特濃魚介醬油沾麵$98一直都超級喜歡魚介湯,沒想到會有特濃的魚介沾湯,可自行選擇湯濃度、麵粗幼、硬度,為自己度身訂造適合自己口味的拉麵!😍魚介沾麵湯以石鍋盛上,非常滾燙!所以當拉麵沾上熱湯時,全部湯汁都掛在拉麵上,吃起來非常滿足❤️特濃味噌廣島蠔沾麵 $108味噌湯一樣非常濃郁,大大粒的廣島蠔,沾上湯汁後,鮮味大大突出!半熟糖心蛋,不會過份咸,其他配料木耳、酸筍和椰菜都很新鮮!和風餃子 6隻 $38一試愛上,和風餃子🥟有甜甜的大阪燒醬汁,以及鰹魚乾,餃子是有一大片湯汁脆片,咬下去,香脆香脆🥰而且餃子內一點也不乾,豬肉餡料也自帶肉汁!非常推薦👍🏻芝麻雞翼 手羽 $36因為忙著吃拉麵,雞翼沒有立即品嚐!但好的炸雞翼無論放了多久,也是非常香脆,炸衣連肉也是緊連,看得出來在炸衣上下了一點功夫,咬下去也是充滿肉汁❤️高水準!————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅👅

特濃魚介醬油沾麵$98

性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅

芝麻雞翼 手羽
  • 和風餃子
🍪 【#灣仔】幸屋 Yuki House💥抵食誠意小店 黑蒜山藥拉麵💥.🍪幸屋拉麵款式多樣創新,例如有山藥豚骨、味噌廣島蠔,又不乏廣受歡迎的海老蝦、豚骨等等!😆✧Please its customers with unique creations of ramen. For instance, Yam Tonkotsu Ramen, oyster ramen...without overlooking the basic flavours, such as prawn and pork!🍪食物份量充足,賣相精美,好睇又好食!😍✧Beautifully presented and delicious! The hearty portion makes sure everyone slurps to his heart’s content! ~~~~~~~~~~~~~🍽黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $83(4.5/5)Black Garlic Yam Tonkotsu Ramen同一般黑蒜拉麵好唔同!山藥味同豚骨意外地夾,十分惹味!👍🏻✧Different from ordinary broth
🍪 【#灣仔】幸屋 Yuki House
💥抵食誠意小店 黑蒜山藥拉麵💥
🍪食物份量充足,賣相精美,好睇又好食!😍

~~~~~~~~~~~~~
🍽黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $83(4.5/5)
🍽黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 Black Garlic Yam Tonkotsu Ramen

同一般黑蒜拉麵好唔同!山藥味同豚骨意外地夾,十分惹味!👍🏻
✧Different from ordinary broth with blackened garlic, the taste of yam blends so well with tonkotsu! Making it more flavourful!
點餐富彈性,叉燒揀咗叉燒片同豚角煮,不過不失,肉質唔滑🙈
Flexible customization: I ordered 'mix' (bbq + pork belly). Average taste. Meat is a bit chewy.
🍽鹿兒島赤雞沾麵 $108(3.5/5)
Kagoshima Chicken Tsukemen
🍽鹿兒島赤雞沾麵 Kagoshima Chicken Tsukemen

朋友建議叫凍麵,因為個湯好滾架!雞湯唔算太濃郁,不過件雞都軟身~
✧My friend recommends ordering cold noodles instead of hot, cos the soup is boiling hot! The chicken broth is not rich enough for her, while I think the chicken is quite tender.
~~~~~~~~~~~~~
🍪我超級鍾意個開胃芽菜!唔會太辣,酸度啱啱好,我可以食半樽😍😍😍
✧It may sound exaggerated if I am gonna revisit because of the bean sprouts! No jokes but they are offering the green with the best seasonings- slightly sour and never too spicy! I myself can finish half a bottle!

