繼上次食完火鍋撚之後,見佢地同一集團旗下有懷舊港式大排檔,鍾意食麻甩鑊氣野嘅我當然唔放過🤗 呢間楚撚記有好幾間分店,而且日日爆滿,想試嘅朋友記得book位呀☝🏻七味黃金炸一口金磚豆腐🥠($75) - 炸豆腐我成日都會叫,因為好鍾意佢外脆內軟個口感😁 呢度嘅豆腐炸得好乾身,非常脆口。避風塘鮮魷🦑($106) - 呢度嘅避風塘唔算太辣,我自己覺得只算微辣,個勁勁勁香蒜味😚 成碟炸鮮魷舖滿炒蒜山,多到用黎撈飯勁正😁楚撚記原隻脆皮炸豬手🍖($159) - 豬手成隻連骨上,絕無偷工減料,餐廳好細心將豬手肉切成細件,一件一啖,又有皮又有咸肉👍🏼 通常出面食嘅豬手皮都係靭多過脆,因為豬皮好多油脂同膠質,但呢度炸到佢油脂溶哂唔會成口油,外皮脆到咔咔聲,好似食燒肉皮咁,真心高質😇豬油撈飯🍚($23) - 邪惡之選,第一次食,唔敢加太多豬油🤣 不過真係比普通白飯香。

• 楚撚記原隻脆皮炸豬手
  • 避風塘鮮魷