2021-11-15 108 瀏覽
收工後最適合就係同朋友去居酒屋食個飯,飲返兩杯,再呻下公司d嘢。記得呢間居酒屋很不錯,就約左朋友去happy Friday🤫🌟麻醬番茄豆腐沙律$58豆腐、沙律菜就最適合就是用上麻醬,濃滑又香口🌟辣妹豆腐$38香脆既口感,配上少少辣既七味粉,送酒一流🌟本鮪盛$258鍾意食吞拿魚必點,有toro刺身,炙燒toro,海膽toro,蛋液toro等,每款都有驚喜😍另外仲叫左個帶子壽司,好厚肉鮮甜既😬🌟黑松露蟹肉甲羅燒$68蟹噌甲羅燒$68相較之下更喜歡黑松露蟹肉,黑松露的香氣同蟹膏的咸鮮非常夾,我地仲叫左個飯糰,最佳配搭!🌟燒活鮑魚$68鮑魚非常新鮮,上台既時候仲不停蠕動😂😂新鮮食材簡簡單單燒下已經好好食。店員火候都掌握得不錯,燒完唔會韌。🌟洋梨燒酌$58梨味好出,甜甜的口感好易入口,好啱女仔飲!

🌟麻醬番茄豆腐沙律$58
豆腐、沙律菜就最適合就是用上麻醬,濃滑又香口

🌟辣妹豆腐$38
香脆既口感,配上少少辣既七味粉,送酒一流

🌟本鮪盛$258

另外仲叫左個帶子壽司,好厚肉鮮甜既😬

🌟黑松露蟹肉甲羅燒$68蟹噌甲羅燒$68

🌟燒活鮑魚$68

🌟洋梨燒酌$58
梨味好出,甜甜的口感好易入口,好啱女仔飲!
2021-11-14 110 瀏覽
好耐冇約人食飯啦,盡情食個飯。我哋揀咗一間日式海鮮燒嘅餐廳嚟試吓。一入到去呢度裝修風格,成個格調都非常之日式,冇得去日本旅行過嚟扮吓自己去咗日本。我哋兩個人叫咗個刺身,麻將蕃茄豆腐沙律,焱丸號壽司,醬汁焗原隻魷魚燒,蕎麥麵,當然唔少得甲羅燒同鮑魚燒。個沙律啲蕃茄非常之鮮甜,鮮甜嘅蕃茄加埋嫩滑嘅豆腐用黎做開胃小菜真係正。醬汁魷魚燒,師傅好貼心將啲魷魚切成魷魚酥,加上醬汁同埋最重要有金菇鋪喺底,索晒啲汁,配合埋啲魷魚一齊食又彈牙又好味。刺身都好新鮮,厚度適中,食落去唔會有雪藏味,完全可以食到條魚本身嘅鮮味。另外壽司出乎我意料,好有驚喜可以見到師傅好大方,軍艦上面嘅餡多到寫晒出嚟,海膽鮮甜。蕎麥麵麵身唔會太淋,夠彈牙,本身味道都已經夠,唔使點醬汁都已經夠晒味啦。最後嚟到主角甲羅燒同埋鮑魚燒。呢兩樣食物會有店員過嚟專人幫手燒,幫我哋調好味而且煮完仲會細心切好方便我哋食,呢樣要大讚。甲羅燒可以食到重重嘅蟹膏,我就鍾意食黑松露味,因為除咗蟹肉之外仲可以食到黑松露嘅香味。至於個鮑魚燒,仲可以見到啲鮑魚喺度郁㗎,夠晒新鮮食落口都好彈牙。

