餐廳: 活一鮮
資訊:

2010-10-29 30 瀏覽
上次去食唔到.呢次又去.嘩!一星期前去有野送...唔制啊!講笑.我都好欣賞呢間店.多數周年紀念日.有贈品送的食店.大部份係名店.呢間只係坐到7個人客的小店咁有心思.值得加許..如果我上星期去呢間店,我一定好開心.有2個斯文又靚仔的店員送禮物俾我,我一定暈低...哈....認真的,希望呢間店2周年時.我仲可以光顧.或許明年今日.呢間店變了一間大店....人生每一刻都有變數的.因為呢間係小店.我去到門口等左10分鍾先可以入座...我好鍾意呢個版..有壽司個樣睇.仲有壽司模型玩,我鍾意....哈哈....我一路食一路摸壽司模型.....都好衛生...魚生的賣相..覺得合眼緣先點.立刻叫立刻做...壽司,我不會逐個評,只是講整體的水準..的魚生不要奢望有貴價壽司店的質素.賣相似剛剛海撈上來,味道要有海水味一定無...坦白講我反而覺得魚生的味道偏淡,幸好魚生的大細同飯的大細比例正確,夾上來不會散.而魚生不會有雪味.呢盤壽司.以呢個價錢.一定合格.我有少少誤會.例如三文魚12元我估係一件.點知有二件.在門口我心想..好貴...上枱時我先知有誤會....反而珍寶牡丹蝦..我唔知有無記錯個名.好高質素

因為呢間係小店.我去到門口等左10分鍾先可以入座...

反而珍寶牡丹蝦..我唔知有無記錯個名.好高質素...好新鮮.似活蝦一般,入口鮮甜...店員話蝦頭可以煮湯....

個蝦頭煮左魚骨麵豉湯..十分鮮甜.蝦頭煮湯物盡其用.拿起個蝦頭好多膏流水,食左咁多生冷食物,熱湯是一個很好的結尾,
埋單127元...店員都好熱情..食得好開心.有機會我應該會回頭,不過我短期內唔會去西環....

10 分鐘 (堂食)
2010-10-23 44 瀏覽
我同我男朋友平日都有食開 , 每次食親都係咁ok.果日lunch同我男朋友去食 , 咁食完咁我地打算結帳走人 , 突然送上用毛巾整成既既壽司 , 話佢地琴日係一周年,所以整左壽司毛巾仔.細細間舖都有D特別野送.

我同我男朋友平日都有食開 , 每次食親都係咁ok.
細細間舖都有D特別野送.
2010-10-17
10 分鐘 (堂食)
2010-09-17 26 瀏覽
即叫即製, 十分新鮮~師傅及徒弟仔都好親切, 令人食得很舒服開心!!!!比起好多連鎖壽司店有過之而無不及!!!時不時有新品種推出, 增加新鮮感~無論係魚生飯定係壽司都絕無失場~次次都令人滿意~希望遲d會轉轉大d既鋪位..因為太受歡迎!!!唔book位多數都無得食!今日試左個"秋季限定"既北海道新鮮到港既生粟米, 好fresh好清甜, 不妨試下~但聽講九月尾就無啦!!!

比起好多連鎖壽司店有過之而無不及!!!

2010-09-11 16 瀏覽
開張幫襯到依家, 因為住得近, 我又喜歡食魚生, 平均每星期都去3-4晚,講番d食品先, 當然good啦, 我最常係食(海膽魚生飯&三文魚親子飯), 有時會加(食送), 就係海膽魷魚軍艦/小食, 海膽味突濃, 因為師父話另外多加海膽去撈過...係真唔係自己試啦!! 近日有秋刀魚刺身, 食左1客, 肥美...正! 不過都係好小食呢種魚仲有仲有, 空運到港北海道粟米, 0下??生食??好甜,都好味, 當飯後甜品會好d係時侯彈0下啦...地方太細, 如果大d, 有個長bar檯位就Good啦!!

