2023-04-25 232 瀏覽
嚟得壽兵衛當然揀Deluxe和牛set $980,可以滿足食晒和牛、刺身、海膽~有咩享受得過廚師係面前親自煮上菜~真係視覺、味覺大享受~😍|前菜三款|磯煮鮑魚,帶微甜同酒香,好爽口入味~鮟鱇魚肝,質感幼滑食落好甘香~北海道白玉粟米,有淡淡香氣,特別清甜好味~|刺身三款|帶子,新鮮好厚身帶有檸檬清新香氣~深海池魚,質感好油潤軟滑,大拖羅,魚油脂好平均,一咬魚油香湧晒出嚟🤩|海膽和牛他他|除咗海膽同生牛油,仲加咗黑魚籽醬、鵪鶉蛋,水晶梨,食落又好夾唔油膩,牛似食落有少少魚生質感,口感好豐富細膩~😌|三文魚籽 墨魚汁蒸蛋|蒸蛋好滑溜,仲有墨魚汁鮮味~別出心裁~巴西牛舌芯,新鮮爽口~加埋爽口辣蘿蔔、生蔥,配柚子酸汁帶點刺激口感~熟成肉眼21日,味道特別濃郁、肉汁卷大蔥食味道一流呀~日本A4和牛肉眼,油脂豐富,配埋生雞蛋一滑入口好味到非筆墨可以形容😂😂😂|釜飯黑松露炒飯|炒飯材料有松葉蟹肉、枝豆,黑松露,飯香炒得粒粒分明,呢個餐仲包埋滿溢筋子三文魚籽,即係任食!你想食幾多就筆幾多!滿口都係三文魚籽嘅感覺太正啦🤣~平時有咩可能食得咁過份~😝|舞蓉菇清湯|清清地淡淡香氣嘅湯,可以幫助暖暖胃~|柚子雪

|前菜三款|
磯煮鮑魚,帶微甜同酒香,好爽口入味~
鮟鱇魚肝,質感幼滑食落好甘香~
北海道白玉粟米,有淡淡香氣,特別清甜好味~

刺身三款|
帶子,新鮮好厚身帶有檸檬清新香氣~
深海池魚,質感好油潤軟滑,
大拖羅,魚油脂好平均,一咬魚油香湧晒出嚟🤩

|海膽和牛他他|

|三文魚籽 墨魚汁蒸蛋|
蒸蛋好滑溜,仲有墨魚汁鮮味~別出心裁~

熟成肉眼21日,味道特別濃郁、肉汁卷大蔥食味道一流呀~

|釜飯黑松露炒飯|

|舞蓉菇清湯|
清清地淡淡香氣嘅湯,可以幫助暖暖胃~

|柚子雪糕、水信玄餅|
以柚子雪糕同水信玄餅作結~唔會太滯,夠清新~
  • 刺身三點
  • 前菜三點
  • 美國熟成肉眼
  • 牛舌
  • 滿溢筋子釜飯
1K
2023-04-24 168 瀏覽
今晚同朋友去了這間位於駱克駅12樓嘅壽喜燒專門店,因朋友推介這裡嘅食物質素相對超值抵食,餐牌內有三款選擇,今次就點了最便宜個款Premium Wagyu Set,落單後就已經上煎菜三點,包括了鮮嫩肉質嘅磯煮鮑魚,軟綿密細膩口感嘅鮟鱇魚肝,一口咬落去爆汁,比蜜瓜更甜嘅白玉粟米!蒸物在香滑蒸蛋上以墨汁魚籽配上彈牙墨魚仔,以茶碗蒸形式出現,口感豐富!跟住師傅將季節野菜盛盒、美國熟成肉眼、牛舌、日本和牛肉眼、日本和牛西冷先給我打卡拍照,之後就開始逐樣在面前煮,先用油脂起爐,以美國熟成牛,自家在熟成櫃內以21天時間為期,在鐵鍋上煮加上京蔥,卷成牛肉卷,再配上雞蛋,使肉質更嫩滑軟熟,牛肉味道濃郁!再來就係牛舌,師傅用上牛脷芯是牛舌最軟嫩的部位。牛味濃郁、質感柔軟,肉汁豐富而香甜。師傅透過火力掌控,去控制牛舌的口感,煮得鮮甜爽脆、彈牙,入口柔嫩!並加上淡雪鹽調味,不太咸味道剛好!接住就係熊本縣A4和牛肉眼,用上壽喜燒汁煮,加上香甜南瓜片,本身脂肪和油花較豐富,所以中間通常都會有明顯的油脂,容易呈現霜降狀態,口感軟熟,因比較油膩,師傅配上日本宮城一見鍾情米煮成米飯,外觀晶瑩剔透、氣味清香、味道甘甜及雞
今晚同朋友去了這間位於駱克駅12樓嘅壽喜燒專門店,

蒸物

接住就係熊本縣A4和牛肉眼,用上壽喜燒汁煮,加上香甜南瓜片,本身脂肪和油花較豐富,所以中間通常都會有明顯的油脂,容易呈現霜降狀態,口感軟熟,因比較油膩,師傅配上日本宮城一見鍾情米煮成米飯,外觀晶瑩剔透、氣味清香、味道甘甜及雞蛋以備使用,十分細心體貼!

