2017-07-13 199 瀏覽
好多食客除咗追求食物嘅質素之外 亦都會講求視覺效果 務求視覺同味覺都達致奢華嘅享受品嚐日本菜 就可以滿足呢種需要嘅客人 日本菜講求食材的新鮮 同師傅將食材擺放得錦上添花 畫龍點睛嘅效果電子餐牌 款式選擇多 有刺身 壽司 冷盤 熟食 炸物 冷盤…一坐低首先呢個冷盤先 wasabi珊瑚漬 味噌蒜頭和海蜇蟹子沙律 蔬菜同蟹子 配上沙律醬攪拌後即可食用 粒粒蟹子在口中爆破 感覺幾得意 非常青新嘅前菜分別是金目鯛 赤鯥 和超拖羅壽司 每款都有火炙過 半生熟嘅情況 火炙後魚肉會釋放魚油香味 味覺更上一層樓師父會建議我們先由金目鯛開始食 其後赤鯥 最後超拖羅超拖羅壽司 係極品中之極品 入口即溶油甘魚鮫 外皮燒得香脆 肉質滑溜油脂豐富 魚骨比較少 方便易食炸海老天婦羅 脆漿唔會太厚 外皮香脆 蝦肉嫩滑 完全唔油膩連旁邊嘅裝飾都有花過心思 做工非常精細 賣相非常吸引 視覺嘅一大享受首先把鵪鶉蛋 芥辣 和葱 放到湯底中攪拌均勻伴著微凍蕎麥麵一齊食 先清後辣 層次豐富人小小建議坐吧檯 一路望住師傅整嘢食一邊同朋友吹吹水 非常享受每位師傅都非常忙碌 店舖座位唔算多 晚餐時間都幾多人 黎之前記得book位

一坐低首先呢個冷盤先 wasabi珊瑚漬 味噌蒜頭和海蜇

做工非常精細 賣相非常吸引 視覺嘅一大享受

首先把鵪鶉蛋 芥辣 和葱 放到湯底中攪拌均勻
伴著微凍蕎麥麵一齊食 先清後辣 層次豐富

2017-07-13 165 瀏覽
寶勒巷除咗飲酒之外 仲有好多臥虎藏龍嘅餐廳 今日同朋友試咗嵐山日本料理 我哋食完都大讚冇得彈 先來一個刺身拼盤 每樣刺身都是單點的 由師傅深思熟慮嘅擺盤 裝飾 令到食材錦上添花 視覺效果一絕 眼見每款刺身都非常新鮮 而且肥美 色澤亮麗 等我食完一一同大家分享赤貝肉質爽脆鮮甜 帶有點點海水味 完全唔腥圖片上方是太刀魚 魚皮有火炙過 特別香口 這是我第一次吃的 一試難忘銀雪魚 魚油好重 整體感覺入口滑溜 原來銀鱈魚都可以做刺身 都係第一次食厚切油甘魚腩 入口即溶 簡直係人間美味深海池魚 魚味夠濃 肉質較為結實厚切三文魚腩 肉質飽滿肥美北海道牡丹蝦 蝦頭嘅膏甘香 肉質彈牙 非常鮮甜呢度嘅刺身真係冇得輸 每樣新鮮 厚切 而且款式多季節限定食材 唔係到處都可以食到 例如金目鯛 赤鯥 都是罕有的食材 可能本人真係見識淺薄 連聽都未聽過 今日有幸食到 也是一種緣份餐廳職員安排咗我哋坐吧枱 吧枱上面放滿新鮮時令食材 邊食邊睇住師父用心製作美食 用餐嘅氣氛馬上提升

