2019-06-04 31 瀏覽
打邊爐真係唔分季節嘅,無論天氣几熱都唔會阻到我對火鍋嘅心情。一排無食火鍋掛死我啦,朋友話呢邊有間台灣火鍋而且見到呢間最近上左每週熱門餐廳,所以就想去試下。我地兩個叫左鴛鴦鍋:美人鍋-養顏花膠雞鍋👩🏻‍🦰兄弟鍋-酸菜白肉鍋👱🏻‍♂️手切牛小排🐂由於係手切,所以厚身d,食落口感十足花膠雞美人湯底配料好足,有半隻雞、幾舊花膠等等。你打邊爐我哋就已經飲咗個湯底先,系好香嘅雞湯味。黃金魚皮,哩個真係必點!份量好大,打邊爐等緊啲食物降温時咬咬佢係perfect timing,仲要超香濃嘅鹹蛋黃,真心回味無窮!
2019-06-01
10 分鐘 (堂食)
2019-06-02 53 瀏覽
D阿姐講野勁大聲, 入到去又加錢, 叫個酸菜窩有薯粉黎無, 以為佢落留,同佢講返,點知個阿姐講酸菜窩依個一早就無左薯粉好耐,但佢個餐牌有寫。d員工行來行去成日大聲講我收工啦 我收工啦 其實我唔想知你收工。野食方面 個湯無味 鴨血唔好食,牛肉唔新鮮, 又唔抵食。埋單走人時,個mk員工態度又差 ,唔比貼士又黑面 放低張單又粗聲粗氣 好似欠左佢禁,最後一句多謝都無講。怪唔知星期六日都無咩人排隊,原來係伏。兩個人食左成7百幾。
幫朋友慶生特別選了這家新開不久的火鍋店湯頭跟食物都還算近似台灣味,不過服務就極差無比!不要說不像台灣的服務了,根本輸香港的一般餐廳10條街!當天我們訂了18:30的檯,據說是有2小時的用餐時間,我們總共點了三輪食物,最後一輪下單到食物上檯都差唔多隔了30分鐘,這都不要緊,20:20店員出現在我們台前告訴我們這張檯只訂到20:00,還堅持我們訂檯時間是18:00,負責訂檯的朋友拿出whatsapp的紀錄給他看⋯這下可好,對方居然說「哪有人打電話給妳確認時間嗎?」朋友表示從未接過電話,此時已經爭執了約6-7分鐘,店員帥氣的對我們說「那給你們坐埋剩下的幾分鐘」後立刻離開去打單給我們買單⋯當我們問起我們擺低的蛋糕時他也毫不留情的表示時間到了要交檯,我只是覺得他們可以早點跟客通知交檯,並且態度可以好一點,自己上菜速度慢態度又差,根本花錢找罪受!最後⋯你讓我們一行人提著蛋糕在旺角去哪切蛋糕呢?!
幫朋友慶生特別選了這家新開不久的火鍋
2019-05-31 77 瀏覽
識我嘅朋友都知道我最鍾意打邊爐去火鍋滾一滾,你你去去我都會叫麻辣湯底同埋養生湯底,今次因為要就翻停車咁啱原來夫妻肺片可以喺家樂坊免費泊車,所以就揀呢間啦。叫咗一個比較特別嘅嘢,係滷水牛雜好似好少喺打邊爐嘅時候叫呢啲嘢食,感覺上就同麻辣火鍋唔太夾不過呢放喺養生鍋度都幾好食喎。另外都叫咗1大大大大份嘅牛肉,四個人分啱啱好,油脂分布非常之好,食落去幾有牛味推薦推薦。另外都叫咗個雜菜拼盤,打邊爐一定要叫啲菜如果唔係真係太油膩啦。另外都叫咗鯇魚片,我媽媽就最鍾意食魚片,都算係幾新鮮唔錯。

