餐廳: 杣‧YASHIMA
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
💖 杣‧YASHIMA (中環)✨中環九如坊2-4號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️@_ashhh_h 同我慶祝終於成為人妻🫰🏻🥳,所以又係帶我去食好西!今次嚟到中環呢一間Omakase店舖,原來大有來頭😱 今日嘅主煮係曾任職及主理過多間米芝蓮餐廳嘅大廚👨🏻‍🍳▫️先付龍蝦肉配竹筍🦞:係由龍蝦汁做基底,龍蝦肉格外鮮美,彈牙😽▫️前菜五點蘋果醬配慢煮鴨胸🦆:同我哋平時食開嘅鴨胸有少少唔同,感覺上鴨味更加濃烈😋。蘋果醬汁令到鴨胸同九條葱都多左一份甜味😌鰻印籠煮鰻魚🐟:呢一個做法好特別,而且好繁複😱,因為要將鰻魚先拎去蒸,之後拎去燒再去烹煮超鮮甜,食起上嚟有少少似鯖魚,好甜😍熟花竹蝦配涼拌豆腐蓉🦐:花竹蝦其實得你有彈性,底層有豆腐蓉,充滿豆香。由於海鮮食黑豆再食豆腐所以豆味更加濃郁🤭希靈魚籽🐠:口感好特別,好有顆粒感😚,極度甜美,第一次食希靈魚籽,好有驚喜🤩黑豆🫘:好清甜,食起上嚟有少少似栗子🌰▫️刺身五點牡丹蝦配馬糞海膽🧡:師傅建議我哋將紫蘇花、紫蘇葉一同食用,鮮味會更加突出👍🏻我自己好鍾意佢哋嘅牡丹蝦,因為十分黏口。赤貝🐚:用咗一個赤背殼去裝住蘿蔔絲、紫蘇葉同酢橘,師傅建議可以夾住Wasa

💖 杣‧YASHIMA (中環)
✨中環九如坊2-4號地舖

▫️先付
龍蝦肉配竹筍🦞:係由龍蝦汁做基底,龍蝦肉格外鮮美,彈牙😽

▫️前菜五點
黑豆🫘:好清甜,食起上嚟有少少似栗子🌰

▫️刺身五點

赤貝🐚:用咗一個赤背殼去裝住蘿蔔絲、紫蘇葉同酢橘,師傅建議可以夾住Wasabi同埋豉油一同食用。我自己覺得好爽口好鮮甜😻
昆布漬九繪魚🐟:係我第一次食呢一種魚,呢一種魚本身佢嘅魚味都會比較重,油脂細緻。
青梅醬汁配希靈魚刺身🐠: 希靈魚魚身附有粒粒黃色嘅魚籽,口感超爽脆,魚籽配埋青梅醬汁味道極為鮮甜😌

北寄貝配芝麻油🧂:估唔到呢個灸燒嘅北寄貝配芝麻油係咁好食🤤,好爽甜😈

食完刺身之後師傅就將赤背底下嘅蘿蔔絲同埋紫蘇葉做成手卷比我地清一清味蕾準備食熟食🙌🏻蘿蔔絲手卷

▫️熟食
香箱蟹🦀:香箱蟹而家係當造嘅季節😎,適時適食,蟹蓋就直接放上蟹肉、蟹膏同蟹籽,上面更放上山椒葉、炸牛蒡作配搭🥳,有少少似泰式香料嘅感覺🤩。

甘鯛立鱗燒配海苔醬汁🐋:呢一個甘鯛立鱗燒充滿魚油香,食落口嘅魚肉比較結實,下面嘅海苔汁帶有少少鹹香味,超好食呢😏

煎鰆魚🥦:初頭以為佢係銀鱈魚,點知原來係鰆魚😙,埋配皇帝菜、椰菜花醬汁忍唔住要舐晒成個碟😝

▫️手握壽司
池魚🐟:肉質嫩滑且甜美。
天然松皮鰈魚配鰈魚裙邊: 松皮鰈魚高級鰈魚種,入口相對上比較爽彈😋!天然嘅意思係非人工繁殖/飼養,所以成本都高啲貴嘢嚟㗎🤭
赤身🐋:醬油漬配柚子皮😌帶有清新嘅口感,食落去好軟身同平時食開嘅赤身好唔同。而且仲有少少油分😍,即刻對赤身改觀!
中拖羅🐋:中拖羅一如既往咁好食,超大片🤓,油份好充足😳
炙燒帶子手卷🍙:灸燒外皮已經達到微脆嘅效果,中間仲係軟身,好鮮甜,師傅仲特登落多咗Wasabi去提鮮😁
金目鯛🍣: 金目鯛輕輕燒過🔥,帶少許焦香味,魚脂與肉比例均衡,肉質細嫩肥美,味道鮮甜。
昆布漬海膽🧡:甘甜馬冀海膽😳,超正!
海鰻🐍: 海鰻醬係由渡邊師傅自家調製,冇平時個啲咁鹹🫣
玉子燒🍰:超特別,望落去好似一舊蛋糕仔🤣,入面原來加左支蝦山芋蓉,好特別🥚

