2017-05-22 166 瀏覽
出差前要食餐好嘅,嚟咗嵐山食日本菜星期一六點半黎到冇乜人。第一碟菜蟹子沙律。沙律好新鮮好多蟹子沙律醬好多。三文魚,吞拿魚,甜蝦,帶子,鮮甜,厚切,大嚿,新鮮牛舌燒到脆卜卜,唔會太油,口感好好,加埋啲檸檬汁汁更加好味。燒雞翼,好香口,送到埋嚟已經聞到好香。手打泡菜黑豚肉烏冬烏冬滑嘟嘟,泡菜湯底好惹味,入面仲有舊溫泉蛋,好多豚肉兩個人埋單$882
出差前要食餐好嘅,嚟咗嵐山食日本菜
星期一六點半黎到冇乜人。
第一碟菜蟹子沙律。
沙律好新鮮好多蟹子沙律醬好多。

三文魚,吞拿魚,甜蝦,帶子,鮮甜,厚切,大嚿,新鮮

燒雞翼,好香口,送到埋嚟已經聞到好香。

手打泡菜黑豚肉烏冬
烏冬滑嘟嘟,泡菜湯底好惹味,入面仲有舊溫泉蛋,好多豚肉

兩個人埋單$882
2017-05-22
2017-05-18 242 瀏覽
與友人飯聚,在尖沙咀東部上班的他選在附近用餐。根據友人例遲的風格,相約飯聚最好在居所附近位置,如此小的便進可攻退可守。無奈商場裝修,所有店舖全線關閉。而小的這隻并底之蛙也想出外見識見識,於是便到友人最歡喜的尖東去也。 說到尖東蒲點,小的瞠乎其後,自當由蒲精選址。然而友人遲遲未決,五時左右還說要開會沒法跟進,把責任推給小的。這一陣子火氣猛,既是小的做主當然取自家最愛的和風料理。 「嵐山日本料理」位於尖東棉登徑,小的曾在一班蒲友的帶領下去過一趟,那兒的赤鮭刺身魚脂豐膩,一試難忘,教小的回味無窮。小的在別的和風店嘗試尋找同樣滋味卻始終未有所得,於是銳意再度重臨。對於酷愛嘗新的小的居然在沒有地利之便下重臨餐廳,證明此店非屬凡品也。 雖然距離初次品嚐已有兩年的光景,但「嵐山」景物依舊。星期一晚上沒有訂檯,職員把小的安置於中間靠櫥房的位置。例遲的友人已離開公司正在途上,那十多二十分鐘的延誤對他而言已屬難得的準時了。其實習慣遲到的朋友向來都是親疏有別,潛意式會自動地選擇取捨。不見得他們相約前輩老闆或愛人時有膽子跚跚來遲,對於縷羅則另作別論矣。 看到廚師推介的餐牌裡有赤鮭魚,小的不容有失,第一時間

看到廚師推介的餐牌裡有赤鮭魚,小的不容有失,第一時間點了兩片厚切。廚師在魚肉之頂層輕輕地以火槍炙之,但觀乎外表卻不似初次品嚐般吸引。小的滿心期待,一啖入口卻隨即失望而回。赤鮭沒有昔日的脂膩豐盈,又沒有濃濃的魚香。小的甚至懷疑這究竟會否屬同一種魚。這麼小小的一片索價70,兩件便要140。咱倆一人一顆,再沒資源多試一片了!

友人的口味與小的甚相同,拖羅、海膽、油甘魚,再加上小的特愛之帆立貝。壽司做得甚有水準,厚大的魚生片完美地覆蓋底層之小巧壽司飯。小的遇上美食便顧不得儀態,豪爽地一口一顆。壽司出品全都非常新鮮,帆立貝肉厚中帶出鮮甜,油甘魚則是魚脂豐富,比昔才所吃的赤鮭竟是尤有過之。北海道海膽濃郁甘甜,廚師豪爽地落足料,一嚼讓口腔充盈著海膽的滋香,彷彿置身北海道的汪洋。大拖羅乃吞拿魚中的極品,魚肉呈奶白色,皆因其脂肪比例極高,可做到入口即溶。友人吃之卻皺上眉頭,說不喜歡有肋。小的謂曰有一條肋的位置才是大拖羅最優勝的部份,要不然咱們揀中拖羅嘛!價錢還要便宜一點呢!

