2017-02-12 365 瀏覽
今日請咗假休息半日,偷得浮生半日閑所以去咗尖沙咀逛街。逛街之前去區內嘅嵐山日本料理食午餐。放假嘅心情實在非常之好,可以輕鬆食午餐,唔使趕住返工。點左嵐山日替便當套餐。前菜有清甜嘅沙律及軟滑嘅蒸蛋日替便當,有魚,有炸生蠔,魚生,壽司卷,還有一碗白飯。味道恰到好處,而且魚生非常新鮮及好好味。 賣相好精緻,令人食指大動。還有軟滑的綠茶甜品

前菜有清甜嘅沙律及軟滑嘅蒸蛋
還有軟滑的綠茶甜品
2017-02-06 444 瀏覽
今晚走到尖沙咀的街頭,就是來一個日式風味晚餐,慶祝一下新年後的第一日上課天。餐廳除了平枱電腦餐單外,還有餐廳推介的刺身餐牌。吧枱可以目賭滿滿的魚生刺身,非常之好興奮。先吃一個沙律開胃。滿是我最喜歡的蕃茄,清甜多汁外還掛上豐富的芝麻醬,入口香口不失滋味,豆腐滑溜豆味濃厚。牛肉薄燒。牛肉片半肥瘦,油香重肉味頗突出,包上香蔥炸蒜入口非常香口,油香在口中突出,卻毫不油膩,令人欲罷不能。燒茄子。目魚咸香滋味,伴上多汁茄子令人滿意。壽司盛。十二件壽司滿滿新鮮魚香,魚生質素頗高入口鮮甜,飯粒略微不夠結實。
餐廳除了平枱電腦餐單外,還有餐廳推介的刺身餐牌。
吧枱可以目賭滿滿的魚生刺身,非常之好興奮。
先吃一個沙律開胃。
牛肉薄燒。
燒茄子。
目魚咸香滋味,伴上多汁茄子令人滿意。
壽司盛。
今日來到尖沙咀吃個晚餐,一心歡喜想著要為到新年後第一天上學上班慶祝加油,就要吃個我最愛的日式晚餐,晚飯後一個晚上心情都好沈重,餐廳食物質素不差,但服務卻強差人意。日式風味非常濃厚,好像回到日本一樣,感受到濃濃的日本味道。平板電腦餐牌外,還有很多餐廳推介小食。蕃茄豆腐沙律。我最愛的蕃茄,爽甜多汁入口非常清新開胃,豆腐掛上濃濃的芝麻醬,清香外又不失香口滋味。炸一口豚肉。香脆炸粉不厚不油膩,入口滿滿的肉香非常多汁,沾上沙律醬又一個令人滿意的小食。最後點上一個壽司盛。十二件壽司每件都非常新鮮,賣相已經非常吸睛,質素也是出色。⋯男店員沒有加以招呼介紹,最後更催促客人離開,身為日本餐廳但沒有絲毫日本的禮儀。
日式風味非常濃厚,好像回到日本一樣,感受到濃濃的日本味道。
平板電腦餐牌外,還有很多餐廳推介小食。
蕃茄豆腐沙律。
炸一口豚肉。
最後點上一個壽司盛。
十二件壽司每件都非常新鮮,賣相已經非常吸睛,質素也是出色。

