2019-03-18 67 瀏覽
最近終於比較有空,約了不少朋友吃飯。這次依然和朋友約在將軍澳吃飯,來了帝景灣的「湯.米」。這裏小弟平常也較少來,雖然就在港鐵站旁,但也找了一段時間,吃過後卻是感到值回票價。餐廳的裝潢是典型的台灣風味,除了食客的座枱外,還有一個吧枱供店員製作台式飲品。我和朋友很快便坐下來,每人點了一個鍋,邊聊天邊等。正聊着,台式飲品便先送到了。小弟自從到訪喜茶後,便一直偏好芝士奶蓋飲品,因此這次亦點了一杯「芝士茶茶八號」。事實上,小弟亦不知是甚麼茶,只是見它是「每日限定」,便點了一杯嚐嚐。一喝下去,我便知道自已沒有點錯了。這裏的奶蓋非常有水準,不但濃稠,而且芝士味非常香,不會只有奶味。而奶蓋的味道和茶的味道亦十分配襯。雖然小弟嚐不出這個「茶茶八號」是甚麼茶,但它的茶味非常清香,而且香而不澀,配上芝士奶蓋的鹹味就剛剛好,值得一讚。喝了數口,我們的鍋便來到了。我點了一個藥膳豚肉鍋,而朋友則點了日式味噌鍋。先說說小弟的藥膳鍋吧。湯底的味道十分濃郁,剛放上桌便聞到十分香濃的藥膳味。以防萬一,小弟一開始便嚐了一口湯底,發現湯底的藥味濃而鮮,即使不是完全以藥材熬製,亦絕非普通的味精藥味,十分不錯。除了湯底,鍋的食材

喝了數口,我們的鍋便來到了。我點了一個藥膳豚肉鍋,而朋友則點了日式味噌鍋。先說說小弟的藥膳鍋吧。湯底的味道十分濃郁,剛放上桌便聞到十分香濃的藥膳味。以防萬一,小弟一開始便嚐了一口湯底,發現湯底的藥味濃而鮮,即使不是完全以藥材熬製,亦絕非普通的味精藥味,十分不錯。除了湯底,鍋的食材和配料亦十分豐富,光是豚肉便有6-7片,而且每一片都非常足料。而其餘的配料亦十分多,吃完整個鍋,絕對會十分滿足。

至於朋友的日式味噌鍋,和小弟的藥膳鍋一樣,都是十分足料,性價比極高,鍋內還有雞蛋。小弟亦嚐了湯底一口,亦是十分濃郁,味噌味十分重,若是喜愛味噌的朋友可以試一下,或會有意外驚喜。

由於湯底實在不錯,我們二人在吃過自己的鍋後還不想浪費剩餘的湯,便決定一份牛肉片。這裏的牛肉片不算很貴,但卻頗具質素。牛肉肥瘦適中,而且肉質很腍,已經值回票價了。再加上肉味十分濃郁,連湯底的味道亦不會影響絲毫,確實不錯,而我們亦心滿意足地走了。
2019-03-13 50 瀏覽
呢到開左好多新鋪,身爲將軍澳人,系將軍澳搵新餐廳,就揀左呢間打邊爐。呢到位置舒服,靚靚雲石枱,播住周杰倫既歌。沙茶牛肉鍋配粉絲 $94湯底沙茶味濃,牛肉份量勁多,上鍋時一排肥牛係面。鍋肉仲有大量其他食物,其中牛丸,娃娃菜係我最喜歡。牛丸非常彈牙,娃娃菜愈煮愈入味。 泰式海鮮鍋配肉燥飯 $98+$12 湯底係泰式爐魚個款味,酸酸辣辣好開胃好惹味。海鮮有鮮蝦青口各兩隻。鮮蝦新鮮彈牙,仲好貼心開條取走蝦腸,抵讚!肉燥飯味道都幾正宗,可以一試。飲品先係重頭戲芝士凍頂烏龍同芝士綠妍芝士味非常濃郁,咸度剛剛好,芝士亦好大方厚厚蓋上面。綠妍有啖啖茉莉甜味。味道更勝好多飲品專賣店。