講番d食品先, 當然good啦,
我最常係食(海膽魚生飯&三文魚親子飯),
有時會加(食送), 就係海膽魷魚軍艦/小食, 海膽味突濃,
因為師父話另外多加海膽去撈過
...係真唔係自己試啦!!

自家制good
自攜牛油果
多左幾片青瓜
生食粟米
有黃色有白色??
2010-09-09
自家制good
自攜牛油果
多左幾片青瓜
生食粟米
有黃色有白色??
  • 海膽魚生飯
  • 海膽魷魚軍艦
  • 三文魚子軍艦
  • 甜蛋壽司
2010-08-27 32 瀏覽
由於要等人的關係,自己去找晚飯。有好幾次想吃這一間店,但由於常滿座 (只有五個座位),所以還沒有機會嚐試。這晚約七時,看到店裡還有一個座位,便走了進去。一進去,師傅和服務員忙於幫我掛袋子 ... 旁邊坐著兩個男的,師傅落力地推薦他們嚐這嚐那,滿桌子也是食物。點了$1x 三文魚壽司(挺好,起碼有味道),$15 火炙三文魚腩壽司(入口即溶),$30 海膽軍艦(一件紫菜十分脆,另一件不知道是否放久了才吃,很軟身。雖然不是十分鮮甜,但沒有苦味),還有$1x 甜蝦壽司(有點鮮甜)。平時吃 x長壽司吃8件已經飽得吃不下去,但這裡吃了 8件也只是剛剛好。本想多叫麵豉湯的,但由於旁邊那兩個男的已經有一碗被師傅加了蝦頭的麵豉湯(那個男的還吹噓自己煲的加了很多蝦殼,比你的還鮮甜多很多倍),所以沒叫了。整體來說,是一間挺好的店!
由於要等人的關係,自己去找晚飯。
),所以沒叫了。

整體來說,是一間挺好的店!
2010-08-25
  • 火炙三文魚腩壽司
2010-06-10 32 瀏覽
其實個日無諗住食呢呢間,因為我本身唔食魚生,但朋友又好鍾意食,咁就行左入去。我地叫左:火灸三文魚壽司: 我唔食三文魚,但朋友話好好食,見佢都有燒過下,食左一啖忍唔住食晒成舊。因為好肥美,個面仲燒得岩岩好,香香地。正!三文魚手卷︰紫菜卜卜脆,而且好抵食。朋友比4.5個正!山葵蝦軍艦 - 軍艦最同手卷都係最緊要紫菜夠脆,好多大型壽司店都做唔到,拎到上台就"林"晒,但佢都比到我地! 而且上面既filling夠飽滿,好味道。甜蝦壽司 - 非常新鮮既蝦!食左兩件唔多夠,最後叫多左一碟。火焰芝士鰻魚 - 呢個好好好好食! 因為好多芝士係面,鰻魚都算幾肥美同厚身,以呢個價錢黎講算係咁。甜蛋小食 - 幾好,如果個甜蛋再切厚dddddd更好。最後值得一讚既係佢雖然舖仔細細,不過可能做慣街坊生意,招呼真係非常好,唔洗叫都識加茶,侍應成日笑笑口,唔會好似出面個d舖成日黑人面。非常好!

我地叫左:

三文魚手卷︰紫菜卜卜脆,而且好抵食。朋友比4.5個正!