2017-02-06 347 瀏覽
之前食過一次,隔左半年再食返仍然係咁好食,材料都仲係咁新鮮黎得嵐山,魚生真係無走雞件件都新鮮有光澤$148北海道牡丹蝦有好肥美,肉身透白,超級鮮甜彈牙左口魚$88/10片白魚味道比較淡魚油味比較輕肉質有光澤,味淡清甜石桓貝$136/4片肉身爽脆,味美,似象拔蚌口感我既最愛海膽SUSHI ,入口即溶,香甜在口中留有餘香用上等日本珍珠米做飯低加上大大粒鰻魚用料充足最鐘意鰻魚肥美香口炒飯醬料足味道濃郁再叫多2款小食雞肉串同魚餅魚餅比交普通,但都烤得唔錯雞肉串多汁,雞肉滑得黎岩岩好
之前食過一次,隔左半年再食返
仍然係咁好食,材料都仲係咁新鮮
黎得嵐山,魚生真係無走雞
件件都新鮮有光澤
$148北海道牡丹蝦有好肥美,肉身透白,
超級鮮甜彈牙
左口魚$88/10片
白魚味道比較淡魚油味比較輕
肉質有光澤,味淡清甜
石桓貝$136/4片
肉身爽脆,味美,似象拔蚌口感
我既最愛海膽SUSHI ,
入口即溶,香甜在口中留有餘香
用上等日本珍珠米做飯低
加上大大粒鰻魚
用料充足
最鐘意鰻魚肥美香口
炒飯醬料足味道濃郁
再叫多2款小食
雞肉串同魚餅
魚餅比交普通,但都烤得唔錯
雞肉串多汁,雞肉滑得黎岩岩好
2017-02-05 341 瀏覽
走進尖沙咀棉登徑,看到這嵐山裡面其實地方不大,已坐滿了人我選擇了吧枱位置闊落又暫時沒有人點餐除了一般的餐牌,現在還有tab可以圖文併茂,其實是很聰明的做法先點了個魚刺身坐吧枱最好還是可以跟師傅聊天問有什麼魚刺身好吃? 不再要三文魚、吞拿魚的師傅隨手拿了這尾出來樣子滿吸引的新鮮,魚肉白中帶橙味道淡點一點醬油引出魚鮮清而不膩這條是赤鮭魚,我都忘了! 再來要了壽司海膽壽司 - 又香又甘甜赤貝壽司 - 大大一塊,爽脆有口感拖羅壽司 - 肥美軟腍,入口即溶回味又享受和牛串燒燒得非常香牛味重夠嫩牛味又夠重加上芝麻香上加香最後吃碗海膽炒飯我覺得味比軟淡口但夠熱又不乾,香噴噴整體感覺還不錯
走進尖沙咀棉登徑,看到這嵐山

裡面其實地方不大,已坐滿了人

我選擇了吧枱位置

闊落又暫時沒有人
點餐除了一般的餐牌,現在還有tab

可以圖文併茂,其實是很聰明的做法
先點了個魚刺身

坐吧枱最好還是可以跟師傅聊天
問有什麼魚刺身好吃? 不再要三文魚、吞拿魚的

師傅隨手拿了這尾出來

樣子滿吸引的
新鮮,魚肉白中帶橙

味道淡

點一點醬油引出魚鮮

清而不膩

這條是赤鮭魚,我都忘了!
再來要了壽司
海膽壽司 - 又香又甘甜

赤貝壽司 - 大大一塊,爽脆有口感

拖羅壽司 - 肥美軟腍,入口即溶

回味又享受

加上芝麻

香上加香
最後吃碗海膽炒飯

我覺得味比軟淡口

但夠熱又不乾,香噴噴

整體感覺還不錯
Jp
2017-01-30 371 瀏覽
每次黎到尖沙咀行完K11經過嵐山呢度都好難拎到位,好多時都話FULL BOOKING,今次掟起心肝,知道黎呢頭行街就BOOK左嵐山先,如果唔係又得個吉。終於都比我地恨到。首先黎左個八爪魚沙律做開胃菜,佢加埋三文魚籽,放入口有好幾重口感,個八爪魚吸盤又好爽口。醒神哂。呢一盤雜錦刺身就好特別,除左平時有得食既池魚,八爪魚,赤貝重有兩樣好特別既好少會食到,就係喜知次同埋白子呢兩樣都係比較矜貴既食材,喜知次就係北海道,可以話係日本人最鐘意食既七大魚之一佢全身佈滿脂肪,極之肥美。而白子就係鱈魚既魚春,望落去好似生腸咁,但一咬落去就係CREAMY同埋質感好滑既。大滿足呢個池魚切到好薄,再加埋個酸汁,提升程度爆升!呢個甜蝦蓉香芒捲,不得不要介紹一下佢呢個蝦蓉好爽口之餘再加上紫菜入面既芒果,除左食到蝦既鮮甜,重有淡淡既芒果味。好多重既口感正!呢個牛舌串燒同安格斯牛肉就幾香口,不過一定要熱食,如果凍左就會浪費左呢個安格斯牛肉石鍋烏冬就幾清甜,牛肉煲起左啲肉汁係個湯度變得好清甜好味。兩個人食到飽飽,真係好幸福出面一認就認得出呢間舖頭,重周不時有人問有無得WALK-IN想食就真係要做個BOOKING啦

