餐廳: 活一鮮
資訊:

餐廳: 活一鮮
資訊:

2021-07-04 0 瀏覽
物超所值之選 ,值得encore😋:1.牛柳粒定食份量十足,價錢實惠;2.雜錦魚生飯食材新鮮甜美;3.飲品有特色;混合黑啤酒與一般啤酒各半的飲法夠地道;4.服務態度有禮良好;5.菜式多款。
物超所值之選 ,值得encore😋:
1.牛柳粒定食份量十足,價錢實惠;
2.雜錦魚生飯食材新鮮甜美;
3.飲品有特色;混合黑啤酒與一般啤酒各半的飲法夠地道;
4.服務態度有禮良好;
5.菜式多款。
2021-07-04
終於有機會介紹一下啡熊小編嘅食堂了!其實成日都食活一鮮 但一直都無咩點影相🤣 所以今次就特登紀錄一下呢間黃到發金嘅小店😆 西環呢間雖然有兩層 但都係好逼 因為真係好多人等🤦🏻‍♀️ 基本上去咗咁多次都大排長龍 所以建議都係book定位好啲先🥲 兩層都各有一個sushi bar 跟住就係幾張排得好密嘅枱 所以兩層啲走廊真係好窄 講緊連俾錢都要左閃右避嗰type🤦🏻‍♀️ 另外可能真係太忙 staff又唔多 所以service真係唔太足夠 仲有上菜好慢🐌 anyway其實佢哋真係好有禮貌同埋show到幫緊你幫緊你嘅態度 所以已經搭救曬🤣-🌟-三文魚壽司 $16相信跟開post嘅朋友就會知啡熊小編以前唔食壽司🤫 事緣有一次同白熊小編同埋其他friends去野餐 但等極外賣都未到 結果太肚餓就屈服咗食咗舊三文魚壽司 跟住發現原來真係好好食🤣 所以就開啟咗啡熊小編壽司尋覓之旅🏃🏻‍♀️活一鮮可以話係平靚正之選🍣 壽司飯微暖 醋味唔算濃 個人覺得still ok 但啡熊爸爸表示唔夠酸😛 個飯嘅texture煙煙韌韌 唔會太實或者太鬆散👍🏻 三文魚就正正常常 幾新鮮 但唔係太肥好有油香個type👌🏻活壽

-🌟-
三文魚壽司 $16

壽司 $138
壽司拼盤有三文魚腩 油甘魚 鱆紅魚 甜蝦 虎蝦 八爪魚 帆立貝 馬刀貝 蟹棒 蟹籽 三文魚籽 海膽 另外加一個玉子燒🤤 由於同啡熊爸爸share 所以就淨係食咗幾舊🤫 三文魚腩比起頭先個三文魚就肥美少少🐟 甜蝦都好鮮🦐 帆立貝就微甜無咩怪味😛 海膽係啡熊小編最愛 咁當然係留到最後先食啦🤤 海膽完全唔腥 好鮮甜同埋帶有少少海水味 好新鮮好正🥺 壽司飯就保持水準 一樣咁好食🤌🏻

天婦羅盛合$84
又係十分滿足嘅拼盤🤤 有3隻蝦 蕃薯 南瓜 魚 冬菇 小辣椒 茄子 超級大份 最啱幾個人share😆 天婦羅個外皮好脆 咬落去係有聲㗎🥺 蝦好新鮮好彈牙 魚都炸得好嫩滑👍🏻 其他蔬菜都炸得好好唔油膩 尤其係小辣椒完全唔辣 超級香🤤

建議指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5
2021-06-22 152 瀏覽
朋友介紹呢間食魚生飯,門面都有少少日本feel午市時間,我哋早到所以唔使等位定食大部分都包埋沙律同麵豉湯隨餐附送,唔好咁大期望海膽魚生飯$78三色丼$98 (自選:三文魚腩、海膽、吞拿魚腩)總結:佢有bar位同樓上位既,但午市時間都多人等位。魚生合格,不過唔係特別出色,海膽有d腥,飯唔夠凍+飯量少(男士未必夠飽)
朋友介紹呢間食魚生飯,門面都有少少日本feel
午市時間,我哋早到所以唔使等位

