之前聽我媽同老豆食過讚過呢間台式火鍋,於是今晚就決定同我媽媽兩個人撐檯腳😍呢間火鍋唔單止食物質素好,服務態度仲好好添!我地兩個叫左鴛鴦鍋:美人鍋-養顏花膠雞鍋👩🏻‍🦰兄弟鍋-酸菜白肉鍋👱🏻‍♂️手切牛小排🐂由於係手切,所以厚身d,食落口感十足!當然唔少得甜玉米🌽我不嬲都中意打邊爐加玉米,清清地甜甜地,可以消消濟黃金卷好新鮮!女仔必叫養生紅豆薏米水!健康得黎好好飲!最抵讚係佢用紙吸管!非常環保♻️第一次食皇帝菜,原來都幾野味😋😋最後叫多碟鱔片,鮮甜又爽口!🥰最後一定要讚服務好好!

手切牛小排🐂由於係手切,所以厚身d,食落口感十足!

黃金卷好新鮮!

第一次食皇帝菜,原來都幾野味😋😋

最後叫多碟鱔片,鮮甜又爽口!🥰

最後一定要讚服務好好!
  • 紅豆薏米水
2019-05-21 36 瀏覽
近年去台灣係必食火鍋我上個月去 係三日食咗三間唔同嘅打邊爐 因為真係各有特色🥰有晚喺朗豪食完飯行下街竟然見到夫妻肺片😱😱😱勁!震!撼!哩排返工有啲忙,但都book咗兩星期後嘅今日嚟食😭員工好有禮貌,入座提咗我地嗌鍋底先,又介紹like fb ig有折我地嗌咗夫妻鍋(即麻辣鍋)同美人鍋(即花膠雞鍋)我超級超級推介嗌鴛鴦鍋,哩個組合係完美!花膠雞鍋滾起時,員工會過嚟幫我地剪雞,之後提醒我地飲咗個湯先我地兩個人一人飲咗三碗😭😭😭連埋啲滑雞同花膠,真係養顏到爆個夫妻鍋都唔惹小 我怕太辣嗌咗小辣但都勁度十足!湯底材料豐富 仲有好多鴨血同蜂巢豆腐十分入味 好有去返台灣嘅感覺😭呢到係用平板電腦落單嘅,都幾方便配料我嗌咗牛小排、團團丸丸(四款手打丸)、菜肉餃同鮮蝦雲呑小食嗌咗黃金魚皮,哩個真係必點!份量好大,打邊爐等緊啲食物降温時咬咬佢係perfect timing,仲要超香濃嘅鹹蛋黃,真心回味無窮!而家打邊爐我已經好少嗌肥牛,加多少少錢食高質嘅牛小排絕對值得,哩度嘅牛小排肥瘦適中,肉質鮮嫩,真係一分錢一分貨!仲有今日嘅亮點:烏龍珍珠奶茶!只係$26,但質素絕對好過好多坊間珍珠奶茶舖!佢唔會太甜,烏龍
近年去台灣係必食火鍋
我上個月去 係三日食咗三間唔同嘅打邊爐 因為真係各有特色🥰
有晚喺朗豪食完飯行下街竟然見到夫妻肺片😱😱😱
勁!震!撼!
哩排返工有啲忙,但都book咗兩星期後嘅今日嚟食😭

我地嗌咗夫妻鍋(即麻辣鍋)同美人鍋(即花膠雞鍋)
我超級超級推介嗌鴛鴦鍋,哩個組合係完美!

我地兩個人一人飲咗三碗😭😭😭
連埋啲滑雞同花膠,真係養顏到爆

個夫妻鍋都唔惹小 我怕太辣嗌咗小辣
但都勁度十足!
湯底材料豐富 仲有好多鴨血同蜂巢豆腐
十分入味 好有去返台灣嘅感覺😭

呢到係用平板電腦落單嘅,都幾方便

配料我嗌咗牛小排、團團丸丸(四款手打丸)、菜肉餃同鮮蝦雲呑

仲有今日嘅亮點:烏龍珍珠奶茶!只係$26,但質素絕對好過好多坊間珍珠奶茶舖!佢唔會太甜,烏龍茶味香醇!哩個真係意想不到嘅驚喜😭好like!!

