2023-06-07 162 瀏覽
荃灣真系有好多好野食,今次發現到呢間抵食又好味既大排檔餐廳,環境闊落企理,有冷氣,坐得舒服,同埋免加一同茶錢。平日好彩早去食飯,晏啲已經坐滿哂人,可見人氣滿滿!天氣熱先叫左2支汽水飲下,估吾到系支裝汽水,好懷念!燕麥金沙蝦球 $113無殼蝦球沾滿蛋黃去炸,炸至金黃色,再鋪滿炒過既燕麥,食落甜甜地,好味道!原隻脆皮炸豬手 $159原隻豬手大大份,連大骨送上黎,豬手皮咬落夠脆,肉連帶筋有咬口感,味道適中吾會過咸。豆漿杞子鮮腐竹浸白菜仔 $86睇落好似平平無奇,一般都只系上湯浸菜,呢個用左豆腐浸菜,食落好夾,豆漿味濃郁,配埋腐竹食幾好,仲有杞子同紅棗感覺幾養生。呢度玩懷舊,連飯都吾少得,呢度有豬油撈飯,雖然吾系幾健康,但偶爾一次半次都ok既!

天氣熱先叫左2支汽水飲下,估吾到系支裝汽水,好懷念!

原隻脆皮炸豬手 $159

豆漿杞子鮮腐竹浸白菜仔 $86

2023-06-06 192 瀏覽
餐廳位於樓上, 由地下行樓梯上去一直充滿舊式情懷, 走舊香港大排檔風, 空間幾大, 枱與枱之間有舒適距離, 感覺幾舒服。𓊈楚撚記原隻脆皮炸豬手 $𝟷𝟻𝟿𓊉豬手外皮炸得好香脆, 肉質好軟腍, 每一啖都充滿骨膠原, 側邊有芥末醬同甜酸醬可以蘸點, 好好食!𓊈燕麥金沙蝦球 $𝟷𝟷𝟹𓊉蝦球完完全全比燕麥覆蓋, 上枱後 load 咗幾秒先諗到原來係蝦球, 蝦球肉質好爽彈, 外面有一層金沙醬汁, 然後再蘸點燕麥一齊食, 脆卜卜, 口感層次好豐富。𓊈啫啫唐生菜煲 $𝟾𝟹𓊉唐生菜煲用熱鍋上, 熱辣辣, 以蒜頭, 蝦乾等一齊炒, 鑊氣同鹹香味都十足。𓊈楚撚豬油撈飯 $𝟸𝟹𓊉豬油撈飯真係邪惡嘅代表, 有1支豉油同豬油可以自己慢慢撈, 加埋香蔥同芫荽, 好惹味!𓊈青島 $𝟹𝟹𓊉食大排檔飲啤酒是基本的! 戰鬥碗好冰涼, 每啖啤酒都好清爽。𓇊 整體食物好好食, 環境又好舒服, 不論人少少定一大班人去都好適合, 推介!

𓊈楚撚記原隻脆皮炸豬手 $𝟷𝟻𝟿𓊉

𓊈燕麥金沙蝦球 $𝟷𝟷𝟹𓊉

𓊈啫啫唐生菜煲 $𝟾𝟹𓊉

𓊈楚撚豬油撈飯 $𝟸𝟹𓊉

𓊈青島 $𝟹𝟹𓊉

約左成個月,今日終於試到依間久負盛名既大排檔,網上見到既都係一致好評,今日就黎試試佢。裝修方面,用返懷舊香港特色,好有心思,牆上嘅插畫同埋擺設都有以前嘅感覺,真係好適合打卡。但大排檔一定係講味道同火喉,所以我地叫左幾款有特色既野黎試。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159好好食呀,豬手皮厚身得黎又脆到卜卜聲,肉又唔會炸到乾晒。成隻豬手都幾大份,啖啖肉唔會好肥。配埋黃芥末醬同泰式辣醬更加好味!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $86好健康,而且特別好食!我地就揀左小白菜。豆漿底濃郁,加入左大量嘅鮮腐竹配豆漿,好有營養,好適合想食好野又要健康既人。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹燕麥金沙蝦球 $113蝦全部都剝晒殼,仲比D鹹蛋黃包住,出面有啲燕麥片,多左一層脆脆既口感,又甜甜地咁,好滋味。依個蝦球係一個好特別嘅菜式,鐘意試新野既朋友仔千其唔好錯過啦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹楚撚豬油撈飯 $23非常邪惡,食法係首先放D蔥上個砵蒸飯,再加豉油同豬油。我自己就1:1咁落豉油同豬油。豬油香加上秘制豉油,個飯瞬間香左好多,好想食多碗,但吃一碗飯都夠晒熱量了。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹白粥 $

楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159

豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $86

楚撚豬油撈飯 $23

白粥 $13
火候同埋水量都啱啱好。口感濃稠,綿密,有米香。

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結︰依到既侍應好有禮貌,招呼都好親切。大排檔既環境亦都好企理乾淨,感覺好不錯。味道方面,好有驚喜,真係夠晒大排檔既風味,唔怪得人人食過都讚口不絕。
  • 燕麥金沙蝦球
  • 楚撚豬油撈飯
  • 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬
2023-06-03 2069 瀏覽
【小編最愛嘅大排檔🔥楚撚記】-之前幾次想去食都冇曬位🥹今日竟然walk-in就食到🥰實在太lucky啦~今次仲食到佢嘅菠蘿拔絲咕嚕肉🍍開心!如果想睇返之前嘅食評請按 ➡️ #楚撚記為食貓 ⬅️-😋菠蘿拔絲咕嚕肉🍍$113焦糖拔絲掂到啲醬🥲影相嘅時候已經溶咗一半😚不過就中和咗甜酸醬嘅酸味😆食落啱啱好~咕嚕肉脆卜卜😙酸酸甜甜好開胃,仲有水蜜桃🍑、菠蘿🍍同埋焦糖脆脆好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋啫啫滑雞煲🍲$108雞煲用沙煲裝住滋滋作響🤩熱騰騰且香味撲鼻😍雞肉嫩滑帶少少焦香🤤非常惹味令人胃口大開好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬🥬$88 小編揀咗娃娃菜😃呢碟比較清淡可以清一清個口😝每一口都帶有淡淡嘅豆香,佢仲有啲杞子同紅棗,感覺好養生好健康~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋楚撚豬油撈飯🍚$25將豬油加落熱辣辣嘅飯到♨️再倒入豉油撈勻😝香噴噴嘅豬油撈飯就完成啦~用「缽仔」蒸出黎嘅飯特別乾爽😜撈埋豬油充滿油香🤩好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋忌廉&芬達🥤 $13枝-餐廳敬送飯後甜品二揀一😙1️⃣ 番薯糖水🍠(我地冇揀到🤣)或者2️⃣ 清心丸綠豆爽:清心丸Q 彈滑韌😙綠豆爽降火氣清熱🥰甜度適中-📍 楚撚記大排檔 荃灣:荃灣
【小編最愛嘅大排檔🔥楚撚記】