赤貝肉質爽脆鮮甜 帶有點點海水味 完全唔腥

厚切油甘魚腩 入口即溶 簡直係人間美味

深海池魚 魚味夠濃 肉質較為結實

厚切三文魚腩 肉質飽滿肥美

北海道牡丹蝦 蝦頭嘅膏甘香 肉質彈牙 非常鮮甜

呢度嘅刺身真係冇得輸 每樣新鮮 厚切 而且款式多

2017-07-09 3856 瀏覽
昨天五時才掛八號風球,半夜改發三號風球,今早上班後又宣報紅雨,「李氏力牆」果然不同凡響,上班族在惡劣天氣時非常狼狽。筆者一星期前約了小星今晚到位於尖沙咀綿登徑的《嵐山日本料理》。這是筆者第一次來,看到《嵐》的時候,心想:「位置較偏僻,又不起眼,加上天氣那麼不穩定,食客應該不多。」到埗時,竟然全場爆滿。店員先端上前菜三款,令筆者驚訝的是連前菜也非常花心思。蘿蔔漬是把蘿蔔加入Wasabi 和啤酒醃製而成, 目的是吸收特殊的酒釀秣香。車厘茄擺盤像盛開的大紅花,以柚子醋醃製,除去茄類的腥味。蜆肉海帶,蜆肉大大顆。各款前菜均酸酸甜甜,非常醒胃。筆者點了一些刺身、壽司、串燒和炸物。赤貝 ($ 68) 紅潤的赤貝肉,肉質爽脆,伴隨著濃厚的海洋風味。帆立貝 ($ 40)貝肉如白玉般,口感滑溜細嫩,鮮甜肥美。北海道牡丹蝦 ($ 148) 蝦身顏色呈紅褐色,有白色的斑點,蝦頭兩側有白條紋,蝦槍長且有弧度,是貨真價實來自北海道的牡丹蝦。蝦肉晶瑩剔透,味道鮮甜濃郁,口感彈牙嫩滑,甘甜味徘徊在舌尖上。銀鱈魚 ($ 116/2pcs) 正值銀鱈魚當造之時,除了西京燒,更可以做刺身。魚肉呈奶白色,肉質肥美嫩滑,魚油
筆者點了一些刺身壽司、串燒和炸物。
赤貝 ($ 68)
紅潤的赤貝肉,肉質爽脆,伴隨著濃厚的海洋風味。
帆立貝 ($ 40)
貝肉如白玉般,口感滑溜細嫩,鮮甜肥美。
北海道牡丹蝦 ($ 148)

銀鱈魚 ($ 116/2pcs)
正值銀鱈魚當造之時,除了西京燒,更可以做刺身。魚肉呈奶白色,肉質肥美嫩滑,魚油豐富,散發出獨特的銀鱈魚香味,餘韻縈繞在口腔裏久久不散。
大拖羅 ($ 198)
櫻花般的嫩粉紅色,魚肉色澤光潤,帶有微小肉筋的,口感帶有一點韌性,魚味極香濃,入口即溶,豐腴的魚油甘香在口中濃得化不開。
大拖羅
鯛魚壽司 ($ 40/2pcs)
味道較淡的白身魚,爽口清甜,師傅放上一點柚子提鮮。
火炙太刀魚壽司($ 96/2pcs)
太刀魚為白身魚,是夏天的時令魚,肉質鮮嫩爽口,燒過的魚皮軟軟糯香口,佐酒一流。
火炙赤鯥魚壽司 ($ 150/2pcs)
師傅以火鎗輕炙刺身表面迫出油份,魚香四溢,鮮滑帶甜的魚肉,溶化的魚脂和壽司飯粒在口腔內融為一體,的確意猶未盡。
燒鮑魚($ 108/2pcs)
簡單以鹽燒來提鮮,火候控制適中,口感軟嫩彈牙。
串燒雞皮 ($ 25)串燒雞翼 ($ 32) 串燒黑豚蘆筍 ($ 38)
燒得甘香惹味,佐酒一流。
紫薯甘栗薯餅 ($ 48)
酥脆香囗的外層,釀著滿滿幽香的紫薯蓉,味道天然香甜,而且一顆又一顆的甘栗正在等食客發現,酥、香、糯、甜,入口綿軟,多重的口感,實在令人難以忘懷。
紫薯甘栗餅
果然,有實力的食肆,顧客還是風雨不改的前來。
2017-06-13
大拖羅
紫薯甘栗餅
2017-07-09 276 瀏覽
這天去完好友為流浪貓狗籌款的畫展, 在附近找家餐廳吃晚餐。選擇數月前惠顧過的嵐山日本料理。上次來是吃午餐,印象中有多款午市定食選擇,味道也不錯。今晚選了刺身、牛肉薄燒和豚肉鍋 。吞拿魚刺身入口溶化 。三文魚剌身肥美 。鯛魚刺身肉質透滑,味道鮮甜。薄燒牛肉 $148 薄滑而沒有渣的牛肉片,捲著炸過的蒜片和大量香葱。泡菜黑豚肉石頭鍋烏冬 $118黑豚肉稔香有肉味 ,溫泉蛋滑嘟嘟,烏冬吸收了辣度適中泡菜湯底,軟滑惹味。 青檸梳打 $38嚟一杯冰凍的青檸蘇打 ,解暑解辣,又可以清洗味蕾。這出品唔錯,女侍應們服務又有禮,這頓晚餐感覺滿足!

