2021-07-10 34 瀏覽
第二次遠到來灣仔光顧。這次下午茶時段來,人客不多,感覺休閑多了。店子小,食物選擇不算多,但我反而喜歡它的專注,追求質量比數量重要。男友喜歡它的豚角煮,超大舊的。我喜歡它的環境及日式佈置。這個時段來談談天挺好的。晚間比較熱鬧,有時顧客談得興起,的確有點吵。

晚間比較熱鬧,有時顧客談得興起,的確有點吵。
2021-07-09 46 瀏覽
幸屋 - 親民拉麵小屋今日介紹一間位於灣仔的日本餐廳,雖然位置不起眼,但內裏的裝潢有一種溫馨暖意的感覺,柔和的燈光加上木桌椅,很地道的一間拉麵小屋。蟹柳蟹籽沙律爽口的青瓜絲加上蟹柳絲和蟹籽,和滿滿的日式沙律醬。芝麻雞翼炸得香脆有底味的芝麻雞翼。金武士豚骨拉麵、黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵拉麵的款式眾多,而且可以按自己的喜好選擇拉麵的粗幼度、湯底的濃度等等。點了金武士和黑武士,金武士有濃郁的豚骨湯味,黑武士則有濃厚的山藥味,但完全吃不出藥材味,兩者也配有溏心蛋,叉燒選了御屋,包括有日式叉燒片和豚角煮。
幸屋 - 親民拉麵小屋

蟹柳蟹籽沙律
爽口的青瓜絲加上蟹柳絲和蟹籽,和滿滿的日式沙律醬。

芝麻雞翼
炸得香脆有底味的芝麻雞翼。

金武士豚骨拉麵、黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
2021-07-07 40 瀏覽
今日同friend經過灣仔幸屋,諗住好久冇食拉麵,就決定在呢間吃。店裡有座位也有卡座,生意好好,睇嚟我哋選擇應該唔會錯。服務員態度好好,我哋一落座即刻送上一杯熱水和煎茶茶包。friend鐘意食辣,嗌左赤武士辛味拉麵,3等辣。麵好彈牙,湯底夠辣夠勁。成粒日本流心蛋,加埋辣味,friend話好好食。豚角煮好大舊,肥瘦相間好嫩唔會油膩。我嗌左醬燒牛肉丼,牛肉好多塊,又大,鋪滿整碗飯上,而且醬燒味好正,牛肉又煙韌,有嚼勁。日本溏心蛋,蛋黃好金黃。日本米又香甜。好抵食。小食有芝麻手羽,皮脆肉嫩,表面散滿芝麻,香味十足。吉列廣島蠔,外脆內暖,蠔子肥美。好正。
2021-07-04 49 瀏覽
今日搵到呢間好多正評嘅拉麵店餐廳唔算大 但樓底好高 裝修仲好日式入到去有少少去咗日本嘅錯覺黑松露元貝赤雞胸湯拉 ($118)呢款主餐牌冇 我估應該係期間限定慢煮赤雞胸肉比較瘦 但亦唔會柴配料幾豐富 除咗主角大大粒元貝之外仲有成隻糖心蛋 梛菜 黑木耳絲 洋蔥條特濃味噌廣島蠔沾麵 ($108)沾麵汁有驚喜 加入咗蠔味唔會過鹹主角三隻廣島蠔 鮮味又飽滿沾麵好掛湯 每啖都充滿廣島蠔味不過我地坐風口位  過一陣個沾汁已經凍哂芝麻手羽 ($36)雞翼新鮮炸起 皮脆肉嫩面頭有白芝麻粒零舍香口
今日搵到呢間好多正評嘅拉麵店
餐廳唔算大 但樓底好高 裝修仲好日式
入到去有少少去咗日本嘅錯覺
黑松露元貝赤雞胸湯拉 ($118)
呢款主餐牌冇 我估應該係期間限定
慢煮赤雞胸肉比較瘦 但亦唔會柴
配料幾豐富 除咗主角大大粒元貝之外
仲有成隻糖心蛋 梛菜 黑木耳絲 洋蔥條
特濃味噌廣島蠔沾麵 ($108)
沾麵汁有驚喜 加入咗蠔味唔會過鹹
主角三隻廣島蠔 鮮味又飽滿
沾麵好掛湯 每啖都充滿廣島蠔味
不過我地坐風口位  過一陣個沾汁已經凍哂
芝麻手羽 ($36)
雞翼新鮮炸起 皮脆肉嫩
面頭有白芝麻粒零舍香口
2021-07-03
2021-06-28 51 瀏覽
今日係同朋友黎到港島搵下有冇d隱世小店,估唔到真係比我地搵到呢間咁好味既日式拉麵店。我自己最先要讚係佢個 和風餃子 6隻 38蚊佢煎完大大片咁上,外觀已經贏哂,同埋佢既內在亦都唔差,配料好足大大隻。我自己叫左個黑松露元貝赤雞胸湯拉麵 都係118蚊佢既湯底好濃,我到而家仲好回味佢既大大隻元貝,真係唔係講笑,鮮到不得了。不過可能因為湯底本身太鮮太濃,黑松露都有少少食唔出。特濃味噌廣島蠔沾麵 108蚊大大粒蠔好足料好新鮮,特濃既湯底更加要讚啦。

