2023-01-16 61 瀏覽
新一年要新的開始,同閨密相約食好野,「壽喜燒」就最好不過了😎 這間檔次高上,價錢也合理先係重要🤣 「刺物三點」池魚,拖羅,北海道帶子,厚切!鮮甜!🥰「茶碗蒸」日本菜必食喔!滑滑的蛋這款沒有肉的☺️「塩煎牛舌」厚牛舌的一款,用上鹽燒出來,好野味🥰 最後加點淡雪鹽令外觀更美觀「精選和牛肉眼」味道香濃,油脂分布平均,用上壽喜燒汁煮出來😍「精選和牛西冷」跟肉眼比較,這款比較有咬口,配上壽喜燒必用生雞蛋一齊食,令和牛好滑🤩「時令野菜四點」跟肉一併上菜,併上肉一齊食也友另一番風味😚「美國熟成肉眼」好少用到這款肉做壽喜燒,但也相當出色,值得一試🥰「烏冬」用上壽星燒的牛汁煮成,烏冬入哂味🌟🌟🌟「舞茸菇清湯」 食完油膩的肉,飲碗清湯是不錯喔😌備註:🔺全bar台形式,地方簡潔, 時尚😎🔺每道菜在面前煮理及講解,好窩心🥰🔺樓上店都有好野食,值得推介☺️🔺有不同套餐選擇👍🏻

「刺物三點」池魚,拖羅,北海道帶子,厚切!鮮甜!🥰
「茶碗蒸」日本菜必食喔!滑滑的蛋這款沒有肉的☺️
「時令野菜四點」跟肉一併上菜,併上肉一齊食也友另一番風味😚
「烏冬」用上壽星燒的牛汁煮成,烏冬入哂味🌟🌟🌟
「舞茸菇清湯」 食完油膩的肉,飲碗清湯是不錯喔😌

備註:
🔺全bar台形式,地方簡潔, 時尚😎
🔺每道菜在面前煮理及講解,好窩心🥰
🔺樓上店都有好野食,值得推介☺️
🔺有不同套餐選擇👍🏻

2023-01-15 41 瀏覽
立志想巡遊下香港嘅壽喜燒,朋友報料呢間食過好正,入嚟一眼見到個setting就諗起喺日本嘅回憶,全部食客圍住廚師吧枱望住中間堂煮,同時大家有一定距離,感覺好chill,難怪唔少人都黎慶生。由前菜開始就覺得物有所值,辣鮟鱇魚肝甘香柔潤,磯燒鮑魚因為用咗比較大嘅鮑魚,特別煙韌彈牙,調味亦都比一般食到嘅清新,好味到同朋友有衝動想問有冇得大手買返屋企食。見到刺身厚切捲起已經食指大動,深海池魚新鮮魚味濃,大拖羅魚油爆曬出嚟好甘香,最鍾意當然係帆立貝柔嫩鮮甜,作為套餐嘅刺身前菜非常唔錯。茶碗蒸好特別地加左墨汁同魷魚仔,蒸蛋本身當然好滑,墨汁仲加添左一絲鮮味,唔錯。海膽和牛他他好新鮮,海膽夠甜,平時少食生牛肉都覺得和牛他他好易入口,完全唔腥,尤其撈左鵪鶉蛋同梨一齊食好夾。美國熟成牛捲京蔥輕輕煎香,再點蛋味極濃嘅蘭王蛋一齊食,簡簡單單已經好香好好食。 熟成牛本身牛味已經濃,咬落去京蔥爽彈嘅口感好突出,濃郁嘅牛味、蛋味同蔥香交纏,令我好期待之後嘅壽喜燒。牛舌淨係睇個配搭都好精彩,酸汁、洋蔥絲同淡雪鹽令到本身牛味唔算好濃嘅牛舌味道變得好豐富,彈牙厚切嘅牛舌夾埋爽脆嘅洋蔥口感好好。之後嚟到重頭戲,和牛肉眼同
之後嚟到重頭戲,和牛肉眼同西冷都分別以正宗壽喜燒嘅方式,逐片加醬汁輕輕煮幾秒。 肉眼堪稱完美,喺僅僅熟嗰秒呈上,點埋滑溜嘅黃雞蛋,甘香軟滑,尤其肉眼切得有一定厚度,完全感受到個油花分布,有食緊大拖羅嘅感動。
西冷又係另一種感覺,同樣軟腍,但肉味好濃,係好純粹強烈嘅牛味。 好多時壽喜燒都只可以揀一款肉,呢度可以是兩個截然不同嘅部位,係好好嘅體驗。 我尤其鍾意廚師會即席將豆腐同野菜煎香用作壽喜燒,有別於坊間就咁一個拼盤咁放湯就算,做得到喺日本食壽喜燒嘅感覺。
滿溢筋子釜飯最開心嘅係有三文魚籽放題,我諗成碗落晒佢都唔會阻止你,不過三文魚子本身帶咸,其實唔使太多已經好夠味,撈飯食有啲鹹香同鮮味幾好。
2023-01-14 23 瀏覽
這間餐廳環境佈置充滿了日式氣氛,能夠看到廚師在開放式廚房烹調美食.這個前菜三點,就是磯煮鮑魚十分之爽口,入味,鮟鱇魚乾感受到細滑,白粟米感受到清新.這個刺身帶子十分之肥美,深海池魚新鮮到極點,爽口十足,吞拿魚味香濃.這個墨魚汁茶碗蒸十分之特色,墨魚汁令蛋味更加知出眾.主打的牛肉油脂分布平均入口感受到幸福的感覺.這個套餐包括了不同的部位包括有西冷及肉眼等,本人比較喜歡西冷肉味比較香濃.這個牛脷十分之細嫩,採用牛舌最嫩的部位.值得一讚廚師無論在烹調牛肉,蔬菜,火候控制得宜,零到食材達致最高的境界.最後這個飯還能夠自由地添加魚子,能夠做到一個吃到飽的魚子飯,十分之滿足.最後這個甜品,配上晶凝通透水信玄餅,為這一餐劃上一個完美的句號.

