2019-04-14 28 瀏覽
返左風,天氣涼左,突然好想打邊爐。打去屋企附近間「養心」已經full左,而對面間既日式鍋又冇得訂抬。。。突然唸起啲附近仲有間台式鍋 — 臭臭鍋同酸菜鍋。打到去問竟然有位,跟住我哋就馬上行去攞位食飯。行到去,原來都滿左,不過好彩有打過去叫做留過位。😅Menu 👇🏻荔枝紅玉 —》唔記得咗叫少甜,不過好彩唔太甜,味道啱啱好👍🏻叫咗兩個鍋第一個鍋係叫咗小辣嘅「臭臭鍋」 —》非常知足料 ,有牛肉,豬腸,臭豆腐,糯米豬血糕,豬紅,鵪鶉蛋。。。正😋第二個鍋,亦都只係叫咗小辣嘅「酸菜鍋」—》有魚,豆腐,金菇,黑木耳,南瓜... 當然有酸菜啦!可能我食得比較酸,可以再酸多少少就好喇!好鬼為食,叫左一份「鹽酥雞扒」👇🏻冇影到相,餐廳提供嘅豉油幾好食!

Menu 👇🏻

好鬼為食,叫左一份「鹽酥雞扒」👇🏻

冇影到相,餐廳提供嘅豉油幾好食!

2019-04-14 36 瀏覽
朋友推介去擰開身分證之時去食咩野好呢?湯米呢間台式鍋物專門店小小的火鍋都夠哂滿足食火鍋當然要叫番杯台式凍飲啦我就揀左杯滿杯百香果超級杯水果茶真係超級大杯好香白香果味道勁多白香果核 一路飲一路有口感追加左隻蛋雖然本身湯底都包左一隻蛋但係都想再叫多一隻補充下蛋白質營養豐富食得健康唔食辣既關係揀左個日式味噌湯鍋$91好抵一出場滿滿的食材一整鍋好多芝麻材料非常之多雖然每樣都得一兩件但有好滿足既感覺豚肉好薄切粉紅幼嫩熟左後肉質好好口感不錯粟米細細舊方便進食有一隻蜆都好不錯沒有期望有蜆食竟然都有一隻仲有南瓜冬瓜蔬菜類嘅款式好多仲有細細粒嘅鵪鶉蛋好香仲有冬菇一大舊好多汁好鮮甜薯仔煲一煲佢感覺又唔同非常好食火鍋可跟碗白飯或粉絲我就揀左粉絲好吸湯底湯底既精華都比我吸盡🤤

朋友推介去擰開身分證之時

火鍋可跟碗白飯或粉絲
我就揀左粉絲好吸湯底
湯底既精華都比我吸盡🤤
2019-04-14 82 瀏覽
這天相約友人到將軍澳海濱踏單車,再到附近覓食。看到湯米的台式一人一鍋立刻打邊爐癮起。在等候食物的時間,就要按照黃金比例調製完美的醮醬啦! 一份蒜蓉、兩份醬油和三份沙茶 / 豆瓣醬。平常都很愛惹味沙茶醬的我就當然點個沙茶牛肉鍋啦!一來到就聞到陣陣的花生香味,而沙茶醬的味道亦相當濃郁!除了有好多片肥牛外,還有牛丸、豆腐、豆角、金菇冬菇、鵪鶉蛋、蛤蜊、雲耳、粟米、豆芽、南瓜、椰菜、娃娃菜等等配料,相當豐富! 加入跟餐的粉絲,吸收了沙茶醬汁,爽口又惹味,完全是我杯茶啊!友人點的是泰式海鮮鍋,首先就聞到濃濃的椰汁香味,嘗一口湯式是冬蔭功的朋友呀 哈哈。蔬菜配料都差不多豐富,海鮮鍋就是額外多了鮮蝦、青口、蛤蜊!加入了泰式香葉的湯底,再帶有海鮮的鮮味,真的會讓人忍不住加入米飯當泡飯般吃個飽 嘿嘿!台式料理當然也要試一下它的台式飲料啦。我點了店主推存的芝士茶茶八號(半糖),奶蓋帶點微鹹,質地香濃滑溜,與清香的茶底非常搭配。友了點五她喜愛的滿杯菠蘿,味道超級清新又很解膩!

