4天前 28 瀏覽
在下又來了這次即場捉了個人來吃不怕被甩後孤獨吃了可惜的是今天要坐Table位置自己燒超懶的在下今天要一顯身手燒焦食物了 😆今天多個人吃所以可以多點一些牛($330) 豬($198) 雞($148)拼都點了 開心額外加點山藥然後開胃的在下今天吃了2碗飯穫一碗麵好像把朋友嚇壞了?他很快會慣..(笑)那兩碗飯分別是自家制肉澡飯($68) 和梅味的茶漬飯($58)開心開心 好好吃啊茶漬飯味道不會很濃 梅的酸酸卻讓在下更開胃根據在下的經驗 甜品能有效餵飽在下所以2個飯和三款肉拼盤後在下點了個蘋果派做甜品上面的紅莓雪葩交給朋友解決了但在下的肚子未被解決 😅蘋果派外面蘇皮焗得脆脆的超級有層次蘋果香味散發帶著清爽的甜味 🥰 喜歡最後在last order前的衝刺來一碗武藏拉麵($98)太開心了而這次再來的主要原因當然是為了$98任飲的清酒啊雖然在下今天飲不多但也很開心能嚐到多款不同的Sake🍶6:00.....鐘聲響起歸家的訊號
在下又來了

今天多個人吃
所以可以多點一些
額外加點山藥

然後開胃的在下今天吃了2碗飯穫一碗麵
好像把朋友嚇壞了?
他很快會慣..(笑)
開心開心 好好吃啊

超級有層次
蘋果香味散發
帶著清爽的甜味 🥰 喜歡

最後在last order前的衝刺
來一碗武藏拉麵($98)
太開心了

而這次再來的主要原因當然是為了$98任飲的清酒啊
雖然在下今天飲不多
但也很開心能嚐到多款不同的Sake🍶

6:00.....鐘聲響起歸家的訊號
6天前
2021-01-17 139 瀏覽
冇咗6pm後堂食,盡量利用下午嘅時間安排饭聚, 也爭取時間找尋美食, 支持心儀嘅食店!這天來到『燒肉臻』品嚐炭燒烤肉, 期待已久, 想試多一點嘅特色食物而揀了單點而非午市定食。 揀咗坐喺chef table, 人唔多嘅時候大廚可以幫忙炮製和講解吓特色美食~ 還使用炭爐網燒, 需要多點技巧和經驗, 經炭烤過嘅肉類特別香。店家提供三款醬汁,分別可配唔同嘅肉類和內臟,細心又講究。 , 非常美味, 加入咗辣粉, 薯仔沙律變得刺激醒胃, 冇酒味。餐廳正做推廣, 清酒任飲每位$98 ~ 可以先用手機掃 QR Code 做簡單登記 ,職員便會過D credit 畀你再去清酒販賣機自選, 大概有15至20 款清酒, 大吟釀,純米大吟釀~ 清楚標示酒精程度,辛口度, 米嘅品種, 釀造水源,產地, 酒廠名稱 ~ 每次用已消毒嘅酒杯,每柸份量 30ml 😍😍 好爽呀一次過可以試多款清酒, 今日試咗一款好啱自己嘅口味! 記低佢下次可以encore![甲羅燒]蟹膏裝得滿滿的, 鹹香又鮮味, 配梳打餅最為合適![牛盛合]🐮🥩賣相精緻 , 冇可能唔畀相機食先😋 大廚精心挑選唔同牛嘅部位。日本和牛三角胸小排 - 入囗

店家提供三款醬汁,分別可配唔同嘅肉類和內臟,細心又講究。
酒盜薯仔沙律

[酒盜薯仔沙律] , 非常美味, 加入咗辣粉, 薯仔沙律變得刺激醒胃, 冇酒味。

[甲羅燒]
蟹膏裝得滿滿的, 鹹香又鮮味, 配梳打餅最為合適!
牛盛合

[牛盛合]🐮🥩
日本和牛三角胸小排 - 入囗接近即溶,牛油脂香。
日本和牛脊峰 - 肉味濃郁多點, 油花分佈平均, 肉質柔軟👍。
日本和牛腩, 腩位油脂更豐富!
美國牛小排, 較有嚼勁, 醃製過肉味更突出。
美國翼板,有点筋位, 肉質有彈性。
牛舌,非常入味又夠爽。
牛心, 喜歡它的質感介乎牛肝和牛舌中間,略調味已不錯~

[利比亞梅頭肉]
師傅燒嘅時候瞬間火光熊熊, 油份好搶火, 趁熱食好正, 肥瘦相間肉質好有彈性!