2021-11-13 108 瀏覽
數數手指,已經二年多沒有去過旅行(相信好多人都係🥲),又係思鄉病常復發,今次同 @msdadada嚟到 #焱丸水產 有種感覺好似去咗日本居酒屋咁 ❗️🥢食物🥢1️⃣岩手縣生蠔$136: 肉質飽滿,點咗少少醬汁後,甘甜味更帶出來😋2️⃣特上壽司盛盒$338: 壽司架是一層層,放上壽司覺得特別吸引😀壽司種類都好多(拖羅,三文魚,蟹肉,三文魚子等等….)我最鍾意係海膽好creamy,蟹膏鮮甜,大蝦彈牙爽口😋3️⃣左口魚刺身$158: 顏色很通透,口感爽口,旁邊的醬汁酸酸甜甜都幾夾👌🏻4️⃣帶子磯燒$136: 店員會幫我地燒,最重要帶子唔乾~仲有少少鮮甜味。5️⃣蟹味噌甲羅燒$68: 這款一定要試,店員將蟹肉,蟹膏,蟹籽,鵪鶉蛋,黑松露攪勻,未食已經聞到好香😋加埋嘅味道好正,怕膩中途可以食番少少青瓜~食磯燒,配酒就最夾啦😆Sapporo$55🍺梅乾燒酎$48🍶💥環境💥無論外面到入邊嘅裝修都好有日本居酒屋嘅感覺🎏入邊好多日語嘅poster,燈籠,是比較有特色嘅裝修👍🏻

🥢食物🥢

食磯燒,配酒就最夾啦😆
Sapporo$55🍺
梅乾燒酎$48🍶

💥環境💥
2021-11-10 94 瀏覽
焱丸水產盛宴😍約朋友食餐好係一日工作嘅動力以前去日本都好鍾意食水產喺香港都回味下去旅行先!每次食燒海鮮都一定食燒蟹蓋不過都係要配麵包或者白飯先好食!另外都試咗唔同嘅海鮮燒鮑魚,白蜆同埋魷魚超級新鮮,鮑魚同蜆一上枱仲識郁彈咗出嚟😂店員都好用心幫客人燒到超靚服務要讚呀!👍🏻除咗燒海鮮 仲叫咗日式甜醬牛肉鍋牛肉質素幾好,湯底好味刺身五盛真係冇諗過喺度食刺身會咁新鮮。新鮮嘅帶子口感係唔同啲,好好食!
焱丸水產盛宴😍
約朋友食餐好係一日工作嘅動力
以前去日本都好鍾意食水產
喺香港都回味下去旅行先!

每次食燒海鮮都一定食燒蟹蓋
不過都係要配麵包或者白飯先好食!

另外都試咗唔同嘅海鮮
燒鮑魚,白蜆同埋魷魚
超級新鮮,鮑魚同蜆一上枱仲識郁
彈咗出嚟😂

店員都好用心幫客人燒到超靚
服務要讚呀!👍🏻

除咗燒海鮮 仲叫咗日式甜醬牛肉鍋
牛肉質素幾好,湯底好味

刺身五盛
真係冇諗過喺度食刺身會咁新鮮。
新鮮嘅帶子口感係唔同啲,好好食!
2021-11-08 111 瀏覽
好 想 去 日 本 呀! 去唔到日本唯有去有日本風情嘅餐廳感受下啦~於是朋友就帶我去左尖沙咀嘅焱丸水產一入到去就俾佢嘅環境吸引住入面有淡淡的海水味 好似去咗日本嘅魚市場咁仲有好多寫日文嘅海報 成件事真係好Japanese ah! 🇯🇵所以我哋就食咗啲特別啲嘅日本菜蟹味噌甲羅燒黑松露蟹肉甲羅燒同朋友一人食咗一個蟹肉甲羅燒 一啲都唔腥 仲有甜甜嘅鮮蟹味仲有專人幫我地燒🥰🥰鮑魚殼燒鮑魚勁新鮮!上到枱仲識郁!燒嘅時候D飽魚不停掙扎 好殘忍呀🙈🙈不過佢地真係好好味 D肉仲係爽嫁!麻醬蕃茄豆腐沙律🥗食咗咁多燒烤 係時候食返個沙律中和下🥰 好fresh ah!壽司盛盒十一款唔同嘅壽司 每款都好新鮮好好味🍣刺身三盛一如既往咁新鮮 好放心喺呢間餐廳度食刺身😼三文魚雜菇牛油燒相比起其他食物之下 呢個就不過不失啦烏賊磯燒另一重點推介 好味過韓國燒魷魚 🦑 大家一定要試吓!!送酒一流叫咗兩杯Cocktail 日本whisky好飲👍🏻臨走前再欣賞下呢度兩個人食咗咁多嘢 都係每人$500左右👍🏻👍🏻
好 想 去 日 本 呀!