終於都比我地恨到。

呢一盤雜錦刺身就好特別,除左平時有得食既池魚,八爪魚,赤貝

重有兩樣好特別既好少會食到,就係喜知次同埋白子

佢全身佈滿脂肪,極之肥美。

呢個池魚切到好薄,再加埋個酸汁,提升程度爆升!
呢個甜蝦蓉香芒捲,不得不要介紹一下

正!
兩個人食到飽飽,真係好幸福

想食就真係要做個BOOKING啦
2017-01-26 4822 瀏覽
日本料理係我既至愛 但喺香港要搵一間高質素既日本餐廳並唔容易 就算係某啲頗有名氣既壽司專門店 佢地既壽司都只係中上既質素 雖然刺身同軍艦都幾有魚香 但鮮味欠奉~ 由於臨近喜慶佳節 我同屋企人都想提前慶祝 經朋友推介 我地就去尖沙咀覓食~我同屋企人喺尖沙咀行左一陣 搵到其中一間朋友推薦既日本餐廳 叫做嵐山日本料理 睇過佢既menu 我地都覺得幾吸引 而且佢地重點係每日空運直送既海鮮刺新 感覺上有品質保證~我地入到去坐喺料理台既前面 餐廳所用既餐具都好精緻 整套杯碟都充滿日本風格 而且非常整潔 👍🏼日本茶亦都飄出陣陣香氣 飲落好有養生既感覺 ☺第一道料理係鮟鱇魚肝 我第一次覺得魚肝原來係咁好味~佢非常之鮮味 而且口感嫩滑 料理大師怕大家會覺得腥 所以係醬油上面放左一片檸檬 再加左香蔥同埋魚子😋再上左一道大澤日本真蠔 呢隻手掌咁大既蠔並非浪得虛名 佢新鮮由日本空運到港 為左僻走啲腥味 上面亦都係加左少量魚籽同蔥~呢隻蠔係我暫時人生中食過最肥美最鮮甜最大隻既蠔 我一啖將佢擺左落口 整個口腔都充滿住生蠔既鮮味 佢仲帶有少少海水既味道 食完好念念不忘😍食完生蠔終於開始出現我最中意既刺身 由左至右
食完生蠔終於開始出現我最中意既刺身 由左至右 分別係金目鯛刺身、左口魚邊刺身、赤鯥刺身~三種刺身各有特色 由於白身魚味道比較淡 但勝在魚味清新 所以我地由左口魚邊開始食起 左口魚入面仲包住左口魚肝 味道好特別好新鮮~

食完左口魚邊 再食赤鯥~赤鯥既油份比左口魚邊重 食落更香滑😋

最後就係最左手邊既金目鯛 金目鯛既魚油味比較重 而且厚切既刺身好肥美~金目鯛係三種魚入面最重油份 亦係魚味最濃既刺身 要留到較後享用
食完魚類刺身之後 又出現左令我極難忘既北海道帶子刺身~雖然平時喜慶節日都有帶子作為晚宴 但煮完之後仲係咁大隻既 絕對係第一次見~ 料理師傅用淡淡既醬料將帶子燒熟 再用紫菜包住帶子 師傅提醒我地一定要趁熱食 以免紫菜遇上帶子汁而變軟~ 帶子好鮮甜 亦都好滑好腍 佢既肉汁十分清新 令人一試難忘
當日既重頭戲絕對係以下落黎介紹既三寶 大拖羅壽司、喜之次壽司、北海道海膽壽司 呢三款壽司都不相伯仲 我只能夠話各有千秋