定食大部分都包埋沙律同麵豉湯

隨餐附送,唔好咁大期望

海膽魚生飯$78

三色丼$98 (自選:三文魚腩、海膽、吞拿魚腩)

又心思思想試啲高質又抵食既日本野,就搵到呢間係石塘咀既分店—活一鮮。當日就book左一點幾左右黎食lunch,出面已經排左勁多人,所以建議大家預先book位就吾洗等甘耐啦~海膽三文魚飯$78(附沙津及麵豉湯)三文魚好鮮好甜,海膽既味道都好濃郁,勁正。個飯好有驚喜!口感好軟糯又帶有少少甜味!同出面食到既吾一樣!💛銀鱈西京燒定食$98(附有前菜、沙津、白飯及麵豉湯)本身對佢無咩太大期待,但一食落口,肉質勁滑仲有少少甜味,一啲腥味都無!配埋個沙津醬口感仲更加豐富!軟殻蟹卷(6件)$68味道無咩特別,勝在軟殼蟹同飯既份量岩岩好,同埋夠脆口!厚燒鰻魚壽司(1件)$25好厚好大件!鰻魚燒得岩岩好,好肥美,上面仲撒左少少山椒粉,高質!火炙醬燒帆立貝$26帆立貝勁新鮮,入口即溶!一啖可以感受到鮮味&香味!炸原隻軟殻蟹$68吾會好厚粉,又夠香脆。重點是竟然有膏!!正。吉列生蠔$58熱辣辣脆卜卜!一咬,蠔既汁同表面既脆脆融合左,成個吉列蠔都好有鮮味!總結黎講,除左店員服務態度一般外,呢間野無論壽司、炸物還是魚生飯上面,都做得好好,食材好新鮮!食物質素高於預期!💛

海膽三文魚飯

海膽三文魚飯$78(附沙津及麵豉湯)

銀鱈西京燒定食

銀鱈西京燒定食$98(附有前菜、沙津、白飯及麵豉湯)

軟殻蟹卷

軟殻蟹卷(6件)$68
味道無咩特別,勝在軟殼蟹同飯既份量岩岩好,同埋夠脆口!

厚燒鰻魚壽司

厚燒鰻魚壽司(1件)$25

火炙醬燒帆立貝

火炙醬燒帆立貝$26
帆立貝勁新鮮,入口即溶!一啖可以感受到鮮味&香味!

炸原隻軟殻蟹

炸原隻軟殻蟹$68
吾會好厚粉,又夠香脆。重點是竟然有膏!!正。

吉列生蠔
吉列生蠔$58

銀鱈西京燒定食
厚燒鰻魚壽司
火炙醬燒帆立貝
炸原隻軟殻蟹
吉列生蠔
2021-06-16 317 瀏覽
晏就打電話BOOK枱 BOOK到當晚六點半叫咗鮮壽司 食材方面高級 用上黑松露 蟹羔等等 食落好新鮮 物有所值👍🏼另外點咗佐口魚壽司同三文魚腩壽司 單點壽司更加好食 食落好新鮮 壽司飯唔會太大舊 食多幾舊都冇有怕燒日本松菌蟹羔 一上枱仲係熱辣辣 所以一定要快啲食啦 蟹羔中有一絲絲蟹肉 食落甘香 唔會單調❗️但當日可能太忙 有漏單情況出現 壽司足足等了45分鐘仍未有 係詢問底下先知漏單 另外可能設有限時而我入座時職員並冇講 第二次加單的食物更係毫不知情及冷漠態度中被取消 都算係一個失望經歷 有機會可以一次過叫曬所有食物 減低被取消單嘅機會😕
晏就打電話BOOK枱 BOOK到當晚六點半

