2021-06-20 95 瀏覽
想到高級料理OMAKASE餐廳,當然立即想吃這個了~香港首間大型鐵板燒料理,餐廳環境每一個角落都花盡心思,大顯氣派鐵板燒區、壽司吧、炭火區、Sake Bar 及Wine Room 五大區域生淮山能補脾養胃、益腎澀精、補肺生津,常用於消化不良、食慾不振,而正確淮山處理方法也不易的。店內的鮮淮山浸醋~處理得宜,賣相亦有心思。味道更令人難忘。大倉師傅廚師發板刺身款海膽由師傅嚴選食材,設有專業做法,未必越貴越好,亦是個人口味的選擇,無謂為了打卡而購買一板貴價日本海膽,這店吃的是有味道也有外表日本池魚刺身的刀工帶出池魚,令人齒頰留香的油分。肉鮮嫩,池魚的口感非常好。左口魚薄切深海池魚刺身盡情享受醬汁風味,京蔥味道牡丹蝦帶子配紫菜浸過冰水的帶子肉質很棒,大隻厚肉的帶子。好吃的刺身燒太刀魚黑鯥魚小黃魚壽司入秋也是品嘗小黃魚的季節赤貝壽司新鮮之赤貝刺身,師傅切得外表呈橙紅色、帶光澤沙甸魚壽司嚴選日本新鮮沙甸魚,魚身外表充滿光澤,魚肉爽甜而魚油滿溢清香不覺油膩。海膽壽司拖羅由於脂肪精華味道濃郁,師傅表示因此在壽司店享用時,建議先品嘗完味道較淡的壽司之後,再品嘗味道肥美的大拖羅。赤身壽司赤身壽司->

大倉師傅廚師發板
海膽

日本池魚
左口魚
薄切深海池魚刺身
盡情享受醬汁風味,京蔥味道

帶子配紫菜
浸過冰水的帶子肉質很棒,大隻厚肉的帶子。好吃的刺身
燒太刀魚
黑鯥魚
小黃魚壽司
入秋也是品嘗小黃魚的季節
赤貝壽司
新鮮之赤貝刺身,師傅切得外表呈橙紅色、帶光澤
沙甸魚壽司

拖羅
赤身壽司
赤身壽司->中拖羅壽司-> 大拖羅壽司->火灸大拖羅壽司->吞拿魚蓉。
海鰻壽司
玉子燒
牡丹蝦麵豉湯
味噌湯,每回去住飯店時,只要有味噌湯, 我一定會來上一碗,因為我就是愛這一味。 牡丹蝦的料理,很簡單,煎一煎再撒上味噌湯,平實但奢華、創新但不失傳統。不追逐,豪不猶豫放進口中~蝦頭不腥。
湯及甜品
他度身為客人設計餐牌,這個心機真的很難做到,有齊前菜、刺身、沙律、主吃和甜點。入貨亦很新鮮,海鮮以北海道為主,如海膽、牡丹蝦等,生蠔亦真的不錯。食物亦有驚喜,像多款熟成的刺身、赤身壽司等,於「米芝蓮星級商場」之中生存,好棒!
2021-06-20 1286 瀏覽
好開心今晚再次黎到板神鉄板燒日本料理,香港首間最大型鐵板燒料理氣派非凡,環境寬敞舒適,座落銅鑼灣信和廣場,有「米芝蓮星級商場」之稱,裝潢極具心思設計,地方新簇又潔淨。板神分五大區域,有鐵板燒區、壽司吧、炭火燒區、Sake Bar 及Wine Room ,今晚一早BOOK左炭火燒區食廚師發板串燒。餐廳選用備長炭烤製串燒,耐燒無煙且火況穩定,燒出黎既食物更能鎖住肉汁。師傅特別介紹今次選用新鮮三黃雞,雞味比一般雞更為濃郁,肉質更結實鮮甜。炭燒雞皮去肥後再炭燒,燒至爽口脆身,金黃香脆賣相吸引,食落好似薯片咁脆,仲一啲都唔油膩,勁惹味。香茅免治雞肉串以香茅代替竹籤同燒,食落有淡淡香茅嘅清新香氣。免治雞肉串嫩滑有咬口,蘸上鮮雞蛋+醬油混合而成嘅醬汁,口感更香滑更鮮甜。大蔥雞肉蔥香濃濃好清甜,雞肉軟嫩,肉汁充盈。雞翼雞皮燒得好脆身,帶點焦香,咬開內裡雞肉依然滑嫩多汁。味噌雞胸串雞胸肉入口相當柔軟彈牙,完全不乾柴,啖啖肉好滋味。燒雞大腿肉雞肉燒至皮香焦脆,滑嫩同時帶點鹹香。燒雞腎爽爽脆脆,口感一流,配埋蒜片同食,味道香濃。A5和牛串油花細緻,肉質軟嫩鬆化,入口即溶。
好開心今晚再次黎到板神鉄板燒日本料理,
香港首間最大型鐵板燒料理氣派非凡,
環境寬敞舒適,座落銅鑼灣信和廣場,
有「米芝蓮星級商場」之稱,
裝潢極具心思設計,地方新簇又潔淨。