接住就係日本和牛西冷,用上壽喜燒汁,入口口感軟嫩,經加熱融出的油脂十分鮮甜,加埋隻蛋,口感更軟滑美味!配埋春菊這個季節性食材。香氣獨特,囗感細嫩柔軟,吸收埋壽喜燒汁,十分入味!

壽喜燒汁煮嘅日本洋蔥圈,吸了在鐵板上和牛汁同壽喜燒汁,加上師傅慢慢煮,入口軟熟入味,師傅建議日本洋蔥由外至內食入去,會食到不同口感,中間還夾了煮得軟熟嘅津白,上面加埋彈牙香菇,又係另一種風味!

最後一道就係炒烏冬,師傅在鐵板兩三下手勢就將個烏冬炒完,入口夠晒彈牙煙靭入味!

食完再飲返碗松茸麵豉湯清一清今晚嘅油膩!
甜品就係水信玄餅,它外貌晶瑩剔透像水晶球一樣,配以數朵櫻花,像一個櫻花標本真係令人目不暇給,而這個晶瑩剔透的水晶球不止觀賞粉嫩的櫻花,入口還有水嫩嫩嘅滑溜口感!

整晚師傅都會安住食客節奏調節出菜速度,整晚都不停地食,質素高,價錢相宜,環境氣氛十分舒適,同朋友一齊邊食邊傾談真是賞心悅目嘅好地方!
2023-04-24 104 瀏覽
再次來到壽兵衛,經過上次的經驗後,這次非常期待。前菜三點👏🏻😍磯煮南非鮑魚 - 非常爽口,味道好清新。鮟鱇魚肝 - 配上酸汁,好香好開胃,口感吃起來軟綿綿。北海道粟米 - 好甜好爽口。剌身三點有深海池魚、帶子和拖羅,全部都很新鮮,最深刻是拖羅😍非常嫩滑,入口即溶。和牛刺身配上細蔥和酸汁,配搭非常有心思,味道和口感都很出色。蒸物墨汁蒸蛋茶碗蒸😍加入帶咸味的墨汁,味道比一般茶碗蒸更出色。和牛紫茶卷🤤先燒香免治和牛,再配上紫蘇葉和海膽,味道又香又豐富。香煎牛舌巴西牛舌心,比一般牛舌更爽口。加入微辣的蘿蔔蓉和淡雪鹽,配搭非常特別。美國熟成牛肉🤤牛肉熟成了21日,肉汁非常豐富,口感很嫩滑。A5和牛肉眼😍來自日本熊本縣的A5和牛肉眼,因為油脂量充足,口感很軟熟,非常建議配上蛋漿和白飯,而這裡的蛋漿和白飯可以無限添加👏🏻A4和牛西冷😍油脂比肉眼少,牛味很重。和牛炒烏冬加入黑松露來炒,味道非常香。
再次來到壽兵衛,經過上次的經驗後,這次非常期待。