甜蛋小食 - 幾好,如果個甜蛋再切厚dddddd更好。

2010-05-15
  • 火焰芝士鰻魚
  • 火灸三文魚壽司
2010-06-10 28 瀏覽
同女友黎食lunch,一人一個飯女友點三文魚親子飯,三文魚子一樣的新鮮可口 ($38)我本來想點帶子魚生飯,問侍應可否將所有魚生轉三文魚,他說無問題 ($48)帶子很新鮮,我一般在外面吃帶子只會叫火灸帶子,因為怕生帶子不新鮮有腥味又無texture好怪,點知呢個真係好好食!!可能是我點的飯貴一點,三文魚很多片而且很厚,新鮮西環沒什麼地方的魚生飯好味希望這間小店繼續維持水準!
同女友黎食lunch,一人一個飯
女友點三文魚親子飯,三文魚子一樣的新鮮可口 ($38)
可能是我點的飯貴一點,三文魚很多片而且很厚,新鮮

西環沒什麼地方的魚生飯好味
希望這間小店繼續維持水準!
2010-06-05
  • 鮮子三文魚飯
2010-05-23 45 瀏覽
買外賣返屋企食魚生飯 43元:三文魚腩 48元魚生飯的海膽不錯, 至少無腥味飯, 其他魚生, 都屬於supermarket魚生的水準三文魚腩只屬肥美一點的三文魚, 但不香也無味海膽令佢比supermarket的魚生飯好少少. 唔好期望太高, 說到尾他只是一間街坊魚生店. 記住: 一分錢一分貨
買外賣返屋企食
魚生飯 43元:
三文魚腩 48元

魚生飯的海膽不錯, 至少無腥味
飯, 其他魚生, 都屬於supermarket魚生的水準

三文魚腩只屬肥美一點的三文魚, 但不香也無味

海膽令佢比supermarket的魚生飯好少少.

2010-05-23
tea time先食飯,唔想食黎食去都係茶餐廳既炸野,女友說新開了一間壽司店很多人排隊,就來試試看店裡只有4個位,應該沒什麼人tea會食日本野,跟女友坐下,服務很貼心我們點了︰親子三文魚飯︰三文魚子大大粒,好好味,刺身片而唔係一粒粒的,很新鮮火灸三文魚壽司︰好好味-v-入口即溶三文魚腩壽司︰肥美新鮮,值得一讚壽司飯不是一夾即散的,又不會太硬,剛剛好三文魚手卷︰紫菜卜卜脆,12元一個魚生親子飯六點前order送雪糕/汽水/湯,我們叫了dreyers 的cookies and cream,好好味(今日咁好彩有呢隻味可能係)服務滿貼心的滿好的,外賣壽司又多一個選擇了,哈哈~兩個人買單95元

我們點了︰
火灸三文魚壽司︰好好味-v-入口即溶
三文魚手卷︰紫菜卜卜脆,12元一個

服務滿貼心的滿好的,外賣壽司又多一個選擇了,哈哈~

兩個人買單95元
比女友夾走左幾片魚生既親子三文魚飯
2010-04-30
$47.5
比女友夾走左幾片魚生既親子三文魚飯
  • 魚生親子飯
好朋友生日,指定呢間。原來佢之前食過呢間外賣話好惦所以要試堂食。五點多入到去,發現好小座位但都坐得舒服。我吔點了:三文魚腩壽司 ($15)三文魚腩夠油香,肥美和有厚感,啖啖都係滿足感甜蝦 ($15)夠爽甜,幾好。油甘魚腩 ($25)好新鮮,鮮味很出,入口可溶化,而且完全唔腥。忌廉芝士三文魚 ($15)第一次食忌廉芝士三文魚,一試難忘。芝士香濃,入口非常香滑,芝士跟三文魚兩者溶為一體十分match,兩者停留在口中有種幸福感覺,極力推介給喜歡芝士的人。帆立貝 ($15) 極鮮甜,有兩大隻,好抵食!厚厚的簡直係食完想再食啊!海膽魷魚軍艦 ($12)師傅包得好好,入面又足料,紫菜夠香脆。海膽魷魚無腥無海水味只有鮮味,無得頂鱆紅魚 ($12)厚切有光澤,肉質鮮甜,滑溜、豐厚,口感實在吸引火炙三文魚 ($15)本身三文魚質素好,火炙過的也肥美。三文魚唔會炙得過火,肉嫩juicy,好好味。做得有水準。入口即溶簡直極品,。好甘香油潤,要趁熱食。火炙芝士蟹棒 ($15)蟹棒燒得剛好,芝士處於半溶狀態。可能我同朋友都鍾意食芝士啦, 加芝士去燒,咬開後芝士和蟹棒流入口中,正。玉子小食 ($12)我是蛋癡,
好朋友生日,指定呢間。
原來佢之前食過呢間外賣話好惦所以要試堂食。
五點多入到去,發現好小座位但都坐得舒服。

