2021-07-31 125 瀏覽
是夜 跟朋友決定去吃吃燒肉喝喝酒朋友帶我到這間 可以選清酒放題的燒肉店一入門口 就被這部巨型的清酒機吸引為了狂歡盡飲之後盡訴心中情 我們都選了任飲!把多款的清酒都試一試😚食物方面開始燒肉前 點了個薯仔沙律內藏一點脆卜卜的令口感非常豐富開始燒肉了我見幾乎每枱都會點這個炭火雞當然就不能錯過啦師父在我們面前非常細心地燒雄雄既火 燒得這個雞 既香又脆肉汁依然除了雞肉 我們都點了一條喜之次 佐酒享受可以是預期大家都叫佐酒享用味道有點稍咸主角 是每枱都一定會見到的 牛肉盛盒師傅會逐款分別細心燒 之後再介紹待我們差不多食完才燒下一款七款牛肉當中 我和朋友最喜歡的 當然是日本和牛 牛味出眾 油脂分佈佳 吃下去 真心覺得享受! 而牛舌亦非常可口~既有細心服務, 食物質素又好,再加上享用到不同的清酒!在酒精的加持下,這餐的氛圍 真心很棒!
是夜 跟朋友決定去吃吃燒肉喝喝酒
朋友帶我到這間 可以選清酒放題的燒肉店

一入門口 就被這部巨型的清酒機吸引
為了狂歡盡飲之後盡訴心中情 我們都選了任飲!
把多款的清酒都試一試😚

味道有點稍咸

主角 是每枱都一定會見到的 牛肉盛盒
師傅會逐款分別細心燒 之後再介紹
待我們差不多食完才燒下一款

既有細心服務, 食物質素又好,
再加上享用到不同的清酒!
在酒精的加持下,這餐的氛圍 真心很棒!
  • 炭火雞
2021-07-24 255 瀏覽
最近Bookmark佐一間好多人食過大讚嘅燒肉店🥰🥰今晚終於有時間去試吓啦😋先講我最鍾意嘅兩款👇🏻🐮牛肉盛盒✨必試一set 入面有成7款牛,由高至低數起包括有和牛胸小排、和牛背峰、和牛腩、美國牛小排、翼板、牛舌同牛心塊塊厚切勁滿足,啱晒樣樣都想試吓嘅我🤤另外👉🏻必試👈🏻嘅係🐮✨日本和牛肉眼扒店員好貼心幫我哋燒至五成熟,咬落肉質非常嫩滑,入口即化,油香十足!非常高質✨真係超正🥰店內仲有一部SAKE Z機🍶,上面有成15款清酒,比$138就可以自選兼任飲前菜螢光魷魚鮮嫩爽口,好特別燒日式魚乾,甲羅燒最後仲要讚下佢地嘅抽油煙系統,唔知係咪因為我坐吧枱,走嘅時候無咩油煙味👍🏻👍🏻

