮮彈牙。好似擺款裝飾咁樣嘅泡泡其實係蝶豆花海鹽泡泡🤫可提鮮,味道微鹽。◼️ 鐵板肉類一品 (可以選擇要雞扒或者豬扒,咁我就同有人一人揀一個,一齊share)▫️ 秋田髀內雞扒 -雞肉配日本家鄉東方汁. 雞皮煎到香脆,入口肉質都嫩。 ▫日本宮崎黑毛豬扒 🌟推介🌟 肉質結實,入口鬆軟嫩,師傅火候把握得得啱啱好👍🏻切開入面嘅肉係淡淡粉紅色,再配菠蘿蘋果蓉味道好清新。◾️ 炒飯 -大蝦加上紅蘿蔔粒、葱粒、蛋。炒飯飯粒粒分明👍🏻◾️甜品 ▫️日本豆腐雪糕▫️日本伯爵茶雪
人均六百 鐵板燒Omakase · 燚 (大埔)
#鐵板燒#omakase#大埔 #大埔美食

📋其實佢個鐵板燒Omakase 有好幾種唔同Level價錢~咁小妺同友人就揀咗佢最平嗰個套餐 [入門廚師發板套餐] $588/位

◼️ 沙律🥗 -沙律菜配上黑醋很開胃,再配上
龍珠果、日本新鮮青木瓜片、蕃茄仔同埋菠蘿。

◼️ 鐵板海鮮兩品

▫鮑魚蒜蓉汁 -鮑魚就用了蒜香味,十分惹味。
兩款海鮮都非常新鮮彈牙。

◾️ 炒飯 -大蝦加上紅蘿蔔粒、葱粒、蛋。
炒飯飯粒粒分明👍🏻

◾️甜品

▫️日本豆腐雪糕
▫️日本伯爵茶雪糕 -味道相對較濃,食到好香茶味。

🍹$93 美人梅酒 -好驚喜,酒精濃度不算高,呢個適合女仔飲,比較易入口🙌🏻淡淡的梅香味。
🍺$88 1664啤酒

💘最令人心動擺盤好精緻,適合情侶一齊嚟食。

🏘 L型鐵板燒枱可容納六個人,另設有兩張餐桌。

❗店舖門口裝飾獨特,門前有個鐘仔可以撳

🤵🏻🤵🏻‍♀️態度溫和有禮。

📍 地址:大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
📞61888270
朋友推薦大埔有一間隱世日本鐵板燒,今日終於有機會試一試!位於美景花園大街停車場旁邊,泊架車喺附近就可以行去食啦鱈魚乾 $58廚師燒過鱈魚乾嘅表面,熱熱地微溫淡淡鱈魚味,要嚟送酒啱晒美人梅酒 $93梅酒酒精濃度不會太高,略帶微甜,充滿梅香,好適合女士慢慢品嚐廣島蠔 $108一碟有三隻廣島蠔,廚師處理得相當出色,熟得黎口感香滑多汁而充滿濃郁嘅蠔味,表面塗上燒汁調味,伴碟用咗蒜蓉碎及雜菜、分子料理泡沫,口感相當豐富,必點!北海道刺身級帶子 $138以鐵板燒過的北海道帶子上鋪有名貴魚子醬,以黃瓜及不同花卉襯托伴碟,一口吃下有不同層次:帶子嘅鮮甜、魚子醬嘅鹹香、花嘅清新,好看又好吃的一碟菜式,大讚!推薦大家一定要試試!越南特大虎蝦 $108虎蝦咬落爽口彈牙有咬口,肉身夠厚,濃濃的蝦味,伴上分子料理泡沫,喜歡吃蝦的朋友不要錯過!宮城縣厚切黑豚扒 $288黑豚扒肉質厚實而不油腻,廚師以岩鹽吊味,味道及火候亦控制得刚刚好,配上清新微甜的菠蘿汁,及得意蘑菇型的配菜,大滿足!澳洲牛柳粒 $238牛柳粒叫咗五成熟,廚師巧手將牛柳兩面煎得金黃而內裏半生熟,牛肉味濃郁而肉質嫩滑,配上香脆乾蒜片,回味無窮!總結:

鱈魚乾 $58
廚師燒過鱈魚乾嘅表面,熱熱地微溫淡淡鱈魚味,要嚟送酒啱晒

美人梅酒 $93

廣島蠔 $108

北海道刺身級帶子 $138

越南特大虎蝦 $108

宮城縣厚切黑豚扒 $288

澳洲牛柳粒 $238

總結:在住宅區有一間價格相宜而食物質素相當高的鐵板燒店,實在幸福。雖然店舖不大,但感覺溫馨,服務員親切有禮。感覺到廚師對食物的用心及堅持,滿滿的愛💖
2022-10-06
  • 美人梅酒
  • 鱈魚乾
  • 澳洲牛柳粒
2022-10-10 19 瀏覽
今日我地兩個入大埔玩,輕輕鬆鬆搵間好少少嘅餐廳食下,搵左呢間 燚。門口放了餐牌,街外望不到裡面,食客私隱度好高。好,坐低睇下有咩好食先。叫左兩客588 omakase套餐。前菜沙律菜好新鮮,配左龍珠果,底下仲有黑醋汁。另外叫左個小吃黎送下啤酒,白飯魚乾,將白飯魚壓縮炸脆,再cut成一片片,咁樣食都幾特別。南非孔雀鮑魚,煙韌得黎好彈,日本扇貝配左個蝶豆花泡泡,有海水味又鮮甜。主菜要左豬,豬肉超腍,肉味重,粉紅色嘅係櫻桃蘿蔔,好甜爽,食落真係有櫻桃嘅香味甜味,after taste帶甘,側邊配個菠蘿汁,個豬肉好夾。雞肉就用上蒜蓉汁去做,因為雞肉比較有脂肪,側邊配酸辣汁,感覺冇咁油膩。炒飯粒粒分明,影相都見到每粒圓潤有光澤,個飯炒得好好好香。甜品就係日本豆腐杯裝雪糕,好重豆腐味。
門口放了餐牌,街外望不到裡面,食客私隱度好高。

好,坐低睇下有咩好食先。
叫左兩客588 omakase套餐。

前菜沙律菜好新鮮,配左龍珠果,底下仲有黑醋汁。

炒飯粒粒分明,影相都見到每粒圓潤有光澤,個飯炒得好好好香。

甜品就係日本豆腐杯裝雪糕,好重豆腐味。
2022-10-07 18 瀏覽
這家位於太和美豐花園的小巷內,原來是由兩位20多年經驗前酒店日本菜大廚、歐洲回流法國菜大廚主理,所以把鐵板燒弄得像如法國菜般精緻😍 所有食客需訂座,以便度身預備食材,確保最新鮮足料。因為再散叫Menu內,不預約的話,很多食物是沒有供應的。我們一行二人點了一個餐一個散叫,餐是點了入門版,$500的那個。頭盆先有新鮮沙律 🥗,含有羽衣甘藍、青瓜、車厘茄及生菜,好新鮮,好開胃👅海鮮兩品分別有牛油松露帆立貝及香蒜燒鮑魚。帆立貝肉質細嫩,Juicy多汁,帶松露香。鮑魚爽滑鮮甜,上面鋪滿蒜蓉,十分惹味。伴碟的是蝶豆花海鹽泡泡,可以作一個提鮮的作用。餐的主菜可選擇日本宮崎黑毛豬🐷及秋田雞扒🐔。我點了豬,黑毛豬厚身,肉質結實,入口鬆軟,配菠蘿蘋果蓉感覺小清新散叫的主菜是🐮澳洲和牛粒,我比較喜歡這個,外層燒香,包着中間嫩肉,有層次感,再配葡萄雪梨汁就帶優香。最後以炒飯作結,餐是虎蝦蛋炒飯,由於用了珍珠米做飯底,粒粒分明及彈牙。很有蛋味,不會太鹹,另外散叫的是鵝肝炒飯其實跟餐的那個沒有分別的,只是炒飯包了鵝肝油,而且飯面會鋪了一片鵝肝。另外點了啤酒和美人梅酒,梅酒容易入口,適合女仕。