板神分五大區域,有鐵板燒區、壽司吧、
炭火燒區、Sake Bar 及Wine Room ,
今晚一早BOOK左炭火燒區食廚師發板串燒。

餐廳選用備長炭烤製串燒,
耐燒無煙且火況穩定,
燒出黎既食物更能鎖住肉汁。

師傅特別介紹今次選用新鮮三黃雞,
雞味比一般雞更為濃郁,肉質更結實鮮甜。

炭燒雞皮
去肥後再炭燒,燒至爽口脆身,
金黃香脆賣相吸引,
食落好似薯片咁脆,
仲一啲都唔油膩,勁惹味。

香茅免治雞肉串
以香茅代替竹籤同燒,
食落有淡淡香茅嘅清新香氣。
免治雞肉串嫩滑有咬口,
蘸上鮮雞蛋+醬油混合而成嘅醬汁,
口感更香滑更鮮甜。

大蔥雞肉
蔥香濃濃好清甜,
雞肉軟嫩,肉汁充盈。

雞翼
雞皮燒得好脆身,帶點焦香,
咬開內裡雞肉依然滑嫩多汁。

味噌雞胸串
雞胸肉入口相當柔軟彈牙,
完全不乾柴,啖啖肉好滋味。

燒雞大腿肉
雞肉燒至皮香焦脆,
滑嫩同時帶點鹹香。

燒雞腎
爽爽脆脆,口感一流,
配埋蒜片同食,味道香濃。

A5和牛串
油花細緻,肉質軟嫩鬆化,入口即溶。

2021-06-17
2021-06-19 151 瀏覽
鍾意食鐵板燒,因為覺得鐵板燒同廚師發辦一樣都係講究藝術同表演,吃到一餐賞心悅目又好食嘅鐵板燒,心情都會愉快一點。朋友介紹板神呢間餐廳,冇諗過觀塘都會有一間咁出色嘅鐵板燒,當然價錢有返咁上下,因此一直等一啲特別機會先去,誰不知等到佢銅鑼灣旗艦店開,就有機會去。呢個品牌其實都出名左一排,佢對服務同對環境嘅堅持,睇呢間分店嘅裝修可見一班,告士打道呢間過萬尺嘅分店真係令我大開眼界,又大又靚,令人目不暇給。每一項食材都有堅持,而且餐廳環境設計係同著名室內設計師合作,你都可以見呢個品牌嘅老闆真係好講究。今天同一班朋友四個人來到試咗佢最出名嘅商務鐵板燒套餐。而家最新推出兩位半價優惠,只要在週末或工作時間,叫指定套餐第二個套餐享有半價及八折優惠。呢個套餐有多種唔同嘅選擇,想食貴嘅又有日本和澳洲牛肉,而且仲有唔同種類嘅海鮮。時令嘅沙律同前菜令人開胃,刺身都好優質,令人即刻想食埋佢哋嘅廚師發板。當日食咗嘅海鮮例如龍蝦,鮑魚,帶子都非常出色,不過最正嘅係試咗澳洲同日本和牛,薄切厚切都各有特色。最正嘅係佢嘅炒飯加上和牛嘅油香,炒出嚟炒飯同你平時食嘅一定唔同。最尾嘅甜品唔係乜嘢蜜瓜,反而係呢期最流行嘅卷蛋。成個

今天同一班朋友四個人來到試咗佢最出名嘅商務鐵板燒套餐。

最尾嘅甜品唔係乜嘢蜜瓜,反而係呢期最流行嘅卷蛋。

成個餐咁多嘢食,每樣都好滿意。其實佢有好多唔同嘅餐單都好吸引,我已經要準備再嚟食,有興趣快啲訂位,呢個鐵板神絕對不能錯過。
2021-06-18 209 瀏覽
呢間全港首間最大型鐵板燒料理,位於有"米芝蓮星級商場"稱號嘅銅鑼灣信和廣場嘅分店係面積最大嘅,分為鐵板燒區、壽司吧、炭火區、Sake Bar 及Wine Room 五大區域。餐廳環境簇新,每一角落都相當有心思,燈光配合裝修佈置營造出大氣嘅格調。今次就嚟試下佢嘅炭火區燒烤,主要食本地新鮮三黃雞嘅各個部位。主理嘅師傅介紹話係用備長炭嘅炭火燒烤,煙少炭焦味都少,而且備長炭溫度比普通炭更高,可以鎖住雞肉裡面嘅水份,又因為導熱均勻令雞肉冇咁容易燒焦,色香味更佳。兩位師傅喺度密密處理食材嘅同時都不忘同我哋互動下,介紹下雞嘅各個部位處理方法,係非常有溫度嘅服務。雞係本地三黃雞,據講係冇用飼料餵養,而係放養食昆蟲,比其他雞更有營養。而且運動充足,肉質更加結實有口感。每日新鮮運到,全部都係師傅親自劏嘅。雞皮脆口到好似薯片,中間又有小小煙韌,油脂已經完全燒晒出嚟,有微微炭燒嘅焦香味,椒鹽味鹹香可口。大蔥雞肉串雞肉嫩滑爽口又juicy,質感豐富,大蔥爽甜,醬油惹味。燒雞翼外皮微焦,洒上黑白芝麻增香,香草味好出,肉質嫩滑多汁,椒鹽味好夠。味噌雞胸用慢煮嘅方式鎖住肉汁,然後再攞去燒烤,香口得嚟又唔鞋,麵豉醬係自