先講我最鍾意嘅兩款
👇🏻
🐮牛肉盛盒✨必試
🐮牛肉盛盒,日本和牛肉眼扒

塊塊厚切勁滿足,啱晒樣樣都想試吓嘅我🤤

另外👉🏻必試👈🏻嘅係🐮✨日本和牛肉眼扒
✨日本和牛肉眼扒

店員好貼心幫我哋燒至五成熟,
✨日本和牛肉眼扒

咬落肉質非常嫩滑,入口即化,油香十足!
非常高質✨真係超正🥰

伊比利亞梅頭

炭火雞

店內仲有一部SAKE Z機🍶,

上面有成15款清酒,比$138就可以自選兼任飲
SAKE Z機🍶,上面有成15款清酒

前菜螢光魷魚鮮嫩爽口,好特別

燒日式魚乾,甲羅燒

2021-06-09
🐮牛肉盛盒,日本和牛肉眼扒
伊比利亞梅頭
  • 甲羅燒
  • 燒日式魚乾
  • 日本和牛肉眼
2021-07-21 153 瀏覽
食飽係為咗更努力減肥星期一,心情特別差,我在今晚約咗人食好嘢!天氣熱,我哋一坐低先嗌咗杯蜂蜜檸檬菊花蜜,夠晒消暑~先食一個酒盜薯仔沙律,哈哈,應該即刻飲杯酒;鹹香十足,好開胃!之後就食咗呢度最正嘅牛肉盛合,用層架上台,視覺效果好好,影相都好正!每款牛肉嘅口感都唔一樣,我哋偏愛脂肪重嘅和牛牛小排,真係好好味朋友鍾意食海鮮,我哋要咗聖子、帆立貝、燒鰻魚同埋甲羅燒。帆立貝加咗香草牛油去燒,絕對係一個好味嘅配搭!!!聖子就加咗啲香蔥,令到鮮味更加突出!燒鰻魚好食,鰻魚非常厚身,口感一流!甲羅燒味道濃郁,大啖大啖將啲蟹膏放入口嘅感覺真係好滿足~呢度環境幾好坐得舒服,適合同朋友嚟慢慢食飯
食飽係為咗更努力減肥

星期一,心情特別差,我在今晚約咗人食好嘢!

天氣熱,我哋一坐低先嗌咗杯蜂蜜檸檬菊花蜜,夠晒消暑~

朋友鍾意食海鮮,我哋要咗聖子、帆立貝、燒鰻魚同埋甲羅燒。

帆立貝加咗香草牛油去燒,絕對係一個好味嘅配搭!!!

聖子就加咗啲香蔥,令到鮮味更加突出!

燒鰻魚好食,鰻魚非常厚身,口感一流!

甲羅燒味道濃郁,大啖大啖將啲蟹膏放入口
嘅感覺真係好滿足~

呢度環境幾好坐得舒服,適合同朋友嚟慢慢食飯
2021-07-19
  • 甲羅燒
  • 燒鰻鱺
  • 酒盜薯仔沙律
  • 活帆立貝
2021-07-16 152 瀏覽
終於試到呢間很出名食燒肉的燒肉臻今日坐bar枱,由專人幫燒野食唔洗擔心因自己手殘而毀掉美食呢度嘅特別之處就係可以加$198 係清酒自助販賣機自由享用不同口味嘅清酒餐前小食有麻辣牛舌輕微麻辣香,令人口胃另外我地點了雞泡魚乾很出色的餐前小吃炭燒過後既魚干,非常香口,而且魚味香濃令人情不自禁地一口接一口牛肉盛盒單睇賣相已經非常吸引樓梯擺盤 放上不同肉類每一層放上不同的牛肉日本和牛三角胸小排 和牛背峰,美國牛小排仲有牛舌、牛心各有特色非常美味日本雞頸肉第一次品嚐師傅表示雞頸是人手拆肉肉與嫩滑 而內有軟骨啱晒鍾意食軟骨嘅我值得推介自家製碳粉燒雞雖然娩出有啲黑色嘅粉但肉質非常嫩滑除左肉類之外,我哋仲點左d海鮮個人非常喜歡食燒饅外皮燒到香口,魚肉嫩滑無骨而且肉質彈牙非常惹味帆立貝10分新鮮當然經過師傅專業嘅調味更加突出海鮮嘅鮮味飲品方面十分滿意這杯柚子檸檬酒入口清新而且仲可以中和肉類的油膩感