今次仲食到佢嘅菠蘿拔絲咕嚕肉🍍開心!
如果想睇返之前嘅食評請按

1️⃣ 番薯糖水🍠(我地冇揀到🤣)或者

📍 楚撚記大排檔
荃灣:荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
土瓜灣:土瓜灣馬坑涌道2C號寶光大廈地下C及D號舖
西環:西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
💸人均消費:$192
2023-06-01
啫啫滑雞煲
楚撚豬油撈飯
楚撚記都係幾出名既新式大排檔👌🏻而且好就腳 係荃灣街市附近~有涼冷氣🌬乾乾淨淨又有懷舊既感覺嘆住冷氣食麻甩野用勝利碗飲大啤好有feel🥢兩個人叫左三個小菜加兩碗豬油撈飯😋點知份量大大碟食唔曬要打包豬手返屋企💫埋單仲有糖水送 清心丸綠豆爽糖水透心涼💦📍菠蘿拔絲咕嚕肉🍍 HKD113每次食大排檔必食既咕嚕肉🐖豬梅頭肉炒既咕嚕肉 豬肉味濃郁易咬無骨啖啖肉撈埋甜酸醬 咕嚕肉炸皮依然好脆🤤成碟份量都夠三到四人食~📍楚撚記原隻脆皮炸豬手🍖 HKD159賣相好吸引流曬口水💦豬皮炸到超脆有啲似乳豬皮😋切好一塊塊方便進食 豬手肉肉都好粉嫩🥢另外跟左兩款醬 有黃芥末同泰式辣醬我中意點黃芥末 嗆嗆辣辣又帶點酸好惹味💖📍七味黃金炸一口金磚豆腐HKD75每粒豆腐都炸到好薄脆😀落左七味粉同椒鹽調味 想濃味可以點埋喼汁⭐️豆腐嫩滑食到豆香 份量又係食極都仲有超飽的~📍豬油撈飯🍚 HKD23碗重中之重的豬油撈飯 邪惡到呢😈可以自己調較豬油 豉油 蔥同芫茜既份量四樣撈埋一齊食 芫茜同豬油香味好出~芫茜buddy一定要落多啲 忍唔住成碗食曬😸📍藍妹大啤🍺 HKD33有幾款啤酒可以揀 我地揀左藍妹藍妹比較適合女仔飲 啤酒麥味
楚撚記都係幾出名既新式大排檔👌🏻
而且好就腳 係荃灣街市附近~
有涼冷氣🌬乾乾淨淨又有懷舊既感覺

📍菠蘿拔絲咕嚕肉🍍 HKD113
每次食大排檔必食既咕嚕肉🐖
豬梅頭肉炒既咕嚕肉 豬肉味濃郁易咬無骨啖啖肉
撈埋甜酸醬 咕嚕肉炸皮依然好脆🤤
成碟份量都夠三到四人食~

📍楚撚記原隻脆皮炸豬手🍖 HKD159
我中意點黃芥末 嗆嗆辣辣又帶點酸好惹味💖

📍七味黃金炸一口金磚豆腐HKD75
每粒豆腐都炸到好薄脆😀
落左七味粉同椒鹽調味 想濃味可以點埋喼汁⭐️
豆腐嫩滑食到豆香 份量又係食極都仲有超飽的~

📍豬油撈飯🍚 HKD23碗
重中之重的豬油撈飯 邪惡到呢😈
可以自己調較豬油 豉油 蔥同芫茜既份量
四樣撈埋一齊食 芫茜同豬油香味好出~
芫茜buddy一定要落多啲 忍唔住成碗食曬😸

📍藍妹大啤🍺 HKD33
有幾款啤酒可以揀 我地揀左藍妹
藍妹比較適合女仔飲 啤酒麥味較清香易入口
一枝大啤已經夠兩個人飲🙆🏻‍♀️🙆🏻
用勝利碗裝住飲 特別有風味cheers🍻
2023-05-29
2023-05-31 206 瀏覽
店內裝修好有港式風味,大大種字寫住楚撚記大排檔😍在場都見到有外國人黎食,睇得出楚撚記真係好出名😼- 楚撚記原隻脆皮炸豬手🐷 $159黎到楚撚記,真係冇可能唔試呢碟名菜🤩一上枱就見到好大份既豬手🐷🖐️豬手已經切開細細份,起曬骨,簡單方便直接就食到🥰豬手肉質好嫩滑,略帶少少鹹香,好惹味😋豬手外皮炸到超級香脆,完全唔韌☺️果然係招牌菜,啖啖滿足👍- 鑊氣豉椒炒蜆🐚 $99我終於係食到蜆肉,唔係蜆殼啦LOL之前去其他大排檔,好多店都係炒蜆殼😑😑但呢到貨真價實🫣🤗食蜆最忌食到沙,係到完全食唔到沙,值得一讚👍🏻而且蜆肉炒得好有鑊氣😎😎配上洋蔥🧅、青紅椒🫑、豉椒加強香味🙈✨建議將啲微辣又惹味既豉椒汁撈埋飯食,絕了!✨但如果單獨食呢碟炒蜆,就略嫌鹹左啲🤌- 蜜汁薯仔牛柳粒🐮 $113軟淋牛柳入口即溶,完全唔會覺得韌😳牛柳外層包滿甜甜蜜汁🍯同少量辛辣黑椒🫙除左牛柳粒,薯仔都係另一重點🥔薯仔炸得十分香炸,外層焦香內面軟熟🤤配上洋蔥🧅、青紅椒🫑就更加惹味😍- 魚香茄子煲🍆 $94雖然魚香茄子煲係屋企都可以煮到,但煮得好味都唔容易😗一上枱就聽到好澎湃既咕嚕咕嚕聲🥳一打開瓦煲就聞到大陣鹹香味🤤茄子煮得很軟淋🍆,配上
店內裝修好有港式風味,大大種字寫住楚撚記大排檔😍
在場都見到有外國人黎食,睇得出楚撚記真係好出名😼