呢間真係完全無令我失望,我諗我可能會一個月嚟食一次~~😋😋
2019-05-19 71 瀏覽
之前和同事午餐時間見到呢間店的二人餐幾特別,同事幫我慶祝生日,加上個人喜歡去滾,所以決定午餐去打邊爐😆😆 呢間店入面的裝潢滿有特色,令人好想影相呃LIKE~~~裡面坐感覺幾舒適而充滿中國傳統設計FEEL~~~呢度主要用電子點餐,點餐後不久就上飲品,我和同事都不約而同地叫了培火鐵觀音珍珠奶茶,在等食物上的時間就飲和食,飲落味道不錯,珍珠夠軟熟~~~醬油區都有特色~~~我就點人蔘藥膳湯底,同事點小辣的湯底,沒想到辣湯真的辣,最後要加清湯溝淡才吃到😂😂 個辣湯底有豬紅,藥膳湯有參和龍眼等,我和同事未烚食物前都盛了些湯來飲~~~個湯需要時間去滾,辣湯比較快滾,如果食得辣的人一定會感覺大滿足~~~美國西冷片拼美國肥牛肉卷,個人喜歡西冷片入口感覺好過肥牛,好似食和牛咁入口即溶~~~手工鮮蝦丸拼手工梅菜豚肉丸,鮮蝦丸勁好食,梅菜豚肉丸感覺比較飽,未必人人喜歡~~~菜肉雲吞拼鮮蝦菜肉蛟,同事食咗都讚好~~~雜錦菜盤擺得好靚,有我喜歡的皇帝菜和粟米~~~黃金卷(響鈴)拼炸魚皮,炸魚皮我在等食物熟時當薯片食,烏冬我冇食,因為我實太飽,同事負責包底~~~由於我唔夠大食,所以最後有d係食唔曬,如果女士去可以考

呢間店入面的裝潢滿有特色,令人好想影相呃LIKE~~~

裡面坐感覺幾舒適而充滿中國傳統設計FEEL~~~

醬油區都有特色~~~

菜肉雲吞拼鮮蝦菜肉蛟,同事食咗都讚好~~~

雜錦菜盤擺得好靚,有我喜歡的皇帝菜和粟米~~~

由於我唔夠大食,所以最後有d係食唔曬,如果女士去可以考慮3個人share 一個2人餐,如果兩個男士去食就剛好。

望見呢個餐的食物陣容就知道去滾係一班人去係最抵食😋😋😋

2019-05-06
慶祝紀念
生日
2019-05-19 51 瀏覽
近年愈來愈多台式火鍋,見旺角又新開左間新嘅火鍋點,於是親愛的就帶左我去試,目標要見哂每一間一坐低無地就決定左要叫夫妻鍋&花膠雞鍋,兩樣都係我地最鐘意,花膠鍋一上枱,服務員就嚟幫我地剪雞,同叫我地先試試個湯,滿滿嘅膠質,濃濃嘅雞味,我地都心心眼😂首先叫左碟牛小排,份量十足,每片都充滿住牛肉嘅味道親愛的愛吃蝦,所以我地叫了一隻虎蝦,爽口彈牙! 黃金魚皮更加不可不點,上枱時熱辣辣配合濃厚嘅咸蛋黃味,親愛的吃不停😂均衡嘅飲食少不了蔬菜,我地叫了皇帝菜,萵筍..蔬菜好新鮮..整體嚟講係一次相當好嘅體驗...下次再encore!

首先叫左碟牛小排,份量十足,每片都充滿住牛肉嘅味道

親愛的愛吃蝦,所以我地叫了一隻虎蝦,爽口彈牙!

