2019-04-16 30 瀏覽
店舖位於太子,地鐵站行過去需要啲時間,但絕對值得!店舖裝修很有中國的特色,以紅色為主,別具一格。湯底方面亦有好多選擇,但我和家人都不太食辣,所以叫了兩個不辣的湯底。其他人嘅辣湯睇落都好吸引,喜歡食辣的應該會很喜歡。首先店員服務態度10分好,會詳細解釋食用方法,食物選擇亦都好多,可以揀半份或全份,照顧到不同人的需要。但由於想試多啲唔同嘅嘢所以好多都係叫半份 share食都夠飽。湯底也很高質,花膠湯和椰子湯都可直接飲, 10分清甜 不會油膩。其他食材都好新鮮,甚至有A4牛選擇!下次都會同爸爸媽媽哥哥再尼食

2019-04-16 37 瀏覽
火鍋店裝修充滿中國風味,有古色古香嘅感覺。10分值得一題的是火鍋店的醬料, 10分出色,並有詳細說明教我們應如何選擇。食材方面都10分新鮮和高質,例如薄切牛舌,澳洲雪花肥牛, A4牛等等。牛味10分重,脂肪分布平均,打邊爐一流。此外都推介珍珠蚌同蝦,有驚喜。湯底有辣有唔辣,花膠湯甚至可以直接飲用, 10分養生。另外亦都有好多手工丸,係其他店舖食不到的味道!有好多位置,適合大夥兒一起食。現在還有折扣,所以性價比10分高。
  • 即炸響鈴
  • 舌尖上的牛舌
2019-04-16 24 瀏覽
地址方便環境舒服中國氣氛濃厚懷舊風情味道好重點是夠麻辣風味獨特調料:香油係真心不得了~簡直係整個火鍋的神髓$28 湯底: 我點嘅係鴛鴦鍋,一邊係麻辣香油,一邊係香濃蕃茄。個麻辣香油湯底真心正夠哂麻辣味,啱哂無辣不歡既我^^🌶。另外個蕃茄湯底有好香濃蕃茄味十分祝料香甜。如果你係蕃茄控,我就十分推薦你點埋佢🍅推薦有驚喜幾款美食 : 高原雪花繡球菌貌似雪耳, 食落比雪耳香口感佳,爽和微甜令人想一試再試(聽店員介紹仲有美顏功效添😋)耗兒魚肉質細嫩骨少,極度讚賞入口即溶牛肉味濃的A4和牛、脂肪分佈平均,食落不會肥膩,肉質鮮美好吃😋而且賣相好最後叫左個解辣口感清爽又可口的冰凍鮮椰子汁🥥🥶清新涼快鮮味十足的凍飲🤙🏻埋完單佢門口仲有一部機器係可以幫你消除岩岩食完嘅氣味,十分窩心🥰私薦大家試試~成都老碼頭火鍋🍲 真心有驚喜!
地址方便
風味獨特
調料:香油係真心不得了~簡直係整個火鍋的神髓$28
推薦有驚喜幾款美食 :
耗兒魚肉質細嫩骨少,極度讚賞

私薦大家試試~成都老碼頭火鍋🍲 真心有驚喜!
2019-04-11
大家都知成都是麻辣火鍋的故鄉,而當地數一數二的必吃餐廳一定有成都老碼頭份。成都老碼頭是當地的連鎖火鍋店,品質有保證,三年前食過後令我念念不忘。想不到香港都開了分店,無辣不歡的我當然要去朝聖。令人驚喜的是餐廳的裝修格局、招牌和醬料選擇都跟成都那邊是差不多的。我們點了鴛鴦湯底,紅油辣鍋可以選擇辣度(大、中、小),店員建議我們先試一試小辣,如果不夠辣再可以加辣加麻。鴛鴦湯底 (4/5)同行的友人不能吃太辣,所以點了鴛鴦湯底,如果全部人都吃辣,建議點紅油辣鍋。必點🌟極品鵝腸 (4/5)鵝腸很新鮮,入口爽脆,只需要淥10秒便可以吃。必點🌟瘋狂辣牛肉 (4/5)滿佈辣椒粉的辣牛肉,店員建議放在辣湯更好吃,它口感像滑牛,可能是加了辣椒粉感覺比普通牛肉更辣。必點🌟紫薯薯粉 (4/5)紫薯味的薯粉跟普通薯粉差不多,淥2分鐘已經好Q彈,薯粉配辣湯真係絕配!必點🌟鮮榨椰子汁(4/5)即叫即榨的椰子汁味道特別香濃,而且很解辣,難怪店員極力推薦,兩人喝一楂剛剛好。舌尖上的牛舌(3/5)牛舌夠新鮮,淥15秒啱啱好。老碼頭手打牛筋丸(3/5)不過不失!沒有令人驚豔的感覺,吃手打牛丸還是去潮汕火鍋店比較好。無論是環境