白雪雪嘅[牛骨髓], 一般用作火鍋料, 碳烤還是第一趟, 冇咩味道水份蒸發後,軟綿綿的, 蘸任何一款醬料也適合!

日本雞心

[日本雞心], 切成 bite size 好有串燒嘅feel. 爽口入味!

炭火雞

[炭火雞], 用咗食用碳作醃料, 唔係燶咗。 雞肉嫩滑鮮味,燒完都有肉汁~

豬大腸

[豬大腸], 醃製過煮熟才烤, 好腍好入味。 內臟可蘸茄蓉醬汁酸酸地好夾。
大啡菇

[大啡菇], 烤過後菇味極濃郁, 咬落仲 feel 到非常juicy!
一夜干燒雞翼

[一夜干燒雞翼],幸得大廚幫手, 雞翼燒得好perfect, 皮脆肉嫩 仲有肉汁!

介紹這款自家秘製辣椒醬, 用上多款香料, 辛辣得來唔太鹹, 味道好有層次,越辣越上癮。
武藏拉麵

[武藏拉麵]
飲完清酒還是想再來一點澱粉質。 大廚推介嘅[武藏拉麵], 用牛骨牛肉淆製嘅湯底, 味道清甜很有肉味, 有別於一般拉麵用嘅豬骨濃湯, 贊上滾油更迫出 大蔥蔬菜嘅甜味, 麵條煙韌, 幾塊和牛油脂豐富入口即溶, 食到咁飽我哋都可以K.O😍💖

今餐好滿足,各款烤肉各有特色!特別欣賞用碳烤爐
牛盛合
大啡菇
一夜干燒雞翼
武藏拉麵
2021-01-14 127 瀏覽
訂了兩位 朋友突然有事不能到等了又等 ..唯有自己吃等的時候因為太餓了就自己先點了一些磨牙小食螢光魷魚$78雖然眼睛還在 但飢餓的在下直接把它們吞了味道好像有點淡跟在下上一次吃的感覺不一樣了還是在下現在真的變得那麼重口味呢..然後是這個涼拌漬物盛合$48有韓式泡菜 菠菜 大根 在下最喜歡就是大根了然後是酒盗薯仔沙律$38身為薯怪的我怎可以錯過還配搭上酒盗 可真有趣有點微辛 酒盗和薯仔味都能突出好吃😋吃完開始向主食著手有選擇困難症的在下選了牛牛所以點了個牛牛盛合$330裡面包括有和牛三角胸小排和牛背峯 和牛腩 美國翼板美國牛小排(壺漬) 牛心 厚切牛舌放置架好美 😂師傅幫忙燒 在下只管吃之後再加點了一串雞胸軟骨$48好像粘付的肉有點多讓在下難以品嘗那舊骨山藥一份$68有益又好吃😋在下還點了支袪濕消脂茶$38這些飲品都是冰的有像在下一樣不愛生冷野的大家最好預先叫一支 放至室溫點餐時師傅還說怕我吃不完不過在下還未吃夠只是因為等人花掉了些時間再加點時間太趕..算吧 去找其他外賣好了🙃這裡可以選自己燒或師傅燒如果師傅代燒的話最低消費要$300可以座上巴枱位置師傅在你眼前燒好立即給你~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)
訂了兩位 朋友突然有事不能到

螢光魷魚$78
雖然眼睛還在 但飢餓的在下直接把它們吞了
味道好像有點淡
跟在下上一次吃的感覺不一樣了
還是在下現在真的變得那麼重口味呢..