吃過刺身壽司,來到熟食環節。牛舌、明太子腸、雞皮、雞軟骨、明太子雞翼一應俱佺,吃燒物又怎可缺了啤酒?麒麟生啤做成雪糕狀,老闆說這是沙冰,其實小的最討厭泡泡,幸而啤酒勝在夠冰凍。串燒弄得金黃香脆,牛舌稍為韌了點,雞皮則是最魔鬼又最好味的妙品,薄脆似薯片,火炙以後透出雞油香氣。另一炸物一口芝士外皮鬆脆,咬開後有軟滑的芝心醬流出,車打的香濃風味正是小的與友人同好的出品。

一提起「嵐山」,小的第一時間聯想到陶淵明的「採菊東籬下,悠然見南山。」雖然此嵐山不同彼南山,那種隱世潛藏的閒適卻仍是躍然於紙。「少無適俗韻,性本愛丘山。誤落塵網中,一去三十年。」自問自己一向崇慕逍遙寫意的生活,對爾虞我詐、矯柔造作的虛情假意敏感得汗毛直豎。然而到落得兩袖清風時,卻憂慮身無分文囊空如洗,無法應對變幻莫測的順逆。眾生皆苦,人們就總要糾纏在兩面不是人的迷思中爭扎求存,在極端之間取平衡。一陰一陽為之道。
2017-05-11 257 瀏覽
之前已經幫襯過,覺得水準好高,今次又難得約齊朋友食飯,緊係黎番喱度啦。唔知水準有無改變喱?☺️-今晚booking都幾full,不過座位安排得唔錯,唔會坐落去逼逼夾夾,坐得好唔舒服。燈光好柔和,一坐低已經覺得好有格調,值得一讚。-叫左一個刺身拼盤,入面材料好豐富,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、赤貝、海膽等等。三文魚咬落有油香,魚味鮮甜。甜蝦新鮮爽口,肉質彈牙。海膽唔腥,海水味好重,味道好濃郁👍🏻。而入面最推介嘅,一定係吞拿魚腩。油脂分佈平均,有入口即融嘅感覺,味道非常好。-蕃茄豆腐沙律,入面配左胡麻汁。蕃茄新鮮爽甜,豆腐豆味唔算好重,不過入口就好滑溜。加上上面嘅魚乾,同埋新鮮蔬菜,好開胃。-清酒煮蜆。蜆肉嘅份量都幾多,都幾抵食。清酒味道好濃郁,同蜆肉可以話係絕配。-牛油蒜蓉焗雜菌

牛油蒜蓉焗雜菌
  • 刺身拼盤
2017-05-09 3736 瀏覽
位於尖沙咀的嵐山日本料理 ,是一間日本料理餐廳。今天相約媽媽來吃晚餐,也許不開心的時侯,特別喜歡吃自已喜愛的菜式,為自已打打氣。先上的前菜,有蜆肉,海苔,醃製蘿蔔片。然後我們點選刺身拼盤,包括: 銀鱈魚$116/2片,鰆魚$96/2片,牡丹蝦$128/2片,金目鯛$106/2片。每片刺身都非常厚切,厚身肥美,每囗都好滿足。 銀鱈魚有魚骨,有點小失色。刺身新鮮,但勻屬不濃味的刺身,較為清淡。壽司方面,有立魚,金目鯛$106/2件,池魚皇$96/2件等。魚肉通透亮麗,每片魚肉光滑,囗感嫩腍,壽司飯的醋味不濃,可以調味濃一點點。串燒蕃薯$38/1件最愛吃日本的紫蕃薯,甜蜜蜜,囗感粉嫩,圓潤帶軟燒芝士年糕$42/1件在放題中,必點的芝士年糕,我也選擇一份。年糕被紫菜包著,賣相更吸引。可惜放久後內裡芝士並沒流心,但味道依然不錯。
位於尖沙咀的嵐山日本料理 ,是一間日本料理餐廳。