這個墨魚汁茶碗蒸十分之特色,墨魚汁令蛋味更加知出眾.

主打的牛肉油脂分布平均入口感受到幸福的感覺.

這個牛脷十分之細嫩,採用牛舌最嫩的部位.

2023-01-12 29 瀏覽
辛苦了一年,終於出了年終獎金,預約了一間壽喜燒專門店慶祝一下。餐廳主要有三款不同的餐選擇,我要的是$680套餐。前菜:共三款,𥐥煮鮑魚爽口彈牙,安鱇魚肝香口綿滑,白粟米清甜多汁。蒸物:茶碗蒸用的是墨汁,上面有墨魚和三文魚子,很香滑。牛肉:有三款,熟成肉眼包住大蔥,肉味重,配紅色蛋,蛋味香濃;和牛肉眼和西冷入口即溶,配的是黃色蛋黃,更有日本白飯減膩。牛舌:配有洋蔥、辣蘿蔔蓉、蔥花、柚子汁,爽口彈牙。野菜:野菜會配肉上菜,可以中和一下味道。有香甜的洋蔥,亦有吸收了汁的香滑豆腐等。湯和甜品:湯熱辣辣,清清地。而甜品有晶瑩剔透的水信玄餅和冰凍的雪糕。

蒸物:茶碗蒸用的是墨汁,上面有墨魚和三文魚子,很香滑。

牛舌:配有洋蔥、辣蘿蔔蓉、蔥花、柚子汁,爽口彈牙。

2023-01-10 24 瀏覽
今次分別揀左兩個set, 兩個Set分別在於Deluxe Wagyu Set 多左個刺身三點同埋海膽和牛他他😋▫️ Deluxe Wagyu Set ($980) ▫️ Premium Wagyu Set ($680) 🥢前菜三點: 磯煮鮑魚, 鮟鱇魚肝, 日本北海道白玉粟米 白玉粟米有驚喜, 清甜多汁🌽🐟刺身三點: 日本帆立貝,中拖羅, 深海池魚 全部刺身大大件, 肥美鮮甜😋🦑墨魚汁茶碗蒸 用墨魚汁做茶碗蒸真係第一次食, 燉蛋香滑, 裡面仲加左三文魚籽同墨魚仔口感好豐富🫢🐮海膽和牛他他 和牛他他非常新鮮另配有鵪鶉蛋, 海膽, 黑魚子撈埋底部既水晶梨粒一齊食, 整個配搭好夾唔膩👍🏻🥩牛料理四品(和牛兩品) 美國熟成肉眼/ 佐賀A4和牛肉眼/ 佐賀A4和牛西冷/ 厚切牛舌心 到咗最期待嘅牛肉, 先用牛脂肪沾鍋, 再放上各款牛肉, 佢每一塊脂肪比例均勻呈雪花狀, 紋理清晰細緻, 建議以四五成熟為佳, 沾一沾日本赤蛋漿, 入口超級滑溜, 令人一試難忘 餐廳內有一個櫃專門放自家熟成至少21日以上既美國肉眼同西冷, 要食既時侯就即刻切, 好方便☺️最喜歡既就係佢既和牛西冷, 因為味道比肉眼更濃烈,
▫️ Deluxe Wagyu Set ($980)
▫️ Premium Wagyu Set ($680)

🥢前菜三點: 磯煮鮑魚, 鮟鱇魚肝, 日本北海道白玉粟米
白玉粟米有驚喜, 清甜多汁🌽

🐟刺身三點: 日本帆立貝,中拖羅, 深海池魚
全部刺身大大件, 肥美鮮甜😋

🦑墨魚汁茶碗蒸

🐮海膽和牛他他

🥩牛料理四品(和牛兩品)
餐廳內有一個櫃專門放自家熟成至少21日以上既美國肉眼同西冷, 要食既時侯就即刻切, 好方便☺️最喜歡既就係佢既和牛西冷, 因為味道比肉眼更濃烈, 壽喜燒汁會落多D, 夾住日本春菊即皇帝菜,好滿足😍