然後是這個涼拌漬物盛合$48

最好預先叫一支 放至室溫

點餐時師傅還說怕我吃不完
不過在下還未吃夠
只是因為等人花掉了些時間
再加點時間太趕..
算吧 去找其他外賣好了🙃

期待下次能跟朋友再來
能多吃點其他的 和一同飲酒🍻
2021-01-14
2021-01-09 318 瀏覽
今日難得和朋友一起清假,在尖沙咀行街,在openrice找到這間燒肉店幾吸引就試一試,因為12點就到,還有位座,否則要一早訂位,12:30到爆滿了。【三格醬料】最喜歡日式燒烤醬,沾紅肉幾夾。【日本和牛肉眼】先來味道濃郁的和牛肉眼,店員細心把牛脂先塗勻燒烤網,然後均勻燒至剛熟。一食真是超級驚喜,很重牛味道,入口軟熟,日本和牛的特式就是脂肪交錯,質感醇厚濃郁。【伊比利亞梅頭】長條形狀脂肪和肉分明,但是燒完至甘香微焦後,一吃就交融在一起,有質感的肉身又滲出油脂甘香。好香口的,又不是只有肥膩。【日本雞頸】第一次吃雞頸,又不像想像般少肉,一條一條分明,需沒有雞柳般嫩,但是吃下有點像雞腿的位置。這個是日本雞,就不怕吃到激素。【日本雞心】味道幾鮮,一吃又有些汁滲出,有彈性的質感,沾店舖自家製蕃茄醬一流。【牛骨髓】軟軟的好喜歡,一淡吃下一整條,燒至微微金黃色,都幾好吃,對比火鍋另一種風味。【蘋果甜酒】燒烤當然要配酒,這杯甜甜的易入口,淡淡的蘋果清甜香味。這頓午餐真是很滿足很豐富,而且店員超級認真細心幫我們燒烤,又可以說笑,令到氣氛輕鬆,實在是一百分的午餐。

【三格醬料】最喜歡日式燒烤醬,沾紅肉幾夾。

日本雞頸 日本雞心

牛骨髓

蘋果甜酒

2020-12-30
日本雞頸 日本雞心
牛骨髓
蘋果甜酒
2021-01-02 430 瀏覽
一心諗住嚟試吓sake機,不過因為疫情關係所以冇得玩。算啦,今日嘅主角係炭火燒肉~店員遞上3款醬汁,分別係燒肉汁、柚子芥末醬及自家製蕃茄汁酒盜薯仔沙律 ($38)酒盜即係用魚內臟及魚腸加鹽醃制而成嘅食品,比較少啲見。看似簡單嘅薯仔沙律,加咗薯片碎,味道口感夠特別牛肉盛合 ($330)有日本和牛背峰、日本和牛腩、日本和牛三角腩小排、美國牛小排、美國翼板、牛心及牛舌。鍾意食牛嘅啱晒!除咗和牛腩,其他都唔會好油,肉味好香濃而且肉質柔軟美國壺漬牛小排 ($108)成塊牛小排好長,又厚身!醃漬過後非常入味,口感軟嫩,好似食極都仲有咁,好滿足日本雞腎 ($34)肉質彈牙有口感 炭火雞 ($98)就咁睇,咁黑,唔係幾吸引。但其實黑色只係醬汁,燒到微焦,炭燒焦味非常濃郁,店員話要加埋wasabi食,又係另一種境界鹽燒法國鵪鶉 ($148)店員慢慢將鵪鶉由生燒至充滿焦香,入口充滿彈性,肉質滑溜伊比利亞豬肋條 ($88)食落感覺唔會好肥,一啲都唔韌山形縣產煙燻豬腩 ($128)超級厚切,而且肥瘦適中,一層層咁樣,食落微鹹,但唔會有平時煙肉好鹹好鹹嗰種味道,反而多咗一份煙燻炭味夏枯草 ($38)試過食日式燒