整體嚟講係一次相當好嘅體驗...下次再encore!
2019-05-18 63 瀏覽
呢晚在朋友的介紹下,來到呢間新新地嘅台式火鍋店食晚飯,雖然在雅蘭中心,但門口在山東街入,唔好行錯啊!朋友想來呢間食,主要係因為佢好鍾意飲呢度的珍珠奶茶,佢話茶味好香好濃。一大班朋友叫咗個鴛鴦鍋,一邊係麻辣湯底,令一邊係花膠雞美人湯底。麻辣湯底裏面有鴨血、豆腐等配料,呢個麻辣湯底唔辣得來都好味,啱晒啲唔食得辣嘅人。花膠雞美人湯底配料好足,有半隻雞、幾舊花膠等等。你打邊爐我哋就已經飲咗個湯底先,系好香嘅雞湯味。要讚下呢度啲鴨血好好味,好滑。牛小排叫咗半份嘅份量,但上碟都幾多,味道都唔錯。豬肉花就令人失望少少,雖然外型整到成朵花咁好靚,但我原先以為係一啲入口即溶嘅豬肉,點知原來係豬頸肉口感嘅豬肉。不過份量都好多。我哋叫咗兩種海鮮,分別係帆立貝和鮑魚,前者好好味,後者都唔錯,但煮完會縮到勁細粒好搞笑。我哋另外叫咗啲丸和餃,正常味道啦!炸魚皮係有新鮮嘅鹹蛋黃汁喺上面,超級好味,推介!絕對好味過新加坡嗰啲!珍奶嘅茶味真係好濃

要讚下呢度啲鴨血好好味,好滑。
牛小排叫咗半份嘅份量,但上碟都幾多,味道都唔錯。

我哋另外叫咗啲丸和餃,正常味道啦!

珍奶嘅茶味真係好濃

2019-05-17
慶祝紀念
生日
話說經過朗豪坊,見到對面雅蘭有好大個廣告上面寫住台式麻辣火鍋-夫妻沸片 我即刻聯想到我係台灣有朋友帶過我去食夫妻肺片嘅麻辣火鍋~上網一search先知原來香港呢間係第一間海外分店!馬上捉男主角同我去試吓🤤🤤🤤店舖位於地庫~店員都好好,會係你坐低嘅時候會同你講佢哋有啲乜嘢推介同埋有啲乜嘢優惠!我哋當日就嗌咗<<夫妻鍋>> $188夫妻鍋入面已經包埋鴨血同埋豆腐~而且份量都幾多🥰🥰🥰佢哋講明話係可以飲嘅麻辣鍋,所以我哋真係試咗一啖😂😂😂味道超級濃郁,而且真係飲到有牛嘅味道係個湯底裏面😋😋😋感覺幾真材實料👍🏻👍🏻👍🏻《手切牛小排(大份)》$338呢度嘅首設牛小排都真係好好食,油脂比例都算平均!入口嘅時候,牛嘅油脂味道係係口腔入面爆出嚟👍🏻👍🏻👍🏻真心推薦❤️❤️❤️《鵝腸》 $98係我暫時食過最好食嘅鵝腸!我腸好飽滿,而且入面仲有啲肥膏!之前食嗰啲鵝腸係比較爽口,但係呢度啲我腸就會煙韌d~而且鵝味幾重! 大推❤️❤️❤️❤️❤️《老油條》 $48老油條或者炸物係食麻辣火鍋需要食嘅嘢!呢度嘅老油條都係即炸先上檯...當你放入火鍋入面再拎番起既時候,你會食到外面嘅表皮炸到勁脆口,