- 楚撚記原隻脆皮炸豬手🐷 $159
黎到楚撚記,真係冇可能唔試呢碟名菜🤩
一上枱就見到好大份既豬手🐷🖐️
豬手已經切開細細份,起曬骨,簡單方便直接就食到🥰
豬手肉質好嫩滑,略帶少少鹹香,好惹味😋
豬手外皮炸到超級香脆,完全唔韌☺️
果然係招牌菜,啖啖滿足👍

- 鑊氣豉椒炒蜆🐚 $99
我終於係食到蜆肉,唔係蜆殼啦LOL
之前去其他大排檔,好多店都係炒蜆殼😑😑
但呢到貨真價實🫣🤗
食蜆最忌食到沙,係到完全食唔到沙,值得一讚👍🏻
而且蜆肉炒得好有鑊氣😎😎
配上洋蔥🧅、青紅椒🫑、豉椒加強香味🙈
✨建議將啲微辣又惹味既豉椒汁撈埋飯食,絕了!
✨但如果單獨食呢碟炒蜆,就略嫌鹹左啲🤌

- 蜜汁薯仔牛柳粒🐮 $113
軟淋牛柳入口即溶,完全唔會覺得韌😳
牛柳外層包滿甜甜蜜汁🍯同少量辛辣黑椒🫙
除左牛柳粒,薯仔都係另一重點🥔
薯仔炸得十分香炸,外層焦香內面軟熟🤤
配上洋蔥🧅、青紅椒🫑就更加惹味😍

- 魚香茄子煲🍆 $94
雖然魚香茄子煲係屋企都可以煮到,但煮得好味都唔容易😗
一上枱就聽到好澎湃既咕嚕咕嚕聲🥳
一打開瓦煲就聞到大陣鹹香味🤤
茄子煮得很軟淋🍆,配上半肥瘦豬肉碎🐷
鑊氣足夠,鹹香味足夠,美中不足係我覺得油太多了🥲
有啲HEAVY,下次我就未必再叫😶

- 蟲草花臘腸雲耳蒸滑雞🐥 $99
雞肉十分嫩滑,配上養生蟲草花、鹹香臘腸、爽脆雲耳🙈
整體配合度不錯,但同樣地油太多了🥲
食到最後我見到啲油"瓊"住係碟到😬
我都唔敢再食落去~

