2023-10-14 51 瀏覽
食壽喜燒最緊要食材新鮮,仲要在日本直送,已經好值得食!今次呢間餐廳日系裝修,燈光好足夠👍🏻👍🏻我點左個lunch set 🔸刺身三點順次序 開始食帶子超鮮甜,深海池魚有回甘味,拖羅好好濃郁🔸茶碗蒸三文魚籽茶碗蒸 蛋軟嫩 三文魚籽多🔸關西風壽喜燒、塩煎牛舌巴西牛舌 另外自選簡左和牛肉眼五成熟成肉眼 佢亦都有跟番個次序黎烹調牛舌好軟 入口即溶既感覺 配酸汁 味道好夾🔸和牛肉眼5成熟 一大塊 店家建議先分少少食個原汁原味,好軟 牛味好濃郁再撈蛋汁,味道好夾熟成肉眼 用壽喜燒方式煮🔸舞茸菇清湯呢個湯用黎清除肉類系口腔既味道🔸是日甜品柚子味雪糕 入面有好多柚子粒 柚子味超濃
食壽喜燒最緊要食材新鮮,仲要在日本直送,已經好值得食!
今次呢間餐廳日系裝修,燈光好足夠👍🏻👍🏻

我點左個lunch set

🔸刺身三點

順次序 開始食帶子超鮮甜,深海池魚有回甘味,拖羅好好濃郁
🔸茶碗蒸

三文魚籽茶碗蒸 蛋軟嫩 三文魚籽多
🔸關西風壽喜燒、塩煎牛舌

牛舌好軟 入口即溶既感覺 配酸汁 味道好夾

• 季節野菜盛盒
  • 牛舌
  • A4和牛肉眼
2023-10-10 29 瀏覽
又約朋友去食日本菜🏮今次主打全打和牛🦬牛刺身🔪壽喜燒🔥餐廳環境唔算很大,一出電梯已經一眼望哂,圍住長吧枱,可容納26人左右🤩中間可近距離見到各師傅烹調我地分別點了2份唔同setSupreme Wagyu Set $1280Deluxe Wagyu Set $980🥘先來個前菜三點分別有鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐、磯煮鮑魚🔪刺身四點深海池魚,牡丹蝦,赤身,帶子,厚切刺身味道好鮮美🐮和牛他他哩個和牛他他都幾大粒吃落好有口感,配上新鮮海膽味道好夾,令人一試難忘🤤🔪和牛刺身生牛肉包住日本芽葱,但味道不會蓋過鮮嫩牛味,面上仲有黑魚籽,再沾上酸汁,令人回味無窮🤤🥚蒸物墨汁三文魚子茶碗蒸,口感超級滑溜,裡面係墨汁都係第一次食😋👅香煎牛舌每片厚切牛舌🦬灑上淡雪鹽,面上配上葱花及辣椒蘿蔔蓉調味,味道好香濃,底層有洋蔥,再沾上柚子酸汁,我會一口夾著洋蔥一起吃😋又可以解吓膩倆份set其實大致上食物差不多,係刺身四點同三點分別🦬牛肉分別和牛西冷,A4和牛肉眼,及A5和牛肉眼我地大家都想試唔同嘅牛,所以叫2款價錢套餐🦬🥩到主角壽喜燒出場😆值得一讚女師傅處理牛肉恰到好處👍煮3成至5成中間,不會過生及過熟🦬入口非常軟嫩日本
又約朋友去食日本菜🏮今次主打全打和牛🦬牛刺身🔪壽喜燒🔥

