2019-04-25 62 瀏覽
無論晴天雨天,天氣凍熱,火鍋仍在我心中有著重要的位置。見到朋友對成都老碼頭火鍋讚不絕口,於是我就一於去試下。成都老碼頭火鍋位於旺角塘尾道,地點靜中帶旺。店舖採用宮庭式設計,古色古香,枱與枱之間闊落,感覺好有私隱。擺放調味的地方好闊落、好乾淨企理,秘製醬油、乾碟、黃豆、葱、生蒜、香菜、炸蒜、指天椒、醋、蠔油等一應俱全。還有水果是任食,打完邊爐食幾片西瓜、蜜瓜,可消消暑解解熱,好貼心。今晚叫了一個豬骨湯湯底,入面包括了鮮冬菇、火腿片、大蔥等材料,唔好以為會好清淡,原來豬骨味好香濃,好鮮甜。極品Prime手切肥牛(半份)極品Prime手切肥牛份量不少,雪花紋好靚,而且有濃郁的牛味,入口濃郁滑溜,必食推介。舌尖上的牛舌(半份)牛舌每一條都好長,入口嫩滑得來帶點爽口,感覺好有層次。皇帝雞件(半份)雞件調味得剛好,入口好嫩滑,唔會粗鞋,放進湯底煮一陣後,令湯底更鮮甜美味。鮮蝦雲吞(半份)雲吞皮薄餡多,蝦肉與豬肉比例剛好,層次好好。碼頭肥腸頭(半份)唔好見肥腸頭其貌不揚,殊不知佢非常特別,廚師將肥腸頭綁成一個結,令肥腸頭就算放入湯底也不會找不到,兼且腸頭內的精華更得到保留。肥腸頭洗得好乾淨,不會有豬

生果

豬骨湯
舌尖上的牛舌(半份)
牛舌每一條都好長,入口嫩滑得來帶點爽口,感覺好有層次。
鮮蝦雲吞(半份)
雲吞皮薄餡多,蝦肉與豬肉比例剛好,層次好好。
碼頭肥腸頭(半份)
唔好見肥腸頭其貌不揚,殊不知佢非常特別,廚師將肥腸頭綁成一個結,令肥腸頭就算放入湯底也不會找不到,兼且腸頭內的精華更得到保留。肥腸頭洗得好乾淨,不會有豬屎味,入口味道好有肥膏香味,兼且軟滑唔會韌,推介。
2019-04-21
生果
豬骨湯
2019-04-24 24 瀏覽
今天下班與一個已很久没見的友人相約吃頓晚飯,我們都選擇在旺角覓食,因為比較方便大家,也方便歸家。我未下班就已打開OpenRice,看看旺角有那些新餐廳,覺得吸引的便轉發給友人,最後我們選擇了一家叫成都老碼頭火鍋的火鍋店,打去預約了晚上2位。2個人火鍋我也不陌生了,要不跟女友,要不就跟朋友,反正現在多人火鍋,我反而更陌生,因為太難約朋友了,進入社會後每人的工作時間也不盡相同。我們前後腳到達了火鍋店,在他還未到之前,我便先點了些開胃菜,因為友人喉嚨有些不舒服,所以火鍋湯底我只點了個豬骨湯底,但還別說,湯底比我想像中好,濃而不膩;開胃菜我點了,金針菇、響鈴、雪花肥牛等。没有等多久,火鍋便已滾了,就在這時,我朋友剛好到達,他真會挑時間。我們隨後再點了墨魚滑、金錢肚、五花肉、黑毛豬腩肉、黑松露牛肉丸、芝士魚彈等。食物很快便上枱,肥牛肥瘦適中,手打牛丸和芝士魚彈都十分彈牙,最出色莫過於墨魚滑,鮮味十足,入口墨魚味濃郁,口感豐富且鮮甜,誠意推介。我們叫了2支啤酒,一邊飲一邊食,天南地北,無所不談;還別說,雖然多年未見,但男生就是不一樣,完全没有生疏的感覺,果然火鍋就是男人的浪漫,2個男人的火鍋就是浪
我未下班就已打開OpenRice,看看旺角有那些新餐廳,覺得吸引的便轉發給友人,最後我們選擇了一家叫成都老碼頭火鍋火鍋店,打去預約了晚上2位。