前菜三點👏🏻
😍磯煮南非鮑魚 - 非常爽口,味道好清新。
鮟鱇魚肝 - 配上酸汁,好香好開胃,口感吃起來軟綿綿。
北海道粟米 - 好甜好爽口。

剌身三點

和牛刺身
配上細蔥和酸汁,配搭非常有心思,味道和口感都很出色。

蒸物
墨汁蒸蛋茶碗蒸😍加入帶咸味的墨汁,味道比一般茶碗蒸更出色。

和牛紫茶卷🤤
先燒香免治和牛,再配上紫蘇葉和海膽,味道又香又豐富。

香煎牛舌

美國熟成牛肉🤤
牛肉熟成了21日,肉汁非常豐富,口感很嫩滑。

A5和牛肉眼😍

A4和牛西冷😍
油脂比肉眼少,牛味很重。

和牛炒烏冬
加入黑松露來炒,味道非常香。

2023-04-20
同朋友 Farewell 兼銅鑼灣行街,佢突然話好想食壽喜燒,上網一搵就見到壽兵衛,主打關西壽喜燒,賣點係以頂級佐賀 A5 和牛,一於試吓!一踏進店內,第一時間看見乾式熟成櫃,自家熟成牛肉,別出心材。裝修以開放式日本吧檯設計,大廚正於食客席前獻技,用餐體驗彷如置身日本傳統餐廳之中。晚市套餐抵食,只是$980/位 吃到 Deluxe Wagyu Set。日本和牛、前菜、蒸蛋、蔬菜盛盒、湯、三文魚子釜飯、甜品,定價非常親民。Deluxe Wagyu Set $980日本和牛前菜三點 賣相精美:南非磯煮鮑魚、鮟康魚肝、北海道白粟米。海之幸刺身三點,刺身三点:北海道帆立貝、深海池魚、大拖羅,新鮮肥美,入口即溶。蒸物特別有型格,墨汁螢光魷魚茶碗蒸。特別加入墨汁和爽口的螢光魷魚,吃到煙韌的墨魚片,味道比傳統茶碗蒸更好味。必吃菜式 海膽和牛他他 是我的貴氣推介!海膽、魚子醬夠晒高貴,和牛他他餡抖加入香梨粒,豐富口感亦減低和牛的肥膩感,令味道更清新。配上鵪鶉蛋汁,口感順滑,有提鮮作用。季節野菜盛盒席間師傅將牛脂在鍋底燒香,然後再把各款和牛和日本季節野菜一齊煎煮。壽喜燒 Sukiyaki美國熟成肉眼,
Deluxe Wagyu Set $980
日本和牛
前菜三點 賣相精美:
南非磯煮鮑魚、鮟康魚肝、北海道白粟米。
海之幸刺身三點,刺身三点:
北海道帆立貝、深海池魚、大拖羅,新鮮肥美,入口即溶。
壽喜燒 Sukiyaki
美國熟成肉眼,U.S. Dry Aged Steak 由大廚席前烹煮,吃壽喜燒的食客可以一邊欣賞大廚出馬,一邊品嚐美食,氣氛真係一流!
自家熟成 21日美國牛,享用的時候加入自家製醬汁、日本蛋汁,吸引濃香甜美的湯汁,味道層次豐富。
牛舌(厚切),非常惹味。
日本和牛肉眼(大分,宮崎,神戶,佐賀,北海道)
日本產和牛必吃菜式!今晚壽喜燒靈魂食材之一,佐賀A5和牛入饌。肉質柔軟,脂肪細膩,雪花平均,入口即溶。
日本和牛西冷
(大分,宮崎,神戶,佐賀,北海道)
油花勻稱,肉質軟嫩,和牛甘膩,油脂香與肉香在口腔內徘徊,舌尖上的享受。
食事
滿溢筋子釜飯
我當然點選了釜飯,因為可以無上限添加三文魚子,釜飯口感煙韌,店家慷慨鋪滿肥美鮮甜的松葉蟹肉、蟹子、黑松露。我們自製爆瀉三文魚子釜飯,賣相取悅了我的心,味道層次更豐富,大滿足!
汁物熱辣辣,飲落香甜。
甜品
最後當然不可少甜品,單看賣相已令人垂涎三尺的櫻花水信玄餅,配黃豆粉、黑糖漿及柚子雪葩。
信州蘋果梳打,冰凍清涼,夠晒爽!
總括餐廳裝潢富有日本格調 ,配合昏暗柔和的浪漫燈光 ,感覺悠閒放鬆,食物高質素新鮮,整體性價比高,喜愛和牛壽喜燒料理的話 ,壽兵衛不失為銅鑼灣拍拖或朋友聚會之選。
慶祝紀念
紀念日
2023-04-23 32 瀏覽
今日同朋友到銅鑼灣食飯,我們去到餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了Deluxe Wagyu Set和Premium Wagyu Set,最主要的分別Deluxe Wagyu Set多了刺身,海膽和牛他他和烏冬變成了釜飯。其他的牛舌、日本和牛肉眼同西冷和美國熟成牛就一樣。首先上的前莱三點,入面有鮑魚,粟米等,其中我覺得鮑魚清甜。之後我上的是茶碗蒸,入面是墨魚加三文魚子,味道鮮甜而且蒸蛋又滑身。之後上的係熟成牛,配上蛋黃汁,入口滑而且牛的香味充滿口腔。再來的是厚切牛舌,厚實的口感,再加上調味有點點酸鹹,非常易入口。接住的是和牛肉眼加野菜再配飯,肉眼牛味濃郁而鮮嫩多汁。之後的是和牛西冷,牛的油脂分布比肉眼多,入口更香更滑。再來的釜飯入面有黑松露,又可以任意加三文魚子,味道鮮甜帶點黑松露香味。整體而言,味道一流,用料上乘。
今日同朋友到銅鑼灣食飯,我們去到餐廳不需要等位就可以入座。