終於試到呢間很出名食燒肉的燒肉臻
今日坐bar枱,由專人幫燒野食
唔洗擔心因自己手殘而毀掉美食

呢度嘅特別之處
就係可以加$198
係清酒自助販賣機自由享用不同口味嘅清酒

餐前小食有麻辣牛舌
輕微麻辣香,令人口胃

另外我地點了雞泡魚乾
很出色的餐前小吃
炭燒過後既魚干,非常香口,而且魚味香濃
令人情不自禁地一口接一口

單睇賣相已經非常吸引
樓梯擺盤 放上不同肉類
每一層放上不同的牛肉
日本和牛三角胸小排 和牛背峰,美國牛小排
仲有牛舌、牛心

但肉質非常嫩滑

除左肉類之外,
我哋仲點左d海鮮
個人非常喜歡食燒饅
外皮燒到香口,魚肉嫩滑無骨
而且肉質彈牙
非常惹味

帆立貝10分新鮮
當然經過師傅專業嘅調味
更加突出海鮮嘅鮮味

飲品方面十分滿意這杯柚子檸檬酒
入口清新而且仲可以中和肉類的油膩感
2021-07-15 130 瀏覽
今日同朋友去左一間想試好耐嘅日式燒肉店,一入內就見到一部清酒售賣機,感覺好似置身日本一樣。首先,當然係主打嘅牛肉盛盒,一次過可以試齊七個部位,有牛肉又有內臟,岩晒心大心細、咩都想試吓嘅我。特別推介日本和牛三角胸小排,油脂分佈平均,入口即溶,超正!另外,唔少得嘅係甲羅燒,用脆脆餅乾配上一啖又一啖嘅蟹膏,令人食唔停口!仲有超大隻新鮮龍蝦,配上蒜蓉燒,加埋大量蝦膏,又香又鮮甜!最後享受埋焗蘋果批作結尾,滿足嘅一天!

特別推介日本和牛三角胸小排,油脂分佈平均,入口即溶,超正!

仲有超大隻新鮮龍蝦,配上蒜蓉燒,加埋大量蝦膏,又香又鮮甜!

最後享受埋焗蘋果批作結尾,滿足嘅一天!
2021-07-06
2021-07-15 118 瀏覽
有人生日週就係要食好嘢,所以今日去咗燒肉臻!呢度氣氛幾好,有客人入嚟嘅時候侍應都會嗌下。我哋今日食咗牛肉盛合、伊比利亞梅頭、日本雞心、燒帆立貝、燒聖子、燒魚乾,好滿足呀!一坐低就先有汁煮牛舌作呢個前菜,味道都唔錯㗎!之後牛肉盛合就出現啦!大家一見到已經嘩嘩聲,排得好靚~ 最正當然就係放喺最高嘅日本三角胸小排,油脂非常豐富😬 厚切牛舌都好好食,口感一流,牛味好重!伊比利亞梅頭一碟份量多,好抵食;呢碟梅頭肥瘦均勻,爽口好味!帆立貝同聖子都係必點推介,食材新鮮,配牛油燒埋就好好味~魚乾就好適合送酒,一路傾偈一路食就啱晒。呢度嘅飲品選擇都唔少,如果鍾意飲嘅仲可以俾$199,任飲sake、啤酒梅酒汽水等等,都真係幾抵!下次可以再約多啲朋友一齊嚟食,摸吓酒杯底

一坐低就先有汁煮牛舌作呢個前菜,味道都唔錯㗎!

之後牛肉盛合就出現啦!大家一見到已經嘩嘩聲,排得好靚~
最正當然就係放喺最高嘅日本三角胸小排,油脂非常豐富😬
厚切牛舌都好好食,口感一流,牛味好重!

帆立貝同聖子都係必點推介,食材新鮮,配牛油燒埋就好好味~

魚乾就好適合送酒,一路傾偈一路食就啱晒。

下次可以再約多啲朋友一齊嚟食,摸吓酒杯底

2021-07-14
慶祝紀念
生日
  • 燒日式魚乾
  • 日本雞心
  • 伊比利亞梅頭
2021-07-09 140 瀏覽
今日同朋友慶祝生日特意上網搵咗一間坐得舒服 有比較高質嘅燒肉餐廳我同朋友坐咗喺吧枱全程燒肉都係由餐廳負責我同朋友淨係喺度等食 10分寫意首先我同朋友叫咗啲小食鹽醬青瓜漬青瓜嘅擺盤好有心思加上鹽醬鹹鹹甜甜 幾清新梅貝煮螺肉再加上餐廳特別調製嘅醬汁鹹鹹酸酸 特別係蘿蔔10分入味之後就到今晚嘅重頭戲牛肉合盛上網見到差唔多每位有叫樓梯級嘅擺位打卡一流好睇又好食特別係牛舌心雪花十足 又重牛味彈牙嘅口感 一流!之後我哋仲食左甲羅燒蟹膏好濃 仲帶一絲絲甜味❤️我哋見到隔離枱叫一夜干好大一條魚 我哋唔執輸即刻叫返一條果然有驚喜條魚本身又醃料 在燒到乾身外面有炭香味內裏有保存到魚肉嘅質感送酒一流!整體來講 餐廳食物嘅質素好高而且店員又會幫我哋燒服務良好推薦同朋友有重要約會嘅時候來食❤️
今日同朋友慶祝生日

打卡一流
好睇又好食
特別係牛舌心
雪花十足 又重牛味
彈牙嘅口感 一流!