雞皮

大蔥雞肉串
雞肉嫩滑爽口又juicy,質感豐富,大蔥爽甜,醬油惹味。

燒雞翼

味噌雞胸
用慢煮嘅方式鎖住肉汁,然後再攞去燒烤,香口得嚟又唔鞋,麵豉醬係自家製嘅,好惹味。

香茅雞肉串
師傅自己釀製,唔係交貨嚟。配蛋黃醬食,蛋黃漿包住雞肉,口感更滑更可口。

雞腿肉
雞皮香脆,肉汁豐富,一咬咇晒出嚟,完全食到肉質豐富纖維嘅口感。味道可以更鹹小小。

雞腎
爽口惹味,配香脆蒜片一交食,好味。

澳洲和牛西冷
一口一粒,肥瘦均勻,食落Q彈有牛味,同黑蒜汁味道好夾。

2021-06-18 104 瀏覽
位於銅鑼灣信和中心嘅板神鐵板燒日本料理🇯🇵,佔地有成14000平方呎,為全港最大型鐵板燒店,集鐵板燒、omakase同yakitori於一身🔥環境寧靜舒適。呢日終於可以一試佢嘅Yakitori,標榜用紀州備長碳去燒,十分講究🔥-今次試咗雞各部位嘅串燒,例如雞皮、雞胸軟骨、雞腎、雞心、雞腿跟肉、免治雞肉串同雞槌肉等,選用放養嘅三黃雞🐔肉質特別緊緻鮮美,營養價值都更高。超鍾意個雞皮,燒到勁香脆可口,而免治雞肉串係用香矛代替竹籤,點上生雞蛋黃,非常幼滑,而雞腿跟肉都真係好緊緻彈牙💓除咗雞串燒外,仲有燒A5和牛同蔬菜(燒甜薯、粟米🌽、青椒仔),A5和牛點上炸蒜片及醬油,肉味濃郁,口感好嫩🐂除左野食正,環境同座位都好唔錯,係度食野真係人生一大樂事😃
除左野食正,環境同座位都好唔錯,係度食野真係人生一大樂事😃
2021-06-17 216 瀏覽
不到日本,朋友都想吃日本高級料理,為了滿足,來了這個近年熱論的OMAKASE,香港早已經發展出很多選擇,高級的及中價的有很多選擇,而平民版也有不少,基本上是有怎樣的也可以吃到OMAKASE日本料理。今天到的是壽司大廚—大倉正孝,擁有四十多年做壽司經驗,精於季節食材及手握壽司,在其引導下~學習日本料理之精萃前菜你驚喜生淮山鲜靜岡蕃茄以技術栽培蕃茄,待蕃茄熟透後才採收,故此日本靜岡蕃茄特別鮮甜多汁。靜岡蕃茄有別於普通番茄,糖度高,要吃。大倉師傅廚師發板刺身款海膽日本池魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩左口魚又可叫比目魚。以刺身吃用感覺好,稍為煎香或火炙。甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香。薄切深海池魚刺身薄切沾多醬汁,盡情享受醬汁風味,京蔥味道牡丹蝦高級料理屋吃出厚厚甜蜜融化,是吃刺身不能沒有的味道!在急速超低溫凍結的先進技術下,保存方法以生食為主,蝦肉肥碩,極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁,餘味悠長,是做刺身的絕佳美味。帶子配紫菜燒太刀魚媲美蒲燒鰻的滋味,除了用來製作刺身,太刀魚適合燒烤、油炸、燉煮這些烹調方法,今天師傅做了這個燒太刀魚。雖然是一道很常見的日式烤魚菜餚,做
前菜你驚喜
生淮山
鲜靜岡蕃茄
大倉師傅廚師發板
海膽
日本池魚
肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩
左口魚
薄切深海池魚刺身
薄切沾多醬汁,盡情享受醬汁風味,京蔥味道
帶子配紫菜
燒太刀魚
媲美蒲燒鰻的滋味,除了用來製作刺身,太刀魚適合燒烤、油炸、燉煮這些烹調方法,今天師傅做了這個燒太刀魚。雖然是一道很常見的日式烤魚菜餚,做出的美味程度是眾所公認,
吃了這個後,有多款日本空運新鮮壽司,由師傅做出,棒。
黑鯥魚
脂味濃厚的赤鯥經過炙燒後,掃上琉球醃漬醬油,配上炸大蔥絲,口感豐富。期間限定的職人壽司,好吃
小黃魚壽司
呈上小黃魚之壽司,美味可口之餘,還有豐富的營養價值赤貝壽司
食落肉質爽厚,鮮味十足,而且富營養
沙甸魚壽司
吃紅肉魚,因魚的味道較濃重,有部分的油份更較高,吃後有少少膩,故師傅放在最後,如拖羅、赤鯥、沙甸魚。沙甸魚壽司當造
海膽壽司
喜歡吃日本料理Omakase的朋友,可能都有相同經驗:每次到珍貴而美味之海膽壽司出場之際,都不禁心中暗喜。今天也是,店鋪每個也是用心的菜式,份量澎湃。海膽上是澎湃海膽壽司
吞拿魚滋味大解密赤身
赤身壽司
由於脂肪精華味道濃郁,因此在也很飽了。
海鰻壽司
很多人不太清楚星鰻和鰻魚有甚麼差別,其實星鰻算是海鰻海的交界處捕獲,味道較淡,所以除了燒烤外還可以做成生魚握壽司或是天麩羅
玉子燒
日本料理一向深受港人喜愛的玉子燒,師傅用上它。受大家歡迎的日式小食,日本有節目則請來達人教整美味的玉子燒,很難做出完美日式玉子燒。在日本,玉子燒會隨著家庭、地域的不同而味道有所變化。美味的玉子燒,這家有日本蛋卷感,是一種以雞蛋為原料煎制而成的日本料理,是要吃的一個菜。
牡丹蝦麵豉湯
湯及甜品
果肉美味、瓜皮佈滿綿密裂紋T字果桿、鮮甜多汁、整個蜜瓜的甜度分配平均~蜜瓜香甜多汁,受歡迎了。專營日本水果的朋友介紹,日本蜜瓜是青肉蜜瓜,日本皇室御用之蜜瓜,溫室種植的一年四季都有出產,天然種植的則要年尾上市。蜜瓜成熟時夕,必吃
晚餐價錢合理,可以享用日本職人壽司的水平優質菜式,相當不錯。好的
位於銅鑼灣信和廣場< 𝓖𝓸𝓭 𝓸𝓯 𝓣𝓮𝓹𝓹𝓪𝓷𝔂𝓪𝓴𝓲 >, 一間全港最大型鐵板燒日本料理旗艦店, 佔地14000平方呎。餐廳分了五大區域, 分別鐵板燒區、壽司吧、炭火燒區、Sake Bar以及Wine Room。炭火燒使用了日本十大名炭之一的紀州8尺備長炭, 一向是高級串燒必備材料, 所以炭的溫度控制便是師傅功架。串燒採用了三黃雞作為食材🐥皮下脂肪夠厚, 因此烤出來的顏色鮮黃光滑, 震撼味蕾。前菜有幾片刺身, 非常新鮮又高質💓整個炭火燒相當豐富🍡包括有腸仔雞皮、雞胸軟骨、大蔥雞肉、雞大腿肉、免治雞肉串配鼓油蛋、牛舌、雞腎、雞心、雞槌肉、A5和牛西冷以及蔬菜類, 全部燒得非常入味又惹味🔥ₚ. ₛ.下次有機會再嚟, 一於試下ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ或者ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ☺️板神鉄板燒日本料理 (信和廣場)📍銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖

炭火燒

前菜有幾片刺身, 非常新鮮又高質💓

板神鉄板燒日本料理 (信和廣場)
📍銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖

2021-06-12
2021-06-16 853 瀏覽
占地14000尺,香港首間最大型嘅鐵板燒料理!銅鑼灣C出口行3分鐘左右就到!地理位置優越,有啲座位仲可以望海景添🥰餐廳主要分為炭火區、Sake Bar、壽司區、鐵板燒區及Wine Room五大區域!而且餐廳每個角落都精心設計,盡顯氣派😎😎😎今次我哋決定試吓餐廳嘅炭燒區☺️係用咗備長炭作炭火燒烤!可以高達800度高溫,而且受熱均勻,唔會咁容易燒焦食物之餘,仲可以更有效地鎖住肉汁!聽落去好似好勁咁😆😆😆因為唔知食咩好,所以問師傅有乜嘢介紹😂師傅話可以試吓雞肉系列,因為佢哋係用本地飼養嘅新鮮三黃雞!仲要唔係食飼料嘅,係放養,食大自然嘅昆蟲,加上周圍走,肉質相對結實,又細嫩!仲要係每朝新鮮送到餐廳,由師傅負責處理制作成不同串燒食材😎雞皮油脂完全燒透,食上去似係脆卜卜,且透有炭香味既薯片🤣大蔥雞肉串雞肉嫩滑,大蔥多汁雞翼燒雞翼上灑咗黑白芝麻增添香味,皮脆肉嫩味噌雞胸雞胸係先經慢煮煮至半熟,目的令其鎖住肉汁,之後再拎去炭燒,最後係要淋上秘制味噌!個人就唔太好雞胸肉🤪香茅雞肉串用香茅代替竹籤,雞肉揚起香茅周圍,配上秘製醬汁,味道不錯雞髀肉外皮有少少炭香味,內裏雞俾肉嫩滑多汁雞腎爽口彈牙,配埋炸蒜一流A

雞皮
油脂完全燒透,食上去似係脆卜卜,且透有炭香味既薯片🤣

大蔥雞肉串
雞肉嫩滑,大蔥多汁

雞翼
燒雞翼上灑咗黑白芝麻增添香味,皮脆肉嫩

味噌雞胸

香茅雞肉串
用香茅代替竹籤,雞肉揚起香茅周圍,配上秘製醬汁,味道不錯

雞髀肉
外皮有少少炭香味,內裏雞俾肉嫩滑多汁

雞腎
爽口彈牙,配埋炸蒜一流

A5和牛西冷
和牛肥美甘香,食完仲想食😂

燒菠蘿🍍
餐牌無架!師傅特別贈送🥰淨係聞到好重嘅菠蘿味,咬落去十分Juicy,酸甜酸甜

份量唔算多,但食材新鮮,師傅精心即場炮製,唔錯唔錯❤️
  • 燒雞腎
  • 雞翼
2021-06-15 119 瀏覽
生日喜獲好友宴請到板神鉄板燒日本料理,為香港首間最大型鐵板燒料理,位於有「米芝蓮星級商場」之稱號的銅鑼灣信和廣場。餐廳環境極盡氣派,更分為五大區域,分別有鐵板燒區、壽司吧、炭火區、Sake Bar 及Wine Room。晚市食Omakase,每位$1600起,由擁有四十多年經驗之大倉師傅廚師發板!前菜為水雲山藥新鮮山藥配水雲醋,爽口酸甜又開胃。牛鰍魚啫喱凍啫喱入口滑溜,配牛鰍魚好特別。日本蕃茄沙律配酸汁果凍冰凍蕃茄好新鮮,沙律菜爽甜,配晶瑩剔透酸汁果凍。薄切左口魚略帶粉嫩色,彈牙結實,包裹著滑膩海膽好甘甜。石鯛爽脆帶靱感。深海池魚油脂厚,嫩滑鮮甜好有魚味。日本北海道響螺幼嫩清甜帶點咬口。鹽燒太刀魚油脂豐富,幼嫩柔軟,加上青檸汁更清新。北寄貝爽滑甘甜口感極佳。帶子以紫菜包裹著鮮嫩帶子,入口細緻彈牙。金目鯛肉質Q嫩,口感肥而不膩,柔軟肥美。小肌壽司 即小鰶魚,味道濃烈獨特,肉質新鮮有彈性。活赤貝壽司鮮甜爽厚夠哂彈潤。海膽壽司口感細膩,豐腴甘甜,幾乎入口即化。黑鯥魚壽司肥美軟嫩又多汁,食落清甜甘香。鰹魚壽司口感綿密好滑軟。拖羅壽司油脂含量飽滿,充滿魚油香,鮮甜無比。醬油漬吞拿魚壽司經醬油醃製
生日喜獲好友宴請到板神鉄板燒日本料理,
為香港首間最大型鐵板燒料理,
位於有「米芝蓮星級商場」之稱號的銅鑼灣信和廣場。
餐廳環境極盡氣派,更分為五大區域,
晚市食Omakase,每位$1600起,
由擁有四十多年經驗之大倉師傅廚師發板!