沙茶牛肉鍋配粉絲 $94
湯底沙茶味濃,牛肉份量勁多,上鍋時一排肥牛係面。
鍋肉仲有大量其他食物,其中牛丸,娃娃菜係我最喜歡。
牛丸非常彈牙,娃娃菜愈煮愈入味。

泰式海鮮鍋配肉燥飯 $98+$12
湯底係泰式爐魚個款味,酸酸辣辣好開胃好惹味。

肉燥飯味道都幾正宗,可以一試。

飲品先係重頭戲
芝士凍頂烏龍同芝士綠妍
味道更勝好多飲品專賣店。
身為將軍澳人,以前將軍澳的確是美食沙漠,幸好近年不少餐廳都陸續進駐將軍澳,知道區內開了間台式臭臭鍋,便急不及待要黎試下😛有9款火鍋選擇,辣度由唔辣到極辣都有🌶🌶🌶 不過,可能是餐廳人手不足,等候食物時間有啲長,需時半小時🤢 🔸沙茶牛肉鍋 $94🔸香辣牛肉鍋 $94兩款火鍋的配料基本上都一樣,有牛肉、牛丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、冬菇、豆腐、豆角、栗米、炸魚皮,枝竹等,仲可以簡配白飯或粉絲🙆🏻‍♀️ 味道就正常🤔 兩款湯底都簡左中辣,當然牛肉鍋湯底會再濃啲同辣啲,適合重口味人士😛 有提供醬油和醬料,例如蒜、辣椒粉等等🔸鹽酥雞排 $40🔸滿杯百香果 $35🔸芝士四季春 $33

🔸沙茶牛肉鍋 $94

🔸香辣牛肉鍋 $94

有提供醬油和醬料,例如蒜、辣椒粉等等

🔸鹽酥雞排 $40

🔸滿杯百香果 $35
🔸芝士四季春 $33
2019-03-10 70 瀏覽
這天朋友相約前往將軍澳行街,購物過後我們一同吃飯。朋友選擇了一家台式餐廳, 這間餐廳位於商場之內,距離鄰近地鐵站路程約需五分鐘,地理上還算方便,加上餐廳位於商場內, 因此冷氣充足,十分涼快,另外,抽氣方面,還算做得出色。我點選了招牌臭臭鍋, 聞起來真的很臭,但吃起來真的不錯,很有台灣的風味,最重要上面的肥牛,味道方面,十分出色,肥瘦適中,已經係驚喜之選。另外,湯底味道十足, 雖然吃起來有點像濃湯寶的感覺,但絕對值得,全因為美味可口。下次再來,全因為喜愛台灣。

下次再來,全因為喜愛台灣。
  • 招牌臭臭鍋
2019-03-09 90 瀏覽
將軍澳街坊價台式火鍋系列 去開將軍澳睇戲,之後openrice search到呢間一人一鍋台式邊爐,記得之前喺旺角食過。旺角店已經執咗 , 見今日凍凍哋又落雨,就隨意地入去食🤗台式火鍋一共有九款,價錢都係$100樓下。 可以追加火鍋配料。 七點半左右餐廳滿座,所以員工非常忙亂,要等十至十五分鐘左右先落到單,要有d耐性耐心等候。除咗火鍋配料仲有啲台式小食。呢度全部都係散叫,所以火鍋係唔包嘢飲,所以要另外叫飲品。飲品都係台色飲品為主,有珍珠奶茶、果茶等等。火鍋可揀跟粉絲或飯,我地招牌臭臭鍋($96) 配料都唔少,臭豆腐真係幾臭,牛肉分量多,仲有貢丸、金菇、豬紅、豬血糕、菜、 鵪鶉蛋等, 叫咗小辣呀但係都偏辣 粉絲分量偏少。另外叫左藥膳豚肉鍋($91) 藥膳味較清淡, 有豆腐、 鵪鶉蛋、木耳、 南瓜、金菇等。豚肉望落都唔錯,幾新鮮花枝墨魚丸($37)一客6粒,皮炸得比較硬,但入面花枝都算彈牙。飲品加左荔枝紅肉($27) 及檸檬紅肉($27) 叫咗半糖但都偏甜,但果茶味道都幾香食到咁上下,餐廳人流開始少,感覺冇咁焗促。 想打邊爐,平平哋, 一人一鍋還不錯。
將軍澳街坊價台式火鍋系列