- 蒜茸炒菠菜🥬 $65
用蒜粒炒菠菜調味,有時就係咁簡簡單單已經好足夠✌️

最後仲每人送左碗糖水,我諗應該係綠豆清心丸?👀
沙沙質地綠豆有咬口配上煙韌既清心丸,只可惜糖水太甜🫡
不過食到最後我都好飽,淺嘗就算了🤪🤪

🌟私心推薦
🥇楚撚記原隻脆皮炸豬手
🥈蜜汁薯仔牛柳粒
🥉鑊氣豉椒炒蜆

整體來講,楚撚記既小菜水平都係在線上🤟
每碟份量都大大份,而且價錢十分合理🤑
難怪每場滿位,人山人海😱
我8:30PM離位果時仲見到好多人係門口排隊等食😆😆
✨如果想食既話,一定一定要BOOK位呀
另外提提大家,呢到係用QR CODE落單🥴
大家可以一坐底,就即時叫野食架啦🤣🤣
2023-05-28 190 瀏覽
見到網上咁多好評,同屋企人黎試下,但係食完之後有啲失望,啲芡汁太濃,全部嘢都好鹹。飛天通菜 - 勁鹹,個蝦膏醬浸住晒啲通菜,要撈白飯一齊食先無咁鹹。啫啫雞煲 - 份量好少,個汁杰撻撻咁,又係好鹹。避風塘鮮魷 - 炸漿好厚粉,炸到過咗火,有少少燶味。脆皮炸豬手 - 呢味最好食,起晒肉,砌得好靚,皮夠脆,切到一條條,方便食。芝士琵琶豆腐 - 好創新嘅食法,但味道麻麻地,又係好鹹。好爆場,晚上十點幾入座,限時90分鐘,有夜鳥優惠 88折,係幾抵食嘅。

啫啫雞煲 - 份量好少,個汁杰撻撻咁,又係好鹹。

避風塘鮮魷 - 炸漿好厚粉,炸到過咗火,有少少燶味。

芝士琵琶豆腐 - 好創新嘅食法,但味道麻麻地,又係好鹹。

2023-05-27
$108 (宵夜)
2023-05-28 1019 瀏覽
今時今日好多大排檔都好乾淨企理,如果近近地食我一定係去荃灣 @chor_land ,佢喺區內一直係人氣高企之選,要食佢必定要訂位可以慳返等位時間😌我預約左18:00 ,上到去已經有幾枱客😂估唔到可以咁早!甫坐下就先來支啤酒🍻先,戰鬥碗就不用了,我無力戰鬥😅!✨菠蘿拔絲咕嚕肉🍍$113係我次次都叫既,佢地選用梅頭肉去製作,比較無咁油膩,配上甜酸度啱好既咕嚕汁,開胃度高😌仲有菠蘿同桃配搭住,拔絲甜甜仲有二塊應該係叮叮糖,都幾有心思!✨香爆黑椒牛仔骨煲$113依家出街買牛仔骨真係好貴,所以通常我選擇出街食😂紅椒青椒🫑加洋蔥爆得香香的,牛仔骨有成八件大大件,全部沾上黑椒汁,絕對惹味!✨七味黃金炸一口金磚豆腐$75真的每一件都金金黃黃,外層炸都好乾脆,脆到有咔咔聲!豆腐好嫩滑,如果七味粉再多少少🤏會更加好味!✨楚撚記豬油撈飯$23好食的東西多數是邪惡的,應該都係定律嚟架😂我都唔敢太重手,大家懂的!* 不設加一服務費

✨菠蘿拔絲咕嚕肉🍍$113

✨香爆黑椒牛仔骨煲$113

✨七味黃金炸一口金磚豆腐$75

✨楚撚記豬油撈飯$23

* 不設加一服務費
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 香爆黑椒牛仔骨煲
2023-05-27 738 瀏覽
今日屋企人話要想食有鑊氣嘅小炒,上網search到一間係荃灣川龍街既'楚撚記', 餐廳走懷舊嘅路線,仲有豬油撈飯食添🤩 屋企人話一定要試喎😌 餐廳隔離就係百悅坊停車場,非常方便,泊低架車,行30秒就上到去囉🤟🏻🌟 七味黃金炸一口金磚豆腐炸得好好,一啲都唔散, 金磚豆腐最緊要皮簿, 七味粉同椒鹽都好夠味, 粒粒都熱辣辣🥰🌟燕麥金沙蝦球禾稈冚珍珠, 黃金蝦球收埋喺燕麥下面,連埋燕麥一齊食口感又有唔同喎, 呢個要趁熱食😎🌟香爆黑椒牛仔骨煲呢個煲仔好鬼惹味,呢個黑椒汁係正,而家好少食到咁正宗嘅黑椒汁㗎喇, 牛仔骨份量唔少,屋企人最鍾意佢啲洋蔥,好甜👍🌟楚撚記小炒王呢個係我食過最好味嘅小炒王,首先佢唔係水汪汪, 另外調味足而且食得出鑊氣,魷魚都好鮮嫩,蝦乾份量都唔少,加埋韭菜同菜脯冇得輸👍🌟楚撚豬油撈飯上枱都好有儀式感,豬油同豉油每樣加啲之後再加埋蔥同芫茜, 撈勻佢,見到啲飯有油光就知係正啦 ,好好味呀😍之前我喺尖沙咀都有食過間頗出名既小炒店,我覺得楚撚記好味D, 每一道菜都好滿意,下次會食啫啫, 我見到好多人都叫,應該有保證。大家如果三五知己食下小炒,飲番杯,呢間真係好好嘅選擇👍