首先上的前莱三點,入面有鮑魚,粟米等,其中我覺得鮑魚清甜。

之後上的係熟成牛,配上蛋黃汁,入口滑而且牛的香味充滿口腔。

接住的是和牛肉眼加野菜再配飯,肉眼牛味濃郁而鮮嫩多汁。

之後的是和牛西冷,牛的油脂分布比肉眼多,入口更香更滑。

整體而言,味道一流,用料上乘。
2023-04-11
2023-04-19 35 瀏覽
喺日本關西旅行嘅時候,一直都冇機會食關西壽喜燒,本身都覺得好可惜🥲為咗彌補呢個遺憾,竟然比我發現到香港都有得食‼️今次係晏晝去食,就揀咗兵之膳😋😋刺身三點北海道帆立貝好肥美,加咗檸檬更加突顯鮮甜💕深海池魚肉質實在爽口鮮美💕托羅油脂豐富,口感柔軟💕茶碗蒸三文魚籽茶碗蒸,用料好豐富,質感厚實嫩滑,鮮味十足💕關西風壽喜燒師傅會現場製作壽喜燒💕 一邊煮聞到勁香好吸引😆 店員仲會介紹用唔同嘅配料搭配🥰 關西壽喜燒嘅特式係 啲食材會逐片煎塩煎牛舌來自巴西牛舌,使用牛舌心部位,肉質爽脆有彈性✨煎完牛味十足,多汁✨精選和牛肉眼/和牛西冷呢款二選一,同朋友各揀咗一份😆熟成21日和牛肉眼,油脂豐富,肉質鮮美💕和牛西冷肉嘅比例比較高,肉質細嫩多汁🥰 兩款都好正🥰時令野菜四點皇帝菜、南瓜、娃娃菜、紅蘿蔔及芋絲💕蔬菜吸滿和牛及湯汁,又保留蔬菜本身嘅甜味👍🏻👍🏻👍🏻美國熟成肉眼/日本黑豚西冷片 壽喜燒嘅肉類可以三選一✨ 鹽燒熟成肉眼,包裹住大蔥一齊,真係好香~師傅建議沾生雞蛋,口感嫩滑👍🏻👍🏻 黑豚片沾滿醬汁,肉質厚實,帶有油香💕御飯或烏冬烏冬用特製醬汁來炒,酸酸甜甜又幾醒胃🥰舞茸菇清湯食完滿足嘅壽喜燒,飲一碗鮮美
刺身三點
茶碗蒸
三文魚籽茶碗蒸,用料好豐富,質感厚實嫩滑,鮮味十足💕
關西風壽喜燒
塩煎牛舌
精選和牛肉眼/和牛西冷
時令野菜四點
美國熟成肉眼/日本黑豚西冷片
御飯或烏冬
烏冬用特製醬汁來炒,酸酸甜甜又幾醒胃🥰
舞茸菇清湯
食完滿足嘅壽喜燒,飲一碗鮮美清甜嘅湯就可以食甜品啦😆

櫻花水信玄餅真係好靚🥰 配有黑糖醬及黃豆粉✨
同朋友各自去完日本返嚟仍然對壽喜燒念念不忘,就特意搵咗依間主打關西風壽喜燒既餐廳試下🙈 店內以吧枱位為主,可以席前欣賞師傅手藝🥰✨ 兵の膳 ($468/ person)❀ 刺身三點 🐟當日刺身有北海道帆立貝、深海池魚及拖羅,每件都係厚切肥美,相當新鮮❀ 茶碗蒸 🥚蒸蛋口感滑溜,加入三文魚籽提升鹹鮮味❀ 塩燒牛舌 🐮牛舌芯質感柔軟爽彈,以辣蘿蔔蓉、蔥花、淡雪鹽同醋汁調味,配埋底層既洋蔥食好惹味❀ 精選和牛肉眼/西冷 🐮以關西風壽喜燒方式烹調✨ 西冷肉質較給實彈牙,牛味好濃郁,而肉眼入口較軟嫩多汁,油脂感豐富🥰 配上生蛋及壽喜燒醬汁食特別滋味~❀ 時令野菜 🥬師傅會將南瓜、皇帝菜、娃娃菜及芋絲配合唔同肉類上菜,鹹甜入味❀ 美國熟成肉眼/ 日本黑豚西冷片 🐮店內自設熟成櫃,牛肉熟成21日肉汁更濃厚,經鹽燒後再包住大蔥食,蘸上蛋汁更香滑👍🏻 除咗牛肉,仲可以揀豚肉或雞肉,豚肉口感幾嫩,同樣整得好入味呢~❀ 烏冬 🍜口感煙韌彈牙,蘸滿壽喜燒汁味道好濃郁,表面灑上芝麻食落更香❀ 舞茸菇清湯 🥣❀ 是日甜品 🥄甜品係櫻花水信玄餅,配以黑糖醬及黃豆粉,清甜可口

