灣仔既日式餐廳有好多,但係主打或者有提供優質沾麵就比較難搵。灣仔幸屋係其中一間主打沾麵拉麵既餐廳。餐廳係灣仔同金鐘既中間位置,開係街市檔仔橫街旁,入口唔算易搵。雖然時間尚早,但係入座一陣後,好快連單人面壁位都已經坐爆哂,真係好好彩同同事早左一步入座,晏多少少都已經要等位了。.網友推薦,話佢地既沾麵幾出色,所以無懸念下先試佢地既拿手招牌沾麵。餐廳提供兩款常規沾麵同一款期間限定款式,本身見網友大讚佢地既特濃味噌廣島蠔沾麵,話佢地既蠔大隻鮮甜。但睇見佢地既期間限定版本 - 慢煮雞肉好似更健康吸引,所以係最後一刻轉呔。.期間限定版本:鹿兒島赤雞沾麵 (熱) 💲108⭐️4/5只可以講果然冇揀錯。先講雞肉,用左慢煮方法處理,雞肉非常嫩滑。只可惜係得4片,覺得唔多夠喉。沾麵湯頭係濃雞湯,非常濃好夠味,用來點沾面一流。沾麵份量好多掛湯,係我喜歡口感煙韌嘅麵底類別。治麵已經跟咗紫菜同埋溫泉蛋唔使額外再俾錢,呢點值得一讚。.蝦武士 幼麵💲88⭐️3.8/5同事仔話呢個蝦武士拉麵都唔錯,揀咗幼麵軟硬度適中。湯頭都係一樣係好濃郁,好重蝦味,配料亦都有好多櫻花蝦。特別一提係呢間拉麵店提供兩款叉燒配料:包括傳統嘅日
期間限定版本:鹿兒島赤雞沾麵 (熱) 💲108
⭐️4/5
蝦武士 幼麵💲88
⭐️3.8/5
同事仔話呢個蝦武士拉麵都唔錯,揀咗幼麵軟硬度適中。湯頭都係一樣係好濃郁,好重蝦味,配料亦都有好多櫻花蝦。特別一提係呢間拉麵店提供兩款叉燒配料:包括傳統嘅日式叉燒同埋豚角煮,最特別係佢竟然有得雙拼即係一個價錢兩種享受😎。同事話個豚角煮油脂比較重,如果減緊肥嘅朋友可能食返普通叉燒會比較好。拉麵亦都同沾麵一樣有紫菜同埋溫泉蛋,計落呢個價錢都算抵食。
芝麻手羽 💲36
⭐️3.8/5
芝麻手羽我哋擺咗一陣食埋碗拉麵先開始食,雖然唔係熱辣辣,但係估唔到仲幾脆口。芝麻味幾香,四平八穩出品。
總結:對我來講沾麵定拉麵一向都係一個幾難抉擇嘅課題,各有各好。仲要幸屋嘅拉麵同沾麵都有好多款口味,每一次要我做選擇都會幾頭痛。
蝦武士 幼麵
蝦武士 幼麵
2021-09-16 33 瀏覽
><好耐冇食拉麵 揀間近近地就返友人放工餐廳樓底幾高 餐牌都多嘢食鹿兒島赤雞沾麵($108)除咗叉燒都有雞肉嘅選擇沒有沒點脂肪 但肉經慢煮過後非常軟腍輕蘸沾汁調味 用熱鍋裝住就可以保持溫度黑松露元貝赤雞胸湯拉麵($118)拉麵湯底濃度 麵條粗幼 同埋配菜都可以揀多咗黑松露香氣同帶子作配料和風餃子($38)加上木魚碎 蛋黃醬 燒汁 變得好似章魚燒風味羽根餃子 一層薄薄的脆皮同充滿肉汁嘅餡料形成對比吉列廣島蠔($42)裹上炸漿後 圓渾渾外表好吸引咬開次後 蠔汁隨即緩緩流出><><><><><><><><><幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
好耐冇食拉麵 揀間近近地就返友人放工
餐廳樓底幾高 餐牌都多嘢食
鹿兒島赤雞沾麵($108)
除咗叉燒都有雞肉嘅選擇
沒有沒點脂肪 但肉經慢煮過後非常軟腍
輕蘸沾汁調味 用熱鍋裝住就可以保持溫度
黑松露元貝赤雞胸湯拉麵($118)
拉麵湯底濃度 麵條粗幼 同埋配菜都可以揀
多咗黑松露香氣同帶子作配料
和風餃子($38)
加上木魚碎 蛋黃醬 燒汁
變得好似章魚燒風味
羽根餃子 一層薄薄的脆皮
同充滿肉汁嘅餡料形成對比
吉列廣島蠔($42)
裹上炸漿後 圓渾渾外表好吸引
咬開次後 蠔汁隨即緩緩流出
><><><><><><><><><
幸屋
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
2021-09-13 67 瀏覽
🦪味噌廣島蠔💰108-麵條類別:幼麵-軟硬度:正常-湯的濃度:正常-濃香油:濃-叉燒選擇:御屋-青蔥:無-椰菜:正常飲品:白桃梳打🍑店家貼心的將沾麵和湯分開上,還會附上吃法參考,沾麵真的很好吃!必點!湯才是這碗麵的重點,超濃的香味,而且湯的濃度是相當掛麵!🦐蝦武士💰88-麵條類別:幼麵-軟硬度:正常-湯的濃度:正常-濃香油:正常-叉燒選擇:BBQ叉燒-青蔥:正常-椰菜:正常飲品:菠蘿蘆薈🍍麵條很有彈度,叉燒是厚切的,誠意滿滿,份量很大,也是不錯之選!汁煮牛舌💰32牛舌煮得相當軟身,和吃牛雜的感覺很像,汁煮的很入味,蘿蔔也是一口份量!芝麻手羽💰36外酥內嫩的芝麻雞翅,比普通要好吃些,小吃做得也是很不錯的👍🏻
🦪味噌廣島蠔💰108

