餐廳: 杣‧YASHIMA
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-09-23 32 瀏覽
今日同朋友去呢間位於九如坊嘅杣.yashima食Omakase,雖座位不算多,但安排座位時有特意隔開每組客人,有足夠空間感。聽講係有日本師傅主理好期待,可惜當日唔喺度,但當日師傅都有耐心逐一介紹每款料理,食材非常新鮮,配搭亦好特別,整體無論服務,環境,食物都好唔錯。夕食 $2680前菜水果蕃茄、北海道海膽、鮑魚、松葉蟹肉堆疊,上面加左魚子醬同酸汁,非常醒胃。胡麻豆腐 九繪魚 配辣椒蘿蔔蓉及酸汁啫喱幾清新,肉質爽口彈牙。伊勢龍蝦 配海膽 鮮甜味濃郁。鮑魚意粉配紫蘇花 非常特別,第一次喺omakase食到意粉🙈味道都唔錯龍蝦 松葉蟹卷 配南瓜再淋上龍蝦dashi 汁很鮮味。赤鯥 虎蝦 茄子 呢道有啲似中菜感覺🙈一餐omakase可以食到唔同料理都幾特別。白魷魚 象拔蚌静岡地金目錭喜之次牡丹蝦 蝦膏北海道赤海膽 牡丹蝦蓉江戶前玉子燒 賣相好似一舊燒肉,但估唔到係玉子燒😂好特別嘅口感,有少少似食緊蛋糕,幾好味麵豉湯靜崗蜜瓜蘋果味大福Panna cotta + yogurt

夕食 $2680

胡麻豆腐

九繪魚 配辣椒蘿蔔蓉及酸汁啫喱幾清新,肉質爽口彈牙。

伊勢龍蝦 配海膽 鮮甜味濃郁。

龍蝦 松葉蟹卷 配南瓜再淋上龍蝦dashi 汁很鮮味。

白魷魚

麵豉湯

靜崗蜜瓜
蘋果味大福
Panna cotta + yogurt
今日好開心去咗上環附近嘅一間日本餐廳食廚師發辦,所有食材都好新鮮,師傅亦都會用中文介紹食物,真係好似去咗日本一樣,唔識聽日文都唔緊要,因為會有職員即場翻譯㗎,呢度食廚師發辦性價比高,環境優美,係京都嘅設計,可以得到日本高級嘅享受,首先,錢財裏面嘅水果蕃茄,有海膽從業牌同埋鮑魚嘅組合,真係有一種豐富嘅口感,打俾係日本靜岡嘅蕃茄,非常甜美,多汁,味道真係一流呀,接着仲有豆腐沙律,仲有銀鱈魚,佢哋嘅味道都令我回味無窮,最特別係壽司嘅部份,每一款都有好特別嘅味道,分別有牡丹蝦壽司,仲有魷魚壽司,仲有赤身壽司,佢哋嘅肉汁,鮮嫩,仲有鮮味,真係好好食呀,寫佢哋嘅昆布魚湯,是咩嘢內容,最後就用甜品坐最尾嘅驚喜,有日本嚟嘅蜜瓜,加埋焦糖燉蛋,真係一流
今日好開心同我屋企人去咗上環附近嘅一間日本餐廳食廚師發辦,呢一間餐廳識咗之後一定要推介俾朋友,因為佢哋嘅質素一流,彷彿置身於日本一樣,環境衛生清潔優美,所以一定要試吓,餐廳又知三日赤柱處處理,有擺盤到食物都係非常之有水準,餐廳裏面已經到田園風格為主,彩光到十足,可以近距離睇到師傅嘅手勢,已經係物超所值啊,而且呢度嘅食物都係好高質素,例如蕃茄裏面有松葉蟹肉啫喱再加一條蟹肉配襯,北海道白海膽同魚子醬蟹肉啫喱配襯下,食落去酸酸地,真係好開胃,而且佢啲甜品有好清甜嘅蜜瓜,加埋焦糖燉蛋,真係好好食呀,仲有佢哋嘅赤身中拖羅,魷魚壽司,我丹霞壽司,總共有八個壽司,仲有龍蝦肉,蝦頭蝦醬蛋黃真貨赤膽紫蘇花配搭,真係頂呱呱
2023-09-20 16 瀏覽
呢間喺九如坊嘅杣,行到門口就已經覺得好有氣派!一入門口,比人一種簡潔又亮麗嘅感覺!我哋嗌咗「夕食」嘅Set,由頭到尾都係廚師發辦!一開始係前菜:小盤子上嘅係用咗土佐醋啫喱浸住嘅日本蕃茄,再加上松葉蟹腳、南北大鮑魚同北海道海膽,最後再用紫蘇花點綴。呢個組合帶出食材嘅鮮味,同時調味較酸醒醒胃,而蟹腳、鮑魚同海膽喺之後嘅菜式都會常常出現,呢味就係一個前奏。然後另一款係胡麻豆腐,上面鋪上松葉蟹腳,再配三文魚籽同兩塊燒柿。呢道菜口感一流,胡麻豆腐麻香味重,而大量嘅蟹腳就增加咬勁,同時又用咗魚籽同杮添加咗唔同嘅味道色彩,作為前菜十分稱職,又好好食!去到刺身部分:今日食嘅係被稱為夢幻魚嘅九繪魚!調味方面係用咗醋汁,仲有啲辣椒蘿蔔蓉上面再加芽蔥同紫蘇花呢款魚之前真係未試過,白身魚入面佢味道都算幾濃,帶有一啲油脂香,但又唔會over,加埋少少酸同辣嘅調味,就更令人難忘。跟住係季節の燒物:個人真係十分喜歡呢到嘅燒物,所有燒物都做得好出色!我哋食嘅係磯燒伊勢龍蝦,用蘭王蛋豉油調味。首先隻龍蝦已經係勁大隻,可以疊到一個肉球咁,再加埋勁香嘅蛋味,啖啖肉食入口令人滿足,而龍蝦新鮮得嚟又有啲咬口,可以慢慢咀嚼,燒到
呢間喺九如坊嘅杣,行到門口就已經覺得好有氣派!