我地分別點了2份唔同set
Supreme Wagyu Set $1280
Deluxe Wagyu Set $980

🥘先來個前菜三點
分別有鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐、磯煮鮑魚

🔪刺身四點
深海池魚,牡丹蝦,赤身,帶子,厚切刺身味道好鮮美

🐮和牛他他

🔪和牛刺身

🥚蒸物
墨汁三文魚子茶碗蒸,口感超級滑溜,裡面係墨汁都係第一次食😋

👅香煎牛舌

倆份set其實大致上食物差不多,係刺身四點同三點分別
🦬牛肉分別和牛西冷,A4和牛肉眼,及A5和牛肉眼
我地大家都想試唔同嘅牛,所以叫2款價錢套餐🦬

🥩到主角壽喜燒出場😆

日本和牛及美國牛各有特色,
日本和牛油脂分佈充足,
熟成21日美國牛,牛味會較濃一些,各沾上日本曉蛋,令人垂涎欲滴🤤

邊煮壽喜燒時已經邊煮邊放
🥗季節野菜盛合
有冬菇、京葱、日本南瓜、洋蔥、紫心蘿蔔、豆腐、皇帝菜、娃娃菜..等...用上壽喜燒汁, 非常入味,裡面仲有青蘋果吃可以解吓油膩感

🔥和牛炒鳥冬
用了和牛粒加黑松露炒非常香口

🍚釜飯
師傅煮緊時已經聞到好香,材料有菇,枝豆及三文魚籽,仲可以任添😆不過真係好飽,食唔到太多

🍈甜品係日本蜜瓜配雪葩
最喜歡吃日本蜜瓜😆所以好開心

哩餐非常之滿足,喜歡吃牛一定要來🥰
2023-10-04
  • 海膽和牛他他
  • 日本和牛西冷
  • A4和牛肉眼
  • A5和牛肉眼
一直都好鍾意食 #壽喜燒 呢日襯restaurant week book 咗銅鑼灣嘅 #壽兵衛 記得book位,週末下晝都好Full平時食壽喜燒會好忙,又要睇火,又要趁熱食,仲想影相打卡,真係顧唔到咁多😂😂而呢度全場只有bar 檯,每兩個位就有一位師傅專門煮俾你,服務周到兵之膳 原價$468 Restaurant Week $368 一位1️⃣刺身三點帶子,油甘魚,拖羅新鮮好味😋 帶子爽口鮮甜,拖羅肥美極多魚油!深海池魚肉質爽彈2️⃣茶碗蒸 面頭勁多三文魚子,蒸蛋入面有蜆肉, 蛋味好重,好滑!3️⃣鹽煎牛舌牛舌煎得七成熟,剛剛好,都幾腍身,配上淡雪鹽稍為調味,岩岩好4️⃣和牛肉眼 及 和牛西冷未食煮之前,師傅已攞出黎俾我地打卡,和牛好薄,肉同肥的分怖十分均勻,未食已知應該好好味👍🏻師傅叫我地準備手機,一落煎pan,立即落醬汁,幾秒就要離火,煮得岩岩好!牛嘅肉同油份比例平均,牛味濃郁,入口即溶,同時充滿焦香,以及壽喜燒汁嘅惹味!加埋超甜南瓜,齒頰留香5️⃣野茶四點南瓜,皇帝菜,芋絲,紹菜,紅蘿蔔食完和牛,醬汁用黎煮熟野菜入哂味,蔬菜亦都非常新鮮!6️⃣美國熟成肉眼熟成牛嘅肉味更香濃,肉質比較實淨😋7️⃣御飯 及烏冬
一直都好鍾意食 #壽喜燒

記得book位,週末下晝都好Full

1️⃣刺身三點
帶子,油甘魚,拖羅

2️⃣茶碗蒸
面頭勁多三文魚子,蒸蛋入面有蜆肉, 蛋味好重,好滑!

3️⃣鹽煎牛舌

4️⃣和牛肉眼 及 和牛西冷

5️⃣野茶四點
南瓜,皇帝菜,芋絲,紹菜,紅蘿蔔
食完和牛,醬汁用黎煮熟野菜入哂味,蔬菜亦都非常新鮮!

6️⃣美國熟成肉眼

熟成牛嘅肉味更香濃,肉質比較實淨😋

7️⃣御飯 及烏冬
御飯即係白飯,烏冬都整得好入味,質感煙韌,面頭落少少芝麻好香

8️⃣清湯
最後食甜品前清一清喉嚨!去油膩!