除咗火鍋配料仲有啲台式小食。

粉絲分量偏少。

豚肉望落都唔錯,幾新鮮

2019-03-08 88 瀏覽
話說今日去左帝景灣整身份証,整完就順便去呢到食埋晚飯,因為呢到位置較隔涉,所以平時都唔會去帝景灣商場,真係估唔到呢到都幾多野食,一上到去1樓就已經聞到好香既火鍋味,加上今日又落雨又凍,整個一人火鍋嘆下也不錯門口已經見到個餐牌,有9款不同既火鍋~睇完想食個韓國泡菜鍋,飲品就揀左滿杯紅柚子~呢到雖然環境唔算大,但都尚算整潔同坐得舒服食物未來都已經聞到好香既火鍋味登登登登~飲品到,滿杯紅柚子(備註:客人可以選擇飲品糖既份量)小妹就叫左半糖飲到好香柚子同紅茶味,真係同佢個名一樣,滿杯紅柚子我個火鍋都到埋嗱火鍋都可以比客人揀辣度,小妹揀左大辣,都真係辣辣地,夠晒入味韓國泡菜鍋都好多料下,有豚肉、王餃子、午餐肉、泡菜、公仔麵、娃娃菜、椰菜、雲耳、金菇、冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、鳴門卷個火鍋已有麵,另跟粉絲或白飯,基本上食完個火鍋都已經好飽吃飽飽大滿足,今次真係開心大發現估唔到又幾好食~服務員態度都好有善

門口已經見到個餐牌,有9款不同既火鍋~

睇完想食個韓國泡菜鍋,
飲品就揀左滿杯紅柚子~

呢到雖然環境唔算大,
但都尚算整潔同坐得舒服

食物未來都已經聞到好香既火鍋

登登登登
~
飲品到,滿杯紅柚子
(備註:客人可以選擇飲品糖既份量)
小妹就叫左半糖
飲到好香柚子同紅茶味
,真係同佢個名一樣,滿杯紅柚子

滿杯紅柚子

我個火鍋都到埋嗱

火鍋都可以比客人揀辣度,小妹揀左大辣,
都真係辣辣地,夠晒入味

韓國泡菜鍋

韓國泡菜鍋都好多料下,有豚肉、王餃子、
炸枝竹、鵪鶉蛋、鳴門卷

火鍋已有麵,另跟粉絲或白飯,
基本上食完個火鍋都已經好飽

吃飽飽大滿足,今次真係開心大發現
估唔到又幾好食~

服務員態度都好有善
滿杯紅柚子
韓國泡菜鍋
2019-02-13 186 瀏覽
周末訂左位,餐廳位置隔涉,勝在地方簡潔舒適。試了個藥膳月豚肉鍋,份量唔少,豚肉幾新鲜,連爐上熱辣滾起,藥味不太濃,十分好味,配料豐富,有冬瓜,南瓜,薯仔,食完碗飯已經飽飽,加上有半價,抵食。
2019-01-27 264 瀏覽
湯•米 (將軍澳).成日覺得將軍澳冇啖好食?可以試吓新開喺帝景灣嘅湯米!而家咁凍嘅天氣去食飯一人一鍋就啱啱好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️招牌臭臭鍋⚜️.叫得招牌臭臭鍋就梗係臭啦,喜歡食臭豆腐嘅人我相信都會鍾意食臭臭鍋!我哋都唔係極喜歡食臭豆腐但都覺得可以接受,因為見佢寫得招牌就梗係試吓啦!入邊有豬血糕,鵪鶉蛋,海量嘅娃娃菜同埋大概五片牛肉!不錯!.⚜️巴蜀烤魚鍋⚜️巴蜀烤魚喎反而係我比較鍾意食嘅,因為我哋唔係好食得辣,所以佢可以轉藥膳鍋!個魚都幾大舊!而且同樣又係有勁多嘅娃娃菜! 吸晒藥膳湯嘅味道,好味啊!—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌湯•米 (將軍澳)將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號
湯•米 (將軍澳)
招牌臭臭鍋