• 鮮壽司
2021-06-14 207 瀏覽
特級刺身拼盤(9款)$358刺身新鮮,價錢超值😍加拿大海膽無貨,日本海膽$350太貴呢個拼盤之海膽普通,無驚喜😒壽司自選⋯⋯一般😌豚肉烏冬$65,呢個好食😋滑蛋鰻魚飯$95,好大碗不過太濕,麻麻地😖銀鱈西京燒$108⋯⋯好滑,超好味😋唔使1分鐘就無晒,唔太夠喉😥吞拿魚刺身(5件)=$58+珍寶帆立貝(1件)=$30門口一排座位對住師傅一家四口食呢個價錢,抵!入門口等位時見到,超喜歡😘屋企人食過覺得好味,特登嚟慶祝母親節😍😍我都好鍾意香港😍
特級刺身拼盤(9款)$358
刺身新鮮,價錢超值😍

加拿大海膽無貨,日本海膽$350太貴
呢個拼盤之海膽普通,無驚喜😒

壽司自選⋯⋯一般😌

豚肉烏冬$65,呢個好食😋

滑蛋鰻魚飯$95,好大碗不過太濕,麻麻地😖

銀鱈西京燒$108⋯⋯好滑,超好味😋
唔使1分鐘就無晒,唔太夠喉😥

吞拿魚刺身(5件)=$58
+珍寶帆立貝(1件)=$30

門口一排座位對住師傅

一家四口食呢個價錢,抵!

入門口等位時見到,超喜歡😘

屋企人食過覺得好味,特登嚟慶祝母親節😍😍

我都好鍾意香港😍
2021-05-08
2021-06-07 251 瀏覽
終於試到西環嘅活一鮮啦~每到晚市都好旺場所以今次就預先係app拎定飛🤣餐廳座位唔多 枱與枱中間都頗窄晚餐無定食揀 於是就叫返散叫嘅魚生飯🤤除左魚生飯都仲有好多選擇 不過我無影到🤣不過野食等左大半個鐘先到 懷疑漏咗單🤨本身揀嘅配搭係蔥吞拿魚腩 海膽 三文魚腩 三文魚腩咁啱賣晒😢 唯有用5塊普通三文魚代替 不過每塊都好厚好肥美😋蔥吞拿魚入口即溶 而且份量都唔少海膽好鮮甜唔會腥!係難得食到好食嘅海膽🤣魚生佈滿飯面 好滿足🤤帶子好大粒好鮮甜🤤其他魚生有三文魚 北寄貝仲有款應該係油甘魚 好爽口🤤望落無三色丼咁吸引 但一樣咁新鮮同埋份量都唔少————————————————————————總結整體魚生好新鮮好鮮甜!而且每一件份量都比得好足🤤係等得有啲耐🥲 同埋環境有啲逼但食物質素極高!絕對會encore👅
終於試到西環嘅活一鮮啦~
每到晚市都好旺場

望落無三色丼咁吸引 但一樣咁新鮮
同埋份量都唔少
————————————————————————
總結
整體魚生好新鮮好鮮甜!
而且每一件份量都比得好足🤤
係等得有啲耐🥲 同埋環境有啲逼
但食物質素極高!絕對會encore👅
2021-05-28
三色丼
帶子魚生飯
2021-04-30 821 瀏覽
呢間活一鮮食過好多次,午餐100蚊有找。唯獨今次既體驗真係唔好,要認真考慮是否再黎幫襯平日中午時分,呢間活一鮮都特別多人,所以要黎就盡量避開lunch time(1pm)啦。好多附近中小學、港大學生職員會落黎食。咁今日就晏晝2點先去食,都有位既。一入去,負責帶位既後生男職員已經態度好hea-唔關忙事,見入面個個staff都忙,而且都過左中午時分peak hour啦,比少少禮貌得唔得呀?無藉口喎。同佢講幾多位,問野,佢會hea應,眼神唔會望你,感覺無乜禮貌。反而bar台既廚師就好好人啦,落單呀無餐具同佢地講,即刻就向樓面反映,而且我落單都係同bar台廚師落,唔洗10分鐘就有野食啦。但居然餐具未有同番bar台師傅講,佢叫樓面,頭先個後生男職員先死死地氣拎餐具過黎,同埋送上麵豉湯同沙律。首先,三文魚刺身居然有d暖,完全唔新鮮,而且無乜味,成程飯要係咁撈豉油食(仲要我呢台無晒豉油都唔加,要問隔離枱拎!)海膽算可,唔會有臭味,撈少少飯食係ok既。當然唔好expect好新鮮啦。飯真係唔得,以為加少少醋就扮到日本飯;好多痴埋一舊,擺明香港米黎。麵豉湯一個字:咸!飲左幾啖飲唔落。沙律-佢落隻醬勁奇怪,

