2019-04-05 146 瀏覽
放半日假過黎呢度附近做facial,再接埋親愛的放工呢個日子真係爽歪歪!由於佢想試呢間火鍋店好耐,所以預先訂座黎呢度食。門面就好古式古香!有個老碼頭牌扁!好有氣勢呢度已經可以用QR code落單,仲會送野飲!由於得兩個人,所以大部份食物都只要半份就夠嚮鈴打邊爐必備!炸得好脆!吸曬湯汁,味道一流!不過如果唔食得辣就唔好喇,真係好刺激!湯底我唔食得辣,所以要一半豬骨湯一半麻辣湯,豬骨湯都幾香,麻辣湯係愈食愈辣,略嫌唔夠香蒙古羊肉有羶味!個羊好岩我食!香香地!而且脂肪同肉分部平均!澳洲雪花肥牛有點普通,其實唔太食到牛的味道珊瑚蚌味道比較淡,要用麻辣湯令到味道豐富,而且唔算新鮮老友鬼鬼蝦膠都彈牙,加埋油炸鬼吸曬汁,係好食蛋餃感覺好得意,蛋香好濃,入面包左少少豬肉!皇帝菜份量好多,都係我鍾意食食咁多肉要食菜平衡下
放半日假過黎呢度附近做facial,再接埋親愛的放工
呢個日子真係爽歪歪!

呢度已經可以用QR code落單,仲會送野飲!

由於得兩個人,所以大部份食物都只要半份就夠

嚮鈴
嚮鈴

湯底
豬骨湯+麻辣湯

蒙古羊肉
有羶味!個羊好岩我食!香香地!而且脂肪同肉分部平均!
蒙古羊肉

澳洲雪花肥牛
有點普通,其實唔太食到牛的味道
澳洲雪花肥牛

珊瑚蚌
味道比較淡,要用麻辣湯令到味道豐富,而且唔算新鮮
珊瑚蚌

老友鬼鬼
蝦膠都彈牙,加埋油炸鬼吸曬汁,係好食
老友鬼鬼

蛋餃
感覺好得意,蛋香好濃,入面包左少少豬肉!

皇帝菜
份量好多,都係我鍾意食
食咁多肉要食菜平衡下
皇帝菜
2019-04-04 29 瀏覽
近排天氣都凍凍地,就特別想打邊爐,喺太子個邊見到一間火鍋好中式嘅感覺,好吸引,於是就黎左食。入到去,環境好闊落,坐得好舒服迎面而來嘅係一股辣椒嘅味,可見呢度都多人加辣不過我驚辣,就叫左最基本嘅蕃茄湯底,都好濃蕃茄味,仲有好多菇,啲菇都好軟好滑好好食叫左份澳洲和牛面珠墩,第一次食牛嘅面珠墩,原來係咁嘅味🤣蘿蔔真係好大份,建議早啲落,咁就可以煲淋啲,啲湯就會吸左入去,好入味仲有白菜餃子份墨魚丸好滑好彈牙西班牙黑毛豬腩肉,好好食,好推介大家叫呢個