另外點了啤酒和美人梅酒,梅酒容易入口,適合女仕。
2022-10-07 34 瀏覽
相信大家對日本鐵板燒都唔會陌生, 但係 fusion嘅法日鐵板燒, 唔知大家有試過未呢?位於大埔嘅呢一間感覺帶點隱世嘅《燚》, 由兩位有經驗嘅日本同法國大廚主理。 鐵板燒結合咗法國菜嘅精緻,以及日本菜嘅細膩, 令人食起嚟更加賞心悅目。同一般日本鐵板燒唔同,餐廳嘅氣氛裝橫畀人一種好chill嘅感覺, 食客係品嚐鐵板之餘, 仲可以配襯紅、白酒或清酒、梅酒, 隨個人口味選擇。打響頭炮嘅係《 北海道刺身級帶子》。 帶子嘅賣相精緻, 主角當然係外面燒得金黄,裏面流心軟綿嘅帶子啦。 帶子配上香氣十足嘅黑松露醬, 將帶子嘅鮮甜味, 襯托起黑松露嘅香氣,兩者嘅配搭實在係冇得輸。 下面托底嘅係吸收咗帶子精華嘅翠玉瓜,口感爽嫩,同時亦鮮甜美味。另一道都幾難忘嘅係《 廣島蠔》。 呢道蠔嘅火侯拿捏得相當準確,剛剛熟,脹卜卜,咬落爆汁, 就算係裙邊位置都非常嫩。 至於蠔味就不用懷疑, 廣島蠔蠔味十足, 鮮甜得又黎有帶有海水嘅咸鮮,新鮮高質。意想不到蠔下面嘅配菜同樣令人難忘。 驟眼看以為是將雜菜通通炒在一起, 誰知食起上嚟味道突出, 品嚐到各種新鮮蔬菜嘅甜, 同埋爽, 有芹菜、蘿蔔、香蔥、蒜粒等等,食落甜得嚟又帶

意想不到蠔下面嘅配菜同樣令人難忘。 驟眼看以為是將雜菜通通炒在一起, 誰知食起上嚟味道突出, 品嚐到各種新鮮蔬菜嘅甜, 同埋爽, 有芹菜、蘿蔔、香蔥、蒜粒等等,食落甜得嚟又帶點惹味, 非常開胃。

《 鵝肝多士》 係我食鐵板燒其中一樣最期待嘅美食。 呢度嘅鵝肝多士融入咗法式烹調方法, 香煎嘅鵝肝外面香脆, 帶有焦糖嘅香味, 下面鋪住大廚特製嘅檸檬忌廉蛋白mouse , 味道酸酸甜甜, 中和咗鵝肝嘅油膩感, 整個鵝肝多士口感非常豐富,鵝肝嘅餘韻喺味蕾中徘徊,令人回味。