✨ 兵の膳 ($468/ person)

刺身三點 🐟

❀ 茶碗蒸 🥚
蒸蛋口感滑溜,加入三文魚籽提升鹹鮮味

❀ 塩燒牛舌 🐮

❀ 精選和牛肉眼/西冷 🐮

❀ 時令野菜 🥬

❀ 美國熟成肉眼/ 日本黑豚西冷片 🐮

❀ 烏冬 🍜
口感煙韌彈牙,蘸滿壽喜燒汁味道好濃郁,表面灑上芝麻食落更香

❀ 舞茸菇清湯 🥣

❀ 是日甜品 🥄
甜品係櫻花水信玄餅,配以黑糖醬及黃豆粉,清甜可口
午餐
2023-03-25 139 瀏覽
想食sukiyaki 好耐,除咗日山外,都唔知邊度有好食嘅壽喜燒,朋友見openrice 多人推薦,所以就提議食呢間。佢主要有三個set選擇,分別係Supreme Wagyu Set ($1280),Deluxe Wagyu Set ($980),同埋Premium Wagyu Set ($680)。我地要咗一個Supreme set,一個Deluxe set。前菜:粟米唔夠甜刺身唔夠新鮮,有啲雪藏味,但因為餐廳主打壽喜燒,所以都冇expect咁多生蠔好大隻,都ok,好肥美壽喜燒好味,肉味濃可以問佢拎多啲蛋漿整體嚟講,壽喜燒好食,其他食品質素麻麻,試一次就夠,未必有再想嚟食嘅感覺,但如果喺香港想食壽喜燒嘅話都可以嚟體驗一下。

前菜:
粟米唔夠甜

生蠔好大隻,都ok,好肥美

壽喜燒好味,肉味濃

可以問佢拎多啲蛋漿

2023-03-20 473 瀏覽
生日飯食正啲😋得到朋友carry去食咗間正完關西壽喜燒🤤我地揀咗Deluxe Wagyu Set,用材高質,性價比甚高😇💠前菜三點南非磯煮鮑魚、鮟康魚肝、北海道白粟米💠海之幸刺身三點北海道帆立貝、深海池魚、大拖羅💠蒸物墨魚仔、三文魚子、茶碗蒸💠海膽和牛他他A4和牛他他、北海道海膽、黑魚子、日本蔥花、鵪鶉蛋、梨等材料組成,材料矜貴而且多元化,口感順滑,味道層次好豐富得黎好平衡~💠季節野菜盛盒有不同款式嘅配料,師傅去配合牛肉菜式上菜~💠美國熟成牛熟成咗嘅牛肉牛味特別香濃😍,配日本大蔥、日本名荷同少少鹽就已經好夠味,再配埋💠日本A4和牛肉眼(大分,宫崎,神戶,佐質,北海道)先煎香西冷表面,再落sukiyaki汁去烹煮,嫩口林身入口即溶、油香豐腴🤤,再配上蛋黃&“一見鍾情”米去食,口感層次更加豐富~💠日本A4和牛西冷(大分,宮時神戶,佳質,北海道)再配上日本春菊、蛋黃,先食春菊去清清口腔西冷牛味較濃和香口~💠牛舌(厚切)採用巴西牛舌芯,口感爽口彈牙配洋蔥絲、辣蘿蔔蓉、蔥花、淡雪塩💠Meal Dish食事(滿溢筋子金飯或烏冬)有枝豆、蟹肉、黑松露做配料,仲可以自行無限量添加筋子😳,每一啖都好滿足
💠前菜三點
南非磯煮鮑魚、鮟康魚肝、北海道白粟米
💠海之幸刺身三點
北海道帆立貝、深海池魚、大拖羅
💠蒸物
墨魚仔、三文魚子、茶碗蒸
💠海膽和牛他他
💠季節野菜盛盒
有不同款式嘅配料,師傅去配合牛肉菜式上菜~
💠美國熟成牛
💠日本A4和牛肉眼(大分,宫崎,神戶,佐質,北海道)
💠日本A4和牛西冷(大分,宮時神戶,佳質,北海道)
再配上日本春菊、蛋黃,先食春菊去清清口腔
西冷牛味較濃和香口~
💠牛舌(厚切)
採用巴西牛舌芯,口感爽口彈牙
配洋蔥絲、辣蘿蔔蓉、蔥花、淡雪塩

