2018-10-25 1258 瀏覽
有朋友生日,有人提議食私房菜,於是提議果位就搵到觀塘的榮哥。因為中式私房菜通常都要預早訂,同埋無甘多人你都唔好去食,所以隊長今次都係第一次去試私房菜⋯⋯觀塘的工廠大廈都唔expect會係咩靚裝修,入到餐廳,都真係無乜裝修,有點舊酒樓果種格局添。一早訂好菜單,坐係到都係等食,先黎4個冷盤,賣相最靚一定係麻花青瓜,唔知點樣可以條條都整到脆麻花甘既樣,當然,有3個都係靠醬汁撈,味道唔會差太遠,至於燻蛋,都燻得幾香既,食到真係用茶去燻過。跟住上燉湯,料係足,不過燉得唔夠時間,飲慣阿媽老火湯既隊長覺得唔入味。至於3款海鮮,帶子水芺蓉會唔會太多水呢?筆起d蒸蛋,連埋d高湯一齊筆,好似飲緊雞蛋高湯甘;蝦碌同蒸魚都ok,蝦碌入味、蒸魚都滑。奶油南瓜盒還可以,略嫌唔夠汁食埋個麵包。燻雞就唔夠燻蛋整得甘好,燻得唔夠香,同埋好淡味。黑蒜炒飯,隊長認自己有d bias,因為我唔太鍾意食蒜頭,特別係黑mon mon既黑蒜,而且個飯唔似炒過,食落好濕⋯⋯同埋甜味過重,好奇怪。最後上生果⋯⋯我唔係expect有咩日本哈蜜瓜、美國士多啤梨呢d貴價生果,一上檯就知浸糖水浸得好緊要,仲要係雪左好耐,雪到d生果傷左果種,我
最後上生果⋯⋯我唔係expect有咩日本哈蜜瓜、美國士多啤梨呢d貴價生果,一上檯就知浸糖水浸得好緊要,仲要係雪左好耐,雪到d生果傷左果種,我寧願你比d個樣無甘紅既西瓜、酸酸地既菠蘿比我食,起碼唔係食呢d糖水生果!
$348一個人都唔平,無裝修唔緊要,無服務都算⋯⋯食物質素真係唔值呢個價錢,我去其他小炒王,食物味道同質素都可以好過佢⋯⋯同埋最難受係果個公家洗手間,真心嚇死人,自問有潔癖的,記得係附近商場去左洗先好上去食。同埋離開時,因為工廠會鎖大門,一定要兜停車場出入,所以要兜大個圈先出到去,要留意呢!