先上的前菜,有蜆肉,海苔,醃製蘿蔔片。

每片刺身都非常厚切,厚身肥美,每囗都好滿足。

串燒蕃薯$38/1件
最愛吃日本的紫蕃薯,甜蜜蜜,囗感粉嫩,圓潤帶軟

燒芝士年糕$42/1件

2017-05-09 187 瀏覽
今天朋友又帶我吃日本菜,看到她最近悶悶不子落,真的不如如何安慰她,唯有帶她去吃好西吧。日本生蠔份量巨大的日本生蠔,作為前菜,令人大感興奮。生蠔肥大肥美,鮮甜好吃。牛油帶子焗什菇$78沒點沙律,我們點一份什菇。以錫紙包著材料後焗,有點BBQ的感覺呢。帶子約有兩片,薄切成數片,牛油調味剛好,不會太油膩。吉列廣島蠔$98一客五隻的廣島蠔,炸得金黃亮麗。深咖色亮晶晶,炸皮略厚,沾上燒汁或沙律醬也可以。手打泡菜黑豚肉烏冬$118吃完壽司刺身等,勻沒有太大飽足感,我們追加烏冬一份。烏冬幼細,滑溜囗感,加入萢菜後,湯底微辣惹味,也得不錯。

牛油帶子焗什菇$78
帶子約有兩片,薄切成數片,牛油調味剛好,不會太油膩。

吉列廣島蠔$98

手打泡菜黑豚肉烏冬$118
2017-05-06 260 瀏覽
食日本野點少得壽司同刺身先?先黎一份刺身盛($498),有拖羅、油甘魚、三文魚、池魚皇、鯛魚、赤貝、海膽、甜蝦,塊塊超厚切,最正係拖羅同油甘魚,夠曬肥美!再黎一份壽司盛($328),一共十二件,兩三個人分食就最好。食完生冷野,叫多兩份熟食,先食左清酒煮蜆($98),同一般既清酒煮蜆唔一樣,食落帶少少辛辣味,又幾特別喎,配埋超肥美既蜆肉,正啊!食飯都係要有啲肉類落肚先得,牛肉鍋($118)大大份,有牛肉、菜、粉條,加埋隻溫泉蛋,食埋就夠曬滿足。

食日本野點少得壽司刺身先?

2017-05-04 205 瀏覽
刺身盛($498)-刺身賣相好豐盛,有海膽、三文魚腩、油甘魚等等,海膽海水味都幾重,味道尚算新鮮,好鐘意佢嘅三文魚腩,油脂豐富,感覺好肥美。-清酒煮蜆($98)-酒味好香濃,食落蜆肉好清甜,入口再有少少嘅辛辛嘅感覺。-芝麻雞翼($38)-雞翼煮得外皮香脆,內裏肉質香嫩,一咬落去就好多肉汁滲出黎,味道鹹香,非常好食!-鰻魚炒飯($98)-食落飯炒到一粒一粒,食落好有口感,味道甜甜帶點鹹味,鰻魚切成一粒粒,食落仲有啖啖嘅鰻魚添!

刺身盛($498)

清酒煮蜆($98)
酒味好香濃,食落蜆肉好清甜,入口再有少少嘅辛辛嘅感覺。

芝麻雞翼($38)

鰻魚炒飯($98)

2017-04-28 223 瀏覽
係尖沙咀行完街,又黎食嵐山啦!上次食過就知道抵食又高質素,今次菜式照舊,睇下有冇失準先刺身套餐,樣樣都好新鮮最中意佢個拖羅,油脂分怖平均,食落魚油香味好重,淡淡都好幸福!壽司方面最中意佢個海膽,香甜帶淡淡海水味道,成舊食都唔油膩清酒煮蜆,酒味香濃,湯飲落香甜,蜆肉份量都好多架豆腐沙律做開胃小菜一流呢個烤雜菌之前都已經食過,除左雜菌之外仲有大大粒帶子!香甜鮮味最後點多個雞翼,外脆內juicy,味道本身已經好夠,完全唔洗點任何醬汁都好好味