去唔到日本唯有去有日本風情嘅餐廳感受下啦~

於是朋友就帶我去左尖沙咀嘅焱丸水產

叫咗兩杯Cocktail 日本whisky好飲👍🏻

臨走前再欣賞下呢度

兩個人食咗咁多嘢 都係每人$500左右👍🏻👍🏻

2021-11-08 74 瀏覽
今日同朋友嚟度尖東站附近食日本菜~估唔到開喺街尾都咁多人食,晚市坐滿客~餐牌相當多選擇,有壽司、刺身、燒海鮮…首先叫咗一個焱丸號壽司,材料超豐富,鋪晒係飯面,調好味好creamy又fresh~~仲叫咗個焱丸海鮮沙律,刺身夾沙律菜,配上酸甜嘅沙律醋好開胃~我地揀咗幾款海鮮磯燒,呢度燒海鮮仲有店員幫忙係你面前燒,完全睇到啲海鮮有幾新鮮,又夠熱辣辣,正!鮑魚係仲好生猛不斷郁緊,肉質爽口彈牙,啖啖肉,非常鮮味~蜆貝都好大隻,juicy鮮味~~最後,食咗兩款甲羅燒,黑松露蟹肉甲羅燒好香,唔會太咸,重鮮味~蟹味噌甲羅燒都好味,但會咸啲~燒烏賊,燒得一啲都唔會韌,係爽口嘅質感~飲品揀咗青蘋果乳酸同冰菠蘿梳打,睇得又飲得,解渴~

餐牌相當多選擇,有壽司刺身、燒海鮮…

燒烏賊,燒得一啲都唔會韌,係爽口嘅質感~
飲品揀咗青蘋果乳酸同冰菠蘿梳打,睇得又飲得,解渴~

2021-11-08 3656 瀏覽
同朋友好掛住日本,於是黎呢間日本磯燒居酒屋食野頂下癮🤣🤣🥢岩手縣生蠔一黎到已經覺得好抵食!成隻手掌咁大隻😳蠔身飽滿,入口鮮甜加少少酸汁食好夾,令成個味道都提升左🥢蟹子蟹肉薯仔沙律餐廳一啲都唔吝嗇,落左好多蟹子蟹肉😋蟹肉係新鮮蟹肉,令沙律加添左啲甜味☺️🥢特上壽司盛盒呢個真係好岩打卡😆拖羅無筋,入口即溶帶子好厚身,而且都食得出鮮甜味☺️蟹肉都好甜,蟹膏就比較鮮海膽就好足料😆同埋十分creamy🥢烏賊磯燒如果嗌海鮮磯燒,都會有職員同你燒咁就唔會熟過龍😝職員一路燒一路聞到魷魚味真係令人食指大動😋燒到岩岩好熟!十分易咬,調味都恰到好處👍🏻🥢甲羅燒蟹膏加埋蟹子、蟹肉、同蔥除左好鮮之外,加左蟹子仲增加左口感😆如果配塊餅食就正😆試左配炸蓮藕片食,都相當唔錯嗌左2款,其中1款加左黑松露,都一樣好食🥢炸蓮藕片送酒應該一流😆炸到好脆好似薯片咁,但仲食得出蓮藕味👍🏻🥢轟炸雞雞如其名,真係夠哂轟炸😆每舊都好大舊,炸到岩岩好,仲食到有肉汁☺️🍹梳打
同朋友好掛住日本,於是黎呢間日本磯燒居酒屋食野頂下癮🤣🤣

🥢岩手縣生蠔
一黎到已經覺得好抵食!成隻手掌咁大隻😳
蠔身飽滿,入口鮮甜
加少少酸汁食好夾,令成個味道都提升左

🥢蟹子蟹肉薯仔沙律
餐廳一啲都唔吝嗇,落左好多蟹子蟹肉😋
蟹肉係新鮮蟹肉,令沙律加添左啲甜味☺️

🥢特上壽司盛盒
呢個真係好岩打卡😆
拖羅無筋,入口即溶
帶子好厚身,而且都食得出鮮甜味☺️
蟹肉都好甜,蟹膏就比較鮮
海膽就好足料😆同埋十分creamy

🥢烏賊磯燒
如果嗌海鮮磯燒,都會有職員同你燒
咁就唔會熟過龍😝
職員一路燒一路聞到魷魚味真係令人食指大動😋
燒到岩岩好熟!十分易咬,調味都恰到好處👍🏻

🥢甲羅燒
蟹膏加埋蟹子、蟹肉、同蔥
除左好鮮之外,加左蟹子仲增加左口感😆
如果配塊餅食就正😆
試左配炸蓮藕片食,都相當唔錯
嗌左2款,其中1款加左黑松露,都一樣好食

