2021-09-13 306 瀏覽
上星期是和女朋友的紀念日,早就上網訂了這家挺有名氣的燒肉店。收工之後先去了尖沙咀走走,上樓見到這家店的位置很闊落,因為是平日很快可以就坐,點了幾款招牌菜。牛肉盛盒日本和牛三角胸小排、和牛背峰、和牛肋條、美國牛小排、厚切牛舌、牛心。日本和牛固然高質,但估唔到美國牛小排切成薄片,配上特調醃醬汁,輕燒兩面,口感嫩滑,油脂分布平均!厚切牛舌口感爽滑,油香味濃!簡單配搭黑椒、鹽燒炙,突顯濃郁牛香。甲羅燒蟹蓋內放了松葉蟹膏,中間再放上生鵪鶉蛋和特製的麵豉醬,連殼燒熟,一邊燒已經香氣撲鼻,配上餅乾吃,色香味俱全。酒煮文蛤跟一般外面的清酒煮蜆不同,用上湯加堅魚汁去煮,帶出文蛤的鮮甜味,好吃到我連湯都喝光!限量一夜干魷魚一夜干,即日本鹽漬海產,店員燒物技巧一流,魷魚肉身Q彈,風味濃郁,不用再額外點調味醬。$198 90分鐘任飲SAKE光吃燒肉當然不夠,必須配上清酒🍶才夠過癮!這家全港獨有的任飲清酒機,自助形式一次讓我們爽過夠,個人私心推介「作 惠乃智」,洋梨般清新的香氣跟清柔的味道十分配合。店員態度友善,進內會幫客人探熱和提供搓手液,亦會主動幫客人燒肉,推介招牌菜,值得一讚。

牛肉盛盒

慶祝紀念
紀念日
  • 牛肉盛盒
2021-09-09 42 瀏覽
抬面上嘅三格醬料,喺自家製蕃茄醬,可用作點內臟,例如前菜牛脷,其餘嘅有芝麻醬,可用黎點燒肉食,讓肉品嚐起來更有多層次變化!酒盜薯仔沙律($48)同燒日式魚乾($78)都係開胃口嘅前菜小食。之後嘅甲羅燒($98)師傅燒得剛剛好,以及滿滿的蟹膏,每一啖都食得出鮮甜味,每一口都感受到無比嘅幸福。芝士龍蝦($458) 用芝士去作調味,唔會搶過龍蝦嘅鮮味,反更惹味更突出鮮甜味!牛肉盛合($330)非常富盛,有牛心、厚切牛舌、美國翼板、壺漬美國牛小排、和牛肋條、日本和牛背峰、日本和牛三角胸小排,一共7款肉品,肉肉控絕對不能錯過!炭火雞($98)喺餐廳特別泡製嘅一款肉品,喺用咗炭火燒烤嘅雞肉,仲有wasabi醬俾你試兩款口味添!

前菜酒盜薯仔沙律($48)清爽可口,實為消膩佳餚!燒日式魚乾($78)亦喺另一道香口小吃。甲羅燒($98)一啖一啖滿滿鮮甜蟹膏,相當幸福!鹽燒油甘魚餃($158)喺師傅悉心燒烤後,肉質非常鮮嫩鮮甜!芝士龍蝦($458),原隻新鮮龍蝦一上抬,是燒肉店嘅高檔食材,大到成隻手臂咁長,師傅選用芝士鋪面嘅煮法烹調,濃郁嘅芝士味增添美味,加強龍蝦口感上嘅層次!牛肉盛合($330)一共有7款牛肉部位,分別喺牛心、和牛肋條、美國翼板、厚切牛舌、日本和牛背峰、壺漬美國牛小排、日本和牛三角胸小排,食法由淡味至濃味多油脂,非常惹味!炭火雞($98)嘅名字由來,喺因為餐廳用名炭爐打邊爐去燒烤雞肉,不過宜家室內唔俾用炭爐,餐廳亦創新哋以相似嘅方法烹製炭火雞肉。師傅建議先試原味,再試試點wasabi,一款雞肉有兩種食法!除咗雞肉,我哋仲叫咗豬肉,伊比利亞豬肋條($88),肉質唔會太乾食,不輸牛品!