🥙季節野菜盛盒
野菜款式都幾多有紫心蘿蔔, 豆腐, 芋絲, 春菊菜, 洋蔥, 黃芽白, 冬菇同青蘋果, 全部都好新鮮,加埋壽喜燒醬汁好惹味

🍚滿溢筋子釜飯
加咗蟹肉, 枝豆同黑松露,最興奮既係可以無限添加三魚籽, 包你食到夠為止🤰🏼

🥣舞茸菇清湯
清甜加上有d菇, 可以清一清口腔再食甜品

🍨甜品
  • 滿溢筋子釜飯
  • 和牛西冷
  • 美國熟成肉眼
2023-01-08 38 瀏覽
一出Lift 便是餐廳,兩排枱對著坐,師傅在中間,好有氣氛。兩個人分享了兩個set,兩個餐只相差了刺身。Delux Wagyu Set | $980Premium Wagyu Set | $680前菜三點。磯煮鮑魚: 以日本昆布及甜豉油煮,有好清甜的味道,甜品不俗。安康魚肝: 入口即溶,加了辣白蘿蔔溶,但味道不算辣。白玉粟米: 十分甜,多汁到要小心點食海之幸刺身三點。帆立貝、深海池魚、中拖羅,刺身不夠凍,再凍點更鮮味,池魚爽口蒸物。墨魚汁茶碗蒸中有三文魚籽、墨魚仔,墨魚汁令到茶碗蒸更加滑,第一次食墨魚汁,好特別。海膽和牛他他。鵪鶉蛋、海膽、黑蟹籽同蔥花,底層有水晶梨,牛肉加上鵪鶉蛋好滑,帶點肥油感、但撈勻後吃不到海膽的味道季節野菜盛盒。有旺菜、洋蔥、冬菇、金菇、豆腐,青蘋果等。壽喜燒味道比較淡。紫蘿蔔帶有苦澀味,青蘋果帶點酸馬上解膩。美國熟成牛21日。西餐食熟成牛都幾貴,想不到日本餐都有,牛肉加了岩鹽,配新世元紅雞蛋、京蔥、包著日本茗荷,蛋汁香濃滑溜。牛舌厚切。巴西牛舌芯加了淡雪鹽,辣椒蘿蔔、日本萬能蔥、柚子酸汁、下邊有洋蔥。牛舌芯呈粉嫩色,味道帶點辣,食的時候感覺它被柚子醋整涼了些,

Delux Wagyu Set | $980
Premium Wagyu Set | $680
前菜三點
。安康魚肝: 入口即溶,加了辣白蘿蔔溶,但味道不算辣
。白玉粟米: 十分甜,多汁到要小心點食
海之幸刺身三點
海膽和牛他他
季節野菜盛盒
美國熟成牛21日
牛舌厚切
。巴西牛舌芯加了淡雪鹽,辣椒蘿蔔、日本萬能蔥、柚子酸汁、下邊有洋蔥。牛舌芯呈粉嫩色,味道帶點辣,食的時候感覺它被柚子醋整涼了些,生洋蔥不算太辣。
日本和牛肉眼
。熊本A4和牛,配黃雞蛋,油脂分布適中。
日本和牛西冷
。岩手縣A4和牛,肉味更濃,配上濃味的皇帝菜。再加上岩手縣一見鍾情飯,細細啖夾肉好正。
七彩芝麻烏冬,芝麻味好香,烏冬帶點鹹味。
食事 滿溢筋子斧飯
斧飯有黑松露醬、蟹肉、蔥花、青豆,最重要是任食三文魚籽,但我都未refill 到,因為飯中的一匙已經好鹹。
舞松茸菇清湯,味道清甜。
甜品
有水信玄餅,黑蜜及黃豆粉增添甜度,另一款是用櫻花形餅夾著柚子雪糕,可惜櫻花餅上枱時已經碎了,看不清櫻花🌸。甜品侍應主理,帶番手套會衛生一點。
師傅不喜歡交談
2023-01-08 34 瀏覽
今日去咗銅鑼灣嘅壽兵衛食LunchLunch Set有好多選擇 由$198至到$1298都有 我哋揀咗個中價位嘅兵之膳食 $498/位有齊刺身/茶碗蒸/和牛/主食/湯/甜品刺身三點尤其以帶子最為鮮甜 茶碗蒸 熱辣辣拎出嚟 蒸蛋滑捋捋 加埋面頭嘅三文魚子 味道好好鹽煎牛舌 選用嘅係牛舌芯 會少啲筋 而且呢度嘅牛舌算係厚切且肥美 都幾有咬口得嚟又唔會咬唔爛 美國熟成牛肉 餐廳有自家熟成機 將牛肉熟成21日 逼返啲肉汁喺中間 令肉味更濃厚店員另外畀左碗白飯我哋 白飯取用岩手縣一見鍾情米 如果食得油膩可以食啖飯中和下 日本米食落煙煙靭靭時令野菜盤 有春菊即係中國皇帝菜 日本南瓜 芋絲 紅蘿蔔及旺菜 會喺上唔同肉類時當配菜咁煮埋 均衡番營養精選和牛肉眼 脂肪比例較高 油花豐富 味道甘香 口感軟腍 用壽喜燒醬汁輕輕煮熟 再點埋日本雞蛋食 非常嫩滑 最後師傅會用埋壽喜燒個汁炒烏冬 再加埋甜品 係完整美滿嘅一餐
今日去咗銅鑼灣嘅壽兵衛食Lunch