一入門口,比人一種簡潔又亮麗嘅感覺!

我哋嗌咗「夕食」嘅Set,由頭到尾都係廚師發辦!

一開始係前菜:

小盤子上嘅係用咗土佐醋啫喱浸住嘅日本蕃茄,
再加上松葉蟹腳、南北大鮑魚同北海道海膽,
最後再用紫蘇花點綴。
呢個組合帶出食材嘅鮮味,同時調味較酸醒醒胃,

然後另一款係胡麻豆腐,上面鋪上松葉蟹腳,
再配三文魚籽同兩塊燒柿。
呢道菜口感一流,胡麻豆腐麻香味重,
作為前菜十分稱職,又好好食!

去到刺身部分:
今日食嘅係被稱為夢幻魚嘅九繪魚!

調味方面係用咗醋汁,仲有啲辣椒蘿蔔蓉
上面再加芽蔥同紫蘇花
呢款魚之前真係未試過,白身魚入面佢味道都算幾濃,

跟住係季節の燒物:
個人真係十分喜歡呢到嘅燒物,所有燒物都做得好出色!
我哋食嘅係磯燒伊勢龍蝦,

用蘭王蛋豉油調味。
首先隻龍蝦已經係勁大隻,可以疊到一個肉球咁,
再加埋勁香嘅蛋味,啖啖肉食入口令人滿足,
而龍蝦新鮮得嚟又有啲咬口,可以慢慢咀嚼,燒到少少脆嘅邊又令龍蝦更具質感,十分推薦!

間場有一味西京麵豉意粉配鮑魚肝醬,

無諗過呢度做嘅熟食又幾出色!
呢款意粉係配咗唐辛子,即係青椒仔,
食落辣辣哋都幾有趣,
而意粉上有兩大片鮑魚,又加上舞茸菇、三文魚籽等等
味道好均衡,又帶有鹹香,
而鮑魚肝醬亦都十分出色,有少少似蝦醬嘅味道,
可以令食材更加鮮香。

去到油物部分:
係松葉蟹海膽大葉春卷

配日本南瓜同青椒仔!
首先係好欣賞佢用咗昆布豉油汁調味,
因為脆皮十分透薄嘅關係,加上豉油汁就會令佢嘅質地介乎脆同軟稔之間,
食落唔覺得油膩之餘,仲更帶出到食材嘅風味。
而春卷中嘅蟹肉係有極多嘅,青椒仔嘅辣同南瓜嘅綿滑各有千秋,
成碟炸物都做到頂級水準!

跟住係蒸物:
呢款係昆布湯蒸物,入面有金目鯛、茄子、牛蒡同甘筍

個人近排好鍾意食鯛魚,而金目鯛當然就係最好食架啦,
加上蒸過嘅金目鯛口感較為厚實,魚味突出,極度鮮甜,
而其他配菜各司其職,茄子增添風味、牛蒡有口感、甘荀潤色,
呢個蒸物真係色香味俱全!

另一款間場菜式就係漬物:
呢度有木魚花蒜頭、紅酒漬洋蔥芯同Wasabi淮山,

第二碟就有日本大頭菜!

蒜頭醃得好出色,蒜味突出!洋蔥芯就極度爽脆,食落十分過癮。
而淮山有淡淡嘅Wasabi味道,好適合過一過場,
而大頭菜就較為厚實。

跟住就去到最期待嘅手握壽司7貫:
今日用嘅係赤醋米,細細塊,旨在為壽司增添特別嘅風味!
第一貫係白魷魚(玄界灘福岡):

呢塊應該係我人生食過最正嘅魷魚!
膠質豐富不在話下,而且佢係極有層次,唔會一咬就散,果然係頂級!

第二貫係炙燒伊豆下田(靜岡)金目鯛:

金目鯛本身未必好重味,燒過條邊就更帶出到佢嘅甘甜,
亦帶有少少嘅燒香,令佢嘅風味更加複雜。

第三貫係北海道喜知次:

呢款魚出名極多油脂,果然名不虛傳,
魚肉經過炙燒,令魚油更加豐富,味道更係濃郁。

第四貫係牡丹蝦刺身壽司

我會選呢款係今日VIP,牡丹蝦真極度大條!
一入口全部都係蝦,咬極都有,而且係頂級鮮甜,真係一試難忘!

第五貫係池魚:

師傅用咗薑蓉調味,可以食到厚厚嘅魚身,
同時會有一種滑溜嘅口感,油脂味都豐富!

第六貫係炙燒赤目魚:

呢款魚係比較多汁,亦食佢嘅香甜味道,
而燒過就令佢更添上少少嘅焦香,一入口即溶,係好特別嘅一款。

第七貫係吞拿魚:

吞拿魚係圈養的,比野生魚味道稍淡,勝在魚味平均可控,
而師傅用咗紫蘇葉碎調味,突出酸甜香氣,十分滋味

最後係一客海苔牡丹蝦白海膽烏魚子

一望上去就見到白海膽真係有超多!有海膽之餘,
最誇張嘅係海膽下係巨量牡丹蝦蓉,面頭加再上烏魚子。
師傅叫我哋要快啲食,於是就一啖放咗入口,
海膽一嘢係口腔入面爆發,成個感覺真係不要太幸福!

又有一客間場嘅江戶前玉子,

係用蝦漿同蛋煮成,口感好綿滑細膩!

最後有一客湯物:
係白麵豉湯,用嘅係唔到魚鮫熬成,

上枱時熱辣辣,用咗啲香蔥吊味,魚香逼人,為整餐落咗個美好又踏實嘅總結。

甜品就係:
北海道赤肉蜜瓜、日本忌廉芝士奶凍配蘭王燉蛋

呢個甜品淨係擺盤同用料已經無得輸!
赤肉蜜瓜鮮甜多汁,但又唔係死甜,果種甜香真係日本生果先有。
奶凍有好濃重嘅忌廉芝士味,鹹鹹哋,加上入面酸甜嘅美柑,味道就更得意。
而燉蛋係我最鍾意嘅,蛋黃味十分濃!加上面頭嘅焦糖脆皮,令人食指大動!