鴛鴦湯底 (4/5)

同行的友人不能吃太辣,所以點了鴛鴦湯底,
如果全部人都吃辣,建議點紅油辣鍋。

必點🌟極品鵝腸 (4/5)

鵝腸很新鮮,入口爽脆,只需要淥10秒便可以吃。

必點🌟瘋狂辣牛肉 (4/5)

必點🌟紫薯薯粉 (4/5)

必點🌟鮮榨椰子汁(4/5)

舌尖上的牛舌(3/5)

牛舌夠新鮮,淥15秒啱啱好。

老碼頭手打牛筋丸(3/5)

無論是環境、食物質素還是店員服務都十分好,
特別係店員經常幫我地睇下個湯底有無痴底,服務非常好,值得一讚!

2019-04-15
  • 極品鵝腸
  • 瘋狂辣牛肉
剛進店感受到濃厚懷舊風情、味道夠地道,重點是夠麻辣,風味獨特、最最重要係夠晒地道呀❗❗第一步就是個香油係真心不得了~簡直係整個火鍋的神髓湯底: 我點嘅係鴛鴦鍋,一邊係麻辣香油,一邊係香濃蕃茄。個麻辣香油湯底真心正夠哂麻辣味,啱哂無辣不歡既我^^🌶。另外個蕃茄湯底有好香濃蕃茄味十分祝料香甜。如果你係蕃茄控,我就十分推薦你點埋佢🍅推薦有驚喜幾款美食 : 極品鵝腸:用了鮮鵝腸,唔會好肥,呢個係必食推介,一般火鍋店不會有高原雪花繡球菌貌似雪耳食落比雪耳香口感佳,爽和微甜令人想一試再試(聽店員介紹仲有美顏功效添😋)耗兒魚肉質細嫩骨少,極度讚賞入口即溶牛肉味濃的A4和牛牛肩胛、脂肪分佈平均,食落不會肥膩,肉質鮮美好吃😋最後叫左個解辣口感清爽又可口的冰凍鮮椰子汁🥥🥶清新涼快鮮味十足的凍飲🤙🏻仲有埋水果:西瓜🍉、哈蜜瓜....埋完單佢門口仲有一部機器係可以幫你消除岩岩食完嘅氣味,十分窩心🥰私薦大家試試~成都老碼頭火鍋🍲 有驚喜!
第一步就是個香油係真心不得了~簡直係整個火鍋的神髓

推薦有驚喜幾款美食 :