有齊刺身/茶碗蒸/和牛/主食/湯/甜品

刺身三點尤其以帶子最為鮮甜

冬天里你第一个想到的是什么?这次去铜锣湾新开的寿喜烧专门店❤️❗️寿兵卫 /寿喜烧专门店出这家餐厅主打关西寿喜烧,环境非常日式,开放式厨房,你可以看到厨师🧑🏻‍🍳烧的整个过程!我们选了980的晚市套餐!牛肉全部是日本空运过来的。一开始厨师给我看我套餐里的牛肉,我看着薄薄的没几片,以为会不够吃,结果吃着原来份量很足,巨饱,后面已经吃撑了!套餐非常丰富/分别介绍下:❤️前菜三点/矶煮鲍鱼、白粟米、鱼松蛋卷!鲍鱼超有嚼劲,配上酱汁很好吃,白玉米超级甜的!很开胃的前菜!💜海之幸刺身有三款,北海道带子、深海池鱼及大拖罗,份量不多,浅尝即可,这个刺身种类挺齐全,食材绝对新鲜!带子新鲜嫩滑,拖罗入口即溶!💜海胆牛他他 这个光是摆盘就绝美,雪梨粒配上三文鱼鱼子,鹌鹑蛋铺在上面,这种搭配我还是第一次尝试,一口下去绝了!💜墨汁鱼子蒸蛋 这个蒸蛋真的清甜可口,好好吃!颜色是黑色的,墨鱼汁的颜色,蒸蛋里还有墨鱼碎碎!❗️主菜来啦!美国熟成牛、牛脷心、A4和牛肉眼及西冷。宫崎县红蛋配熟成牛,包着京葱,蛋味好浓,不同牛肉配的蛋不一样,整个口感也不一样。寿喜烧 Sukiyaki 用了黄蛋,跟红蛋比比较清淡,蛋味没那么浓郁,
冬天里你第一个想到的是什么?
这次去铜锣湾新开的寿喜烧专门店❤️
套餐非常丰富/分别介绍下:
❗️主菜来啦!美国熟成牛、牛脷心、A4和牛肉眼及西冷。
宫崎县红蛋配熟成牛,包着京葱,蛋味好浓,不同牛肉配的蛋不一样,整个口感也不一样。寿喜烧 Sukiyaki 用了黄蛋,跟红蛋比比较清淡,蛋味没那么浓郁,但是更加滑!因为这个牛肉偏肥,选择黄蛋真的细心!整个过程看着厨师各种方法烧牛肉,让原本单调的牛肉都非常多变,食欲满满啊!
❗️牛舌用了不同的食材提升味道/淡雪盐,简单的鲜味让牛肉味道更突出!/蒜片,让牛肉更香!/柚子醋,酸酸地的柚子醋有助平衡肉腻!
🍧甜品让我印象深刻,精美的摆盘,水玄信饼配上黄豆粉,一个水晶球一样加上柚子雪糕!
📢📢一定要表扬的是,它家的饭三文鱼子无限添加❗️爽爆了!

如果你追求性价比,记得午餐去,400➕一个人
2022-12-28 40 瀏覽
壽兵衞 銅鑼灣駱克駅真係好多好野食,今次咁岩想食壽喜燒,就去左壽兵衞啦! 今次揀左Deluxe Wagyu Set $980 同 Premium Wagyu Set $680兩個Set 其實好似,係差在Deluxe set 多左刺身三點同海膽和牛他他食壽喜燒,又點可以唔叫啤酒啤啤去呢,Suntory 啤酒都係$58/杯,好抵飲!前菜三點頭盤好令人驚艷,賣相好靚,同埋白粟米好甜好好味!刺身三點刺身三點好新鮮,其中拖羅夠肥美海膽和牛他他和牛他他配埋海膽同魚子醬一齊食,口感豐富到不得了美國熟成牛熟成牛味濃,記得要撈埋蛋汁一齊食日本和牛肉眼個人好中意肉眼,油脂感重日本和牛西冷和牛西冷同樣好高質,牛肉味濃牛舌牛舌芯會配埋大蔥、生洋蔥一齊煮,一齊入口果下好正!蒸物茶碗蒸用左墨魚汁,整到個茶碗蒸黑黑媽,好得意!滿溢筋子釜飯無諗到釜飯係咁好食,有黑松露先帶出香味,再加上三文魚子,一齊撈飯食,真係好好味,No.1推介!仲有湯﹑烏冬同季節野菜盛盒,成個餐都係勁豐富好抵食!甜品最後仲送上水信玄餅同柚子雪糕,真係飽到要捧住個肚走!
壽兵衞

前菜三點

頭盤好令人驚艷,賣相好靚,同埋白粟米好甜好好味!