《 澳洲牛柳粒》 品嚐到濃郁嘅肉香, medium嘅牛柳粒口感嫩, 保存到肉汁, 連埋香口惹味嘅炸蒜片一齊食, 別具風味。

最後嘅《 鵝肝炒飯》, 炒得粒粒分明, 每粒都沾滿蛋汁, 香氣四溢, 另外鵝肝嘅油份溶入咗炒飯當中, 令人不禁大口大口吃下。

整頓鐵板燒感受得到大廚嘅誠意, 係小店之中,都能夠有咁嘅質素, 確實難得。

2022-10-06 13 瀏覽
今日叫左入門廚師發瓣套餐$5881)另叫👉飲品(自費)美人梅酒$93(一杯)唔係一支😜甜味多啲,適合女士。麒麟啤酒$88(一支)前菜2)日式沙律配黑醋汁除咗沙律菜,橙色嘅係龍珠果,白色嘅係日本新鮮青木瓜,口感爽脆,還有新鮮蕃茄仔同菠蘿。3)鐵板海鮮兩品鐵板上,用扇貝放入黑松露同牛油預熱,之後在鐵板烹調鮑魚同扇貝。大家見到在碟上看見的泡沫係👉蝶豆花海鹽泡沫鮑魚配搭蒜蓉醬,鮑魚彈牙👍扇貝配搭蒜蓉牛油汁,扇貝煎到啱啱熟👍好香呀!襯熱食啦⋯⋯4)鐵板燒肉(因為叫咗✌️兩個餐😝所以一個食雞,一個食豬,唔好誤會一個餐又有豬又有雞)🤣鐵板烹調豬和雞,底汁係蒜香牛油汁。另外肉類不同,也額外配搭不同醬汁。雞肉配日本家鄉東方汁(秘製)啱亞洲人口味。雞皮煎到金黃色,入口肉質都嫩,唔鞋口。豬肉配菠蘿菜汁。豬肉都煎得啱啱好,咬落肉質柔軟,唔會煎過龍。炒飯自家製醬汁👉蝦炒飯(紅蘿蔔粒、葱粒、蛋)有醬汁嘅炒飯係好香,飯粒粒分明,因有醬汁所以飯唔太硬,食晒成碗飯。甜品日本豆腐雪糕,清清的豆腐味,日本係唔同d,唔係死甜嗰啲嘢。
今日叫左
入門廚師發瓣套餐$588
1)另叫👉飲品(自費)
美人梅酒$93(一杯)唔係一支😜
甜味多啲,適合女士。
麒麟啤酒$88(一支)
前菜
2)日式沙律配黑醋汁
3)鐵板海鮮兩品
大家見到在碟上看見的泡沫係👉蝶豆花海鹽泡沫
鮑魚配搭蒜蓉醬,鮑魚彈牙👍
扇貝配搭蒜蓉牛油汁,扇貝煎到啱啱熟👍
好香呀!襯熱食啦⋯⋯
4)鐵板燒肉
鐵板烹調豬和雞,底汁係蒜香牛油汁。
另外肉類不同,也額外配搭不同醬汁。
豬肉配菠蘿菜汁。
豬肉都煎得啱啱好,咬落肉質柔軟,唔會煎過龍。
炒飯
自家製醬汁👉蝦炒飯
(紅蘿蔔粒、葱粒、蛋)
甜品
日本豆腐雪糕,清清的豆腐味,日本係唔同d,唔係死甜嗰啲嘢。
1K
2022-10-04 136 瀏覽
今晚約左朋友去太和嘅一間鐵板燒,雖然舖面細細,但私隱度十足,門面係一道深啡色嘅大木門,外面睇唔到裡面。選擇左「季節限定廚師發辦套餐$788」,有沙律、前菜、海鮮兩品、鐵板肉類一款、炒飯、湯,以及甜品,一共七款食物。沙律為黑醋沙律,並有一片菠蘿。海鮮兩品分別係牛油松露帆立貝及香蒜燒鮑魚: 帆立貝肉質細嫩,Juicy多汁,鮮味得黎亦帶松露香;鮑魚爽滑鮮甜,配蒜食都幾惹味。前菜為魚子醬溫泉蛋,感覺矜貴,魚子醬帶咸香,為溫泉蛋增添鮮味。鐵板肉類有M5和牛肉,半熟,中層肉質紅潤,非常吸引,肉質細嫩,富肉汁,亦可配有蒜片、芥末及鹽粒食。湯為日式昆布豆腐湯,味道清甜唔會太濃,帶清淡昆布味,而豆腐切到好似朵花咁,賣相幾靚。香蒜大蝦炒飯: 飯用左蒜蓉、蔥粒、蘿蔔、蛋等素食來炒,幾香幾有鑊氣,香蒜味道突出,另外,大蝦新鮮,肉質爽彈。甜品有豆腐雪糕,通常一見到日文質素都偏高,雪糕奶滑,口感綿密,幾有豆乳香,都幾好食。

沙律為黑醋沙律,並有一片菠蘿。

2022-09-22
2022-10-01 21 瀏覽
來到大埔 美食之都 隨便找一間餐廳應該都不差啦~ 朋友食過這間不錯 今日我們來試試~ ✨先點前菜帶子 $118這價錢吃吃看有什麼犀利之處?帶子頗厚身,配上珍貴的魚子醬 帶子好食鮮甜 但並未帶給我們驚艷的感覺反而碟上的蝶豆花海鹽泡泡頗新鮮 吃上下好像一陣風 什麼都沒吃到 只留下一陣半咸半香的味道應該用上不少工夫整成的吧 ✨再點了大虎蝦 $108 點了大虎蝦 果然頗大隻 煎得香脆 蝦頭蝦膏十足蝦肉鮮甜 ✨羊肉 $238見到鐵板店竟然有羊肉 點來試試 羊肉是初生羊仔 味道不濃 沒什麼羊羶味 不看menu的話不知道自己點了羊肉吃適合那些想食羊但又受不了羊羶味的人羊肉頗細嫩 配上香香甜甜的醬汁 和平時吃的羊味不太一樣 有新鮮感餐廳燈光太黑,什麼都影不清楚🤣廚師專注的眼神去炮製每一道菜🤣
來到大埔 美食之都
隨便找一間餐廳應該都不差啦~
朋友食過這間不錯
今日我們來試試~

✨先點前菜帶子 $118
這價錢吃吃看有什麼犀利之處?
帶子頗厚身,配上珍貴的魚子醬
帶子好食鮮甜 但並未帶給我們驚艷的感覺

不看menu的話不知道自己點了羊肉吃
適合那些想食羊但又受不了羊羶味的人
羊肉頗細嫩 配上香香甜甜的醬汁
和平時吃的羊味不太一樣 有新鮮感
餐廳燈光太黑,什麼都影不清楚🤣

廚師專注的眼神去炮製每一道菜🤣