耗兒魚肉質細嫩骨少,極度讚賞
最後叫左個解辣口感清爽又可口的

私薦大家試試~成都老碼頭火鍋🍲 有驚喜!
2019-04-11
之前已經食過呢間成都老碼頭火鍋🙆🏻🙆🏻🙆🏻今日唔知食咩好又見落雨天氣凍凍哋所以又想再去打邊爐😋😋😋呢間餐廳裝修好有中國傳統風味嚟遠已經見到大大個招牌🤓🤓餐廳入面都係好古色古香有啲燈籠鳥籠🏮依家仲有個優惠1930前埋單或者2130後入座全單68折都幾抵食👍🏻👍🏻☕🍏茶芥醬料水果 $25雖然25蚊好似好貴咁但係有超級多醬料 有佢哋自製嘅麻油同埋最好係有佢哋自製已經溝好咗嘅醬料啱曬我呢啲懶人🤗🤗同埋水果好好食由其係🍈蜜瓜真係好甜湯底叫咗鴛鴦鍋 $158🌶紅油同埋🥥純天然椰子湯底(+38)紅油之前已經試過真係好香又辣 😋😋椰子真係有驚喜個湯底有超級多椰子同埋薏米成個湯底好清甜💕💕呢度最好係火鍋配料可以揀半份兩個人食嘅話可以試多啲唔同款🤓🤓🦆極品鵝腸 (半份) $88鵝腸擺盤好靚 份量都幾多肥瘦適中🦐新鮮串串蝦 (半份) $82都幾新鮮 食落爽口彈牙🐮蒙古羊肉 (半份) $68羊肉一啲都唔羶幾好食🌸高原雪花繡球菌 (半份) $68繡球菌口感幾特別 都幾索湯底🦑手打芝士墨魚丸 (半份) $62墨魚丸入面仲有芝士好正🍁珊瑚蚌 (半份) $58珊瑚蚌幾新鮮🐠耗兒魚 (半份) $46第一次見呢款魚 原來
之前已經食過呢間成都老碼頭火鍋🙆🏻🙆🏻🙆🏻

雖然25蚊好似好貴咁但係有超級多醬料 有佢哋自製嘅麻油
同埋最好係有佢哋自製已經溝好咗嘅醬料啱曬我呢啲懶人🤗🤗
同埋水果好好食由其係🍈蜜瓜真係好甜

湯底叫咗鴛鴦鍋 $158
🌶紅油同埋🥥純天然椰子湯底(+38)
紅油之前已經試過真係好香又辣 😋😋

💟冰豆腐 $28
冰豆腐放入辣湯底真係好正好好食

🥤天地一號 $22

2019-04-15 32 瀏覽
一入到店鋪,不得不讚呢度個服務真係好好,一坐底拒就好好招呼同介紹有乜出名可以試下,今次試左鴛鴦鍋湯底,係豬骨同辣味,叫左小辣,已經覺得幾辣,等我逐個逐分享下先,叫左個草原鮮毛肚,姐係黑牛柏葉,滾8秒就食得,好爽口,重有極品手切肥牛一定要試,佢唔係好薄,好有口感同牛味😍手打龍蝦丸,真係有蝦味,唔係講笑😂黑松露牛丸,除咗好香牛肉味同埋少少黑松露香味,好唔錯,韭菜餃同鮮蝦雲吞,兩個字新鮮,仲有叫咗呢度先有嘅紫薯粉,好煙銀同吸晒湯底d精華味道,最後一定要試呢度嘅招牌杞子龍眼菊花蜜,好清甜,又解渴😍會再黎呢
  • 杞子龍眼菊花蜜
  • 爽脆牛黃喉
2019-04-11 33 瀏覽
食過第一次就覺得有驚喜,已經是第二次來食了,朋友第一次黎都覺得很讚!如果在香港,想起重慶的麻辣火鍋味道,就一定要來這裏吃!這裡的環境比較好,設計以中國宮廷風來設計,連廁所音樂都是古典風,店主都算好有心機裝修,座位很闊,格局有點像內地的餐廳,讓人有種不在香港的錯覺。叫左麻辣鴛鴦鍋,因爲這裡的麻辣很地道,就是很辣的意思,所以嗜辣的朋友必須要叫紅油湯底!另外推薦花膠魚翅雞湯,料很足,打邊爐前也可以先喝湯滋補一下啲辣油不停咁樣滾,真係有種地獄既感覺,落一落油鍋即刻辣到醒晒唔係好食得辣嘅朋友記得要叫香港嘅小辣,因為已經都已經好夠辣啦!雪花肥牛整份的肥牛兩個人吃剛好,雪花紋路清晰,油脂剛好!高質~炸午餐肉也是必叫之選,一盤的份量夠4人吃!蛋餃平時好少見,食落都幾好味,推薦!貴州蕨根粉絲覺得很特別所以叫了,有點像韓國粉絲,感覺上比一般粉絲健康!百葉豆腐都係麻辣火鍋必備!醬料吧每位$25 ,除咗有多款醬汁之外,你都有水果任食,不過今次食得好飽,所以只係食咗一轉水果咋~服務態度都好ok,定時定候會過黎加湯,叫人也很快有回應。總括黎講,呢間餐廳比到好好既用餐體驗啊