▫️湯品
蝦味噌湯🍲:好清甜,同鹹面豉湯冇得比😆

▫️水菓子
最後以YASHIMA自家品牌清酒🍶啫喱配搭已剝皮嘅香印提子🍇、抹茶紅豆醬糰子🍡、士多啤梨🍓作結。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-12-14
5 分鐘 (堂食)
$1980 (晚餐)
紀念日
  • 中拖羅
  • 牡丹蝦
  • 甜品
對上食omakase已經4個月前,忙完一波終於抽到時間嚟品嚐下美食😍龍蝦配龍蝦汁配魚子醬龍蝦肉質鮮嫩爽彈,帶有濃郁嘅鮮味,配上龍蝦汁同魚子醬,增添咗整體層次感,感覺好奢華。八寸有四款特別推介鰻魚配山椒粉鰻魚十分滑嫩,微烤過帶出油香,加上山椒粉更有一種清新嘅風味。刺身赤目香煎拖羅口感酥脆肉質鮮嫩。魚經過煎烤增添層次,肉質微微甘香,外層粉嫩。金目鯛肉質細緻,淡淡嘅清香魚味,輕盈清爽。甜蝦配海膽鮮甜creamy,甜蝦嘅肉質鮮嫩,清甜得宜配上海膽,更突出濃郁口感。壽司拖羅拖羅十分正!係我嘅首選,完全冇筋,perfect👍右口魚右口魚壽司嘅口感滑順。肉質鮮甜,帶有淡淡嘅海洋香氣。海膽昆布漬口感鮮嫩濃郁。海膽creamy juicy,帶有淡淡嘅海水味,配上昆布漬更添特色,全晚最推薦👍👍👍海鰻口感滑嫩而軟腍,經過烤製後,香氣撲鼻😋甜品日本當造柿、粉紅草莓配清酒啫喱嘅口感十分清新 輕盈。新鮮嘅日本生果口感豐富,酸甜、多汁,配上清酒啫喱,增添一種清爽嘅口感同清酒嘅微醺風味。

龍蝦配龍蝦汁配魚子醬

八寸有四款
特別推介鰻魚配山椒粉

赤目香煎拖羅

金目鯛
肉質細緻,淡淡嘅清香魚味,輕盈清爽。

甜蝦配海膽

拖羅
拖羅十分正!係我嘅首選,完全冇筋,perfect👍

右口魚
右口魚壽司嘅口感滑順。肉質鮮甜,帶有淡淡嘅海洋香氣。

海膽昆布漬

海鰻
口感滑嫩而軟腍,經過烤製後,香氣撲鼻😋

2023-12-05
2023-12-11 7 瀏覽
因為朋友生日,所以又係時候要破費啦,今次食嘅餐廳係杣,食飯當日係日籍大廚主理入到去覺得餐廳裝修優雅,而且令人感覺非常平靜☺️☺️☺️以下講番印象比較深刻嘅菜式🤣🤣龍蝦配龍蝦汁配魚子醬:豐富同奢華。龍蝦肉質鮮嫩,帶有濃郁嘅海鮮味道,配上龍蝦汁同魚子醬,增添一層豐富嘅海洋風味。八寸有四款: 特別推介鰻魚配山椒粉鰻魚肉質滑嫩,帶有淡淡嘅燒烤香氣,配上山椒粉,增添一種微辣同清新嘅風味。刺身:赤目香煎拖羅赤目香煎拖羅嘅口感係酥脆同鮮嫩。赤目魚經過煎烤,肉質變得酥脆,外層呈現金黃色❤️❤️❤️金目鯛:細緻,入口後散發出一種淡淡嘅海洋香氣,質地鮮嫩多汁。🤩🤩🤩甜蝦配海膽鮮甜同豐富。甜蝦嘅肉質鮮嫩彈牙,帶有甜味,配上海膽,增添一種濃郁嘅海洋風味。👏👏壽司:拖羅拖羅壽司嘅濃郁。而且完全冇筋👺👺右口魚右口魚壽司嘅口感係鮮嫩同滑順。右口魚肉質鮮甜,帶有淡淡嘅海洋香氣🤩🤩海膽昆布漬:海膽昆布漬壽司嘅口感係鮮嫩同濃郁。海膽肉質豐潤,帶有淡淡嘅海洋風味,配上昆布漬,增添一種咸甜嘅口感,係全晚最好食嘅菜式🤝海鰻:海鰻壽司嘅口感係滑嫩同濃郁。海鰻肉質鮮嫩多汁,經過烤製後,帶有燒烤香氣🫡🫡甜品:日本生果配清酒啫喱嘅口感係清新同甜美

入到去覺得餐廳裝修優雅,而且令人感覺非常平靜☺️☺️☺️

以下講番印象比較深刻嘅菜式🤣🤣

龍蝦配龍蝦汁配魚子醬:

八寸有四款:

特別推介鰻魚配山椒粉

赤目香煎拖羅

金目鯛:
細緻,入口後散發出一種淡淡嘅海洋香氣,質地鮮嫩多汁。🤩🤩🤩

甜蝦配海膽

拖羅
拖羅壽司嘅濃郁。而且完全冇筋👺👺

右口魚

海膽昆布漬:

海鰻:

甜品
日本生果配清酒啫喱嘅口感係清新同甜美。新鮮日本生果提供多種口感,有些酸甜、多汁,配上清酒啫喱,增添一種清爽嘅口感同清酒嘅微醺風味。☺️☺️
杣‧YASHIMA ,開業近一年半,予約制形式。 3星期前新聘了曾任職及主理過多間米芝蓮餐廳、又曾於北京跟隨名列米芝蓮名冊 「Michelin Global Chef Award」的山本先生工作、年輕時更曾於外國的日本領事館為天皇及上皇烹製美食佳餚的日籍師傅 - 渡邊先生為新任總廚。熱情健談的渡邊先生,主要以日語和英語溝通,而侍應姐姐會協助以廣東話翻譯。渡邊先生主理壽司,當中加入懷石料理元素。其對食物的用心和堅持,絕不馬虎! 即使是紫蘇葉、京蔥、海藻、大根等等在omakase餐牌屬於調味配角,渡邊先生亦會選用每日從日本空運到港新鮮、安心、成本較高的貨源,而且烹煮料理的每項醬汁均是自家悉心調製,每項出品的細微位都充滿心思!👍🏻👏🏻J好欣賞渡邊先生對每項食物的準備、用料、調味配合均秉持著高要求,務求每位客人可以享受到新鮮美味又滿足的餐膳,非常用心!這就是日本職人的專業態度!Respect!❤️🙇🏻‍♀️👍🏻是晚非常滿足! 剛入座及用餐途中等候下一道菜式期間,渡邊師傅好客的特製餐前雞尾酒(可選12生肖酒杯) 、燒醬漬珍寶干貝、即烘紫菜卷京都九條蔥連紫蘇葉給J妹!謝謝師傅!🥰😋🥃📝 DINNER
杣‧YASHIMA ,開業近一年半,予約制形式。

渡邊先生主理壽司,當中加入懷石料理元素。

📝 DINNER $1980

❇️ 先付け

鮮蟹肉、姬蕪菁(日本小蘿蔔科)、大根、魚鮮味濃郁的免治蟹玉子

❇️ 前菜五点

右下) 鯡魚配魚籽 x wasabi x 鰹魚花
右中) 香甜栗子x 清甜黑豆
左下) 熟花竹蝦 x 涼拌豆腐蓉
右上) 鰻印籠煮方式,程序繁複,鰻魚先蒸後燒再烹煮
左上) 肉質軟嫩腍滑的慢煮鴨胸 x 清甜蘋果醬 x 清香九條蔥

❇️ お造り五点

牡丹蝦 x 瀨戶商店禮盒裝直排馬糞海膽 x 紫蘇花及葉

左上) 赤貝 x 酢橘
左下) 九繪魚 x 青梅醬x 紫蘇花,入口厚身彈牙帶梅子清香
右上) 厚彈又充滿魚脂香的北海道鯡魚 x 京都九條蔥
右下) トロ以昆布燒燻,一咬魚油香爆發,再配上渡邊師傅自家制的香脆微微辣又帶少少甜鹹口味的調料

❇️ 熟食

11月-2月當造的香箱蟹,蟹蓋上放有新鮮山椒葉、炸牛蒡、香箱蟹肉、蟹膏及飽滿蟹籽,配菊花調製的sauce

炸舞茸菇及炸梭子魚 x 極鮮甜日本小白菜,又是渡邊師傅的心思作品!👍🏻 將梭子魚排去水分後鹽醃再風乾30分鐘再加以調味後包裹馬糞海膽後再以近似天婦羅方式輕炸表面,配新鮮海藻制成的sauce

一咬輕脆鬆化似薄身薯片的甘鯛立鱗燒 x 大黑本菇,春菊(日本茼蒿)sauce

❇️ お握り鮨五貫

池魚,肉質爽彈

醬油漬赤身,入口鮮香

天然松皮鰈魚 x 鰈魚裙邊,屬高級鰈魚種,入口爽彈! 渡邊師傅更選用成本較高的天然(非養殖)新鮮貨!Respect!🙇🏻‍♀️👍🏻

中トロ,3層次!滿足!由於與大トロ位置接近,雪花和魚油脂香同樣是入口即化的大トロ程度

海膽昆布漬,用上磯の雪昆布,入口鮮味,而且鮮味甘甜的馬冀海膽一咬爆漿

喉黑魚(赤鯥),鮮甜又充滿魚脂香

海鰻,啖啖肉,甜甜香香的海鰻醬由渡邊師傅自家濃縮調製

江戶前玉子燒,甜甜的濃郁蛋香

❇️ お椀

蝦味噌湯,是J目前飲過最清甜鮮味的味噌湯

❇️ 水菓子

爽脆清甜的和歌山柿
以 「杣 YASHIMA」自家品牌清酒做成的啫喱 x 已剝皮香印提子
自家搓製小丸子 x 配紅豆蓉 x 抹茶粉 x 藍莓 x 紅莓

_______________

杣‧YASHIMA (中環)
中環九如坊2-4號地舖

_______________
1K
2023-12-04 12 瀏覽
而家係香港食omakase真係好多選擇,上網睇好多Review揀左哩間有經驗老到日本人師傅,評價亦很高位於九如坊既餐廳。先以靜岡蕃茄蟹肉魚子醬既酸甜清新去打開味蕾。合鴨煮係我食過最鮮嫩既鴨肉,以昆布醬油調味吊出鴨肉香氣。日本石斑刺身口感爽中帶嫩,味清甜。鰹魚刺身配上蒜辣調味,別有一番風味。然後係未食已聞到火炙香氣既赤鯥魚同埋伊勢龍蝦 配上糖辛子同埋甘旬,龍蝦肉鮮甜爽嫩,赤鯥魚魚油豐富,皮脆肉嫩。炸物入面既鮑魚口感一流,嫩彈鮮味,松葉蟹肉餅同埋銀杏,第一次食炸銀杏,原來香得黎又綿綿地有d咬口咁好得意。鹿兒島和牛充滿牛香,近乎入口即化,配上京蔥絲 同昆布湯,唐辛子等簡單調味更有層次。然後係時令壽司,不時不食,有白魷魚,活北寄貝,喜之次,池魚,秋刀魚,鰹魚,大拖羅,海膽等,款款都係超新鮮優質既食材,同時間睇住師傅握壽司既手藝真係好似睇表演咁。哩款玉子燒好有趣,口感同味道都好似長畸蛋糕咁。最後甜品附以爽甜多汁既靜岡蜜瓜。整晚體驗一流,omakase就係要依種視覺與味覺既享受‼️