9️⃣益力多雪芭
自製雪芭,好重益力多味,唔太甜,岩岩好,完美句號!
2023-09-29 33 瀏覽
銅鑼灣壽兵衛主打坊間較為少見嘅正宗關西風壽喜燒🥩,全吧枱座位欣賞到師傅手藝,晚市經常滿座,最好預先訂座。今次與朋友各點了一份❤️Supreme Wagyu Set ($1280)及💕Deluxe Wagyu Set ($980)✨Supreme set 貴一點,牛肉品質較高級。💗前菜三點:鮑魚、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐,三款都好喜歡。🥚三文魚子墨汁茶碗蒸味道濃郁。🥢刺身: supreme set多了牡丹蝦,另外兩個餐都有深海池魚,拖羅同帶子,味道新鮮。之後食海膽和牛他他、和牛刺身幾4和牛紫菜卷,生食和牛感覺鮮味更突出。香煎牛舌:巴西牛舌配柚子酸汁洋蔥絲,感覺更清新。🥩A5和牛肉眼十分嫩滑,有入口即溶感覺。A4和牛西冷勁juicy,牛肉味道濃,好高級😍美國熟成肉眼經過熟成21日,撈埋紅蛋一起食,更香滑。🥬季節野菜盛盒有洋蔥,豆腐,皇帝菜,金菇及芋絲等,可以解膩。主食:和牛炒烏冬朋友大讚,又香又滑。另外三文魚子釜飯亦香口。😍🥣之後飲碗清湯解膩,最後食個甜品,柚子雪葩配蜜瓜🍈滿足😍😍

✨Supreme set 貴一點,牛肉品質較高級。

💗前菜三點:鮑魚、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐,三款都好喜歡。

🥚三文魚子墨汁茶碗蒸味道濃郁。

香煎牛舌:巴西牛舌配柚子酸汁洋蔥絲,感覺更清新。

🥩A5和牛肉眼十分嫩滑,有入口即溶感覺。

A4和牛西冷勁juicy,牛肉味道濃,好高級😍

美國熟成肉眼經過熟成21日,撈埋紅蛋一起食,更香滑。

🥬季節野菜盛盒
有洋蔥,豆腐,皇帝菜,金菇及芋絲等,可以解膩。

主食:
和牛炒烏冬朋友大讚,又香又滑。另外三文魚子釜飯亦香口。😍

🥣之後飲碗清湯解膩,最後食個甜品,柚子雪葩配蜜瓜🍈滿足😍😍
2023-09-23 62 瀏覽
最近好鍾意去銅鑼灣搵野食,今次去左 #壽兵衛 食壽喜燒,晏晝都已經好多booking 要等位,等左陣就有位✌🏻一出lift,已經入左餐廳,坐位圍住個廚師位,全部bar 位,每兩個位就由一位壽喜燒師炮製俾你,十分高尚的款待!1️⃣刺身三點帶子,油甘魚,拖羅新鮮,好味😋 帶子唔算大,但味道一流,拖羅應該係中拖,一食魚油流晒出黎!油甘魚好香!2️⃣茶碗蒸 有蜆肉碗蛋, 蛋味好重,蛋充滿蜆肉的鮮味,好滑好得!3️⃣鹽煎牛舌牛舌煎得七成熟,剛剛好,唔會太靭,上面有少少淡雪鹽調一調味,岩岩好!仲好juicy,要整好食牛舌好難,好有功力4️⃣和牛肉眼 及 和牛西冷🉐未食煮之前,師傅已攞出黎俾我地打卡,和牛好薄,肉同肥的分怖十分均勻,未食已知應該好好味👍🏻師傅叫我地準備手機,一放落pan,立即落醬汁,5秒就立即熄火,仲帶點紅,卷起就食得!5️⃣野茶四點南瓜,皇帝菜,芋絲,紹菜,紅蘿蔔煮完肉,汁用黎煮熟野菜!全部菜入晒燒肉味同汁!6️⃣美國熟成肉眼 及 日本黑豚西冷片全菜黎啦!整法同煮和牛一樣,肉質比和牛韌少少,肉香更濃,特別係熟成牛,熟成牛整壽喜燒原來都咁好味,簡直要encore7️⃣御飯 及烏冬有白飯送牛肉係正d! 烏冬都整得

1️⃣刺身三點
帶子,油甘魚,拖羅

2️⃣茶碗蒸
有蜆肉碗蛋, 蛋味好重,蛋充滿蜆肉的鮮味,好滑好得!

