2019-01-27 519 瀏覽
前排去海港城同朋友食飯 約左間過江龍嘅寬巷子。係台灣好出名架 。入到店內環境餐廳晒清靜,岩哂可以同朋友聚腳同傾計,又唔限時,好有feel。侍應好有禮貌帶位 同時亦介紹店內的幾款不同湯底,我們選了兩款唔麻嘅美容湯。湯底好足料,味道好濃。開始上菜,所有食物不論賣相同味道都好吸引,好靚,好似藝術品,岩哂我地打卡。每一碟店員都會講涮幾多分鐘。墨條牛軋糖 , 初時以為是手信食的牛軋糖是個甜品,實際是用墨魚汁混入墨魚漿、花枝頭、雞軟骨造成。濃郁墨魚味,加上雞軟骨,口感豐厚。我地叫了個玫瑰松板,一上菜時,好似有三朵真玫瑰花🌹咁。松板豬肉,以豬頸肉為主,侍應教我地要沾啲蛋白,再放落煲灼熟。隔左一陣已經食得,豬頸肉瘦爽口彈牙好嫩滑,食落仲有帶有濃濃肉香味,唔使點野已經夠味。 有人幫我涮埋 真好 我太懶🤣最令我印象深刻的是花團錦簇 , 將蔬菜做到藝術品一樣 搞到我唔知點刷菜食 唔捨得🌹🥗叫左個🍩好得意 食落係鹹嘅唔係甜品黎 幾彈牙 幾有層次

湯底好足料,味道好濃。

叫左個🍩好得意 食落係鹹嘅唔係甜品黎 幾彈牙 幾有層次

午餐
  • 枝仔冰
  • 寬巷子水餃王
  • 冬甩子
2019-01-26 351 瀏覽
非常精緻嘅台式火鍋,但價錢有點貴。 玫瑰花豬肉,好靚,真係好像一朵盛放的玫瑰花🌹,有點兒不捨得把它吃拆開來吃。墨魚條很有創意,很精緻,但是$88才有三條真的很貴哦。這裏只適合兩至三個女孩子一起用餐打卡,如果男孩子在這裏吃火鍋不知道要吃多少錢才能飽肚呢。 😆
非常精緻嘅台式火鍋,但價錢有點貴。

墨魚條很有創意,很精緻,但是$88才有三條真的很貴哦。

2019-01-25 262 瀏覽
台灣非常有名的寬巷子終於開到來香港,作為火鍋的愛好者,當然要來試試看!鍋底方面選了鴛鴦湯鍋,一邊是東方美人,另一邊是元珠小染,白色濃湯是養生做主題,紅色那邊是麻辣湯底,同樣放入了一些藥膳材料,非常養生。玫瑰松板以豚肉砌成一朵玫瑰花,10分精緻美觀,而且豬肉呈粉紅色,非常美麗。放鍋前先把蛋白汁淋上玫瑰花再下鍋。冬甩子以豬肉及花枝等材料做成,外型和冬甩在肉眼上看完全相同。鳳梨酥是以豆腐、蝦肉及豬肉打成,內有鳳梨,感覺非常特別。花團錦簇,排得非常美觀,完全是藝術品。

放鍋前先把蛋白汁淋上玫瑰花再下鍋。

鳳梨酥是以豆腐、蝦肉及豬肉打成,內有鳳梨,感覺非常特別。

花團錦簇,排得非常美觀,完全是藝術品。
王氏力場同太太,今日去尖沙咀到拍拖,享受一下二人世界,行到去海港城見到呢一間台北好有名氣的火煱料理,於是好奇入去試下,睇下佢同埋我地平時食開既港式火鍋有咩唔同。我同太太都各自有心頭好,所以我地最後決定左鴛鴦湯底,就係美人鍋+養生白鳳($328)。先講下美人鍋,佢用豚骨川燙方法製作,所以可以保留大量骨膠原,女士們,食完真係可以美白ka。另外,養生白鳳湯底內有花膠,烏雞,桃膠同鮮人參,齋睇呢樣嘢, 已經知道個湯底非常十足,完全係比起任何港式火鍋都要比下去,睇得出台灣人喺火鍋飲食文化方面嘅認真,小弟十分欣賞。淨係湯底都咁認真,所以佢哋啲食物更加唔需要,有任何懷疑, 所以我哋先食呢個一d簡單但可以即係試到手工的食物,就係鮮雲吞,蝦同肉嘅比例一比一,即時係鍋內放耐咗,佢哋都唔會爛咗,睇到師父的功力,抵讚。試完雲吞, 再跟住就試下店內嘅特色料理食材,我哋先試下呢個玫瑰松板($298)。 探佢賣相吸引 ,但係原來台灣人對食法都好講究,首先要將豚肉玫瑰花, 放喺洋蔥蛋白內泥浸一浸 ,才可以放入火鍋內,呢種食法聽職員話既可保持肉質鮮味 ,亦可以食到蛋白既滑,大家真係不妨去試下呢件藝術品。之後我哋再試咗呢