入到去,環境好闊落,坐得好舒服

迎面而來嘅係一股辣椒嘅味,可見呢度都多人加辣

叫左份澳洲和牛面珠墩,第一次食牛嘅面珠墩,原來係咁嘅味🤣

仲有白菜餃子

份墨魚丸好滑好彈牙

西班牙黑毛豬腩肉,好好食,好推介大家叫呢個
2019-04-04 50 瀏覽
朋友生日飯🎂我哋兩個都係火鍋愛好者🤣見到網上評語太好決定一試🤩實在令我好有驚喜👍位置都算方便對面馬路就見到顯眼嘅招牌,唔使特登再嘥時間去搵👍裝修好古色古香位置空間較大令人坐得好舒服!我哋叫咗鴛鴦鍋,成都原味小辣同豬骨湯,紅湯加入大量花椒又香又麻超正🤤豬骨湯都好濃郁好清甜!食物種類都較多,最開心有得叫半份😆可以試多啲唔同種類,最怕食唔晒😂日本A4和牛牛頸椎超推介👍食落入口即溶真係超好食。招牌鵝腸🌟滾幾下就食得,爽口彈牙推介👍舌尖上的牛舌😆好特別嘅食法一樣都好好食👍金錢肚一樣好味爽口彈牙,建議唔好滾大耐!秘製香油一定要拎👍本身已經幫你調製好,但小辣對我黎講都有啲辣😂可以冇咁辣之餘仲更加好食😝溫馨提示:如果微信落單可以送一罐汽水,另外七點半離座或九點半入座可獲全單68拆優惠!真心好抵😁同埋服務員服務態度好好👍呢個係令我最開心嘅地方🥰我一定會再幫襯☺️
裝修好古色古香位置空間較大令人坐得好舒服!
日本A4和牛牛頸椎超推介👍食落入口即溶真係超好食。
招牌鵝腸🌟滾幾下就食得,爽口彈牙推介👍
舌尖上的牛舌😆好特別嘅食法一樣都好好食👍
金錢肚一樣好味爽口彈牙,建議唔好滾大耐!
秘製香油一定要拎👍本身已經幫你調製好,
但小辣對我黎講都有啲辣😂可以冇咁辣之餘仲更加好食😝
  • 極品鵝腸
  • 日本A4和牛牛頸椎
2019-04-03 24 瀏覽
今日同來自內地既朋友去食飯,知道佢好鐘意打邊爐,就帶左佢去食成都火鍋,朋友贊不絕口,覺得好正宗!呢度既環境好闊落,坐得好舒服!泰我地叫左豬骨湯底我地叫左好多野食啊!首先有呢個A級五花肉,滾幾滾就食得!呢個手工韮菜餃都好正,落足料,好香!食呢個糖心芝士魚蛋真係要小心睇熱,因為一咬落去啲熱辣辣既芝士漿就會爆哂出黎仲有呢個新鮮既菠菜墨魚滑,好正啊!熟食方面就點左招牌既紅糖糍粑同埋現炸酥肉。紅糖糍粑煙煙韌韌,一試難忘!酥肉就好惹味!仲有甜品壓軸登場,我地點左玫瑰冰粉!
呢度既環境好闊落,坐得好舒服!泰
我地叫左豬骨湯底

我地叫左好多野食啊!
首先有呢個A級五花肉,滾幾滾就食得!

呢個手工韮菜餃都好正,落足料,好香!
仲有呢個新鮮既菠菜墨魚滑,好正啊!
酥肉就好惹味!
仲有甜品壓軸登場,我地點左玫瑰冰粉!
2019-04-03 23 瀏覽
與友人想坐耐啲,揀左有得一唔傾計一路烚下烚下既邊爐。最近吃辣吃上癮,就選了這間成都特色火鍋。先選了趟鴛鴦湯底($158),因友人不太吃辣 ,所以選了豬骨湯 ,另外一款是香港小辣,是為了配合香港人不吃太辣的口味而調配的,細心有加分。推介如下🤤A4和牛牛頸脊($198半份)碌十幾秒就食得,入口 融化,配鮮甜豬骨湯十分 好味! 不過份量不多。滑溜溜鴨血($36半份)如其名非常滑溜!配麻辣湯入味,一流的配搭! 老友鬼鬼($58半份) 油炸鬼配上墨魚滑,有層次的口感,好吃!耗兒魚($46半份)店員推介,淥得耐都唔會過熟,質地依然滑嫩,魚肉下湯後也不會散開其他食物蛋餃($32半份),手切肥牛($82半份),手打龍蝦肉蝦丸($68半份),雲吞($42半份)和紅薯幼粉($32)醬料方面很多選擇,最有特色係有一罐罐麻油倒出來做油碟 另外亦有條配好的成都老碼頭醬油,方便客人不用自己調配。還有生果任食,消解油膩裝潢極具中國特色,環境寬敞,是一大班朋友聚舊的好地方。餐廳有提供圍裙供乘客使用服務非常周到。

推介如下🤤
A4和牛牛頸脊($198半份)

滑溜溜鴨血($36半份)
如其名非常滑溜!配麻辣湯入味,一流的配搭!

老友鬼鬼($58半份)
油炸鬼配上墨魚滑,有層次的口感,好吃!