2021-09-09 31 瀏覽
當天早上在OpenRice訂位,去到全場滿座,但可能樓底太低或者抽風做得唔夠好,都算大油煙。我哋叫晒三種豬肉,豬肋骨同梅頭肉質都好好,但唔知點解豬腩肉食落好㗎,有少少似午餐肉陣味。有金魚較就非常正,佢仲過嚟幫我哋燒添,燒得剛剛好。

有金魚較就非常正,佢仲過嚟幫我哋燒添,燒得剛剛好。
2021-09-09 27 瀏覽
朋友衝住任飲sake黎😆我第一次見都覺得好得意😆呢間店提供好多唔同既sake 🤤 自助形式,超方便!sake 配肉,非常出色!每隻sake 都有不同既滋味❤️飲住Sake同朋友盡訴心中情😆提供多款口味的清酒,$198可以任飲90分鐘,配燒肉絕對一流。我個人鍾意飲北鹿 雪中貯藏,飲落好香❤️醬料有三款,自家制燒肉汁 (紅肉),柚子胡椒 (海鮮),自家制蕃茄汁(內臟)(右至左)🌟蕃茄蒜子沙律蕃茄口感爽甜清新,帶有蒜香味,很特別❤️🌟甲羅燒燒甲羅燒的時候要不斷攪拌。燒好再配上餅乾。蟹膏濃郁鮮甜,唔腥🤤🌟日本和牛肉眼五成熟既和牛肉眼🔥肉質嫩滑,油脂分佈平均,入口即融,仲有濃郁的牛香和肉汁,口感軟嫩可口。🌟伊比利亞豬助條🌟日本雞頸🌟 虎蝦爽口彈牙,鮮味十足。🌟燒鰻鱺鰻鱺皮脆脆的😍 魚肉仍保持到水份和彈性,肉質結實鮮甜!皮脆肉滑🤤可以配鰻魚汁或柚子汁一齊食。柚子汁較為特別。呢到職員會幫手燒海鮮,真係太好❤️我同朋友都唔太識燒海鮮🙈🌟檸檬雪葩食完燒肉再食返左雪葩🤤好滿足!雖然酸,但解油膩度一流!清爽解膩 !👍🏻

🌟蕃茄蒜子沙律

蕃茄口感爽甜清新,帶有蒜香味,很特別❤️

🌟甲羅燒

🌟日本和牛肉眼

🌟伊比利亞豬助條

🌟日本雞頸

🌟 虎蝦

爽口彈牙,鮮味十足。

🌟燒鰻鱺

呢到職員會幫手燒海鮮,真係太好❤️我同朋友都唔太識燒海鮮🙈

🌟檸檬雪葩

朋友生日飯!疫情關係幾經艱辛終於訂到一間日式燒肉可以6人一齊坐!本來開開心心食餐燒肉!仲免切蛋糕費!入座後同朋友先點一杯生啤飲下,因為任飲加198$但只得90分鐘!所以等人齊先!人到齊落單⋯⋯點知要一張枱6人一齊落單任飲⋯⋯因揸車關係實際只係兩個飲!經過多番同店員及經理(態度不佳)商討!其間都都有叫幾碟小食!結果我哋立即埋單只付兩柸酒及小食便絕塵埋單而去!本著網上評價也幾好去試試!6個坐吧枱可以分單不用6個一齊俾任飲198$,但6個坐一張枱就要全部俾198$!其實我真係唔明!先不論食物、就以服務員的態度已經不會再來及介紹給朋友去
今個月閨蜜之約係超期待因為之前同事食過呢間,極度推介,經開飯app訂位仲有85折,所以一早book位同閨蜜刷餐勁🤣地點近地鐵站超方便,放工去到都幾多人,好彩一早訂左位咋😝侍應很親切又殷勤,帶我地到bar枱位置,仲有師傅幫我地燒,服務一流👍🏻枱上面有個QR Code, 掃完就可以點餐,佢地仲引入全港首部自選Sake機,亦都係用QR Code登記,不過閨蜜酒量淺,下次同老公來飲先得我地就揀左幾樣一齊食,在大魚大肉之前,就先食幾樣前菜,開動下個胃🤣蕃茄蒜子沙律: 日式餐廳必點,甜甜酸酸🍅開胃😋燒日式魚乾: 香脆可口,送酒係一流☺️甲羅燒: 師傅一路燒,我地一路都覺得好邪惡因為蟹膏好香呀,燒好配梳打餅一齊食,無得頂黑白啤及蜂蜜檸檬菊花蜜: 呢2樣野飲係食日式燒肉最佳拍檔主角終於陸續出場豬大腸: 聽師傅講,佢地已經處理過,亦都熟左少少既,當我地再燒果陣,就唔會有太大陣騷味豬肋條: 肉質好爽,油脂分佈均勻,豬肉味濃煙燻豬腩: 啖啖肉口感豐富牛肉盛盒: 呢個盛盒,質素非常高只睇呢個層架已經心心眼😍而且有不同和牛部位,唔同部位有唔同油脂,亦都有唔同口感😋油份多😋夠嫩滑😍而且每件都厚切架,但不論幾成熟,同
今個月閨蜜之約係超期待