座位很闊,格局有點像內地的餐廳,讓人有種不在香港的錯覺。

炸午餐肉也是必叫之選,一盤的份量夠4人吃!

蛋餃平時好少見,食落都幾好味,推薦!

百葉豆腐都係麻辣火鍋必備!

2019-04-10 36 瀏覽
今日嚟咗大角咀拔草,試咗一間老碼頭火鍋。一入到去聞到陣陣嘅麻辣味、花椒味,真係令人好興奮!我哋叫咗個澳洲牛面珠燈,其實我都係第一次食架咋,覺得佢啲肥瘦分布均勻,入口即溶,但又有濃郁嘅牛味,真係值得一點!佢個菠菜墨魚滑雖然個樣睇落綠色有啲恐怖,但係其實好鮮甜,既有墨魚嘅鮮甜味,又有菠菜嘅香味,其實真係好好食!呢間火鍋店啲餃子都好出名,我地點左魚皮餃、韭菜餃、白菜餃,真係每一個都10分出色,韭菜餃尤其香甜,一煮好已經聞到韭菜啲香味,正!呢個牛舌就好爽口,同之前講嘅嗰個澳洲牛唔同,牛舌係非常爽脆嘅,同埋佢切得又薄又長,令人食完非常有滿足感!佢啲玉米非常清甜,襯豬骨湯簡直一流!萵筍同埋蓮藕都好爽脆,係非常新鮮嘅食材!
花椒味,真係令人好興奮!
我哋叫咗個澳洲牛面珠燈,

萵筍同埋蓮藕都好爽脆,係非常新鮮嘅食材!
2019-04-04
  • 即炸響鈴
  • 舌尖上的牛舌
  • 萵筍條
  • 響鈴
  • 解辣玫瑰冰粉
2019-04-10 26 瀏覽
講起麻辣火鍋,大家一定諗到要北上食我諗大家都未必知道香港其實都有好多唔錯嘅麻辣火鍋餐廳可以試一試今日呢間成都老火鍋,選擇其實一好多,而且食材都好新鮮我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊係蕃茄湯底,而令一邊就係麻辣湯底我哋其實唔係好食得辣,所以叫咗小辣,但係你見到啲辣椒其實都好多但係真係好好食新鮮鵝腸,一定要試除咗新鮮之外,我仲好欣賞佢嘅擺碟招牌筷子牛肉,好感同平時食肥牛或者先牛肉好唔一樣,都值得一試,不過牛肉本身有少少辣當然唔少得肥牛超級新鮮珊瑚蚌一直都係我嘅至愛,估唔到用麻辣火鍋嚟食一樣咁好食墨魚滑配油炸鬼都係一個好特別嘅配搭,不過油炸鬼落咗火鍋之後就會浸林晒,所以唔好煮咁耐炸魚皮脆卜卜,吸收少少湯汁真係好正鮮榨椰子汁原來係可以解辣!而且佢真係鮮榨,食到粒粒椰肉嫁!
講起麻辣火鍋,大家一定諗到要北上食