我自己最先要讚係佢個 和風餃子 6隻 38蚊

我自己叫左個黑松露元貝赤雞胸湯拉麵 都係118蚊

特濃味噌廣島蠔沾麵 108蚊
大大粒蠔好足料好新鮮,特濃既湯底更加要讚啦。
2021-06-27 74 瀏覽
收工跟同事在附近吃晚餐,見到這間拉面店位置雖然不太好,但都客似雲來要排隊等候,於是就決定嘗試一下。我們點了:鰻魚丼、魚介醬油沾面、炸雞和燒多春魚。鰻魚丼:味道介乎在中等和中下水平之間,味道正常,沒有什麼特別之處,份量倒是挺大的,飽腹還好,屬於不過不失的水准;魚介醬油沾面:雖然選了幼面,但面條都幾粗,不過軟硬度OK,叉燒等配料味道唔錯,可能我個人口味問題,湯汁的味道感覺挺濃厚,所以最後是飲不下那碗濃湯的,同樣份量都是大大份的,總體而言算唔錯!炸雞:與我相像中的“炸”雞有很大出入,一咬之下完全唔鬆脆香口,反而有點軟冧冧的,肉質口感都是一般,令人失望!燒多春魚:這個反而讓我感覺有點驚喜,外面的魚身酥脆,里面的魚肉清甜鮮美,咬下去的時候可以清楚感受得到魚肚子里那一包魚籽一粒粒的咬口。雖然外表有點嚇人(條魚一臉死不瞑目的樣子),但味道真心不錯,值得推介!總括而言,這是一間不過不失,正常水准的拉面店!
收工跟同事在附近吃晚餐,
我們點了:鰻魚丼、魚介醬油沾面、炸雞和燒多春魚。

總括而言,這是一間不過不失,正常水准的拉面店!
2021-06-26
5 分鐘 (堂食)
2021-06-27 50 瀏覽
今日,我哋經過一條小行仔,見到間日本野,門面似居酒屋,而鋪頭入面坐滿曬食客,好Full。我哋都唔想再行,就決定食呢間。😝我哋係門口等一陣,都唔係等咗好耐,店員好有禮貌咁安排到我哋入座高枱,同時奉上一杯水及煎茶茶包。店員服務及態度超Nice,讚👍蒲燒鰻魚丼🍚:鰻魚食落好肥美好Juicy。最最最重要係大部份嘅骨已經處理好,食落口係無嘜骨。😻再加上溫泉蛋及甜甜地嘅蒲燒鰻魚汁,撈飯一流,好滿足。🥰特濃魚介醬油沾麵🍜: 揀咗熱沾麵,個人認為要熱辣辣咁食先之好味。😙 店員話叉燒瘦啲,而豚角煮就肥啲,最後揀咗叉燒。我揀咗幼麵,食落麵條軟硬適中及非常掛湯,食到濃濃嘅魚介味。😋 最後當然要叫店員加熱湯,飲埋嗰熱湯。🤩炸雞🐓:外層香脆,雞肉滑嫩,一啲都唔油膩,食到停唔到口。🤤燒多春魚🐟:燒到好香脆,連骨都脆卜卜,好好味😍

