2019-05-12 65 瀏覽
是日晚上三人行同爸媽黎左屋企附近呢間「夫妻沸片」烚吓烚吓食打邊爐晚餐!佢係一間主打台式麻辣火鍋的餐廳,餐廳位於雅蘭中心地庫,地點非常方便就腳。店內天花掛滿天燈,又不停播放著台灣歌曲,充滿台灣風味!呢度主打麻辣火鍋,梗係要試吓佢地個麻辣湯底,但由於爸爸唔食辣,所以我地就叫咗個鴛鴦鍋,有齊麻辣鍋同養顏花膠雞鍋湯底分別呈鮮橙黃色同鮮紅色,花膠雞鍋則用咗半隻雞同大量花膠,好鮮甜!而麻辣鍋則由新鮮台灣鴨血、慢煮豆腐等等材料熬制而成,用料優質,夠哂麻又辣手切牛小排牛小排有分大或小兩種size,呢個係大份的。脂肪比例分布平均,所以入口香軟,充滿牛肉味得來又帶有牛脂香,牛味濃郁,非常高質素!喜歡吃牛的朋友一定要試試原隻虎蝦價值$58的原隻虎蝦果然冇令人失望,好大隻,勁厚肉,肉質結實,而且好鮮甜!正啊團團丸丸呢個特色四寶丸分別有:墨魚丸、蝦丸、蔥花鯪魚丸同梅菜豬肉丸,每款丸都勁大粒,而且好新鮮,食得出係冇加麵粉的,真材實料!墨魚丸好爽口彈牙,蝦丸同鯪魚丸都好鮮味,梅菜豬肉丸就好有特色,充滿豬肉同梅菜香皇帝菜新鮮又碧綠,用黎打邊爐就啱晒,啲菜吸收晒湯底嘅精華,健康又好味自家製手作麵估唔到火鍋店都會有自家製

手切牛小排

原隻虎蝦

團團丸丸

皇帝菜

自家製手作麵

估唔到火鍋店都會有自家製的手作麵,新鮮麵條好有彈性,餐廳仲貼心地提供左小筲箕以用作盛載麵條!個人認為煮5分鐘就啱啱好,麵條好有嚼勁而且充滿麵粉香,好好食啊!

野生竹笙

竹笙係我同媽咪嘅最愛,同樣係可以吸收晒湯底嘅精華,爽口又美味

養顏花膠

食到差唔多最尾我地仲追加左養顏花膠,份量都唔少架,仲充滿膠原同膠質添,女生滋補養顏必點