刺身三點

刺身三點好新鮮,其中拖羅夠肥美

海膽和牛他他

和牛他他配埋海膽同魚子醬一齊食,口感豐富到不得了

美國熟成牛

熟成牛味濃,記得要撈埋蛋汁一齊食

日本和牛肉眼

個人好中意肉眼,油脂感重

日本和牛西冷

和牛西冷同樣好高質,牛肉味濃

牛舌

牛舌芯會配埋大蔥、生洋蔥一齊煮,一齊入口果下好正!

蒸物

茶碗蒸用左墨魚汁,整到個茶碗蒸黑黑媽,好得意!

滿溢筋子釜飯

仲有湯﹑烏冬同季節野菜盛盒,成個餐都係勁豐富好抵食!

甜品

最後仲送上水信玄餅同柚子雪糕,真係飽到要捧住個肚走!
2022-12-28 799 瀏覽
未得閒有假期去日本旅行, 不過好彩銅鑼灣都有高質嘅日本餐, 今日同朋友嚟幫襯呢間壽兵衛,餐廳裝修得好有格調,好有日本feel, 座位寬敞舒適,店員招呼亦都親切有禮,餐具同餐桌都一塵不染, 乾淨衛生,揀咗Premium Wagyu Set & Deluxe Wagyu Set同朋友share,師傅會好nice咁介紹呢兩個set分別有啲咩食,前菜三點磯煮鮑魚,鮑魚厚身,鮮甜彈牙,鮟鱇魚肝, 上面配有辣嘅蘿蔔蓉同乾蔥花, 口感柔嫰,日本北海道白玉粟米, 清甜多汁,刺身三點,日本帆立貝,深海池魚,中拖羅,全部刺身也是厚切, 很有口感,帆立貝鮮甜,深海池魚鮮嫩肥美,魚油甘香,中拖羅顏色嫩紅,油份恰到好處,墨魚汁茶碗蒸,用墨魚汁做茶碗蒸,令到整個燉蛋更加香更加滑,頂部有三文魚籽和墨魚仔, 裏面有冬菇, 口感很豐富, 味道亦鮮美,海膽和牛他他,和牛好滑好新鮮, 配有鵪鶉蛋、 海膽、黑蟹子同蔥花, 底部係水晶梨粒, 配上鵪鶉蛋好香好滑溜, 海膽新鮮,味道濃郁, 底部嘅水晶梨清甜多汁, 整個配搭好夾,味道和口感一流,季節野菜盛盒,師傅預備壽喜燒,有厚切牛舌心, 美國熟成21日的肉眼, 日本A4熊本肉眼和