汁煮牛舌💰32
芝麻手羽💰36
2021-09-10
2021-09-10 63 瀏覽
諗住一個人快食, 途經「幸屋」見無人等緊位就同位阿姐既侍應攞位, 佢表示而家無位你要等一等, 咁我就出返門口等。當時已經有4個人睇緊餐牌, 隨後再同阿姐表示4位, 咁都一樣啦, 佢都表示未有位要等。 之後有兩個客人走左, 阿姐都無叫我同另外4位客人入去, 直到有一pair男女詢問o個4個人係咪排隊等緊位, 佢地就話侍應話有2個位喎你問下啦, 之後女方問阿姐, 阿姐就叫佢排隊等位。唔夠兩分鐘, 阿姐就叫呢一pair人入去, 我就上前問阿姐:我係咪只可以等一人既位? (想表達比佢知我等先過佢地), 阿姐再答: 未有位喎, 1個都要等等呀。 咁我就再等多一陣, 之後再有兩個客人走左, 阿姐出黎問個4個人你地會唔會分開坐? 唔會的話不如坐住等。 我呢個時候先意會到, 原來對佢地黎講單人既客並唔係客, 有枱都唔會比你, 只會無視你。所以我最後係無等到, 仲會從此BLACK LIST佢地。
2021-09-08 36 瀏覽
收工去電腦城買野,順道嚟食餐日本菜作晚餐。餐廳樓底幾高,裝潢充滿日本風味。餐牌主要以拉麵為主,亦會有沾麵、丼飯同埋小食,都幾豐富。芝麻手羽炸雞全翼都幾大隻,香脆既雞皮上曬上白芝麻,肉質仲帶少少油份,唔會太乾身。特濃魚介醬油沾麵湯底既魚介味道好濃郁。揀左冷麵作麵底,夾起並放入濃湯沾一下再放入口,可同時感受到涼快既冷麵同埋熱辣辣既濃湯,個口感真係一流。配菜則有叉燒、溏心蛋、木耳、荀等等。叉燒雖未至於入口即溶,但就幾肥美。溏心蛋既流心程度剛剛好。
特濃魚介醬油沾麵
2021-09-07 117 瀏覽
@yukihouseco 𝙢𝙖𝙮 𝙗𝙚 𝙠𝙣𝙤𝙬𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙞𝙩'𝙨 𝙩𝙨𝙪𝙠𝙚𝙢𝙚𝙣, 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙗𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙩𝙤𝙣𝙜𝙪𝙚 𝙞𝙨 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙖𝙣 𝙖𝙢𝙖𝙯𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙞𝙨𝙝! 𝙞𝙩'𝙨 𝙨𝙤 𝙩𝙚𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙩 𝙖𝙡𝙢𝙤𝙨𝙩 𝙢𝙚𝙡𝙩 𝙞𝙣 𝙢𝙮 𝙢𝙤𝙪𝙩𝙝😋.最近都算係對沾麵上左癮,今日黎左試灣仔呢間好多人大推既巷仔沾麵,廣島蠔沾麵一上枱即刻嘩左聲,啲配料勁多而且三隻蠔都漲卜卜,味噌湯用熱鍋上食到最尾都熱辣辣,而且佢既麵條完全係中哂我口味,粗身彈牙有嚼勁同埋掛湯力高,咬落仲有啲小麥香添!可惜湯底麻麻,似係落左粉而去做到果種濃稠既感覺~ 鰻魚丼同和風餃子都好難出錯,反而汁煮牛舌幾有驚喜,角切牛舌經炆煮後入口軟稔,仲索哂白蘿蔔同紅蘿蔔既鮮甜味,好有日式居酒屋既味道!
鰻魚丼
汁煮牛舌
汁煮牛舌
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
黑松露元貝赤雞胸湯拉麵,黑松露味道濃郁,元貝口感厚肉,味道鮮甜,赤雞胸肉質鮮嫩;配菜包括有溏心蛋、火箭菜、洋蔥、木耳、椰菜、紫菜、青蔥、芝麻;幼麵口感爽滑。特濃味噌廣島蠔沾麵,粗麵軟硬度正常、湯的濃度正常、濃香油正常、青蔥多、椰菜多;特濃味噌湯底,味道濃郁,咸度適中;廣島蠔肉質肥美,味道鮮甜;配菜包括有溏心蛋、酸筍、洋蔥、木耳、椰菜、紫菜、青蔥、芝麻;粗麵口感煙韌,容易掛湯。軟殼蟹沙律,原隻軟殼蟹肉質肥美,蟹黃、蟹肉味道鮮甜,沙律菜包括有火箭菜、洋蔥、生菜、車厘茄、粟米,配以白蘿蔔蓉醋汁食用,食落好清爽。炸雞,即叫即炸,口感外香脆內嫩滑,肉汁飽滿,配以美乃滋食用,味道更佳。配菜及醬料,包括有醃辣豆芽、七味粉、白醋、辣椒油。

