2023-10-11
通關後都小左係香港食日本菜,近期同朋友都上網search下有無地方有特色日本菜食,見到中環九如坊有條日本街就搵左呢間廚師發板食下~去到環境好好,適合同朋友一齊傾計,bar枱設計亦可以好好欣賞師傅既手藝!係開始壽司前會有3道前菜,第一道既蟹肉魚子醬伴番茄非常開胃,而第二道既醬煮鴨胸油脂充足,好味!第三道係燒魚,魚味濃郁,不過我既focus就去咗伴魚既大蔥,非常甜原諒我實在show唔到太多相,只有12個quota🙈🙈每一件都係日本飛機貨,師傅亦非常有耐心解說每一件壽司上的海鮮係屬於邊個地區完左3道前菜,壽司環節就到啦,一共有10件,今次去到就係食:白魷魚,牡丹蝦,白身魚,北寄貝,日本石斑魚,蟹肉,拖羅,鰹魚等等呢10見壽司裏面最令我深刻既係蟹肉配蟹膏個件,稍微燒過既蟹肉再搭配上蟹膏汁簡直就是懶人福音,可以一次過不用剝殼就食到蟹膏加蟹肉,正!!呢個蜂蜜雞蛋糕超好食😋去到尾聲就有mini三文魚子飯,蔥花麵豉湯,蜂蜜雞蛋糕同水果作結!今次水果就係赤玉,超甜,甜而不膩個隻😋😋呢間omakase極力推薦大家去試試!
原諒我實在show唔到太多相,只有12個quota🙈🙈
呢個蜂蜜雞蛋糕超好食😋
呢間omakase極力推薦大家去試試!