💠Meal Dish
食事(滿溢筋子金飯或烏冬)
有枝豆、蟹肉、黑松露做配料,仲可以自行無限量添加筋子😳,每一啖都好滿足~
💠汁物 - 舞茸菇清湯

💠甘物
水信玄餅配黃豆粉、黑糖漿
柚子雪葩\
2023-03-06
去完日本旅行食唔到想食嘅壽喜燒,返嚟香港都仲心心念念。見呢間壽喜燒專門店好似新開無耐,負評唔多,就滿心歡喜約人一齊試,點知大失所望。作為壽喜燒專門店,呢間服務態度同食物水準都係明顯唔達標。例如有職員當住我地面問大廚使唔使介紹菜式,大廚竟然以極hea口吻話唔使啦。雖然其後有輕輕介紹菜式名,但有幾款菜都係無作食法介紹,令人感到極唔專業。雖然牛肉味道唔錯,但屬食材本身高質,其餘經餐廳烹調嘅食物大部分都一言難盡。兵の膳 $468呢款壽喜燒午膳套餐較抵食,包括:刺身三點、茶碗蒸、鹽煎牛舌、關西風壽喜燒(一片和牛、野菜4件、一片肉片)配飯或烏冬、舞茸菇清湯、是日甜品。當日刺身為北海道帆立貝、深海池魚同拖羅,入口無特別驚艷,均為正常水準,但多咗幾分檸檬香。茶碗蒸鋪上三文魚籽,質感雖滑,但整體味道偏鹹。鹽煎牛舌面層加上開胃醃漬蘿蔔蓉,牛舌質感厚身又彈牙,鹹香適宜。壽喜燒和牛同友人分別揀咗肉眼同西冷部位,肉眼一如所料較嫩;西冷口感雖較紮實,但保留到牛肉軟嫩。4件野菜索盡壽喜燒汁,每件都非常鹹。除咗和牛,套餐仲包多一塊豬、牛或雞嘅肉片。美國熟成肉眼(80g)口感都非常出色,拌上生雞蛋多添一份柔嫩感。特以$

兵の膳 $468

茶碗蒸鋪上三文魚籽,質感雖滑,但整體味道偏鹹。
4件野菜索盡壽喜燒汁,每件都非常鹹。
特以$88於釜飯加配三文魚籽,飯可添加。三文魚籽份量亦好多,但只得死鹹,食唔出鮮甜味;而釜飯更係一大敗筆,腍至軟爛狀態,口感奇差。
舞茸菇清湯作用可能想減輕膩感,調味寡淡到同無落差唔多。
是日甜品為水信玄餅配黃豆粉,水信玄餅夾心有鹽潰櫻花,單食唔太吸引,淋上黃豆粉後層次感相對豐富返。
2023-03-11
2023-03-08 419 瀏覽
Premium Wagyu Set日本和牛先付三點汁煮鮑魚,汁煮少少甜,選用南非鮑魚,非常彈牙鮟鱇魚乾,非常重味北海道白粟米,超甜超多汁!蒸物墨魚仔三文魚子茶碗蒸,好香墨汁,撈哂全部之後食,味道層次超級豐富。季節野菜盛盒日本洋蔥,冬菇,津白,金針菇,芋絲,青蘋果,豆腐。美國熟成牛背峰熟成牛味極香,只係加鹽已吊出重味,第二啖再撈埋紅蛋黃,十級甜味出哂泥!兩啖各有風味日本A4和牛肉眼油脂好豐富,先煎香左牛再落壽喜燒汁。先吃一啖原味已經極香。第啖再加黃蛋黃,口感緊順滑。最後食一件日本南瓜解一解油膩順帶一提,米飯用咗日本嘅一見鍾情米,口感有咬口,味道偏濃日本A4和牛西冷會先吃春菊,即係皇帝菜一個朗口嘅動作。西冷肉味比較重,所以最後先吃。都係第一啖先食原味,跟住再吃黃蛋黃。味道俾上一塊肉眼更加出,加啖飯一灣巴西牛舌芯(厚切)用咗啖雪鹽,辣蘿蔔蓉柚子醋洋蔥泥調味,中間芯仲有少少粉紅,咬落香口,有少少油脂,口感同味道都高層次烏冬,用咗壽喜燒汁去炒,非常彈牙好味汁物,甘物最尾泥個清湯一解油膩水上原餅非常之好味
Premium Wagyu Set
日本和牛

先付三點
汁煮鮑魚,汁煮少少甜,選用南非鮑魚,非常彈牙
鮟鱇魚乾,非常重味
北海道白粟米,超甜超多汁!