上網一search先知原來香港呢間係第一間海外分店!
馬上捉男主角同我去試吓🤤🤤🤤

店舖位於地庫~

我哋當日就嗌咗<<夫妻鍋>> $188
夫妻鍋入面已經包埋鴨血同埋豆腐~而且份量都幾多🥰🥰🥰
感覺幾真材實料👍🏻👍🏻👍🏻

《手切牛小排(大份)》$338
呢度嘅首設牛小排都真係好好食,油脂比例都算平均!
入口嘅時候,牛嘅油脂味道係係口腔入面爆出嚟👍🏻👍🏻👍🏻
真心推薦❤️❤️❤️

《鵝腸》 $98

《老油條》 $48
老油條或者炸物係食麻辣火鍋需要食嘅嘢!呢度嘅老油條都係即炸先上檯...當你放入火鍋入面再拎番起既時候,你會食到外面嘅表皮炸到勁脆口,而入面就吸收晒湯嘅精華🤤🤤🤤

《土豆片》 $38
呢度既土豆片就比較切得厚身啲~個人就鍾意切得薄啲爽口啲會好啲~
《香辣豚肉丸(半份)》 $39
外貌唔太討好,但入面食落唔辣...甜甜地幾爽口~

《蟹籽福袋(半份)》 $49
佢入面嘅餡料係同蟹籽包(洋蔥型打邊爐白色底綠色點果隻)既味道一樣~但佢入面真係有蟹籽粒粒,可以令到口感豐富一啲~

鴨血比較煙韌好味,真係食到有鴨嘅味道…同我上次食嗰間重慶火鍋真係爭好遠~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

聽到隔離枱話酸菜白肉鍋好好味,等我下次到黎試吓先
2019-05-15
  • 手切牛小排
  • 鵝腸
  • 鴨血
2019-05-17 104 瀏覽
雖然平時經常同媽媽出去食飯,但畢竟母親節,當然都要好好的讓她休息一下👩🏻媽媽想打邊爐,咁岩又見到呢間有8折,所以就決定一試💪🏻環境寬敞舒服,用天燈裝飾帶有古風味用ipad落單的,每款食物都有圖片👍🏻每次最多只可選5款食物,要確認落單後先可再選鴛鴦鍋(麻辣 + 花膠雞)鍋底上枱時,第一眼見到就係花膠雞湯個面,係有大約半隻雞,花膠份量都足夠😂突然諗:如果叫單鍋咪有全隻雞⋯店員會上前幫我地剪開隻雞✂️方便食並介紹我地可以先飲湯,再打邊爐PS:如果2個女仔黎,應該飲湯,食花膠雞&鴨血豆腐都飽😅同平時火鍋店唔同,佢嘅湯底係會有好多配料可以俾你食🍲就連麻辣湯都會有好多鴨血,豆腐😱虎蝦 $58上枱時我們都愕然,竟然咁大隻🦐蝦肉爽口彈牙,非常滿足全份牛小排 $338份量頗多,肉味濃郁而且肉質軟嫩滑油脂比例剛好,食完不會有膩的感覺配任何一個湯底都非常正!全碟清哂😋❗️推薦必食之選❗️團團丸丸 $118包括:梅菜豬肉丸、蝦丸、墨丸、鯪魚丸大大粒粒非常飽滿😍蝦&墨丸新鮮爽口而梅菜豬肉丸夠哂特別,第一次食🧐野生竹笙 $58用來配麻辣湯真係一流🌶吸入滿滿的精華蘿白$38,娃娃菜$48,皇帝菜$58全部都係打邊爐必備之

環境寬敞舒服,用天燈裝飾帶有古風味

用ipad落單的,每款食物都有圖片👍🏻
每次最多只可選5款食物,要確認落單後先可再選

鴛鴦鍋(麻辣 + 花膠雞)