今晚選了刺身、牛肉薄燒和豚肉鍋 。
刺身

吞拿魚刺身入口溶化 。
三文魚剌身肥美 。
鯛魚刺身肉質透滑,味道鮮甜。
蒜片安格斯薄燒

薄燒牛肉 $148
薄滑而沒有渣的牛肉片,捲著炸過的蒜片和大量香葱。
泡菜黑豚肉石頭鍋烏冬

泡菜黑豚肉石頭鍋烏冬 $118
青檸梳打

青檸梳打 $38
嚟一杯冰凍的青檸蘇打 ,解暑解辣,又可以清洗味蕾。

這出品唔錯,女侍應們服務又有禮,這頓晚餐感覺滿足!
刺身
蒜片安格斯薄燒
泡菜黑豚肉石頭鍋烏冬
青檸梳打
2017-07-06 155 瀏覽
今天和好友在尖沙咀看完戲。從K-11行去食店林立的棉登徑,被嵐山的門面吸引過來。店內外的裝修很日本居酒屋的味道。店內的女侍應很細心又有笑容。刺身拼盤 $328。有赤貝、北海道帶子、油甘魚、吞拿魚、金目鯛魚和三文魚。 刺身非常新鮮。 其中以赤貝、吞拿魚、金目鯛魚和三文魚最為突出。 黑松露海膽帆立貝卷 $188, 黑松露香濃,海膽鮮甜軟綿,帆立貝鮮甜,三種味道層次分明。燒雞翼 $32,外皮唔會燶,雞肉滑,保留到肉汁。燒日本迷你蕃薯仔 $38 燒鮑魚兩隻 $108,鮑魚肉厚彈牙 ,唔會韌。
燒鮑魚兩隻 $108,鮑魚肉厚彈牙 ,唔會韌。
  • 黑松海膽帆立貝卷
2017-07-04 249 瀏覽
位於尖東站附近的棉登徑,走不到數分鐘便來到了這間日本料理,為慶祝剛晉升的友人,荷包已準備充足,怎樣也要吃得好一點。平日晚上時間,店內經已坐無虛席,還沒看餐牌下已經感覺應該看來不錯。店內以黑色格調為主,燈光調較得較為柔和,枱與枱之間位置較闊落,坐得亦較舒服,不覺半點焗速。主要餐牌顯示在平板電腦上,現時很多食店也改以這種形式顯示,下單仍然是需要呼叫店員。店內有額外二人套餐餐牌展示,名為嵐山二人前,然而這樣為對餐牌有選擇困難症的人提供了一個方案。壽司盛長碟上盛載著十二款不同款式的壽司,剛好與朋友能各取喜愛吃的類別而又不會重覆。壽司排列得整整齊齊,在燈光照射下壽司色澤光鮮,賣相更為誘人。特別地三文魚子粒粒飽滿,顆顆晶瑩通透,咬下去口裡充滿魚油鮮味道。赤貝壽司以往赤貝壽司不會放在我必點壽司的位置上,但後來一次嘗試過後,幾乎每次吃日本料理也會點這款壽司。串燒雞翼用竹籤將雞翼串起上來,看似平平無奇,反而才是有驚喜地方。雞翼表皮炸得鬆脆惹味,而內裡雞肉嫰滑而不會乾身,掌握其很高技巧。看看串燒雞翼背面,餐廳師傅特意將背面雞肉一分為二攤開來串燒,有機會為了讓雞翼各部位也燒得平均下的做法。串燒安格斯牛肉串燒
壽司