先以靜岡蕃茄蟹肉魚子醬既酸甜清新去打開味蕾。

合鴨煮係我食過最鮮嫩既鴨肉,以昆布醬油調味吊出鴨肉香氣。

日本石斑刺身口感爽中帶嫩,味清甜。
鰹魚刺身配上蒜辣調味,別有一番風味。

哩款玉子燒好有趣,口感同味道都好似長畸蛋糕咁。

最後甜品附以爽甜多汁既靜岡蜜瓜。

整晚體驗一流,omakase就係要依種視覺與味覺既享受‼️
2023-11-28 13 瀏覽
夕食菜單,每位$1,980。前菜椰菜花慕絲配松葉蟹肉和魚子醬:以魚子醬入饌,令菜式倍添矜貴。海膽牡丹蝦:牡丹蝦膠質豐富,海膽濃厚甘甜。鴨胸:來自鹿兒島,肉質腍滑。安康魚肝:口感滑嫩細緻,入口即化。鱈魚白子:綿密滑嫩,用左胡椒和柚子調味,突顯鮮味。刺身九繪魚:肉質厚實有彈性。象拔蚌:煙韌口感。帶子:圓大飽滿,肉質柔軟。秋刀魚:彈牙肉質,甘香肥美。燒物/蒸物香箱蟹:最上面係炸過既牛蒡,仲有滿滿既蟹肉和蟹膏。煮物梭子魚:內裡有海膽,仲有松茸和柚子蓉,口感清新。油物甘鯛松笠燒加大黑地占菇和青椒仔:鯛魚炙燒後,魚油香更突出。壽司池魚:魚油香味濃郁。赤身:經醬油輕醃後,味道更鮮甜。中拖羅:油脂分佈恰到好處。喜之池手捲:肉質軟身。昆布漬海膽:海膽充斥著昆布淡雅清香既味道。吸物味噌湯:用蝦殼熬製,特別鮮甜。甜品北海道赤肉哈蜜瓜:清甜。酒啫喱番茄:味道清爽。蛋布甸栗子:甜而不膩。總結,全部食材由日本直送,師傅精心炮製每一道菜,特別感謝女職員不斷幫我哋加茶,又翻譯俾我哋聽。
夕食菜單,每位$1,980。

前菜

海膽牡丹蝦:牡丹蝦膠質豐富,海膽濃厚甘甜。

鴨胸:來自鹿兒島,肉質腍滑。

安康魚肝:口感滑嫩細緻,入口即化。

鱈魚白子:綿密滑嫩,用左胡椒和柚子調味,突顯鮮味。

刺身

九繪魚:肉質厚實有彈性。

象拔蚌:煙韌口感。

帶子:圓大飽滿,肉質柔軟。

秋刀魚:彈牙肉質,甘香肥美。

燒物/蒸物

香箱蟹:最上面係炸過既牛蒡,仲有滿滿既蟹肉和蟹膏。

煮物

梭子魚:內裡有海膽,仲有松茸和柚子蓉,口感清新。

油物

甘鯛松笠燒加大黑地占菇和青椒仔:鯛魚炙燒後,魚油香更突出。

壽司

池魚:魚油香味濃郁。

赤身:經醬油輕醃後,味道更鮮甜。

中拖羅:油脂分佈恰到好處。

喜之池手捲:肉質軟身。

昆布漬海膽:海膽充斥著昆布淡雅清香既味道。

吸物

味噌湯:用蝦殼熬製,特別鮮甜。

甜品

北海道赤肉哈蜜瓜:清甜。

酒啫喱番茄:味道清爽。

蛋布甸栗子:甜而不膩。

• 海膽牡丹蝦
  • 九繪魚
  • 梭子魚
  • 喜之池手捲
  • 酒啫喱番茄
今晚在中上環吃飯,這家餐廳原來剛換了新師傅,今晚有幸試到師傅的手藝。整晚師傅不但用心製造料理,還顧及客人感受,原來還花了不少時間準備,連放工也在準備材料,日本人認真的態度的確值得敬佩。這家餐廳的另一個亮點,除了裝潢高雅,連洗手間也的設計也很貼心,去過就知道。從先付開始,他們以玻璃高杯呈上了一道精緻的菜餚,包括椰菜花慕斯、毛蟹和魚子醬,展現了他們的用心和創意。接下來是前菜四點的拼盤,其中包括鴨胸、白豆腐、安康魚肝和銀杏。鴨胸十分嫩滑,而銀杏經過燒烤後更加香脆可口。此外,他們還提供了香箱蟹配生焦鹽,帶有濃郁的蟹膏風味,有驚喜!接著是新鮮的刺身,包括牡丹蝦、海膽、北海道喜之次、秋刀魚、赤貝和飛魚。在品嚐完刺身後,他們還提供了紫菜包裹的白蘿蔔絲和紫蘇葉,清新的口感讓人回味無窮。燒物方面,他們的立鱗燒搭配唐辛子和日本蔥,味道獨特。另外一道燒物是炙燒梳子魚,搭配松茸、蘿蔔蓉和柚子,豐富的口感和層次感令人驚艷。接下來是壽司,包括池魚配海膽、赤身、喜之次手捲、海膽昆布壽司、鰻魚壽司和江戶前玉子。每一件壽司都經過精心製作,味道鮮美。最後是水果子,他們提供了自家製的蘭王蛋慕斯配焦糖,自家製的栗子蓉配栗子以