🥢炸蓮藕片
送酒應該一流😆
炸到好脆好似薯片咁,但仲食得出蓮藕味👍🏻

🥢轟炸雞
雞如其名,真係夠哂轟炸😆
每舊都好大舊,炸到岩岩好,仲食到有肉汁☺️

🍹梳打
  • 焱丸蟹噌甲羅燒
  • 烏賊磯燒
  • 蟹子蟹肉薯仔沙律
  • 岩手縣生蠔
鍾意食日本菜基本上一定聽過呢間焱丸水產,係一間尖沙咀好出名嘅日本菜餐廳,成日都要book位先至有得食,經常座無虛席。裏面環境裝修都好靚,好似去咗日本居酒屋咁,我哋就叫咗好多款海鮮同埋一啲特色熟食。岩手縣生蠔好清新,食落去好Creamy,而且大大隻口感十足。 特上壽司盛合裏面有好多款唔同嘅壽司,而且外型賣相好適合打卡,我就最鍾意鮮甜嘅海膽、肥美油脂十足嘅拖羅、蟹膏蟹肉都好鮮味嘅軍艦,最欣賞佢哋溫度做得好好,唔會太凍,好適合入口。燒野方面都係超好食!蟹味增甲羅燒黑松露蟹肉甲羅燒兩款甲羅燒咸香十足,鮮味充足,裏面又有鵪鶉蛋等等不同配料,正!松葉蟹膏帆立殼燒海膽帆立貝燒大大粒帆立貝見到已經知道好新鮮,再加埋其他例如青椒嘅配料,估唔到都好match,令到成件事更香。炸蓮藕片大力推薦嘅炸物,有鹹香而且好薄,口感香脆,自己整唔到。轟炸雞大大件,而且裏面嘅肉質好Juicy熱辣辣,外皮金黃香脆,講真我覺得仲好食過炸雞嗰啲專門店。魚子焗薯蓉鹹香十足,而且帶出左個鮮味。白桃燒酌菠蘿梳打(冰菠蘿)最正係可以揀有酒精或者冇酒精,如果揸車可能就揀冇酒精,我最鍾意我嗰款冰菠蘿梳打,好大舊菠蘿,好refresh,個甜

燒野方面都係超好食!
蟹味增甲羅燒

松葉蟹膏帆立殼燒
海膽帆立貝燒

炸蓮藕片
大力推薦嘅炸物,有鹹香而且好薄,口感香脆,自己整唔到。

魚子焗薯蓉鹹香十足,而且帶出左個鮮味。

白桃燒酌
菠蘿梳打(冰菠蘿)
最正係可以揀有酒精或者冇酒精,如果揸車可能就揀冇酒精,我最鍾意我嗰款冰菠蘿梳打,好大舊菠蘿,好refresh,個甜香仲要好天然。

食材好新鮮,好好味,下次會再嚟!
2021-11-06 63 瀏覽
今次㨂左依間尖沙咀好多好評嘅日本餐廳! 一入到餐廳就覺得好好feel好好氣氛,因為牆上面有勁多日本佈置。好似入左日本啲居酒屋咁首先我地點左2杯highball. 好似大約$58 杯又唔算好貴~沙律嘅份量好大,都好嘅因為成日覺得日本野好少菜食專人燒魷魚..好正 我覺得係必點,翼位部份比較爽睇相都見鮑魚好大隻同勁生猛 一路燒緊就一路收縮叫左壽司同刺身拼盤,但我覺得燒物出色啲甲羅燒好好食! 撈左蟹子好卜卜脆,口感好好夜晚黎講有燒海鮮又有酒飲,每人$500唔貴呀~ 下次可能主攻燒物了
今次㨂左依間尖沙咀好多好評嘅日本餐廳!