蕃茄蒜子沙律: 日式餐廳必點,甜甜酸酸🍅開胃😋
燒日式魚乾: 香脆可口,送酒係一流☺️
甲羅燒: 師傅一路燒,我地一路都覺得好邪惡
因為蟹膏好香呀,燒好配梳打餅一齊食,無得頂

黑白啤及蜂蜜檸檬菊花蜜: 呢2樣野飲係食日式燒肉最佳拍檔

主角終於陸續出場

豬肋條: 肉質好爽,油脂分佈均勻,豬肉味濃

煙燻豬腩: 啖啖肉
口感豐富

牛肉盛盒: 呢個盛盒,質素非常高
只睇呢個層架已經心心眼😍而且有不同和牛部位,唔同部位有唔同油脂,亦都有唔同口感😋油份多😋夠嫩滑😍而且每件都厚切架,但不論幾成熟,同樣軟諗無嚡口

雞胸軟骨: 呢個超正呀,軟骨有咬感之外,亦都好爽,雞肉又嫩滑

日本山藥: 呢個可以中和下食咁多肉既肥膩感

燒鰻魚: 閨蜜點了呢個,真係超正,全程由師傅幫手燒,成塊手掌咁大件既生鰻魚😋然後慢慢燒到好脆口,無得頂

虎蝦: 而我鍾意食蝦🍤所以點左呢兩隻大大隻虎蝦,好爽口,蝦頭亦都有好多蝦膏

食到最後,大家點埋甜品,咁就將呢餐閨蜜飯劃上完美句號

焗蘋果批🍎配柚子雪葩: 一熱一凍,絕對襯到絕,味道好夾

蘋果雪葩: 蘋果香味好清甜

2021-08-16
2021-09-06 88 瀏覽
餐廳門口等位區日式裝潢很漂亮而且好寬敞。蜂蜜檸檬菊花蜜$38巨蜂乳酸梳打$38 巨蜂汁好濃好甜,跟乳酸梳打攪勻飲,食燒肉配上梳打幾適合。蕃茄蒜子沙律$38蕃茄沙律連醬汁酸酸地,加上少許炸蒜子,作為前菜幾醒胃。燒肉臻沙律$38另外這個沙律即主要是青瓜和沙律菜,配上日式芝麻醬,可以邊吃燒肉邊吃這個沙律,減少油膩感。燒日式魚乾$78燒之前是圓形一整塊魚乾,再燒脆面層煎開,食落甜甜地,幾香口。佐酒一流!甲羅燒$98蟹膏鮮味,配上梳打餅食。燒鰻鱺$168相比起平日的蒲燒鰻魚,直接燒更加吃到鰻魚本身的味道,口感既滑而且爽口。日式旋風豚肉腸$88豚肉腸中一點肥膏都沒有,幾好味!伊比利亞豬肋條$88肉質非常爽口,口感特別,炭火雞$98雞肉味濃,炭烤味濃,跟廚師傾偈才知道原是備長炭炭火醬,是可食用炭。虎蝦$196一人一隻虎蝦,好大隻,好鮮甜,蝦肉彈牙,廚師燒得剛剛好熟,蝦肉不會太老。牛肉盛合 組合非常豐富,有日本和牛三角胸小排、日本和牛背峰、和牛筋條、美國牛小排、美國翼板、牛舌、牛心。廚師建議由日本和牛開始燒,和牛油脂比較豐富,入口即溶,而美國牛則肉味較濃,一個拼盤可以試到不同味道!要讚下個廚師,火候控
餐廳門口等位區日式裝潢很漂亮而且好寬敞。