🍪第一次食咗海老蝦味噌拉麵,蝦味濃郁,好好味!男朋友食特濃味噌廣島蠔沾麵🤤都推介~
✧Hai Lao Shrimp Miso Ramen ($88) and Extra Miso Oyster Hiroshima Tsukemen ($108) are as well recommended!
🍪整體而言食物有水準,價錢合理,嚟到灣仔可以一試!😋
✧Do try the yummy ramen at reasonable prices when you are around~

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$96 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
2021-09-21
2021-10-02 81 瀏覽
行完一日灣仔遊🚶🏻‍♂️,等小編同大家一齊去食一間灣仔隱世的日本🇯🇵沾麵啦💁🏻‍♀️👉 特濃味噌廣島蠔🦪沾麵🍜($108)拉麵🍜有得俾你選麵類、凍❄️熱🔥、軟硬度、湯濃度🥣、醬料🍯同配料多少,tailor made 一碗只屬於你的拉麵🍜🙆🏻‍♀️講返個廣島蠔🦪沾麵先~食沾麵最驚就係沾麵汁過鹹😖,但幸屋🥢好好咁做到濃而不鹹,有濃厚的蠔味🦪之餘仲有少少🤏🏻忌廉湯味幾特別,而且粗麵掛湯一流🍜,真心抵讚👍🏻主角係3隻鮮美肥嘟嘟的蠔🦪,每一啖麵係濃厚的蠔味超正😍配埋木耳、洋蔥🧅、竹筍、糖心蛋🥚等淡味d的配搭,口味就更加豐富啦😉👉 特濃魚介🐟醬油沾麵🍜($98)魚介🐟沾麵汁上枱熱辣辣仲係滾的🔥,特別值得一提的拉麵🍜,連同行友人都話好似日本🇯🇵食到的味道😋👉 蒜香🧄雞軟骨($38)香脆但整體偏硬,可以唔使試😌P.S: ▪️沾麵汁🍜食完可免費加一次熱湯🆓▪️上次食完中環間立體派短期都唔想食拉麵🍜好有陰影😖,不過e間又成功救返bo🤣

👉 特濃味噌廣島蠔🦪沾麵🍜($108)

👉 特濃魚介🐟醬油沾麵🍜($98)

👉 蒜香🧄雞軟骨($38)
香脆但整體偏硬,可以唔使試😌

P.S:
▪️沾麵汁🍜食完可免費加一次熱湯🆓

2021-10-02 32 瀏覽
🌟平時行開灣仔都知好食既餐廳開到成行成市,無論你想食咩野國家既菜式都可以搵到,日本菜更加唔例外,今次就搵左間沾麵試下🤤——————🐽 蟹子沙律黎到先叫個頭盤試試,青瓜好新鮮,連埋蟹柳同蟹子食非常開胃🐽 芝麻雞翼炸到好香脆!咬開入面勁爆汁!比起放題既質素要更加好😆🐽 特濃味噲廣島蠔沾麵沾麵可以叫冷麵或者熱麵,喜歡有咬口既朋友一定要叫冷麵!沾落熱湯一齊食一冷一熱🤣配料好足,湯底亦非常香濃,最尾中可以叫店家加湯飲埋剩低既湯🐽 海老蝦味噲拉麵一飲湯底就飲到好濃烈既海老味,配料有大大舊腩肉同义燒,中以蝦湯既朋友唔可以放過🤩
🌟