之後我哋仲食左甲羅燒

而且店員又會幫我哋燒
服務良好
推薦同朋友有重要約會嘅時候來食❤️
2021-07-09 125 瀏覽
呢間餐廳有專人幫你燒肉,啱晒我呢啲懶人,可以專心同飯腳傾計先嚟前菜蕃茄蒜子沙律,食落感覺清新,好好的開胃菜有專人幫你燒嘢食 甲羅燒配餅乾食落唔膩,好足料牛肉盛合,好食得嚟又啱打卡,一次過食晒牛嘅唔同部位,大滿足今晚嘅主角之一,夜干喜之次,師傅掌握火候非常好,燒魚食落外脆內軟,魚肉非常鮮嫩伊比利亞豬肋條&炭火雞豬肋條彈牙有口感,肉味香濃,炭火雞食落香口惹味諗返起都想食野飲方面揀咗陳皮冰糖燉檸檬,飲落唔會太甜,配合油膩燒肉就一流啦甜品仲揀咗香桃雪葩,食飽飽
呢間餐廳有專人幫你燒肉,啱晒我呢啲懶人,可以專心同飯腳傾計

先嚟前菜蕃茄蒜子沙律,食落感覺清新,好好的開胃菜

有專人幫你燒嘢食

甲羅燒配餅乾食落唔膩,好足料

牛肉盛合,好食得嚟又啱打卡,一次過食晒牛嘅唔同部位,大滿足

伊比利亞豬肋條&炭火雞
豬肋條彈牙有口感,肉味香濃,炭火雞食落香口惹味

諗返起都想食

甜品仲揀咗香桃雪葩,食飽飽
2021-07-08 152 瀏覽
今晚嚟到網上極高評價的燒肉臻,果然無介紹錯,100分的餐廳。首先,服務方面,門口有儲物櫃,可以存放隨行物品,咁就可以自由自在咁享受美食。坐吧枱位仲有專人服侍,啱哂我依D又懶但又為食的人。師傅非常有心機,仲逐樣介紹,非常專業。見個個都食牛肉盛合,我當然都有食啦,但我更想分享其他美食。甲羅燒( $98) 依樣食物一般出街好少叫,因為唔識處理。今次師傅好細心地,把鮮甜的蟹膏及鵪鶉蛋拌勻。再燒香,一上枱已經聞到蟹膏的香味,連帶梳打餅乾都覺得好好食一塊接一塊,好快便KO~伊比利亞豬肋條 ($88) –豬又係一樣平時出街唔會叫的食物,因為次次一係唔熟一係乾哂。今次叫左豬肋條,入口軟淋淋,仲有調好味的燒汁,非常可口。燒鰻鱺 ($168 )- 魚,我又係一般少食,因為怕腥又怕骨,但今次師傅好有心機慢慢燒,有少許燶邊,非常香口而魚肉不乾反有肉汁,滑口,又係食唔停口其實我仲食左好多野,好飽。果然係一間好高質的餐廳

坐吧枱位仲有專人服侍,啱哂我依D又懶但又為食的人。
師傅非常有心機,仲逐樣介紹,非常專業。

見個個都食牛肉盛合,我當然都有食啦,但我更想分享其他美食。

甲羅燒( $98)
依樣食物一般出街好少叫,因為唔識處理。
今次師傅好細心地,把鮮甜的蟹膏及鵪鶉蛋拌勻。
再燒香,一上枱已經聞到蟹膏的香味,連帶梳打餅乾都覺得好好食
一塊接一塊,好快便KO~