赤貝壽司
串燒雞翼

串燒安格斯牛肉
串燒牛肉上均勻地滿佈芝麻,口感幼嫰且已鎖緊肉汁,確實令友人讚不住口。
串燒鵪春蛋
串燒雞肉、牛肉、豬頸肉這些一般在外也就吃得多了,今次看見餐牌上居然有串燒鵪春蛋,沒多想就點下來吃。現在,吃鵪春蛋也不知道會在什麼地方可以吃到,這裡居然有提供。串燒鵪春蛋,內裡蛋黃沾上濃濃燒烤味道,味道比想象中夾很多。
串燒蘆筍
吃過太多肉類,也不忘點一下串燒蘆筍來吃,蘆筍鋪上木魚絲,伴隨著來吃,獨特的清新味道,亦是另一番風味。

與友人吃過這餐日本料理,也預早她在新工作崗位上更上一層樓,這裡的壽司、燒物做得十分出色,亦難怪在平日時間也出現滿座情況。
  • 壽司
  • 燒物
  • 串燒雞翼
2017-07-03 170 瀏覽
翻查Openrice食評,見頗多好評,故專程去試一試,點了$1288set dinner ,魚生口感不錯,但沒有想像中的鮮味,海膽軍艦亦吃不到應有嘅鮮味,燒蝦不過不失,牛排味道亦一般,反而最後炒飯就幾好食,散叫可能會砥食D
2017-06-26 254 瀏覽
假日午市, 趁早快快來食個LUNCH,唔洗同人迫。拖羅丼!!!呢排成日都想食! 見到呢到都幾抵食~~~!餐有埋前菜同小食同甜品既!小食,甜品就一般啦...蒸蛋一般滑,亦冇咩味, 食一啖冇食甜品食雪糕...唔吸引...通常唔食.....三塊拖羅以呢個價錢, 真係好抵食!!!!!!!好滑同都溶溶地!!吞拿魚蓉就冇咩大驚喜~~~~~~~整體係抵食既! 午市又唔洗加一!食個快靚正既日本菜,地點又方便,首選呢到!!!!!
假日午市, 趁早快快來食個LUNCH,唔洗同人迫。
拖羅丼!!!
呢排成日都想食!
見到呢到都幾抵食~~~!

餐有埋前菜同小食同甜品既!
小食,甜品就一般啦...蒸蛋一般滑,亦冇咩味, 食一啖冇食
甜品食雪糕...唔吸引...通常唔食.....
三塊拖羅以呢個價錢, 真係好抵食!!!!!!!
好滑同都溶溶地!!
吞拿魚蓉就冇咩大驚喜~~~~~~~

整體係抵食既! 午市又唔洗加一!
食個快靚正既日本菜,地點又方便,首選呢到!!!!!
2017-06-10
2017-06-26 344 瀏覽
見到openrice咁多好評,男朋友生日就選了這間,一行五人,切餅費竟然收$100,而且我們都對食物質素非常失望。唔知係咪鋪租貴,價錢同食物質素完全不成正比,以咁嘅價錢出面實在太多更好嘅選擇。刺身質素還算可以象拔蚌刺身差不多$500我們都覺得份量太少壽司逐件計,$68-88一件,但質素真的一般般然後我哋仲叫咗好多燒物和煮物,食得出是素質問題,所以沒有拍照了。埋單$3400,餐廳環境都算狹窄和嘈吵,枱與枱十分接近,以咁嘅價錢,實在好容易找到更好選擇。

