2021-11-14
好耐冇約人食飯啦,盡情食個飯。我哋揀咗一間日式海鮮燒嘅餐廳嚟試吓。一入到去呢度裝修風格,成個格調都非常之日式,冇得去日本旅行過嚟扮吓自己去咗日本。我哋兩個人叫咗個刺身,麻將蕃茄豆腐沙律,焱丸號壽司,醬汁焗原隻魷魚燒,蕎麥麵,當然唔少得甲羅燒同鮑魚燒。個沙律啲蕃茄非常之鮮甜,鮮甜嘅蕃茄加埋嫩滑嘅豆腐用黎做開胃小菜真係正。醬汁魷魚燒,師傅好貼心將啲魷魚切成魷魚酥,加上醬汁同埋最重要有金菇鋪喺底,索晒啲汁,配合埋啲魷魚一齊食又彈牙又好味。刺身都好新鮮,厚度適中,食落去唔會有雪藏味,完全可以食到條魚本身嘅鮮味。另外壽司出乎我意料,好有驚喜可以見到師傅好大方,軍艦上面嘅餡多到寫晒出嚟,海膽鮮甜。蕎麥麵麵身唔會太淋,夠彈牙,本身味道都已經夠,唔使點醬汁都已經夠晒味啦。最後嚟到主角甲羅燒同埋鮑魚燒。呢兩樣食物會有店員過嚟專人幫手燒,幫我哋調好味而且煮完仲會細心切好方便我哋食,呢樣要大讚。甲羅燒可以食到重重嘅蟹膏,我就鍾意食黑松露味,因為除咗蟹肉之外仲可以食到黑松露嘅香味。至於個鮑魚燒,仲可以見到啲鮑魚喺度郁㗎,夠晒新鮮食落口都好彈牙。