耗兒魚($46半份)

其他食物

2019-04-02
第一次黎依間食,一入門口服務員好有禮貌好殷勤咁招待,又會主動介紹皇牌食物員工服務:不論是經理、店員、清潔姐姐都真係好有禮貌,真係攞滿分!食物好新鮮,我鐘意食炸響鈴+牛牛+蛋餃+鮮淮山,湯底好香好正宗!🥳當月壽星仲有送一碟牛/豬+一支葡萄酒,價值應該都有二百幾蚊!
2019-03-27
湯底
即炸響鈴
  • 響鈴
2019-03-30 27 瀏覽
是日同阿爸打邊爐撐枱腳,就喺屋企附近開咗一陣子嘅老碼頭火鍋。未食之前都已經知道佢來頭唔少,所以趁佢仲有開業優惠嘅時候試試佢。因為阿爸唔係太食得辣嘅關係,我哋淨係嗌左豬骨湯,一上枱就俾個銅鍋嚇親,真係好大😂湯底有京蔥,鮮菇,火腿,薑同中藥材,味道鮮甜等緊個湯滾嘅時候就去攞醬料,有乾碟同油碟俾大家揀。小食就有脆卜卜嘅黃豆🤤好多配料都有半分選擇,而呢半份嘅鵝腸份量好多😱店員表示若湯底夠滾,只要淥八秒鐘就食得,果然好爽脆!從未食過嘅繡球菌,原來營養價值好高,味道清甜,口感亦爽口,可以一試🤩即炸即叫嘅響鈴,浸完湯之後外淋内脆,毫無油益味,推!店員推介嘅手切肥牛,佢話即係牛小排,有口感,重牛味,好食過普通肥牛好多🤩🤩🤩🤩唔係成日見到嘅蛋餃,有微蛋香,其菜肉餡新鮮呢個老友鬼鬼,即係油炸鬼配墨魚,配搭新奇!手打牛筋丸亦都重牛味,仲有肉汁添!皇帝菜新鮮唔老食完仲有任食水果!
湯底有京蔥,鮮菇,火腿,薑同中藥材,味道鮮甜
即炸即叫嘅響鈴,浸完湯之後外淋内脆,毫無油益味,推!
唔係成日見到嘅蛋餃,有微蛋香,其菜肉餡新鮮
呢個老友鬼鬼,即係油炸鬼配墨魚,配搭新奇!
手打牛筋丸亦都重牛味,仲有肉汁添!
皇帝菜新鮮唔老
食完仲有任食水果!
今晚凌晨突然興起同女友走過黎大角咀食正宗成都打邊爐。因為宵夜時段68折!入到黎仲有四,五桌客人。 醬料費每位$25係出面有各式既調味料,最緊要拎緊係老碼頭麻油啦! 超掛住用蠔油加麻油混合而成油碟。今次呢到竟然可以用微信嚟點餐!不過只限於點餐而不能支援微信付款。宵夜時段會送涼盤一碟有青瓜同埋木耳。今次 叫咗 鴛鴦湯底$158成都麻辣小辣加豬骨。 當油豆腐串放咗落去之後吸曬啲辣汁辣度都真係幾誇張。功夫土豆片切得好薄,擺盤好似朵花甘。皇帝雞件滾咗好耐肉質都仲好滑。蒙古羊肉幾有羊味。紫薯寬粉每次火鍋必點,煙韌qq! 即炸酥肉熱辣香脆,沾乾碟一流。即搾西瓜汁/$58天然但多渣左少許。呢度嘅用料普遍都唔錯。西瓜,哈密瓜都係醬料bar任拎。呢餐兩人共食左600幾。

入到黎仲有四,五桌客人。

醬料費每位$25

今次呢到竟然可以用微信嚟點餐!
不過只限於點餐而不能支援微信付款。

宵夜時段會送涼盤一碟
有青瓜同埋木耳。

今次 叫咗 鴛鴦湯底$158

功夫土豆片切得好薄,擺盤好似朵花甘。
皇帝雞件滾咗好耐肉質都仲好滑。
蒙古羊肉幾有羊味。

紫薯寬粉每次火鍋必點,煙韌qq!