刺身套餐,樣樣都好新鮮

壽司方面最中意佢個海膽,香甜帶淡淡海水味道,成舊食都唔油膩

清酒煮蜆,酒味香濃,湯飲落香甜,蜆肉份量都好多架

豆腐沙律做開胃小菜一流

2017-04-21 359 瀏覽
說實在,日本菜食物新鮮就係好食,唔理係連鎖式集團經營定隱世小店,呢間喺棉登徑既中上價位日本菜,就連閒日淡市都依然滿座就知道佢有一定實力。當晚點了個2人餐,前菜不是太特斯別,蜆仔,魚仔,漬物咁上下;沙律夠新鮮,八爪魚亦唔un;生蠔刺身肥大肉厚,無得輸;不少得既主角之一刺身盛,整體滿意,由於坐近吧枱,師傅端上來的時候,感覺份外新鮮;壽司有4款,屬基本貨色;至於燒蝦,因相信是急凍貨,沒太重蝦味,過得去;而芥末安格斯西冷就偏un,始終是日本餐,普通尚可接受;最後炒飯味道偏淡,還是一般吧!似乎整體到這裡最好是主攻刺身為好
2017-04-18 5544 瀏覽
之前宵夜食過一次嵐山,當晚只嚐到幾款食物,但也難忘。今次三位好耐無見的舊朋友飯聚,竟然又有緣分再黎到呢間日式小店,今次終於可以嚐真不同種類的美食。位於棉登徑的嵐山,原來晚飯時間坐無虛席,就算當日係星期一都爆滿。好彩朋友早早幫我地訂左坐先不至白行一趟。店內格局有濃厚的日本風,小店唔算十分豪華闊落,但幾熱鬧幾有氣氛。識食的朋友一來到先點一壺Sake,冷sake用特別的器皿上檯。冰放在獨立的空間,可以保持溫度又唔會淡清酒味道。小小的細節都見得到誠意。由於我當日唔方便飲酒,評論不到清酒質素了。食物方面,我地慢慢研究緊餐牌之際,甘岩遇到店主招呼我地,直接請他安排兩款頭盤比我地。《大澤日本真蠔》佢先介紹左我地食日本真蠔,同平時的生蠔食法有點唔同。用上醬汁醃製,上面有少少蔥花,可以提升生蠔的鮮味,亦令到味蕾有多一種的刺激。選料用上日本真蠔,好大隻好厚肉,要分開兩三啖食。鮮味好濃,好夠蠔香,但呢種食法就食唔到海水味。《宮崎和牛沙律》好少食和牛刺身,因為軟軟厚厚的肉的質感,好多人心目中絕對係一等一美食,但坦白講我唔太接受到。但呢款和牛刺身沙律就唔同,和牛刺身係薄切的,唔會有果種難以接受的口感,配合到我口

《大澤日本真蠔》

《宮崎和牛沙律》

好少食和牛刺身,因為軟軟厚厚的肉的質感,好多人心目中絕對係一等一美食,但坦白講我唔太接受到。但呢款和牛刺身沙律就唔同,和牛刺身係薄切的,唔會有果種難以接受的口感,配合到我口味。
薄牛肉配上爽脆的沙律菜蔬,口感好豐富。酸酸的醬汁令人份外開胃,除去和牛的膩。而和牛的濃香牛脂味會維持口腔一段時間,可以慢慢細味。

多謝店主的兩種推介,兩款都係平時比較少食到的特色美食。

刺身盛、壽司盛、燒飯糰》

難得一次的舊朋友,大家都好捨得食。爽快地叫了一個大刺身盛,仲另外加左飛機貨。同時,都點左一客壽司盛,放開肚皮嚐鮮。

刺身上檯都好靚仔,件件都好有光澤,九款刺身都係靚料,好新鮮。
最喜歡的海膽同拖羅都無令我失望,海膽好鮮、無雪味無腥味,拖羅都係超級肥美。
落單的哥哥有提議我地食完刺身可以食少少飯糰,膽粗粗一試。
飯糰表面燒到有少少焦香,入面有幾款唔同的餡料,都幾得意,中段食可以中和一下膩感。