店員會上前幫我地剪開隻雞✂️方便食
並介紹我地可以先飲湯,再打邊爐
PS:如果2個女仔黎,應該飲湯,食花膠雞&鴨血豆腐都飽😅

虎蝦 $58
上枱時我們都愕然,竟然咁大隻🦐
蝦肉爽口彈牙,非常滿足

牛小排全份

全份牛小排 $338
份量頗多,肉味濃郁而且肉質軟嫩滑
油脂比例剛好,食完不會有膩的感覺
配任何一個湯底都非常正!全碟清哂😋
❗️推薦必食之選❗️

團團丸丸 $118
包括:梅菜豬肉丸、蝦丸、墨丸、鯪魚丸
大大粒粒非常飽滿😍蝦&墨丸新鮮爽口
而梅菜豬肉丸夠哂特別,第一次食🧐

野生竹笙 $58
用來配麻辣湯真係一流🌶吸入滿滿的精華

蘿白$38,娃娃菜$48,皇帝菜$58
全部都係打邊爐必備之物❤️
加上平時吾係每間火鍋店都有既:皇帝菜
PS:其實餐廳有好多不同菜選擇,亦有蔬菜拼盤,岩哂多心既人😜本來我們都想揀

自家製手作麵 $38
麵質彈牙並帶點煙韌口感,富有麵粉香味
感覺有點像日本拉麵🍜值得推介⚠️
餐廳會有個工具方便煮麵食☺️
咁就唔使怕個麵煮到淋晒都未夾到 夠貼心

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

順帶一提:
由於係台灣火鍋🥤所以會有珍珠奶茶,好多人飲

總結:店舖比較有特色和貼心,而且性價比高,食物質素較平時的火鍋店好,所以都會係一間值得回頭既餐廳💯
牛小排全份
  • 手切牛小排
  • 團團圓圓
2019-05-17 79 瀏覽
雖然最近天氣開始熱,但係都無損打邊爐既心情係門口登記時,STAFF話做緊優惠,LIKE FACEBOOK會有火鍋配料6折,感覺幾抵!本身想試花膠雞湯底,可惜已經賣哂,唯有試其他。。。叫左麻辣拼藥膳鍋入面既配料都幾足料下,仲有我最愛既鴨血~索哂D湯好入味同好滑牛小排都好大碟,油脂分佈很平均其他配料都好新鮮同幾大碟下,食到超級飽呀
雖然最近天氣開始熱,但係都無損打邊爐既心情

本身想試花膠雞湯底,可惜已經賣哂,唯有試其他。。。

叫左麻辣拼藥膳鍋

牛小排都好大碟,油脂分佈很平均

其他配料都好新鮮同幾大碟下,食到超級飽呀

2019-05-16 59 瀏覽
朋友相約於旺角吃飯, 朋友早已安排這晚打邊爐,其實最近我有點熱氣,已經希望取消,沒想到朋友安排的竟然是養生打邊爐。這種台式的打邊爐, 由台灣引入與一般的四川重慶打邊爐有巨大的分別,明明同樣是麻辣火鍋, 但吃起來卻感到養生和健康。食物方面點選了豚肉花,這就是一個考功夫的配料, 未落火鍋前像花一般盛放, 放落火鍋後卻像一朵朵花瓣般散落。我們選擇的是麻辣湯底,全因為誠意推薦, 湯底容器使用傳熱極快的物料,所以湯底滾起時間極快,趕時間的朋友也可以極速享受美食。當然還有我另一最愛皇帝菜, 清洗乾淨不在話下,更份量十足。