餐廳裝修得好有格調,好有日本feel,

座位寬敞舒適,店員招呼亦都親切有禮,

餐具同餐桌都一塵不染, 乾淨衛生,

師傅會好nice咁介紹呢兩個set分別有啲咩食,
前菜三點

磯煮鮑魚,鮑魚厚身,鮮甜彈牙,
鮟鱇魚肝, 上面配有辣嘅蘿蔔蓉同乾蔥花, 口感柔嫰,
日本北海道白玉粟米, 清甜多汁,

帆立貝鮮甜,
深海池魚鮮嫩肥美,魚油甘香,
中拖羅顏色嫩紅,油份恰到好處,

墨魚汁茶碗蒸,
海膽和牛他他,

季節野菜盛盒,

師傅預備壽喜燒,
有厚切牛舌心, 美國熟成21日的肉眼, 日本A4熊本肉眼和日本A4岩手西冷,

美國熟成21日的肉眼, 調味加了少許岩鹽, 加了京蔥,捲埋茗荷,配上日本紅蛋,

熟成肉眼肉質鮮嫩有肉汁, 捲著清香的茗荷, 再沾上蛋味濃郁的日本紅蛋, 口感滑溜, 滋味無窮,

厚切牛舌心, 加了少許日本淡雪鹽, 少許辣椒蘿蔔蓉, 日本萬能葱, 柚子酸汁, 底部配有洋蔥,

牛舌心稔滑彈牙, 師父煮得剛剛好,肉質細嫩,

加上其他配料調味, 味道更豐富更有層次,

日本A4熊本肉眼, 配上日本黃蛋, 再搭配著日本岩手縣的一見鍾情米, 肉好滑,充滿著油脂, 與日本米同吃,

米飯吸收了蛋汁的蛋香和肉眼的油脂,
一口吃下去, 無論口感同味道都冇得輸,

日本A4岩手西冷, 肉味較重, 肉質更有彈性, 搭配著的蔬菜是日本春菊,

季節野菜盛盒還有很多其他配料, 冬菇、津白、日本洋蔥, 壽喜燒秘製醬汁煮得鮮甜惹味,

日本紫蘿蔔有少少苦澀味, 蘿蔔味比較重, 配料還有豆腐、金菇、芋絲,青蘋果則可解一解油膩感,

灑在烏冬上面的是京都彩芝麻, 烏冬惹味滑溜, 京都彩芝麻又香, 配色又吸睛,

湯是舞松茸菇清湯, 菇味清香,湯不會過咸, 湯料有舞松茸菇外,還有小柱,

滿溢筋子釜飯, 配料有黑松露、蟹肉和枝豆, 最後會鋪滿筋子, 筋子一點也不腥, 黑松露和蟹肉的份量也很多, 互相搭配著這個釜飯味道香濃, 每一粒飯粒也充滿著配料的精華,

甜品是水信玄餅配黃豆粉和黑蜜,柚子雪糕配櫻花形狀的最中餅,

水信玄餅晶瑩剔透, 配上黃豆粉和黑蜜同吃, 口感滑溜又不會過甜,脆口的最中餅配上酸酸甜甜的柚子雪糕,為這頓晚餐劃上一個完美的句號。

總結:
餐廳裝修有格調, 座位寬敞舒適,餐桌和餐具乾淨衛生,店員招呼親切有禮,食材用料高質,很適合朋友聚會聊天或情侶拍拖約會。
2022-12-19
2022-12-26 63 瀏覽
年尾決定和朋友相約去吃好西🥳,來到這間高質素壽喜燒餐廳,這裡裝潢仿彿身在日本餐廳裡,很有關西風味,所有客人都坐在高枱上圍住所有師傅,師傅會為你送上和介紹美味食物,就在你眼前可直接欣賞到師傅的手藝,令你有賓至如歸的享受!我們選擇了Deluxe Wagyu Set($980)和Premium Wagyu Set($680),食物基本上是相同的,只是premium這個會少了刺身三點和海膽和牛他他兩款。🔹前菜三點相當有睇頭,磯煮鮑魚,食到少許酒味,帶出更鮮甜,彈牙!有鮟鱇魚肝,另外日本白粟米,多汁清甜😍🔹刺身三點(帆立貝,池魚,赤身),師傅教我地先吃帆立貝,真係好新鮮👍🏻🔹海膽和牛他他,上面是黑魚子,海膽和鵪鶉蛋,最底是水晶梨,然後撈埋一齊吃,有不同口感和味道😋,海膽和魚子味濃配搭了水晶梨有果香和帶點清新的味道!🔹 三文魚子墨汁蒸蛋,第一次這樣加墨汁一起混合來吃,裡面還有墨魚,濃濃的墨汁配搭出來又幾好味,多了一種享受🤤🔹季節野菜盛合,包含了很多蔬菜,都會在壽喜燒時分別併上,好好味!🔹和牛壽喜燒,主角出場了,這裡有一個熟成櫃,是將新鮮的和牛放進熟成櫃裏無菌21日熟成,這個餐的品嘗了4種首先煮美國
首先煮美國熟成肉眼,肉眼會油份多啲,師傅只煎一邊以免肉質過靭,很快地包著蔥卷埋(名叫萬能蔥😂),再給一隻紅雞蛋,混口一起吃,會更滑口好味!
🔹厚切牛舌,牛舌只要煎香加少許鹽已經好味,但師傅特別加了柚子燒汁,有清爽柚香味格外爽口,上面加了少許淡雪鹽和辣椒蘿蔔蓉,淡雪鹽好靚,灑在肉上好像飄雪,入口即溶化!😍
🔹日本A4和牛肉眼,油脂豐富,入口好溶化的感覺,配合一口‘岩手縣一見鍾情’米,可以解一解油膩感!
🔹日本A4和牛西冷,油脂分佈比較平均,而西冷會濃味一點,今次附上黃雞蛋,黃雞蛋沒有紅雞蛋那麼濃味,混合一起吃好滑但不會蓋過牛的味道👍🏻
🔹滿溢筋子釜飯/烏冬,兩樣都食到😋,這個飯是用黑松露,蟹肉,支豆肉加蔥花一起煮,再加上話明滿溢筋子,真的一大碗筋子附上給我任添,你食到幾多就幾多啦😂
🔹吃過了飯和烏冬都已經好飽了,這個時候有一杯熱熱的汁物,即是湯,好清但帶有鮮味的湯,裡面有小柱和菇,喝了好舒服!
🔹最後這個甜品豪不馬虎!有日本著名水信玄餅,好像透明的果凍,淋上黑糖糖漿,灑點黃豆粉一起吃,好味道,另外還有柚子味既雪芭泡芙😍,劃上完美句號!
三文魚子墨汁蒸蛋
  • 厚切牛舌
  • 海膽和牛他他
  • 滿溢筋子釜飯
2022-12-23 40 瀏覽
妹妹今個月出bonus 請食日本野😍好嘢👏🏻壽喜燒第一次,Deluxe wagyu set 2份🤤先上前菜-有磯飽魚、爽口。白粟米更加比更高分,水份多,咬口又鮮甜。正刺身-帆立貝,池魚,拖羅。店長吩咐由帆立貝食起,會食到層次感,拖羅更食到魚味同分辨😍細心海膽和牛他他-海膽,魚子醬,鵪鶉蛋。水晶梨,混合咁食,食出更滑味道更出眾埋主角A4 肉眼加西冷,主番相都回味中🤤店長先烹調熟成肉眼,連大蔥一起食,肉眼油份多分布平均,之後再加入紅雞蛋混合一齊食另到肉眼更滑。更好味😍和牛西冷,肉味比較重,一樣入口即化👍🏻超欣賞牛舌芯煮得出色,加左淡雪鹽,大蔥,辣羅白溶,洋蔥,加入柚子燒汁,甘甜爽脆😍😍釜飯-黑松露,毛豆肉加蔥花,蟹肉。本身飯都吸引,但原來一盤三文魚子任食放落飯裏面😍😍,飯已經香噴噴,我加入大量三文魚。真係回味再回味甜品水信玄餅配黃豆粉同黑糖汁,再有柚子雪糕加夾餅。👍🏻👍🏻入口滑溜,柚子酸酸甜甜結束今晚好好味晚餐🌟回味
妹妹今個月出bonus 請食日本野😍好嘢👏🏻
壽喜燒第一次,Deluxe wagyu set 2份🤤
和牛西冷,肉味比較重,一樣入口即化👍🏻超欣賞
寿喜烧吃的不少但高品质高水准的寿喜烧还挺少见的,这家店全部吧台位,有一种Omakase 版寿喜烧的感觉🤣餐厅环境非常日式,很精致~服务质素也是高水准的!点的lunch set💰468一位-📌刺身三点有带子、深海池鱼、拖罗,刺身都很新鲜👍🏻北海道带子软嫩鲜甜📌茶碗蒸蒸蛋搭配鱼籽,蒸蛋非常的嫩滑没有什么味道主要靠鱼籽的咸鲜味📌盐煎牛舌牛舌是肉眼可见的嫩,入口果然又软又弹牙🥰🥰配上柚子醋汁和洋葱,味道很好!吃起来很清爽平衡了油腻感,可惜只有一小块📌精选和牛肉眼&西冷会有师傅在面前烧好再上,视觉嗅觉味觉大大的满足!和牛很香浓,淋上甜甜的寿喜烧,蘸上生鸡蛋入口非常的嫩滑😋西冷吃起来会稍微油一点📌时令蔬菜4点4款蔬菜能中和口腔中的油腻感📌乌冬寿喜烧汁煮的乌冬非常的入味,乌冬口感烟韧煮的刚好,撒上彩色芝麻很好看吃起来也更香📌舞茸姑清汤菇香清汤喝死来非常暖胃📌甜品黑糖水信玄饼配黄豆粉,感觉不蘸黄豆粉更好吃,口感跟果冻一样,但是里面有一朵樱花🌸颜值很高
📌刺身三点
有带子、深海池鱼、拖罗,刺身都很新鲜👍🏻北海道带子软嫩鲜甜