無諗過呢個Set可以豐富到咁,
真係一餐好完美嘅廚師發辦盛宴!
2023-09-18
今年生日老公帶左我黎中環呢間 食Omakase,話要寵下妻☺️成晚的體驗非常難忘,好值得逐點回味🥰。杣的環境非常幽靜,睇番餐廳網店介紹,原來餐廳的空間設計都好有心思,以京都禪風庭園概念,展現京都清雅的設計特色🎋。餐廳日籍行政總廚高橋先生有超過三十年經驗,擅以懷石料理為題設計菜式。夜晚的 係$2680/位,本身都覺得索價好高😆但試過啲新鮮食材係幾時令、上乘之後,就明白其實真係物有所值😱,亦係其他Omakase餐廳無法媲美的級數。📔CHAPTER 1 - 本日の前菜:日本蕃茄杯入面擺滿新鮮松葉蟹腳🦀,面頭再鋪上幾片大大塊的南北大鮑魚,睇住佢的用料我地暗裏都好驚訝嘩然😲。加埋鮮味十足的特級北海道海膽,同埋一大匙魚子醬,再淋上土佐醋啫喱,兼用紫蘇花塗上最後一筆的妝容🎨,呢個酸甜開胃、鮮味無窮的前菜簡直係無懈可擊。另一道前菜的主角同樣係松葉蟹腳,但就完全係另一個風味。蟹腳同口感豐富的三文魚籽撈入日本胡麻豆腐中。而呢個胡麻味絕對唔係平時食開果啲胡麻醬味,而係鮮磨的味道😳再用清新甜香的燒柿滲出甜味,令我諗起蘇軾一句:「淡妝濃抹總相宜」😌📔CHAPTER 2 - 刺身是日刺身係在日本被稱為「夢幻之魚
今年生日老公帶左我黎中環呢間 [杣Yashima] 食Omakase,話要寵下妻☺️成晚的體驗非常難忘,好值得逐點回味🥰。

餐廳日籍行政總廚高橋先生有超過三十年經驗,擅以懷石料理為題設計菜式。夜晚的 [夕食DINNER SET] 係$2680/位,本身都覺得索價好高😆但試過啲新鮮食材係幾時令、上乘之後,就明白其實真係物有所值😱,亦係其他Omakase餐廳無法媲美的級數。

📔CHAPTER 1 - 本日の前菜:
松葉蟹腳鮑魚海膽魚子醬日本蕃茄杯

南北大鮑魚

另一道前菜的主角同樣係松葉蟹腳,但就完全係另一個風味。
燒柿三文魚籽松葉蟹腳胡麻豆腐

📔CHAPTER 2 - 刺身
九繪魚刺身

是日刺身係在日本被稱為「夢幻之魚」的九繪魚。🙈搵下資料發現一條香港賣緊$2,550🙊,根本係頂級美食的代表。九繪魚肉豐滿緊緻,味道清而鮮,配上簡單醋汁、蔥芽、紫蘇花,同師傳自家調製的辣椒蘿蔔蓉就好美味😋。

📔CHAPTER 3 - 季節の燒物

磯燒伊勢龍蝦剌身肉配蘭王蛋豉油

見到師傅拎兩大舊伊勢龍蝦剌身肉🦞去磯燒真係少少嚇親😱龍蝦肉表層的磯燒味濃,呈半生熟狀態,晶瑩剔透,一啖咬落去食緊兩種口感。伊勢龍蝦配以蘭王蛋豉油,非常富蛋香,味道精彩到不得了。

💫BONUS 1 間場 - 西京麵豉鮑魚麵配鮑魚肝醬
西京麵豉鮑魚麵配鮑魚肝醬

完全估唔到懷石料理都可以咁Fusion😳而且係會令人留下深刻印象的意粉🍝!成個味有好濃厚的鮑魚味,麵豉醬汁好甜、稠身,鮑魚肝醬有助進一步提鮮。三文魚籽、唐辛子、菇味濃郁的舞茸菇也非等閒的配角,彼此爭妍鬥麗,互相輝映,口感豐富的同時味道又平衡得好好🤩

📔CHAPTER 4 - 油物
蟹腳海膽春卷油物

第三次登場的松葉蟹腳仍然帶黎好大驚喜!蟹腳、海膽、紫羅葉捲成香脆的春卷,醮上昆布豉油汁,一啖肉汁迸發。除左啖啖蟹肉之外,脆皮十分薄身索汁,一點也不油膩。同場的日本南瓜綿密🎃,唐辛子刺激味蕾,盛讚。