我們叫了2支啤酒,一邊飲一邊食,天南地北,無所不談;還別說,雖然多年未見,但男生就是不一樣,完全没有生疏的感覺,果然火鍋就是男人的浪漫,2個男人的火鍋就是浪漫的極致。
2019-04-17
15 分鐘 (堂食)
2019-04-24 857 瀏覽
自從食過成都之後成日都想再食🤤終於約到朋友再黎食啦👏🏻揀咗鴛鴦湯底:豬骨湯&成都原味小辣,豬骨湯非常足料!勁多火腿香菇紅棗京蔥,而成都小辣對於平時有食開辣既我地黎講都算幾辣😂下次都係揀返香港小辣😆⠀▫舌尖上的牛舌👅超薄又大片嘅牛舌配上紅油,輕輕涮幾秒就食得,肉質嫩滑😋⠀▫蛋餃🥟用蛋黃整嘅皮好靚💛而且充滿蛋香味🥚入面包左豬肉餡,口感不錯好特別又好味👍🏻⠀▫老碼頭筷子牛肉🐮牛肉用了辣椒調味,質感嫩滑又有少少咬口,好惹味而且愈食愈辣🤤非常推薦⠀▫極品鵝腸每次都必食☺️鵝腸新鮮爽口,放邊一款湯底都同樣好味,超級鮮甜完全唔腥⠀▫珊瑚蚌珊瑚蚌非常爽口鮮甜✨⠀▫老碼頭手打牛筋丸🐮牛肉味濃郁,咬落彈牙juicy👍🏻⠀▫老友鬼鬼(墨魚滑)墨魚滑彈牙,油炸鬼吸曬辣湯⠀▫鮮魚鰾🐟食落爽脆鮮味,好有膠質⠀▫紅薯幼粉軟硬適中,配紅湯就好似食緊重慶酸辣粉咁,不過吸哂啲紅油真係勁辣,唔食得咁辣配骨湯都好味

▫舌尖上的牛舌👅
超薄又大片嘅牛舌配上紅油,輕輕涮幾秒就食得,肉質嫩滑😋

▫蛋餃🥟

▫老碼頭筷子牛肉🐮
筷子牛肉

▫極品鵝腸

▫珊瑚蚌
珊瑚蚌非常爽口鮮甜✨
珊瑚蚌

▫老碼頭手打牛筋丸🐮
牛肉味濃郁,咬落彈牙juicy👍🏻
手打牛筋丸

▫老友鬼鬼(墨魚滑)
墨魚滑彈牙,油炸鬼吸曬辣湯
老友鬼鬼(墨魚滑)

▫鮮魚鰾🐟
食落爽脆鮮味,好有膠質
鮮魚鰾

▫紅薯幼粉

筷子牛肉
珊瑚蚌
岩岩去完個長旅行返黎,真係好掛住香港d野食!之前行過呢間火鍋店都好想入去試,因為佢裝修好中國風,同埋見到都幾多人食,所以今日就約左個食得辣既好朋友👭黎試試佢抵讚位1. 首先要講下餐廳既位置,比較近大角咀,但係係旺角港鐵站行過去都唔係好遠,但餐廳係會有專車由旺角港鐵站及旺角東站接送,十分方便!餐廳裡面既裝修古色古香,令到自己都差d唔記得自己係香港呀,由於下層比較滿, 餐廳仲安排左2樓既卡位比我地, 但由於上面人數唔多, 冷氣都比較大, 抵讚位2. 店員主動提供披肩比我地, 真係好貼心講完餐廳環境, 就要講下呢度既優惠先1) 7點半前離座/ 9點半後入座都享有68折優惠2) 其他時間都會有88折優惠3) 如果用WECHAT落單會送飲品一罐4) LIKE FB/IG 再送飲品一罐優惠真係幾多架出面有一個自助醬料區同埋生果任食, 今日既生果有西瓜同哈蜜瓜醬料要特別一提既就係就係老碼頭秘製香油, 裡面落左好多唔同既材料用呢個加豉油就已經好好味, 鍾意辣既朋友可以再加多D指天椒要入正題開始講食物啦, 由鍋底講起黎到成都老碼頭又點可以唔食麻辣鍋呢, 抵讚位3. 店員好耐心解釋食物係D咩黎, 最後我地