今日呢間成都老火鍋,選擇其實一好多,而且食材都好新鮮

我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊係蕃茄湯底,而令一邊就係麻辣湯底
但係真係好好食

新鮮鵝腸,一定要試
除咗新鮮之外,我仲好欣賞佢嘅擺碟

當然唔少得肥牛
超級新鮮
珊瑚蚌一直都係我嘅至愛,估唔到用麻辣火鍋嚟食一樣咁好食

炸魚皮脆卜卜,吸收少少湯汁真係好正

鮮榨椰子汁原來係可以解辣!而且佢真係鮮榨,食到粒粒椰肉嫁!
2019-04-09 42 瀏覽
今日室外溫度29度,今晚我去了呢間火鍋店吃火鍋,係唔係癲咗??唔係呀,首先係之前約咗朋友,而且又估到呢派天氣咁熱。其實喺香港一年四季都可以吃火鍋嘅,見有人怕凍,店員仲拿咗披肩畀客人用吖由於朋友唔係好吃得辣,所以我哋今晚就唔叫麻辣火鍋,而叫咗一個88蚊嘅豬骨湯底,而食材就有82蚊嘅澳州雪花肥牛(好鮮甜,灼30秒就吃得)38蚊嘅糖心芝士魚蛋(流心芝士好得我鍾意)58蚊嘅珊瑚蚌(爽脆可口)還有青菜,魚膘,雲吞等……最最特别嘅係特色小食紅糖糍粑,香甜軟糯,甜而不膩。不愧為全國成都火鍋三強,全國最佳火鍋十強。

最最特别嘅係特色小食紅糖糍粑,香甜軟糯,甜而不膩。
不愧為全國成都火鍋三強,全國最佳火鍋十強。

• 紅糖糍粑
2019-04-08 49 瀏覽
一直都好想黎試下呢間 成都火鍋🍲 終於book左今晚同嗜辣男友1齊黎食我地叫左鴛鴦鍋-花膠雞🐓+紅油-中辣花膠雞湯底好足料;再試左一小啖 麻辣湯底重花椒+指天椒味 夠麻辣 好夠癮侍應服務相當周到 會先問你想要邊款湯底 佢地先預備湯底黎左之後仲會幫你先分湯再拆雞骨 好窩心鵝腸 爽脆 必點A4牛肩胛(半份)切得夠薄, 淥幾淥 即食得, 肉質帶有彈性手打牛筋丸(半份)炸午餐肉 無論係就咁當小食食定當打邊爐配料都唔錯 啖啖肉 食落香口龍蝦🦞肉蝦丸(半份)老友鬼鬼(墨魚滑) (半份)Prime 手切肥牛好重牛味 手切到厚薄適中 正
一直都好想黎試下呢間 成都火鍋🍲

侍應服務相當周到
會先問你想要邊款湯底 佢地先預備
湯底黎左之後仲會幫你先分湯再拆雞骨 好窩心

鵝腸 爽脆 必點

A4牛肩胛(半份)
切得夠薄, 淥幾淥 即食得, 肉質帶有彈性

手打牛筋丸(半份)

炸午餐肉
無論係就咁當小食食定當打邊爐配料都唔錯
啖啖肉 食落香口

龍蝦🦞肉蝦丸(半份)

老友鬼鬼(墨魚滑) (半份)

Prime 手切肥牛
好重牛味 手切到厚薄適中 正

2019-04-08 22 瀏覽
呢間火鍋店嘅裝潢好古色古香,主打正宗四川火鍋😍湯底簡左鴛鴦湯底,分別係成都原味小辣同埋蕃茄湯底。個人覺得成都原味小辣嘅湯底係必點之選,因為果種四川辣真係好正宗👍🏻,有原粒紅辣椒,比較接近麻辣嘅味道,愈食愈過癮🤤如果唔太食得辣嘅你,可以叫店員減少辣椒嘅數量😉除左咁樣之外,餐廳仲有一種名叫老碼頭火鍋秘制香油,呢種醬汁有助減辣,調味料區有詳細說明調較呢個醬汁嘅方法,可以自行去調制,點左呢個秘制香油真係瞬間減小叫火辣嘅感覺🤣蕃茄湯底方面,個人覺得放得太多蔥蒜,有點遮蓋左蕃茄嘅味道。火鍋配料方面好有水準😍,選擇都幾豐富,好多配料都係手打同埋自家製☺️,所以食材好新鮮同埋係真材實料,每一道都唔馬虎🤩。咁多種火鍋配料中最鍾意嘅係鵝腸!鵝腸只需放入湯底十秒就可以食,食落爽口新鮮,比較推薦配搭辣嘅湯底黎食!雪花肥牛都好值得點,雪花散布均勻,牛味夠晒香濃😋!火鍋又點少得配麵食,叫左未試過嘅紫薯寬粉,紫薯味十分濃郁,好似食緊原隻紫薯咁,吸晒d火鍋湯汁好入味!p.s. 19:30前埋單或者21:30後入坐都可以有68折優惠😍都好抵食,叫好多野食埋單都唔貴。好欣賞間餐廳可以掃描QR code用微信點餐,好方便,而
呢間火鍋店嘅裝潢好古色古香,主打正宗四川火鍋😍