我吔點了:
三文魚腩壽司 ($15)
三文魚腩夠油香,肥美和有厚感,啖啖都係滿足感

甜蝦 ($15)
夠爽甜,幾好。

油甘魚腩 ($25)
好新鮮,鮮味很出,入口可溶化,而且完全唔腥。

忌廉芝士三文魚 ($15)
第一次食忌廉芝士三文魚,一試難忘。

兩者停留在口中有種幸福感覺,極力推介給喜歡芝士的人。

帆立貝 ($15)
極鮮甜,有兩大隻,好抵食!厚厚的簡直係食完想再食啊!

海膽魷魚軍艦 ($12)
師傅包得好好,入面又足料,紫菜夠香脆。
海膽魷魚無腥無海水味只有鮮味,無得頂

鱆紅魚 ($12)
厚切有光澤,肉質鮮甜,滑溜、豐厚,
口感實在吸引

火炙三文魚 ($15)
本身三文魚質素好,火炙過的也肥美。
三文魚唔會炙得過火,肉嫩juicy,好好味。做得有水準。
入口即溶簡直極品,。好甘香油潤,要趁熱食。

火炙芝士蟹棒 ($15)
蟹棒燒得剛好,芝士處於半溶狀態。
可能我同朋友都鍾意食芝士啦, 加芝士去燒,
咬開後芝士和蟹棒流入口中,正。

玉子小食 ($12)
我是蛋癡,玉子是我在壽司舖必叫既食物。
我一直都係鐘意蛋係熱既多d。
呢度既蛋係凍的,味道帶少少甜,一食就愛上了。

原來凍既玉子係咁好味!因為係凍所以咬落特別有口感。
服務員話玉子係師傳自家製,唔掛得咁特別

如果有埋熱食就更加好。

未食之前都有點擔心,始終去慣連鎖或人氣高企壽司店。
呢度比想像中的質素高呢,師傅好nice好好傾^^

勤快細心既服務員成日都會睇下你要唔要加茶同有咩需要~

壽司飯粒分明,用料新鮮,定價亦唔高,只係地點偏dd。
活一鮮招牌係紅酒三文魚同雜錦魚生飯。
可惜我吔要留肚食甜品,期待下次先同佢相遇^^

我吔約6:40離開已經有人潮,咁既品質我覺得我接受到等囉。
咁warm既服務同有水準的食物,值得推推

好朋友果然無介紹錯,哈哈~~
非常滿意。用料很新鮮,真係好抵食同好好吃!
肥美甘香又惹味既火炙三文魚,入口溶化真係好正。
玉子軟綿綿甜甜地有口感,值得一讚 XDD
2010-04-17
非常滿意。用料很新鮮,真係好抵食同好好吃!
肥美甘香又惹味既火炙三文魚,入口溶化真係好正。
玉子軟綿綿甜甜地有口感,值得一讚 XDD
  • 忌廉芝士三文魚
2010-04-17 49 瀏覽
今日都係七點到到。去到,話因為有人訂左檯,不過未到。所以留左電話,話十分鐘後,訂檯的人無黎就打比我地。都算好彩呀,十分鐘後真係有位。一入到坐低,覺後個冷氣直吹個頭,諗住過多陣,太凍先出聲。點知我都未開口,個師傅已經叫人調番高個風口,嘩,真係好細心,無時無刻都留意住客人ge需要。今次叫左同上次完全唔一樣ge食物,有帶子魚生飯,山葵蝦軍艦,火炙帆立貝壽司,加洲卷,海膽墨魚,甜蛋小食同紅酒三文魚。十分唔錯,特別一提係個軍艦,放到最後先食,但佢d紫菜一咬就斷,d蝦仲好爽喎,好正呀。因為我d牙本身唔整齊,所以食親軍艦都咬唔斷。第一次感受到,可以完完整整咁咬斷一半舊軍艦。原本係諗住叫粒粒魚生飯,但咁岩賣曬,所以改叫帶子魚生飯。因為諗住一塊塊的話,驚d刺身得好少。但又唔會喎,食到尾,變左只係食刺身。唔錯紅酒三文魚好特別,我幾鍾意。不過火炙帆立貝同無火炙個個無咩分別,同埋今次甜蛋唔夠甜。服務態度依然咁好,真係會再去。