沙律嘅份量好大,都好嘅因為成日覺得日本野好少菜食

專人燒魷魚..好正
我覺得係必點,翼位部份比較爽

睇相都見鮑魚好大隻同勁生猛
一路燒緊就一路收縮

叫左壽司刺身拼盤,但我覺得燒物出色啲

甲羅燒好好食! 撈左蟹子好卜卜脆,口感好好

2021-11-06 57 瀏覽
疫情一直持續,真係好想飛,好想外遊呀!今日就搵了一間極有日式和風味的居酒屋🏮,一解我相思之情。進店後發現店內掛著紅、白、藍的波波吊飾、而在牆壁上貼滿日本海報,真的甚有和風味道。麻醬蕃茄豆腐沙律沙律中除了有大量的沙律菜外,還有蕃茄、豆腐及脆脆片,真是清新又健康。刺身三盛 + 甜蝦刺身刺身三盛中有帆立貝、三文魚、油金魚,再追加了甜蝦刺身,刺身款款新鮮肥美鮮甜。壽司盛合再叫了一款壽司盛合,由廚師親自挑選每日最新鮮食材:三文魚、北寄貝、熟蝦、吞拿魚、帆立貝等,性價比高。其中海膽色澤金黃,新鮮甜美。來到居酒屋點可以唔叫磯燒海產。鮑魚殼燒鮑魚新鮮生猛,肉身肥厚,光澤十足,放在火爐時仍然很生猛,左右地轉動,真有點不忍心!鮑魚肉質鮮嫩彈牙,口感煙韌,鮮味十足。蟹味噌甲羅燒 / 黑松露蟹肉甲羅燒再來當然要食甲羅燒,甲羅燒中已放滿了蟹膏、蟹肉、蟹籽、青蔥,還有鵪鶉蛋,其中一款更加上了黑松露,認真有氣派。影下相打下卡後,店員就用純熟嘅手勢磯燒甲羅燒,香噴噴嘅甲羅燒就完成啦!蟹味噌甲羅燒香氣撲鼻,蟹膏香味濃郁,添上點點青瓜絲,令口感更有層次,感覺更清新。而黑松露蟹肉甲羅燒,在蟹膏濃郁外,更添一份黑松露香味,令
疫情一直持續,真係好想飛,好想外遊呀!
今日就搵了一間極有日式和風味的居酒屋🏮,一解我相思之情。

麻醬蕃茄豆腐沙律

刺身三盛 + 甜蝦刺身
刺身三盛中有帆立貝、三文魚、油金魚,再追加了
甜蝦刺身刺身款款新鮮肥美鮮甜。

壽司盛合

其中海膽色澤金黃,新鮮甜美。

來到居酒屋點可以唔叫磯燒海產。

鮑魚殼燒

鮑魚肉質鮮嫩彈牙,口感煙韌,鮮味十足。

蟹味噌甲羅燒 / 黑松露蟹肉甲羅燒

而黑松露蟹肉甲羅燒,在蟹膏濃郁外,更添一份黑松露香味,令人回味。
2021-11-06 60 瀏覽
無得去日本,當然要食返多啲日本野滿足下,朋友介紹去左間位於尖沙咀既日式餐廳焱丸水產!等位時有啲口渴,所以一入去就叫左飲品先,青蘋果乳酸同冰菠蘿梳打,真係有青蘋果同菠蘿係杯飲品入面,幾足料。另外呢度仲有啲清酒飲,不過朋友唔飲所以無叫到。相信呢度磯燒相當不錯,因為每枱都有個爐食磯燒,我地就叫左鮑魚、馬刀貝同魷魚,店員會幫你燒嘢食,佢地手勢燒得唔錯,唔會燒燶咗,海鮮方面真係好新鮮,隻鮑魚仲郁緊,馬刀貝有鮮味!之後仲叫左甲羅燒,加左黑松露味道突出!呢度都有刺身壽司食,叫左個招牌既焱丸號,有多到滿瀉既三色軍艦,另外仲叫左海鮮沙律同壽司刺身食,刺身方面都相當唔錯。不過建議先食左凍食之後先熱食,咁就唔會蓋過凍食既鮮味!