📔CHAPTER 5 - 蒸物
昆布湯時蔬金目鯛蒸物

鮮甜平實的昆布湯蒸物才最考食材的級數😀。師傅好細心咁切開茄子、牛蒡、甘筍提升鮮味。外皮燒過的金目鯛擁有豐富的油脂,豐有光澤,香氣十足。

💫BONUS 2 間場 - 漬物

漬物

師傳整的漬物都好有特色,包括有木魚花蒜頭、紅酒漬洋蔥芯、芥末淮山同追加的日本大頭菜,每款素材都好天然、開胃😛。

📔CHAPTER 6 - 手握壽司8貫

師傳用的是傳統日本江戶前製作赤醋飯手法🍣。

✨1 白魷魚:
白魷魚壽司

食材來自福岡有名的玄界灘,無論係佢係口腔入面的濃郁的魷魚、回蕩的膠質同層次,都顛覆左我對魷魚的認知😂

✨2 炙燒金目鯛:
炙燒金目鯛壽司

黎自靜岡伊豆下田的昂貴的魚食材。先用火槍把魚皮烤至微焦,激發金目鯛豐富的脂肪,油脂豐富,肉質細嫩把美味程度最大化。

✨3 北海道喜之次:
北海道喜之次壽司

睇番係名為「絕活海中紅寶石」的又一高級魚食材。顏色鮮艷漂亮,係我感覺咁多款白身魚中油味最香濃、魚感重的壽司

✨4 牡丹蝦刺身壽司
牡丹蝦刺身壽司

師傅用料真係一啲都唔手緊😂牡丹蝦刺身🍤的體積接近比壽司飯大兩至三倍,只需簡單青檸提鮮,果種的膠質、彈牙、鮮味感覺,實在好難忘。

✨5 深海池魚:
深海池魚壽司

以清、甜、爽見稱,9月正值盛產期!肉質緊實而爽口、略帶油香,配搭薑蓉提升味道,好鮮甜呢~

✨6 炙燒赤目魚:
炙燒赤目魚壽司

微微烤燙後已經好多魚油,香甜多汁,入口即溶✌🏻。

✨7 吞拿魚:
吞拿魚壽司

以傳統高級料理店的方式呈現,即係用紫蘇葉突出香氣。清新的香味與魚味很配合😇。師傳仲教我地,圈養的吞拿魚味道會比野生魚更加平均。

✨8 極致享受🩷😋海苔牡丹蝦白海膽烏魚子🫶🏻
海苔牡丹蝦白海膽烏魚子壽司

用磯燒海苔包住三大片頂級白海膽、牡丹蝦刺身、烏魚子醬,我都唔形容喇,大家自己想像下係幾Creamy兼大滿足😉......

💫BONUS 3 間場 -
江戶前玉子燒

江戶前玉子燒🧈:口感綿密蓬鬆,帶有鮮甜蝦味,充滿日本老屋嘅復古感。

📔CHAPTER 7 - 湯物
白麵豉湯

白麵豉湯:
呢度的麵豉湯感覺同平日食開的好唔同。知道師傅特登用不同魚鮫熬製,入面只有生海葵,但已經好鮮甜。飯後飲落好舒服、順滑,溫暖宜人☺️。

📔CHAPTER 8 - 三道Signature甜點
三道Signature甜點

✨1 北海道赤肉蜜瓜🍈:果肉嫩滑多汁,清新可口,係呢道豐富盛宴完美作結

✨2 日本忌廉芝士奶凍🧀:自帶天然奶香味,美柑肉餡味道清甜,果肉清脆,仲有金箔裝飾添🤩)

✨3 蘭王燉蛋🥚:焦糖脆皮好香,用蘭王蛋更加突出蛋的香濃蛋味,質感細滑。既有特色,亦好出色,係非常驚艷的創作🥳!!!