3️⃣鹽煎牛舌

4️⃣和牛肉眼 及 和牛西冷🉐

5️⃣野茶四點
南瓜,皇帝菜,芋絲,紹菜,紅蘿蔔
煮完肉,汁用黎煮熟野菜!全部菜入晒燒肉味同汁!

6️⃣美國熟成肉眼 及 日本黑豚西冷片

7️⃣御飯 及烏冬
有白飯送牛肉係正d! 烏冬都整得好入味,面頭落少少芝麻,有d澱粉質落肚!

8️⃣清湯
最後食甜品前清一清喉嚨!去油膩!

9️⃣益力多雪芭
自製雪芭,好重益力多味,唔太甜,岩岩好,完美句號!

2023-09-17
10 分鐘 (堂食)
  • 美國熟成肉眼
  • 日本和牛西冷
平時喺屋企都會整下壽喜燒,但出街有專人燒埋又係另一種享受😚今次呢個午市套餐又幾抵食喎,每位只需HK$468,除左有專人烹調外,食材都好豐富😍▪️兵の膳午市套餐🌿刺身三點分別有帆立貝、深海池魚及赤身🌿茶碗蒸茶碗蒸底部有滿滿嘅蟹肉,另有香菇及三文魚籽,蛋蒸得綿密幼滑🌿關西風壽喜燒比起關東風,個人更鍾意關西風嘅壽喜燒,先煎過食材再加入調味特別香口🌿塩煎牛舌配上洋蔥及淡雪塩調味提升了味道層次,牛舌食落都爽口彈牙🌿精選和牛肉眼& 精選和牛西冷壽喜燒嘅主角,一定係和牛😎今次兩款都揀哂可以share食!兩款都油花豐富,配上新紀元蛋汁,口感更嫩滑👍🏻🌿時令野菜四點分別春菊、南瓜、娃娃菜&甘筍!春菊即係日本嘅皇帝菜,味道會有一點點苦,但剛好可以平衡一下肉類油脂感!🌿日本黑豚西冷片日本黑豚味道濃郁,師傅配合埋野菜一齊煮,令野菜味道更豐富!煎香後嘅西冷片配上白飯都係一個唔錯嘅選擇呢!🌿恵比壽雞腿肉日本雞肉一向比較彈牙!煎香嘅外皮沾滿醬汁🌿御飯/烏冬烏冬十分掛汁,完美地吸收左成個壽喜燒嘅精華🌿舞茸菇清湯味道非常清甜,完全保留舞茸菇嘅鮮味!🌿是日甜品 黑芝麻雪糕擺盤非常有心思😍味道不算太甜,剛好為套餐劃上完美句號

▪️兵の膳午市套餐

🌿刺身三點

分別有帆立貝、深海池魚及赤身

🌿茶碗蒸

茶碗蒸底部有滿滿嘅蟹肉,另有香菇及三文魚籽,蛋蒸得綿密幼滑

🌿關西風壽喜燒

🌿塩煎牛舌

配上洋蔥及淡雪塩調味提升了味道層次,牛舌食落都爽口彈牙

🌿精選和牛肉眼& 精選和牛西冷

🌿時令野菜四點

🌿日本黑豚西冷片

🌿恵比壽雞腿肉

日本雞肉一向比較彈牙!煎香嘅外皮沾滿醬汁

🌿御飯/烏冬

烏冬十分掛汁,完美地吸收左成個壽喜燒嘅精華

🌿舞茸菇清湯

味道非常清甜,完全保留舞茸菇嘅鮮味!