即炸酥肉熱辣香脆,沾乾碟一流。

即搾西瓜汁/$58
天然但多渣左少許。

呢度嘅用料普遍都唔錯。

西瓜,哈密瓜都係醬料bar任拎。

呢餐兩人共食左600幾。
2019-03-23
$300 (宵夜)
  • 酥肉
正宗麻辣火鍋?傳統的香料?內地產的辣椒?告訴你!重點是牛油!有一天經過老碼頭,香味撲鼻,這種香只有在成都才聞的到的正宗麻辣香。終於在今天忍不住要來享受一番 先說最重要的湯底,我絕對推薦麻辣火鍋中的成都辣,如果能吃辣的朋友,一定一定要試成都辣!一般的湯底都是水為主,但絕大部分人都不知道,正宗的一定用牛油,加上香料和干辣椒的 淆煮,香味是絕對忘不了,一口接一口的那種,滿分讚👍👍 服務上也很細心,出菜速度快,侍應有禮貌,侍應人數洽當,隨傳隨到,而且有水果任食,如果有熱毛巾供應就滿分啦(個人認為熱毛巾是火鍋最貼心的設計) 價錢上也算合理,食物的質素很高,雖然份量不多,但每一塊都新鮮精緻,不會有缺陷/變色 整體來說一個高品質的麻辣火鍋,如果有朋友喜歡成都口味的麻辣火鍋,一定要來感受一下
2019-03-19
  • 萵筍條
  • 珊瑚蚌
  • 爽脆牛黃喉
2019-03-21 22 瀏覽
其實本人對於食火鍋真係超級喜歡,差不多香港火鍋店都食咗好多間啊,但呢間火鍋店,確實裝修唔阻服務員態度一流,以火鍋食材嚟計依間都新鮮嘅,我長話短說啦,以我覺得呢間火鍋店價錢貴了少少,因為佢哋嘅食材其實有可能係一啲較平價嘅火鍋店都可能食到,但係呢間火鍋店各方面都做得好好,所以我都覺得係值得一試嘅!
2019-03-19
10 分鐘 (堂食)
今日同朋友慶祝生日,去咗打邊爐。今日又去試一間新嘅火鍋,地點有少少隔涉,喺旺角同大個咗中間,不過過馬路嘅時候,遠處已經見到一個好顯眼嘅招牌,相當易認。餐廳裝修好富有中國特色,天花板上掛上黑色紅色或竹制嘅吊燈,而且牆壁上面仲有一啲龍嘅雕刻壁畫。餐廳好細心,仲提供左圍裙,比食客使用呢。一入到餐廳,已經聞到好香嘅麻辣味道真係未食飯已經食指大動。醬料及水果$25一份呢度醬料係自助形式自取,最特別係水果都可以任食呢。如果打邊爐熱氣之後,就可以食返幾件西瓜,即刻加分。漿料方面,同大陸嘅差唔多,都有好多選擇,亦都有一罐罐嘅麻油,適合一次性做成火鍋醬油呢。餐廳亦都特別調製左一款成都老碼頭醬油,懶人自選。。最欣賞呢度嘅食物,全部都可以揀半份,咁就可以試多幾款。因為時段真係超級抵,因為全部都有六八折。日本—— A4黃牛牛頸脊半份$198 日本—— A4黃牛牛肩胛$188一口牛柳粒半份$82極品手切肥牛半份168紫寬粉$38唐山菜1份$36萵筍片一份$42冰豆腐一份$28手工韭菜餃半份$38龍蝦丸半份$68。首先一讚呢度嘅牛肉都幾多選擇,而且每款都幾新鮮,可能同旺角街市好近嘅關係,食材質素有保證呢。牛魔王朋

醬料及水果$25一份

萵筍片一份$42
冰豆腐一份$28
手工韭菜餃半份$38
龍蝦丸半份$68

牛魔王朋友點左四款牛肉,最驚喜就係手切肥牛,牛味好濃郁,脂肪分布有平均。有嚼勁之之餘又不會過腍。
牛頸脊係第二款最好食嘅牛肉。問是牛頸至牛膊中間的一段肉,這個部位由於郁動較多,肉質細緻結實、肥瘦適中。