呢餐食左接近三個鐘,除左慢嚐到餐廳的上乘用料(真係好闊綽!大加分😍)、對食材質素的執著外,更是感受住廚師的用心,整晚每道菜式都令人嘆為觀止🥳。人生苦短,有時真係要體驗多啲。呢晚係「Omasake界愛瑪仕」的體驗,絕對會係我記得的一趟美食之旅🥰。
2023-09-18
白麵豉湯
三道Signature甜點
  • 海苔牡丹蝦白海膽烏魚子壽司 三道Signature甜點
  • 蟹腳海膽春卷
聽講呢間Omakase非常出名😍 日本師傅除咗處理魚生高質之外亦都準備不少懷石料理🩷 用了時令材料整體豐富得來又有藝術感🎨一入到去木系裝潢非常優雅又舒服🪵雖然價錢唔係最親民但係每人$2680既價錢個人覺得非常值得😚⭐️ 前菜 🥗先來一道北海道鱈場蟹配上溫室番茄🦀️面頭仲有魚子醬點綴 以為好多材料但係醋啫喱將蕃茄嘅鮮甜同各種海鮮融合埋一齊🍅 番茄嘅甜味係好好嘅開胃菜 另外一道用上蟹肉配上豆腐蓉🤍 味道內斂而沉實但係豆味好香濃😊食得出連配菜嘅用料都講究⭐️ 刺身 🍣石垣貝配上紫蘇葉嘅配搭非常鮮甜💜另外九繪魚有種煙三文魚感覺獨特既香氣😋⭐️ 燒物 🔥呢道燒鮑魚配上Pasta有一點點Fusion的感覺🍝 鮑魚配上特別製既肝醬非常濃郁既鮮味🐚 配上意粉作為Canvas係好好既配搭🗺️⭐️ 油物 🍤一共有蟹肉卷南瓜舞茸等材料🎃油炸嘅火候掌握得非常好保持到蔬菜既鮮甜🍄⭐️ 蒸物 🍲個人覺得係熟食嘅最大亮點 ✨赤鯥每口都好嫩滑而且帶濃郁嘅魚油香🥳係白身魚嘅天花板 昆布清湯亦都唔會太濃凸顯魚肉既鮮味💙⭐️ 壽司 🍱金目鯛同池魚都好鮮甜🌝特別鍾意喜之次嘅濃度真係非常高充滿海水味🌊 北寄貝同牡丹蝦就啱晒我最喜歡食蝦貝類嘅人
⭐️ 前菜 🥗
中拖羅
海膽
玉子
⭐️ 壽司 🍱
金目鯛同池魚都好鮮甜🌝特別鍾意喜之次嘅濃度真係非常高充滿海水味🌊 北寄貝同牡丹蝦就啱晒我最喜歡食蝦貝類嘅人🦐食得出新鮮同爽口 吞拿魚同中拖羅最欣賞嘅地方係油分恰到好處🌈唔會肥到食唔到魚味 海膽每一口都好Creamy同鮮甜💛 配上牡丹蝦既食法令到甜味更加昇華
椀物
⭐️ 椀物 💧
魚湯十分濃郁而帶點膠質🐟作為晚餐嘅終結十分完美
甜品
⭐️ 甜品 🍮
布甸幼滑但係不失Cream Cheese既香濃🧀️蜜瓜清甜得黎入口係非常順喉🍈
石垣貝
海膽
玉子
椀物
甜品
中環九如坊的高級日本料理店,由日本大廚坐鎮,從擺盤至食物都令人留有深刻印象💚▫️❥$𝟮𝟲𝟴𝟬 /夕食🥢~~~~~~~~~~~~~~~~ᐝ 𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣:◂ ◂ 番茄中間掏空放入松葉蟹肉、海膽、鮑魚,再加入魚子醬作點綴,整體更顯矜貴🍅✨◂ ◂ 最後淋上大量果醋啫哩,酸酸的味道更能帶出蟹肉的鮮味,非常清新🦀👍🏻▫️◂ ◂ 底部的芝麻豆腐又滑又濃郁◂ ◂ 中間的蟹棒及三文魚籽咸鮮味滿滿◂ ◂ 頂部是略為風乾的柿子,味道清甜👍🏻▫️ ️ᐝ 𝕊𝕒𝕤𝕙𝕚𝕞𝕚:◂ ◂ 龍蝦刺身新鮮爽甜,夾著紫蘇花一併吃下別俱風味🤤◂ ◂ 旁邊還有小量的蝦膏,濃郁鮮甜🙌🏻 ▫️◂ ◂ 九繪魚俗稱日本石班🐟◂ ◂ 薄切清新爽口,火炙過則充滿油脂香😚▫️ ️ᐝ 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕:◂ ◂ 第一次在ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ中見到意粉的蹤影,相當特別,意粉煮得乾爽軟硬適中🍝◂ ◂ 鮑魚肉質軟嫩、烤過的菇菌香濃美味、唐辛子清甜脆嫩🍄🌶️◂ ◂ 所有食材蘸上伴碟的肝醬更是滋味無比💚 ◂ ◂ 蘋果味大福吃得滿嘴蘋果香,大福中還有蘋果顆粒🍏◂ ◂ 蜜瓜及水蜜桃清甜無比🍈🍑▫️ ️ᐝ 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕕𝕚𝕤𝕙:◂ ◂ 有南瓜、唐辛子及蟹肉海膽春卷🎃◂ ◂ 春卷中塞滿
❥$𝟮𝟲𝟴𝟬 /夕食🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
ᐝ 𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣:
◂ ◂ 底部的芝麻豆腐又滑又濃郁
◂ ◂ 中間的蟹棒及三文魚籽咸鮮味滿滿
◂ ◂ 頂部是略為風乾的柿子,味道清甜👍🏻
ᐝ 𝕊𝕒𝕤𝕙𝕚𝕞𝕚:
◂ ◂ 龍蝦刺身新鮮爽甜,夾著紫蘇花一併吃下別俱風味🤤
◂ ◂ 旁邊還有小量的蝦膏,濃郁鮮甜🙌🏻
◂ ◂ 九繪魚俗稱日本石班🐟
◂ ◂ 薄切清新爽口,火炙過則充滿油脂香😚
ᐝ 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕:
◂ ◂ 所有食材蘸上伴碟的肝醬更是滋味無比💚
ᐝ 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕕𝕚𝕤𝕙:
◂ ◂ 有南瓜、唐辛子及蟹肉海膽春卷🎃
◂ ◂ 春卷中塞滿了一絲絲的蟹肉及海膽,看著已垂涎欲滴😻 每一口都好滿足👍🏻
ᐝ 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕞𝕖𝕕 𝕕𝕚𝕤𝕙:
◂ ◂ 太刀魚鮮嫩不腥、花竹蝦新鮮爽彈🦐
◂ ◂ 淋上昆布湯及季節野菜,很清新
ᐝ 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚:
◂ ◂ 金目鯛:細膩又清甜🍣
◂ ◂ 魷魚:軟糯有嚼勁
◂ ◂ 池魚:加了薑蓉更顯清爽
◂ ◂ 牡丹蝦:軟糯細綿的口感極鮮甜🫶🏻
◂ ◂ 象拔蚌:爽口清新
◂ ◂ 中拖羅:來自青森縣,油脂豐腴富油脂香🙌🏻
海膽:細滑的口感鮮甜滿分👍🏻
ᐝ 玉子燒:
◂ ◂ 甜甜的味道,軟綿綿的口感,很喜歡🍳
ᐝ 𝕊𝕠𝕦𝕡:
◂ ◂ 熱乎乎的麵豉湯味道清新不過咸🍲
ᐝ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥:
◂ ◂ 分別擺放著焦糖燉蛋、蘋果味大福、蜜瓜及水蜜桃,看得心花怒放🤩
◂ ◂ 焦糖燉蛋香滑軟綿
2023-09-14 20 瀏覽
一個月一次omakase,今次同朋友去左位中環九如坊既杣‧YASHIMA。餐廳門口低調,我同朋友都行過龍miss左佢😂入邊環境清優舒服,有13個bar枱。Dinner得1個$2680 Omakase Set。🍅水果蕃茄上面放左好多矜貴食材。好多松葉蟹、creamy既北海道海膽、柔軟既鮑魚 同埋魚子醬。再配上酸汁啫喱 ,整體好清新,係完美既開胃菜。✨胡麻豆腐豆腐帶胡麻味,但食落竟然係甜甜地。加埋三文魚籽既咸香同紫蘇花既特別香氣,味道層次豐富。🐟九繪 九繪係一種高級褐石斑魚,係日本被稱為“夢幻高級魚”。我都係第一次食。配上芽蔥、酸汁啫喱、紫蘇花同辣椒蘿蔔蓉。魚肉豐滿緊緻,彈牙爽口,味道清而鮮。🦞伊勢龍蝦配北海道海膽伊勢龍蝦鮮甜且富有彈性,北海道海膽味道鮮美濃厚甘甜。🍝鮑魚意粉配三文魚籽第一次食Omakase有意粉食,真係好新奇有趣😂意粉味道creamy口感al dente ,三文魚籽夠咸香,鮑魚柔嫩細滑爽口彈牙。🦞龍蝦松葉蟹蔥卷使用龍蝦dashi,即係出汁。可以話係日本料理中既靈魂,能帶出食物既鮮味。除左龍蝦松葉蟹蔥卷,仲有南瓜同青椒。食落極似薄粉漿既天婦羅浸左係濃郁既高湯到,但仍然脆口。