另外都叫咗鯇魚片,我媽媽就最鍾意食魚片,都算係幾新鮮唔錯。
早排有朋友喺外國返嚟,佢話想食火鍋係外國冇得食,就帶佢去咗旺角嘅夫妻肺片試吓,之前都食過呢間餐廳一次,覺得佢嘅火鍋雖然價錢唔係好平不過全部真材實料幾好食。湯方面我哋叫咗一個麻辣鍋,食台灣火鍋最緊要一定要叫一個麻辣鍋咁樣啲食材先夠味道。推介一定要叫佢哋嘅生蠔,大大粒蠔,放咗入去雖然縮左水不過仲係啖啖肉,滿足。另外佢哋肉嘅質素都唔錯,叫咗一份大份嘅牛肉,牛味好重,夠嫩口。仲叫咗啲丸類,一個拼盤有成四款啱晒選擇困難症嘅人。最後甜品方面叫咗個高力豆沙,好耐冇食個高力豆沙,入面有啲紅豆蓉都唔錯。

仲叫咗啲丸類,一個拼盤有成四款啱晒選擇困難症嘅人。

2019-05-30 947 瀏覽
依家打邊爐真係無分季節,湯底選擇亦都多元化,揀完湯底,配料可以因應自己嘅食量、budget任君選擇。有彈性之餘仲可以迎合唔同口味嘅人👉🏻👈🏻今晚本先大家都冇概念食乜好,行行下唔打唔撞竟然有驚喜喎😮鴛鴦鍋就啱晒貪心嘅我哋🤣麻辣火鍋配養顏花膠雞窩🥁麻辣帶後勁,舌頭會慢慢有種麻痺感,辣得好過癮!鴨血應該係暫時係香港食過最可以同台灣匹敵嘅水準👍🏻 而美人鍋湯底有半隻雞同幾大片花膠,足料!原本以為得半隻雞會唔夠飽,但原來食落都好多肉,而且肉質嫩滑入味。飲埋啖湯夠晒滋補🤤海鮮拼盤嘅海鮮種類豐富!生蠔厚肉脹卜卜,蠔味重。鮑魚厚肉鮮味,海蝦肉質彈牙,貴妃蚌同帆立貝都洗得好乾淨,而且鮮甜味美🤫 所有海鮮食落就知真材實料,雪藏貨係完全比不上的!打邊爐又點可以叫菜先得嫁?🥬 見到餐牌有野生竹笙頓時心心眼😍,因為價錢唔算貴而且好少地方有得食。皇帝菜亦係我打邊爐嘅不二之選,呢到嘅份量我覺得CP值都幾高👍🏻韭菜餃係屬於多肉少菜系列,男朋友一人獨享😂食到一半,有麻辣就梗係要叫支啤酒Gur一Gur啦😹,最後以芒果沙冰作結,因為太飽所以呢個就當係甜品啦🤫雖然而家啲任食火鍋開到成行成市,但我哋一向食嘢都主張貴精不貴多,食

鴛鴦鍋就啱晒貪心嘅我哋🤣

韭菜餃係屬於多肉少菜系列,男朋友一人獨享😂

雖然而家啲任食火鍋開到成行成市,但我哋一向食嘢都主張貴精不貴多,食物質素係遠比份量重要。所以盡可能我哋都會去啲散叫嘅精品火鍋,夫妻肺片位處旺角呢個中心點,我相信呢到會係我地嘅火鍋新竇🤣
2019-05-20
今日嚟到呢間新開嘅台式火鍋店我哋首先揀咗鴛鴦湯底就係麻辣鍋同埋酸菜白肉鍋呢兩個湯底入面本身已經有好多配料麻辣湯底入面有好多鴨血同埋豆腐酸菜白肉鍋入面亦都有好多塊豬肉而酸菜白肉鍋入面嘅湯係可以飲 好甜可能因為啲酸菜會越煲越甜而且呢間餐廳最近仲做緊優惠like佢地嘅page 就有平價海鮮真係超級抵食呢度嘅配料份量都好多我哋叫咗個細分嘅手切牛小排雖然係細分但係其實都有20塊真係抵過出面好多其他配料我十分推介 呢個蟹子福袋福袋嘅外皮浸滿左湯汁 入面有充滿着蟹子嘅餡料 真係勁好食鵝腸亦都好新鮮 肥瘦適中而午餐肉亦都係 比較肥美嗰隻所以好香好適合打邊爐見面方面我哋叫咗個自家製手作面個面煙煙銀銀 都好好食其實呢間餐廳真係唔使叫太多配料因為其實本身個鍋嘅材料已經好飽所以其實好抵
今日嚟到呢間新開嘅台式火鍋

