2023-06-15 278 瀏覽
「楚撚記」真係久仰大名,但一直無機會試,今日放工終於有時間約朋友嚟啤一啤佢🤭佢哋嘅裝修好有香港懷舊特色,好多綠色窗花、格仔磚、霓虹燈,拎住戰鬥碗,聽住周慧敏飲酒,特別好feel😆啫啫唐生菜煲真係幾正,正宗大排檔重口味,蝦醬濃郁咸香,唐生菜爽脆,食菜都可以食得好enjoy🤣再嚟就係「避風塘鮮魷」,炸蒜炸得好乾身、香脆,完全唔會有苦味,我特登叫咗碗粥嚟撈炸蒜食,呢道菜真係蒜頭怪最愛❤️鮮魷魚嘅口感亦都好好,唔韌,新鮮靚貨👍如果鍾意食豬手,「楚撚原隻脆皮炸豬手」必點,皮薄、香脆,肉嫩又有咸香味,份量亦都好大,一定滿足到你啲胃口。之後就係今晚嘅亮點——楚撚豬油撈飯!第一次食豬油撈飯,我同朋友完全唔知要加幾多豬油,又唔知要落豉油。哈哈。試完之後,真係覺得豬油加豉油再加飯係勁正嘅配搭,好香好好味,令人停唔到口。最後整番碗「綠豆爽清心丸」,甜甜地帶花香味,去油清膩,為今餐畫上一個甜美嘅句號。總括嚟講,「楚撚記」係一間好值得試下嘅餐廳。唔單止裝修有香港嘅風格,菜式更有質素,唔怪得全場爆滿,一定要記得訂位啊!📍楚撚記大排檔 (荃灣)荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓

📍楚撚記大排檔 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
  • 楚撚豬油撈飯