講完餐廳環境, 就要講下呢度既優惠先
1) 7點半前離座/ 9點半後入座都享有68折優惠
2) 其他時間都會有88折優惠
3) 如果用WECHAT落單會送飲品一罐
4) LIKE FB/IG 再送飲品一罐
優惠真係幾多架

用呢個加豉油就已經好好味, 鍾意辣既朋友可以再加多D指天椒

要入正題開始講食物啦, 由鍋底講起
最後我地叫左成都原味拼花膠雞鍋(+$50), 麻辣鍋用料十足, 叫小辣對我黎講已經好辣啦
但對於同我同行食得辣既朋友黎講當然係唔夠辣啦

個花膠雞鍋真係攞足滿分呀, 店員話係用左3款唔同既花膠筒煲左最少4個鐘以上
個湯底好鮮甜, 有1/4隻雞, 雞肉好入味好好味, 仲有仿魚翅既粉絲, 我同朋友每人最少飲左3碗湯
花腸雞湯

老碼頭相對出面既火鍋店有多D特別既食材,  抵讚位4. 食物可以點半份, 岩哂只有2個人一齊食既客人, 可以點多幾款唔同既野食
平時鵝腸都係用碟上, 癡埋哂一齊, 餐廳好細心地用另外一個方式上菜, 方便食客
個鵝腸好爽, 唔會好肥, 份量都幾多
極品鵝腸

魚既面珠墩成日都食, 牛既面珠墩真係第一次見同第一次食
D肉好嫩好滑
澳洲和牛面珠墩

我覺得牛舌係必點既, 呢度既牛舌係薄切, 令到牛舌可以更加容易吸收湯既精華
好味!
舌尖上的牛舌

黃喉又係冇乜地方有得食, 食落口感爽脆, 點埋秘製香油食真係唔錯
爽脆牛黃喉

最後就係炸響鈴啦, 即叫即炸, 上枱時仲係熱辣辣架
個響鈴比較厚身, 唔會一淥落湯就淋哂, 個人建議唔好落辣果邊, 落花膠雞果邊真係好好味
外軟內脆!
炸響鈴

成餐飯我同朋友都好滿意, 仲話下次一定要再黎試!!
2019-04-23
花腸雞湯
澳洲和牛面珠墩
爽脆牛黃喉
炸響鈴
友人記起話佢朋友之前試過呢間,覺得都幾好所以有推薦過,於是我地就決定試吓佢。入到去坐底見到簡介先知原來大有來頭,佢係大陸過江龍,喺中國已有好多分店,而香港就係佢地海外第一分店。鴛鴦湯底 $158我地揀咗一半成都小辣、一半蕃茄湯底,鴛鴦鍋都係同價,呢樣好緊要,而家市面上勁多店鴛鴦鍋都要另加錢!而且配料都可以揀半份或一份,就算得兩個人都唔怕叫多幾款。麻辣湯底可選成都原味大中小三種辣/香港小辣。麻辣湯底——成都小辣,湯底好香,而且味道亦都同我之前喺大陸食過嘅味道相似,由花椒八角等組成,係我喜歡嘅味道!番茄湯底都有好多菇👍🏻點完餐後我地就去拎配料,呢度真係好多配料,仲有圍裙同一罐罐的麻油,同最重要嘅生果,解辣好有用!菠蘿同西瓜都好夠甜,好食。鮮毛肚 $88薄薄嘅毛肚淥完都仲好爽脆,比之前試過嘅好食得多!牛黃喉 $48呢度嘅黃喉唔似我平時食開咁薄,反而係厚身啲,淥十零秒就食得,食落好爽口,而且同麻辣湯底好夾!必食!老友鬼鬼墨魚滑 $58呢個係有墨魚滑鑲喺油炸鬼上面,油炸鬼吸晒麻辣精華,哇,勁辣,但又好過癮,自虐行為😂😂😂 ,真係越辣越過癮。手工韭菜餃 $38水餃皮好薄,餡都好食,最起碼食得出係新

鴛鴦湯底 $158

番茄湯底都有好多菇👍🏻

鮮毛肚 $88
薄薄嘅毛肚淥完都仲好爽脆,比之前試過嘅好食得多!

