2022-04-16
今日喺月山食完生日飯就要即刻寫食評,記低呢餐嘅各種美好☺️。可惜嘅係我呢個食評冇得include所有美食相🥺🥺。一入到餐廳,接待嘅員工已經服務好好👍🏻,因為我地book4pm,但早左15mins到,接待小姐安排左我地坐低飲杯熱茶等一等。大約等左5mins,我地都可以入座木船造型嘅omakase吧台喇!🤩一坐低,不得不讚嘅係服務真係十分好,樓面員工不斷加茶加酒,亦有幫忙收碟,時時刻刻都留意住客人嘅需要。今晚去食,佢地仲送左每枱一支易入口嘅sake俾客人飲,真正嘅美酒配佳餚。另外師傅介紹omakase每款唔同嘅食物都好仔細,亦好樂意答我地嘅問題☺️,絕對係食好野之餘都學左唔少野!1️⃣腐皮卷配魚子芝麻醬💛💛💛💛💛第一啖食落去已經覺得有驚喜,芝麻醬嘅香味完全滲入有一定厚度嘅腐皮卷內,一啲都唔單調。2️⃣深海池魚💛💛💛呢間omakase嘅刺身都偏向企身有質感,唔會太過油膩,厚薄度適中。3️⃣岩手県當季生蠔💛💛💛💛💛師傅將生蠔切開兩份,兩邊都好肥美,配搭柚子啫喱、青蔥同紫蘇花,各有獨特之處。4️⃣吞拿魚配秘魯黃椒汁💛💛💛💛帶有少少酸味嘅秘魯汁配埋吞拿魚肉,特別開胃。5️⃣炸魚柳蒟蒻粒💛💛💛因為自己本身唔食牛,師傅幫我轉
1️⃣腐皮卷配魚子芝麻醬💛💛💛💛💛
2️⃣深海池魚💛💛💛
3️⃣岩手県當季生蠔💛💛💛💛💛
4️⃣吞拿魚配秘魯黃椒汁💛💛💛💛
帶有少少酸味嘅秘魯汁配埋吞拿魚肉,特別開胃。
5️⃣炸魚柳蒟蒻粒💛💛💛
因為自己本身唔食牛,師傅幫我轉咗做魚柳配一粒蒟蒻。即炸即食熱辣辣,魚肉非常滑加啖啖肉,配埋味道幾夾嘅海藻醬。不過蒟蒻係冇味嘅所以唔覺得有咩特別😂。
6️⃣金目鯛壽司💛💛💛💛
輕微燒過嘅金目鯛油分多少少,食落帶有油香。
7️⃣北海道帆立貝壽司💛💛💛💛💛
帆立貝同期望中一樣,鮮甜大粒,配埋少少日本醬油,更顯鮮甜味。
8️⃣白蝦壽司💛💛💛💛💛
白蝦壽司口感非常特別,質感比較稠身黏口,食真啲會慢慢食到分返開嘅一細隻一細隻白蝦。
9️⃣赤陸喉黑壽司💛💛💛💛
師傅介紹呢種魚喉嚨內部係黑色,所以叫做喉黑。食落同其他壽司一樣帶有輕輕燻過嘅油脂味。
🔟沙白石斑配豆腐💛💛💛💛
好少見到咁大隻嘅沙白,咬一啖已經感受到咇出嚟嘅湯汁。另外兩款魚肉鮮味好重,但肉質一啲都唔老。最後食埋個甜甜地嘅豆腐,冇得彈!
1️⃣1️⃣墨魚壽司💛💛💛💛
有少少似白蝦壽司嘅口感,比較稠身黏口,貫徹墨魚風味。
1️⃣2️⃣超拖羅壽司💛💛💛💛💛
超拖羅好香,係食咗咁多款壽司入邊其中最有油分嘅一款,好啱口味!再加上食之前, 師傅拎咗一大舊13日熟成拖羅介紹俾我地知,所以呢款超拖羅真係唔係一買返黎就有得食㗎🤣!
1️⃣3️⃣吞拿魚赤身壽司💛💛💛💛💛
男友大讚吞拿魚冇根,就算係最瘦肉嘅部位,都覺得好出色。
1️⃣4️⃣醋醃鯖魚紫菜卷💛💛💛💛
鯖魚肉配埋內裏提味嘅配菜,用輕輕烘過嘅紫菜包住,同啱啱食嘅壽司風味不一。
1️⃣5️⃣小川海膽馬糞💛💛💛💛💛
自己本來唔特別鍾意食海膽,但係呢款海膽冇腥味,入口唔算即深溶,但係好滑。
1️⃣6️⃣吞拿魚下爬骹💛💛💛💛💛
已經被熬到好似變咗其他香香嘅肉味,但質感依然係魚嘅滑溜,食落覺得好神奇。
1️⃣7️⃣玉子燒💛💛💛💛
呢款玉子燒同出面嘅古早味蛋糕質感類似,師傅表示係傳統做法,將玉子燒底燒兩至三小時,口感比較似蛋糕嘅厚實。
1️⃣8️⃣九州走地雞湯配螢光魷魚💛💛💛💛
最後一味應該係雞湯,冇諗到食魚生都有雞湯飲。店員仲好有心問我哋夠唔夠飽需唔需要加麵線。雞湯夠濃味,亦有少量雞肉喺入面。
見隔離枱有得食螢光魷魚,師傅都特登整俾我哋😆😆,首先需要輕輕烤骹魷魚,再配上麵豉醋,味道10分配搭。
1️⃣9️⃣士多啤梨mochi餅配蜜瓜💛💛💛
蜜瓜好甜,mochi餅皮好脆,內裏有少少士多啤梨肉。好有心思嘅係寫生日祝福嘅紙原來係用砧板嘅檀木做,師傅話可以拎返去燒香薰,就咁聞已經有好香檀木味。
呢間餐廳嘅服務周到,食物質素高,亦都一啲都唔吝嗇對客人嘅慷慨,有酒送亦有額外比男友食多一個玉子燒🤣🤣。絕對係一餐愉快嘅生日晚餐啊🥰!