2021-11-04 68 瀏覽
在疫情底下,一直冇得飛去日本,今晚決定搵間居酒屋感受一下日本嘅氣息!一入到去呢間焱丸水產就覺得好似去左日本,周圍嘅裝修都好有feel。🔥白桃梳打、菠蘿燒酌🔥岩手縣生蠔呢兩隻珍寶蠔Size超巨型,一入口成個口都full晒,好肥美好有質感,配埋柚子醋食酸酸哋鹹鹹地一流!🔥磯燒烏賊店員即叫即幫你燒,完全唔使自己郁手!一路燒一路香氣撲鼻,好有風味!店員燒得恰到好處,識落烏賊肉仲好嫰滑!🔥特上壽司盛盒總共有成11款壽司,其中最印象深刻就係個海膽同埋三文魚子軍艦!海膽壽司上面嘅海膽份量好多,一放入口係成個口都好Rich,三文魚子軍艦夠鮮甜!🔥蟹肉甲羅燒、黑松露甲羅燒兩款甲羅燒都係即叫即燒,就咁空口食有啲鹹,配上炸蓮藕一齊食就啱啱好!🔥炸蓮藕片🔥蟹子蟹肉薯仔沙律個沙律可以中和一下食咗咁多油膩食物嘅感覺,而且份量都不少!🔥轟炸雞呢個炸雞真係雞如其名,十分大舊!炸雞外脆肉嫰,仲好Juicy!

🔥白桃梳打、菠蘿燒酌

🔥岩手縣生蠔

🔥磯燒烏賊

🔥特上壽司盛盒

🔥蟹肉甲羅燒、黑松露甲羅燒

🔥炸蓮藕片

🔥蟹子蟹肉薯仔沙律
個沙律可以中和一下食咗咁多油膩食物嘅感覺,而且份量都不少!

🔥轟炸雞

1K
2021-11-02 65 瀏覽
裝潢走日式居酒屋風格,以日本漁船為概念,掛滿旗幡和魚網,和風十足,洋溢著濃濃日式風情,有置身日本的感覺。麻醬蕃茄豆腐沙律蕃茄甜美,麻醬帶有濃郁芝麻香和油潤感,味道酸鹹甜有致,開胃可口。鮑魚殼燒鮑魚上桌時動不停,非常生猛。即使放在爐網上燒的一刻仍然在郁動,新鮮度的確是驚人!新鮮的鮑魚只需簡單調味便可,厚肉彈牙,有嚼勁。(左) 蟹味噌甲羅燒;(右)黑松露蟹肉甲羅燒甲羅燒是居酒居必食之選,亦是餐廳招牌,當然不能錯過!蟹蓋內放了滿滿的松葉蟹膏,還有蟹肉,蟹子,中間再放上生鵪鶉蛋。燒時先把所有食材拌勻,在烤爐上香氣不斷湧出,令人垂涎欲滴。鹹甜適中,味道濃郁,濃濃的蟹膏在口裡久久不散。

麻醬蕃茄豆腐沙律

鮑魚殼燒
鮑魚上桌時動不停,非常生猛。

(左) 蟹味噌甲羅燒;(右)黑松露蟹肉甲羅燒
甲羅燒是居酒居必食之選,亦是餐廳招牌,當然不能錯過!

燒時先把所有食材拌勻,在烤爐上香氣不斷湧出,令人垂涎欲滴。

鹹甜適中,味道濃郁,濃濃的蟹膏在口裡久久不散。
2021-10-28 100 瀏覽
蒲汁鰻魚丼今日想吃下滿足感十足的鰻魚飯,看一眼那個鰻魚飯的份量,是不是很誇張。第一點,這間餐廳的浜燒是點左他們先會開始燒,所以鰻魚上來的時候,還是熱騰騰的。蒲汁燒,味道都是大同小異,贏在鰻魚夠新鮮,同他們是現燒所以吃起來,有完全是不會有魚的腥味。超推薦一定要點,如果是兩個人點一份就夠了,之後再點其他的浜燒。黑松露蟹肉甲羅燒這幾年最火的食材就是黑松露,這間店好大膽,將黑松露放進蟹肉甲羅燒。黑松露本身味道就是偏淡,吃的是它的香味,當放入味道重地的蟹肉甲羅燒就會有少少被蓋過。但又不可以講完全沒味,一開始吃的時候是先吃到蟹味噌的味道,吃到後面的時候,黑松露的味道先滿滿出來,淡淡的味道並不會太誇張,吃的時候吃慢點,可以慢慢去品嘗個黑松露帶出來的尾醖。岩手縣生蠔一看個生蠔就知道一定是甜,之前吃過腥味重的生蠔,所以導致我不敢在外亂點生蠔,但是店家大力推薦一定不會腥。點左兩個十分肥美,來的時候一定要擠個檸檬,再搭配紅姜一起吃。生蠔是甜,搭上檸檬的酸,絕配。海膽帆立貝燒海膽帆立貝燒,貝本身其實是可以生吃的,但是當拿來燒的時候味道上就會有少少變化。在貝的下面放上香菇,在燒的時候貝的汁就會給香菇吸收,上面的