——————

🐽 蟹子沙律
黎到先叫個頭盤試試,青瓜好新鮮,連埋蟹柳同蟹子食非常開胃

🐽 芝麻雞翼
炸到好香脆!咬開入面勁爆汁!比起放題既質素要更加好😆

🐽 特濃味噲廣島蠔沾麵

🐽 海老蝦味噲拉麵
2021-10-01 596 瀏覽
第二次黎食沾麵啦,食過翻尋味😍平時拉麵店店員多數係年輕人,呢度竟然全部係姨姨們~但姨姨們超級好,好禮貌又好親切,所以我覺得係好溫馨的小店😘特別今次我倒濕全身😂多得姨姨幫忙. 🟥特濃味噌廣島蠔沾麵 $108 🦪🟧一向喜愛食沾麵,大多湯頭愈食愈鹹,但呢度絕對唔會!湯底有種似自家煲的魚湯味,好天然冇味精。再加上肥美好甜的廣島蠔,size雖小但份量都好多😋沾麵仲有得揀凍或暖,粗麵掛湯都一流,個人覺得暖麵入口的感覺更舒服。. 🟨黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $83 🐷🟩湯底揀正常的話,偏清但其實好足黑蒜味,偏重口味的可選擇濃湯☺配上肥瘦各半的角豚煮(類似厚切炆腩), 非常入味!糖心蛋都值一讚😍好濃厚的甜醬油半熟蛋.除咗麵,小食都好好食❗加$15就可以配沙律或餃子配汽水.🟦豆腐沙律🟪炸豆腐,完全係外脆內嫩滑,脆漿超級薄💯簡單配上燒汁及木魚碎已經好好味。.🟫紫薯甘栗餅🟫好好食!(其實上一次食嘅)😋咬開全部超濃郁的紫薯蓉,仲帶粒粒栗子,完全唔似人地急凍野.⬜必試辣芽菜⬛酸酸辣辣又爽口,非常開胃,唔想加辣粉,加芽菜落麵都好夠。上次同肥 Pat先生食,佢食到人地要 refill添呀😝.最後附上一張之前食的"赤武士
🟥特濃味噌廣島蠔沾麵 $108 🦪🟧
🟨黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $83 🐷🟩
除咗麵,小食都好好食❗加$15就可以配沙律或餃子配汽水
🟦豆腐沙律🟪
🟫紫薯甘栗餅🟫
⬜必試辣芽菜⬛
最後附上一張之前食的"赤武士", 夠辣好好食呀呢個❗
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
  • 赤武士
  • 豚角煮
2021-09-30 125 瀏覽
餐廳:幸屋地區:灣仔地址:灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖日期:25/9/2021時間:20:00人數:2人 等位:0 mins 價錢: $238鰻魚丼 $93: 鰻魚飯有驚喜!鰻魚入口有少少Q彈,而且煮得好香,搭配佢嘅鰻魚汁同流心蛋,送飯一流呀👍🏻佢嘅選材高質,分量亦十足,性價比好高😋黑武士拉麵 $83: 今次簡咗豚角煮配濃湯粗麵,豚肉燉到入口即化而且味道清醇,非常好味👍🏻湯底方面,黑蒜味濃厚,再加醋會令其變得更清新可口,將成個味道提升一個層次🤩真係好正!😝蟹籽沙律 $42: 蟹籽同沙律醬都好足,食落好開胃,非常唔錯嘅前菜!芝麻手羽 $36: 食落熱辣辣同好香脆,應該係即叫即炸,唔錯唔錯😋
餐廳:幸屋