牛黃喉 $48

老友鬼鬼墨魚滑 $58

手工韭菜餃 $38
水餃皮好薄,餡都好食,最起碼食得出係新鮮,友人食極唔停🤪🤪

台灣水蓮 $48
呢種菜只喺台灣食過,香港好少食到,呢度食到仲要係新鮮嘅,已經好滿足。由於水蓮太吸辣,我地頂唔順就用蕃茄湯淥,點知原來個蕃茄湯都好出色,勁入味!係我喺香港食過最濃味嘅蕃茄湯底,呢個真係有驚喜☺️

紫薯寛粉 $38
冇乜紫薯味,不過堅係煙韌,值得試下。

冰豆腐 $28
叫呢個係自虐行為,但又忍唔住想吸晒辣油咁食,好味呀!

總括來說我地都好滿意今次呢間火鍋店,下次會再嚟試其他配料,又或者再試辣啲!
2019-04-17
  • 爽脆牛黃喉
  • 鮮毛肚
  • 台灣水蓮
  • 紫薯薯粉
2019-04-23 32 瀏覽
一連四日復活假正式展開!今晚決定躲懶一天去做gym...附近嘅火鍋店食餐好😈😂 我有罪,食完再減啦!由入門口至離開,一股濃烈嘅麻辣火鍋味充斥着成個鋪頭,淨係聞到都已經流晒口水直攻味蕾😹貪心嘅我哋必點鴛鴦鍋底,我揀咗比較少見嘅蕃茄湯配麻辣湯底,一清一濃可以依據食物喜好慢慢淥🍲麻辣孖寶必嗌解辣玫瑰冰粉仲有杞子龍眼菊花蜜,清熱明目安神,味道很好呢!台灣水蓮菜爽脆口感令人一食愛上☺️又長又幼,外形似足一團綠色的電線,香港好少菜檔買得到,聽人講營養價值好高,啱曬我呢個健康寶寶🤟🏻牛肉可以晤叫,但冰豆腐係我每次邊爐必點菜😽😽吸收湯底精華,正!蛋餃滑溜溜鴨血又係之前係台北食過一試愛上,竟然係香港有得食,呢間火鍋店集四川x台式口味,讚👍🏻珊瑚蚌價錢相宜,口感爽滑鮮味十足⭐️蒙古羊肉同澳洲和牛面珠燉兩大肉類,配上麻辣湯底,肉味係麻香襯托下,更顯肉香🥩雖然位置有d遠離旺角心臟地帶,不過反而坐得無咁密,食得更舒服😌而且另一要讚嘅地方係,有西瓜🍉、菠蘿🍍、哈密瓜🍈等任食,為邪惡嘅一餐減低罪惡感😂

麻辣孖寶必嗌解辣玫瑰冰粉
仲有杞子龍眼菊花蜜,清熱明目安神,味道很好呢!

台灣水蓮菜爽脆口感令人一食愛上☺️

滑溜溜鴨血

2019-04-18
2019-04-23 35 瀏覽
今晚有幸來吃內地過江龍火鍋店老碼頭火鍋,裝修一流,很有中國宮庭古典風。自助醬料和水果 ($26)馬蹄竹蔗茅根水 ($62)清甜解渴。豬骨湯 ($88)的材料也不少,有大量火腿、大葱和冬菇等等。皇帝雞件 ($48) 嫩滑鮮甜,好處是可以點半份,適合二人吃。墨魚滑吃得多,菠菜墨魚滑 ($68) 卻是第一次見。將墨魚滑混上菠菜,上面還放上魚籽,夠特别。A級五花肉 ($50)極品鵝腸 ($88)爽口好味。紫薯寬粉 ($38)是必叫之選,麵條煙韌彈牙無比,可惜欠缺紫薯味。台灣水蓮菜 ($48)在香港也較少吃,感覺像菠菜與葱的混合,口感爽口,也值得一試。冰豆腐 ($28)是我每次火鍋也必點的食物,因為會吸收了湯底精華。最後吃碗玫瑰冰粉 ($32) 就完美了。彈牙的冰粉本是無味,但上面放上西瓜和提子乾,加上黑糖,美味非常。