大拖羅一直都係刺身之皇 佢既油份係所有魚類刺身之冠 呢兩舊大拖羅壽司既油脂分佈非常平均 一咬落去啲魚油四散 散落每一個味蕾 呢個壽司係我全日既至愛 亦係我暫時食過最中意既壽司

喜之次係繼拖羅之後 最名貴既魚之一 喜之次屬於白肉魚既一種 白肉魚超鮮甜 比其他魚甜幾倍 唔沾醬油食 成個味蕾都充斥住佢獨有既鮮味😋

唔洗講 海膽名貴大家都知 靚既海膽難求 而且數量少~我對海膽有陰影 因為曾經食過非常劣質既海膽 從此都好怕~但呢此食既海膽令我刮目相看 佢好鮮甜 完全唔腥唔臭 我終於有愛上海膽既感覺😍
我最愛既刺身壽司終於告一段落 開始食啲熟食同熱既食物 第一道熟食係燒雞翼 個陣見到雞翼都幾意外 因為總係覺得平平無奇~
好戲在後頭 完全冇諗過入面唔係雞肉而係明太子
唔怪得會出現外表平凡既燒雞翼 真係好有驚喜~明太子令雞翼更加惹味之外 仲令口感更豐富 每一啖都好彈牙
一口芝士賣相好可愛 小小既三角形入面全部都係香濃既芝士 外脆內軟 一咬開脆皮就流出芝心~一口芝士令晚宴更豐盛 🧀
最後既一道菜係手打什錦石頭鍋烏冬~日本既麵條我都好中意 我既至愛係蕎麥麵 繼蕎麥麵之後 就係沾麵、拉麵同烏冬 手打烏冬係我成日食既一種日式麵條 呢個烏冬好香好滑 入面仲有豐富既海鮮、雞蛋同菇菌 烏冬既湯頭都好清甜😋
呢餐日本料理係少有令我食完後 會會心微笑既一餐 ☺ 餐廳用料上盛 食材新鮮不在話下 連料理師傅都製作認真 重視料理既質素同食客既滿意度 我真係覺得呢一餐好難忘~希望會再有下一次 一期一會💕
2017-01-23
5 分鐘 (堂食)
團年飯
2017-01-24 3046 瀏覽
一位早年已移居外國的朋友近日回港過新年🎊🎉,由於實在太長時間沒見面,我決定帶她吃一頓豐盛的晚餐🍱🍣🍵🍥🍜。想了許久,最後決定到尖沙咀吃日本菜🇯🇵,因為朋友在外國很少有機會吃。😕棉登徑在尖沙咀N2出口附近,這裏有很多食店😛,相比起尖沙咀其他大街,這棉登徑明顯較僻靜,來這裏的人都是為了進餐。🤤我們找到一間名叫「嵐山日本料理」的店😮,店面很大,外面還有幾張椅子,供食客在等候時坐,真是非常細心。光從餐廳的外觀看來,完全不覺得這裏是香港🇭🇰,說這裏是日本也不過分🇯🇵:我們決定就在這裏吃!😎店員安排我們坐在吧枱那邊,能直接看到師傅製作食物👨🏻‍🍳,朋友感到十分興奮,相信這對她來說一定是非常新鮮的經歷。😁我們研究餐單後,決定點12種食物1️⃣2️⃣。飲品方面,餐廳已提供了茶☕️,我們亦覺得吃日本菜時最適合喝茶。1. 安康魚肝🐟如果不是到這間餐廳吃飯,我根本不會知道這世上有安康魚這種生物,更不要說知道有安康魚肝這種食物,真是長知識了。🎓安康魚肝橙紅色的外表很吸睛👀,味道很鮮、很香口,咬下去是軟的,質感像芝士,口感像鵝肝醬。👅我們知道要慢慢品嚐,但由於太好吃的關係,我們忍不住三兩下功夫便把所有安康魚肝吃完,這時覺