配菜及醬料,包括有醃辣豆芽、七味粉、白醋、辣椒油。
  • 味噌廣島蠔沾麵
  • 炸雞
  • 軟殼蟹沙律
2021-09-02 27 瀏覽
今日同屋企人黎左e間日式小店,店外掛住日式燈籠,同埋店舖個樓底都好高,有日式嘅居酒屋裝修☺️入座後店員好快奉上熱茶😍睇下餐牌先,價錢都唔貴😆種類以拉麵同丼飯為主,當然都仲有小食喇😋我地揀左以下:🌸蟹籽沙律口感青瓜絲新鮮爽脆,與蟹籽同蟹柳絲拌勻後味道有提升,都幾開胃😍🌸汁煮牛舌牛舌煮得好入味,個汁甜甜地仲有少少蘿蔔☺️🌸蝦武士湯底有濃濃嘅蝦味,好鮮甜,店家仲加左蝦花蝦😍拉麵條條都掛到湯,軟硬適中👍🏻叉燒我地揀左幸屋🥰叉燒肥瘦岩岩好,入口有溶化嘅感覺😋仲有糖心蛋🤓🤓味道好好🤩🌸燒牛丼燒牛肉份量都幾多😎牛肉用左燒汁醃過,燒得剛好😍仲唔會肥👍🏻配埋飯一齊食,口感一流,入面仲配左菜同糖心蛋添👏🏻🥳