🌟 七味黃金炸一口金磚豆腐

🌟燕麥金沙蝦球

🌟香爆黑椒牛仔骨煲

🌟楚撚記小炒王

🌟楚撚豬油撈飯

2023-05-25
2023-05-26 520 瀏覽
人氣打卡玩味大排檔 ❣︎ 必吃豬油撈飯,由荃灣起家到數家分店,終於來試試(◐‿◑) 環境很多打卡位,由地下至上樓都是打卡位,都是把舊式大排檔的東西搬到店內。餐牌 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $86點了一個比較少見的時蔬,用豆漿入饌,加入杞子腐竹,選了通菜,豆漿味濃郁,腐竹也是滲了豆漿味,健康小菜。 燕麥金沙蝦球 $113我自己好愛吃燕麥金沙蝦球!燕麥片份量超多,蓋過全部蝦球,蝦身彈牙,每隻蝦都有沾上鹹蛋黃,配上燕麥片吃,好滋味~ 楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159炸豬手好大份,皮稍厚一點,但幸好夠脆口,以瘦肉為主,鹹度適中,沾芥末更惹味。 楚撚豬油撈飯 $23/碗 不得不點招牌豬油撈飯,另附上醬油,豬油稠身而在算太油溢,驟眼看有點像超濃郁的豬骨湯| (• ◡•)|,一加在飯裏瞬間香了很多,吃這一碗飯也挺飽的!

餐牌

豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $86

楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159

楚撚豬油撈飯 $23/碗

2023-05-21 388 瀏覽
香港人都係鐘意試伏嘅🥹對唔住自己良心食餐飯都食到唔想再食🫣一碟餸2人份量小嚼🫣價錢方面都尚算公道嘅🥹影幾張靚相呃下人啦🙂定還是假日嘅份量係會少啲?🤔(其實食食下都熱到無心情影😅)👍🏿好好提醒你訂咗枱要準時出席🥶無聲無息 放張單喺你隔籬🙄提醒你last order 叫你埋咗先 要準時交枱😈👎🏿隔離枱有小朋友🥹枱面啲餸都未食完成枱野食,就趕住上糖水比佢哋,仲要個店員叫個小姐自己拎🫣態度no ok🥹其實由頭到尾都無好過🤣 btw隔離枱應該係慶祝生日🥲生日蛋糕都唔夠時間食,仲要俾人趕🫠呢個生日真係超級難忘🫢結論👊🏾試一次好了 要食大排檔真心去真正嘅大排檔食好了🙂
香港人都係鐘意試伏嘅🥹

結論👊🏾

試一次好了 要食大排檔真心去真正嘅大排檔食好了🙂
2023-05-21
2023-05-20 158 瀏覽
💛黃店💛位於荃灣川龍街< 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝 >, 一間高質港式大排檔, 以舒適的室內環境, 享受一番港式大排檔風味。七味黃金炸一口金磚豆腐 $⁷⁵外層呈金黃色, 質感香口酥脆, 而內層相當嫩滑, 面層再散上七味粉更惹味。楚撚記原隻脆皮炸豬手 $¹⁵⁹外皮香脆可口, 肉質粉紅鮮嫩, 份量十足, 很好吃呢。燕麥金沙蝦球 $¹¹³蝦肉爽口彈牙, 面層灑滿海量燕麥, 不但中和油膩, 而且口感層次豐富。楚撚豬油撈飯 $²³因應個人口味, 自行加添豬油、豉油、蔥及芫茜, 超級香濃惹香, 這個推薦!楚撚記大排檔 (荃灣)📍荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
💛黃店💛