炸雞🐓:外層香脆,雞肉滑嫩,一啲都唔油膩,食到停唔到口。🤤

燒多春魚🐟:燒到好香脆,連骨都脆卜卜,好好味😍
2021-06-25
2021-06-24 41 瀏覽
好耐冇食拉麵,今日放工同同事去咗公司附近喺灣仔嘅一間拉麵舖食沾麵~餐廳嘅裝修都幾靚, 典型日式風格, 樓底都好高我哋嗌咗兩款沾麵,兩份小食魚介豚骨沾麵:面底有凍同熱選擇,配菜有溫泉蛋, 荀,洋蔥,蔥花,紫菜同叉燒, 魚介味道濃郁, 面質都好彈牙,好好味鹿兒島赤雞沾麵:呢款沾麵用慢煮雞胸肉代替一般嘅叉燒,係坊間少食到嘅配菜, 食落嫩滑,有雞肉嘅鮮甜, 沾麵湯底係好濃嘅雞湯, 比魚介清淡一些, 啱曬冇咁重口味嘅朋友和風餃子:典型嘅日式煎餃子底部有好香脆嘅面皮底, 食落除咗香口之外餃子入面都有肉汁, 又驚喜蟹子沙律:味道冇乜特別,但食得出店家用嘅青瓜絲好新鮮

餐廳嘅裝修都幾靚, 典型日式風格, 樓底都好高

我哋嗌咗兩款沾麵,兩份小食

蟹子沙律:味道冇乜特別,但食得出店家用嘅青瓜絲好新鮮
2021-06-23 44 瀏覽
呢日happy friday,放工之後就同朋友去左灣仔呢間拉麵店食dinner,呢間餐廳既感覺好和風,好似去左日本咁。打開餐牌,見到入面有好多選擇,拉麵、沾麵同丼飯都有。我地點左個特濃味噌廣島蠔沾麵,麵上面有幾隻大大隻而又新鮮既廣島蠔,沾麵既口感彈牙,將佢浸入濃郁既湯汁入面再食,超好味。另外,我地亦都點左個燒鳥丼,啲雞肉燒到好香,而且都幾嫩滑,其他配菜都幾多。小食點左和風餃子,$38蚊有好多件,抵食。仲有惹味既燒雞皮。
打開餐牌,見到入面有好多選擇,拉麵、沾麵同丼飯都有。
小食點左和風餃子,$38蚊有好多件,抵食。
仲有惹味既燒雞皮。
2021-06-19 58 瀏覽
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝔽𝕣𝕚𝕕𝕒𝕪 去到灣仔利東街附近的日式居酒屋🏮當然要食碗拉麵啦🍜睇睇餐牌, 選擇都幾多, 除咗拉麵, 仲有沾麵, 定食, 丼, 仲有好多小食。我哋order咗2款唔同嘅麵, 仲加2個小食。🍜黑松露元貝赤雞胸湯拉麵- 第一次食拉麵配雞胸, 估唔到咁好食, 雞胸好滑, 湯底濃而不鹹, 黑松露味就淡咗啲, 呢款拉麵唔係主餐牌, 要試就要快。🍜特濃味噌廣島蠔沾麵- 本人係鍾情沾麵, 但通常都係好鹹, 預咗要加湯嘅心態去試就冇輸, 但嚟碗麵, 味道啱啱好, 湯底有層次感, 廣島蠔鮮味夠, 好滿足。芝麻手羽- 即叫即整, 脆口。汁煮牛舌- 蘿蔔甜味重, 牛舌入味, 甜甜的。整體都唔錯, 雖然係小店, 但空間感足夠, 坐得舒服, 店員友善, 服務好, 價錢實惠, 會再去。
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝔽𝕣𝕚𝕕𝕒𝕪
去到灣仔利東街附近的日式居酒屋🏮
當然要食碗拉麵啦🍜