其實呢間餐廳真係唔使叫太多配料
因為其實本身個鍋嘅材料已經好飽
所以其實好抵
2019-05-29 46 瀏覽
今日約咗個朋友嚟咗呢間台式火鍋店打邊爐呢到嘅裝修好靚, 營造一種古色古雅嘅氣氛嚟得呢到就梗係打邊爐啦咁我地叫咗個二人餐餐食, 揀咗配鴛鴦湯底,呢到係用tablet落單嘅,我見隔離台有人唔識用店員都好細心講解嚟到呢到就梗係試下佢嘅招牌麻辣鍋啦 第二個湯底就叫咗個花膠雞湯一打開個蓋就聞到好香濃嘅雞湯味撲鼻而嚟,估唔到嘅係佢真係有隻雞係入面架 於咁飲就已經好好味, 入面仲擺咗唔小花膠而麻辣湯底都好足料,入面仲有放豬紅,個湯好香而且有營合香脆人口味唔會麻得太緊要。呢到啲湯真係誠意心足配料方面亦都好足,佢牛肉有2種,一種係美國西冷片,卷埋一舊舊嘅係美國肥牛,好肥美食落有油香,西冷片較小肥肉但肉味香濃啲,個人認為西冷配淥麻辣湯底夾啲,而肥牛配雞湯夾啲佢啲肉丸都好特別,梅菜豚肉丸同鮮蝦丸前者好香梅菜味,豬肉鮮嫩一啲雪味都冇,鮮蝦丸就蝦味好出,咬落個口感好好同夠軟熟,店員話啲肉丸係新鮮手打所以同出面食到嘅會有啲唔同麵我就揀咗紅薯粉,紅薯粉我都係第一次食,估唔到又幾好味道,好感好彈牙而且好滑溜,我麻辣湯同雞湯都有配過嚟食,2款都好正,好薯粉好吸湯入晒味超級正
今日約咗個朋友嚟咗呢間台式火鍋店打邊爐