餐廳門口低調,我同朋友都行過龍miss左佢😂

🍅水果蕃茄
✨胡麻豆腐

🐟九繪
🦞伊勢龍蝦配北海道海膽
伊勢龍蝦鮮甜且富有彈性,北海道海膽味道鮮美濃厚甘甜。

🍝鮑魚意粉配三文魚籽
🦞龍蝦松葉蟹蔥卷
🐟🦐昆布汁煮赤鯥魚、虎蝦、茄子、冬瓜
赤鯥係高級白身魚,脂肪豐富,帶有甜味。虎蝦去殻去腸,肉厚彈牙。

🍣白魷魚,口感軟得黎帶少少嚼勁,有濃厚既甜味。
🍣白象拔蚌,味道鮮甜,充滿海水既味道。
🍣地金目鯛,黎自伊豆,係金目鯛中最頂級既。脂肪最豐厚,味道濃厚,微微火炙左更能聞到魚油香味。
🍣北寄貝,口感爽滑,配上青檸皮同青檸汁更能提鮮。

🍣喜之次,被稱為”海中紅寶石”既喜之次係日本深海魚魚王 ,魚脂特別肥厚。膠原蛋白豐富,口感細緻鮮美。
🍣牡丹蝦,鮮甜爽口,蝦膏豐腴甘香。
🍣中拖羅 ,顏色粉嫩,脂肪比例係赤身同大拖羅之間,魚油脂恰到好處,入口即溶,非常甘香。

🍣牡丹蝦蓉+北海道赤海膽
牡丹蝦甜美,赤海膽味道濃郁,鮮味回味中帶有絲清苦,包住紫菜一齊食更加點脆口。

🥚江户前玉子燒
師傅成條拎出黎切果陣驟眼睇以為佢切緊燒肉😂玉子好鬆軟,甜得黎又有蛋香。
✨湯
味道濃郁得黎帶甜味
🍈靜崗蜜瓜、蘋果大福、Panna Cotta
蜜瓜清甜,蘋果大福甜得黎入邊有粒粒蘋果,Panna cotta滑捊捊而且帶乳酪香。
2023-09-14 19 瀏覽
「杣.Yashima」是真正日本廚師主理的OMAKASAE, 由日籍主廚Takahashi Kouya主理,所有食材非常新鮮, 師父會用日文介紹食物, 真係好似去左日本一樣。唔識聽日文都不要緊,會有職員即塲翻釋!呢度午餐性價比甚高, $880/人, 己經得到日本高級享受,首先,前菜中的水果蕃茄、海膽、松葉蟹和鮑魚組合出一種豐富的口感,特別是日本靜岡的蕃茄,非常甜美多汁,味道難以忘懷。接著,胡麻豆腐沙律的清新口感,以及季節燒物中銀鱈魚的香醇味道,更是讓我回味無窮。十貫壽司的部分,每一款都有其獨特的風味。烏賊壽司的口感細膩,九繪魚壽司的肉質豐滿,牡丹蝦壽司則帶著微妙的甜味。我尤其喜歡沖繩石垣貝壽司,那種甘甜的鮮味,難以筆墨形容,還有青森大間吞拿魚赤身壽司,它的肉質緊實,魚味濃厚,係我今次最愛的一款壽司。此外,我仲食左地金目鯛壽司和拖羅壽司,前者燒出了金目鯛的油分,讓壽司更加鮮甜美味,後者則是我一直以來的最愛,入口即溶的口感,讓我無法抗拒。至於江戶前玉子燒,它綿密的口感配上鮮蝦的鮮美,讓我讚不絕口。餐後的昆布魚湯,鮮美而濃郁。最後,以甜品作為結尾,日本靜岡縣的蜜瓜,那種清雅爽口的口感,為這次

餐後的昆布魚湯,鮮美而濃郁。最後,以甜品作為結尾,日本靜岡縣的蜜瓜,那種清雅爽口的口感,為這次的Omakase體驗劃上了一個完美的句點。
2023-09-05
5 分鐘 (堂食)
2023-09-10 17 瀏覽
朋友要出國多年,book左呢間靚靚餐廳同佢聚一聚😚 環境💡:餐廳店面不大,所有既擺設一目了然非常整齊👍🏻 餐廳門口同廁所都有好多自動化既設計,例如去廁所開關門都用人手感應😉 廁所內仲有高級handcream同香水,值得一讚👍🏻👍🏻氛圍💡:微暗既燈光令到我全程都好認真欣賞師傅整出一道道美食🤩 食客傾計飲酒,氣氛愉悅🍶服務💡:日籍師傅清晰講解依材,雖然有時聽得吾係好明,但都感覺到佢既細心👍🏻 店員都好有禮,會小心幫我地擺放隨身物品👍🏻食物💡:食材新鮮,所以用簡單既煮法已經好好味🤤 最印象深刻係壽司環節,刺身好新鮮,一啖食落好滿足👍🏻
朋友要出國多年,book左呢間靚靚餐廳同佢聚一聚😚