燒物方面,他們的立鱗燒搭配唐辛子和日本蔥,味道獨特。

最後是水果子,他們提供了自家製的蘭王蛋慕斯配焦糖,自家製的栗子蓉配栗子以及新鮮的蜜瓜。這些水果子作為結尾,帶來了一絲甜蜜的滋味。
2023-11-24 15 瀏覽
室內環境清雅,讓人一入到便放鬆下來。言語腳步都自然放慢。兩道先付,已如管中窺豹,一瞥主廚對於食材制備的功力:將食材的鮮香用心呈現,配搭均衡。聽說是一年中只有三個月才可知道的螃蟹,擺盤精美且富有創意,將烹飪好的料理放在蟹殼背上,徬彿是一隻螃蟹將軍帶著毛髮佇立,又有種生與熟的無縫呼召和交流。用菊花絲入汁,讓整個口感更為清甜,又很好保留了頂級蟹肉的鮮美。芝麻味的餐後甜點,細膩不齁甜,甜度和清爽度都很合適,給本次美食之旅畫上驚喜逗號。.腹中飽飽,心情舒暢地準備離開,師傅特地移步道別,說到“よろしくお願いします🙇‍♀️”

室內環境清雅,讓人一入到便放鬆下來。言語腳步都自然放慢。

2023-11-09
  • 甜品
今日黎到中環一探omakase 。餐廳有推出$1980 及 $2380兩款菜單,廚師亦提到手法用上大量江户前做法,有別於其他日本餐廳,我哋揀咗前者$1980。第一道前菜,廚師用上椰菜花慕絲,蟹肉,魚子醬,及菊花點綴,保持鮮度都有清新口感。第二道同為前菜,但係由五道菜組成既拼盤,分別係松針銀杏、豆腐蓉、鱈魚白子鋪上柚子皮以及北海道安康魚肝。豆腐蓉做到好有口感;鮟鱇魚肝口感幼滑完全不腥;白子本身就有好高營養價值,口感都係柔或,近乎入口即溶。第三道菜有刺身拼盤,廚師準備咗九繪魚,九繪魚本身為白身魚味道濃郁,油脂含量啱啱好;金目鯛相對肉質肥美;赤貝肉質爽厚;中拖羅脂肪比例高,但同時又恰到好處。第四道菜,廚師呈上香箱蟹,廚師將鮮味爆棚嘅蟹膏同蟹籽撈埋拆出嚟嘅蟹肉,再加上用蟹殼煮嘅芡汁,完全係一個鮮味嘅盒子。第五道菜用甘鯛,立鱗燒配上春菊汁(茼蒿),甘鯛肉質鮮美,配上炸脆既魚鱗片,為鮮味增添一點脆口感。第六道菜同為魚類——喜之次,配上牛蒡汁以及炸牛蒡絲,喜之次魚脂特別肥厚,所以附上牛蒡中和油脂感。第七道菜壽司,壽司飯方面廚師主要用左醋同鹽,介紹係江户前做法。池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜;

椰菜花慕絲配蟹肉魚子醬

五道菜拼盤

刺身拼盤

甘鯛立鱗燒

喜之次

第七道菜壽司壽司飯方面廚師主要用左醋同鹽,介紹係江户前做法。池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜;赤身含脂量少、肉質實、有咬口,魚香味濃;秋刀魚配合醋飯的酸度,將秋刀魚的肥美感帶出;中拖羅同刺身品質嘅一樣;紅蝦魚用上自家製七味調料,並用爐烘過既紫菜食;北海道昆布漬海膽,海膽自身味道濃郁,口感嫩滑,再用上昆布漬煮法,令到甜度再大大增加。
壽司

第八道菜係麵豉湯,非一般日本餐廳供應嘅,而係用上大量蝦殼,令到咸鮮度比一般餐廳出眾。
蝦殼麵豉湯

最後有甜品,分別係江户前玉子燒及自家製「杣」清酒啫喱配熊本迷你蕃茄、北海道哈密瓜及蘭王布丁,面頭仲有自家醃製栗子。清酒啫喱唔會覺得嗆喉,帶淡淡清酒香好適合做飯後甜品,蘭王布丁蛋味香濃、口感順滑,特別嘅甜品
生日
椰菜花慕絲配蟹肉魚子醬
五道菜拼盤
刺身拼盤
甘鯛立鱗燒
喜之次
蝦殼麵豉湯
甜品拼盤
久違嘅Omakase!適逢另一半生日週,開啟生日飯之旅,成個星期帶佢食好西😆 打頭陣正日生日飯同佢食呢間日本師傅主理嘅「杣」。環境餐廳裏面感覺好清幽,有依山嘅感覺,唔知係咪配合返餐廳名,可容納8人左右。 Omakase $1980/位夜晚有2款Omakase ,我哋今次食$1980位,合共有15道菜品! 先付 第一道前菜係椰菜花慕絲,配上蟹肉、魚子醬及貫穿整晚主題因應秋季而定嘅菊花,椰菜花慕絲口感舒服,有啲似食燉蛋白咁,清淡得嚟配蟹肉同魚子醬即時令味道更豐富,又唔會喧賓奪主。 前菜五點 第二道前菜共有5款,分別為豆腐溶配蓮藕無花果 、鱈魚白子、北海道鮟鱇魚肝及鴨煮物。我先食最淡味嘅豆腐溶配蓮藕無花果,打成溶狀嘅豆腐增加口感;大家都知白子係魚類嘅精巢,鱈魚白子係最常見嘅一種,香港依家呢個秋季係佢哋當造期,鱈魚味道比較濃烈,故師傅配上柚子皮令佢味道得以中和,食落好滑喉亦十分新鮮;鮟鱇魚肝有 「海中鵝肝」嘅美稱,食落去口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,2小片份量剛好不膩;最後食為主食打開門口嘅鴨煮物,鴨香帶適量油分,保持柔軟口感,食埋放係4味菜上面嘅松針穿銀杏就開始食sashimi!