我們決定就在這裏吃!😎

1. 安康魚肝🐟
安康魚肝

我們知道要慢慢品嚐,但由於太好吃的關係,我們忍不住三兩下功夫便把所有安康魚肝吃完,這時覺得更餓了。😩

2. 大澤日本真蠔
大澤日本真蠔
蠔的份量比想像中大,上菜時見到這麼大的碗真是嚇了一跳。😳蠔被埋在碎冰堆裡,可見廚師很努力確保食物在上菜時是原汁原味的。👍🏻

蠔很濕很滑,非常有質感,加上檸檬汁一起吃簡直是一流。👅我們還能嘗到鹹鹹的味道,就像是海水味🌊,突然覺得這生蠔很新鮮。

3. (由左至右)金目鯛刺身、左口魚邊刺身、赤鯥刺身
這三件壽司有它們專用的醬油😯,就在照片的右上方。師傅指導我們吃壽司的次序,我們猜想這次序是最能帶出食物的味道的。

這些壽司🍣不單賣相好,而且吃起來很鮮味,每咬一口,就像有點汁快要爆出來,吃完後,味道仍會停留在嘴裏一段時間。

4. 北海道帶子刺身
北海道帶子刺身
第一次吃這麼大的帶子,師傅提醒我們要趁熱吃,否則紫菜軟了會影響味道。☺️

帶子咬下去很軟,有燒出來的風味,最難得的是不會「攝」在牙縫裏。🙂

5. 燒明太子雞翼🐔
燒明太子雞翼
外表看上去跟一般雞翼差不多,但吃下去的時候,卻發現前半段已拆骨了😮,裏面是明太子。我們都很好奇師傅是怎樣把明太子放進雞翼裡,但又令外表跟一般雞翼無異,相信這裏需要高超的技巧💪🏻。

6. 大拖羅壽司、喜之次壽司、北海道海膽壽司
這些壽司都很有鮮味😋,亦很有咬口,比起其他同類型壽司,層次高出了不少。就連壽司米也與別不同,嚐得出這裏的米很軟,而且不黏牙。🤓

7. 一口芝士🧀
一口芝士
現在芝士當道,我們當然要試一下這裏的芝士🤤。說是一口,當真是一口😲。每一粒一口芝士都是三角柱體的形狀, 十分可愛。咬下去時,第一下覺得很脆,但當咬到中間時,突然軟起來。
芝士的味道很濃,我很享受咬開芝士的時候,芝士味不斷在口裏擴散的感覺,這是喜歡芝士的人才會懂得的。😎同時,芝士有點彈性,咬的時候很有口感。👄

跟以往吃過的芝士不同,這裏的芝士味道特別濃、特別香,我從未試過一整口都是芝士,感覺非常滿足。

8. 手打什錦石頭鍋烏冬
手打什錦石頭鍋烏冬
很久以前已經聽說過石頭鍋是一種很昂貴的煮食用具,每一個都價值不菲,朋友想試試看,我也趁機吃一回吧!😛

我經常吃烏冬,但手打烏冬還是頭一遭。這烏冬的材料很豐富,有炸蝦🦐、蛋🥚、菇、腐皮等食材。

服務員很貼心,為我們每人送上一個碗:😘
烏冬有味噌的味道(不知道有沒有嘗錯😜),很日式的感覺。烏冬比平常吃到的軟身,彈牙卻不黏牙,非常高質。👍🏻
埋單$1753 ,平均每人$876.5💸。這個價錢聽起來是挺貴的,因為其他日式餐廳大多比這餐廳便宜。但我認為這頓晚飯很值得,從單據上可以看到,食材是新鮮空運直送🛩,收費$116,試問有幾多間餐廳能夠做到?再說,我真是太久沒見到這位朋友,再貴也是值得的。😄