伊比利亞豬肋條 ($88) –
豬又係一樣平時出街唔會叫的食物,因為次次一係唔熟一係乾哂。
今次叫左豬肋條,入口軟淋淋,仲有調好味的燒汁,
非常可口。

燒鰻鱺 ($168 )-
魚,我又係一般少食,因為怕腥又怕骨,
但今次師傅好有心機慢慢燒,
有少許燶邊,非常香口
而魚肉不乾反有肉汁,滑口,又係食唔停口

其實我仲食左好多野,好飽。
果然係一間好高質的餐廳
2021-07-07 104 瀏覽
和朋友慶祝生日 帶他去吃他最喜歡吃的燒肉網上找到了這一間位於尖沙咀的 — 燒肉臻酒盗薯仔沙律有薯仔蓉、沙律菜、蕃茄和炸物碎等混和後吃用 口感和味道多層次 店員禮貌地給我們介紹醬汁左邊自家製燒汁 用以點肉類中間是柚子醬 海鮮專用左邊的則是番茄酸汁 專為內臟部分而設牛肉盛盒這款想必是必點的有日本和牛三角胸小排、日本和牛牛背峰、美國牛小排、牛舌、牛心等等各款牛肉牛味濃濃 肉汁豐富入口鬆化 唔會好韌 好味道牛舌和牛心的味道和口感也不錯一次過試到不同的部位 正日本雞頸第一次這樣吃雞頸肉 想不到入口口感不錯而且味道也調得很香 有驚喜甲羅燒濃香的蟹膏蟹肉份量十足放上梳打餅上一起吃 好味道燒鰻鱺即燒新鮮鰻魚 熟度燒得剛剛好入口滲出鰻魚香 肉質細嫩可點上柚子或鰻魚燒汁 不同風味活蟶子新鮮蟶子大大隻 以牛油燒香加上香蔥 鮮甜又好味梅酒這麼豐富當然要點杯酒來襯搭香濃梅香 清香而不會太甜 正
和朋友慶祝生日 帶他去吃他最喜歡吃的燒肉
網上找到了這一間位於尖沙咀的 — 燒肉臻

酒盗薯仔沙律
有薯仔蓉、沙律菜、蕃茄和炸物碎等
混和後吃用 口感和味道多層次

梅酒
這麼豐富當然要點杯酒來襯搭
香濃梅香 清香而不會太甜 正
2021-07-06 2902 瀏覽
今晚和朋友來到尖沙咀一間「燒肉臻」餐廳用日式裝修,店內有清酒自動售賣機,可以試到不同清酒。餐廳設有吧枱及四人枱, 座位算是寛闊舒適,適合談天說地,另外抽風系統也不錯,即使燒肉也不會有太大油煙。安排入座後、便隨即奉上熱茶及醬料,店內有手機點餐,方便易用。坐吧枱時會由店員靚自烹調,務求令食物達到最佳質素,令客人有賓至如歸的感覺。菊花蜜特飲:夠晒冰涼,每食完一款燒肉,都飲一啖去中和味蕾,清新一下口腔先點了沙律帶開胃口,就是酒盜薯仔沙律,有點蔬菜打底之後就不會油膩了,沙律蔬菜十分新鮮,薯仔有酒盜的咸辣味加持,加上脆卜卜的碎薯片味道變得豐富。燒日式魚乾 - 店員燒得很香脆,沾了沙律醬,令鮮味再提升,用來佐酒,相當匹配。我們點了牛肉盛合,擺盤賣相非常精緻。日本和牛三角胸小排:花紋靚,吃起來牛味濃郁,入口軟嫩,很有口感。日本和牛背峰:這是我最愛的日本和牛,那個油脂燒起上嚟充滿火焰,肉質超嫩,味道一流。日本和牛腩:牛的脂肪分佈勻稱,燒完後的牛小排不會太過肥膩,只會加了一份油香,肉質結實不靱,口感非常, 店員先把牛單面燒至表面充滿油脂,牛腩好滑,牛味好濃郁,配搭餐廳的醬汁,味道更多突出!美國牛小排(壼漬