刺身質素還算可以

象拔蚌刺身差不多$500我們都覺得份量太少

壽司逐件計,$68-88一件,但質素真的一般般

2017-06-22 2523 瀏覽
前晚同幾個朋友一齊係尖沙咀行街 買左唔少野 大家都為左去旅行而買需要既用品~血拼過後 大家都好肚餓 要搵野食黎充飢 於是我就提議去嵐山 因為之前食過覺得水準好好 想再去品嘗日本料理 於是我地就決定一齊去食晚飯~我地去到既時候係八點幾 嵐山入面人山人海 食客既笑聲不斷 氣氛好熱鬧 我地見到有二人套餐 睇落好抵 不過諗諗下又想自己點唔同既菜式 所以最後我同朋友都係決定單點~枱面一早佈置好 日式既餐具、熱茶、紙巾、醬油等 一應俱全 非常貼心☺️青瓜柚子冰頭漬 $48首先上左一個頭盤 冰頭漬即係三文魚既鼻樑軟骨位 聽聞好珍貴 😮 不過都合理既 鼻既軟骨位本身就唔多~ 冰頭漬配埋青瓜同柚子 味道既清新 又帶點酸酸甜甜 絕對係最佳既前菜 令人胃口大開 😋😋薄切伊佐木刺身 $168伊佐木刺身第一次食 果然係薄切 每一片刺身都係透光架 😍 再配埋佢地既特製醬汁 刺身味道好清香 淡淡既魚油香刺激每一個味覺 鮮味十足!🤤🤤花魚生丼 $168魚生飯絕對係其中一個焦點!睇佢既賣相已經令人垂涎三尺 魚生飯既選料包括帶子、三文魚、吞拿魚、牡丹蝦、海膽等等。另外仲有薑、小黃菊作為配料。魚生丼係名副其實既色香味俱全😍😋

青瓜柚子冰頭漬 $48

薄切伊佐木刺身 $168

花魚生丼 $168

三文魚、鮮甜既帶子同吞拿魚都係我既至愛🤤🤤

冷蕎麥麵 $68

我超級中意食蕎麥麵 平時都會點呢個做正餐 雖然佢冇肉 好似會好寡 但事實完全唔係咁~😍 我最中意蕎麥麵既清新🍜 仲有佢細緻既口感☺ 呢道蕎麥麵比平日食開既蕎麥麵多左一分香甜既味道~🍵 重點係蕎麥麵既麵汁 淡淡既醬油味 撈埋鵪鶉蛋汁 再加啲青芥末 真係好惹味~😝 入面仲加左少少蔥 帶點香口既味道 😋

紫芋甘栗薯餅 $58

呢個紫芋甘栗薯餅同我想像中唔一樣 本來見到佢係炸既 仲驚佢會好油膩 但食落完全唔係呢一回事😲 薯餅入面 竟然有原粒甘栗😱 十分鮮甜😋 紫芋唔單止又香又甜 仲增加左視覺上既美感 食完又唔覺得好熱氣 紫芋同甘栗為整道甜點增添多重口感 👍🏼

串燒免治雞肉棒 $56

第一次試免治雞肉配新鮮蛋黃醬汁 真係好好味 烤過既雞串本身就好惹味 充滿香烤味道 再加上鮮蛋黃汁 令甜甜咸咸既雞肉帶點鮮味 而且食落一啲都唔乾 ☺️

軟殼蟹天婦羅 $68

佢地既軟殼蟹天婦羅炸得好香脆 但又唔覺得好油膩 拿捏得好好 我同朋友都食到停唔到口~ 點埋天婦羅秘製醬汁 食落非常香口 我同朋友將成隻軟殼蟹吞左🦀 一隻蟹腳都冇剩 😂😂