2021-09-25
鰻魚丼
黑武士拉麵
2021-09-28 54 瀏覽
近排既天氣真係焫焫焫焫焫焫著,但無阻我食熱辣辣沾麵同拉麵既決心。係openrice搵到呢間灣仔拉麵「幸屋」幾多笑臉上星期六中午就過去試下。排隊等左分鐘左右,算係可接受範圍。我叫左個「魚介豚骨沾麵」同埋和風餃子。睇段片就知個沾麵湯幾澎湃魚介湯底都幾濃味,沾沾麵可以選凍或熱,正宗既沾麵係配凍麵,所以我揀凍。試過某店既沾麵,真係一陀餅麵底咁夾唔散呢度既凍麵唔會一餅野,夾得起而且麵條有嚼頭~不過因為凍麵影響左湯底既溫度,食到最後湯就唔夠熱。配料就中規中矩,叉燒係厚切既,唔肥但食完有啲膩,可能沾麵本身就重口味d⋯⋯雖然有片檸檬但費事隻手碰到其他食物就無揸汁了呢度既餃子都幾出名架,賣相好日式,煎得脆卜卜,而且皮薄,係好食既
餃子
餃子
2021-09-27 38 瀏覽
每逢星期日下晝放學自己一個人去食lunch/tea,其中一樣最鍾意既野食就係拉麵。拉麵絕對係一個人食都唔會尷尬。今次就去左灣仔既【幸屋】。同平時好多拉麵店唔同,地方比較寬敞,而且樓底好高。同我以前係美國一間好鍾意既拉麵店好相似。坐得都好舒服。 黑松露元貝赤鷄胸湯拉麵:所有拉麵都可以自己選擇點樣搭配。我就選擇左幼面、正常硬度、濃湯、正常香油、多葱。其他叉燒拉麵仲可以選擇叉燒位置。湯底濃而不膩,唔會食到個口油笠笠。拉麵軟硬適中。鷄胸肉有好多片,非常滑嫩juicy,味道偏淡,但同湯一齊食就ok。元貝有彈性,黑松露個量都算ok。個人覺得算係性價比高,又好食既拉麵! 芝士年糕:炸左既芝士年糕,外面脆,裏面超級軟同流心,非常新鮮熱辣。旁邊搭配左煉奶,鹹鹹甜甜好正! 而且店員超級nice,有機會會再去一次!
而且店員超級nice,有機會會再去一次!

2021-09-26 41 瀏覽
灣仔橫街小巷有好多特式食店,所以特登去發掘吓,今次就試咗呢間小巷中嘅拉麵店!.呢度好似正宗日本拉麵店咁,麵條類別、軟硬度、湯濃度、香油濃度、叉燒選擇等都可以自由選擇。.🍜 黑松露元貝赤雞胸湯拉麵 $118元貝配上黑松露醬更滋味,湯底亦帶有黑松露獨特嘅香味,拉麵爽口Q彈,赤雞胸用慢煮嘅方式所以食落肉質嫩滑,配埋紫菜、木耳、椰菜、筍片及溏心蛋,好豐盛!.🦪 特濃味噌廣島蠔沾麵 $108沾麵汁用石鍋上可以keep住溫度,沾麵汁質地濃稠帶味噌味道,濃郁得嚟唔會過鹹。麵可以揀冷/熱,揀咗熱嘅口感煙韌亦幾掛汁。廣島蠔肉質新鮮,其他配料同拉麵一樣咁足料!.🥟 和風餃子 $38呢個價錢有6隻餃子真係算抵食!外層薄脆,配上柴魚、沙律醬及燒汁,取代傳統餃子汁,味道甜甜地似章魚燒嘅醬汁。餃子煎得香口,外脆內軟, 咬落去幾多汁,推介!.🐥 炸雞 $38炸雞熱辣辣新鮮炸起,外皮香脆可口,雞肉同樣鮮嫩juicy,而且幾入味。.總括而言:餐廳除咗主打拉麵沾麵,另外都有供應丼飯同埋小食,食物質素及味道不錯,價錢合理。另外一讚店員態度親切,服務幾好!