Omakase $1980/位

お造り五点
刺身五點,是日有九繪魚、白身魚、金目鯛、赤貝、中拖羅。

九繪魚係日本一種高級褐石斑魚,味道濃郁,油脂含量恰到好處;金目鯛稱得上係日本眾多魚類最高級別的一種,魚皮鮮紅色帶著光澤,鮮味肉嫩,味道及脂肪豐厚而不過份;赤貝就大家都熟悉,呈橙紅色、帶光澤,拍醒後食落肉質爽厚,鮮味十足;中拖羅亦係大家至愛,肥瘦係「赤身」及「大拖羅」之間,顏色呈粉紅,脂肪比例高得嚟仍可保持適中嘅魚油脂,十分甘香。

蒸し物/焼き物
香箱蟹
是日有同樣係當做季節嘅香箱蟹,香箱蟹其實即係雌性松葉蟹,以其蟹籽及蟹膏為最好食之處。一般食法都係將蟹膏、蟹籽和蟹肉放係蟹蓋上品嘗,就好似一個盒咁,所以叫做香箱蟹。將蟹肉蟹膏蟹籽撈埋一齊食,口感豐富爽彈,去到二月就係休漁期,所以想食到香廂蟹就要喺二月之前去啦!

煮物
有常見嘅甘鯛立鱗燒,甘鯛(即馬頭),最後淋油直至魚鱗企起,脆身魚鱗配滑嫩魚肉,口感層次豐富,底層配春菊汁(即日本茼蒿)好夾,春菊嘅甘香更襯托出甘鯛嘅鮮味。P.S.唔止日本師資搞笑,香港既小師傅都會一齊同師傅搞爛GAG

強肴
強肴即主菜嘅意思,是日強肴有喜知次,伴以牛蒡汁及炸牛蒡絲。魚身柔軟,肉質滑嫩又不易鬆散,雖然脂肪含量高,但仍能保持口感細緻鮮美。

お握り鮨五貫
即磨山葵
壽司伴碟有淮山漬及鮮磨山葵,師傅指是用江户前做法,壽司只用醋及鹽,而呢到所供應嘅壽司係用醋而非赤醋。江戶前壽司一大特點係會對食材事前調味,即係魚類一般都會提前用醬油醃泡,如此可提升鮮美,亦附合江户前無雪櫃,用以延長食材的保質期嘅做法。
池魚
第一貫係池魚,已調味,魚身脂肪結實,肉質肥嫩,調味後亦更香甜。
赤身
第二貫係赤身,可見此部位色澤粉嫩且晶瑩剔透,口感稔身,酸味、甜味balance。
秋刀魚
第三貫係秋刀魚,平時食串燒食秋刀魚食得多,但其實刺身先食到佢真正嘅鮮味及魚油香,魚脂豐富,肉質肥美富彈性。
中拖羅
第四貫係中拖羅,刺身食完,壽司再encore,配埋米醋飯就可令油膩感減低。
紅蝦魚(唔知有無聽錯)
第五貫係紅蝦魚(唔知有無聽錯),配上店家自家製七味調料,未分辨到其確實名,皮燒香,肉質鬆軟油脂高,配微微辣嘅自家製七味調料就能起中和作用。
北海道昆布漬海膽
仲多咗一道北海道昆布漬海膽,未食過咁樣處理嘅海膽,十分鮮甜,同時昆布漬鹹和同海膽又完美地結合,特別且好食嘅處理手法。

お椀

用蝦殼做成麵豉湯,超香,亦都好鮮甜,一啲都唔覺得咸。

水菓子
江户前玉子燒
甜品先有江户前玉子燒,係用東京灣嘅芝蝦整成,食落又有cheesecake般嘅口感。
自家製清酒啫喱及北海道哈密瓜
最後有自家製清酒啫喱及北海道哈密瓜,清酒係餐廳自己出品,好有誠意,配上熊本迷你蕃茄、蘭王蛋布丁及師傳自己係屋企醃製嘅栗子,好有心機嘅甜品,完全食得出師傅們嘅用心製作。
中拖羅
紅蝦魚(唔知有無聽錯)
自家製清酒啫喱及北海道哈密瓜
2023-11-20 20 瀏覽
今日特登揀左去中環食個快閃Omakase Lunch再返工,第一次試Lunch,完全喜出望外😍位於中上環,地鐵行一小段路,好快就到,環境一流,重點仲要係真日本師傅主理😋😋食到真日本風味~雖然師傅只說日文,但侍應全程翻譯,唔洗驚滿足唔到你既要求👍🏻師傅強調佢係江戶前流派既Omakase,除了強調食材新鮮,亦重視食物預先的處理及調味,全實有別於香港人主理既Omakase毛蟹魚子醬蛋 (熱食)蛋軟嫩、蟹肉蟹味濃,加上魚子醬的口感和味道,口感豐富😋牡丹蝦海膽刺身蝦同海膽新鮮鮮味,海膽更完全唔會苦澀同鯹,入口即融😋刺身江刀前做法,魚經過處理,並非只係新鮮切出黎,係經過抽走水分,再細加調味。剝皮魚加肝。赤貝。中拖羅這三款主要食新鮮鮮味,剝皮魚配肝一齊食,清爽既魚加上油脂感既肝,好夾;赤貝新鮮爽口;中拖羅油脂感剛剛好,正👍🏻燒過既拖羅,左右唔同食法,加左少少鹽,配埋青檸汁,可以中和油膩感秋刀魚、茄子、菇配紫菜柚子皮汁,食完拖羅配合清淡既熱食,今次秋刀魚係做熱食,比刺身味道會淡啲,但仍然食到鮮味~另一道魚既熱食,新鮮嫩滑既魚肉,上面係炸既脆口牛蒡絲,汁會比上道濃味少少壽司除了經過調味既魚肉,師傅更用兩