我哋order咗2款唔同嘅麵, 仲加2個小食。

🍜黑松露元貝赤雞胸湯拉麵

🍜特濃味噌廣島蠔沾麵

芝麻手羽
- 即叫即整, 脆口。

汁煮牛舌
- 蘿蔔甜味重, 牛舌入味, 甜甜的。

2021-06-10
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
看完OpenRice 試吓入來環境不錯 座位間距夠 溫度適中叫了 1.特濃味噌廣島蠔沾麵(冷底)$108麵質煙靭、材料豐富、湯底Good 及 夠濃廣島蠔則一般2.鰻魚飯(附溫泉蛋)$93送來時連碗同材料好熱(印象分高啲)鰻魚份量夠葱夠多、香,與鰻魚及溫泉蛋混在一起好味道以上皆有+$20 有小食及飲品小食要多春魚 新鮮炸起 夠香脆比起一般店舖嘅做得更好 份量及味道👍店員雖有鄉音 但有禮貌及服務態度👍這才是最重要整體而言 係值得一試
看完OpenRice 試吓
入來環境不錯 座位間距夠 溫度適中

叫了
1.特濃味噌廣島蠔沾麵(冷底)$108
麵質煙靭、材料豐富、
湯底Good 及 夠濃
廣島蠔則一般

2.鰻魚飯(附溫泉蛋)$93
送來時
連碗同材料好熱(印象分高啲)
鰻魚份量夠
葱夠多、香,與鰻魚及溫泉蛋混在一起
好味道

但有禮貌及服務態度👍
這才是最重要

整體而言 係值得一試

2021-06-18
15 分鐘 (堂食)
  • 蒲燒鰻魚丼
2021-06-10 216 瀏覽
今天下班後相約朋友在公司附近吃晚飯,來到這間在後街的日式居酒屋小店,所以便試一試餐廳有極高樓底,空間感十足餐廳的拉麵和丼飯都可以根據自己的喜好來點,十分貼心鰻魚丼 - 鰻魚有兩大塊,溏心蛋也有一隻,十分足料鰻魚沒有碎骨,十分入味!配了鰻魚汁來混飯吃,令人吃不停口黑武士 - 即是黑蒜湯底拉麵,選了豚角煮和叉燒,可以滿足我吃晒兩款的願望豚角煮肥瘦均勻,肉質鮮嫩叉燒有入口即溶的感覺,配著拉麵吃是絕配汁煮牛舌 - 牛舌爽口彈牙,也十分入味和風餃子 - 這個餃子十分有驚喜!外皮煎風十分香脆,餡料滿滿的這間居酒屋的食物質素很有驚喜,環境舒適,值得再來

餐廳有極高樓底,空間感十足

餐廳的拉麵和丼飯都可以根據自己的喜好來點,十分貼心
鰻魚丼

鰻魚丼 - 鰻魚有兩大塊,溏心蛋也有一隻,十分足料
鰻魚丼

鰻魚沒有碎骨,十分入味!配了鰻魚汁來混飯吃,令人吃不停口

黑武士

豚角煮肥瘦均勻,肉質鮮嫩
黑武士

叉燒有入口即溶的感覺,配著拉麵吃是絕配
汁煮牛舌

汁煮牛舌 - 牛舌爽口彈牙,也十分入味
和風餃子

這間居酒屋的食物質素很有驚喜,環境舒適,值得再來
2021-06-10 51 瀏覽
好耐冇食日本野啦,今日行完街就去到灣仔人氣拉麵店—幸屋💪🏻.原來出左幾款新拉麵,我地就叫左嚟試下啦!首先係赤雞沾麵❤️沾麵湯十分濃郁!加上極掛湯嘅又好有咬口的拉麵一齊食剛剛好🥰 配料都好豐富,有好腍又健康嘅赤雞👅👅仲有流心蛋添😎.另一碗就嗌左黑松露元貝赤雞拉麵🍜 撈好後湯底好重黑松露味,同時亦好鮮味!麵底係幼款,同樣咁煙韌👍🏻👍🏻 .小食嗌左汁煮牛舌👅 味道好日式,牛舌亦好彈牙😇.另一款叫左炸雞🍗正常發揮又唔太油嘅😌#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
好耐冇食日本野啦,今日行完街就去到灣仔人氣拉麵店—幸屋💪🏻