紅酒三文魚好特別,我幾鍾意。

不過火炙帆立貝同無火炙個個無咩分別,同埋今次甜蛋唔夠甜。

服務態度依然咁好,真係會再去。
2010-04-16
  • 紅酒三文魚,山葵蝦軍艦
2010-04-10 221 瀏覽
七點到去到,岩岩好有兩個位。我地兩個人,叫左一個粒粒魚生飯,彩虹卷,三文魚壽司,帆立貝壽司,甜蝦壽司,仲有蟹棒壽司。個粒粒魚生飯,好正,好好味。d魚生好多呀,食到尾都仲有魚生送飯,唔會得番d飯。師傅好細心呀,主動問我地要唔要碗分黎食。壽司方面,order左個d都好好味,好鮮味。特別一提,個蟹棒大個舊飯好多。正~wasabi係磨出黎個種,唔同出面個種好實個d。服務態度十分好,好有禮貌,好細心。咁好的服務態度,又唔洗加一,哈,抵~
七點到去到,岩岩好有兩個位。
wasabi係磨出黎個種,唔同出面個種好實個d。
服務態度十分好,好有禮貌,好細心。
咁好的服務態度,又唔洗加一,哈,抵~
粒粒魚生飯
粒粒魚生飯
彩虹卷,三文魚,帆立貝
甜蝦,蟹棒
大大條蟹棒
  • 粒粒魚生飯,彩虹卷
(非會員)
2010-04-07 15 瀏覽
終於來到假期的最後一天啦! 所以都沒有出旺區消費, 因為明天要上班了... 同男朋友返西環食個飯算啦~ 男友話想食返果間新開既日本野, 我地食過一次, 淨係知道佢得幾個位.... 唔想等呀麻.... 不過, 男友話想, 唔通我say no 咩…由於我地兩個都怕等位, 所以早少少到 (6:30!) 叫左兩個魚生飯, (帶子魚生飯+紅酒三文魚飯) 同埋要左2 客火燒3文魚腩壽司...上一次同男朋友黎食, 見到師傅好cool掛住做order. 今次竟然主動聊我地傾計, 仲話上次唔好意思, 要我地等咁耐! 所以今次送兩碗湯比我地飲~ 好味~師傅真係勁, 咁都記得我地!! 而且, 佢仲好細心, 知道個帶子魚生飯係我食, 主動問我要唔要少d飯... 感動.~~ 所以我要表揚一下佢d 魚生飯啦~魚生飯帶子魚生飯 帶子鮮甜~ 抵食! 紅酒三文魚飯 男友favourite, 3文魚有陣陣紅酒味 (紅酒3文魚應該係佢地的招牌菜)壽司火燒3文魚腩壽司 本身魚腩都係多油, 再用火燒, 更加惹味!麵鼓湯都ok, 可能我飲慣濃味的, 如果可以再濃少少就好啦~ ~食物質素, 小妹覺得ok架~ keep住呀!

同男朋友返西環食個飯算啦~

由於我地兩個都怕等位, 所以早少少到 (6:30!)

感動.~~ 所以我要表揚一下佢d 魚生飯啦~

魚生飯
帶子魚生飯
帶子鮮甜~ 抵食!