事實上,不止是食物,服務員💁🏻‍♂️💁🏻和廚師👨🏻‍🍳的質素也非常高。服務員態度親切有禮,一開始帶我們到座位,進食的途中又經常替我們加茶、收髒碟,整頓晚餐我們吃得十分愉快。廚師工作認真,我們見到他們大部份時間都是在埋首工作,極少有對話。👍🏻

下次若再有貴客來香港🇭🇰,我仍會帶他來這裏吃飯。🍚
2017-01-23
$876.5 (晚餐)
安康魚肝
  • 大拖羅壽司
  • 喜之次壽司
  • 北海道海膽壽司
2017-01-23 344 瀏覽
今日放工同Mr C行過見到呢間日本野,響openrice 好似幾高分咁,好多笑臉,就決定去試吓。到去見到好多人好多張枱都真係幾逼吓。。。坐咗個兩個人位,Mr C佢行開咗個,侍應唔小心就倒瀉左杯水。不過啲侍應好好,反應好快,幾個人一齊過嚟幫我抹乾淨張枱同埋個地下。不過我覺得都真係好迫囉。我點咗個銀雪魚西京燒,Mr C就點咗壽司定食配牛肉烏冬。點知過咗幾分鐘佢同我講西京燒就冇,可以試下汁燒或鹽燒。我兩個都冇揀,就點左個安格斯牛肉烏冬。我見Mr C個壽司好似都幾好味,佢話都幾新鮮,唔錯。而我嗰個牛肉烏冬就普普通通,冇乜特別。嗰餐跟雪糕,有綠茶,紅豆,豆腐。我哋要咗豆腐。都幾有豆腐味,不過冰咗啲。其實見openrice 有好多好評,但覺得有啲失望。下次想試試隔離嗰間日本餐廳

我見Mr C個壽司好似都幾好味,佢話都幾新鮮,唔錯。
而我嗰個牛肉烏冬就普普通通,冇乜特別。
2017-01-23 254 瀏覽
朋友生日,梗係要帶佢食好野,係我地番工中心點就係尖沙咀,我睇網評呢間日式餐廳評分頗高,所以就特登book左呢間啦,當日去到,基本上係座無虛席,好在我有book位餐廳環境昏昏黃黃,係一個好適合傾偈既地方,我地坐既位置比較偏,靜靜地好舒服,我地都對二人set dinner 個個餐好有興趣,因為有晒前菜主食甜品等,菜式名又好吸引沙律先到,呢個真係開胃之選,松葉蟹龍蝦沙律酸酸甜甜好入口,蟹肉夠清甜,蝦肉又夠彈牙,好好既配搭。個餐係順住menu次序上枱既,全部都係等客人食完一樣佢先再上下一樣食物,唔會一次過堆晒係枱面,D野就會因為食唔切就易凍,呢個服務我好覺得好貼心。下一個係刺身盛六點,有大拖羅,赤蝦,加拿大海膽及赤貝等等,睇見都流口水,我最先食左件拖羅,入口全部三文魚油滲出晒,赤蝦赤貝樣夠晒鮮甜,不得不提海膽新鮮,入口即溶,全部都好出色好美味!之後既壽司8貫,有油甘魚,海鰻魚,筋子同吞拿魚,所以呢個餐唔怕唔夠飽,前段刺身好肥美,加埋每人4件壽司,真係好豐富,每款壽司賣相好精美,入口一貫鮮甜無比,十分驚喜。另外,黑松露燒原隻帶子,黑松露的香味混和帶子的鮮甜,而用燒的方法又可以保留到帶子既原汁原味

另外,黑松露燒原隻帶子,黑松露的香味混和帶子的鮮甜,而用燒的方法又可以保留到帶子既原汁原味,而個大虎蝦拼鹿兒島和牛簿燒,和牛味好濃郁,配合其他伴菜,食完都再三回味呢!