蜂蜜檸檬菊花蜜$38
巨蜂乳酸梳打$38

巨蜂汁好濃好甜,跟乳酸梳打攪勻飲,食燒肉配上梳打幾適合。

巨蜂乳酸梳打

蕃茄蒜子沙律$38
蕃茄沙律連醬汁酸酸地,加上少許炸蒜子,作為前菜幾醒胃。

蕃茄蒜子沙律

燒肉臻沙律$38

燒肉瑧沙律

燒日式魚乾$78

燒魚乾

甲羅燒$98
蟹膏鮮味,配上梳打餅食。

燒鰻鱺$168

燒鰻

日式旋風豚肉腸$88
豚肉腸中一點肥膏都沒有,幾好味!

日式旋風豚肉腸

伊比利亞豬肋條$88
肉質非常爽口,口感特別,

炭火雞$98

炭火雞

虎蝦$196

牛肉盛合

組合非常豐富,有日本和牛三角胸小排、日本和牛背峰、和牛筋條、美國牛小排、美國翼板、牛舌、牛心。廚師建議由日本和牛開始燒,和牛油脂比較豐富,入口即溶,而美國牛則肉味較濃,一個拼盤可以試到不同味道!要讚下個廚師,火候控制得啱啱好!

和牛

坐bar 枱,餐廳廚師幫手燒,實在太好,廚師好細心,食得慢左會等埋先一齊燒,見我同朋友想影相,亦都會主動幫手,好細心又幫手!
2021-08-09
燒鰻
日式旋風豚肉腸
炭火雞
牛肉盛合
今日路過見到依間燒肉餐廳睇落唔錯,所以我就同一個鍾意食肉嘅朋友上黎試下。前菜食左依個番茄沙律,好清新,味道酸酸甜甜,非常開胃。之後我地就叫左甲羅燒。服務員會主動過黎幫我地燒,超好👍🏻咁我地就唔洗估估下究竟個食物熟左未🤣甲羅燒得好香,一啲都唔腥,香濃嘅蟹膏連埋梳打餅食,口感立刻提升一層。黎食燒肉,當然唔少得食和牛😆 今次我地就叫左依一塊日本和牛肉眼食。未燒之前,見到塊和牛嘅雪花都覺得正!店員幫我地燒到塊和牛5成熟,啱啱好!塊和牛油脂分佈均勻,入口即融,口感非常好,而且牛味好足。除左牛,我地都叫做豬勒條。豬勒條燒到脆脆地,香口,又係另外一個味覺享受。另外我地都叫左鰻魚。店員幫我地燒到鰻魚皮極脆,而家鰻魚嘅肉質燒到好嫩滑,配上鰻魚汁,食落口真係好滿足。除左鰻魚,我地都叫左虎蝦黎燒。啲虎蝦真係超大隻,有手掌咁大!燒完蝦肉食落好彈口,蝦膏仲要超多。除左燒肉正之外,餐廳嘅清酒放題都好出色,兩個鐘無限添飲!之前去日本旅行就見得多,第一次係香港見到。部清酒放題機有好多種清酒揀,而我最鍾意「作」依隻清酒。酒嘅厚度啱啱好,唔太甜,非常容易入口。個清酒放題仲有包其他嘢飲,飲到咁上下,飲下其他嘢飲解下酒都好。