壽司盛一客有12件,件件都係貴價食材,有齊哂所有大路items,閒日黎淨係食呢個都唔錯。
最欣賞佢地的軍艦,紫菜非常之脆,好出色。
帆立貝都係出色之作,貝身好厚,味道好鮮甜。飯的比例亦唔會過多,口感好好。

嚐鮮之後就要嚐廚藝喇!熟食點左兩款特色野、串燒、野菜同炒飯。

《大根煮沖繩豬手》

呢個豬手係今次的一大驚喜,無諗過豬手可以煮得甘好食!豬手煮左好耐已經好軟滑,部分仲已經半溶化在湯中。
湯底係甜甜的,仲有少少豬手的膠原,所以杰杰地,配料吸收左湯汁都非常好食。我地幾個連蘿蔔等都食清光啊!

《蒜片安格斯薄燒》

安格斯牛肉雖然係薄燒,但一碟有好多件,好足料。醬汁有兩款可以選擇,我個人覺得黑色果款好味d。
佢地並唔單只將牛肉同蒜片等的配料混和,而係好細心甘將每一片牛肉卷起,每一件咬開都可以見到蒜片同蔥花,好貼心。
味道方面,牛肉係高質貨,牛肉味濃。少少煎香左,配合蒜香、蔥香,好惹味。

《串燒雞翼、蕃薯仔、鵪春蛋》

串燒點左三款,都係大路野。整體水準唔錯,上檯都靚,甜薯仲好甜添。
《和風炒野菜》

食甘多肉點可以唔食返少少菜,但有時候出街見到蔬菜同肉類價錢一樣,點菜時又會好肉赤。炒野菜唔會有太大驚喜,但欣賞佢地無用蔬菜賺太多。一大碟炒野菜只係$48,唔駛就住就住點。
《鰻魚炒飯》

鰻魚炒飯係最後一道菜,因為大家驚唔夠飽。但其實係我地過慮了,食到去飯呢個環節已經好飽,但為左唔浪費食物,當然要食埋啦!
估唔到甘飽的情況下,我地都仲覺得個鰻魚飯好好味。炒飯乾乾地身,少少甜,用料超豐富,基本上每一啖飯入面都有鰻魚的。