蒲燒鰻魚飯 $118

鰻魚飯必定會令大家瘋狂 因為呢到既燒鰻魚真係用正宗鰻魚作為食材 😍😍 我好耐都冇食過正宗既鰻魚 經常食到既鰻魚都係啲近親例如星鰻

鰻魚好足料 足足有四片厚肉既鰻魚~鰻魚燒汁好惹味 亦帶出左鰻魚既精髓 既鮮甜又香口😋😋 鰻魚既皮仲係好軟滑 我同朋友都讚口不絕 呢個係我當既既最愛 ❤️

我同朋友都渡過左愉快既晚上~餐廳除左美食之外 服務態度亦都好好~店員又好有耐性咁同我地介紹精選菜式 又不斷為我地加茶水 我同朋友都覺得好滿意 ☺️💕
2017-06-20
2017-06-21 131 瀏覽
今日,我又同friend去左尖沙咀shopping行左個幾鐘,就經過呢間叫<<嵐山>>嘅日本料理,我地嘅「哈日」情緒隨即被激起。朋友更加大叫:「我想食日本野呀!」於是,我地就行左入去啦!裡面嘅裝潢相當別致,好有日本風味。有禮貌嘅侍應哥哥好快就帶左我地去一個幽靜嘅位置坐低。鍾意食魚生嘅我,當然唔可以錯過尼度嘅魚生丼啦!我好快就order左一份「花魚生丼」。尼度嘅海膽真係要大讚,食落去完全feel到一股新鮮香味。三文魚同大頭甜蝦啖啖嫩滑,有種入口即溶嘅感覺。個丼飯係用珍珠米烹製而成,一啲都唔馬虎呀!之後,當然唔少得食番串燒物啦!今次,我特別揀左「串燒免治雞肉棒」。雞肉串我食唔少,但將雞肉棒點生雞蛋醬食,我就真係第一次。兩者mix埋一齊,完全冇遺和感。食完上面兩味,我地見到隔離枱order左一客「軟蟹殼天婦羅」,就即刻心思思叫一番碟黎試下。結果,隻軟蟹殼一啲都無令我地失望。成份天婦羅唔單止唔熱氣,重一啲都唔油膩。好難得竟然有次食完天婦羅無一絲罪惡感呀,哈哈!!係食完準備埋單個陣,為食嘅朋友突然話想試下尼度嘅鰻魚飯。於是,我地又繼續食,食,食...啦雖然我地之
今日,我又同friend去左尖沙咀shopping

雖然我地之前已經食左好多野,不過我個friend仍然可以將成盒鰻魚飯鯨吞。因為佢覺得啲鰻魚真係好靚好滑,食到醬汁嘅同時,亦品嚐到新鮮嘅鰻魚香味。

最後,我不得不提嘅係,尼到嘅侍應真係好貼心,成日係我地飲左一半茶個陣,就已經為我地加茶。其中一個哥哥,係幫我地介紹主菜個陣,送左一客甘甜嘅「青瓜柚子冰頭漬」畀我地,真係好正呀!

下次再黎尖沙咀,我一些要幫襯尼間日本料理呀!
2017-06-20
  • 前菜
2017-06-19 308 瀏覽
週末與好友去旺角看私人展覽 下午在尖沙咀上TRX的課堂做運動之前當然要先吃呀!很久沒來棉登徑了原來轉了這麼多特色餐廳以後要多來才行!我們來到了街口的「嵐山日本料理」門外是沒什麼特別 就像一般日本料理的感覺推開門 男侍應便問:「一位?」我說不是呀是兩位 然後另一位侍應便帶我們去坐下接著我入來的是三人行那位男侍應又問:「一位?」我跟朋友對眼笑了笑這應該是那位男侍應的口頭禪吧(笑)午餐的選擇很多有壽司、魚生飯、鳥冬和、飯和鍋類日替便當也好像很豐富呀生的熟的熱的冷的炸的什麼都有還有精選壽司可以單點!味噌湯(跟餐)日本黑豚肉泡菜烏冬定食 $102朋友點了這份「日本黑豚肉泡菜烏冬定食」偷偷跟你說 我看餐牌上相片的時候真的有點看不起它就覺它很普通呀 在家也可以自己煮的感覺但!!  它一上桌的時候我就被它的香氣吸引了!它的烏冬、黑豚肉、泡菜、魚蛋、冬菇全部都很好吃!! 真的很好吃!!看上去以為是一般貨色 但它真的不是 吃得出所有食材都是有精心挑選的 我要跟它說聲對不起 (哈哈)壽司定食+迷你牛肉烏冬 $138重點來了 是我的「壽司定食+迷你牛肉烏冬」壽司一共有八件 油甘魚、白身魚、三文魚、甘蝦、帆立貝
週末與好友去旺角看私人展覽
下午在尖沙咀上TRX的課堂
做運動之前當然要先吃呀!

很久沒來棉登徑了
原來轉了這麼多特色餐廳
以後要多來才行!