前菜為水雲山藥
新鮮山藥配水雲醋,
爽口酸甜又開胃。

牛鰍魚啫喱凍
啫喱入口滑溜,配牛鰍魚好特別。

日本蕃茄沙律配酸汁果凍
冰凍蕃茄好新鮮,沙律菜爽甜,
配晶瑩剔透酸汁果凍。

薄切左口魚
略帶粉嫩色,彈牙結實,
包裹著滑膩海膽好甘甜。

石鯛
爽脆帶靱感。

深海池魚
油脂厚,嫩滑鮮甜好有魚味。

日本北海道響螺
幼嫩清甜帶點咬口。

鹽燒太刀魚
油脂豐富,幼嫩柔軟,加上青檸汁更清新。

北寄貝
爽滑甘甜口感極佳。

帶子
以紫菜包裹著鮮嫩帶子,入口細緻彈牙。

金目鯛
肉質Q嫩,口感肥而不膩,柔軟肥美。

小肌壽司
即小鰶魚,味道濃烈獨特,肉質新鮮有彈性。

活赤貝壽司
鮮甜爽厚夠哂彈潤。

海膽壽司
口感細膩,豐腴甘甜,幾乎入口即化。

黑鯥魚壽司
肥美軟嫩又多汁,食落清甜甘香。

鰹魚壽司
口感綿密好滑軟。

拖羅壽司
油脂含量飽滿,充滿魚油香,鮮甜無比。

醬油漬吞拿魚壽司
經醬油醃製後,口感更為滑嫩豐富。

玉子
豐厚紮實好香甜。

海鰻
口感溫醇肥厚特別嫩滑。

日本靜岡蜜瓜
香甜多汁好清新。
2021-06-13 620 瀏覽
板神 於「米芝蓮星級商場」- 位於銅鑼灣的信和廣場,開設了香港首間最大型鐵板燒料理,店舖面積超過一萬尺!一步入餐廳,已經感受到非凡的氣派!餐廳分為鐵板燒區、壽司吧、炭火區、Wine Room 及Sake Bar五大區域,每個區域的裝修都經過精心安排,除了空間感高,私隱度同樣高!之前光顧過板神的觀塘分店,鐵板燒非常高質,有信心保證!所以今次到板神旗艦店一嘗晚市的Omakase!壽司吧由擁有四十多年做壽司經驗的大廚 — 大倉正孝 主理,精於季節食材及手握壽司!壽司吧只有10個座位,必需預先訂座!晚市廚師發板, 每位$1600起,包括有前菜、刺身、燒物、壽司、湯品及甜品!當晚大倉師傅放假,由Fai師傅負責發板!Fai師傅的廚藝精湛,健談友善,細心製作,令到今次用餐體驗極佳,非常推介!前菜 靜岡日本蕃茄沙律啫喱 及 水雲鮮淮山 前菜味道都是酸酸甜甜,令人開胃 ,為之後的戲肉做好準備!刺身北海道生蠔肥大肉厚,非常軟滑,帶海水及礦物味道,再加上少許酸汁及辣蘿白蓉,層次豐富!薄切左口魚將左口魚片卷著酸汁啫喱、芽蔥及辣蘿白蓉一起品嚐,令到本身魚味較淡的左口魚變得精彩!北海道粒貝 大粒軟嫩,簡單以少許青

壽司吧由擁有四十多年做壽司經驗的大廚 — 大倉正孝 主理,精於季節食材及手握壽司壽司吧只有10個座位,必需預先訂座!

前菜

靜岡日本蕃茄沙律啫喱 及 水雲鮮淮山

前菜味道都是酸酸甜甜,令人開胃 ,為之後的戲肉做好準備!

北海道生蠔

薄切左口魚

北海道粒貝

大粒軟嫩,簡單以少許青檸皮及青檸汁調味,帶出本身的鮮味!

牡丹蝦

非常巨型的牡丹蝦,爽甜彈牙,連蝦頭都不能夠浪費,之後會用於煮麵豉湯!

石鯛海膽

以石鯛刺身卷著海膽,鮮味濃郁,帶回甘!

深海池魚

油脂香味非常重,入口質感爽脆,鮮甜無比,令人回味無窮!

中拖羅

魚香味持久又突出,非常甘香,有入口即化之感,太美味了!

燒物

鹽燒太刀魚

魚肉肥美又嫩滑,而且魚味濃郁,加少許青檸汁,感覺會變得清新不油膩!

季節粟米

第一次食生的黃粟米,爽脆清甜又多汁,有驚喜!

壽司
Fai師傅指板神的壽司飯用上白菊壽司醋調配,口味比較溫和,更能品嘗到刺身的味道,不會被壽司醋掩蓋!

金目鯛

肉質相當軟嫩,魚肉有魚香味,肌理緊實,同時亦具有魚脂!

醋鯖魚

面層加上一片白板昆布,在柔和的甜酸下,不會感到有腥味!

火炙黑鯥魚

黑鯥魚經炙後,魚油香能夠充分發揮,太美妙了!

北海道馬糞海膽

師傳好大方,加入大量海膽!海膽鮮味濃厚,回甘味強!

松葉蟹肉蟹膏瀨尿蝦

將蝦的精華都結合在一起,沖擊了味蕾,令人一試難忘!