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

📌湯•米 (將軍澳)
將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號
招牌臭臭鍋
蜀味烤魚鍋
2019-01-27 165 瀏覽
前兩張單就正常出餐,去到我個張單就消失左,後面的訂單又無事,有無咁玩野吖做飲食業咁唔醒水,都已經同你講左遲落訂單既客黎曬三樣食物,仲會繼續出後面既單唔理我快點摺埋啦
前兩張單就正常出餐,
去到我個張單就消失左,
後面的訂單又無事,有無咁玩野吖
做飲食業咁唔醒水,
都已經同你講左遲落訂單既客黎曬三樣食物,
仲會繼續出後面既單唔理我
快點摺埋啦
2019-01-27
2019-01-25 165 瀏覽
中女獨食難肥日誌聽說將軍澳南一帶一路入伙,有很多新食肆進駐,看來又有好多機會可以試美食了🤤台式一人一鍋之前只在台灣吃過,印象中大大鍋價值只要$50-$60好抵食😍在香港吃還是頭一次😌價位算平,不過套餐不包飲品,吃火鍋怎麼可以不喝飲品啊😭巴蜀烤魚鍋 $89先讚一下單完店員擺上四款醬料給你自行混醬😚乾辣椒類似內地乾碟,夠辣夠過癮!還有蒜蓉、辣醬及沙嗲醬,沙嗲醬好香👍🏼其實我不太吃魚🐟哈哈所以只試了一口,但朋友說好吃,角皮烤得脆卜卜才上鍋,湯底味濃。香辣牛肉鍋 $85我的牛肉鍋🥘有好多料啊!牛肉都好多塊,豆腐、冬菇、魚皮、東瓜、南瓜、菜等等,湯底選了小辣都幾辣,味濃,不是日式的醬油鍋味道而是香辣咸咸濃濃的,套餐可配飯🍚或粉絲,我要了粉絲吸滿湯汁來吃,以這個價錢來說算不錯了😉滿杯紅柚子 $33這杯果茶原來是沙冰,要了微糖不算甜,整杯都是紅柚味,感覺清新涼浸浸😚伴著火鍋喝好爽👍🏼不過是價錢貴了一點😝
中女獨食難肥日誌