季節野菜盛盒
日本洋蔥,冬菇,津白,金針菇,芋絲,青蘋果,豆腐。

美國熟成牛背峰

日本A4和牛肉眼
油脂好豐富,先煎香左牛再落壽喜燒汁。
順帶一提,米飯用咗日本嘅一見鍾情米,口感有咬口,味道偏濃

日本A4和牛西冷

巴西牛舌芯(厚切)

烏冬,用咗壽喜燒汁去炒,非常彈牙好味

汁物,甘物
最尾泥個清湯一解油膩
水上原餅非常之好味

2023-03-06
  • 美國熟成肉眼
2023-03-06 77 瀏覽
難得最近疫情逐漸消退,終於可以輕輕鬆松約朋友出外用膳。今午來到銅鑼灣駱克駅12樓的壽喜燒專門店「壽兵衞」,一嘗和牛壽喜燒午市套餐。我們被安排坐在吧台坐位,可以近距離看到師傅的廚藝。茶碗蒸 - 賣相美觀,大大粒的三文魚籽滿布在蒸蛋之上,入口甘香軟滑。刺身三點 - 師傅建議我們先吃帶子,再吃深海池魚,最後吃拖羅,由清淡至濃味,非常有道理。北海道的帶子顏色天然乳白,圓大飽滿,肉質柔軟,鮮甜美味。深海池魚入口爽脆,油脂豐盛。拖羅油脂分布均勻,入口即化,魚味濃郁。關西風壽喜燒:鹽煎牛舌 - 牛舌是我的至愛,但最怕煎得太韌,今次吃的是牛舌芯,牛舌中心是最柔軟、爽滑的部份,師傅火候拿捏精准,用了少許鹽,將牛舌煎得軟腍爽口,十分滋味。精選和牛西冷牛肉油脂分布均勻,煎香後加入秘制壽喜燒醬汁,肉味香濃,肉質鮮嫩,入口融化,每啖充滿油香和肉汁,配以烏冬,由於烏冬已吸入和牛肉汁的精華,吃起來那份滿足感,不言而喻!美國熟成肉眼 - 肉味濃及油脂分布平均,經過熟成後肉質與肉味變得更稔滑和濃厚。 時令野菜四點 - 吃過肉後還有時令野菜,令人喜出望外。舞茸菇清湯 - 喝過之後可以清清口腔。甜品 - 水信玄餅,賣相討好

我們被安排坐在吧台坐位,可以近距離看到師傅的廚藝。

北海道的帶子顏色天然乳白,圓大飽滿,肉質柔軟,鮮甜美味。
深海池魚入口爽脆,油脂豐盛。
拖羅油脂分布均勻,入口即化,魚味濃郁。

關西風壽喜燒:

精選和牛西冷

時令野菜四點 - 吃過肉後還有時令野菜,令人喜出望外。

舞茸菇清湯 - 喝過之後可以清清口腔。

甜品 - 水信玄餅,賣相討好,味道清甜。
2023-03-06 77 瀏覽
今晚和朋友慶祝生日吃飯,於是訂了這家朋友很推薦的日本壽喜燒店 壽兵衛,位於銅鑼灣,地點方便。餐廳𥚃都是吧台位置,可以欣賞到師傅的手藝,裝修富有日本風格。前菜三點有日本甜粟米,鮟鱇魚肝,磯煮鮑魚等。粟米是生吃的,特別清甜多汁,粟米香味濃郁,鮟鱇魚肝軟稔香甜,鮑魚爽滑鮮甜。墨汁茶碗蒸蛋汁香甜滑溜,蒸得十分水潤美味,蛋味香濃,加上墨魚汁,味道很配搭。季節野菜盛盒份量很豐富,有南瓜,豆腐,大蔥,椰菜,金菇,洋蔥等,全部都很新鮮甜美,爽脆多汁。師傅用壽喜汁逐一煮這些野菜,香氣撲鼻,吸收了醬汁的精華,香甜美味。美國熟成牛和牛舌牛肉切得薄身,肥瘦適中,香甜嫩滑,多汁香甜,卷上大蔥一起吃,爽脆而有咬口。配上新鮮的蘭王蛋黃一起吃,更添滑溜和香濃蛋香味。牛舌爽脆而厚身,美味可口。日本和牛肉眼肉質嫩滑,雪花油脂分佈平均,入口油脂香味散發,壽喜汁香甜濃味,滲入肉質當中,入口即溶。日本和牛西冷每一片日本和牛的份量都得大塊,肉質嫩滑可口,多汁而香甜,牛肉味濃郁,點上蛋黃一起吃,可以中和一下油膩感。三文魚籽釜飯釜飯即叫即煮,熱騰騰,配料多,有蟹肉,枝豆等,和豐富的黑松露醬,香味散發,而且可以有任裝的三文魚籽,十分鮮