海膽三文魚飯

麵豉湯一個字:咸!飲左幾啖飲唔落。
沙律-佢落隻醬勁奇怪,唔似配沙律既醬,似係點d麵包既醬,總之怪怪地、酸酸地。

整體而言,野食真係無樣好食,過唔到水準(成碗係叫海膽好少少),普通三文魚同飯都做唔好。

staff尤其個後生職員既態度真係要改善下,客人同你講野要望住人,唔係hea應。
2021-04-23
  • 沒有
近排無得去日本,又無得出街食,又想食日本菜,點算好呢?😩😐 行過活一鮮突然想食,一於外賣翻屋企慢慢品嘗!😆😆活一鮮丼🍣🍛 包括: 有料理長精選6-7款刺身,今次有海膽、蔥吞拿魚腩蓉、甜蝦、帆立貝、白身魚、吞拿魚赤身、油甘魚、北寄貝等等(各一片)、三文魚 (三小片),再加上三文魚籽、蟹籽,超級豐盛!! 吞拿魚腩蓉上面有啲芝麻,非常香芝麻味,加少少豉油同埋wasab,加倍提鮮! 用嚟送飯一流!! 🤤👍🏻 全部刺身都好鮮甜,非常新鮮,壽司飯微溫又大碗又好食,大滿足! 😍😍

🍣🍛 包括:

活一鮮丼

15 分鐘 (外賣自取)
2021-04-05 1204 瀏覽
假期去試吓新嘢,去到老遠亂入一間日本餐廳,呢間餐廳好多人幫襯,排隊外賣嘅亦好多,刺身新鮮鮮甜,因為坐吧枱位置,見到師傅不停補貨,刺身流量好高,壽司🍣好食,燒三文魚鮫抵食好味,份量算大,見到有不少熟客幫襯,整體價錢性價比高,一定會再去👍🏻
2021-03-16 1063 瀏覽
星期五跟朋友小聚 選了這間日本餐廳這間餐廳一直很受附近OL和大學生的歡迎當晚到達時 也不斷有人排隊我們比較早到 大約等了15分鐘就可以入座店員安排我們坐吧枱當日我們吃了:(1) 壽司拼盤x2 分別有2款,一款$137,一款$158上圖是$138那款,另一款忘記拍照,抱歉$138這款不過不失,魚生也新鮮其實2款有幾款壽司是相同的,包括帶子、蟹棒、三文魚籽$158那款的三文魚、吞拿、甜蝦、海膽(等)都比較精緻一點,吃起來口味更好個人覺得三文魚籽、海膽、白身魚、珍寶甜蝦表現最出色建議選$158那款(2) 軟殼蟹反卷軟殼蟹是熱的,脆中帶軟,配沙律醬,不錯(3)炙燒左口魚裙邊壽司左口魚新鮮看起來沒有炙燒的痕跡,但吃下去有一點點炙燒的香味,但稍嫌不足如果再燒久一點應該會更好吃(4)花之戀朋友吃完說不錯,份量不少,有3片三文魚加大量蟹籽(5)天婦蘿拼盤炸得不錯,很香脆,粉漿不會很厚重醬汁味道稍嫌不足總括而言,這間小店價格合宜,食物質數也過關,推介不過值得一提的是,剛好的跟友人坐在吧枱師傅們出壽司的位置,所有壽司做好後都會放在我們面前,包括其他食客點的
星期五跟朋友小聚 選了這間日本餐廳