今次終於有機會,細細品嚐嵐山之味,大家都十分享受。食店人流係食物質素的指標。食肆林立的街道中,晚晚爆場不無原因,食過就明白了。
2017-02-27
2017-04-08 7130 瀏覽
話說前陣子,身邊的一位朋友因工作關係,要和同事夾份在尖沙咀租住一單位。雖算不上新居入伙,但轉了新的工作環境,總要找找她出來吃頓飯祝賀一番。朋友的住所正正在棉登徑的後面,決定和她吃餐飯都在附近地方,實行在這山、望那山、吃嵐山日本料理。室內餐廳空間細小,但仍然保留最右邊一小個半放開式廚房,可以細看員工密密地切魚生的忙碌情形。至於左後邊是用餐區,主要都是由二人枱拼出多人座位,不過位子與位子之間排得很緊密,沒有太多私隱,所以較適合一班朋友和同事共同歡樂消遣。靠窗處用上黑色樑柱作間距,什有日式樸實之美。餐牌只有兩張過膠的A4紙,除左印有本日推介和季節限定食品外,還有供應晚市套餐,包括是(嵐山二人前$1288)和(嵐山極上二人前$1588)。另外再有平版電腦顯示餐廳的食物,分別有壽司盛、沙律、湯、小食、壽司、火炙壽司、刺身、卷物、一品料理、丼飯、食事、鍋物、燒物、爐端燒、甜品等等。飲品方面,亦有清酒、生啤、酒類和飲品。未點食物之前,員工很快便送上小食,分別有海帶蜆肉、七味粉木耳和甜酸沙甸魚,為擴闊味蕾的舌頭打下基礎。刺身拼盤既然燒的食物要等,為免肚子發脾氣,先點一盤刺身慢慢品嚐。拼盤包括赤鯥魚、赤
餐牌只有兩張過膠的A4紙,除左印有本日推介和季節限定食品外,還有供應晚市套餐,包括是(嵐山二人前$1288)和(嵐山極上二人前$1588)。另外再有平版電腦顯示餐廳的食物,分別有壽司盛、沙律、湯、小食、壽司、火炙壽司刺身、卷物、一品料理、丼飯、食事、鍋物、燒物、爐端燒、甜品等等。飲品方面,亦有清酒、生啤、酒類和飲品。
海帶蜆肉、七味粉木耳和甜酸沙甸魚
刺身拼盤
既然燒的食物要等,為免肚子發脾氣,先點一盤刺身慢慢品嚐。拼盤包括赤鯥魚、赤貝、大池魚和銀雪魚四款。底下墊了大量碎冰,以保其新鮮,加上所有刺身都是大件厚切,必定大飽口福。
深海池魚
深海池魚大件厚切,柔軟且魚脂豐富,十分鮮美。
赤貝
赤貝充滿爽脆的口感,鮮味從咬嚼中慢慢滲出,口感迷人又沒預期中腥味重的味道,更是討好。
赤鯥魚
赤鯥魚帶有灰牙白的肉質,魚身光亮,甜美而軟滑中帶爽。
銀雪魚
銀雪魚,常見都以平煎煮熟食用,相反這次是小妹首次吃到刺身版本的銀雪魚,當中令人最擔心的腥味,這裡居然完全嚐不出來。雪白肉厚的魚肉,入口無筋,油潤嫩滑的程度竟然拍得住深海池魚,同樣脂香豐厚,令人有著不一樣的驚喜。
伊佐木壽司
伊佐木的油性沒池魚皇般強勢,顯得平凡溫和,油份不太重,但什有彈性,大大突出魚的鮮味。
海膽拖羅壽司
拖羅蓉甘香鮮美且油潤非常,海膽帶有海水的咸鮮,滑溜而一點也沒有腥臭,配上魚子脆爆濕潤的魚香,三者的配搭融為一體,結合起來就是美味。
櫻花蝦壽司
台灣的櫻花蝦酥、蝦餅就吃得多,但一口而盡地品嚐多到滿瀉的櫻花蝦壽司,則第一次見。櫻花櫻的咸、鮮、酥、脆的口感一拼在味蕾中爆出,氣勢磅礴,鮮味圍著口腔中盤旋,非常過癮。
燒雜菜魚餅($38)
雜菜魚餅處理得很好,魚餅煎得不太油,還有點乾身,熱力隱約散發著一股腐皮的豆香。肉質充滿彈性,魚味濃郁而不腥,啖啖肉的口感內藏一點點橙綠色的雜菜,多吃都不覺膩,還愈食愈有咬口。
芝麻雞翼($38)
雞翼外層的炸粉不多,皮薄而甘脆,內裡肉質熟腍而沒有一絲未熟粉紅肉色,肉嫩非常,灑上芝麻和胡椒粉調味,咸香而鮮,口感增加。
紫芋甘栗薯餅($48)
這客紫芋甘栗薯餅簡直是小妹的「賣飛佛」。薯餅的外層處理得恰到好處,炸得薄身而酥脆,內裡塞得滿滿綿密的紫芋蓉,每一啖都充斥著自然的清甜香口,驚喜之處是不時咬著粒粒的甘栗,更加甘香粉腍。雖然是炸的但一點都不油膩,還愈食愈上癮。
日式黑豚肉鍋。泡菜湯底($108)
湯底可以選擇清湯、泡菜湯、牛肉火鍋湯三選一,和朋友商議後,最後決定選取泡菜湯底,感覺嶄新一點。用石頭鍋盛上,保證熱力十足。
配料亦是意想不到的豐富,除了有固定的泡菜和豚肉外,還有日式魚片、金菇、冬菇、草菇、胡蘿蔔片等的材料,更估不到的有一整隻完美白滑的流心蛋,用筷子打混混入湯底之中,令湯質呈黏黏滑滑的膠性,也令烏冬更易掛起湯汁,可口滑溜,充滿煙韌而不失蛋香的口感,在高湯心中不易散開,又不像平常的烏冬般輕易折斷,一吃就起到底,非常美味。
黑豚肉大概有五片之多,肉質一點也不老,紥實煙韌,質感柔軟有咬口,油香滑味肉香也挺濃。配搭泡菜湯底,酸辣的口感沒有辣得搶喉,反而有種吊癮的感覺,愈食愈過癮,也愈食愈開胃。