店員遞上3款醬汁,分別係燒肉汁、柚子芥末醬及自家製蕃茄汁

酒盜薯仔沙律 ($38)
酒盜薯仔沙律

牛肉盛合 ($330)
牛肉盛合

美國壺漬牛小排 ($108)
美國壺漬牛小排

日本雞腎 ($34)
肉質彈牙有口感
日本雞腎

炭火雞 ($98)
炭火雞

鹽燒法國鵪鶉 ($148)
店員慢慢將鵪鶉由生燒至充滿焦香,入口充滿彈性,肉質滑溜
鹽燒法國鵪鶉

伊比利亞豬肋條 ($88)
食落感覺唔會好肥,一啲都唔韌
伊比利亞豬肋條

山形縣產煙燻豬腩 ($128)
山形縣產煙燻豬腩

夏枯草 ($38)
試過食日式燒肉要飲夏枯草未?中日合璧,夠晒清熱呀!朋友就叫咗個啤酒及sake飲,cheers!
酒盜薯仔沙律

雖然係燒肉,但抽氣非常好,而且店員好細心地燒晒,我哋咩都唔洗做就有得食,好正!就算食完個身都唔會一陣味
日本雞腎
3天前 0 瀏覽
出咗雙糧但係疫情關係冇得晚市堂食所以就趁平日放假晏晝請媽媽出街食餐好嘅三格醬料自家製蕃茄汁用嚟配內臟嘅;海鮮可以夾啲柚子胡椒;至於燒肉汁就緊係蘸紅肉㗎啦溫泉蛋豆腐沙律豆腐軟滑細溜而且豆香豐富加上溫泉蛋黃半熟流心配搭胡麻沙律清新輕盈燒鰻鱺鰻魚魚皮焦香油潤而且魚肉豐厚肥嫩又冇細骨配搭燒汁或鰻魚汁同樣好食牛肉盛合牛肉盛合包括日本和牛三角胸小排、日本和牛背峰、日本和牛腩、美國牛小排(壺漬)、美國翼板、牛舌(厚切)以及牛心七款牛肉每款兩片啱晒咩都想試但又驚食唔晒嘅選擇困難症患者熟成美國安格斯M5肉眼安格斯牛肉眼經過熟成脫水以及柔化肉味香濃而且肉質軟嫩同時和牛油花豐腴甘香好正伊比利亞豬肋條伊比利亞豬隻多食橡果肉質清爽就算脂肪比例相對較高亦都唔覺油膩豬大腸豬大腸處理恰當完全冇異味而且肥瘦適中仲要燒到邊沿帶啲微焦勁香日本雞頸從來都唔知原來雞頸係有咁多肉而且因為頸部肌肉經常轉動嘅關係肉質意外嘅彈嫩炭火雞炭火雞加咗啲食用碳粉醃製再喺炭爐點火場面震撼燒完帶啲炭香之餘雞肉依然嫩滑仲有肉汁加埋芥末食好刺激日本一夜干雞翼/大啡菇燒雞翼我最鍾意食由其係呢種真正燒到皮脆肉嫩;大啡菇幾有驚喜完全冇諗過燒大啡菇都可以咁正

溫泉蛋豆腐沙律

燒鰻鱺

熟成美國安格斯M5肉眼

炭火雞加咗啲食用碳粉醃製再喺炭爐點火場面震撼

燒完帶啲炭香之餘雞肉依然嫩滑仲有肉汁加埋芥末食好刺激

日本一夜干雞翼/大啡菇

清酒

燒肉臻引入全港首部清酒自動販賣機而家只要九十八蚊就可以無限暢飲十八款清酒;另外手機登錄網上系統仲可以睇番自己嘅清酒購買紀錄
2021-01-18
  • 牛肉盛合
  • 炭火雞
  • 日本雞頸
  • 燒鰻鱺
  • 清酒
在附近返工 之前lunch已經同事嚟食過一次 質素很高 今日放假再和老婆嚟撐枱腳這間餐廳的裝修 令人覺得自己身在日本的燒烤店 像我們這些一年總要去幾次日本的 現在在這裏也能找到點安慰一入門口有部自助sake機 買代幣後可自行挑選口味 每次一小杯 可以嚐到多款口味這裏燒肉是用炭爐燒的 在香港十分難得 燒出來跟電爐絕對不一樣 多一重香味 另外全程有廚師為你代勞 火侯掌握得啱啱好 我可以好舒服咁坐喺度飲住sake牛肉盛合 可以試咗牛唔同嘅部位 口感十分豐富 和牛三角小排油脂豐富 燒出來十分香 入口即溶 和牛背峰 肉味會較濃 充滿肉汁 還有爽口的牛舌甲羅燒 這裏的甲羅燒有很高水準 蟹膏香味十分濃郁 份量亦很多燒雞頸 冇諗過雞頸原來可以咁好食 燒出來外脆內軟因為已炭火燒肉實在是十分美味 我們之後再點了日本和牛肉眼 油脂分佈非常好 有炭香味 入口即溶 絕不油膩炭火雞 外表是黑色的 皮脆內嫩 伊比利亞豬肋條 這個是十分高級的豬肉 只需輕輕調味 已經很好食最後還有我們都覺得性價比很高的原條鯖魚我覺得這餐廳的清酒販賣機和炭爐燒在香港確是有特色 能夠吸引我再回頭幫襯的原因