如果你係大胃王,食到而家都未覺得飽,仲有一個蟹膏肉炒飯,呢碗飯唔係好多,但粒粒飯都好飽滿,炒得乾身又唔多油,仲食到好種蟹膏味,正!

最後,加埋甜品就最完美,我以為會係布甸或者cake之類,原來係一塊日本蜜瓜,好清甜滋潤,我地都好滿意!
2017-01-22 269 瀏覽
今日朋友請我去食大餐慶祝牛一,當我知道原來食日本野真係超開心,簡直係我最愛,因為日式比較清淡,唔會好似中式咁多油,西式咁多肉,所以今日真係有口福了!坐低一陣,店員就俾左個餐牌我地揀,見二人餐有好多選擇,仲有大量刺身,又有甜品,懶人一族真係叫呢個餐最適合,哈哈。好快前菜沙律到,係松葉蟹龍蝦沙律,好多爽脆新鮮蔬菜,而松葉蟹道好鮮甜,大量拆碎左既蟹肉同埋龍蝦肉好味道又夾,沙律加左少少醬料,好fresh!之後係一盆大刺身上枱,叫刺身6點,我一睇就見到肥美又色澤光鮮既大拖羅,呢個係其他餐廳都好少食到,陣陣三文魚油係口度融化,赤座蝦好彈牙,海膽夠新鮮,唔會有唔新鮮個苦澀味,白身魚口感好爽滑,真係食刺身食到飽啦。到壽司8貫,餐廳真係好着重賣相,每樣食物上枱前都會擺得靚靚,令到食客完全感受到餐廳既誠意,再講壽司有4種,油甘魚,鰻魚,筋子同吞拿魚,筋子即係魚子,全部好出色美味。再黎係黑松露燒帶子,帶子每人一隻,大大粒帶子上面灑黑松露,用鼻聞聞已經好強黑松露香,加少量鹽燒,簡簡單單已經好好食,只要食材夠新鮮。另一我好期待就係個虎蝦和牛薄燒,一如既住,賣相都係咁賞心悅目,未食都覺得好好味,和牛燒到半熟,見到

另一我好期待就係個虎蝦和牛薄燒,一如既住,賣相都係咁賞心悅目,未食都覺得好好味,和牛燒到半熟,見到仲到好多牛油不停留出,入口滿咀牛油香味,虎蝦好大隻夠爽口,加埋翠玉瓜,南瓜等伴碟,好味!

最後仲有個炒飯,裡面加入左蟹膏,所以食到好濃烈既蟹味,食完已經十分飽了,最後甜品是蜜瓜,中和了飽滯感,整晚餐廳的服務都十分好。
2017-01-18 242 瀏覽
之前行完K11見到呢間嵐山日本料理, 點知冇位, 今次醒喇我BOOK左位, 可以試一試呢間MENU 係部PAD到, 好方便呀仲有是日推介洋風八爪魚沙津八爪魚好鮮甜, 份量都好多, 加埋三文魚子, 口感更加豐富日本空運魚生拼盤每一款我都好鐘意特別推介唔係度度都有得食既喜之次 肉質細嫩, 燒一燒個表面, 迫左魚油出黎, 好正白子見到外表有D驚但一咬落去, 超級滑順, 滑嫩口感,同入口即化濃厚味道一試難忘甜蝦蓉香芒卷入口好清新, 甜蝦好甜, 卷物中有芒果好特別, 好refresh , 能去頭先食完刺身既油膩感點少得串燒呢串燒蘆荀卷, 燒牛舌,安格斯牛加返少少七味粉更加惹味加埋呢個牛肉烏冬就岩岩好喇材料新鮮, 牛肉鮮嫩好滿足呀
MENU 係部PAD到, 好方便呀
仲有是日推介
日本空運魚生拼盤每一款我都好鐘意特別推介唔係度度都有得食既
喜之次 肉質細嫩, 燒一燒個表面, 迫左魚油出黎, 好正
加埋呢個牛肉烏冬就岩岩好喇材料新鮮, 牛肉鮮嫩好滿足呀
  • 刺身
2017-01-14 395 瀏覽
食物質素好,刺身尚算新鮮,有吞拿魚、三文魚、海膽、帶子等等,牛肉鍋也可以,味道正常,牛肉肉質尚算嫩,野菜新鮮。午餐幾十至百多元一個套餐,不但沒有加一,還有好吃的雪糕送。在尖沙咀來說,真的新鮮夾抵食。可惜地方狹窄, 10分嘈吵,食慾大減。廁所也10分狹窄,有點污糟。如果是吃大排檔我可以有心理準備,沒有想過日式料理的環境這麼差。一份價錢一份貨,可能太平,所以環境惡劣。