當然還有我另一最愛皇帝菜, 清洗乾淨不在話下,更份量十足。
2019-05-16 27 瀏覽
今次黎到夫妻沸片 嗌咗四人set嘅套餐 分別有三種唔同嘅湯底任君選擇 麻辣、人蔘、酸菜白肉鍋 今次就揀咗人蔘同酸菜白肉鍋 人蔘湯底真材實料 飲落去好清甜 絕對係純天然 並非味精製成 另外酸菜白肉鍋 酸酸地令人好開胃!係配料方面 就有肥牛 餃子 肉丸、蔬菜拼、 烏冬、紅薯粉等 其中最值得推介系肥牛 肉質肥美 入口即溶 加上吸收到嘅湯底既精華 令到肉質更加線條 另外配上啱啱新鮮炸起嘅炸魚皮同響鈴相當惹味!!! 炸魚皮同響鈴食落去唔油不膩 亦炸得好鬆脆!!
2019-05-16 46 瀏覽
Tastes:4 /5Environment: 4 /5Service: 4 /5睇雜誌嘅專欄 見到夫妻肺片 喺台灣已經有33年既歷史 老字號一定有信譽 所以橫心一試 黎到旺角分店「烚下烚下」今次就order咗個鴛鴦鍋 最特別嘅係人蔘煱(美人煱)當中材料有花膠、雞、杞子、人蔘、紅棗、當歸等材料 飲落去就知湯底來頭不少 十分清甜滋潤 原來老火令湯係有美顏嘅功效 真的不錯唷!由於選擇嘅配料繁多 花多眼亂 所以就決定order四人套餐 而且配料分量十足 所以都相當抵食架 total都係六百幾蚊四個人 所以計起上黎都非常化算架!
Tastes:4 /5
Environment: 4 /5
Service: 4 /5
2019-05-13 1010 瀏覽
喺雅蘭中心二期樓下呢間夫妻沸片打邊爐出名正🤣 朋友上星期嚟過讚不絕口,今次搵到個好辣嘅朋友同我食飯😝諗都唔諗就揀咗佢!!!七點鐘去到已經坐滿曬客真係好受歡迎!!!!我個人超級鍾意食麻辣鴨血,所以點左 一個夫妻鍋 (即係全鍋台式麻辣鍋🥘🥘🥘) 本身跟鍋底已經有大量嘅鴨血同埋豆腐,食得夠爽唔使就住😍😍😍 基本上用湯底加上蔥花已經可以當邊爐醬汁,不過茶芥及醬料費20蚊依然係要畀嘅哈哈桂花蚌 -- 新鮮好食夠爽口, 而且份量幾多 ,必點之選!美國肥牛肉 -- 大方得過份😂 太厚食落有啲韌,下次應該嗌返手切牛好d蟹子福袋 -- 可能食開芝士福年糕福袋 所以有錯覺以為會係軟綿綿, 點知一啖咬落去係福袋包住一粒蟹子丸咁😂😂😂 好足料不過同想像中有啲出入 牛舌 -- 牛舌嘅火喉要捕捉得好好😝如果唔係都會容易變韌,我哋食左咗半碟先至開始拿捏到最好嘅時間😂😂😂菜肉蝦餛飩 -- 細細隻但皮薄餡靚,唔錯喎!芋頭片 -- 吸曬啲辣湯,正!紅薯粉 -- 麻辣湯底必然配搭!!嘉士伯啤酒做緊買二送一66蚊三支抵飲🍻最估唔到呢度竟然有珍珠奶茶 ,所以大膽一試佢嘅培火鐵觀音珍珠奶茶, 不過用電腦落單冇得較甜度, 如果飲開
七點鐘去到已經坐滿曬客真係好受歡迎!!!!

使就住😍😍😍

桂花蚌 -- 新鮮好食夠爽口, 而且份量幾多 ,必點之選!

菜肉蝦餛飩 -- 細細隻但皮薄餡靚,唔錯喎!

芋頭片 -- 吸曬啲辣湯,正!

紅薯粉 -- 麻辣湯底必然配搭!!