之後我哋再試咗呢個油墨魚畫製成嘅方塊,名稱我記不起,sorry各位,千祈唔好畀佢 外表嚇到,如果食之前亦係要做其他動作, 隔離個漏斗係比你作計時用,只要沙漏流完,咁就可以食得,食火鍋食到連時間都要限制, 真係不得不佩服。 墨魚方塊 十分爽口彈牙,好過我哋平時既墨丸多多聲,識食嘅你,真係要試下啦。

到另外呢件藝術品叫做杏香野菊 ($108)。名稱同物品非常配合, 但係食法亦非常講究,只可放係火鍋正中間先可以食到佢既鮮味, 好唔好味我就賣個關子先, 大家真係要點一點呢個食品,包你覺得好驚喜。

之後我哋再叫左呢個波波糖($68)。 佢用手工豆皮,白芝麻,菠菜再捲成,完全係 一個素食藝術品,所以燙既時間唔需要太多, 但係芝麻嘅香味,同手工豆皮嘅配合, 好食過港式響鈴好多,大家真係要必試。

另外呢個蔬菜拼盤, 足足有三個人嘅份量先食得曬,睇埋相已經好誇張 ,但蔬菜十分新鮮,種類亦十分繁多, 三五知己 一定要嗌。

最後食得火鍋,又點可以唔飲返杯烏梅汁呀 ,台灣烏梅汁同我哋平時飲開嘅完全唔同味道,味道偏淡一點同冇咁酸 ,但唯一 可以再好一點既,就係如果佢可以將冰同埋烏梅汁分開嘅話,咁就十分抵讚。呢個亦值得推介畀大家。

職員態度親切 ,而每道餸菜佢哋會 教你用咩食法, 先至可以食到每樣食物最好嘅一面 ,喺香港地今天, 真係好少餐廳可以做到 ,管理層十分抵讚。
  • 菠菠糖
2019-01-24 336 瀏覽
難得老細請食飯當然要食餐好㗎啦本身我就好鍾意食麻辣嘢上網睇到呢間裝修又靚個景又靚所以就book咗位食認真個景真係冇得彈飽覽維港風景我估都冇邊間火鍋店個景係咁開陽嘢食方面選擇都好多我哋就帶咗個美人鍋再加一個辣嘅鍋底我見到餐牌上邊有一個好似玫瑰花嘅擺碟原來係豬肉嚟㗎實物同餐牌嘅一樣係豬頸肉一層層搭出嚟食之前呢職員會用蛋白加埋一齊先拎去滾食落去爽口之餘又滑蝦雲吞就夠晒彈牙全部都係人手製造跟住就有一個好似鳳梨酥嘅菜式當然要煮熟左先食得啦但係個口感好特別入邊真係有菠蘿甜甜地又帶着一陣清香好有台灣嘅感覺至於個冬甩就係用肉然後上面再加上唔同果仁滾熟咗之後都仲係有啲香脆嘅感覺又係另外一個好特別嘅菜跟住就到唔同新鮮嘅菜係咪擺得好靚呢直情好似裝飾品一樣但其實上面每樣野都食得㗎!金菇超大超新鮮~其他菜都非常鮮甜~而且份量都好多跟住仲有用左墨魚同墨魚汁做嘅菜式佢嘅造型係依照牛耴糖而設計嘅食落去比一般嘅墨魚丸更加彈口入邊仲有粒粒墨魚肉!不得不讚呢度嘅菜式擺盤真係好靚每一碟都好有心思同埋好似藝術品!
難得老細請食飯當然要食餐好㗎啦