七味黃金炸一口金磚豆腐 $⁷⁵

楚撚記原隻脆皮炸豬手 $¹⁵⁹
外皮香脆可口, 肉質粉紅鮮嫩, 份量十足, 很好吃呢。

燕麥金沙蝦球 $¹¹³

楚撚豬油撈飯 $²³

楚撚記大排檔 (荃灣)
📍荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
2023-05-17
2023-05-20 136 瀏覽
📍黑椒牛仔骨煲煲仔一向都係大牌檔首選一打開蓋咋咋聲、熱辣辣之餘,鑊氣又十足😍肉質軟腍唔un,醬汁惹味!.📍黑松露手打蓮藕墨魚餅份量十足,有8舊左右黑松露味唔算超濃但蓮藕墨魚餅呢個配搭真係無得輸🤪食落墨魚肉彈牙、蓮藕爽脆餸酒小食黎講一流!🤤.📍腐乳炒通菜通菜炒到岩岩好,唔會太老🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️食落腐乳味濃但鑊氣無牛仔骨煲咁重下次黎可能會想試下啫啫菜煲.📍豬油撈飯依家真係好少餐廳有得食😹店員會分開上豬油、豉油、蔥粒等比我地自己落今次同B先生都係第一次食😝味道食落其實似台式滷肉飯個種底味就咁「爬」飯都好好味🤣.
📍黑椒牛仔骨煲
煲仔一向都係大牌檔首選
一打開蓋咋咋聲、熱辣辣之餘,鑊氣又十足😍
肉質軟腍唔un,醬汁惹味!

📍黑松露手打蓮藕墨魚餅
份量十足,有8舊左右
黑松露味唔算超濃
但蓮藕墨魚餅呢個配搭真係無得輸🤪
食落墨魚肉彈牙、蓮藕爽脆
餸酒小食黎講一流!🤤

📍腐乳炒通菜
通菜炒到岩岩好,唔會太老🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️
食落腐乳味濃
但鑊氣無牛仔骨煲咁重
下次黎可能會想試下啫啫菜煲

📍豬油撈飯
依家真係好少餐廳有得食😹
店員會分開上豬油、豉油、蔥粒等比我地自己落
今次同B先生都係第一次食😝
味道食落其實似台式滷肉飯個種底味
就咁「爬」飯都好好味🤣
2023-05-16 505 瀏覽
一個月內再來荃灣區搵食記,今次呢間岩哂比一班死黨飲返兩杯聚會之選。話明係人氣,平日都要記得訂位啦,因為呢日平日7點幾已經全場爆滿😆👍🏼咪以為大排檔只係🙎‍♂️男人的浪漫,同場隔離檯竟然有五個靚女舉碗暢飲🍻證明而家嘅大排檔小菜已經唔係麻甩嘅專利🤣全因為店內環境氣氛裝修空間都好適合傾計聚舊。為準備更多舊朋友下次來聚舊,呢晚約埋一個朋友仔第一次來探店試左d 基本野先。🍺藍妹大啤1支 $33推介:⭐️⭐️⭐️⭐️久違嘅勝利碗飲勝!🍻有誠意地每隻碗預先雪凍上檯,令冰涷嘅藍妹再加一份雪凍口感夏天來舉碗飲杯一流!🐓啫啫滑雞煲 $108推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢好合理,原因係還原返啫啫滑雞煲原有加豬潤嘅傳統製法,滑雞肉件件掛住濃郁醬汁,汁低送飯上癮級味道令人滿意😋👍🏼🍚楚撚豬油撈飯 $25/each推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點有好味嘅餸一定唔可以無個靚仔白飯,楚撚豬油撈飯必叫係因為砵仔飯飯粒鮮明,加埋兩壺任你加嘅豬油同鼓油超邪惡。🥦干煸四季豆 $77推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介大碟惹味,對得住呢個價錢👍🏼留意返店內有兩款四季豆,有別於欖菜肉崧炒法,干煸多了一份四川風味,碎肉帶點麻辣香口刺激感,食唔停口咁好快送哂碗飯😆🐽菠蘿拔絲咕嚕肉