在等候食物的時間,就要按照黃金比例調製完美的醮醬啦!
一份蒜蓉、兩份醬油和三份沙茶 / 豆瓣醬。

平常都很愛惹味沙茶醬的我就當然點個沙茶牛肉鍋
啦!
一來到就聞到陣陣的花生香味,而沙茶醬的味道亦相當濃郁!

友人點的是泰式海鮮鍋

泰式海鮮鍋

蔬菜配料都差不多豐富,海鮮鍋就是額外多了鮮蝦、青口、蛤蜊

泰式海鮮鍋

加入了泰式香葉的湯底,再帶有海鮮的鮮味,
真的會讓人忍不住加入米飯當泡飯般吃個飽 嘿嘿!

泰式海鮮鍋

台式料理當然也要試一下它的台式飲料啦。
我點了店主推存的芝士茶茶八號
友了點五她喜愛的滿杯菠蘿
,味道超級清新又很解膩!

芝士茶茶八號  ($34)  &  滿杯菠蘿  ($35)
泰式海鮮鍋
芝士茶茶八號  ($34)  &  滿杯菠蘿  ($35)
台灣夜市小香腸 29正常的味道,份量不少!鹽酥雞扒 40看起來很大塊的雞扒肉吃起來很乾,沒有彈性也沒有汁,裡面的肉不飽滿,炸的面衣很厚,台灣鹽酥的味道有出來,但是敗在雞肉不好吃!芝士凍頂烏龍 33這杯芝士奶蓋有驚喜,奶蓋起司味濃厚,微微的鹹味很棒,喝起來綿密濃稠,配上清新微甜的烏龍茶,整體很好喝,適合吃火鍋的時候喝,可以解膩!招牌臭臭鍋 96肥牛片有四大塊,吃起來偏硬,配料多款,但是每款份量很少值得一讚的是湯底味道質地都蠻濃厚的,臭臭鍋聞起來有臭味,吃起來很香,裡面有四塊臭豆腐吸滿了湯的精華,蠻好吃的!材料都越煮越入味,最後放入粉絲更是好吃,鍋子不停的在爐上加熱,食材維持熱騰騰的這點不錯當天的火鍋配料少放很多款,可能不記得放進去吧(雖然當時只有我們一桌客人)貢丸、大腸、鴨血、蛤蜊、鵪鶉蛋在鍋裡都找不到,跟店員反應後,就在另外補上,份量也都是各款一個😅
台灣夜市小香腸 29
正常的味道,份量不少!
鹽酥雞扒 40
鹽酥雞扒

芝士凍頂烏龍 33

招牌臭臭鍋 96
肥牛片有四大塊,吃起來偏硬,配料多款,但是每款份量很少

2019-04-12
2019-04-14 16 瀏覽
最近天氣真係好反覆,一時熱又一時凍,趁今日陰天涼涼地,我同男朋友就走咗去將軍澳食好西🙆‍♀️.位於將軍澳帝景灣商場嘅「湯。米」係台式窩物專門店,主力售賣台式一人一鍋🔥一人一鍋呢種食法真係好正❗️唔使同人爭之餘,點唔同口味嘅湯底仲可以大家互相share添😎.室內裝修以簡約為主,格調清新。.餐牌款式簡而精,圖文並茂,並且詳細咁列出窩內嘅配料👍除咗傳統嘅9款窩物,仲有一款新推出-酸菜魚窩,價錢都係$91-$98不等。每款窩物都免費跟飯/粉絲一份,加$12仲可以升級為滷肉飯添💕辣度方面就可以揀由唔辣到極辣六種辣度😈.揀完湯底之後,店員就會遞上醬料架,分別係蒜蓉汁,沙茶醬,豆瓣醬同醬油,等我哋自行調配最適合自己嘅醬汁🥰.韓國泡菜鍋。中辣 ($96)泡菜鍋入面嘅材料極之豐富,啱晒我呢啲樣樣都想食嘅花心鬼🙈✨豚肉薄切豚肉嘅數量約有4-5塊,入口肉腍鬆軟,肉味重又不帶豬臊,而且更能掛到湯汁❗️最重要嘅係肥瘦比例係9比1,啱晒我呢啲唔鍾意食肥豬肉嘅人😍✨王餃子超級大隻嘅白菜豬肉王餃子🥟皮薄餡多,正❗️✨韓國年糕好鍾意食韓國年糕,咬落唔會癡牙,煙煙韌韌,口感極好🙆‍♀️✨韓國泡菜大量嘅韓國泡菜,酸酸辣辣,更開胃☺️鍋