先點了沙律帶開胃口,就是酒盜薯仔沙律,

我們點了牛肉盛合,擺盤賣相非常精緻。
日本和牛三角胸小排:
花紋靚,吃起來牛味濃郁,入口軟嫩,很有口感。

日本和牛背峰:

日本和牛腩:

美國牛小排(壼漬):
牛味濃郁,口感豐富,肉味也相當濃,吃下便知屬優質的靚牛,牛燒出鮮嫩軟滑,亦同時充滿牛肉香

美國翼板:
油脂分佈平均,入口溶化,肉汁豐富,燒了外表鎖住了肉汁,每一面也燒得很香!好好食!

厚切牛舌:
首先要讚牛舌,望到已經好吸引,厚切牛舌,口感實在,軟嫩多汁有嚼勁,我覺得牛舌最好食,牛的香味特別濃郁,有脆口。

牛心:
燒出來肉香味重,吃得出是較高級的牛心,薄薄的輕輕燒一會兒把油脂逼出來,很香口,沾了醬汁,更加滋味。

日本和牛肉眼
肉眼本身已經偏腍,這片日本和牛肉眼更是入口溶化,在口中化成肉汁,還有那濃郁的牛香,幸福的感覺便回來了!因為油脂比較多,所以比較搶火,好正!

炭火雞
肉質比一般雞肉彈牙,還比一般的雞味濃郁,怪不得那麼受歡迎,燒起來吃肉質實淨彈牙,真的不錯!

甲羅燒
配上餅乾,蟹膏味道甘香濃厚,平時吃甲羅燒 ,份量好少 ,吃幾口已完,這裡的甲羅燒 ,蟹膏感覺比一般份量多

喜知次魚
它被日本人視為最珍貴的魚類之一,它含有維生素,食得多故然更健康,魚本身脂肪量極其豐富,肉質水分較多,並含有豐富的脂肪,以燒烤方式烹調最佳。今次是魚乾燒,魚本身很大條,燒至外皮香脆,肉質愈煮愈滑,魚脂四溢,但又不易鬆散肉質細嫩無比,這是嫩白肉質的順滑,膠原蛋白豐富,非常鮮美,因此絕對可以可以說得上是珍貴的寶石。

最後還有椰子雪皅作為甜品,盡享豐富滿足難忘的一餐,飯後來份甜點是會讓人充滿幸福感的,雪葩有很重椰子果香,吃上去既清甜又冰涼,像是在食椰子冰一樣,椰子的滋味搭配綿口的沙冰真是美好,軟綿的滋味也讓人愛不釋口。
  • 炭火雞
  • 酒盜薯仔沙律
  • 日本和牛肉眼
  • 牛肉盛盒
2021-07-04 129 瀏覽
如果想揀一間高質嘅日燒去享受一下,呢間燒肉臻絕對係一個值得考慮之選前菜就order咗一個我好鍾意嘅熒光魷魚,口感嫩且彈牙,帶少少黏,一d苦澀味都冇,入門嘅細骨都軟身可以食到,由於上面撒上胡椒粉,所以入口會帶點辛辣刺激雞泡魚乾都係我幾鍾意嘅小食,好適合送酒講起酒,不得不提呢度非常有特色嘅清酒機,一個價錢就可以任飲十幾款嘅清酒,愛酒之人唔可以錯過溫泉蛋豆腐沙律:豆腐好嫩滑,不嬲豆腐配麻醬都好夾,配埋溫泉蛋,成個質感配合得幾好,入口好creamy好香呢度用嘅係網燒,我鍾意網燒因為唔怕油脂積聚同埋黐網,不過其實我地坐bar檯師傅一般都會幫我地燒埋主角燒肉都登場,呢個牛肉盛合一定好受歡迎啦,打卡一流,每款肉類望落都非常誘人,又下至上左至右開始食,會見到油脂程度係一級級咁上。牛心軟身好嫩,一改我以往覺得佢係脆身嘅印象。去到最後嘅三角胸小排,油脂係必曬出黎,一咬落去滿滿嘅油香。而我最中意嘅反而係尾二嘅牛背峰,因為佢係好好咁平衡咗油香同埋肉香,唔會過分油膩,而口感嫩中帶爽,既有咬口又唔會太過結實仲有呢個和牛肉眼都係吸引非常,油脂好似大理石紋咁分佈,隔離嗰兜係牛脂肪,預先燒出油防黐網嘅。燒好後師傅幫我地