滾熟咗之後都仲係有啲香脆嘅感覺
又係另外一個好特別嘅菜

跟住就到唔同新鮮嘅菜
係咪擺得好靚呢直情好似裝飾品一樣
但其實上面每樣野都食得㗎!
金菇超大超新鮮~
其他菜都非常鮮甜~
而且份量都好多

跟住仲有用左墨魚同墨魚汁做嘅菜式
佢嘅造型係依照牛耴糖而設計嘅
食落去比一般嘅墨魚丸更加彈口
入邊仲
有粒粒墨魚肉!
不得不讚呢度嘅菜式擺盤真係好靚
每一碟都好有心思同埋好似藝術品!
  • 鳳梨酥
  • 鴛鴦鍋
寬巷子原本係一間台灣火鍋店,以又靚又有創意的鍋物以及麻辣湯底聞名!今年係香港開店,一定要約埋班朋友去試下。餐廳係海港城入面,坐窗邊位重可以一覽整個維港景色!! 今次點左麻辣鍋+ 美人鍋既鴛鴦鍋,麻辣鍋飲落麻香滿溢又唔會嗆喉,想食辣少少都可以要求店家加辣,想幾辣都得!至於美人湯頭呈奶白色,飲落順滑,用來烚菜一流。基本上呢到唔會提供「豉油碟」,因為湯底已好夠味,湯底本身有鴨血+凍豆腐,煮得好入味,超好味! 鳳梨酥人如其名,魚蛋入面包左鳳梨同蝦肉,入口甜甜地,幾新奇。墨條牛軋,外型同牛軋糖一模一樣,其實係墨汁加花枝製成既墨丸!入口彈牙又鮮味,記得唔好煮太耐,如果唔係口感會無咁彈牙!另外重點左菜盤,菜盤擺到好似一盤盆栽咁,靚到唔知由邊到食起好!蝦餃包左大大粒鮮蝦,蝦肉爽口彈牙,配埋麻辣湯底非常夾!講埋室內環境,一入門口就會看到一部舊鋼琴擺設,設計古典,座位都算闊落。同其他食客隔得好遠,私密度高!

蝦餃包左大大粒鮮蝦,蝦肉爽口彈牙,配埋麻辣湯底非常夾!

2019-01-23 200 瀏覽
一直都好想去台灣食麻辣鍋,但到依家都未的起心肝去台灣旅行😂所以有時係香港都會食下麻辣鍋。呢間好似係台灣黎,所以價錢一定有翻甘上下🤣由於真心淆太辣食唔到,就叫左鴛鴦鍋,係紅泥小染拼養生白鳳。辣個個係偏麻香,夠哂刺激。另一個係養生既雞湯,超香甜,飲完唔口渴,係邊爐前飲左2啖夠哂暖胃!食物方面有叫幾款特色配料,好似叫棒棒糖定唔知係菠菠糖,係菠菜入面包住芝麻,呢個要擺雞湯個邊,先食得出芝麻既香。另外仲有墨條牛軋,食落唔會話好重墨魚味,但好有咬口,擺落麻辣湯係最夾🤤當然有叫份肉,要左玫瑰豬頸肉,擺碟超令!加左蛋白再落鍋,食落會滑d同香d,份量都唔小,都不錯!仲有叫份菜,呢個菜上碟又係好靚,睇餐牌話師父有學過花藝,真係好有心😂🙊🙈菜十分鮮甜,一定要擺葯膳雞湯個邊,會香甜d😋擺辣個邊係會完全食唔到因爲吸哂d辣湯😂

2019-01-23 170 瀏覽
今日同女朋友慶祝紀念日,所以特地約左呢間有海景睇,又坐得幾舒服位於海港城嘅古典風格火鍋店。裝修真係好古色古香,用具、爐都用上本質製作,顯得特別有心思。女朋友發板點左幾道食材,包括杏香野菊、墨條牛軋、菠菠糖,豬肉餃,同花團錦簇。杏香野菊連埋支竹枝放進鍋裏面約4分鐘就熟,肉質都幾鮮甜,仲配搭杏仁爽脆嘅口感紫,口感相當不錯。菠菠糖都係煮約4分鐘就熟,白芝麻香好濃郁,幾香呀!墨條牛軋嘅墨魚香幾突出玫瑰松阪食法幾特別,將蛋白淋係肉上,用再將成朵玫瑰松阪放入湯底,幾十秒之後就熟。肉香好香濃,肉質又爽口。花團錦簇就係外觀已經夠震撼,用左好多種蔬菜擺設成盆栽。

菠菠糖都係煮約4分鐘就熟,白芝麻香好濃郁,幾香呀!