室內裝修以簡約為主,格調清新。

韓國泡菜鍋。中辣 ($96)
泡菜鍋入面嘅材料極之豐富,啱晒我呢啲樣樣都想食嘅花心鬼🙈

✨豚肉

✨王餃子
超級大隻嘅白菜豬肉王餃子🥟皮薄餡多,正❗️

✨韓國年糕
好鍾意食韓國年糕,咬落唔會癡牙,煙煙韌韌,口感極好🙆‍♀️

✨韓國泡菜
大量嘅韓國泡菜,酸酸辣辣,更開胃☺️

鍋入面仲有好多其他配料,如蜆肉,娃娃菜,冬菇,金菇,嫩豆腐,粟米,炸枝竹,鵪鶉蛋等等。 湯面唔會有好多油,所以食完都唔會有油膩感🙆‍♀️加埋附送嘅粉絲,掛湯一流,好juicy😋
巴蜀烤魚鍋。小辣 ($98)
如手掌般咁大嘅鯇魚,輕輕煎烤過再放入鍋裡,入口實肉又嫩滑,沾一沾巴蜀湯汁,又香又辣,好惹味😋至於其他配料同韓國泡菜鍋差唔多~如果將巴蜀烤魚鍋同韓國泡菜鍋互相比較,前者香辣惹味,後者酸辣開胃😘

✨提提大家,粉絲/白飯原來都可以轉公仔麵㗎🙆‍♀️

麻辣臭豆腐 ($42)
第一次食台式臭豆腐🙈入口嫩滑但比普通豆腐結實,配上辣粉同底部嘅醬汁一齊食,好滋味!~

芝士金鳳茶王 ($32)
估唔到呢間都有呢排好Hit嘅芝士奶蓋茶🥰奶蓋豐厚,質感柔滑,芝味濃郁而奶味重,鹹甜得宜,而茶底嘅金鳳茶王,茶味濃郁,配搭台式一人一鍋,真係Perfect match呀😋

2019-04-14
2019-04-13 59 瀏覽
屋企樓下附近有間叫湯米既餐廳一直都想試,今日見9點有7折就試試呢度係食一人鍋既,每人食返自己個自私鍋佢最出名係叫臭臭鍋,即係用臭豆腐做主角既鍋!但我對臭無辟好,肉獸當然食返牛肉啦我點左沙茶牛肉鍋少辣配粉絲再另加炸魚皮!我最欣賞係佢既湯底!超重口味!爆濃!仲有係極多芫茜,芫茜寶寶絕對要黎潮!肥牛普普通通啦,幾十蚊火鍋既質素啦!配菜就真係多到呆喇!成鍋有幾片牛咁囉!個炸魚皮係唔錯既,$29碟黎講還可以吧!總括黎講,呢間餐廳係低食(有7折時段),同埋岩重口味既人食既!而飲品類都好多,款式有點喜茶feel!但配重口味既鍋黎飲、都值得一試既!
屋企樓下附近有間叫湯米既餐廳
一直都想試,今日見9點有7折就試試
呢度係食一人鍋既,每人食返自己個自私鍋
佢最出名係叫臭臭鍋,即係用臭豆腐
做主角既鍋!
但我對臭無辟好,肉獸當然食返牛肉啦
我點左沙茶牛肉鍋
少辣配粉絲再另加炸魚皮

我最欣賞係佢既湯底
!超重口味!爆濃

仲有係極多芫茜,芫茜寶寶
絕對要黎潮!
肥牛普普通通啦,幾十蚊火鍋既質素啦!
配菜就真係多到呆喇!成鍋有幾片牛咁囉!
個炸魚皮係唔錯既,$29碟黎講還可以吧!
總括黎講,呢間餐廳係低食(有7折時段)
,同埋岩重口味既人食既!