🍜 黑松露元貝赤雞胸湯拉麵 $118

🦪 特濃味噌廣島蠔沾麵 $108

🥟 和風餃子 $38

🐥 炸雞 $38

2021-09-26 23 瀏覽
推介沾麵😋超好食‼️一上open rice search 依間拉麵🍜見到勁多好評😍估唔到依條巷仔都會有甘多好野食🤣.味增廣島蠔沾麵 $108見到三隻肥嘟嘟既蠔😍即刻食左先,蠔🦪無煮到好老😇配埋檸檬汁,幾fresh 下😍啲麵仲可以簡熱♨️既定凍既❄️今次簡左凍既🤣麵質不錯,有彈性既🌀.燒牛丼 $93幾中意個燒汁🤩成塊牛肉都沾滿左個燒汁,牛既量都有好多,仲要好香口😆配埋流心蛋,令到啲飯都有蛋香😇
推介沾麵😋超好食‼️
味增廣島蠔沾麵 $108

燒牛丼 $93
2021-09-24 33 瀏覽
去咗灣仔食拉麵~印象就係好好嘅服務態度🤭🤭我揀咗蝦武士拉麵,朋友就揀咗一個牛肉飯(牛肉燒得好香),小食方面就有炸雞🍗同埋沙律🥗~••蝦武士拉麵我揀咗濃味嘅湯底,果然無揀錯~濃郁既湯底,就連佢嘅叉燒都有得揀肥瘦✌🏻✌🏻✌🏻好方便嘅就係真係可以因應個人嘅口味去選擇唔同嘅嘢!例如拉麵嘅軟硬程度、配料嘅配搭、湯底既濃度~以前食親嗰啲一係覺得湯底唔夠濃,一係覺得啲拉麵太淋,依家有得咁樣揀完全係可以俘虜客人嘅心😂😂😂
去咗灣仔食拉麵~印象就係好好嘅服務態度🤭🤭

蝦武士拉麵
2021-09-23 27 瀏覽
一路搵緊好食既沾麵,幸屋係其中一間我覺得值得一試既。特濃味噌廣島蠔沾麵欣賞有得揀熱/凍麵!食沾麵正路都揀凍麵,一冷一熱先正咖嘛🤤熱麵我都試過,凍麵會有口感啲。味噌湯都算濃郁,好容易就掛到麵,熱度都夠,如果可以多啲湯就好喇,因為食到尾個湯都幾乎冇晒。蠔size就一般,有3隻,溏心蛋好味😋食到咁上下可以加小小生蒜、辣油、檸檬汁落個湯,即刻變左第二種風味。蒲燒鰻魚丼幾靚仔,鰻魚份量都幾多,加埋個溫泉蛋撈飯食當然係正。朋友話可以多啲鰻魚汁。炸雞中上水準,有肉汁熱辣辣,唔錯。
一路搵緊好食既沾麵,幸屋係其中一間我覺得值得一試既。

蒲燒鰻魚丼

炸雞中上水準,有肉汁熱辣辣,唔錯。

2021-09-23 3884 瀏覽
剛巧與同事灣仔放工,對灣仔食肆毫無頭緒的我,在他帶領下來到他常到的拉麵食堂用膳,估不到小巷內檔攤後隱藏著那間性價比頗高的餐廳。在漆黑的小巷中那光亮的門面本應奪目,但正位於檔攤後,難以發現到它的存在。木門牌、紅燈籠以及趟門的設計富有日本特式,看到放於門外的餐牌相片亦相當吸引。甚少有如此樓底高及寬敞的拉面鋪,內裡主要以啡木及黑色為主,沒有特別裝飾與設計,只貼上餐牌及相關海報。熱燙味噌湯稠度剛好掛於每條粗寬麵條上,令味道咸香帶有淡然味噌味的湯底充滿整個口腔,撈上蔥花、木耳及金荀增加不少口感,旁邊的檸檬確實重要得很,大大提升蠔鮮味之餘亦不覺海鮮腥,蠔肉也尚算飽滿,自覺酸味可連續至整碗沾麵,額外加上餐廳提供之白醋在麵中,開胃程度非常適合炎熱的夏天,也可令麵條更順滑,但對於烹煮過時的溏心蛋有點失望,未能達到溏心效果。湯底當然是拉麵靈魂之一,味噌咸香為湯底基礎,隨後有蝦鮮餘韻,雖然蝦味有如濃縮調味料,但尚算自然不覺重味精成份,配以櫻花蝦進食蝦味更突出,2塊叉燒厚身層次分明,肉質嫩腍充分吸收蝦湯精華,令蝦湯增添豬肉香。咬下溏心蛋時流心蛋黃傾出,與廣島蠔沾麵中的溏心蛋比較簡直是天淵之別,可看出製作時的不