雞泡魚乾都係我幾鍾意嘅小食,好適合送酒

仲有呢個和牛肉眼都係吸引非常,油脂好似大理石紋咁分佈,隔離嗰兜係牛脂肪,預先燒出油防黐網嘅。燒好後師傅幫我地剪好曬,肉質好軟身好嫩,肉眼本身冇調味,沾上燒肉汁就味道啱啱好,個人覺得呢個好味程度係僅次於牛背峰,值得一試

下面嘅係煮肋條,上面嘅係炭火雞,豬肋條超爽口,比一般食過嘅豬頸肉仲爽口,又唔會膩

碳火雞就中規中矩啦

最後嘅雪芭真係超有特色,其實都唔係第一次呢類嘅雪芭喇,不過菠蘿味真係第一次試,外形非常霸氣,打卡一流,味道就似以前小學小息買嘅菠蘿冰,酸甜酸甜,解渴解膩

總結:食物高質素,配埋任飲燒酒,非常好嘅享受,係過去食過嘅散叫燒肉店黎講,呢個都算係我心目中嘅top3

2021-07-03 111 瀏覽
很有驚喜的燒肉餐廳,入到去裝修很有日本燒肉店的格局,令人有置身係日本的感覺。燒日式魚乾店員先幫我地燒魚乾,魚乾煙韌有口感,配上沙律醬非常開胃。牛肉盛合幾乎每台都有點的牛肉盛合,我地緊係唔輸蝕點來試試。可以一次過試七個不同的部位,有日本和牛三角胸小排,日本和牛背峰,日本和牛腩,美國牛小排,美國翼板,牛舌和牛心。個人比較喜歡和牛那三款,和牛油脂分佈平均,入口即溶。燒過的牛肉非常惹味。甲羅燒蟹蓋上放了滿滿的蟹膏和蟹肉絲,加上麵豉和鵪鶉蛋,一路攪拌的時候香味不斷湧出,非常吸引。燒好後把濃郁的蟹膏放左脆脆的餅乾上,蟹肉鮮甜而且口感豐富。燒鰻鱺一放條鰻鱺上爐燒,已經縮到拱起左,完全唔知點燒好,呢個時候店員見到雞手鴨腳的我哋,馬上前來幫助。店員把這鰻鱺燒得剛剛好,皮脆肉滑,非常肥美的鰻鱺充滿魚油,啖啖肉。正!燒肉臻的食物質素很高,而且服務態度又好,一定會再來光顧!

燒日式魚乾
店員先幫我地燒魚乾,魚乾煙韌有口感,配上沙律醬非常開胃。

牛肉盛合

燒鰻鱺

燒肉臻的食物質素很高,而且服務態度又好,一定會再來光顧!
2021-07-02 105 瀏覽
尖沙咀食餐是係非常隨意,食在香港,啲嘢都係咁好食,坐低一路食一路叫嘢,亦都可以,非常有情調。最後都係決定由廚師發版,唔使諗咁多,隨時有驚喜,祗要師傅上身,真係唔好個件都唔出門, 先嚟一個螢光魷魚,即刻要杯啤酒先,味道溫度,對我係至愛,滑冷冰凍槐花味,繞著舌尖落在喉,味道混為一體,下次要記得試一試呀!呢個日式乾魚燒,有啲似河豚,脆甜香厚有層次,慢嚼細嚐急莫停,跟住嚟個酒盜薯仔沙律,柚子味清甜在心,清清喉嚨與舌尖,和牛味濃莫混淆,一層一疊美和日,梯級從高落到盡。牛肉盛盒由至高處食到至低點,又由日本食到去美國 ,一層一層咁落完全唔係想像中咁簡單。日本和牛三角胸,小排油花花滿佈,牛背峰脂更羊脂,牛腩味濃根不見。和牛輕燒見火,不見焦點祗見輕輕一炙已上碟入口輕嚼進胃了。美國牛味濃搶火,肉質軟滑有咬口,相對日和牛不同,兩款牛郎各勝場。牛心爽脆冇異味,入口煙韌爽口,入口難忘。厚厚牛舌味香濃,一件夾著又一件,爽口脆肉別不同,再嘗牛梗添驚喜。跟住呢個日本和牛肉眼,師傅分三個部位燒 ,食法完全唔同,唔鮮廚師唔介紹,唔講唔知點食好,分條入火分件食,上中下位各不同。一件肉眼能細味,食指亦會動不停,還得心細詳述說