墨條牛軋嘅墨魚香幾突出

花團錦簇就係外觀已經夠震撼,用左好多種蔬菜擺設成盆栽。
2018-11-28
  • 菠菠糖
2019-01-23 114 瀏覽
台灣過江龍特色火鍋店,位於海港城。喺台灣主打食物既賣相,質素同埋成個用餐既體驗。今次面對着無敵大海景食火鍋都係第一次。手工皮menu,好靚!山楂蘋果 $88先上飲品,酸酸甜甜的,好開胃,又可以解辣。鴛鴦鍋 $328選擇咗女人最鍾意嘅美人鍋,如果麻辣鍋就揀咗小辣,個辣度都可以接受,不過食到最後啲菜全部都沾滿左辣油,要一啖飲品一啖菜咁食。鍋裏面仲有鴨血同埋啲菇類,好正。鮮蝦雲吞 $88大大粒,蝦非常爽口,一粒雲吞最少有兩隻蝦,好好食。枝枝冰 $88呢款菜都幾好「玩」,有啲好煙韌嘅皮包住啲魚肉,服務員會比一個漏斗你,將枝枝冰放入火鍋,個漏斗漏完之後就食得,大約4分鐘。杏香野菊 $108真係靚到唔捨得食,原來中間係肉丸,師傅用杏仁片同埋黑粟米粒,砌出你一朵菊花。波波糖 $68又係手工菜,用上菠菜,腐皮包住啲芝麻醬,好有芝麻香。玫瑰松板 $298粉紅色嘅松阪豬,用人手變成一朵朵嘅玫瑰,每一朵玫瑰都用幾塊松阪豬造成,份量都幾多,每一塊肥瘦均勻,出色!花團錦簇 $238最後有一大盤嘅菜,服務員好細心咁樣將佢鋪喺成個鍋裏面,就造成左咁美麗嘅圖案。佢哋真係好俾心機將藝術融入喺火鍋裏面,令到我每一碟餸都唔

手工皮menu,好靚!
山楂蘋果 $88

先上飲品,酸酸甜甜的,好開胃,又可以解辣。

鴛鴦鍋 $328

鮮蝦雲吞 $88

大大粒,蝦非常爽口,一粒雲吞最少有兩隻蝦,好好食。

枝枝冰 $88

杏香野菊 $108

波波糖 $68

又係手工菜,用上菠菜,腐皮包住啲芝麻醬,好有芝麻香。

玫瑰松板 $298

花團錦簇 $238

佢哋真係好俾心機將藝術融入喺火鍋裏面,令到我每一碟餸都唔係好捨得食。
早前係台北已經食過一次呢間好高質既台灣火鍋餐廳,佢地係台灣主打食物既賣相,質素以及成個用餐既體驗,所以性價比係高既,而且你會感受到同平時一般既打邊爐係唔一樣既,絕對係會有另一體會呢間香港首間分店座落係海港城,係得呢度開,都算係唔野小了,當然標誌成為高級餐廳之一 ; 所以一坐低,見到枱上既餐具及配套都好靚好齊全,MENU都靚過人,真係好貼近台灣既分店架,一陣睇埋食物,真係會令你嘩嘩聲架 ~呢間餐廳係正海港城地下果層,設有一個落地大玻璃,對住維港景色倀呢個咁好FEEL既火鍋,你真係要試過就知我講梗咩....真係好正架 ~ 湯底及配料黎之前,飲品先到,佢係一渣烏梅汁 (凍),味道酸酸甜甜,岩曬呢期濕濕濟濟既天氣,食火鍋都好岩,令你食落感覺唔會咁濟,亦方便同朋友分享飲用,對住個咁靚既維港海景飲返杯,真係無得頂湯底到了,我同朋友揀左個鴛鴦鍋,分別係左邊紅色,望落好鬼辣既 - 元珠小染,右邊就有透明既 - 養生白鳳 ; 元珠小染其實係一個麻辣湯底黎,入面真係有大量辣椒,八角等等材料,真係非常足料 ! 鐘意麻辣食得辣既朋友一定要叫佢 ! 而右邊既養生白鳳,已花膠,烏雞,桃膠,及鮮人蔘熬煮而成!只係見