海老蝦味噌拉麵

湯底當然是拉麵靈魂之一,味噌咸香為湯底基礎,隨後有蝦鮮餘韻,雖然蝦味有如濃縮調味料,但尚算自然不覺重味精成份,配以櫻花蝦進食蝦味更突出,2塊叉燒厚身層次分明,肉質嫩腍充分吸收蝦湯精華,令蝦湯增添豬肉香。咬下溏心蛋時流心蛋黃傾出,與廣島蠔沾麵中的溏心蛋比較簡直是天淵之別,可看出製作時的不穩定性。
蒜香雞軟骨

炸雞軟骨大小如骰仔般,一嗒一口是小酌談天的好伙伴,即叫即炸香脆熱燙卻不覺油膩,除了隨意灑上的炸蒜碎外沒有添加其他調味料,炸蒜增加雞軟骨惹味度,但略嫌不均勻及未能有效沾上雞軟骨,令整體味道清淡,而沾上旁邊的沙律醬反覺飽溜。
蟹籽沙律

爽脆而幼細的青瓜絲撈上蟹柳絲及蟹籽後層次感必定不缺,咬下卟卟蟹籽後,那咸香為清新沙律提升味蕾衝擊,沙律醬添上順滑口感外,酸度亦有開胃作用,但由於份量較多,多吃還是會覺得飽溜。

和風餃子

以冰花方式製作日式煎餃也是首次遇見,冰花為煎餃增加脆度,而餃子醬汁及沙律醬則為乾身煎身有來濕潤感,還加上鰹魚乾片與蔥花增加不少鮮度,餃子皮薄肉餡份量適中,調味輕咸,完全沒有為整頓飯添加太多的負擔。
——
整體評語:
食物- 拉麵、沾麵及小食味道與層次感都不缺,質素可媲美不少拉麵店,而份量也不吝嗇,2碗拉麵加3款小食對我倆確實飽肚不已,美中不足是製蛋存在不穩定性,以及沙津中之沙津醬略多,與沙津「清新」之名背道而馳,其他十分滿意。
服務-姨姨殷勤有禮,剛到步有趣地可選擇茶/水,亦會樂意介紹菜式,及主動關心我們的需要,那是拉麵店少有的服務。
衞生-所有餐具杯碟潔淨整潔,沒有污垢與崩壞,但放於枱面的用品發如紙巾盒、筷子架及胡椒粉樽也有點兒污漬可尋。
環境-可說是樓底高,環境較寬敞的拉麵店,有別於現時流行的單人用膳,可作三五成群拉麵聚,平日晚上光顧人流尚可,環境寧靜。
抵食-拉麵與沾麵份量不吝嗇,價錢卻比大部份拉鋪店相宜,小食更是2人份量,我倆點了2碗麵3款小食確實飽肚不已。
2021-09-14
蒜香雞軟骨
2021-09-20 36 瀏覽
「唉……今晚又要食罐頭……」我心諗。正話返到屋企先到枱面得罐午餐肉,就心知不妙。「阿媽,今晚又冇煮飯?」我一邊行去阿媽間房,一邊問。「你返黎啦?係呀,今日下晝去左同班師奶打麻雀,邊有時間煮飯呀!」阿媽理直氣壯咁講。由細到大,屋企人好少一齊食飯,因為父母以前返夜班,我放學返到屋企佢地已經出門。到我長大出黎做野,我返到屋企時,退左休既父母已經準備訓覺。我一直好羨慕其他家庭,最幸福既事莫過於一家人齊齊整整咁食飯。而我,就自己一個食罐頭當一餐。「鈴鈴鈴…….」咁夜邊個打比我?「喂?」「喂!食左飯未呀?」對面傳黎一把熟悉既聲音。原來係識左十年既老友阿肥。「做咩咁好搵我食飯呀?你岩岩放工?」我問。「係呀!今日OT嘛。我知你樓下有間好正既沾麵喎!我過嚟搵你?」「幸屋?我係附近住咁耐都未試過呀!一齊試下?」與其食罐頭,不如同阿肥落去食日本野!於是我落去攞位,等阿肥落灣仔。我地叫左碗黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵、一個特濃味噌廣島蠔沾麵同埋幾個小食。「個沾麵汁好濃好香呀!試隻蠔先……都ok喎!唔腥呀。」「你個沾麵份量好多咁喎!入面仲有溏心蛋、木耳、椰菜同紫菜!」阿肥望住我碗麵流晒口水。「你果碗都好大碗喎!聞到陣黑