炸魚皮
滿滿紅柚子
炸魚皮
滿滿紅柚子
2019-04-13 495 瀏覽
Catching the last bit of breeze in one of our Favourite Taiwanese hotpot place for one. (We ordered a lot more than the first time we tried) picked the traditional medic soup broth, it was on the healthier side but we also ordered spicy 🌶 Taiwanese tofu with fried chicken which isn’t too healthy at the end 😂1. The soup 🍲 broth is not salty and quite sweet. We actually finished everything. The pot includes: sticky tofu, veggie, Korean rice cake, beef 🥩 mushroom. 2. Spicy Taiwanese tofu - it was c

2. Spicy Taiwanese tofu - it was chewy and not too spicy, so I can eat it. The texture was great and special.
3. Cucumber 🥒 tasted fresh and the portion was big too.
4. We also ordered the fried chicken 🍗 this was my favorite side dish, the portion is huge; more than enough for two people. Crispy and moist inside.
5. We picked the minced pork fatty rice with our selfish pot, it was good. The sauce was enough for the rice...
6. For drinks, we picked peach green tea, half sugar as requested. Reasonable price for a drink and even better than the ones outside
overall, a very affordable and fulfilling meal before spring ends. Delicious and we are fully satisfied.
  • 藥膳豚肉鍋
2019-04-11 78 瀏覽
將軍澳是個人傑地靈的地方, 臨海近海濱長廊一帶起了很多豪宅 ,相應亦有很多商場和店舖出現 ,今次就和朋友 到這隱秘的地方覓食。這個叫帝景灣商場的地方位置非常偏僻 ,走了大路要再轉入小路 ,柳暗花明又一村 ,最後才找到這個商場 而這次我光顧的這間台式火鍋 ,就是在裏面找到的。這間店主打臭臭鍋 ,當然亦有其他各式火鍋選擇, 店舖不大 ,但五臟俱全 ,店員服務亦很周到。我和朋友分別點了台式臭臭鍋和咖哩奶蓋鍋🍲這裏的火鍋都可以加辣 ,我為臭臭鍋點了中辣 ,但實際難度其實很輕。本身火鍋裏面已經有很多材料 ,例如肥牛豆腐,菜 ,鴨血等等。為了令自己更加飽肚, 我追加了一碗粉絲 ,粉絲掛湯後也頗美味😋朋友點的奶蓋鍋 ,奶味也頗香,容易入口最後還追加了炸花枝丸, 香脆好味👍吃臺式火鍋怎能缺少台式飲品, 我點了杯芋香珍珠奶茶, 賣相很好 ,味道亦拍得上出面台式飲品連鎖店。推介給大家, 如果嚟到將軍澳 不妨一試。

我和朋友分別點了台式臭臭鍋和咖哩奶蓋鍋🍲

咖哩奶蓋鍋

朋友點的奶蓋鍋 ,奶味也頗香,容易入口
炸花枝丸

最後還追加了炸花枝丸, 香脆好味👍
珍珠奶茶

推介給大家, 如果嚟到將軍澳 不妨一試。
2019-04-09
咖哩奶蓋鍋
炸花枝丸
珍珠奶茶
2019-04-10 24 瀏覽
招牌臭臭鍋($96)台灣嘅臭臭鍋聽就聽過,但食就真係第一次(因為一直無人願意同我試)。呢個鍋入面有臭豆腐(<-大家唔想試嘅原因)、牛肉、鴨血、米血糕、鵪鶉蛋、貢丸、滷大腸、韮菜等等好多種唔同嘅配料,非常豐富!湯底滾起之後就聞到微微發酵的味道真係好微微架姐~食下d配料,都覺得好正常呀!鹹鹹香香,有少少辣,幾惹味架!直到食咗舊臭豆腐d餿味真係迅間係個口都爆出黎!然後由嗰刻開始就覺得食呢個鍋嘅其他野都有呢陣味。最後加嘅粉絲就吸晒d湯吸晒d味~食唔到臭豆腐嘅人應該即時反胃,食到嘅就覺得真係精華啦藥膳豚肉鍋($91)試個又辣又濃味嘅鍋,就再試個唔辣又清清地嘅養生鍋啦!呢個鍋聞落藥膳味幾重,但食落都ok嘅。配料方面就無臭臭鍋咁多台灣特色野,有蔬菜、菇、豆腐、豚肉等等,都夠晒營養均衡啦
招牌臭臭鍋($96)