🌸蟹籽沙律

🌸汁煮牛舌

牛舌煮得好入味,個汁甜甜地仲有少少蘿蔔☺️

🌸蝦武士

🌸燒牛丼

2021-08-27 74 瀏覽
行過呢間日式風格嘅鋪頭比佢menu嘅沾麵吸引左決定試下,兩個人叫左一個鹿兒島赤雞沾麵($108)同一個黑武士黑蒜油叉燒拉麵($83),加咗$20叫咗一客汁煮牛舌小食同飲品。牛舌小食份量足夠同非常入味,值得一試。赤雞沾麵就非常驚喜,魚介湯味道非常濃郁,麵條質地彈牙有咬口,成個麵食完都唔會覺得膩,十分推薦大家試下。黑蒜油拉麵就普通啲,但叉燒份量好多,黑蒜油湯底味道特別又唔會太咸,會再嚟試吓其他湯麵。
2021-08-27 37 瀏覽
灣仔大街小巷都有好多食店,今次又去機利臣街搵食,發現到一間都幾多人幫襯嘅拉麵店!💚 海老蝦味噌拉麵鹹蝦味幾濃厚,拉麵硬度幾適中,最有趣係叉燒可以叫普通叉燒、豚角煮(豬腩肉),或者Mix!普通叉燒比較薄切,豚角煮就係厚切,肥膏位好有油香,但食落反而無油膩感同豬羶味。💚 特濃魚介醬油沾麵(冷)好推介佢哋嘅沾麵!魚介味超濃之外,冷麵一沾落去果下仲勁掛湯,建議沾麵可以配豚角煮,因為沾麵相對無咁油膩,層次感會再多啲。另外沾麵湯仲可以免費加一次湯,真係好抵食!💚 蟹籽沙律、和風餃子蟹籽沙律好足料,蟹柳同蟹籽都唔少,而和風餃子煎得都幾香,無話好油好老咁。味道: 🌕🌕🌕🌖🌑服務: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑------------📍 幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖------------#tiufufoodie在灣仔 #hkfood #hkiger #hkfoodie #hkfoodlover #食到灣仔 #灣仔美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkig #hkigfoodie #美食 #相機食先 #週末好去處 #香港好去

💚 海老蝦味噌拉麵

💚 特濃魚介醬油沾麵(冷)

💚 蟹籽沙律、和風餃子

味道: 🌕🌕🌕🌖🌑
服務: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑

------------
📍 幸屋
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
------------

#tiufufoodie在灣仔 #hkfood #hkiger #hkfoodie #hkfoodlover #食到灣仔 #灣仔美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkig #hkigfoodie #美食 #相機食先 #週末好去處 #香港好去處 #拍拖好去處 #日式料理 #好食日本菜 #拉麵 #沾味 #好食拉麵 #日本拉麵 #豚肉 #和風
話說收工後很想吃拉麵🍜,所以就拉了朋友陪我到位於灣仔的🇯🇵日本餐廳。進店之後,已覺得餐廳很有日本風味,吊燈和貼滿了日式海報,感覺很別緻。之後我們就在點餐紙揀選想吃的菜式:🥢冷豆腐 $32先來一客冷豆腐作前菜,豆腐上鋪了木魚絲、蔥,配上秘製醬油,與豆腐很匹配,冷冷的感覺吃得暢快。🐓芝麻手羽 $36芝麻手羽相當驚喜,炸香的外層,配上嫩滑的雞肉,加上芝麻香,相當入味,下次來也要必吃這個。🐟特濃魚介醬油沾麵 (熱) $98之前已聞說過沾麵相當聞名,石鍋上放滿特濃魚介醬油,濃濃的湯配上軟硬適中的麵,也相當入味。麵內配料極豐富,有椰菜、木耳、蔥、溏心蛋、荀、叉燒、紫菜、洋蔥,叉燒半肥瘦剛剛好,加上檸檬提味,有畫龍點睛之用,而且麵量也有很多呢!🦪特濃味噌廣島蠔沾麵 (熱)$108配料方面與之前那碗大致相同,不同的是味噌味很濃 ,而沾麵很有蠔味,加上蠔相當飽滿,絕不馬虎,是驚喜之作!整體來說,沾麵份量多、足料,小食方面也有驚喜,下次想試試其他拉麵!🤪

🥢冷豆腐 $32

🐓芝麻手羽 $36

🐟特濃魚介醬油沾麵 (熱) $98

🦪特濃味噌廣島蠔沾麵 (熱)$108

• 特濃魚介醬油沾麵
  • 芝麻雞翼
2021-08-13 372 瀏覽
🍜拉麵定沾麵?🍜推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍唔准諗即刻答:拉麵定沾麵?粗麵定幼麵?軟定硬?難得屋企人夾到時間就一齊食返餐,好幾次經過但又無食過,今次就試吓啦。位置近灣仔三角教堂,即循道衛理聯合教會向皇后大道東方向。🍜鹿兒島赤雞沾麵HKD108✨慢煮雞肉食落嫰滑,配料有1隻溏心蛋、黑木耳、竹筍等。沾麵湯底味道濃厚,粗麵食落彈牙且掛湯。真係好飽~🍜特濃味噌廣島蠔沾麵HKD108✨廣島蠔有3粒,食落鮮甜肥美。配料有半隻溏心蛋,其他大致相同。特濃味噌湯掛湯一流,食完好滿足!🥟和風餃子HKD38/6隻✨日式餃子外層有脆脆,食落皮薄有肉汁。🐥芝麻手羽HKD36/2隻✨炸得酥脆內層juicy~總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️🤍.··🏠幸屋 (灣仔)📍灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
🍜拉麵定沾麵?🍜
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