原來出左幾款新拉麵,我地就叫左嚟試下啦!首先係赤雞沾麵❤️
仲有流心蛋添😎

另一碗就嗌左黑松露元貝赤雞拉麵🍜
小食嗌左汁煮牛舌👅 味道好日式,牛舌亦好彈牙😇

另一款叫左炸雞🍗正常發揮又唔太油嘅😌

2021-06-08 52 瀏覽
拉麵就經常食😛 但係其實我好少食沾麵🤭 因為我好怕太濃郁嘅湯會食到好滯🥲 但係男朋友想食沾麵就黎左呢一間位於灣仔嘅幸屋😍我哋5:30左右嚟到,餐廳啱啱落完場🤓 所以唔使等位就可以入座特濃味增廣島蠔沾麵$108呢一款沾麵,可以選擇凍或者熱既麵底🔥❄️今日我哋就試吓凍嘅面底❄️😍 沾麵湯非常濃郁而且熱辣辣,上枱嘅時候仲繼續滾緊😳😳 配菜亦都非常之多🤓由於湯底係非常🔥 所以同凍麵非常之配合 將沾麵放入湯,食嘅時候溫度啱啱好 而且因為廣島蠔既味道令整個麵鮮味十足黑松露元貝赤雞胸湯拉麵$118我自己就叫咗呢一款赤雞胸湯拉麵,最值得一讚就係個雞胸,肉質富有彈性,脂肪比例少但係出奇啲雞味非常之重😍❤️ 湯底相對就冇沾麵咁濃 但係我就非常之喜歡😘另外再叫咗兩份小食蒜香雞軟骨$38炸得非常之香脆 一口一粒 十分香口和風餃子$38呈圓形嘅和風餃子🥟上面鋪上咗木魚沙律醬 味道豐富非常滿足

特濃味增廣島蠔沾麵

黑松露元貝赤雞胸湯拉麵

另外再叫咗兩份小食

蒜香雞軟骨

炸得非常之香脆 一口一粒 十分香口

呈圓形嘅和風餃子🥟上面鋪上咗木魚沙律醬 味道豐富非常滿足
2021-06-04 125 瀏覽
一早bookmark咗想試呢間拉麵,今日行開港島區終於可以一試! 六點鐘去到得一枱,叫左兩碗拉麵, 等咗35分鐘先有。期間聽到廚房好多類似譚仔阿姐喺度大大聲傾計…… 旁邊有樽辛辣大豆芽配菜。。。只有酸味 叫左碗金武士( 普通豬骨湯拉麵),但比錯碗黑武士( 黑蒜油豬骨湯拉麵)。算啦照食,唔想再等多半個鐘換過碗! 叉燒: 鞋拾拾又硬, 肉味,無!調味,無! 一啲都唔香!麵條:叫粗麵, 但嚟到嘅係喺超級市場買一包包味x拉麵嘅麵餅!豬骨湯底: 豬骨味,無! 直程係港式雞粉味精開嘅湯底! 黑蒜油味,無!成碗嘢等得粒溏心蛋係正常,根本唔可以叫做 日本拉麵! 又一次信錯openrice嘅好評差唔多$80一碗,都唔想浪費,但真係食咗一啖已經食唔落去 …埋單時譚仔阿姐問我係咪唔好食…… 我只好搖搖頭,畀完錢就走……好耐冇中伏啦!
一早bookmark咗想試呢間拉麵,
今日行開港島區終於可以一試!

六點鐘去到得一枱,
叫左兩碗拉麵, 等咗35分鐘先有。
期間聽到廚房好多類似譚仔阿姐喺度大大聲傾計……

旁邊有樽辛辣大豆芽配菜。。。只有酸味

算啦照食,唔想再等多半個鐘換過碗!

叉燒: 鞋拾拾又硬, 肉味,無!調味,無! 一啲都唔香!
成碗嘢等得粒溏心蛋係正常,根本唔可以叫做 日本拉麵!

又一次信錯openrice嘅好評

好耐冇中伏啦!