我們來到了街口的「嵐山日本料理」
門外是沒什麼特別 就像一般日本料理的感覺

推開門 男侍應便問:「一位?」
我說不是呀是兩位 然後另一位侍應便帶我們去坐下
接著我入來的是三人行
那位男侍應又問:「一位?」
我跟朋友對眼笑了笑
這應該是那位男侍應的口頭禪吧(笑)

午餐的選擇很多
壽司、魚生飯、鳥冬和、飯和鍋類
日替便當也好像很豐富呀
生的熟的熱的冷的炸的什麼都有

還有精選壽司可以單點!

味噌湯(跟餐)

日本黑豚肉泡菜烏冬定食 $102
日本黑豚肉泡菜烏冬定食

朋友點了這份「日本黑豚肉泡菜烏冬定食」
偷偷跟你說 我看餐牌上相片的時候真的有點看不起它
就覺它很普通呀 在家也可以自己煮的感覺
但!!  它一上桌的時候
我就被它的香氣吸引了!
它的烏冬、黑豚肉、泡菜、魚蛋、冬菇
全部都很好吃!! 真的很好吃!!
看上去以為是一般貨色 但它真的不是
吃得出所有食材都是有精心挑選的
我要跟它說聲對不起 (哈哈)

壽司定食+迷你牛肉烏冬 $138
壽司定食+迷你牛肉烏冬
重點來了 是我的「壽司定食+迷你牛肉烏冬」
壽司一共有八件
油甘魚、白身魚、三文魚、甘蝦、帆立貝、海膽、吞拿魚和甜蛋
單單是這個搭配就值回票價了!

刺身都很新鮮 先吃最不起眼的甜蛋
蛋的質地很濕潤  一點也不乾
三文魚肥美 吃一口就很滿足
吞拿魚更不用說 海的味道很濃烈
像是在北海道吃的吞拿魚一樣
我一向是愛吃魚之人 特別是白身魚
它的白身魚和油甘魚真的很鮮美
油甘魚的魚肉帶有淡淡的粉紅色
白身魚的口感獨特又清爽(吃完轉圈)
甘蝦的表現很突出
平日吃到的甘蝦都是很瘦削的
但這甘蝦的外表胖胖的
很飽滿 鮮甜美味
連平時不愛吃蝦的我也想再吃!
最後一口是海膽
我不是太會分海膽的種類
但這種海水味不太重的
但鮮甜的味道非常突出
一口吃下去  海膽跟壽司飯合而為一
像是吃海膽意大利飯的感覺!

差點忘記了這碗跟餐的迷你牛肉烏冬
這應該是我見過「最不HEA」的跟餐烏冬
一上桌的時候 牛肉有一半退還是粉粉的
(這肉的顏色已然是我拍完壽司之後才拍的)
我太欣賞這個烏冬了 未免太彈牙
加上它的湯頭 一點也不是味精湯
我喝了半碗之後也沒有覺得口渴要狂灌水
豆腐雪糕
吃完正餐之穿後還有雪糕
可以選綠茶、芝麻或豆腐
豆腐不錯吃  推薦!

寫完這食評是深夜了
好 想 明 天 就 去 吃 呀 ...
題外話/補充資料: 星期六日也有午餐供應, 但要加一, 平日不用
2017-06-17
豆腐雪糕
  • 日本黑肉豚肉泡菜烏冬定食
午市訂位12:30,遲到15分鐘,結果要再等多15分鐘先坐到,仲要被間野話你唔啱:我:想問下仲要等幾耐嵐山:張枱埋緊單,好快得我:咁即要等幾耐度,我book左12:30嵐山:你都12:45先黎啦,張枱埋緊單,已經吹左埋單之後仲要唔帶位入!
我:想問下仲要等幾耐
嵐山:張枱埋緊單,好快得
我:咁即要等幾耐度,我book左12:30
嵐山:你都12:45先黎啦,張枱埋緊單,已經吹左埋單