自助醬料和水果 ($26)

馬蹄竹蔗茅根水 ($62)清甜解渴。

A級五花肉 ($50)

極品鵝腸 ($88)爽口好味。

2019-04-22 48 瀏覽
相信大家有留意我貓熊食評的各位,都知我對牛同火鍋情有獨鍾。今次和朋友機緣巧合下,發掘到這一間成都老碼頭火鍋,很想推薦給各位。先講下他的背景,這間火鍋是國內一個連鎖集團,雖然我熊貓都是來自成都,但起初我對這間火鍋沒有很大的期望,但是他的食物令我有驚喜,令我吃到「家鄉的味道」。未講係食物,先講下佢嘅圍兜兜,是比堅尼的圖案,作為動物熊貓的我,感覺有點尷尬,但也很可愛。湯底方面,雖然熊貓嘅家鄉菜係主打麻辣,但是熊貓今日突然不想吃麻辣,所以點了豬骨湯配番茄湯。雖然這裏是主打麻辣,但這兩款湯底完全不求其,反而用料充足👍🏽他的豬骨湯,有點像海底X嗰種好味嘅湯底,相反佢嘅番茄湯係很濃厚,兩種湯底也很好味。打邊爐最緊要梗係牛啦,呢度竟然有A4和牛,我熊貓梗係唔可以錯過啦👍🏽佢嘅牛肉完全值回票價,有入口即溶的感覺,而且只是價錢188👍🏽是必點推介而呢度嘅牛仔粒亦都好唔錯👍🏽👍🏽配料方面,熊貓特別推薦大家吃芝士魚蛋,和老友鬼鬼。首先這個芝士魚蛋是非常特別,入邊有芝士不在話下,但是他的芝士是特別好味,甚至比熊貓最愛的溫X X更美味。而另一推薦的菜式老友鬼鬼,是將墨魚滑加上蟹子放在油炸鬼上,用嚟打邊爐好正。另熊
相信大家有留意我貓熊食評的各位,都知我對牛同火鍋情有獨鍾。

是必點推介

而呢度嘅牛仔粒亦都好唔錯👍🏽👍🏽

另熊貓驚喜就是這裏的粟米,一個字爽甜🤗

總括而言,能夠在旺角這個鬧市,吃到我熊貓的家鄉菜,而且大部份菜式都有半分選擇,是很不錯的選擇。熊貓很推介這間餐廳而且大部份菜式都有半分選擇,是很不錯的選擇。熊貓很推介這間餐廳🐼

• 蛋餃
  • 即炸響鈴
📍旺角📍超麻超辣‼️成都麻辣火鍋🔥食過番尋味🤤上次嚟就係同一大班人打邊爐,食完就鐘意咗佢哋個紅油湯底😆今次都係要翻個鴛鴦鍋$158🍲紅油湯底要成都原味💕要小辣🌶同椰子湯(+$38)🥥本身我都算幾食得辣,但呢度嘅小辣真係已經夠🙈------------------------------之前嚟食過筷子牛肉$88🥢一定要叫翻😹😹淥一陣就食得,食落爽爽哋又腍❤️------------------------------仲有花甲(全份)$118💕基本上都無沙👌🏻而且好新鮮,全部開曬,好鮮甜😏😏------------------------------同珊瑚蚌(全份)$108又係上次食過,覺得好正,所以今次encore😝新鮮得嚟又爽口❤️------------------------------加多碟龍蝦沙律丸(半份)$38😉同響鈴(全份)$48🤪雖然真係好辣,索曬啲辣味🌶仲食到咳咳哋,但真係好爽😹------------------------------最後要埋馬蹄竹蔗茅根水(渣)$62❤️都幾解辣😹又下火無咁熱氣😏P.S.茶芥每位$25⚠️
📍旺角📍超麻超辣‼️成都麻辣火鍋🔥食過番尋味🤤