2023-09-09 10 瀏覽
今日朋友邀請一齊食Omakase見到呢個價錢心中有少少卻步唔知係咪真係值得 但係係食物嘅每方面都體現出色彩嘅新鮮同埋師傅嘅調配手法 個人覺得十分值得完全冇失望呢度同平時食嘅Omakase有啲唔同 有一部份係熟食嘅懷石料理更加講求師傅嘅技巧前菜嘅蕃茄配蟹肉同埋蟹肉配豆腐比較清爽適合開胃 接住落嚟嘅石垣貝同埋九繪魚都非常新鮮熟悉係我食Omakase嘅新體驗 鮑魚配意粉同埋鮑魚肝醬係西式嘅做法 配上蟹肉天婦羅都好講究技巧 蒸物就食得出赤鯥既鮮壽司方面師傅嘅技巧亦都好純熟最令我有驚喜係喜之次嘅鮮其餘牡丹蝦池魚拖羅等嘅壽司都好高質 飲埋個湯同埋甜品就好完美

去年底還有諸多限制出入食肆時,已從同事口中傳頌這間走日本懷石料理路線的廚師發辦日本餐廳,唯隨後公事忙碌,便遺忘了。前幾天有同事再次到訪後,食後讚不絕口,決定要擇日抽空一會。 食店位於已結業著名蓮香樓毗鄰。雖然到訪食肆時,正值午膳時間,但是走到所在的街,竟然有種旺中帶靜的感受:就算鄰近中區行人電梯的香港蘇豪區,意外地發現車流和人流都甚少,終於可以靜靜+不用著急享用一頓高質日本美食。走進餐廳,便見充滿和風味道的雅座設計:寬敞+原木色的主調裝修,目測最多只會同時招待約12位客人的設計,絕對符合貴價高質日本廚師拍版的基本要求。 因為今天中午用膳是平日,所以有幸應該是餐廳老闆兼主廚的高橋公也先生親自招待當時的我們和另外兩位食客。 由於菜色太多,食材均來自日本多個都道府縣,只能挑選其中幾個細說。 1)前菜:松葉蟹南瓜蓉釀番茄配北海道根室海膽==>這份前菜的擺盤已經是嘆為觀止。當然根室產海膽是濃郁見稱。 2)銀雪魚西京燒==>顏色鮮艷(味道中感受到用南瓜蓉製作)配上微微即的白色魚肉,味道有額外層次感。 3)另外還有7—8款即席手握籌司,全是來自多個都道府縣的水產制作:魷魚、靜岡県金目鯛、九繪魚、鯖

3)另外還有7—8款即席手握籌司,全是來自多個都道府縣的水產制作:魷魚、靜岡県金目鯛、九繪魚、鯖魚、石坦貝,青森県大間大拖羅,真係別出心裁。

4)餐後甜是蘭王蛋製作的燉蛋+奶凍和日本蜜瓜,作完結。 總括來說,連加一才880元是值得一試的懷石料理。
  • 醋漬鯖魚
  • 九繪魚刺身
「杣.Yashima」餐廳的設計靈感來自「京都」禪宗花園的概念,加入現代元素帶有簡樸禪院風,為食客營造身心平靜的氛圍來享用美食😍由日籍主廚Takahashi Kouya主理,搜羅季節時令食材,又融入香港特色,令食客能品嚐正宗的Omakase 😋雖然食Lunch Omakase $880/人,但令我一試難忘🤤 前菜:冷水果蕃茄+海膽+松葉蟹+鮑魚日本靜岡蕃茄特別鮮甜多汁,頂層滿滿海膽,中間有鮑魚、松葉蟹肉,精緻又開胃的前菜😌胡麻豆腐沙律鋪上松葉蟹,三文魚子、秋葵,口感豐富清新🥗季節燒物 🐟西京燒銀鱈魚配西京麵豉醬汁,北海道粟米、小洋蔥,夠惹味😁十貫⭐季節限定時令海鮮壽司:烏賊壽司日本九繪魚(石班)壽司,肉質厚實,口感有彈性牡丹蝦壽司沖繩石垣貝壽司,口感厚實,肉質甘甜,似象拔蚌🤩深海池魚壽司青森大間吞拿魚赤身壽司,肉呈紅色,質感較為結實,魚味最濃地金目鯛壽司,有季節性且最為珍貴的一種鯛魚,用火燒出金目鯛的油分,令壽司入口更鮮甜美味  拖羅壽司,入口即溶的拖羅江戶前玉子燒 ,綿密口感配鮮蝦肉味🥚拖羅牡丹蝦紫菜杯,賣相精緻,好豐富,配埋脆卜卜嘅紫菜 一齊食超正!昆布魚湯 🥣鮮美好好喝😆甜品配上

前菜:
冷水果蕃茄+海膽+松葉蟹+鮑魚

胡麻豆腐沙律
鋪上松葉蟹,三文魚子、秋葵,口感豐富清新🥗

季節燒物 🐟
西京燒銀鱈魚
配西京麵豉醬汁,北海道粟米、小洋蔥,夠惹味😁

十貫⭐季節限定時令海鮮壽司:
烏賊壽司
日本九繪魚(石班)壽司,肉質厚實,口感有彈性
牡丹蝦壽司
沖繩石垣貝壽司,口感厚實,肉質甘甜,似象拔蚌🤩
深海池魚壽司
青森大間吞拿魚赤身壽司,肉呈紅色,質感較為結實,魚味最濃
拖羅壽司,入口即溶的拖羅
江戶前玉子燒 ,綿密口感配鮮蝦肉味🥚
昆布魚湯 🥣鮮美好好喝😆