呢到嘅裝修好靚, 營造一種古色古雅嘅氣氛

嚟得呢到就梗係打邊爐啦

於咁飲就已經好好味, 入面仲擺咗唔小花膠

佢啲肉丸都好特別,梅菜豚肉丸同鮮蝦丸

湯同雞湯都有配過嚟食,2款都好正,好薯粉好吸湯入晒味超級正

2019-05-07
午餐
2019-05-26 110 瀏覽
對夫妻鍋念念不忘呀!🌶雅蘭中心地牢開咗一間新嘅台式麻辣火鍋個名幾特別叫夫妻沸片😛環境都幾大 好闊落呀✨ 夫妻鍋拼美人鍋 $278 夫妻鍋即係麻辣湯底 而美人鍋就係花膠雞湯先講講夫妻鍋 除咗麻辣之外佢仲有好香嘅藥材味唔會好油膩 而且好順口到呢一刻我都好掛住當晚嘅麻辣湯🙈另外值得一讚嘅係湯底裏面本身已經好多材料 有硬豆腐同鴨血鴨血煙煙銀銀又好滑 好似啫喱咁樣美人鍋同樣吸睛 裏面有半隻雞影好晒相之後 店員就會幫我地切雞雞肉好滑 花膠份量又多 湯底清甜飲返兩碗先開始打邊爐啦!✨ 美國肥牛肉卷 $158份量也太多吧!起碼有十五卷呀 仲要卷卷都大片🤩牛肉味都好濃 有咬口嘅👍🏻✨ 羊卷肉 $108比起牛肉 我更愛呢個羊卷肉羊唔會羶 配麻辣鍋超級好食呀😍✨ 扇貝 $78$78有四隻 唔係好大隻 但好新鮮✨ 極鮮牛肉丸(半份) $49牛肉丸又係另一款必食之選一咬開 超多肉汁 又彈牙 正果然係極鮮!✨ 蟹子福袋(半份) $49用豆皮包住蟹籽丸 好多蟹籽 口感很口喔✨ 自家製手工麵 $38煙煙韌韌 充滿彈性👍🏻✨ 黃金魚皮 $78邪惡之物 魚皮炸得香脆 仲沾滿咸蛋醬就甘食已經好正🥰 ✨ 拍青瓜雲耳 $38為
對夫妻鍋念念不忘呀!🌶

鴨血煙煙銀銀又好滑 好似啫喱咁樣
美人鍋同樣吸睛 裏面有半隻雞
影好晒相之後 店員就會幫我地切雞
雞肉好滑 花膠份量又多 湯底清甜
飲返兩碗先開始打邊爐啦!
美國肥牛肉卷

蟹子福袋
黃金魚皮
拍青瓜雲耳
2019-05-25 116 瀏覽
我們二話不說點了夫妻鍋(麻辣)和美人鍋(雞湯)。坦白說,原本對麻辣湯底非常有期待,可惜麻、香不突出,反而美人鍋啖啖精華,鍋底的雞還是很嫩,但這算是台式養生鍋的標準,不能說是出色。食材方面更是毫無驚喜,豚肉花得個靚字,味道口感強差人意。牛小排正常有牛味,油條炸太老,一口台式腸是在吃腸衣包肥膚粒,四式丸中尤其蝦丸肉質好不紮實,還有點不新鮮的味道。飲品選擇的確很多,連珍奶也有,同行親友飲過就覺得中規中矩。帳單打折後人均消費不過$350,比外面的台式火鍋店稍稍便宜,但一旦是原價計算,整件事情就沒什麼性價比了,所以大概不會再來。

飲品選擇的確很多,連珍奶也有,同行親友飲過就覺得中規中矩。

2019-05-25 78 瀏覽
今晚同左位特別嘉賓去打邊爐,雖然我地唔係夫妻,但好食嘅話我就唔理得咁多啦😝,我地兩個女仔都走去「夫妻沸片」食『夫妻鍋』😅。火鍋館標榜正宗台式火鍋,我呢個火鍋控當然要試下啦!麻辣湯底都幾香,不過今次因為要就朋友,所以只點了小辣,下次要試大辣可能仲過癮!講起台式麻辣鍋,有幾樣野一定唔少得:老油條、鴨血、豆腐!呢間嘅老油條雖然唔夠老,但非常香脆, 浸於麻辣鍋底十秒,吸滿湯汁嘅油條入口超好味呀。鴨血是由台灣直送,難怪好有台味啦, 香港真係好難搵到正宗鴨血架。豆腐經過慢煮多小時, 所以特別入味,跟麻辣鍋底有附帶, 唔夠可以再點, 價錢都好合理。另外我地點嘅羊肉捲同牛肉串都好好味,羊肉夠厚肉質滑溜有質感,唔會切到薄薄咁。而牛肉串牛味濃郁,放湯就算煮好耐啲肉都唔會韌。仲有台式小腸, 帶有仿似臘腸香味嘅小香腸, 一口一條食得好過癮。雖然係我迫呢個朋友陪我試嘅, 但其實我都好民主架🤭,我有俾佢點配料的, 朋友點左好「清」嘅鱔片, 墨魚丸, 香辣豚丸,同埋油麥菜, 說要平衡一下我點那些『重頭戲』🤣🤣🤣。估唔到啲丸都好有味好有質感喎, 鱔片都可以不過唔係我杯茶。因為跟呢位朋友都有兩三個月冇見, 所以我地傾到