牛肉盛盒
日本和牛三角胸,小排油花花滿佈,
牛背峰脂更羊脂,牛腩味濃根不見。
和牛輕燒見火,不見焦點祗見輕輕一炙已上碟入口輕嚼進胃了。
美國牛味濃搶火,肉質軟滑有咬口,
相對日和牛不同,兩款牛郎各勝場。
牛心爽脆冇異味,入口煙韌爽口,入口難忘。
厚厚牛舌味香濃,一件夾著又一件,
爽口脆肉別不同,再嘗牛梗添驚喜。
跟住呢個日本和牛肉眼,
師傅分三個部位燒 ,食法完全唔同,

唔鮮廚師唔介紹,唔講唔知點食好,
分條入火分件食,上中下位各不同。
一件肉眼能細味,食指亦會動不停,
還得心細詳述說,邊嚐邊賞廚藝技。
唔介紹我哋真係當佢普通一個肉眼,食咗就算啦,
炭火雞,燒得啱啱好夾,
燒雞燒話難唔難,燒到夾口味就難,
好燒好話夾就難,客人口味各不同。
師傅夾好味調味,要啱就真係好難,
雞清點焦味香濃,時間燒烤掌控妙。
呢個真係好緊要。
再整個梅貝燒,熱棘棘同一般唔同燒法,上碟時湯水同貝肉一樣咁清甜嫩滑。
東風螺又唔同本地貨,漂洋過江又唔同。
仲係限定推介,呢一樣嘢就,冇得彈呀,燒鰻鱺呢個又係難得嘅美食,又與鰻魚燒不同,因為不須要燒汁伴碟。
最後呢個山形縣產嘅,煙燻豬腩,呢件嘢 厚薄適中,燒出油膩易入口,食完好想食多件。

再來個三得利白啤係我嘅,水果茶嘅當然係比我friend啦!

值得一讚再讚,
師傅磯燒技藝高,
細心清緻講解,
抽風系統有一流,
對住熱火爐都唔覺得熱,
侍應添茶密密斟,
餐前餐後都係細意安排。

2021-07-02 90 瀏覽
平時很怕去燒肉店,因為食完會成身燒肉味,但今次來到燒肉臻,服務好食物質素高,就算食完臭崩崩都值得。雖然坐唔到吧枱等師傅燒俾我地食,但店員都會主動幫手,所以所有食物都燒到剛剛好,不會過熟。酒盜薯仔沙律第一次食酒盜,店員解釋酒盜是用鹽醃魚內臟半年以上而成的鹽漬物,感覺幾特別,另外,沙律酸酸地又帶點微辣,非常開胃又清新。牛肉盛合牛肉盛合有日本和牛三角胸小排,日本和牛背峰,日本和牛腩,美國牛小排,美國翼板,牛舌和牛心。一個價錢可以試七個不同牛部位,緊係要try try。牛肉很惹味,和牛入口即溶,油脂充滿在口腔內,齒頰留香。第一次試牛舌和牛心,口感不錯。甲羅燒滿滿的蟹膏加埋鵪鶉蛋攪拌,蟹膏香濃鮮甜美味,加埋餅乾一齊食非常好吃。燒鰻鱺鰻鱺皮脆厚肉,估唔到咁肥美,淡淡魚油, 爽口彈牙。重點係無骨。再點柚子醬汁,可以中和油膩感。

酒盜薯仔沙律

牛肉盛合