P.S.茶芥每位$25⚠️
  • 珊瑚蚌
  • 筷子牛肉
2019-04-19 159 瀏覽
今日係同朋友既約會,佢話帶我去食坐得舒服既成都火鍋。我睇住GOOGLE MAP行過去,係對面馬路就見到佢好中式既門面。朋友已經係店入面等緊我~ 一入去見到個龍既吐水池﹑每一格坐位都好特別,朋友話係1樓,沿路上有個仿蓮花池,有霧出,好有Feel~一坐底朋友就催我簡湯底,佢話成都湯底好正,但我又心思思想試佢既花膠雞,一於就雙湯底,成都原味就要左小辣(因為驚爆菊XD)自助形式醬料及水果BAR$25/人,平時我就最鐘意豉油加辣椒,但黎到呢到有隻屬於呢到既秘制香油,超香口好味,一定要試下~至於水果方面,西瓜哈密瓜都有,味道唔係話好甜,但對於解辣有一定既幫助Xd湯底到,個花膠雞湯底好足料!!!除左已知有半隻雞係入面(menu有寫)估佢唔到有d翅仔係到,數量都好多。店員叫我地飲左個湯先打火鍋,味道真係唔錯呀~而加做緊既優惠: 用微信落單送一TIN野飲,LIKE FB IG又送多TIN,第三係而加我地成張單都有88折~叫左D咩食物都就唔一一講啦,推薦就有好幾款:冰豆腐,係我食過咁多火鍋店最好食一間,佢好似千層咁既狀態,吸湯力強! 蛋餃,個唔會散而且口味好鐘意。功夫千層肚,口感爽口彈牙。相對於A4牛頸隻

叫左D咩食物都就唔一一講啦,推薦就有好幾款:冰豆腐,係我食過咁多火鍋店最好食一間,佢好似千層咁既狀態,吸湯力強! 蛋餃,個唔會散而且口味好鐘意。功夫千層肚,口感爽口彈牙。相對於A4牛頸隻,更愛黑先豬腩肉,味道更濃郁,口感豐富。
食食下,一直純音樂,突然大聲左播生日歌(中﹑英﹑普),原本有個包箱有人生日,又幾好FEEL! 全場人都好鄧佢高興咁
總結,呢個既環境係好值得一大班人黎食個高質火鍋﹑食物份量雖然唔算大大份,但食物同湯底都有質素。以呢個價錢有呢個服務同環境各方面呢,都係值得ENCORE既火鍋店。兩個人黎都唔緊要呀,好似我同朋友咁,味樣樣野食都叫半份黎食囉~

成都老碼頭火鍋
地址:旺角塘尾道61號地舖
電話號碼:21486268/21469268
營業時間:星期一至日16:00 - 03:00
2019-04-10
2019-04-18 145 瀏覽
位於旺角的老碼頭火鍋是成都老碼頭火鍋在海外的第一間的旗艦店,為何它是一間仼性的火鍋店呢?因為他們的確任性地推出多重特別優惠:⏺新張優惠-全天候 88折⏺19:30前離座/21:30後入座,可獲全單 68折⏺憑的士票據,送一渣鮮搾西瓜汁或鮮榨橙汁⏺等候超過二十分鐘贈送玉子豆腐或金針菇一份⏺等候超過四十分鐘送五花肉或帝皇雞件半份⏺等候超過六十分鐘送新鮮海蝦或澳洲雪花肥牛半份鴛鴦鍋 ($158)👍👍👍👍👍鴛鴦鍋底可以選擇兩款湯底,我們選擇了豬骨湯和成都原味小辣🌶🌶,如果你想挑戰更強的辣度,還有成都原味中辣🌶🌶🌶,大辣🌶🌶🌶🌶。但如果你又想試麻辣紅鍋卻又怕太辣,這𥚃還有適合香港人口味的香港小辣🌶可供選擇。如果完全吃不到辣,可以選擇豬骨湯,蕃茄湯、花膠湯、椰子湯等。極品 Prime 手切肥牛($168/半份)👍👍👍👍半份的手切肥牛,份量也不少,肥牛脂肪分佈均匀,油花尤如雲石紋般。手切的肥牛厚度比機切的厚一點,口感亦較實在。肥牛入口軟滑,肉味濃厚,配合老碼頭火鍋秘製香油,香辣的味道令肥牛味道更濃郁。蒙古羊肉($68/半份)👍👍👍👍👍薄切的蒙古羊肉,顏色鮮嫩,肉質幼嫩,肉味鮮甜,味道不會太羶,配合辣