毛蟹魚子醬蛋 (熱食)
蛋軟嫩、蟹肉蟹味濃,加上魚子醬的口感和味道,口感豐富😋

牡丹蝦海膽刺身
蝦同海膽新鮮鮮味,海膽更完全唔會苦澀同鯹,入口即融😋

刺身

剝皮魚加肝。赤貝。中拖羅

壽司
除了經過調味既魚肉,師傅更用兩種醬油,白、紅魚不一,配合風味

池魚、元貝、赤身、中拖羅、花竹蝦、中拖羅蓉壽司、赤鱸、海鰻

特別值得一提既是玉子燒望落似蛋糕,但原來係加左支蝦山芋蓉,棉密口感,蛋中帶蝦鮮味

甜品
全部都係師傅親自製作,左邊係蛋musee配粟子蓉同原粒粟子;另外係由自家品牌既清酒製成既啫喱凍,仲帶有濃厚既酒味,超正👍🏻

午餐價格食到咁高質既omakase ,真係超值,完全食到師傅既用心準備👍🏻👍🏻

2023-11-17
午餐
2023-11-18 18 瀏覽
餐廳位置在中環九如坊,提供以懷石料理為主打既Omakase。前菜椰菜花蓉,蟹肉,魚子醬,令口感很豐富。牡丹蝦配上濃郁甘香既海膽,鮮味無窮。鴨胸:肉質軟嫩。鮟鱇魚肝入口非常嫩滑,滋補養顏。鱈魚白子口感好creamy。刺身九繪魚:肉質鮮嫩可口。象拔蚌:口感有嚼勁。帶子:肉厚味甜,極富彈性。秋刀魚:流露油香滿腔既滋味。香箱蟹既蟹肉和蟹膏都鮮甜無比。梭子魚裡面既海膽,配搭淡淡松茸和柚子香氣,味覺好有層次。金目鯛松笠燒配大黑地占菇及青椒仔,味道清新。壽司池魚:魚鮨味濃。赤身醬油漬:醬油既鮮香更突出赤身既鮮甜。中拖羅:入口油脂豐腴。喜之池手捲:厚身肥美。燒海鰻:鰻魚炙燒後,帶焦香。湯品味噌湯:甜味濃厚。甜品北海道哈蜜瓜:甘醇甜美又多汁。酒啫喱番茄:酸甜清新。栗子蛋布甸:蛋味濃郁。師傅對所有菜式都解釋得非常清楚,所有食材,即使是蔥都係來自日本,而且每款配搭都一絲不苟,服務讓人窩心。

前菜
椰菜花蓉,蟹肉,魚子醬,令口感很豐富。
牡丹蝦配上濃郁甘香既海膽,鮮味無窮。
鴨胸:肉質軟嫩。
鮟鱇魚肝入口非常嫩滑,滋補養顏。
鱈魚白子口感好creamy。

刺身
九繪魚:肉質鮮嫩可口。
象拔蚌:口感有嚼勁。
帶子:肉厚味甜,極富彈性。
秋刀魚:流露油香滿腔既滋味。

香箱蟹既蟹肉和蟹膏都鮮甜無比。

梭子魚裡面既海膽,配搭淡淡松茸和柚子香氣,味覺好有層次。

金目鯛松笠燒配大黑地占菇及青椒仔,味道清新。

壽司
池魚:魚鮨味濃。
赤身醬油漬:醬油既鮮香更突出赤身既鮮甜。
中拖羅:入口油脂豐腴。
喜之池手捲:厚身肥美。
燒海鰻:鰻魚炙燒後,帶焦香。

湯品
味噌湯:甜味濃厚。

甜品
北海道哈蜜瓜:甘醇甜美又多汁。
酒啫喱番茄:酸甜清新。
栗子蛋布甸:蛋味濃郁。

• 鮟鱇魚肝
  • 九繪魚
  • 栗子蛋布甸
2023-11-11 17 瀏覽
與好久不見的朋友聚餐,想吃得精緻一點,便book了這間Omakase,職員會詢問你的飲食取向及過敏情況,安排最合適的食物。店內可欣賞到傳統日式的擺設,我們先叫了梅酒紅酒及sake混合而成的飲料,酸酸甜甜,十分解膩。前菜以新鮮食材為主,包括車海露配蟹肉三文魚籽椰菜花蓉、無花果配月子、汁煮鴨、安鱇魚乾、白子等,讓人食前就開胃了。刺身則有愛女魚、響螺、甘木鯛微燒、大拖羅等新鮮海鮮。跟著是香箱蟹配牛膀絲,以菊花做出綿滑的芡汁。梳子魚包海膽配秋天的松蓉,風味誘人。今天的壽司是新鮮的長崎大拖羅壽司、秋刀魚壽司、肝醬剝皮魚壽司和海草海膽壽司,色香味俱全。其他如肝醬鮑魚、大黑本菇天婦羅、青椒仔天婦羅也很值得一試。新鮮蝦殼熬的海帶麵豉湯也十分夠滋味,很有驚喜。結尾是粟子配粟子蓉雞蛋慕絲和北海道赤肉哈密瓜,完成這頓日式料理大餐。整間店環境日式風格清新,可觀看到師傅製作過程,並會主動解說各道菜式,最後更與客人聊天及讓我們follow 社交平台,是個十分可愛及活潑的師傅。