一個月內再來荃灣區搵食記,
今次呢間岩哂比一班死黨飲返兩杯聚會之選。
話明係人氣,平日都要記得訂位啦,
因為呢日平日7點幾已經全場爆滿😆👍🏼
咪以為大排檔只係🙎‍♂️男人的浪漫,
同場隔離檯竟然有五個靚女舉碗暢飲🍻
證明而家嘅大排檔小菜已經唔係麻甩嘅專利🤣
全因為店內環境氣氛裝修空間都好適合傾計聚舊。

為準備更多舊朋友下次來聚舊,
呢晚約埋一個朋友仔第一次來探店試左d 基本野先。

🍺藍妹大啤1支 $33
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
久違嘅勝利碗飲勝!🍻
有誠意地每隻碗預先雪凍上檯,
令冰涷嘅藍妹再加一份雪凍口感夏天來舉碗飲杯一流!

🐓啫啫滑雞煲 $108
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢好合理,原因係還原返啫啫滑雞煲原有加豬潤嘅傳統製法,
滑雞肉件件掛住濃郁醬汁,
汁低送飯上癮級味道令人滿意😋👍🏼

🍚楚撚豬油撈飯 $25/each
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點
有好味嘅餸一定唔可以無個靚仔白飯,
楚撚豬油撈飯必叫係因為砵仔飯飯粒鮮明,
加埋兩壺任你加嘅豬油同鼓油超邪惡。

🥦干煸四季豆 $77
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介
大碟惹味,對得住呢個價錢👍🏼
留意返店內有兩款四季豆,
有別於欖菜肉崧炒法,干煸多了一份四川風味,
碎肉帶點麻辣香口刺激感,食唔停口咁好快送哂碗飯😆

🐽菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $100
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌菜!
招牌菜一定要試下,雖然未如食過同款中的拔絲放在肉與肉之間,
拔絲與糖粒只作為陪襯的角色,
建議自行將拔絲自由放在咕嚕肉上一齊食。
食材用左少有嘅梅頭肉,所以舊舊實在,
食到件件入味少粉漿嘅真材實料咕嚕肉👍🏼

整體小菜味道同環境氣氛都唔錯,
係同區少有坐得舒服又多空間感嘅上樓大排檔,
唔怪得夜食坐爆哂全店,值得推介。
2023-05-16 838 瀏覽
—𝘾𝙝𝙪𝙘𝙝𝙪今日帶朋友仔黎食佢心心念念既豬油撈飯🐷🤭𝙢𝙚𝙣𝙪太多選擇🤤2個人食唔到太多(可惜!!七味黃金炸一口金磚豆腐✨細細舊 炸到外脆內軟😍一口一啖食唔停😋😋避風塘鮮魷🦑𝘾𝙝𝙪𝙘𝙝𝙪每次黎楚撚記既必點招牌菜🤤海量炸蒜➕調料鋪係面頭😍超惹味魷魚夠彈牙🤭無雪味 炸粉唔會太厚撈飯真係一流💯💯楚撚記原隻脆皮炸豬手🐷𝘾𝙝𝙪𝙘𝙝𝙪第一次食😋估唔到咁高質真係樣樣都好好食🤤豬皮咬落有聲 好脆口🥹✨豬肉唔鞋 同埋唔會死鹹😋😋除左配平時既芥末之外 仲配左甜酸醬😍比想像中夾送啤酒應該好正🤭🍻今次第一次試豬油撈飯🐷🍚真係刷新我認知🥹一擺落口個種幸福感真係湧出黎😋推介大家一定要試下🥹🥹食完仲送左蕃薯糖水🍠薑味岩岩好 食飽飽之後暖一暖喉嚨🤭樣樣都咁正🍻定必回訪😍〰️—💰hkd $5xx with 10% service charge (2ppls🍬)📍 ChorLand Cookfood Stall (Tsuen Wan)G/F-1/F, Optimall, 118 Chuen Lung Street, Tsuen Wan.

𝘾𝙝𝙪𝙘𝙝𝙪今日帶朋友仔黎食佢心心念念既豬油撈飯🐷🤭

𝙢𝙚𝙣𝙪太多選擇🤤2個人食唔到太多(可惜!!
七味黃金炸一口金磚豆腐✨
細細舊 炸到外脆內軟😍