2021-06-10
今日係一個特別既日子,好多謝男朋友甘細心為我安排左今次呢個晚餐,可以俾我品嘗到地道日本既Omakase. 今次去既呢間係好出名既板神鐵板燒,位於銅鑼灣信和廣場,係三間分店既旗艦店,所以佢有成五個區域甘多, 可以分為鐵板燒區,壽司吧,炭火區,Sake Bar同 Wine room。 一去到門口,已經有種置於日本既感覺,有著住傳統和服既侍應招呼你,同埋佢哋會帶你去到所屬既區域,同埋好細心甘將你既其他隨身物品放好。經過通道既時候可見餐廳環境既每一個角落都花盡心思,大顯氣派同高貴!今次品嚐既係Omakase, 侍應好細心甘會問你會唔會有咩唔食同敏感,呢個真係值得稱讚。而負責Omakase既師傅係壽司大廚-大倉正孝,佢四十幾年前就由京都過咗嚟香港,有四十幾年既壽司經驗,精於唔同季節既新鮮食材同手握壽司,而且佢啲廣東話讀得好好,完全唔驚同佢溝通唔到。講完甘多背景資料係時候入正題,話明係Omakase,就係每道菜式都由大倉師傅發板,佢決定你食咩。前菜🥗前菜有兩款,分別係海澡配山芋蓉再加上酸酸地既汁,攪拌之後口感爽口同開胃。另外係溫室蕃茄配火箭菜同酸啫喱,溫室蕃茄好清甜,配埋啫喱,酸酸甜甜,又係一道開
前菜🥗
前菜有兩款,分別係海澡配山芋蓉再加上酸酸地既汁,攪拌之後口感爽口同開胃。另外係溫室蕃茄配火箭菜同酸啫喱,溫室蕃茄好清甜,配埋啫喱,酸酸甜甜,又係一道開胃小菜。
小食🦪🦀
小食首先係北海道生蠔配酸汁同蔥花,生蠔飽滿,而酸汁令生蠔更易入口。另外就係松葉蟹配柚子皮,柚子皮帶出蟹肉既鮮甜,而且蟹肉爽口。最後係鹽燒太刀魚,燒完既太刀魚熟成度岩岩好,好嫩唔會老。
刺身🐟
刺身包括大池魚刺身,左口魚卷海膽同灸燒真目雕,北寄貝同牡丹蝦。大池魚刺身爽甜,油脂感豐富;左口魚卷海膽,海膽鮮甜同左口魚好夾;炙燒真目雕魚皮燒完好香,油脂感岩岩好。北寄貝好新鮮彈牙,牡丹蝦配檸檬汁,牡丹花好大隻,肉感豐厚鮮甜。
壽司🍣
1. 小肌壽司,呢個係黎至關東既魚,好少見,肉感厚實,煙韌。
2. 真目雕壽司,肉質鮮甜。
3. 沙甸魚壽司,呢種魚拎黎壽司食真係第一次,同埋見到師傅既刀工真係好細緻,紋絡條條分別。
4. 海膽軍艦,海膽好多層,師傅一啲都唔吝嗇,好大方,海鮮好鮮甜,一啲都唔腥。
5. 大拖羅壽司,大拖羅油脂分布好平均,入口即化,又唔會太膩。
6. 海鰻壽司,海鰻炙燒完加埋甜甜既醬汁,岩岩帶出海鰻既鮮味。
7. 赤身手卷,赤身用醬油醃完,師傅話係日本好傳統既做法,而赤身好煙韌,味道岩岩好。
8. 芽蔥壽司,最後師傅想我地清一清個口,配埋呢個壽司係完美既ending。
水果🍈
甜品係日本蜜瓜,蜜瓜好甜,好似食緊蜜糖甘,而且好多汁,係完美嘅結束呀!
晚上既Omakase每位$1,600起😋😋😋😋😋😋