紅酒三文魚飯
壽司
火燒3文魚腩壽司
本身魚腩都係多油, 再用火燒, 更加惹味!

食物質素, 小妹覺得ok架~ keep住呀!
2010-04-06
  • 帶子魚生飯
  • 紅酒三文魚飯
2010-04-06 40 瀏覽
見佢咁高分, 諗住趁最後一日假期去試下.. 點知..我地一行二人去到都要等一陣位, 仲越等越多人, 諗住冇死啦,於是店員俾張紙我地點菜先, 我地就係咁點, 係咁點, 呢d咪叫"lai"野囉!1. 香蔥吞拿魚腩蓉飯: 賣相不佳, d色有d假, 兼冇魚味, 冇油分, 同Doraya差好多皮, 唔該阿大廚去試下人地果d參詳一下啦. 2. 雜 錦魚生飯: 又係冇味.. 唔係, d蛋有少少屁味, 同埋好甜, 甜得滯, 其餘海鮮類一概冇味3. 壽司(三文魚腩+劍魚腩+帆立貝+三文魚子+火炙鰻魚): 唔明d飯點解可以同屋企食d飯一樣, 少少醋味都冇, 除咗鰻魚比較似番d樣之外, 其餘都唔掂, 三文魚d皮去唔淨, 帆立貝"林""bed""bed", 三文魚子勁稀疏.. 最勁嘅就係連Wasabi都係冇味嘅, 手指公咁大舊攞黎撈飯都完全冇料到, 真係吹脹4. 彩虹卷: 成半呎長的彩虹卷, 竟然可以只有三種魚o係面, 我食咁耐彩虹卷都冇見過咁嘅樣, 通常都有d牛油果, 起碼o係度整色整水先o丫, 得果三隻色都夠膽叫做彩虹喎, 真係問你死未..當然, 呢個咁嘅卷又係冇味架啦, 除咗d沙律醬之外, 都唔知食咗d

見佢咁高分, 諗住趁最後一日假期去試下.. 點知..

當然, 呢個咁嘅卷又係冇味架啦, 除咗d沙律醬之外, 都唔知食咗d咩落肚

5. 麵豉魚湯: 全晚最好味, 因為係開粉湯包嘅味..

唔該佢學藝精d先好開舖啦.. 飯同Wasabi都未攪得掂仲學人開壽司店.. 唉
2010-04-06
2010-04-02 66 瀏覽
經常搭車經過活一鮮,見到門面不錯,又不慎看了其他頗爲正面的食評,決定今晚搭 3 個站叮叮試下叫外賣... 點知賴野!(回來再看食評,先發覺原來大部分“食客”都只寫過一篇食評... )今晚到了活一鮮,拿菜單一看,發覺不算便宜。但一場來到,點了一板海膽,原隻北寄貝,油甘魚刺身,牡丹蝦,帶子,一點點壽司。店裏不算多人,以爲等一下就好。點知等了又等,等了又等,先知道有無數人打電話落 order,我地其實排到好後。(可能因爲西環冇其他好味壽司點以供比較,所以大家一窩蜂湧過來)好,到我地,牡丹蝦剛從冰櫃取出,要等多15分鐘... 唯有放棄。返到屋企,食落口覺得唔對路。海膽 - 味道一般,而且碎濕濕(叫做有 heart 跟左 D 包裝紫菜,但已經淋哂)魚生 - 全部一般過一般,帶子細細粒之餘,夾左檸檬搞到檸檬味太重,好似食緊一夠檸檬味既白色凍肉。壽司 - 算係全餐最正常。(紫菜淋哂係正常現象,畢竟係外賣)乘興而來,敗興而返。一頓晚餐 303 蚊。同一價錢我會選銅鑼灣的“隨你鐘意”。同時感受到,睇食評,下次要小心 D.

返到屋企,食落口覺得唔對路。

質素一般
2010-04-02