而牛肉串牛味濃郁,放湯就算煮好耐啲肉都唔會韌。

估唔到啲丸都好有味好有質感喎, 鱔片都可以不過唔係我杯茶。

因為跟呢位朋友都有兩三個月冇見, 所以我地傾到停唔到, 結果玩左三個幾鐘先返屋企耶😁。

2019-05-20
2019-05-23 58 瀏覽
夫妻沸片內裡的設計裝修,都是很特別,有對貓貓🐱大圖可比人坐著影相、我一定唔放過影來留念啦呢度既湯鍋名好特別,美人湯鍋是花膠雞鍋,暖男湯鍋是人蔘雞,我地各選一半兩款味食哂我地先飲花膠雞先 因為會較濃,跟著再飲人蔘湯、較清淡,飲曬湯先開始食配料見網上好推介竹笙,我就試下叫一次啦,索左湯係好入味 爽口的另外牛小排叫左半份,239呢個價錢是貴但真的要食,牛小排既味道很香甜,數量也不少啊海鮮併盤好多款,好新鮮,好味最後仲有送糖水,仲寫排條寫上字句、好貼心!
夫妻沸片

見網上好推介竹笙,我就試下叫一次啦,索左湯係好入味 爽口的

海鮮併盤好多款,好新鮮,好味

最後仲有送糖水,仲寫排條寫上字句、好貼心!
2019-05-23 88 瀏覽
名字很特別、感覺適合情侶,夫婦去就最岩,咁其實都不是的,此店是台灣傳過來的、原來都成33年歷史。今晚就同男友去試試。由踏入店已經有哂設計裝修,都是想過度過的。我地梗是影一輪相先下去食啦。因為之前有經驗在出面叫過一鍋花膠雞鍋,知道一定食不哂份雞,今晚我地就叫左半份花膠雞再加半份人蔘雞,那就可食哂兩款味職員提示要先飲花膠雞先 因為會較濃,我地真的按指示,又試飲曬湯先開始食配料叫了海鮮併盤,竹笙,牛小排,菜基本上牛小排係一致認同係無懈可擊 ,好香牛味份量也充足。海鮮大份又新鮮,整體加起來是非常滿意好味的職員很好最後有送糖水,完滿一餐