分別有2款,一款$137,一款$158
上圖是$138那款,另一款忘記拍照,抱歉
$138這款不過不失,魚生也新鮮
其實2款有幾款壽司是相同的,包括帶子、蟹棒、三文魚籽
個人覺得三文魚籽、海膽、白身魚、珍寶甜蝦表現最出色
建議選$158那款

(2) 軟殼蟹反卷
軟殼蟹是熱的,脆中帶軟,配沙律醬,不錯

(3)炙燒左口魚裙邊壽司
左口魚新鮮
如果再燒久一點應該會更好吃

(4)花之戀
朋友吃完說不錯,份量不少,有3片三文魚加大量蟹籽

(5)天婦蘿拼盤
炸得不錯,很香脆,粉漿不會很厚重
醬汁味道稍嫌不足

總括而言,這間小店價格合宜,食物質數也過關,推介
2021-03-12
2021-03-14 654 瀏覽
第四波冇得堂食,唯有買外賣食啦,買啲熱食外賣,又好似食唔到原味,炸嘢就更加不用說了!壽司外賣視乎係一個不錯的選擇,呢間活一鮮,係西環有好耐歷史啦,出名街坊價錢,高級既享受。買咗兩盒壽司,晚上六點後外賣自取有九折,咁多加埋都唔使$300 ,真係唔算貴,買嘅都係好普通嘅壽司種類,但係可以令普通嘅壽司,整到好好食,咁就係佢地既本事!我特別鍾意佢哋既米,高手過招,贏在細節。唔明我講乜嘢,自己去試吓就會明白啦。

外賣自取
2021-03-13 462 瀏覽
住咗西環好多年,附近嘅博多都經常去,但就係冇去過活一鮮,原來已經係西環10年啦,今日終於可以有幸去到。見到個門口已經好有日本嘅感覺,一入到去裝修同埋啲侍應嘅反應真係好似置身日本,而且仲有兩層啊,梗係要坐上樓上啦。我哋食既係一個壽司嘅拼盤,老闆親自介紹食嘅次序,值得一讚嘅係佢啲米,米係用日本嘅米,散發出清淡嘅醋味,啲飯好柔軟,而且份量適中,一口一啖好啱女仔食,飯上面既刺身,真係好新鮮,新鮮就係好食!價錢亦唔貴,材料新鮮,配搭經過思考,製作過程認真,性價比高,唔怪得可以喺西環10年啦。

2021-02-07 1503 瀏覽
朋友介紹呢間外表睇黎平平無奇嘅壽司小店,估唔到食物竟然咁有驚喜!本身想着叫套餐,但竟然有好多活魚刺身選擇。經過店員嘅推介,最後我哋叫咗黑鯥魚(好食,好有質感),性價比高嘅加拿大海膽👍🏼,中吞拿魚刺身(肥美)!最後加埋蘋果雪芭真係不得了呀!

2021-01-29 815 瀏覽
Ordered two sashimi don today, the peony shrimp is very tasty 😋. The urchin and the salmon roe are very nice too. The miso soup which is included in the meal is surprisingly nice. Usually many so-so Japanese restaurants in HK do not pay attention to the Miso soup. The rice portion fits my tummy, should be more than enough for most customers It's a very busy shop during lunch hours, all staff are as busy as a bee, yet, they still manage to refill my tea 🍵 . They are polite and nice. The shop is v

It's a very busy shop during lunch hours, all staff are as busy as a bee, yet, they still manage to refill my tea 🍵 . They are polite and nice. The shop is very clean as well.

A shop that worths for revisiting
So many food are waiting for me to try
Special Club Don
Club Don