而右邊既養生白鳳,已花膠,烏雞,桃膠,及鮮人蔘熬煮而成!只係見到呢一啲嘅配料,都已經會讚不絕口,除咗非常足料,用料亦非常新鮮,特別係烏雞,食落非常嫩滑肥美,湯底變得非常鮮甜!

未落配料之前,飲啖湯,非常好味!

之後就嚟咗兩個配料,左邊黑色一條條嘅係墨條牛軋,右邊圓型嘅,就係冬甩子

呢個墨條牛軋,經店員介紹後指,放係麻辣湯底果邊煮,味道更好更出,結果味道確實好好,好特別,因為啲當中包括雞軟骨碎及墨魚墨汁,所以麻辣會令佢變得更加不平凡,非常爽口彈牙,值得一試

係咪影得好靚呢!佢就係冬甩子啦!有無食過唔係甜品,而係咸味既冬甩先!呢個冬甩子真係夠曬特別,除左外形夠曬cute之外。。

原來佢入面包含左好多膳食纖維架,例如包括花枝,紅蘿蔔,南瓜及堅果等,所以食落口感都好有層次架,放落養生湯底就岩曬啦

靚野陸續有黎!大家應該都開始發覺佢d火鍋配料既擺盤都真係幾靚,視覺都已經先滿足了。呢個擺盤真係好靚既,就係 - 玫瑰松板 !

顧名思義叫得玫瑰,就係當中既豬豚肉就砌成三朵玫瑰既形狀呈現係你眼前,雖然只係砌出嚟,但係質感就非常實淨,肉質粉紅嫩白,食落亦非常好味

而當中用一個大洋蔥 “吉”殻裝住既,就係鮮蛋白!佢除左晶瑩剔透夠晒靚之外,佢既用途就係將蛋白塗於玫瑰豬豚肉上,令整件肉更靚更香滑好味!真係無得頂啊!

火鍋都總要食d蔬菜既,最後就有呢盤擺盤極靚極精美,富有設計感,色彩夠曬鮮豔,份量又勁多既花團錦簇!如果唔講,真係以為佢只係枱上既一個擺設,但如此擺設就係正正你要食落肚既火鍋配料黎,係咪特別開胃吸引呢!

店員既服務真係好好又貼心,佢地會幫手將岩岩整盤既蔬菜依類砌入放到湯底內,就算落到湯底,仍然唔會失去當中既美感,而且份量確實非常多,絕對適合四個人或以上嘅人數分享,真係好正囉

總括而言,如果價錢並唔係考慮嘅主要因素,呢一間火鍋嘅性價比真係好高,一分錢一分貨,不論環境,服務,食物,用料,都非常高質,絕對值得支持呢間過江龍架!
2019-01-12 509 瀏覽
首先價格高昂,仲要人哋分兩輪食,每輪兩小時,8點半入座,三個人食左接近$4000,去到10點半瘋狂叫人離開,食緊象拔蚌,仲要話不如幫你打包象拔蚌,冇嘢啊嘛?象拔蚌生野點打包!完全唔值。每碟得3件,勁細,態度又差,貴+唔值!如果貴得來服務好態度好食物好,完全唔介意,一分錢一分貨,但呢間係完全唔ok唔會再嚟。
每碟得3件,勁細,態度又差,貴+唔值!
唔會再嚟。
2019-01-06 668 瀏覽
朋友介紹去食藝術品! 睇完相,再睇實物,真係一模一樣!唔係得個樣!食物新鮮有質素,唯一可惜係湯底比較失色,冇咩味咁多樣當中最愛 象拔蚌!輕輕焯下好食!最 impress係d菜,唔知以為假花籃做裝飾另外 玫瑰花豬,一定要先用旦白 yip下,再放湯焯,咁就滑滑蛋餃都好食, 皮薄餡靚。好似 sushi 果隻其實係腐皮夾芝麻,味道都 ok。仲有牛超好食!一定要叫!最後成個 donut 果件。。。唔知咩黎,成晚最失色 好多店員其實識講廣東話,但係全程普通話主導。唔點解!慶祝飯呢度好適合,平時就no啦!
朋友介紹去食藝術品! 睇完相,再睇實物,真係一模一樣!

