2021-09-20 36 瀏覽
「唉……今晚又要食罐頭……」我心諗。正話返到屋企先到枱面得罐午餐肉,就心知不妙。「阿媽,今晚又冇煮飯?」我一邊行去阿媽間房,一邊問。「你返黎啦?係呀,今日下晝去左同班師奶打麻雀,邊有時間煮飯呀!」阿媽理直氣壯咁講。由細到大,屋企人好少一齊食飯,因為父母以前返夜班,我放學返到屋企佢地已經出門。到我長大出黎做野,我返到屋企時,退左休既父母已經準備訓覺。我一直好羨慕其他家庭,最幸福既事莫過於一家人齊齊整整咁食飯。而我,就自己一個食罐頭當一餐。「鈴鈴鈴…….」咁夜邊個打比我?「喂?」「喂!食左飯未呀?」對面傳黎一把熟悉既聲音。原來係識左十年既老友阿肥。「做咩咁好搵我食飯呀?你岩岩放工?」我問。「係呀!今日OT嘛。我知你樓下有間好正既沾麵喎!我過嚟搵你?」「幸屋?我係附近住咁耐都未試過呀!一齊試下?」與其食罐頭,不如同阿肥落去食日本野!於是我落去攞位,等阿肥落灣仔。我地叫左碗黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵、一個特濃味噌廣島蠔沾麵同埋幾個小食。「個沾麵汁好濃好香呀!試隻蠔先……都ok喎!唔腥呀。」「你個沾麵份量好多咁喎!入面仲有溏心蛋、木耳、椰菜同紫菜!」阿肥望住我碗麵流晒口水。「你果碗都好大碗喎!聞到陣黑

「阿媽,今晚又冇煮飯?」我一邊行去阿媽間房,一邊問。

「鈴鈴鈴…….」咁夜邊個打比我?

「喂?」

「做咩咁好搵我食飯呀?你岩岩放工?」我問。

於是我落去攞位,等阿肥落灣仔。

「個沾麵汁好濃好香呀!試隻蠔先……都ok喎!唔腥呀。」

「你果碗都好大碗喎!聞到陣黑蒜味好濃。仲有大大舊豚肉!」

阿肥咬左啖豚肉。「好淋呀!係我食過拉麵店入面最好食既豚肉!一啲都冇誇張!」

阿肥食到津津有味既時候,芝麻雞翼同蟹籽沙律都到左。

平時最鍾意食雞翼既我,即刻夾左隻雞翼黎食。「外面炸好脆呀。裏面仲好熱架,睇黎佢係即炸。啲肉好嫩好入味!比佢滿分!」

比我搶左碟雞翼,阿肥唯有食住沙律先。「沙律好fresh好開胃!個醬好好味!」

就係咁,原本要食罐頭當一餐既我,最後好滿足地食完碗沾麵。做人好簡單,搵到個肯陪我食飯既老友,唔使餐餐食罐頭已經好滿足。