2023-11-10 492 瀏覽
提早預約左呢到既omakase,個晚都好多人黎用餐,證明我冇揀錯哈哈,廚師好風趣,非常有禮貌😆餐前酒係清酒、紅酒同梅酒混合而製既甜酒,果香味濃,而且味道較香甜,由廚師自家製既浸酒果然唔同接着係車海老,由椰菜花蓉作底,配上蟹肉三文魚籽及紫蘇花,椰菜花蓉口感細滑,薯蓉就食得多,原來椰菜花蓉淡淡地都幾好食四小碟包括柚子白子、月子配無花果、汁煮鴨肉、安鱇魚乾,四種食材各有千秋,個人最喜歡係鮟鱇魚肝,脂肪含量高所以有個種奶油質感,好似海鮮類中既鵝肝咁刺身三味包括愛女魚、響螺、甘木鯛,甘木鯛微微燒香既魚片,加埋實肉既口感好好食,普通餐廳一定搵唔到既愛女魚,質感柔軟,配些少芥末又是另一種層次了必食火炙大拖羅,種油脂感完全係滿瀉啊!放入口慢慢感受到魚油同拖羅係口腔溶化既感覺,唔誇張係真係舌尖上既享受!香箱蟹絕對係反映師傅手工既一道菜式,佢完美地將原條蟹腳、蟹膏同蟹肉呈現返係個碟到,將隻蟹還原左好美觀,另選用做芡汁為呢個熱食既味道跟住到梳子魚,配秋天松蓉,包住海膽,再來係肝醬鮑魚,配大黑本菇及炸青椒仔,2道菜都好好食壽司系列:秋刀魚、大拖羅、剝皮魚配肝醬、海草海膽、海鰻魚,每一啖都係幸福既感覺,飯粒煙韌

壽司系列:秋刀魚、大拖羅、剝皮魚配肝醬、海草海膽、海鰻魚,每一啖都係幸福既感覺,飯粒煙韌,特別係海草海膽,非常鮮甜既海膽海水味,剝皮魚又彈牙又有嚼勁

麵豉湯用新鮮蝦殼熬製而成,有紫菜喺裏面,味道香濃

最後甜品黎個北海道赤肉哈密瓜,配師傅自家製粟子蓉同雞蛋慕絲,好新奇原來雞蛋除左我地平時食既煎蛋烚蛋蒸蛋之外,仲可以做mousse材料底,呢餐真係令我大開眼界

原來大家黎之前可以同店員講定有咩指定食材想食,當然廚師都係因應季節時間而搭配最優質既食材比客人,所以師傅話每次黎食既野都唔同,絕對可以每次都有驚喜
$2000 (晚餐)
生日
  • 剝皮魚配肝醬
  • 火炙大拖羅
  • 鮑魚配肝醬
  • 海草海膽壽司
  • 海鰻魚壽司
2023-11-05 14 瀏覽
前菜係靜崗蕃茄松葉蟹海膽配魚子醬 個sauce酸酸甜甜帶梅味 食落好fresh第二道菜係燒鹿兒島鴨肉配蕪菁 加咗少少柚子wasabi醬 中和咗鴨肉嘅膩 第一次食蕪菁 食落好似蘿蔔 第三道係九繪魚sashimi 因為好難捕獲 所以係好珍貴罕有嘅食材 魚肉食落好爽口較實 上面配以蘿蔔蓉及昆布漬 味道好鮮甜第四道係日本鰹魚 配上蘭王蛋做嘅鼓油配以薑蓉蔥同蒜片減少咗魚腥味 魚生外皮用火烤過 有微煙燻味 食落入口即化滿滿油香第五道係燒物料理 最底係茄子 上面嘅係日本龍蝦、松茸 板粟同赤鯥魚 赤鯥魚係一種深海魚 係較肥美嘅白身魚 肉質鮮甜 第六道係炸物 天婦羅青椒、天婦羅魷魚及松葉蟹肉忌廉可樂餅 魷魚肉質爽口而不韌 可樂餅香脆又唔會過份油膩 餡料嘅有滿滿鮮甜嘅蟹肉配埋香滑嘅忌廉 有流心嘅效果第七道係A4 日本和牛涮涮鍋湯底係昆布湯 另外有大黑本菇、大蔥同燒南瓜 當然唔少得主角—A4和牛 脂肪分佈均勻 放入口好似慢慢融化開咁 成個口滿滿和牛嘅肉香味同油脂香味 再配埋鮮甜嘅昆布湯中和番油膩感第八道 各款壽司有三文魚籽魷魚、金目鯛 、秋刀魚、牡丹蝦、吞拿魚、拖羅 、海膽 及江戶前玉子最後係以新鮮紫菜

第六道係炸物 天婦羅青椒、天婦羅魷魚及松葉蟹肉忌廉可樂餅
第七道係A4 日本和牛涮涮鍋
第八道 各款壽司

最後係以新鮮紫菜加魚鮫煮成嘅湯
飲落好鮮甜
甜品方面係Cream cheese奶凍配和高山柿 而用蘭王蛋製成嘅cream burlee更香蛋味 仲有當季嘅日本蜜瓜