之後仲要唔帶位入!
2017-06-04 2013 瀏覽
嵐山目前都係我最愛的日本料理店。每樣食品都認真製作,服務又好,又有人情味。先來一隻廣島蠔,雖然嵐山唔係專食生蠔嘅地方,但係呢一隻蠔都非常新鮮,蠔肉好爽口,而且好夠蠔味。食蠔,配埋清酒,令到其蠔味更加突出,一流!好奢侈!我哋叫咗和牛沙律,沙律菜同埋黃兩者好似冇關係,但食一口清爽嘅沙律菜,再食一口肥美嘅和牛,味蕾被顛覆,沙律菜的清爽更加映襯出和牛的肥美,和牛的肥美亦都更加映襯出沙律菜的爽口,其實感覺都幾奇妙,都幾驚喜,和牛沙律的效果咁正。鮮味的延續,當然叫返個係刺身!難得朋友相聚,食刺身真係大大盤而且咩款都有啲先爽,多款刺身一次過同時呈現在你眼前,真係食慾大增!日本海膽同埋加拿大海膽刺身都十分之新鮮,份量都算幾多,大家都可以一嘗海膽的美味。趁着未有人發現,當然馬上擒拿那美味的拖羅刺身!拖羅那種獨特的魚味,加上其魚脂的油香,肉質的軟滑,人間極品。刺身雖多,都出現搶食的情況!兩塊肥美的油甘魚刺身不幸落入了邪惡的敵人口中 。可幸都可以一嚐油甘魚壽司的美味,入口咬落到質感 軟的魚肉,鮮美的魚油滲出,到口腔充滿油金魚的魚香,想油甘魚夠肥美,配上微酸的壽司飯,更加襯出魚脂的濃郁。令人有幸福的感覺。南乳

食蠔,配埋清酒,令到其蠔味更加突出,一流!

南乳豬手就食得多,想不到嵐山豬手煲(正確來說是大根煮沖繩豬手),都可以係咁出色,豬手炆得十分之淋,而且甜甜的日式的湯底煮到每舊豬手都入晒味,最正當然係塊豬皮,一咬落去甜甜的湯汁再加埋豬的油脂流出來,令人欲仙欲死,好鍾意呢度菜。

食個香噴噴的炒飯填下個肚先,粒粒珍珠米都脹卜卜,鰻魚夠大粒夠口感。

蒜片安格斯薄燒,選用安格斯牛肉, 十分講究!即使係薄切,牛肉味依然十分之香,加埋高溫燒過,牛脂半溶,更加好味。但係呢道菜嘅妙處在於,佢哋係細心地將蒜片包在每片牛肉之中,等你可以一件件咁樣食,食一件安格斯,你就會在其中咬到蒜片,咀嚼間蒜味十分之香!
2017-02-27
慶祝紀念
紀念日
  • 大根煮沖繩豬手
2017-05-25 186 瀏覽
又來其中一間我最喜愛的日本餐廳之一,K11附近地點方便。蟹籽沙律是經常食的頭盤,因為爽口清新,多吃青瓜生菜,人也健康點。刺身是非一般的厚切,吞拿魚雖然不是取自最美肥的拖羅部分,但入口一點根也沒有,軟林林。油甘魚、三文魚油脂豐滿,質感細膩,鮮甜滿足。壽司是刺身的延續,因為喜歡它的刺身,但只吃刺身又不能飽肚,於是再點了大致相同的壽司,來一次美味encore牛舌很有質感,夠厚身。如果是韓燒的那麼薄,則不能有咬下去有彈牙的感覺,牛味亦會倍減。少少鹽,加上厚切的牛舌來燒起,已超棒~燒雞翼的主打當然是雞皮 (不吃雞皮的小姐們真是太浪費了!!!!),這裡的燒雞翼皮超脆,其實脂肪都已燒得溶了,連皮一起吃也不算罪過呀。手打泡菜黑豚肉烏冬,有點日韓FUSION,韓國的泡菜,加上日本的黑豚肉和烏冬,將兩個國家的優點溶合為一,湯底有辣辣的泡菜,上面再加上半熟溫泉蛋,下面是滑滑烏冬,配搭滿分。
又來其中一間我最喜愛的日本餐廳之一,K11附近地點方便。
壽司刺身的延續,因為喜歡它的刺身,但只吃刺身又不能飽肚,於是再點了大致相同的壽司,來一次美味encore