🌿是日甜品 黑芝麻雪糕

擺盤非常有心思😍味道不算太甜,剛好為套餐劃上完美句號🥰
午餐
日本咁多好嘢食 sukiyaki算係其中一樣最鍾意嘅🇯🇵之前去咗銅鑼灣嘅壽兵衛 主打關西壽喜燒 食材都係由日本直送 仲可以睇住師傅烹調 視覺/嗅覺/味覺都享受🫶🏻午市有lunch set🍽️我哋就叫咗最多嘢食嘅兵の膳ꕥ 刺身三點深海池魚肉質鮮嫩肥美🐟北海道帆立貝味道鮮甜 赤身魚香恰到好處ꕥ 茶碗蒸蛋蒸得好滑嘟嘟😍入面有三文魚籽 入口鮮甜爆發ꕥ 塩煎牛舌師傅教路 將牛舌同微酸醬汁/洋蔥等配菜撈勻夾埋一齊食可以中和油份👅果然食落去一啲油膩感都無 口感軟嫩 多汁又有嚼勁ꕥ 精選和牛肉眼油脂均勻 質地細膩 帶點鮮甜味🐂而西冷牛味極為濃郁 適量油脂 入口juicy又柔軟 記得要配蛋汁一齊食🤤ꕥ豚肉/雞肉日本黑豚西冷片脂肪唔多 肉質幼細鬆軟 入口軟腍帶彈性🐖惠比壽雞腿肉好有肉汁 食落感覺清爽而不油膩🐓ꕥ 時令野菜四點分別有皇帝菜/冬菇/娃娃菜/南瓜 仲有壽喜燒絕配✨芋絲😆呢啲都係索汁類別 唔會有失望 好味!食完以上主菜 師傅就會炒烏冬比我哋 佢話會用返和牛嘅肉汁去煮 最後再撒上芝麻 味道香得嚟 層次都好豐富🥢結尾就有個舞茸菇清湯 之後就係甜品🍧第一次食益力多雪糕 味道好突出 覺得好新奇😆應該係店家自

午市有lunch set🍽️我哋就叫咗最多嘢食嘅兵の膳
刺身三點
ꕥ 茶碗蒸
蛋蒸得好滑嘟嘟😍入面有三文魚籽 入口鮮甜爆發
ꕥ 塩煎牛舌
ꕥ 精選和牛
ꕥ豚肉/雞肉
ꕥ 時令野菜四點

食完以上主菜 師傅就會炒烏冬比我哋 佢話會用返和牛嘅肉汁去煮 最後再撒上芝麻 味道香得嚟 層次都好豐富🥢結尾就有個舞茸菇清湯 之後就係甜品🍧第一次食益力多雪糕 味道好突出 覺得好新奇😆應該係店家自製嘅?!Anyway好味就可以了
說到壽喜燒一定會想起呢間 @jyubeihk 壽兵衛,用料高質,服務周到,但可能平時晚餐都要上千元,所以今日特別挑選午餐來品嘗,價錢平一大半,同樣享受😋!呢個「兵之膳」套餐由頭盤到甜點都齊晒,份量相當足。頭盤是刺身三點,用上季節新鮮魚生,而當日係厚厚既帶子和肥美既拖羅&深海池魚。接下來是絲滑既茶碗蒸,蛋味香濃,配上粒粒魚子在口中爆開,咸香十足。🩷關西風壽喜燒塩煎牛舌 煎至兩面微微焦香,肉質彈牙爽口,灑上淡雪鹽調味,看似灑上非常多,但其實淡雪鹽是不太咸的,以柚子醋和蔥花提升鮮味。日本A4和牛肉眼 / A4和牛西冷主角登場!睇到和牛上面嘅雪花非常豐富已經流晒口水🤤,肉眼比起西冷更加肥美,可以因個人喜好選擇,牛味非常濃郁,肉質鮮嫩多汁,以壽喜燒汁方法烹調更有微微甘甜,拌上蛋黃更加嫩滑,一口牛一口飯實在一絕。時令野菜四點,可以說是為口腔清一清,準備接下來既美食。美國熟成肉眼 因為餐廳設有乾式熟成櫃,熟成後能鎖住牛肉肉汁,更加有牛味。最後就係 舞茸菇清湯 和 黑芝麻雪糕 ,為滿足的一餐畫上完美嘅句號。💖