「阿媽,今晚又冇煮飯?」我一邊行去阿媽間房,一邊問。

「鈴鈴鈴…….」咁夜邊個打比我?

「喂?」

「做咩咁好搵我食飯呀?你岩岩放工?」我問。

於是我落去攞位,等阿肥落灣仔。

「個沾麵汁好濃好香呀!試隻蠔先……都ok喎!唔腥呀。」

「你果碗都好大碗喎!聞到陣黑蒜味好濃。仲有大大舊豚肉!」

阿肥咬左啖豚肉。「好淋呀!係我食過拉麵店入面最好食既豚肉!一啲都冇誇張!」

阿肥食到津津有味既時候,芝麻雞翼同蟹籽沙律都到左。

平時最鍾意食雞翼既我,即刻夾左隻雞翼黎食。「外面炸好脆呀。裏面仲好熱架,睇黎佢係即炸。啲肉好嫩好入味!比佢滿分!」

比我搶左碟雞翼,阿肥唯有食住沙律先。「沙律好fresh好開胃!個醬好好味!」

就係咁,原本要食罐頭當一餐既我,最後好滿足地食完碗沾麵。做人好簡單,搵到個肯陪我食飯既老友,唔使餐餐食罐頭已經好滿足。

2021-09-18 211 瀏覽
本身很喜歡吃拉麵🍜,所以經常都會發掘拉麵店, 今次到位於灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖的幸屋, 星期五晚上小店很多客人, 大約等了十五分鐘⏱️可以入座, 店內環境樓底很高。 小店除了小食、拉麵和沾麵, 還有飯類, 沾麵和拉麵我都想食😍, 一於兩款都點 ~ 特濃味噌廣島蠔沾麵$108、 黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵$83、 和風餃子$38、 芝麻手羽$36。 🔴特濃味噌廣島蠔沾麵 🍜~ 熱辣辣又濃郁的湯底 , 配上肥美豐滿的廣島蠔、洋蔥、黑木耳、 筍、蔥和半隻溏心蛋, 沾麵我點了粗麵, 口感更豐富😋。 🔴黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜 ~ 湯底帶有輕微的黑蒜和山藥味, 配上兩片厚切叉燒,加入肉碎令整碗拉麵更有口感, 拉麵要幼身的, 更加掛湯入味😉。 🔴和風餃子 ~ 酥脆的外皮和爆汁餡料🥟, 完全不需要點任何醬油都很好吃🤤。 🔴芝麻手羽 ~ 外脆內嫩的口感☺️, 誰能抗拒燒雞翼呢? 沾麵和拉麵都好味😊, 下次想試下這裏的鰻魚丼, 應該都不錯吧!

和風餃子

🔴芝麻手羽 ~ 外脆內嫩的口感☺️, 誰能抗拒燒雞翼呢?

2021-09-17
芝麻手羽
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵$108、黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵$83、和風餃子$38、芝麻手羽$36