📌茶碗蒸
蒸蛋搭配鱼籽,蒸蛋非常的嫩滑没有什么味道主要靠鱼籽的咸鲜味

📌盐煎牛舌

📌舞茸姑清汤
菇香清汤喝死来非常暖胃

📌甜品
2022-12-20 663 瀏覽
銅鑼灣駱克駅真係好多嘢食,目標要食晒呢幢嘅餐廳😂😅已經食咗好幾間😛🤭一向鐘意壽喜燒,近排冬天特別想食熱辣辣嘅壽喜燒汁煮和牛😍今次呢間dinner set有四款,近排聖誕仲有Xmas 期間限定套餐🎅🏻Lunch我就要咗壽之膳sukiyaki set🐄- 刺身三點 -🥢深海池魚▫️拖羅▫️帶子新鮮好食- 茶碗蒸 -🥚三文魚籽茶碗蒸好多三文魚籽,較有口感- 開西風壽喜燒 -期待已久嘅主角終於出場,就咁睇啲和牛已經好靚🐄鹽煎牛舌呢個都算係有心之作,唔係煎完就咁食,而係將牛舌芯放咗落柚子醋到,加埋洋蔥絲一齊食,酸酸甜甜開胃又唔油膩🐄精選和牛肉眼/ 精選和牛西冷(選一)🐄美國熟成肉眼/ 日本黑豚西冷片/ 惠比壽雞腿肉(選一)要咗和牛肉眼、美國肉眼,較腍身軟滑,和牛關係更加好食更加入口即化,沾上蛋液非常惹味🥗時令野菜四點有日本春谷,即皇帝菜,味道好襯壽喜燒,入晒味又係好好食- 御飯/ 烏冬 -🥢烏冬放埋落壽喜燒汁到即炒,都好快入味都好夠味,加埋色彩芝麻成件事靚咗- 吸物 -🥄舞茸菇清湯好清嘅湯但可清一清口腔,預備食甜品- 是日甜品 -水信玄餅好水潤,入面有櫻花漬,食得又睇得😍加埋黑蜜糖、黃豆粉味道再豐富