唔准諗即刻答:拉麵定沾麵?粗麵定幼麵?軟定硬?

🍜鹿兒島赤雞沾麵HKD108

🍜特濃味噌廣島蠔沾麵HKD108

🥟和風餃子HKD38/6隻
✨日式餃子外層有脆脆,食落皮薄有肉汁。

🐥芝麻手羽HKD36/2隻
✨炸得酥脆內層juicy~

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🏠幸屋 (灣仔)
📍灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
  • 和風餃子
  • 鹿兒島赤雞沾麵
  • 芝麻手羽
2021-08-13 63 瀏覽
以前港島番工就成日會黎灣仔附近食lunch,轉左去九龍番工之後真係少左好多黎,特登收工過海黎搵下失落左嘅味道。以前黎幸屋,一直都係食拉麵,完全唔知有沾麵食。重口味朋友當然就心思思想試下佢個沾麵有幾重口味啦,仲要有唔係魚介湯而有味噌湯底嘅,應該幾合口味嘅。佢張落單紙有少少令我誤會左,以為廣島蠔沾麵都會有叉燒,點知原來只有廣島蠔。無損雅興,廣島蠔都係好野黎嘅!沾麵湯底係香口,我無揀到最濃嘅選擇,已經夠晒香濃。味噌味無我想像中咁突出,佢係有少少淡淡地滲入魚介湯咁樣嘅,呢個混合味道係幾好。另外真係要一讚兩位店員,全間鋪廿幾個人,仲要理埋幾個外賣平台甚至walk in走黎買外賣嘅客人,好似千手觀音咁樣,辛苦晒!
2021-08-11
特濃魚介醬油沾拉麵,拉麵點左熱食,非常豐富,上菜時魚介湯仲滾緊,湯超級濃郁,拉麵沾上湯好香,調味亦好,拉麵有點彈性。醬燒牛肉丼,牛肉大塊,厚度適中,肉質嫩,雞蛋半糖心,用日本珍珠米粒非常高質。和風餃子上面有一層香口薄脆,連埋餃子食,又脆又軟,口感豐富,餃子本身煎得非常適中,唔會燶底。多春魚,外皮唔係普通麵粉,係好似魷魚片零食咁,包住多春魚再炸,好有特色。餐廳樓底高,裝潢都好有日式風味,雖然位於橫街但都有好多客人捧場。

• 和風餃子
  • 醬燒牛肉丼
2021-08-09 88 瀏覽
去開灣仔睇玩具,見時間尚早就食個Early Dinner,上網見到呢間餐廳喺附近就試下佢。門口有唔同嘅日式裝飾,裡面都幾和風,似足居酒屋。餐牌有拉麵、丼、小食等等,價格都親民。味噌廣島蠔沾麵 $108配料好豐富,有黑木耳、洋蔥、竹筍、蔥等等,而主角廣島蠔都有四隻,每隻有蠔味又飽滿。湯頭有濃厚味噌味,而且麵條相當掛湯,仲有半隻溏心蛋,食完好飽!燒牛丼 $93睇落細細碗,其實有好多片牛肉,牛肉燒得剛剛好,戳破溫泉蛋,牛肉軟腍中帶蛋香,鍾意食牛嘅要試。和風餃子 $38係有層脆脆嘅日式餃子,一份都有6隻,一口咬下有肉汁。炸雞 $38一份有3件,炸至熱辣辣上桌,每件都好香口。餐牌

味噌廣島蠔沾麵

味噌廣島蠔沾麵 $108

燒牛丼

燒牛丼 $93

和風餃子 $38
係有層脆脆嘅日式餃子,一份都有6隻,一口咬下有肉汁。

炸雞 $38
一份有3件,炸至熱辣辣上桌,每件都好香口。

餐牌
燒牛丼