藥膳豚肉鍋($91)
  • 招牌臭臭鍋
趁天氣還有點涼,就好好捉住冬天的尾巴,這天來到將軍澳探望好友,順道與她吃一人一鍋的「湯•米 」。位於帝景灣商場的湯•米 ,離地鐵站確實有一段距離,幸好將軍澳地方夠大,加上我們沿海邊走,全程都沒有被高樓大廈包圍的壓迫感。餐廳的佔地雖然不大,但能同一時間容納大量食客。餐牌上共有9款鍋物,另外還有新品酸菜魚鍋。所有熱湯均免費跟飯/粉絲一份,另加HK$12可升級為滷肉飯。而湯鍋辣度可以選擇,分為6個特級,由不辣到極辣。 我們點了招牌臭臭鍋,內容挺豐富,包括: 臭豆腐、牛肉片、米血糕、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜等等,約有19種配料。    說實,材料真的超多,大大窩的,湯頭味鮮,味道較坊間吃到的濃郁,而牛肉入口帶有脂香,米血糕QQ,鴨血軟滑,加入粉絲後,粉絲吸收了湯汁後,入口煙韌惹味。招牌芝士茶茶八號及芝士金鳳茶王 招牌芝士茶茶八號上加了一層厚厚的奶蓋,入口帶有濃郁的芝士香,味道鹹鹹的,與茶底的味道非常搭,而芝士金鳳茶王同樣加了一層厚奶蓋,口感豐盈,只是茶底的味道有點不同。