燒雞頸 冇諗過雞頸原來可以咁好食 燒出來外脆內軟

最後還有我們都覺得性價比很高的原條鯖魚

2021-01-16 96 瀏覽
以往一年總去日本兩三次,疫情關係已經一年有多冇去旅行啦!🙃🙃最掛住日本美食!朋友介紹喺寶勒巷新開有間炭火燒肉店,仲有sake飲?!😎😎有啲疑惑,因為香港拿室內炭火爐牌照真係好困難㗎噃!一上到來,地方大,充滿日本風格🥳🥳被saka吸引咗!有十八款清酒,好得意😎幸運地被安排坐喺吧枱!😀有專責職員幫忙全程炭燒!獨特嘅香味真係唔係周圍可以食到😁😁先來個甲羅燒非常香濃,蟹味超級濃郁呀🤩🤩配上餅乾,非常有深度,蟹香可以喺口腔維持好耐呢🤤🤤食豪啲試下呢個日本和牛肉眼 $298一句講曬!入口即溶,牛脂爆香,加上炭燒嘅獨特香味,真係好正👍👍👍🥰🥰牛肉盛盒,啱曬乜都想試下嘅我哋最愛食牛舌,火喉控制得剛剛好非常到家爽脆嘅口感,牛香特別濃郁牛心還是第一次吃,幾特別好有咬口!日本和牛駝峰特別有驚喜,肥瘦相間,口腔充滿牛脂,真係食一兩塊就夠喉喇😬😬日本和牛三角胸小排又係第一次食呢!刁鑽嘅部位,肉質特別嫩滑,而且牛味同樣咁香濃,點上少少🤏秘製燒肉汁,享受😍😍牛肉盛盒有蔬菜一解油膩,茄子、翠玉瓜、雞髀菇、青椒,最愛翠玉瓜,爆汁!日本雞頸夠曬刁鑽口感特別好,特別嫩,好有雞嘅香味豬腸就食得多日本和牛腸又係第一次試,講真係

先來個甲羅燒

食豪啲試下呢個日本和牛肉眼 $298
日本和牛肉眼

牛肉盛盒,啱曬乜都想試下嘅我哋
牛肉盛合

牛心還是第一次吃,幾特別好有咬口!
牛舌

日本和牛駝峰

日本和牛三角胸小排

日本雞頸
夠曬刁鑽口感特別好,特別嫩,好有雞嘅香味

豬腸就食得多日本和牛腸又係第一次試,講真係真係比較肥膩,但又確實非常之香口,個人就非常喜歡啦😋😋

炭火雞
賣相好得意,炭灰色嘅醃料,配雞嚟燒炭火味非常出,雞肉都好嫩滑

伊比利亞豬肋條,好鬼香呀!伊比利亞確係唔同,外表燒得焦香,內裏還是很juicy
伊比利亞豬肋條

有時令燒青魚,點上番茄汁原來非常之夾,而且份量超多,成隻手臂咁長🤣🤣
鯖魚

炭燒燒肉配清酒真係一流,每次一款肉類就配一款唔同嘅清酒,飲咗十杯呀😬😬
清酒

非常chill 🥳🥳估唔到喺香港可以食到咁高質嘅炭火燒肉,另外對清酒都認識不少,做咗清酒會員,教你凊酒小知識😂😂
2021-01-11
牛舌
鯖魚
2021-01-16 19 瀏覽
中午在尖沙咀完成工作便同同事在附近吃lunch 。他带我去吃这间近三四个月才开的居酒屋名叫烧肉臻。我们叫了前菜是酒盗薯仔沙律($38)。这个有别于其他餐厅,薯己混上沙律酱再外加上了酒盗,十分十分惹味。不只这样,薯蓉亦带点辣味,十分开胃。另外,点了甲罗烧($98),厨师用炭炉在我们面前烧煮,我们是热腾腾的吃,真享受,味道也很好味。店员推介我们任饮清酒优惠($98位),我们当然钟意,在天寒地冻时暖暖胃。这个很好玩,在你想要的清酒格前scan 个QR code就有酒灌入杯内,有十多款清酒可选,真满足。我们再点了M5安格斯肉眼扒($368),同样在我们眼前即烧,好正。M5都好有牛味,正,厨师推介配合自家制辣酱,果然味道升华,更惹味。最后点了猪大肠($48),它吸满酱汁的美味,酱汁带点甜很配合猪大肠,不错。吃完饮完再工作。