前菜食左依個番茄沙律,好清新,味道酸酸甜甜,非常開胃。
番茄沙律

日本和牛肉眼

豬勒條

燒鰻魚

清酒放題

個清酒放題仲有包其他嘢飲,飲到咁上下,飲下其他嘢飲解下酒都好。我就飲左依杯果茶,唔係好甜,果香味清清地唔錯。

鮮果冰茶

最後我地食埋依個蘋果雪芭做甜品。蘋果味好濃郁,食落去好清新,為依一餐劃上一個完美嘅句號。
蘋果雪芭

日本和牛肉眼
燒鰻魚
蘋果雪芭
2021-09-05 28 瀏覽
政府消費券一出,感覺好似有人請食飯咁,當然係要搵啲好嘢慰勞下自己及另一半。一嚟beer下先!好想食日式燒肉,呢間燒肉臻之前同客人食過,今次帶埋另一半嚟嘆番餐,最好嘅係有人係你面前燒埋,完全唔使動手,足以享受一餐美食。餐前嘅小食好多選擇,我哋食咗燒鱈魚干、薯仔沙律、甲羅燒。當然係要飲啤酒配燒肉。燒魷魚🦑、燒白鱔,正!兩樣都好新鮮,燒得一啲都唔乾身。再點左一份牛肉拼盤,燒得剛剛好,油脂分布適中,食落口好軟身,有入口即溶嘅感覺。一食就知係高質嘅靚和牛。再點左燒雞心、雞頸肉、雞頸肉。肉質爽口美味。大胃皇嘅我也點了豬肋條、伊比利亞梅頭及豬腩片,油脂滲透出來的香氣,絕對回味無窮。今次燒肉餐確係非常豐富,另一半吃得很滿意,因為不用她動手,能好好享受一餐豐富的美食,當係慰勞她平日的辛勞。😍

燒魷魚🦑、燒白鱔,正!兩樣都好新鮮,燒得一啲都唔乾身。

再點左燒雞心、雞頸肉、雞頸肉。肉質爽口美味。

2021-07-27
  • 甲羅燒
  • 酒盜薯仔沙律
  • 伊比利亞梅頭
  • 伊比利亞豬肋條
  • 日本和牛肉眼
  • 日本雞心
2021-09-02 20 瀏覽
以前的燒肉均是大大件, 自己燒的, 2,3塊扖已經十分滿足飽肚, 現在的燒肉講求服務,精緻及賣相。今天突然想吃燒烤,於是朋友介紹便相約前來一探奧秘。小食, 我們點了一客螢光魷魚,烏黑的魷魚,濕滑的口感, 入口的味道甘甜, 爽滑, 軟軟的, 富有魷魚的味道;另外, 我們也點了一客燒鱈魚乾, 數片金黃色的鱈魚乾烤至金黃色,味淡, 但魚味濃郁,配以沙律醬,酸酸甜甜, 十分醒胃;酒盜薯仔沙律;青綠色的沙律菜格外新鮮爽甜; 一大件薯蓉配以清新的冧酒,味道富有層次感;燒活帆立貝, 2隻大帆立貝被濃濃的牛油濃湯浸淫著,每咬一下都散發出淡淡的牛油香, 喝一口濃湯, 清甜無比, 齒頰留香;燒大腸,肥厚的大腸, 放在鐵板上慢烤至金黃色, 每一口都頗為有嚼感, 豬腸味濃郁, 吃極不膩;煙燻豬腩; 豬腩鬆化, 甜甜的味道, 入口不膩, 豬肉汁豐富, 帶點兒煙燻味;燒雞柳,雞柳被燒至金黃色, 甜甜的雞肉汁, 啖啖肉, 入口十分軟滑, 肉汁緊緊鎖住,  熟度剛剛好,越吃越想吃。吃完來一客白桃雪葩; 白桃形狀的雪葩, 甜度適中, 每一口均充滿白桃味, 十分清新綿滑, 吃完中和口中的肉味,  美味極了。