萵筍片估唔到賣相咁精緻,排成一朵朵花,視覺上很有驚喜。平時屋企就好怕整萵筍,因為好多功夫,出去打邊爐有得點就非常好啦。

特別一讚係服務態度非常之好。服務員ming同reception嘅靚女態度都好好。
一餐飯除咗食物質素,服務態度都會令整頓晚飯加分不少。
最特別係呢間餐廳仲有專車接送到旺角火車站或者旺角中心,感謝親切友善嘅司機叔叔。
今晚好滿意❤️
2019-03-16 80 瀏覽
呢間系友人介紹,好早就到,店內人客唔算多,坐得幾舒服!有小食及生果免費供應,只要自己出去拎就可以!湯底鴛鴦鍋,一邊系成都小辣、一邊系椰子湯,照顧唔食辣的友人!湯底甚香,辣度可接受,另一邊就有椰子鮮甜味!叫滿一枱食材,豬肉、羊肉、黃喉、凍豆腐、皇帝菜、炸魚皮等!其中鴨血嫩滑,夾麻辣湯絕對無得輸!而牛肉靚仔,肉味濃,再切大塊d會仲好!服務唔錯,下次必再來!
服務唔錯,下次必再來!
聽朋友仔講,旺角有間麻辣火鍋好正,黎到覺得同返大陸食既幾似,無論環境同味道都係。先點一個鴛鴦湯底,因為怕太辣太刺激,所以揀左紅油同豬骨湯。然後就去自己整個油碟,四川人食麻辣火鍋鍾意點麻油同蠔油,聽講係因為可以令食物食落冇咁辣之餘冇咁傷腸胃。點左呢幾款火鍋配料我覺得都唔錯。珊瑚蚌,唔係成日見到,食落夠新鮮爽口,唔洗烚好耐。老友鬼鬼,係墨魚滑釀油炸鬼,油炸鬼索晒d湯口感又幾得意,有兩層不同感覺。紫薯寬粉,雖然食就食唔出有紫薯味,不過口感煙韌既薯粉同麻辣湯真係好夾。瘋狂辣牛肉,平時打邊爐多數食肥牛,呢個有d似滑牛片,但佢外表沾滿乾辣椒,牛肉唔會過韌,辣得過癮。功夫土豆片,呢個係簡單薯仔片,但好考功夫,因為要切到咁薄,食起上黎先會咁爽脆。

點左呢幾款火鍋配料我覺得都唔錯。
珊瑚蚌,唔係成日見到,食落夠新鮮爽口,唔洗烚好耐。
2019-03-10 69 瀏覽
過江龍好多 要揀好既過江龍就唔易 今次無意中揀左e間 因為見到訂座平台做緊45% off 🤣食完認為又真係幾唔錯 服務好好 好細心講解d野食要整幾耐 又不斷幫我地refill drinks 我地叫左小辣同耶子鍋小辣真係唔辣 結果加完辣之後好爽 d料好新鮮 d肉都好靚 有機會一定會再黎
過江龍好多

小辣真係唔辣 結果加完辣之後好爽
d料好新鮮 d肉都好靚
有機會一定會再黎
2019-03-10 75 瀏覽
今日試新火鍋店,係旺角同大角咀附近,樓高兩層,好有派頭。醬料及水果$25一份呢度醬料係自助形式自取,最特別係水果都可以任食呢。日本—— A四黃牛牛頸脊半份$198 日本—— A四黃牛牛肩胛$188紫寬粉$38唐山菜1份$36萵筍片一份$42冰豆腐一份$28手工韭菜餃半份$38龍蝦丸半份$68一口牛柳粒半份$82極品手切肥牛半份168點咗四款牛肉當中,最鍾意就係手切肥牛,牛味好濃郁,脂肪分布有平均。另一個驚喜係紫寬粉,唔需要滾太耐,只需要呈現半透明嘅狀態就可以食得,顏色又靚,味道都唔錯。
今日試新火鍋店,係旺角同大角咀附近,樓高兩層,好有派頭。

醬料及水果$25一份
呢度醬料係自助形式自取,最特別係水果都可以任食呢。

日本—— A四黃牛牛頸脊半份$198
日本—— A四黃牛牛肩胛$188