吃完饮完再工作。
  • 美國安格斯M5肉眼扒
  • 酒盗薯仔沙律
  • 甲羅燒
2021-01-15 18 瀏覽
今日特登去尖沙咀食一間開咗四個月嘅樓上居酒屋。一入到去就俾一台有好多清酒嘅機器吸引住,後來用咗$100玩同埋飲,幾好飲,又可以試好多款,推介👍🏻👍🏻三格醬料:柚子、燒肉汁、蕃茄煮成汁😍熟成美國安格斯M5肉眼好味」,燒得啱啱好,加少少鹽已經好正,我仲特別加咗柚子醬😋😋😋月見免治雞肉餅我在其他居酒屋試過,但呢間燒得特別好吃,脆卜卜嘅外皮加上嫩滑入味嘅雞肉,好😋😋😋炭火雞🦃️我見到有一些黑黑的醬汁,不知道是什麼,只見燒好以後個樣幾靚,食落口好仲好好味😋甲羅燒今次嘅甲羅燒真係冇得頂,其他店試過嘅都比較鹹,但今次呢個竟然有啲濃郁嘅甜味,如果唔係因為驚膽固醇高,我會再叫多一個囉。🤭燒鰻鱺令我好滿意呢間居酒屋嘅就係呢個碟鰻鱺,因為佢令我對鰻魚改觀了,燒得好爽好脆,有少少煙韌嘅感覺,仲好有心思配左兩種醬汁:一款清清地、一款濃郁🤗兩種享受。
今日特登去尖沙咀食一間開咗四個月嘅樓上居酒屋。

三格醬料:柚子、燒肉汁、蕃茄煮成汁😍

熟成美國安格斯M5肉眼

• 炭火雞
  • 燒鰻鱺
  • 月見免治雞肉餅
2021-01-15 90 瀏覽
今天相約妹妹出尖沙咀食餐飯傾下偈,選擇了日式燒肉店,可以慢慢食慢慢傾。Sake機好吸引,現時$98任飲,店員會為你介紹不同風格的清酒,甜一點,濃一點……酒盗薯仔沙律~ 新鮮蔬菜配薯仔沙律,少少辣好醒胃。坐吧枱好好彩,師傅會把肉用最佳時間烤好然後奉上,一定令您滿意。甲羅燒~ 蟹膏蟹肉配醬汁放蟹殼內,放於炭火爐上烤熱,美味非常。牛肉盛合~ 賣相相當獨特,各款牛肉以樓梯級形式呈現眼前,分別標明牛肉品種,長知識。當中有三款日本和牛:三角胸小排、牛背峰及和牛腩,牛脂分佈平均且脂肪含量比較高,入口即溶,幾款和牛各有特式,一試難忘。美國翼板~ 這個比較有口感。美國牛小排(壺漬)~ 本身已經醃好夠味。牛心~ 好一段時間沒有吃過牛心,一點兒也不靱,一咬就開。厚切牛舌~ 沒有其他味道可以取替的牛舌,當然係厚切最好味。師傅自家製辣醬~ 起初食好香芝麻味,食落辣味慢慢出,越吃越滋味。日本一夜干雞翼~ 這個要有耐性慢慢燒至金黃色,雞翼皮烤得香脆可口。豬大腸~ 先用味噌醬煮好豬大腸,然後烤一段時間,好淋好juicy。牛骨髓~ 並不是周圍都食到,烤好加蔥花沾鮮茄製醬汁更是錦上添花。日本雞心~ 爽口彈牙。伊比利亞梅頭

酒盗薯仔沙律~ 新鮮蔬菜配薯仔沙律,少少辣好醒胃。
酒盗薯仔沙律

牛肉盛合

美國翼板~ 這個比較有口感。