甜品配上日本靜岡縣蜜瓜,口感清雅爽口,為今頓「廚師發辦」完美作結! 😍
2023-09-05
朋友book到這餐廳lunch也齊齊來小奢侈一下😂 興致勃勃來到,餐廳外用上灰黑色外牆,想不到打開門入到餐廳,全餐廳用上木色枱櫈,天花板還有棵吊植物,綠意盎然感覺舒服。•前菜 首先有水雲配上紫蘇花,這款來自沖繩的水雲口感厚身軟滑,味道清爽,它獨特的黏滑口感配上淡淡味的紫蘇花,更帶出水雲的鮮甜感。雖叫蟹肉豆腐但其實裡面沒有豆腐,只是口感外貌都像豆腐因而得名。口感細嫩,帶有絲絲鮮甜的蟹肉味,新鮮的前菜,正!•燒物 : 銀鱈魚配西京汁 銀鱈魚魚肉嫩滑,入口即化,配上日式獨特的西京汁,主要由醬油,日本酒,和味醂混合而成,更能提升銀鱈魚的鮮甜。配菜有北海道的白葉粟米🌽,香甜多汁,十分滿足!•壽司出場了~ 1 魷魚壽司 - 外觀精緻,肉質鮮嫩彈牙,非常新鮮!2 金目鯛 - 紅色邊的金目鯛壽司,粉嫩粉紅的魚肉色。肉質細滑,帶有少少甜味。•3 牡丹蝦壽司 🍣 至愛的牡丹蝦上場!肉質鮮嫩甜美,非常新鮮,每一口都是大滿足,好好食!•4 伊佐目壽司 恕小妹見識不夠多,到這餐才第一次知道這魚🙈 一查才知道這壽司源於日本京都地區。外觀精美,色彩豐富,那獨特的紅色pattern令人留下印象。甜味不多,但頗有鮮味。

水雲配上紫蘇花 + 蟹肉豆腐

燒物 : 銀鱈魚配西京汁
配菜有北海道的白葉粟米🌽,香甜多汁,十分滿足!

壽司出場了~
1 魷魚壽司 - 外觀精緻,肉質鮮嫩彈牙,非常新鮮!
魷魚  +  金目鯛壽司

牡丹蝦壽司

5象拔蚌壽司 爽口感鮮嫩感十足,口感豐富。
伊佐目 + 象拔蚌壽司

6鯖魚壽司: 肉質鮮美鮮嫩,富油脂感但不會太膩。
7池魚壽司: 賣相和剛剛的鯖魚壽司有點像,用上薑蓉蔥調味,甜鮮味平衡,不錯。
鯖魚 + 池魚壽司

8 吞拿魚壽司: 繼牡丹蝦後另一必點😝 來自青森的赤身吞拿魚壽司,賣相似紅寶石的顏色,非常搶眼。魚肉鮮美滋味濃郁,用上醬油漬來提升層次,滋味無窮。

吞拿魚壽司

9大拖羅壽司!至愛😂 口感嫩滑細緻,豐盈口感,非常濃郁鮮甜,好好食!

大拖羅壽司

10 最後來到一口丼飯。份量掌握得非常好,一口吃完!新鮮無敵伊牡丹蝦配上爆汁鮮甜三文魚籽和拖羅,奢移的一口飯😂

一口丼飯

江户前玉子燒: 冒著煙熱烘烘香噴噴上枱,外皮微微焦香,內裡鬆化得口感似蛋糕。好食!

江户前玉子燒

最後的甜品: 北海道赤肉哈密瓜配上蘭王燉蛋
鮮甜的哈密瓜🍈鮮甜多話,每一口都是滋味!

燉蛋也是無得頂,不愧是蘭王蛋,蛋香四溢,嫩滑無比。
北海道赤肉哈密瓜配上蘭王燉蛋

餐廳環境舒服,lunch omakase有兩款,我們今天選了平少少的$880 set,另一款索價$1380,看到旁邊的食客們點這款,用料好像稍稍更高級一點,但$880這款我們今天已吃得好滿足。大家可以選擇看看😂
水雲配上紫蘇花 + 蟹肉豆腐
一口丼飯
江户前玉子燒
北海道赤肉哈密瓜配上蘭王燉蛋
2023-09-03 12 瀏覽
辛苦搵嚟旨在食🥰今日老闆又放長lunch,最啱食個omakase嚟享受下餐廳好有日式庭院風,入到去好寧靜好舒服。用餐時間尚早,有種包場感覺😛揀咗$880既晝食omakase。前菜係我係沖繩最鍾意既水雲配三文魚籽,上面既紫蘇花都可以食埋,味道冇紫蘇葉咁強烈,好夾水雲既酸香味松葉蟹肉配上酸橘啫喱,酸味更加帶出松葉蟹既鮮甜味,再加上魚子醬既鹹香,非常開胃燒銀鱈魚伴燒銀杏,銀杏口感軟糯,魚肉好紮實有魚油香,伴碟既西京味增醬味道濃郁壽司方面都好出色,首上既係墨魚,質感好軟糯煙韌;鯖魚以醋漬方式去腥味,配以薑蓉更加食到鯖魚油香灑上柚子皮既黑目鯛口感細膩,味道清爽象拔蚌非常厚身,入口爽滑彈牙好喜歡蝦刺身既軟糯質感,牡丹蝦更加多一份鮮甜味中拖羅以特製醬油調味,入口融化之外仲有醬油同魚油既甜香味係口金目鯛有淡淡既鮮魚甜味,口感嫩滑吞拿魚蓉配日本芽蔥既手卷,紫菜也是賣點!助廚係旁邊以烤爐直接烤炙紫菜至脆身,然後捲起即剁既吞拿魚蓉,紫菜同芽蔥既脆加上吞拿魚蓉既柔軟,口感好有層次江戶前玉子燒有甜香味,口感似蛋糕咁鬆軟,第一次試到咁特別既玉子燒汁物係昆布魚味增湯,味道濃厚唔鹹最後甜品係北海道既哈蜜瓜配cream

灑上柚子皮既黑目鯛口感細膩,味道清爽
象拔蚌非常厚身,入口爽滑彈牙

好喜歡蝦刺身既軟糯質感,牡丹蝦更加多一份鮮甜味
金目鯛有淡淡既鮮魚甜味,口感嫩滑

汁物係昆布魚味增湯,味道濃厚唔鹹

最後甜品係北海道既哈蜜瓜配cream cheese製成既奶凍。奶凍好幼滑,有淡淡既cream cheese,雖說甜飴莫貪,但總覺得唔夠喉😛

整餐飯下來都用左咗大部分時間去觀賞高橋先生既表演,每個動作都好俐落唔多餘,omakase既精妙就在於此