招牌芝士茶茶八號及芝士金鳳茶王
2019-04-06
2019-04-07 78 瀏覽
相信大家對台式料理都不會陌生那麼對 🥘臭臭鍋 有怎麼樣的感覺呢?早前到台北遊玩,每次返回住宿必經一間臭臭鍋店每次聞到香氣四溢的臭臭鍋,都 好 想 試 !返到香港我就搵左一間❗️一於試下😛————————————————————1️⃣ 招牌臭臭鍋 |$96 (😋3.7/5) 鍋內的牛肉片約有五至六塊 肉質實在 脂肪比例少 🥩牛肉建議配上自製的醬油一起吃味道會更豐富、更有層次-🥬 菜類包括:娃娃菜、椰菜、金針菇、雲耳、鮮冬菇另外還有粟米和炸支竹這些配料在鍋裏煮滾後已經非常入味✅✅ 不用另配醬油當然喜歡重口味的朋友 配上醬油一起吃 會另有一番風味😜-🥢豆腐有五塊 厚度適中吸收湯底的能力甚高!😝配上自己調配的蒜蓉醬、豆瓣醬和沙茶醬豉油能夠引岀臭臭鍋湯底的香味😌🥢米血糕咬下去有QQ的質感除湯底味外,還吃得岀頗香的米味 有意外驚喜👍🏻-我們點了一個小辣和一個中辣的臭臭鍋小辣配上湯底令辣度不太明顯反而中辣的辣味較為突岀,和湯底的味道很融合✔️✔️💁🏻‍♀️推介大家點中辣🌶的臭臭鍋.2️⃣ 芝士綠妍 |$30 (😋4/5)厚層的芝士奶蓋 甜味適中亦不回過咸質感厚滑 奶味濃郁 🥛配上綠茶🍵茶味清香但同時不會被奶蓋掩蓋💕
相信大家對台式料理都不會陌生
那麼對 🥘臭臭鍋 有怎麼樣的感覺呢?
早前到台北遊玩,每次返回住宿必經一間臭臭鍋店
每次聞到香氣四溢的臭臭鍋,都 好 想 試 !
返到香港我就搵左一間❗️一於試下😛
————————————————————
1️⃣ 招牌臭臭鍋 |$96 (😋3.7/5)
鍋內的牛肉片約有五至六塊
肉質實在 脂肪比例少 🥩
牛肉建議配上自製的醬油一起吃
味道會更豐富、更有層次
🥬 菜類包括:娃娃菜、椰菜、金針菇、雲耳、鮮冬菇
另外還有粟米和炸支竹
這些配料在鍋裏煮滾後
已經非常入味✅✅ 不用另配醬油
當然喜歡重口味的朋友
配上醬油一起吃 會另有一番風味😜
🥢豆腐有五塊 厚度適中
吸收湯底的能力甚高!😝
配上自己調配的蒜蓉醬、豆瓣醬和沙茶醬豉油
能夠引岀臭臭鍋湯底的香味😌
🥢米血糕咬下去有QQ的質感
除湯底味外,還吃得岀頗香的米味
有意外驚喜👍🏻
我們點了一個小辣和一個中辣的臭臭鍋
小辣配上湯底令辣度不太明顯
反而中辣的辣味較為突岀,和湯底的味道很融合✔️✔️
💁🏻‍♀️推介大家點中辣🌶的臭臭鍋
2️⃣ 芝士綠妍 |$30 (😋4/5)
厚層的芝士奶蓋 甜味適中亦不回過咸
質感厚滑 奶味濃郁 🥛
配上綠茶🍵茶味清香但同時不會被奶蓋掩蓋💕
3️⃣ 滿杯百香果水果茶 |$35 (😋3.8/5)
另外點了一杯少甜的百香果水果茶
百香果味濃 少甜後的水果茶很解膩又清甜
非常適合配上臭臭鍋🥘
‼️整體的台式飲品質素比街邊的手搖飲品店還好‼️
————————————————————
💁🏻‍♀️不得不提❕這店的服務質素很高🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️
用餐當晚雖然店內也有不少客人,但工作人員也很有耐性地為客人點餐
服務態度好、反應也夠快👍🏻👍🏻
滿杯百香果水果茶
2019-04-05 74 瀏覽
呢排凍凍地想打邊爐,上OpenRice發現將軍澳有台式臭臭鍋,於是去幫襯下。餐廳播住周董嘅歌,又有芝士奶蓋、珍珠奶茶等飲品,好有台灣feel。芝士綠妍$30-先嘗一口芝士奶蓋,香滑嘅芝士奶係口中溶化,再飲淡香嘅茶,剛剛好滿杯紅柚子$35-甜中帶酸,好開胃,含豐富維他命C同纖維,夠健康沙茶牛肉鍋$94-材料豐富,有牛肉、金針菇、娃娃菜、椰菜、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、鳴門卷等等,仲有蛤蜊吊味添。湯底濃郁惹味,臨尾加粉絲索曬啲湯汁食好滋味藥膳豚肉鍋$91-材料大同小異,轉咗豚肉同多咗紅棗枸杞等,湯底相對清淡健康,啱小朋友老朋友食湯底除咗上面仲有好多其他款,下次再試下招牌臭臭鍋先!