午餐
生日
2017-01-03 298 瀏覽
嵐山日本料理位於尖沙咀棉登徑,餐廳唔算大,即使平日夜晚都幾旺場,所以建議大家最好先book位,依間餐廳可以係openrice訂座所以都幾方便。今次餐飯係同朋友慶祝生日,所以兩個人都叫得幾豐富,食左九百幾蚊。好多枱都有叫清酒飲,不過我同朋友都唔好飲酒,所以冇叫。刺身沙律丶壽司丶炸薯餅丶燒牛舌丶銀雪魚丶泡菜鍋同雪糕。刺身沙律同壽司都食得出刺身好新鮮,而且仲好足料。壽司拼盤嘅海膽壽司仲有兩塊兩層海膽,好鮮甜完全唔腥。超級推介必食嘅係佢個炸薯餅,有栗子同紫薯做餡料~ 新鮮熱辣炸起,好香,仲有D栗子粒係入面,好好食!其餘燒物都唔錯,有水準。至於泡菜鍋就不過不失,唔算特別~ 黎得食日本料理,梗係要食埋芝麻味雪糕同埋豆腐味雪糕,必定香濃! 好滿足啊!唯一唔好就係枱與枱之間距離好近,咁啱今次食飯撞正隔離枱嘅男人講野仲要好大聲,所以真係幾難頂。環境氣氛: ★★☆☆☆食物質素: ★★★★★服務態度: ★★★☆☆

刺身沙律丶壽司丶炸薯餅丶燒牛舌丶銀雪魚丶泡菜鍋同雪糕。

環境氣氛: ★★☆☆☆

• 壽司
  • 芝麻雪糕
  • 海鮮沙律
2017-01-01 365 瀏覽
因為工作關係,所以很多時也會和同事到這裡用餐。店內環境比較狹小。座位間距離也並不濶落,特別是在繁忙時間情況更感擠迫。這裡的午餐定食「火炙三文魚親子飯」的三文魚算是頗大片的,賣相也相當精美,入口很有滿足感和味道不錯,醋飯倒是略嫌大碗和稍微偏酸一點。而另一款「美國安格斯牛肉薄燒定食」也是喜愛的午餐之一,份量相比其他的日式料理店算是令人有驚喜,燒過的牛肉卷充滿油脂香味但又不帶肥膩感,可能當中的金菇菜發揮了平衡作用。而跟隨定食的漬物、蒸蛋、沙律、前菜等也不會因為不是主菜而馬虎處理。而這店的海膽壽司又是令人眼前一亮,海膽份量滿滿的而且入口甘香而没有半點苦澀味,之前在別的日式店鋪吃過是略帶點苦味,這兒算是很不錯而且價錢合理;至於甜品首推芝麻味雪糕,味道濃郁且香滑,豆腐味雪糕不是不好,只是感覺似豆漿味多一點,喜愛豆漿味的朋友可以不妨一試。特別一讚:惠顧多次也感到這兒的侍應非常有禮貌,而且很多時候也會主動替顧客加水,希望這店的食物和服務態度也能一直保持下去。

火炙三文魚親子飯
美國安格斯牛肉薄燒定食
海膽壽司
2016-12-30
5 分鐘 (堂食)
美國安格斯牛肉薄燒定食
海膽壽司