前菜三點

墨汁茶碗蒸

美國熟成牛和牛舌
牛舌爽脆而厚身,美味可口。

日本和牛肉眼

日本和牛西冷

三文魚籽釜飯
釜飯即叫即煮,熱騰騰,配料多,有蟹肉,枝豆等,和豐富的黑松露醬,香味散發,而且可以有任裝的三文魚籽,十分鮮甜飽满,很满足。

甜品
造型得精緻,是內有櫻花花瓣裝飾的水信玄餅,配有黑糖漿和黃豆粉,爽甜滑溜,雲呢拿雪糕冰凍可口,奶香而滑溜,香甜美味。

剛剛日本旅行返嚟本來唔敢食日本嘢住,驚食唔番日本既質素同味道,不過經朋友介紹嚟到「壽兵衛 - 壽喜燒專門店」,哎喲!又幾有驚喜喎👍🏽👍🏽餐廳裝修格調日式,廚師和店員對於食物既講解非常詳細有禮,成個體驗都非常好!我今次試咗佢既✨「日本和牛Delux Wagyu Set」✨前菜磯煮鮑魚、有鮟鱇魚肝、北海道粟米,我本身非常喜歡食鮟鱇魚肝佢既鮟鱇魚肝配埋個柚子汁真係非常醒胃,磯煮鮑魚口感爽口鮮甜,讚!👍🏽海之幸刺身三點茶碗蒸用咗墨魚汁,中間有墨魚仔打開果一下見到黑色呆一呆,但食一啖經已停唔到口,好味!接住瑞嚟刺身三點肉質細嫩滑食材非常新鮮👍🏽👍🏽海膽和牛他他- 鮮甜海膽加嫩滑和牛再嚟主食有以下有5款:厚切巴西牛舌、美國熟成肉眼、A4日本和牛西冷、A4日本和牛肉眼、野菜盛盒我自己最愛煎厚切巴西牛舌 - 肉汁豐厚、外脆內軟,廚師灑上淡雪鹽調味再配上蘿蔔蓉和蔥花,大愛!另外三款食法既牛肉 - 肉質鮮嫩,脂肪紋分佈均勻,正所謂食材好,簡單既調味經已好好食。但呢度加埋廚師調製既壽喜燒醬汁一齊煮,果種惹味真係令人回味無窮。當然不可不提佢哋既「一見鍾情米」,「摸多」「開私」好好味!🤤🤤🤤滿溢筋子釜飯熱辣辣🔥

海之幸刺身三點

海膽和牛他他- 鮮甜海膽加嫩滑和牛

再嚟主食有以下有5款:

滿溢筋子釜飯

熱辣辣🔥 仲可以添加筋子😍

食完一餐咁豐富既晚餐壓軸仲有「非常精緻」嘅甜品~水信玄餅配紫薯雪糕,滿足爆滿回家💖!
2023-02-28 106 瀏覽
最近銅鑼灣駱克駅的優質日本料理,愈開愈多,12樓的「壽兵衞」主打關西壽喜燒,開業一年,口碑載道,今日約同友人來到此店午膳,店鋪佈置以木糸設計為主,充滿日式風情,以開放式日本吧檯設計,讓大廚於食客席前即席獻技,為食客帶來視覺享受,雖然地方不算大,但環境舒適,置身其中,令人悠然自得。看過餐牌,揀選了午市套餐「兵之膳」:先來刺身三點 - 大元貝、深海池魚和拖羅。大元貝來自北海道,肉質細嫩,清甜爽滑,柱肉呈圓形,入口鮮甜美味。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。拖羅口感入口即融,油香四溢、鮮甜無比、完全不膩。茶碗蒸 - 蛋香軟滑,三文魚子鋪在面上一同進食,非常滋味。煎牛舌 - 優質牛舌肉厚,師傅將牛舌煎至外脆內軟,加了蘿蔔蓉和蔥花,相當和味。日本和牛肉眼 - 肉質鮮嫩,大理石脂肪紋多且分佈均勻,師傅先將牛脂在鍋底燒香,再將和牛煎煮,最後加入自家製壽喜燒醬汁,上碟時香氣撲鼻,和牛人口鮮甜軟滑,醬汁冶味,配以彈牙的烏冬一同進食,其味無窮。時令野菜四點 - 用煎過和牛的壽喜燒醬汁煑出來的蔬菜特別美味甜品 - 水信玄餅賣相精緻美觀,晶瑩剔透像水晶球一樣,入口清甜爽口,非常美味。如此美味的
看過餐牌,揀選了午市套餐「兵之膳」:
先來刺身三點 - 大元貝、深海池魚和拖羅。
深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。
拖羅口感入口即融,油香四溢、鮮甜無比、完全不膩。
茶碗蒸 - 蛋香軟滑,三文魚子鋪在面上一同進食,非常滋味。

如此美味的壽喜燒套餐只收$468實在物超所值!
2023-02-26