小肌

Fai師傅解釋小肌的醃漬技巧難度相當高,我第一次品嘗,有驚喜!

火炙大拖羅

淺粉紅色的大拖羅,經火炙後魚油爆發出來,一入口滿口魚油甘香,魚油香的餘韻悠長,美味到極點!

玉子燒 及 玉子布甸

沙甸魚

季節當造的沙甸魚非常肥美,而且有入口即化之感,令人再三回味!

海鰻

自家製的鰻魚汁鹹甜到恰到好處,能夠品嘗到鰻魚的魚鮮味!

牡丹蝦頭麵豉湯

麵豉湯帶有牡丹蝦的甜味,顯得不平凡!

甜品

靜岡蜜瓜的果甜度高,而且非常多汁,大滿足!
2021-06-11 1060 瀏覽
上網見到有間香港最大型廚師發板餐廳,喺銅鑼灣信和廣場,就專登去睇下有乜咁好食,結果超乎預期,超級好食,非常值回票價。一入到去見到餐廳環境每一個角落都花盡心思,盡顯氣派。裏面分為鐵板燒區、壽司吧、爐端燒區、Sake Bar 及Wine Room 五大區域。聽講壽司大廚仲係一位日本人,叫大倉師傅,擁有四十多年做壽司經驗,精於季節食材及手握壽司。晚餐Omakase都係千六蚊左右,即刻試試先。第一道係前菜,有蕃茄沙律,有豆腐,好新鮮,好開胃,但未算最正。之後就真係黎料luu,廚師走左出黎喺我地面前開始”表演”。首先有好肥美嘅生蠔,非常juicy,好有海水味。之後就到刺身,有大吞拿魚,左口魚包住北海道海膽,象拔蚌,生蝦等等,好新鮮好好食,本身有柚子醬,完全唔洗點任何醬汁都好好食。果然食材新鮮係比所有野都重要。食完生野就黎左一碟天婦羅。有青椒,草蛄同龍蝦,表面炸到好脆,入面啲肉質好淋,又唔油膩,食得出師傅嘅煮食功架。之後就到壽司環節,有秋刀魚,黑鱸魚,大呑拿魚,瀨尿蝦,海膽軍艦等等,仲有鮑魚,廚師將鮑魚切開兩份,再加啲鮑魚肝醬,簡直係絕配,非常有咬口,好好食。最後有個玉子,正正方方,一口食哂,好滑

最後有個玉子,正正方方,一口食哂,好滑溜。仲有個味噌湯,味道好濃郁,用翻之前個大蝦頭煮,同喺出面飲到嘅好唔同。最後甜品係個夕張哈密瓜,唔係太甜,放喺最後食啱啱好,正!

最後一提係店員嘅服務質素,非常周到,友善不在話下,見到你杯茶就飲哂就會立即refill。師傅會解釋每道菜嘅做法同食法,同佢有講有笑,非常好嘅一次用餐體驗。雖然個餐唔算太貴,但性價比黎講依間餐廳我會俾9分。
2021-06-10
2021-06-10 296 瀏覽
今日係一個特別既日子,好多謝男朋友甘細心為我安排左今次呢個晚餐,可以俾我品嘗到地道日本既Omakase. 今次去既呢間係好出名既板神鐵板燒,位於銅鑼灣信和廣場,係三間分店既旗艦店,所以佢有成五個區域甘多, 可以分為鐵板燒區,壽司吧,炭火區,Sake Bar同 Wine room。 一去到門口,已經有種置於日本既感覺,有著住傳統和服既侍應招呼你,同埋佢哋會帶你去到所屬既區域,同埋好細心甘將你既其他隨身物品放好。經過通道既時候可見餐廳環境既每一個角落都花盡心思,大顯氣派同高貴!今次品嚐既係Omakase, 侍應好細心甘會問你會唔會有咩唔食同敏感,呢個真係值得稱讚。而負責Omakase既師傅係壽司大廚-大倉正孝,佢四十幾年前就由京都過咗嚟香港,有四十幾年既壽司經驗,精於唔同季節既新鮮食材同手握壽司,而且佢啲廣東話讀得好好,完全唔驚同佢溝通唔到。講完甘多背景資料係時候入正題,話明係Omakase,就係每道菜式都由大倉師傅發板,佢決定你食咩。前菜🥗前菜有兩款,分別係海澡配山芋蓉再加上酸酸地既汁,攪拌之後口感爽口同開胃。另外係溫室蕃茄配火箭菜同酸啫喱,溫室蕃茄好清甜,配埋啫喱,酸酸甜甜,又係一道開
前菜🥗
前菜有兩款,分別係海澡配山芋蓉再加上酸酸地既汁,攪拌之後口感爽口同開胃。另外係溫室蕃茄配火箭菜同酸啫喱,溫室蕃茄好清甜,配埋啫喱,酸酸甜甜,又係一道開胃小菜。

小食🦪🦀
小食首先係北海道生蠔配酸汁同蔥花,生蠔飽滿,而酸汁令生蠔更易入口。另外就係松葉蟹配柚子皮,柚子皮帶出蟹肉既鮮甜,而且蟹肉爽口。最後係鹽燒太刀魚,燒完既太刀魚熟成度岩岩好,好嫩唔會老。

刺身🐟
刺身包括大池魚刺身,左口魚卷海膽同灸燒真目雕,北寄貝同牡丹蝦。大池魚刺身爽甜,油脂感豐富;左口魚卷海膽,海膽鮮甜同左口魚好夾;炙燒真目雕魚皮燒完好香,油脂感岩岩好。北寄貝好新鮮彈牙,牡丹蝦配檸檬汁,牡丹花好大隻,肉感豐厚鮮甜。