一向鐘意壽喜燒,近排冬天特別想食熱辣辣嘅壽喜燒汁煮和牛😍

- 刺身三點 -
🥢深海池魚▫️拖羅▫️帶子
新鮮好食

- 茶碗蒸 -
🥚三文魚籽茶碗蒸
好多三文魚籽,較有口感

- 開西風壽喜燒 -
期待已久嘅主角終於出場,就咁睇啲和牛已經好靚

🐄鹽煎牛舌

🐄精選和牛肉眼/ 精選和牛西冷(選一)
🐄美國熟成肉眼/ 日本黑豚西冷片/ 惠比壽雞腿肉(選一)

🥗時令野菜四點
有日本春谷,即皇帝菜,味道好襯壽喜燒,入晒味又係好好食

- 御飯/ 烏冬 -
🥢烏冬

- 吸物 -
🥄舞茸菇清湯
好清嘅湯但可清一清口腔,預備食甜品

- 是日甜品 -
水信玄餅好水潤,入面有櫻花漬,食得又睇得😍加埋黑蜜糖、黃豆粉味道再豐富不少

💰$468/1
🚩壽兵衛 - 壽喜燒專門店 (銅鑼灣) @jyubeihk
📍銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
2022-12-15
10 分鐘 (堂食)
  • 刺身三點
  • 茶碗蒸
  • 日本和牛肉眼
  • 美國熟成肉眼
2022-12-14 47 瀏覽
今個星期突然口淡淡,所以好想試吓再食壽喜燒。在朋友介紹之下去了。這一間位於銅鑼灣,非常近地鐵站。壽喜燒餐廳是以幫吧枱形式為設計主題。四面都能夠見到廚師的廚房,所以能夠欣賞廚師的煮壽喜燒的廚藝,今次就是來吃午餐,午餐Menu今次揀了這一個”兵刀膳”,因為可以品嚐不同種類的牛,包括有美國熟成和牛,和牛肉眼及和牛西冷。都是不錯的選擇。以及這個餐會有刺身。另外也包括有飯或烏冬。刺身三點:深海池魚 - 食落去已經是非常之新鮮,因為肉質非常之甜美北海道帶子黑魚子 - 黑魚子醬一齊食,混合起來味道香濃。拖羅 - 最鍾意個拖羅,滿滿的油脂香味蒸物茶碗蒸正常是用木魚及昆布做那個汁來蒸,而這茶碗蒸汁也非常鮮味,又香,加上蛋的口感滑到不得了蒸蛋,每一啖都係享受!關西風壽喜燒先來鹽燒牛舌 - 牛舌肉質牛舌芯煮得剛剛好,雖然不是牛脷心部位,但是仍然軟嫩爽口,配上大蔥、生洋蔥等等,實在食得滋味!精選和牛肉眼肉眼油份較重,入口即溶,擁有油脂的鮮甜味精選和牛西冷和牛西冷就比較油脂較少,所以較為有咬口但同時又不會過膩。美國熟成肉眼 用了21天熟成的牛肉,牛既味道濃郁。油花均勻而且肉質厚實,集口感、肉汁及油香於大成,味道

刺身三點:
深海池魚 - 食落去已經是非常之新鮮,因為肉質非常之甜美
北海道帶子黑魚子 - 黑魚子醬一齊食,混合起來味道香濃。
拖羅 - 最鍾意個拖羅,滿滿的油脂香味

茶碗蒸

關西風壽喜燒
先來鹽燒牛舌 - 牛舌肉質

精選和牛肉眼
肉眼油份較重,入口即溶,擁有油脂的鮮甜味

精選和牛西冷
和牛西冷就比較油脂較少,所以較為有咬口但同時又不會過膩。

美國熟成肉眼
用了21天熟成的牛肉,牛既味道濃郁。油花均勻而且肉質厚實,集口感、肉汁及油香於大成,味道層次極級豐富。

時令椰野菜四點
煮牛的同時也會配合不同的蔬菜,一同品嚐。當然蔬菜都沾滿了壽喜燒汁,好正!

烏冬
用剛剛煮完壽喜燒嘅鍋黎炒烏冬,入味,烏冬口感非常煙靭。

汁物(湯)
以舞松茸同瑤柱煮成既清湯,飲落去好清,非常適合喺食到咁上下嘅時候,清一清味蕾。再繼續美味的旅程。

甜品
甜品係清新嘅柚子雪糕,用脆脆的花型雪糕殼上下包住,就是平時食的雪糕筒的質感。