嘉士伯啤酒做緊買二送一66蚊三支抵飲🍻

最估唔到呢度竟然有珍珠奶茶 ,所以大膽一試佢嘅培火鐵觀音珍珠奶茶, 不過用電腦落單冇得較甜度, 如果飲開全糖嘅朋友都可以一試🍵🍵🍵
2019-05-08
2019-05-13 54 瀏覽
我們一家人早年移民台灣,住在台北整整一年,成年都無乜嘢做,整日吃喝玩樂,什麼馬X, 無腦鍋,這X鍋,真係成日食,都幾夠膽講係半個台式火鍋的專家。其實以前台式麻辣鍋冇咁精緻,好簡陋,一個自助蔬菜架,一啲普通肉片之類,就已經叫做好食。今時今日用料越黎越靚,又花膠,又和牛,今次我地食依間夫妻沸片,可以話係用料精緻到一個點。星期一下雨天,想回味一下以前台灣滋味,決定食依間夫妻沸片火鍋。到了, 居然,還要等一陣位,真係估唔到,落雨通常都好靜。落到樓下,見差唔多坐滿,睇黎都相當好生意。舒適嘅裝潢,待應送上ipad點單,我比較鐘意咁樣,因為可以慢慢點。先點湯底,叫咗個麻辣鍋同花膠雞鍋雙拼。我個人鐘意台式麻辣,因為唔算太辣之餘,夠香夠厚身。同枱落雨天想飲吓雞湯。鍋底上場,打開,麻辣湯先嘗一口,對路,夠厚,夠香,夠麻,正常辣。裡面放滿鴨血,豆腐,再試一口,鴨血入味,爽滑,正! 再試花膠雞湯,成半隻雞,湯澄黃,立即試一口,哇,不得了,鮮香,雞味濃,杰身,不行了,要喝光。我和同枱一人兩大碗,配以真材實料花膠,居然俾我地飲個清光!雖然覺得自己未開始打邊爐便喝光了湯好奇怪,也請侍者加湯打邊爐,驚佢煲乾也。火鍋配

雖然覺得自己未開始打邊爐便喝光了湯好奇怪,也請侍者加湯打邊爐,驚佢煲乾也。火鍋配料陸續上場,來了鴨血,腐皮,黑豚肉,桂花蚌,辣肉丸,老油條,蟮片。此時侍者送來一碗似葱之物,說是伴肉類來食。

看真點,是蒜苗! 後生仔唔識此物,有時街市阿姐都會搞錯蒜芯係蒜苗,但作為一個川菜愛好者,我一定識佢,因為佢就係正宗回鍋肉嘅好朋友,蒜苗! 回鍋肉春秋冬三季要用蒜苗炒,奇香無比,又爽甜好吃,只有夏天才用青椒,因夏天蒜苗唔當造. 我都未試過用蒜苗伴麻辣火鍋,但一定好味!

黑豚肉肉香,滑,嫩,用料無話可說。桂花蚌爽,滑,吃得出是靚料。鴨血滑,入味,麻鮮香。最簡單的腐皮都是厚滑,和居然有點QQ. 又真係有點估唔到。

老油條是佳品,脆身是皇道,浸麻辣湯5秒,立馬吃是指定做法。真的是好吃。蟮片大塊,爽脆,鮮。

整頓火鍋最令人頭痛的地方就係不知把配料放麻辣好,還是雞湯好,因為兩個湯都一樣咁出色。最後決定菜類腐皮放雞湯,貪佢吸湯,依個決定正確,吸飽雞湯之後的旺菜和腐皮,真係仙物! 比起山珍海味,更為令我著迷!