嵐山日本料理 (尖沙咀)

尖沙咀棉登徑11號地舖
2017-04-05
海帶蜆肉、七味粉木耳和甜酸沙甸魚
深海池魚
銀雪魚
2017-04-06 280 瀏覽
同朋友慶祝生日佢話想食日本菜 又中意試新野一向知道棉登徑有好野食見呢間評價唔錯 今日一於同佢黎試下店舖地方唔大 可以容納人數亦有限但裝修充滿和風 環境偏靜可以同朋友好好品嘗美食同暢談一番洋風八爪魚沙律酸酸甜甜既一道開胃菜沙律菜 蕃茄仔都好新鮮八爪魚刺身片爽口整體味道口感都不錯刺身盤(金目鯛二切 大拖羅 北海道帶子 池魚皇腩 牡丹蝦)金目鯛二切 較少地方有 新鮮肥美 鮮甜爽脆大拖羅 超級厚切 入口即溶 魚油滿瀉北海道的帶子果然特別鮮甜 與別不同池魚皇腩 口感爽口 肉質較堅實牡丹蝦 大隻又黏口油甘魚腩脂肪分佈均勻 肉厚嫩滑 油香味重最好吃的刺身雜錦天婦羅有青椒仔 蝦 茄子 冬菇 蕃薯唔厚粉 幾鬆脆 亦都唔算油最好食係蝦 好彈牙
同朋友慶祝生日

沙律菜 蕃茄仔都好新鮮
八爪魚刺身片爽口
整體味道口感都不錯
刺身
(金目鯛二切 大拖羅 北海道帶子 池魚皇腩 牡丹蝦)
金目鯛二切 較少地方有 新鮮肥美 鮮甜爽脆
有青椒仔 蝦 茄子 冬菇 蕃薯
唔厚粉 幾鬆脆 亦都唔算油
最好食係蝦 好彈牙
2017-04-03 3661 瀏覽
不嬲都知道K11後面有好多好野食今晚約左朋友 佢係尖沙咀放工我就建議行去睇下有咩食見到呢間又有刺身 又有燒物 又有酒飲 包羅萬有岩哂我同朋友心水 所以決定去呢間食晚餐先來個刺身食下先金目鯛肉質林林地 兩切 食落應該係唔同部位大拖羅食落真係好肥美 入口即溶北海道帶子好新鮮 肉質比出面雪藏既實啲唔會一團野咁同過份軟林林食落重帶少少甜甜地 幾好味池魚皇腩食落既口感係爽口既質感幾得意 雖然係腩 但唔似其他魚既質地幾特別 我地都幾鍾意牡丹蝦好大隻 食落新鮮 夠甜叫左幾款壽司 啲飯唔會好大舊 食到飽哂飯既size岩岩好 本人最鍾意蝦同三文魚籽 好鮮甜串燒安格斯牛肉一片片好薄咁串住黎燒 一啲都唔乾身上面重有甜甜地既燒汁芝士年糕軟林林既年糕 入面有芝士出面重有好脆既紫菜包住 有唔同口感好鍾意佢有紫菜包住 夠哂香煙肉廣島蠔燒到啲煙肉好香 包住隻蠔隻隻都夠大隻一啲都唔腥 好味無論刺身定串燒 都咁好味 下次有機會一定再黎
不嬲都知道K11後面有好多好野食

燒到啲煙肉好香 包住隻蠔隻隻都夠大隻
一啲都唔腥 好味
無論刺身定串燒 都咁好味 下次有機會一定再黎
2017-04-03 557 瀏覽
棉登徑有好多美食今天應邀朋友到棉登徑食日本菜,原來係嵐山,其實之前見過呢間餐廳,都想試下我們7:00 到達,餐廳人流比較少,轉瞬間,餐廳已經八成滿Set dinner 樣樣有,又啱食,適合懶人既我們前菜有三款,青瓜爽脆、帶子裙邊鮮甜日本生蠔,生蠔大隻,飽滿,配埋柚子醬汁,鮮味十足牡丹蝦大隻,蝦肉雪白、鮮甜美味加拿大海膽,滿滿海膽,十分鮮甜火焰平目魚,燒一燒,好香,令到魚味更濃,入囗即溶可以encore 😁鹽燒虎蝦,好有驚喜上枱時香味飄出,蝦穀脆卜卜、好香,又唔喺好咸,蝦肉爽口彈牙無論刺身或燒蝦同樣出色雪糕有3種味道分別喺抹茶、芝麻及豆腐豆腐雪糕超得,豆腐味濃郁,唔甜
棉登徑有好多美食