⏺新張優惠-全天候 88折
⏺19:30前離座/21:30後入座,可獲全單 68折
⏺憑的士票據,送一渣鮮搾西瓜汁或鮮榨橙汁
⏺等候超過二十分鐘贈送玉子豆腐或金針菇一份
⏺等候超過四十分鐘送五花肉或帝皇雞件半份
⏺等候超過六十分鐘送新鮮海蝦或澳洲雪花肥牛半份

鴛鴦鍋 ($158)
鴛鴦鍋

蒙古羊肉($68/半份)

薄切的蒙古羊肉,顏色鮮嫩,肉質幼嫩,肉味鮮甜,味道不會太羶,配合辣味的紅油火鍋或豬骨湯同樣美味。

極品鵝腸 ($88/半份)

鵝腸一條條掛在掛架上,每一條都比筷子更長。鵝腸清洗得很乾淨,只需放入鍋內數秒,便可以吃到爽脆口感的鵝腸。

功夫萵筍片($42)
功夫萵筍片

如絲帶般的萵筍片砌成一碟美麗的萵筍花,萵筍片配麻辣火鍋就最適合,爽脆清新的口感和味道可以平衡一下麻辣的味道。

紫薯寬粉($38)
紫薯寬粉

寬粉加入了紫薯變成了粉紫色,我很喜歡寬粉的獨有煙靭口感,只要把寬粉放入火鍋內略煮,煙靭又彈牙的寬粉就可以吃得到。

汽水 (@$18)
汽水 (@$18)

醬料及水果(@$25)

最後吃完火鍋,門口放有一部去油煙機,按一按製,便有清新的涼風吹出,站在機前七秒,涼風就可以去除你身上的味道了。

門面

內在環境

餐牌
鴛鴦鍋
功夫萵筍片
紫薯寬粉
2019-04-17 48 瀏覽
旺角開左幾間四川火鍋,今次試下成都碼頭火鍋,一入到去就一陣強烈辣味湧入嗅覺,要收每位醬油錢,可以調校自己喜歡醬油(最主要加一罐麻油) ,和一兩款生果品嚐,叫左一個鴛鴦湯底,一個辣,一個清湯,麻辣湯底第一口唔覺得辣,辣味慢慢滲入口腔中,嘴唇有少少麻,鴨血比較淡,叫左一款已調味牛肉, 牛腹胸爽口,其他食物沒有特別,可能沒有叫貴食物,有生啤供應,其實食左唔多野,但環境坐得舒適, 價錢可以去食五星酒店自助餐!! 不過試下就算!!!
2019-04-17 26 瀏覽
記得之前去成都旅行嘅時候係我第一次食呢間火鍋店!嗰陣時係一個成都朋友帶我去,當時食覺得呢間火鍋店比其他大陸嘅連鎖火鍋店高質好多!之後老碼頭又係深圳開咗分店,我都成日走去食😍今次佢喺香港開咗分店,決定都要幫襯下😋湯底方面:豬骨 + 成都小辣👉🏾打邊爐嘅時候食得出豬骨湯底嘅味道,冬菇非常鮮味,最適合唔食得辣嘅朋友👉🏾本身以為香港小辣會唔夠,所以叫咗成都小辣,但係食落真係幾難,所以建議大家唔食得辣嘅話,都係叫香港小辣算啦🥵必選食材推介🐗黑毛肚:淥10秒,鮮味十足,淥得太耐口感會變硬🐷豬黃喉:淥1-2分鐘,好爽口,淥得太耐就會卷埋一舊🐟龍利柳:大大啖嘅魚肉,完全冇骨,最適合鍾意食魚嘅朋友🥗凍豆腐:淥到接近一夾就散就可以食,完全吸收哂豬骨湯嘅味道🤤調味方面:佢本身已經有一個推介嘅醬料,你可以自己額外再加你想要嘅配料,個人認為揀佢調配嘅醬料就最有成都風味👍🏾總括來講,睇得出佢對鋪頭嘅裝修花過心思,好有中國特色,對於我來講,可以食得出之前喺成都食嘅味道,係喺香港其他打邊爐嘅地方比較難搵呢隻味,所以的確係有佢嘅賣點,不過價錢唔算平,但綜合來講都算係做得幾好👌🏾