2021-09-02 20 瀏覽
疫情關係很久沒有到日本旅遊,這次就來到這家位於銅鑼灣的日式燒肉店,嘗一下久違的故鄉味。另外值得一讚的是店家提供的locker,完全不用膽心用餐後外套/包袋吸滿燒烤味,相當貼心。前菜-汁煮牛舌 厚切的牛舌醃得入味,入口微辣帶嚼頭,開胃惹味。加HKD 198就有的任飲sake吧,款式琳琅滿目,最適合幾個朋友一邊烤肉一邊吹水碰杯。瑩光魷魚漬再來是季節限定的螢光魷魚,嚼感鮮嫩細緻,比一般魷魚柔軟卻不失彈性。燒肉臻沙律沙津菜新鮮爽口,加上芝蔴醬提味,整個酸甜清新。燒杋立貝烤肉以外,店家亦提供活海鮮,爽口的裙邊與厚實的貝柱,只加上小許紫菜,帶出杋立貝獨有的鮮甜味。牛肉盛合終於來到今天的主角-牛肉盛合,呈梯級形的擺盆豪華感滿滿,六款肉包括有和牛三角胸小排、和牛背肉、和牛肋條、美國牛小排、翼板及牛舌,全程階由師父代勞,確保靚肉類得到最好的照顧。雞肉盛合看似普通的雞肉拼盤卻令人眼前一亮,日本地雞肉質彈牙柔軟,烤香後佐酒一流。柚子雪糕最後來個透心涼的柚子雪糕,冷卻口腔之餘也去一去膩,為這餐完美收結。

前菜-汁煮牛舌
厚切的牛舌醃得入味,入口微辣帶嚼頭,開胃惹味。

瑩光魷魚漬

燒肉臻沙律
沙津菜新鮮爽口,加上芝蔴醬提味,整個酸甜清新。

燒杋立貝

雞肉盛合

柚子雪糕
2021-09-01 19 瀏覽
話說已經差唔多兩年不能去日本旅行,非常掛住日本,所以今日約了朋友去了尖沙咀食高級燒肉店。我地坐左bar枱,有專業的師傅為我地服務,成餐飯都幫忙燒肉,亦會介紹不同嘅食材,服務態度一流!我們先點了牛肉盛合($330)一共有七款牛肉不同部位,當中和牛背峰最好食,肉質新鮮,油脂分布均勻。另外,牛舌亦非常滿意,咬落多汁又爽口!甲羅燒($98)這是我去燒肉店必點的小食,將蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋釀入蟹蓋,在烤爐上香氣不斷湧出黎。再放上餅乾上面食,絕配!另外,我地都點了各種燒物:新鮮的魷魚($168)鮮味十足,味道帶有煙燻香味;豬大腸($48)第一次食,外皮燒到焦脆,內面的肥膏亦被剪走,都係唔怕肥膩;燒鰻魚($168),一路燒一路淋上燒汁/鰻魚汁,口感皮脆肉嫩,完全沒有魚腥味。餐廳有一部清酒機,加錢$198就可以90分鐘任飲清酒!一共18款,啱哂我新手每款清酒都可以初嚐幾啖。只要掃QP code就可以有一杯30ml!

我們先點了牛肉盛合($330)

甲羅燒($98)

2021-09-01 26 瀏覽
餐廳位置非常方便,由尖沙咀地鐵站步行過來只需10分鐘。點了螢光魷魚和牛舌冷盤做前菜,牛舌冷盤很不錯。點了牛肉盛合做主菜,整個擺盤很花心思,令人胃口大開。最深印象是和牛背峰,吃起來很有牛味。伊比利亞梅頭配上燒汁來燒,吃起來很甜很香。龍蝦很新鮮,爽口彈牙,配上蒜蓉來燒很香。月見免治雞肉餅很特別,裡面包了雞軟骨,吃起來的口感不錯。鰻魚分別以原味和燒鰻魚汁來燒,原味帶有鮮味,但我較喜歡配上燒鰻魚汁,增加了鰻魚的香味。很滿足,吃了一頓豐富的燒肉。
餐廳位置非常方便,由尖沙咀地鐵站步行過來只需10分鐘。
點了螢光魷魚和牛舌冷盤做前菜,牛舌冷盤很不錯。
龍蝦很新鮮,爽口彈牙,配上蒜蓉來燒很香。
月見免治雞肉餅很特別,裡面包了雞軟骨,吃起來的口感不錯。
很滿足,吃了一頓豐富的燒肉。
2021-08-31
2021-09-01 16 瀏覽
疑似經理服務態度好差,食個半鐘催你還枱催左n次,買左90分鐘任飲未夠鐘都趕你走,但隔離枱早黎仲要等埋朋友都冇俾人趕走,咁既價位配咁既服務,overpriced 囉!一定唔會再幫襯😡
2021-07-29