我們7:00 到達,餐廳人流比較少,轉瞬間,餐廳已經八成滿

Set dinner 樣樣有,又啱食,適合懶人既我們
前菜
前菜有三款,青瓜爽脆、帶子裙邊鮮甜
日本生蠔
日本生蠔,生蠔大隻,飽滿,配埋柚子醬汁,鮮味十足
刺身盛
牡丹蝦
牡丹蝦大隻,蝦肉雪白、鮮甜美味
壽司盛
加拿大海膽,滿滿海膽,十分鮮甜

火焰平目魚,燒一燒,好香,令到魚味更濃,入囗即溶
可以encore 😁
鹽燒大虎蝦
鹽燒虎蝦,好有驚喜
上枱時香味飄出,
蝦穀脆卜卜、好香,又唔喺好咸,蝦肉爽口彈牙

無論刺身或燒蝦同樣出色
豆腐雪糕
雪糕有3種味道分別喺抹茶、芝麻及豆腐
豆腐雪糕超得,豆腐味濃郁,唔甜
前菜
  • 北海道牡丹蝦
  • 鹽燒虎蝦
  • 火焰平目魚
2017-03-30 368 瀏覽
到訪尖沙咀食日本野 近排日本野食得多就真係無乜感覺 不過依間認真得 又正 食物得不在話下 員工服務嗰下都唔話得嗰下得呀嘛我地兩個人黎到都六點幾 見到餐廳都唔係好多人 但點知坐落至知 愈黎愈多人 如果無自信早過人流 最好都係訂下位先三式前菜蘿蔔好爽 酸得黎又有啲甜 深色嘅係牛蒡 都好好色 鹹鹹咁 作為前菜啱啱好三文魚籽八爪魚沙律魚籽好有口感 同沙律一齊食 絕對配合 沙律菜爽爽既 同魚籽既鹹味 鮮味一齊 認真不錯刺身五盛有赤貝 牡丹蝦 池魚 油甘魚 中拖羅 所有剌身都幾新鮮 不得不讚既係個牡丹蝦 超爽口 仲會彈牙添 拖羅都好吸引 又肥 大滿足!壽司海膽方面雖然唔係日本產 但加拿大既一樣唔錯 入口都好creamy 小甜 金目錭 熟食就食得多 壽司都係第一次 魚嗰種鮮甜味比起熟嘅 岀好多 💖💖 同埋每件飯細細咁 唔洗食到飽哂 啱哂小鳥胃既女仔大虎蝦真係有成隻手掌咁大 唔係講笑 燒到啱啱好 唔會太老 隻蝦仲好爽 好新鮮青芥辣安格斯肉眼本身以為會好膩 但點知食落口 青芥辣完全同肉眼嘅膩balance得好好 一啲都唔膩 仲愈食愈好食😂 簡直係我既回頭之選高菜炒飯到我食到咁上下飽既時侯 佢再攞個飯黎

三式前菜
刺身五盛
壽司
青芥辣安格斯肉眼
青芥辣醬安格斯牛
高菜炒飯
到我食到咁上下飽既時侯 佢再攞個飯黎 其實我就真係唔太想食 不過!!!個飯啲料真係多到呢 又有魚 又有帶子 點都要試下吧 飯偏向淡味 但唔會冇味 因為有高菜既咸味同配料真係十足
高菜海鮮炒飯
甜品
有得揀水果/ 雪糕 水果居然都有冰鎮 超靚 未食先攞分 個棃超甜 又爽 勁好食 橘子都甜中帶微酸 好正😏😏 仲有蘋果 飽死我啦🙈
2017-03-13
青芥辣醬安格斯牛