呢個「兵之膳」套餐由頭盤到甜點都齊晒,份量相當足。

🩷關西風壽喜燒

日本A4和牛肉眼 / A4和牛西冷

時令野菜四點,可以說是為口腔清一清,準備接下來既美食。

2023-09-11
2023-09-02 47 瀏覽
朋友推薦試嘅sukiyaki結論係牛唔係特別驚豔,然後調味有啲重(不過同行嘅就覺得ok)但有貴啲嘅set 可能會好啲前菜好食!鮑魚好鮮好彈牙😋甜甜地調味啱啱好首先有佢哋自己熟成嘅牛肉,但我覺得比較嚡牛舌好韌☹️之後嘅西冷同肉眼就ok 嫩,但牛味唔係好重有得揀烏冬/飯加左錢要魚子(任添)飯,但唔算好夾鐘意烏冬多啲🙈Sukiyaki 嘅菜好難唔好食🤩🤩甜品係柚子雪糕,好清新有柚子肉😋
朋友推薦試嘅sukiyaki

但有貴啲嘅set 可能會好啲

前菜好食!
鮑魚好鮮好彈牙😋甜甜地調味啱啱好

首先有佢哋自己熟成嘅牛肉,但我覺得比較嚡
牛舌好韌☹️
之後嘅西冷同肉眼就ok 嫩,但牛味唔係好重

有得揀烏冬/飯
加左錢要魚子(任添)飯,但唔算好夾
鐘意烏冬多啲🙈

Sukiyaki 嘅菜好難唔好食🤩🤩

甜品係柚子雪糕,好清新有柚子肉😋
銅鑼灣壽喜燒專門店-壽兵衛🔥主打傳統關西壽喜燒,採用日本直送新鮮食材🎌提供頂級佐賀A5和牛🐄由大廚席前烹煮,可以一邊享用料理同時,亦可欣賞師傅技藝👨🏻‍🍳壽兵衛有幾款唔同嘅套餐可以選擇,我試咗Deluxe Wagyu Set😍✨Deluxe Wagyu Set🔴前菜三點前菜三點分別係鮟鱇魚肝、磯煮鮑魚、蟹膏豆腐🤩鮟鱇魚肝配上酸汁,夠開胃😛磯煮鮑魚爽口彈牙👍🏻蟹膏豆腐就好滑☺️🟠刺身三點刺身三點分別係深海池魚、北海道帆立貝同大拖羅😍刺身新鮮肥美🤤非常鮮甜👍🏻🟡海膽和牛他他賣相好靚嘅和牛他他😍最下面係水晶梨🍐混合和牛一齊食令味道更清新😛加上海膽、鵪鶉蛋 、黑魚子、蔥花及金箔,口感順滑,層次豐富😚🟢蒸物加入咗墨魚汁嘅茶碗蒸🥚一打開就係黑色非常特別👍🏻仲有埋三文魚籽同墨魚🦑同平時嘅茶碗蒸好唔同😝🔵季節野菜盛盒野菜盛盒有日本南瓜、冬菇、京蔥、春菊、洋蔥、紫心蘿蔔、、豆腐、娃娃菜🥬春菊即係日本版皇帝菜,師傅會運用壽喜燒汁製作唔同風味嘅野菜😆日本洋蔥外脆內軟🧅🟣壽喜燒壽兵衛主打嘅壽喜燒🔥Deluxe Wagyu Set用上美國熟成肉眼、日本和牛肉眼、日本和牛西冷🐄師傅先將牛脂喺鍋底燒香,再輪流將和牛同

✨Deluxe Wagyu Set

🔴前菜三點

🟠刺身三點

🟡海膽和牛他他

🟢蒸物

🔵季節野菜盛盒

🟣壽喜燒
壽兵衛主打嘅壽喜燒🔥Deluxe Wagyu Set用上美國熟成肉眼、日本和牛肉眼、日本和牛西冷🐄師傅先將牛脂喺鍋底燒香,再輪流將和牛同蔬菜煎煮,最後加入自家製醬汁同日本蛋汁🥚食材吸盡湯汁,味道濃甜🥰美國熟成牛包住茗荷同京蔥,口感豐富😛肉眼同西冷都用上A4和牛🐮油花勻稱、肉質軟嫩、肉味濃郁,相對無咁油膩👍🏻而店內更有乾式熟成櫃,提供自家熟成嘅肉眼同西冷,令食客可以食盡日本同美國靚牛🐂另外牛舌用上巴西牛舌芯🐮灑上淡雪鹽、蔥花同辣椒蘿蔔蓉,加埋柚子酸汁🍋令牛舌味道有更多層次😚