滿杯紅柚子

藥膳豚肉鍋

湯底除咗上面仲有好多其他款,下次再試下招牌臭臭鍋先!
2019-03-31
  • 沙茶牛肉鍋
  • 芝士綠妍
2019-04-05 246 瀏覽
-一場嚟到將軍澳探朋友仔,梗係搵特別啲食好西😋😋啦。 朋友仔話呢間餐廳喺帝景灣算係好出名,所以帶我嚟試。 果然啱哂火鍋控嘅我🤭。有唔同國家嘅湯底可以揀, 又有好多特色飲品。一人一鍋唔使爭,鍋裏面本身已經有:娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸魚皮、炸薯仔🥔、鵪鶉蛋、鳴門卷、香菜。只係在揀埋湯底 + 主要main course就得啦。香辣牛肉🐂鍋($94)小辣🌶️ + 粉絲牛肉果然冇改錯名,呢個鍋夠曬香夠曬辣。泰式海鮮🦐🐙鍋($98)小辣🌶️ + 飯鮮蝦🦐、青口、蛤蜊、蕃茄🍅冬陰公湯底好香好正!! 齋飲湯都好滿足。滿杯紅柚子🥤($35)好味程度同杯見到嘅英文字一樣 So Sweet!!芝士茶茶八號🥤($34)見到「每日限定」 唔揀呢次都唔得啦。芝士味特濃!!配合埋啲茶啱啱好!調味架有四個種類比大家自行調味。==========湯•米地址:將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖

有唔同國家嘅湯底可以揀, 又有好多特色飲品。

只係在揀埋湯底 + 主要main course就得啦。

香辣牛肉🐂鍋($94)
小辣🌶️ + 粉絲
牛肉
果然冇改錯名,呢個鍋夠曬香夠曬辣。

泰式海鮮🦐🐙鍋($98)
小辣🌶️ + 飯
鮮蝦🦐、青口、蛤蜊、蕃茄🍅
冬陰公湯底好香好正!! 齋飲湯都好滿足。

滿杯紅柚子🥤($35)
好味程度同杯見到嘅英文字一樣 So Sweet!!

芝士茶茶八號🥤($34)

調味架有四個種類比大家自行調味。

==========

湯•米
地址:將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖
  • 芝士茶茶八號
  • 香辣牛肉鍋
2019-04-04 39 瀏覽
好耐冇喺Openrice寫食評,今次專登download個app來寫食評,因為今次用餐非常愉快。Book左位準時到達入座,朋友因為搵唔到遲左,幸好餐廳人少,否則都唔好意思霸左個位。有多款火鍋,選擇困難之下揀左咖哩奶蓋同沙茶牛肉鍋。材料豐富,有多片牛肉,蔬菜類亦多,個湯底好濃,唔使另外加醬料都得。食到最後加埋粉絲落鍋,吸晒湯汁,超正,但又好邪惡喎!飲品叫左芝士金鳳茶王,第一次飲芝士奶蓋,芝士味好濃,同個茶好夾,好味!同朋友傾計到接近收鋪,都冇被催走,有D唔好意思,如果人多一定唔會坐咁耐。店裡各人服務都好nice,有家庭式感覺,會介紹朋友,下次必定再來。喺度book位仲有折,扺食!餐廳位置較偏,人流少,如果唔係呢度search到都唔知添。
2019-04-03
  • 咖哩奶蓋鍋
放工後係同區用膳, 餐廳主打一人火鍋, 共九款口味,台灣好出名既臭臭鍋都有。 價錢全部一百以內, 算係抵食。 每個鍋已經配有白飯或粉絲, 我地仲加點一碟炸魚皮。魚皮係每次打邊爐必點!四款醬料可供混醬: 麻辣粉、 沙茶、蒜蓉、豆瓣。飲品比到驚喜, 芝士奶蓋香濃, 叫左半糖, 飲落甜度適中。(p.s.個杯好靚)我簡左招牌臭臭鍋, 材料種類多, 例如:滷豆腐、肥牛、米血糕、大腸、鴨血、鵪鶉蛋、台灣貢丸、鳴門卷、蜆、蔬菜, 而辣度係小辣。個鍋份量都幾多, 食完絕對飽。將粉絲加入火鍋, 吸收曬湯底精華, 特別好味道。 朋友就簡左奶蓋咖哩鍋, 試左啖湯底, 有少少葡汁既感覺。

每個鍋已經配有白飯或粉絲, 我地仲加點一碟炸魚皮。

魚皮係每次打邊爐必點!

四款醬料可供混醬: 麻辣粉、 沙茶、蒜蓉、豆瓣。

將粉絲加入火鍋, 吸收曬湯底精華, 特別好味道。

朋友就簡左奶蓋咖哩鍋, 試左啖湯底, 有少少葡汁既感覺。

2019-04-03