蒲汁鰻魚丼

岩手縣生蠔

海膽帆立貝燒
海膽帆立貝燒,貝本身其實是可以生吃的,但是當拿來燒的時候味道上就會有少少變化。在貝的下面放上香菇,在燒的時候貝的汁就會給香菇吸收,上面的海膽煮到慢慢熟左,吃起來海膽鮮味就衝刺整個口。貝本身因為可以生吃所以燒的時間都不會太久吃起來除了甜就是甜。

巨峰提子乳酸
日本最出名的巨峰提子整的乳酸,喝起來第一口就是提子的甜。之前有機會吃過一次巨峰提子所以對它的味道念念不忘。今日在這一間見到有這口味的乳酸就不猶豫點左,上來的時候試左,味道上完全沒差別,真是好像。口感上還帶左少少的酸味,十分開胃。朋友們這一個是
2021-10-27 100 瀏覽
豊州壽司刺身定食壽司種類超級多,單單吃壽司就可以吃飽了,一上眼就是這一個刺身。鮮,一口配少少芥末吃下去,除左鮮就是甜,口感上不會太糯。除了刺身,海膽給的份量都是超多,而且不會有腥臭味非常新鮮,拿少少海膽放在壽司上面一起吃,壽司添加鮮味。除左壽司同刺身,套餐裡面還有蒸蛋,味增湯,豆腐同沙拉。份量上真是好多好滿足呀。蟹味增甲羅燒上菜前都會給我有時間影相打卡,蟹味增甲羅燒,蟹肉挑出來,之後再加上少少味增,生鵪鶉蛋同魚籽一起同殼煮。這樣煮可以提出蟹肉本身的鮮甜味,這間吃的時候第一點是沒腥味,煮都不會太久,所以沒糊味。味道上上就是吃食材本身的味道,所以調味是偏清。 鮑魚殼燒店員向我們推薦招牌之一的鮑魚殼燒。鮑魚生郁郁勁生猛大隻,生鮮度上是沒問題。味道上就是吃海鮮本身的鮮甜又彈牙,醬汁只是拿來提鮮。如果有一間店家是狂放醬汁的就證明是想蓋過食材本身的腥味。但是這間吃起來鮑魚彈牙新鮮,價錢上都不算貴,再點上少酒真是絕配。三文魚籽帆立貝殼燒我叫左三文魚籽帆立殼燒,燒的過程店員會添加少少醬汁來提咸味,三文魚籽在這道菜的作用就是提鮮同增加口感。貝同三文魚籽吃起來就是鮮,再加上店家在下面用金針菇墊底,所以個菇
豊州壽司刺身定食
壽司種類超級多,單單吃壽司就可以吃飽了,一上眼就是這一個刺身。鮮,一口配少少芥末吃下去,除左鮮就是甜,口感上不會太糯。除了刺身,海膽給的份量都是超多,而且不會有腥臭味非常新鮮,拿少少海膽放在壽司上面一起吃,壽司添加鮮味。除左壽司刺身,套餐裡面還有蒸蛋,味增湯,豆腐同沙拉。份量上真是好多好滿足呀。

蟹味增甲羅燒

三文魚籽帆立貝殼燒
我叫左三文魚籽帆立殼燒,燒的過程店員會添加少少醬汁來提咸味,三文魚籽在這道菜的作用就是提鮮同增加口感。貝同三文魚籽吃起來就是鮮,再加上店家在下面用金針菇墊底,所以個菇就吸滿左全部的精華,一口吃下去的味道豐富,朋友們一點要加點多幾個,因為會吃上癮。