湯底方面:豬骨 + 成都小辣

必選食材推介
🐗黑毛肚:淥10秒,鮮味十足,淥得太耐口感會變硬
🐷豬黃喉:淥1-2分鐘,好爽口,淥得太耐就會卷埋一舊
🐟龍利柳:大大啖嘅魚肉,完全冇骨,最適合鍾意食魚嘅朋友

調味方面:

2019-04-17 26 瀏覽
今晚喺旺角搵火鍋,搵下搵下去到呢間成都老碼頭火鍋。外面望入去好有氣派,絕對係花唔少心機喺裝橫。入到去有店員帶我地上二樓,呢到入面都好大,而且裝修好靚!上到去就安排咗坐低,然後悉心教我地可以微信落單。呢到既玩法係先叫湯底,再叫野食,我地叫咗個豬骨湯底(鑑於上星期食完辣,今晚想食清啲)。然後就叫咗雪花肥牛,羊肉,牛舌,牛柳粒。我地等上菜時就出去「混醬」。呢到既醬料吧有佢地自家製香油,而且仲有水果。話咁快野食同湯底都上哂,啲牛粒非常惹味,絕對要試下!提提大家,微信落單會送一罐飲品,Like佢地Facebook page會再送一罐嫁。
今晚喺旺角搵火鍋,搵下搵下去到呢間成都老碼頭火鍋
外面望入去好有氣派,
絕對係花唔少心機喺裝橫。
入到去有店員帶我地上二樓,
呢到入面都好大,
而且裝修好靚!
上到去就安排咗坐低,
然後悉心教我地可以微信落單。

呢到既玩法係先叫湯底,
再叫野食,
我地叫咗個豬骨湯底(鑑於上星期食完辣,今晚想食清啲)。
然後就叫咗雪花肥牛,羊肉,牛舌,牛柳粒。
我地等上菜時就出去「混醬」。

呢到既醬料吧有佢地自家製香油,
而且仲有水果。
話咁快野食同湯底都上哂,
啲牛粒非常惹味,
絕對要試下!

豬骨湯底
2019-04-16
豬骨湯底
2019-04-16 37 瀏覽
近年香港都係唔少係內地甚至韓國/日本黎開分店既過江龍每次都吸引唔少人今晚黎到既餐廳都係過江龍之一位置係以前工作地點附近所以都有D熟悉既感覺~呢一間既過江龍就係內地黎係遠處已經見到佢地好搶眼既招牌相當有氣勢而且店內每一個位都好有中國風味剛剛步入店內真係差D以為自己返左大陸!D店員好友善而且非常主動幫忙好impressive!湯底方面今次就食豪d簡左豬骨同花膠雞估唔到會有半邊雞係湯底到趁未淥食物前偷飲左一啖味道都幾清架唔錯!呢到另外要收每位$25 醬料同水果水果就只有2款 如果可以多幾個選擇就更好喇~醬料方面都幾多選擇而我就簡左佢地自家既醬油正正食物方面:-菠菜墨魚滑食落幾彈牙而且見到有墨魚粒幾足料-墨魚仔數量都唔算少不過不失-老碼頭筷子牛肉調完味d味道好特別d肉都唔會好硬好老咁有水準-烏冬我地放左落豬骨湯個邊意外地好味好重麻油味好香價錢都貼近一般過江龍既價位而且依加做緊折所以經過既朋友都可以一試唔洗去到當地先品嚐到喇
今晚黎到既餐廳都係過江龍之一
位置係以前工作地點附近
所以都有D熟悉既感覺~

呢一間既過江龍就係內地黎
係遠處已經見到佢地好搶眼既招牌
相當有氣勢
而且店內每一個位都好有中國風味
剛剛步入店內
真係差D以為自己返左大陸!
D店員好友善而且非常主動幫忙
好impressive!

湯底方面今次就食豪d
味道都幾清架
唔錯!

呢到另外要收每位$25 醬料同水果
水果就只有2款
如果可以多幾個選擇就更好喇~

醬料方面都幾多選擇
而我就簡左佢地自家既醬油