唔係得個樣!食物新鮮有質素,唯一可惜係湯底比較失色,冇咩味

好多店員其實識講廣東話,但係全程普通話主導。唔點解!

慶祝飯呢度好適合,平時就no啦!

2019-01-03
2019-01-03 541 瀏覽
好吃不好吃都試一次,天氣冷吃個台式拉麵,我們女士都叫了不辣的美人湯,喜歡三件豬肉厚厚大片,又三片有墨魚墨做魚片,料一定比日式拉麵豐富。美人湯就是豬骨湯,好味但希望温度再熱d. 男同事平常每月去成都兩三次,他吃了麻辣湯底,在香港的程度是辣,但仍能入口,他都滿意因為有成都風味。

2018-12-30 486 瀏覽
book左檯早左半個鐘到,半個餐廳都係空位都唔比入,講左好耐先肯比個位暫時坐住先…食物味道一般般,價錢實在太貴,好唔抵食服務都唔係好好,個個黑口黑面,下次一定唔會再去。
食物味道一般般,價錢實在太貴,好唔抵食
服務都唔係好好,個個黑口黑面,下次一定唔會再去。
寬巷子在台灣很有名,我被他的裝潢以及食物擺設吸引着,現在香港開了第一間分店,我急不及待第一時間去吃。選址在海港城,可以飽覽無敵海景,好吸引呢。店內裝修好典雅,門外是古色古香的大門,入門口看到一座優雅嘅鋼琴,樓底很高,有着各式優美的花花圖案。選了鴛鴦鍋 $328 (元珠小染 & 東方美人)元珠小染是一個麻辣的湯底,內含花椒、月桂葉、辛香料及白芝麻,味道麻而不算太辣,令食物不用沾其他醬料也好惹味,我吃不停口。東方美人湯底呈乳白色,內有薏米、鴨血、紅棗及豆腐等等,亦即是豬骨湯,湯底清甜可口,而且含有大量養顏的骨膠原。玫瑰松板 $298松板豬肉被排到好似玫瑰花一樣,超級靚!店員說要先灑上蛋白,然後整朵花放入鍋內,因為沾上蛋白能夠令肉更滑溜。松板豬肉肥瘦均稱,入口亦好有彈性,豬肉味香濃。花團錦簇 $238第一次食菜好似食盆栽一樣,擺放十分精美,真捨不得拆開,店員可以代為放進鍋內影相,來一個雜菜鍋,蔬菜非常新鮮,如果不是太飽的話,真的想全部都吃掉。菠菠糖 $68餡料為手工豆皮及白芝麻蓉,外層是菠菜葉,入口有粒粒的口感以及芝麻香。杏香野菊 $108香港限定菜式,好精緻的一道菜,堆砌成一朵小白菊花一樣

選址在海港城,可以飽覽無敵海景,好吸引呢。

選了鴛鴦鍋 $328 (元珠小染 & 東方美人)

玫瑰松板 $298
松板豬肉肥瘦均稱,入口亦好有彈性,豬肉味香濃。

花團錦簇 $238

菠菠糖 $68

杏香野菊 $108
香港限定菜式,好精緻的一道菜,堆砌成一朵小白菊花一樣,花瓣係一塊塊杏仁片,花蕊是紫玉米,花朵內是花枝醬,每朵花都是師傅的心思。

白菜豬肉餃 $78
人手製作餃子,皮薄而且饀料滿滿的。

烏梅汁 $88
酸酸甜甜的,可以一解火鍋的辣度。

食物全部都放得好像一件藝術品,店內會提供一個小漏斗,提醒客人食物煮大約4分鐘完成,好貼心。
店員由台灣總公司過來,可以把台灣的服務帶來香港,整晚我都覺得好享受。