叫了海鮮併盤,竹笙,牛小排,菜

基本上牛小排係一致認同係無懈可擊 ,好香牛味
份量也充足。

海鮮大份又新鮮,整體加起來是非常滿意好味的

職員很好最後有送糖水,完滿一餐
2019-05-22 73 瀏覽
其實晏晝打邊爐都幾正舖頭少人又舒服 坐喺到慢慢食都冇人催你😆有時間嘅話 大家都可以試下-#午市二人優惠套餐 $308依個套餐都幾多嘢食🥳有兩款丸 餃 有食肉獸必食嘅牛肉有打邊爐必叫嘅響鈴同炸魚皮仲有一大碟好多款嘅蔬菜而且有得揀要薯粉定烏冬由於揀咗 #夫妻鍋 (麻辣鍋)咁當然要配薯粉啦🤤薯粉好彈牙 但大家記得唔好淥咁耐鍋裏面有豆腐同埋鴨血 份量都幾多鴨血好滑 鍾意食嘅一定唔可以錯過而成個餐最令小編眼前一亮嘅係一口牛一口牛脂肪比例較高 入口好腍😍😍仲好有牛味 超推薦大家嗌一口牛依個餐都包兩罐汽水同埋甜品晏晝打完邊爐飽到夜晚都唔洗食🤣
其實晏晝打邊爐都幾正
有食肉獸必食嘅牛肉
有打邊爐必叫嘅響鈴同炸魚皮
仲有一大碟好多款嘅蔬菜
而且有得揀要薯粉定烏冬
由於揀咗 #夫妻鍋 (麻辣鍋)
咁當然要配薯粉啦🤤
仲好有牛味 超推薦大家嗌一口牛
依個餐都包兩罐汽水同埋甜品
晏晝打完邊爐飽到夜晚都唔洗食🤣
2019-05-22 79 瀏覽
好一排無食火鍋掛死我啦,見到呢間最近上左每週熱門餐廳,就走左去一試😙去到雅蘭中心度搵唔到,兜左一輪發現地庫餐廳既入口係喺山東街發記甜品對面嗰度🤭入到去後店員講解依家做緊既各種優惠同折頭,服務亦幾貼心,問我地要吾要圍裙,見我係個架度攞碟牛上檯都專登走過黎幫手😳▪️ 美人鍋(8/10)+ 暖男鍋(7/10)💲178 (半) + 108 (半)要左個鴛鴦鍋,價錢係以半鍋加半鍋咁樣計算☺️個美人鍋都幾有水準,材料有當歸、紅棗、枸子、淮山、黨參、北芪、花膠、光雞,花膠份量亦都唔少,飲落雞味濃郁,半隻雞尤其髀位夠嫩滑😛至於個暖男鍋相比之下就較遜色,都係有紅棗、枸子、淮山、黨參、光雞,多左個鮮人參,但呢個既雞就唔係半隻咁上,而係有幾舊仔雞件,人參味唔太重👉🏻👈🏻▪️ 手切牛小排(8.5/10)💲238 (半份)見到人地話兩三個人食半份就可以,果然真係幾大盤,牛魔王既我地都夠食😈睇落油脂分佈唔錯,肉質好嫩滑軟腍,而且牛味香濃😎▪️ 團團圓圓 (8/10)💲118拼盤有四款,每一款有兩粒🍡墨魚丸夠彈牙,啲墨魚粒仲係有汁🦑梅菜豬肉丸係好重既梅菜味,又係有食梅菜蒸豬肉既感覺🐷蝦丸入口爽彈,真係有蝦粒夠味🦐鯪魚丸對比

美人鍋 + 暖男鍋

▪️ 手切牛小排(8.5/10)💲238 (半份)
手切牛小排

▪️ 團團圓圓 (8/10)💲118
團團圓圓

拼盤有四款,每一款有兩粒🍡墨魚丸夠彈牙,啲墨魚粒仲係有汁🦑梅菜豬肉丸係好重既梅菜味,又係有食梅菜蒸豬肉既感覺🐷蝦丸入口爽彈,真係有蝦粒夠味🦐鯪魚丸對比下普通一點

▪️ 黃金卷(7/10)💲58

黃金卷

響鈴不過不失,如果炸得脆身少少會更好

▪️ 稻庭烏冬(7.5/10)💲38
稻庭烏冬

呢個烏冬煮完有少少透明,口感爽滑煙韌,不過就唔好煮太耐,唔係既話會有酸味🍜

▪️ 油麥菜(7/10)💲48

油麥菜

好大棵咁上,所以份量其實都唔少🥬新鮮爽脆既

▪️西瓜汁(7.5/10)💲32

西瓜汁  + 培火鐵觀音珍珠奶茶

個人怕太稀身既果汁,但呢杯真材實料,飲落質感偏稠身,有唔少攪拌到沙沙地既果肉🍉

▪️培火鐵觀音珍珠奶茶(7.5/10)💲28 (凍)

台式火鍋既關係,呢度係有珍珠奶茶😱鐵觀音茶味比我預期中香濃,珍珠亦都彈牙,以餐廳黎講,呢個質素算係唔錯🤗

🔎 整體評分(8/10)
美人鍋 + 暖男鍋
手切牛小排