壽司🍣
1. 小肌壽司,呢個係黎至關東既魚,好少見,肉感厚實,煙韌。
2. 真目雕壽司,肉質鮮甜。
3. 沙甸魚壽司,呢種魚拎黎壽司食真係第一次,同埋見到師傅既刀工真係好細緻,紋絡條條分別。
4. 海膽軍艦,海膽好多層,師傅一啲都唔吝嗇,好大方,海鮮好鮮甜,一啲都唔腥。
5. 大拖羅壽司,大拖羅油脂分布好平均,入口即化,又唔會太膩。
6. 海鰻壽司,海鰻炙燒完加埋甜甜既醬汁,岩岩帶出海鰻既鮮味。
7. 赤身手卷,赤身用醬油醃完,師傅話係日本好傳統既做法,而赤身好煙韌,味道岩岩好。
8. 芽蔥壽司,最後師傅想我地清一清個口,配埋呢個壽司係完美既ending。

水果🍈
甜品係日本蜜瓜,蜜瓜好甜,好似食緊蜜糖甘,而且好多汁,係完美嘅結束呀!

晚上既Omakase每位$1,600起😋😋😋😋😋😋

呢次嚟到位於銅鑼灣信和廣場,呢度有「米芝蓮星級商場」嘅稱號,可想而知位處於嘅餐廳都係有米芝蓮嘅級數。我哋去嘅就係喺5月先開業嘅板神鉄板燒日本料理。板神係香港首間最大型嘅鐵板燒料理,佢哋喺餐廳環境上每一個角落都花盡心思,大顯氣派。而餐廳分左五大區域,分別係主要食omakase嘅壽司吧、食串燒嘅炭火區、將快開幕可以食雪茄飲酒嘅Sake Bar 及Wine Room ,當然唔少得嘅鐵板燒區。我哋呢次係去炭火區,佢哋有兩位嘅師傅長駐,會喺客人面前即時烤製。而佢哋燒烤所用嘅炭亦都好講究,係用上日本高級嘅備長炭作炭火燒烤,呢種炭嘅特點係可以高達800度高溫,可以鎖住肉裏面的水份,將烤肉的美味鎖在其中更好吃,仲有用普通炭嘅話容易將肉燒焦,而備長炭因導熱性均勻不容易燒焦,可以做雪色香味俱全。仲有一點就係火力夠穩定,就算滴到油脂都能保持穩定。有高級嘅炭火當然要用返相應嘅食材,呢次就食餐廳所推介嘅新鮮三黃雞。三黃雞嘅雞味特別濃郁,因為佢哋採用放養所以營養會更加充足,令味道都會更鮮甜。而肉質亦因為放養關係四圍經常走,肉質會較其他雞肉結實,餐廳用嘅雞大多都係選3-4斤重嘅,佢哋嘅皮下脂肪都夠厚,燒出嚟嘅雞顏色

三黃雞嘅雞味特別濃郁,因為佢哋採用放養所以營養會更加充足,令味道都會更鮮甜。而肉質亦因為放養關係四圍經常走,肉質會較其他雞肉結實,餐廳用嘅雞大多都係選3-4斤重嘅,佢哋嘅皮下脂肪都夠厚,燒出嚟嘅雞顏色都很好,同埋油香四溢。

師傅推介我哋食分別有雞皮,大蔥雞肉,雞大腿肉,免治雞肉串,雞翼,雞腎,雞槌肉。除左以上嘅雞外仲有一份嘅A5和牛西冷。而較為特別嘅可算係雞皮同埋免治雞肉串。
雞皮:師傳係原塊將其燒至香脆,油香滿滿,口感香脆,食落好似食緊薯片一樣。
免治雞肉串:呢度用左香茅替代竹簽,所以經過炭火嘅洗禮後,雞肉入面都有著淡淡嘅香茅香味,增添上一層東南亞嘅風味。
當然最令人驚艷嘅就係A5和牛西冷,牛肉火候控制得宜,令其肉質嫩滑,做到入口即化,而味道調味得宜,加埋秘製嘅醬汁,更加惹味,仲更能突出牛肉本身濃郁嘅牛味。
最後最後師傅仲好好人,燒製左一款菜單上無嘅燒菠蘿請我哋享用,為呢餐完美嘅串燒作完美嘅句號。
2021-06-08 271 瀏覽
位於信和廣場的板神旗艦店於五月初開張,除咗有出色嘅鐵板燒之外,仲增設咗Sake Bar、炭火串燒Bar 同埋 Sushi Bar!店舖面積達萬四尺,咁大地方但加埋100個位都冇,所有位置同走道都係超闊落!每個位置都區間分明,仲有幾間包廂房,私隱度極高!而且所有角落都用心佈置,氣派非凡!Sushi Bar 只有 10 個位置,想食好嘢要預早Book定!大將大倉師傅放假,由Fai師傅招呼我哋!其實我更愛香港師傅,同聲同氣之餘,有唔識嘅地方又可以盡情發問!Fai師傅好健談,每一道都用心製作和講解,令我增進咗唔少壽司同埋魚類的知識,滿分!晚市Omakase Set $1,600前菜、刺身、燒物、壽司、湯品、甜品前菜 - 水雲鮮淮山 & 靜岡日本蕃茄沙律啫喱兩道前菜口味都係微酸帶爽,目的是開胃 + warm up 味蕾!刺身赤貝 - 外表呈燈紅色,色澤亮麗,適量的青檸汁帶出赤貝爽甜,Good Start!左口魚薄切 - 卷著芽蔥、辣蘿白蓉同埋酸汁啫喱同吃,大幅提升了入口的質感和味道,Fresh中帶著清甜,正!北海道粒貝 - 以青檸皮和青檸汁調味,爽口彈牙帶淡淡的海水味!牡丹蝦 - King Si

晚市Omakase Set $1,600
前菜、刺身、燒物、壽司、湯品、甜品

前菜 - 水雲鮮淮山 & 靜岡日本蕃茄沙律啫喱

刺身

牡丹蝦 - King Size 的牡丹蝦,真係肥大肉厚,好肉到一啖食唔晒!肉質軟綿,甘甜味於咀嚼時瞬間填滿整個口腔,不得了!