巴蜀烤魚鍋 $89

香辣牛肉鍋 $85

滿杯紅柚子 $33

2019-01-22
  • 香辣牛肉鍋
2019-01-20 201 瀏覽
是日經網上book位有七五折,每人叫個鍋無飲野,埋單153蚊。位置較偏,不明顯。位置較窄,去到要坐固定位置,無得調枱,聽講因為有些枱係留俾book左枱的人。落單的侍應無咩表情。好彩的是食物質素不錯,雖然無台灣臭臭鍋甘臭,但食落不錯。只著重食物不著重服務的話可以來試。
台灣臭臭鍋
台灣臭臭鍋
2019-01-20 150 瀏覽
見到OpenRice有半價,火鍋好似好抵食咁,就特登揀咗六點嘅時候去食晚餐。鋪頭六點先啱啱開晚市,一開始都唔係好多人,過咗半個鐘之後,就開始人頭湧湧。鋪頭嘅餐牌選擇唔多,主要都係買火鍋同埋一啲小食,今次叫咗個藥膳豚肉鍋同埋日式味增鍋試吓,發現其實兩款嘅材料都差唔多,都係好多菜,豚肉可能只得4-5塊到,對於鍾意健康養生嘅人來講可能係一個唔錯嘅選擇。不過買單都差唔多$50一鍋,相對來講呢間火鍋係算抵食。而且環境都唔錯,衛生都幾好。佢哋有自家製嘅醬料,包括沙茶醬、蒜蓉醬同埋日式醬汁,但對我來講個汁就唔太特別。不過火鍋個湯底都幾好味,似係雞湯底而且都夠濃郁,兩個鍋嘅材料都大同小異,有鵪鶉蛋、娃娃菜、豆腐、豚肉、蜆、腐竹、冬菇等等。總括來講,我覺得呢個價錢食到呢個質素都算唔錯。
日式味增鍋
藥膳豚肉鍋
2019-01-20
藥膳豚肉鍋
2019-01-06 165 瀏覽
之前聽好多人講呢間湯米唔錯,咁我都黎試吓啦佢係食一人火鍋嘅🍲,我就叫咗個就招牌臭臭鍋,份量都一啲都唔小,有好多牛肉㗎,味道都唔錯,有啲台灣風味🤗另外仲叫咗杯水果茶🥤,啱晒打邊爐飲有時可能兩個人正常打邊爐,叫唔到咁多野,食呢啲一人一鍋就啱晒啦😃
之前聽好多人講呢間湯米唔錯,咁我都黎試吓啦
另外仲叫咗杯水果茶🥤,啱晒打邊爐飲
2018-10-04
2018-12-11 290 瀏覽
將軍澳黎黎去去都係連鎖式經營但黎到帝景灣商場竟然有多款湯底既一人一鍋打邊爐食透過apps 訂枱 方便簡單又有折扣因為我同小朋友一齊食,於是我揀左唔辣的藥膳豚肉鍋老公就揀左小辣既招牌臭臭鍋媽媽揀左泰式海鮮鍋爸爸揀左香辣牛肉鍋每款湯底都各自有特定既食材,都mix & match得不錯臭臭鍋特別於有鴨血、米血糕,同埋真係有陣陣臭味 (因為有臭豆腐啦)媽媽就覺得泰式海鮮鍋小辣都好辣,媽媽俾左隻蝦我仔食 不過蝦殼早已脫殼,應該是雪藏貨(但這個價錢不用太計較啦) 爸爸就覺得香辣牛肉鍋不錯 但沒有什麼特別藥膳鍋 我嗌跟飯 (隨鍋可選飯或者粉絲)仔食到lamlam脷 老公加左杯珍珠奶茶,但麻麻地
將軍澳黎黎去去都係連鎖式經營
但黎到帝景灣商場竟然有多款湯底既一人一鍋打邊爐食
透過apps 訂枱 方便簡單又有折扣
因為我同小朋友一齊食,於是我揀左唔辣的藥膳豚肉鍋
老公就揀左小辣既招牌臭臭鍋
媽媽揀左泰式海鮮鍋
爸爸揀左香辣牛肉鍋
每款湯底都各自有特定既食材,都mix & match得不錯
媽媽就覺得泰式海鮮鍋小辣都好辣,媽媽俾左隻蝦我仔食
不過蝦殼早已脫殼,應該是雪藏貨(但這個價錢不用太計較啦)
爸爸就覺得香辣牛肉鍋不錯 但沒有什麼特別

藥膳鍋 我嗌跟飯 (隨鍋可選飯或者粉絲)
仔食到lamlam脷
老公加左杯珍珠奶茶,但麻麻地
2018-12-09
  • 臭臭鍋
2018-12-11 210 瀏覽
因為朋友想試下台式火鍋所以去呢間湯米到試下見到餐牌大概有8-10個選擇 由於佢係食火鍋既餐廳 就冇乜其他野可以叫都主要係台式小食姐我就叫左個沙茶牛肉鍋每個餐都跟飯/粉絲個鍋望落都幾大 一個人食一定會飽甘料方面就有牛肉 都幾多塊下仲有魚皮,牛丸,同埋大量蔬菜等等料都幾多 同埋湯底就係好好味佢有分幾種辣同唔辣 我叫左唔辣我覺得沙茶味好濃郁朋友食辣既沙茶湯 佢地都覺得幾好味係冬天既時候 食住啲熱辣辣既野真係好正只係略嫌個飯既份量太少食晒啲飯都未食完啲送整體試係唔錯 不過呢間野位置有啲難搵 大家要問下人先搵到啦
因為朋友想試下台式火鍋
我就叫左個沙茶牛肉鍋
每個餐都跟飯/粉絲
個鍋望落都幾大 一個人食一定會飽
甘料方面就有牛肉 都幾多塊下
仲有魚皮,牛丸,同埋大量蔬菜等等
料都幾多
同埋湯底就係好好味