依間夫妻沸片,係令我喜出望外,老實講,之前香港暫時未有一間台式火鍋我覺得合格嘅,依間夫妻沸片令我改觀,由用料,服務,湯底都係真正台灣高標準,以後在香港食台式火鍋,非夫妻沸片不吃!
2019-05-06
2019-05-12 65 瀏覽
是日晚上三人行同爸媽黎左屋企附近呢間「夫妻沸片」烚吓烚吓食打邊爐晚餐!佢係一間主打台式麻辣火鍋的餐廳,餐廳位於雅蘭中心地庫,地點非常方便就腳。店內天花掛滿天燈,又不停播放著台灣歌曲,充滿台灣風味!呢度主打麻辣火鍋,梗係要試吓佢地個麻辣湯底,但由於爸爸唔食辣,所以我地就叫咗個鴛鴦鍋,有齊麻辣鍋同養顏花膠雞鍋湯底分別呈鮮橙黃色同鮮紅色,花膠雞鍋則用咗半隻雞同大量花膠,好鮮甜!而麻辣鍋則由新鮮台灣鴨血、慢煮豆腐等等材料熬制而成,用料優質,夠哂麻又辣手切牛小排牛小排有分大或小兩種size,呢個係大份的。脂肪比例分布平均,所以入口香軟,充滿牛肉味得來又帶有牛脂香,牛味濃郁,非常高質素!喜歡吃牛的朋友一定要試試原隻虎蝦價值$58的原隻虎蝦果然冇令人失望,好大隻,勁厚肉,肉質結實,而且好鮮甜!正啊團團丸丸呢個特色四寶丸分別有:墨魚丸、蝦丸、蔥花鯪魚丸同梅菜豬肉丸,每款丸都勁大粒,而且好新鮮,食得出係冇加麵粉的,真材實料!墨魚丸好爽口彈牙,蝦丸同鯪魚丸都好鮮味,梅菜豬肉丸就好有特色,充滿豬肉同梅菜香皇帝菜新鮮又碧綠,用黎打邊爐就啱晒,啲菜吸收晒湯底嘅精華,健康又好味自家製手作麵估唔到火鍋店都會有自家製

手切牛小排

原隻虎蝦

皇帝菜

自家製手作麵

估唔到火鍋店都會有自家製的手作麵,新鮮麵條好有彈性,餐廳仲貼心地提供左小筲箕以用作盛載麵條!個人認為煮5分鐘就啱啱好,麵條好有嚼勁而且充滿麵粉香,好好食啊!

野生竹笙

竹笙係我同媽咪嘅最愛,同樣係可以吸收晒湯底嘅精華,爽口又美味

養顏花膠

食到差唔多最尾我地仲追加左養顏花膠,份量都唔少架,仲充滿膠原同膠質添,女生滋補養顏必點
1K
朋友大力推薦旺角雅蘭中心的「夫妻沸片」,他們的麻辣鍋湯底係可以飲的湯,老老實實從來沒有聽過麻辣鍋可以飲的,竟然餐廳可以研發出一個可以飲的湯底。打邊爐好多人都興飲頭啖湯,這個夫妻鍋是足足有33年傳承正港台式麻辣風味,湯味香濃,加點蔥花更添香味,配料都十分豐富同足料,有辣椒乾、白豆蔻、八角、草果、蒜苗、紅棗、豆腐及鴨血。豆腐同鴨血味道香濃,正正吸收了麻辣湯味的精華,超好食。另外半鍋是兄弟鍋即是酸菜白肉鍋,材料有紅薯粉、酸蘿蔔、豚肉及酸菜,湯味方面,酸酸甜甜,豚肉薄身爽口,酸菜都夠入味,都是一個很不錯的湯底。醬汁是自助形式,任配任搭,總有一款合適你。火鍋料方面,必點之選「台式老油條」,輕輕浸一浸麻辣湯底後,馬上放入口,即時食到香脆可口風味再帶點麻辣湯香,非常滋味。美國肥牛肉卷,大大份已經食極都吃不完,超抵食。牛肉肉質很爽口,灼一灼就可即時入口,肥瘦均勻。團團丸丸,包括有手工鮮蝦、墨魚、鯪魚及梅菜豚肉丸,款款都十分新鮮,個人喜歡墨魚及手工鮮蝦丸,超彈牙,而且墨魚味十足及鮮蝦超爽口,很不錯。繁花似錦就是多款不同的新鮮蔬菜盤,有娃娃菜、唐生菜、西洋菜、鮮冬菇及金菇等等,食得多肉都要多蔬菜來平衡一下

醬汁是自助形式,任配任搭,總有一款合適你。

繁花似錦就是多款不同的新鮮蔬菜盤,有娃娃菜、唐生菜、西洋菜、鮮冬菇及金菇等等,食得多肉都要多蔬菜來平衡一下。

整體上餐廳環境及食物質素很優質,怪不得平日餐廳都可以座滿食客啦~