石鯛海膽 - 入口先是石鯛的清甜味,再來是海膽的濃郁滋味!

深海池魚 - 鮮嫩肥美,魚油甘香細膩,令人齒頰留香!

中拖羅 - 入口即溶,魚味比大拖羅更為突出,也帶點油脂香!

燒物 - 鹽燒太刀魚
即係牙帶魚,肉質極之嫩滑而且相當Juicy,魚味十足,令人回味無窮!

季節粟米 - 可生食的黃粟米清甜多汁而且冇渣,清新口腔為壽司作好準備!

壽司
板神的舍利係用白菊壽司醋調配的,口味比赤醋溫和,更能突顯魚肉本身的味道!
金目鯛 - 肉質細膩,​油脂含量適中,鮮甜味愈嚼愈出!

醋鯖魚 - 加一片白板昆布,入口是柔和的甜酸,又不失魚的鮮味!

火炙黑鯥魚 - 燒出的魚油和舍利完美結合,甘香可口!

北海道馬糞海膽 - 疊滿兩層的馬糞海膽,味道濃厚甘甜,極其鮮美!

松葉蟹肉蟹膏瀨尿蝦 - 帶著膏香和濃厚的蝦甜,這個組合真的鮮味無窮!

小肌 - Fai師傅的醃漬做得啱啱好,醋的香氣與魚肉的幼嫩鮮美完美融合!

火炙大拖羅 - Fai師傅超細心,喺準備之前問我食唔食用黎去油膩感嘅紫蘇葉,答案當然是No,我就係鐘意食到成口油!
油脂滿滿的帶筋大拖羅,經火炙後連筋都溶化埋,入口即溶,輕輕用舌頭一頂,就爆出滿滿的鮮味和油脂甘香,脂香味於口腔內久久不散,正到無朋友!

玉子兩食 - 傳統的玉子燒甜美且蛋香出眾,而新派的布甸玉子口感軟綿,兩款都一樣咁好食!

Fai師傅見我唔夠喉,再握多兩貫!
沙甸魚 - 去皮去骨之後再𠝹花,沙甸魚極其肥美,近乎入口即溶的狀態,甜甜地仲充滿油香,驚喜之作!

海鰻 - 連鰻魚汁都係自家以鰻魚的頭和骨餚製,滋味濃厚!

湯品 - 牡丹蝦麵豉湯
加入牡丹蝦頭和蝦膏的麵豉湯,格外香甜可口!

甜品 - 靜岡蜜瓜
甜度爆錶的靜岡蜜瓜,果甜出眾而且爆多汁,完美!
2021-06-08 176 瀏覽
人生有幾多個十年都不重要,最重要是大家仍然珍惜對方,雖然不能像年青人般可以蒙著嘴說愛你,也沒有拿愛情簽證申請,那份愛卻藏在心底恆久不枯。這一夜要找間較 decent 的餐廳來慶祝我們三十二年來長跑的奮鬥史,我們選了吃串燒。這間日本餐廳位於銅鑼灣,我們喜歡座位可欣賞美麗的維港夜景及廚師烹調的手藝。甫進門是偌大的酒吧區,接著向海的地方便是炭火區,侍應服務是稱心的,奉上熱茶和抹手的毛巾,還有放口罩用的套。侍應介紹了他們燒烤選用的備長炭,特點是導熱性均勻,能達至800度高溫,快速鎖住肉汁,食品方面介紹了走地肉質細嫩的三黃雞,有多個部份適合作燒烤用。先吃烤雞皮,薄如薯片,皮下脂肪盡消,雞皮香脆而不膩,滴兩滴鮮檸檬汁,味道新奇,卻燃起了我們的食欲。香茅免治雞肉串,每人附上鮮雞蛋一隻,雞肉已琢成肉碎,肉質細致嫩滑,香茅的香味和醬油滲透了每一吋,經炭火洗禮雞肉的香味更凸出,點生雞蛋倍添香滑。大蔥雞肉,用了大腿根肉、與大蔥相間,這部份肉質結實爽滑,焦香飄送。雞翼,發揮了其備長炭火的優點,快速鎖緊肉汁,外皮香脆,是吃烤雞翼之新體驗。味噌雞胸,雞胸肉這部位一向難於烹調成美食,然而這串味噌雞胸卻又令我另眼相看
味噌雞胸,雞胸肉這部位一向難於烹調成美食,然而這串味噌雞胸卻又令我另眼相看,雞胸肉竟然含有豐富的肉汁,肉質幼嫩,上面薄薄一層味噌不太鹹,惹味可口。
雞腿,應該是雞上腿位置,厚肉而嫩滑,味道亦最濃,是父母親認為全隻雞最好吃的部位,延至我這一代也極之贊同,肉汁貫盈,雞味香濃,嘴嚼片刻,仍不捨得吞下。
雞腎,加了蒜片同吃,惹味非常,佐酒極佳。

最後點了A5和牛,是西冷部位,沒有牛柳般軟腍,卻換來肉味較濃和有點嚼勁,然而和牛的油花分佈均勻已是入口即溶的保證,加上些少芝麻和蒜片,俘擄了我的心和胃。

也希望您吃得滿意,感謝您的愛,還有您悉心照顧!
慶祝紀念
紀念日