p.s. 19:30前埋單或者21:30後入坐都可以有68折優惠😍都好抵食,叫好多野食埋單都唔貴。好欣賞間餐廳可以掃描QR code用微信點餐,好方便,而且用微信點餐或者like Facebook page or IG page會免費送一罐汽水,做齊3樣野就有3罐送啦!
  • 極品鵝腸
  • 紫薯寬粉
  • 雪花肥牛
2019-04-07 25 瀏覽
尋日去左旺角一間好有特色嘅火鍋店食晚餐:成都老碼頭。一入店內,成個感覺好有中國風味,裝飾用品等都有種真係去左成都打邊爐嘅感覺。首先我地選左一個鴛鴦鍋,一個係豬骨,另一個就係紅油。豬骨湯底非常濃郁,紅油就夠晒辣,我地點左中辣啱啱好!之後我哋仲叫咗佢嘅牛頸脊,應該係成差我嘅最愛,牛嘅脂肪同埋瘦肉分布均勻,入口軟綿綿咁好好食,之後上到嚟就係佢嘅炸響鈴,我本身都冇咩期望嘅,但係估唔到佢啲炸響鈴係即炸,簡直係我成世人食過最好食既響鈴卷,係湯底入面輕輕一浸,就即刻攞上嚟食,外軟內脆嘅感覺真係令人興奮!佢嘅玫瑰花冰粉先係經典之中嘅經典,食辣野點可以唔點翻個冰粉降下火,佢入面有山楂同埋西瓜粒,好清甜好冰涼,簡直就係夏天嘅感覺! 整體來講呢間餐廳服務又好,嘢食又高質素!絕對係會再去嘅選擇!
尋日去左旺角一間好有特色嘅火鍋店食晚餐:成都老碼頭。
首先我地選左一個鴛鴦鍋,一個係豬骨,另一個就係紅油。

2019-04-07 21 瀏覽
見到有優惠,所以試試餐廳可以用微信點餐,用微信點餐仲可以有一枝汔水送。鴛鴦鍋,一邊辣,一邊不辣。我們要了成都原味(小辣)和蕃茄湯底。辣味方面,有兩款選擇,香港口味既辣和成都原味,十分體貼,能照顧不吃得太辣的食客。每位須收取25元的茶芥,含醬料費和任食水果,當日有西瓜和哈密瓜。有指引教導如何調出成都火鍋的汁醬。食物方面,整體也不錯。老油鬼鬼,好特別,油炸鬼釀墨魚滑,油炸鬼吸哂湯底,十分入味。老碼頭筷子牛肉必試,喜愛牛肉的調味 。五花肉,肥瘦均勻浸一陣,就食得。肥牛。蛋餃,出面較少看到的一碟配料。
見到有優惠,所以試試

餐廳可以用微信點餐,用微信點餐仲可以有一枝汔水送。

有指引教導如何調出成都火鍋的汁醬。

老碼頭筷子牛肉
必試,喜愛牛肉的調味 。

五花肉,肥瘦均勻
浸一陣,就食得。

肥牛。

蛋餃,出面較少看到的一碟配料。