⚪️釜飯
釜飯係滿溢筋子釜飯🍚可以無限添加粒粒飽滿嘅三文魚籽😍係大愛三文魚籽朋友嘅福利😛釜飯以甘筍、蓮藕、冬菇、蟹肉及蜜糖豆烹製而成,表面鋪滿松葉蟹肉及蟹子,再配上香葱及黑松露,香氣撲鼻🥰每一啖都食到三文魚籽😚

⚫️吸物
湯物係舞茸菇清湯🥣味道清甜☺️

🟤甘物
最後甜品係柚子雪糕🍦同埋日本蜜瓜🍈
蜜瓜清甜,加埋酸酸甜甜嘅柚子雪糕,夠晒大滿足🥳

2023-08-26 40 瀏覽
Went with my gf over restaurant week, and we had the best time! Decour: warm and welcoming. restrooms very clean with everything you need from floss to mouth wash etc very well thought outstaff: super friendly, attenative, and they whipped up fantastic drinks i asked for, which were not on the menufood: just great, not too oily/fatty (how is this even possible with wagyu. the seafood appetiser: abalone, fish bladder, just as great!anytime again! thanks so much!

2023-08-25 36 瀏覽
我同男朋友喺網上面睇到呢一間日本餐廳,好似幾吸引嘅咁,我哋迫不及待地去試下佢哋嘅食物。首先,我地試咗三款前菜,包括磯煮鮑魚、鮟康魚肝配辣蘿蔔同蟹膏玉子。鮑魚磯煮得剛剛好,鮟康魚肝搭配辣蘿蔔有種獨特嘅風味,而蟹膏玉子則是滑嫩可口。然後,我地都試咗四款刺身,包括深海池魚、牡丹蝦、拖羅同帆立貝。每款刺身都新鮮彈牙,令人回味無窮。海膽和牛他他將鮮甜嘅海膽同和牛夾埋一齊,味道絕對係絕配!真係一口食落去令人陶醉。三文魚籽墨魚汁蒸蛋實在令我驚艷!蒸蛋滑嫩,墨魚汁嘅鮮味同三文魚籽嘅爽脆口感真係一絕!呢道菜絕對係一個讓人驚喜嘅選擇!嚟緊嘅係a4和牛刺身,佢哋同芽蔥同埋黑魚子一齊,真係好鮮美!食落口感好滑嫩,肉質鮮甜,加上芽蔥同魚子嘅鮮味,真係好開胃。之後試咗和牛紫菜卷,用紫菜包住嫩滑嘅和牛,外面再裹埋啲新鮮蔬菜同埋醬汁,一口咬落去,有種滿足嘅口感同好豐富嘅味道。我地仲試咗香煎牛舌芯,個牛舌芯煎得好香,肉質鮮嫩多汁,每一口都係滿滿嘅牛肉味道,真係好好食。我地試咗a5和牛肉眼同a4和牛西冷嘅壽喜燒,兩款肉質都好嫩滑,入口即溶。仲有兩款唔同嘅蛋可以選擇,真係好豐富同滿足呢!佢哋嘅和牛炒烏冬都好推介!烏冬炒得恰

佢哋嘅和牛炒烏冬都好推介!烏冬炒得恰到好處,有咬勁又唔會太硬,加上濃郁嘅和牛味道,真係一道美味嘅主菜。最後,以哈蜜瓜同雪糕作結,完美!

呢度啱晒朋友及情侶慶祝節日,下次我都會想再同男朋友再嚟食。
Another HK Restaurant week experience and this one is the affortable yet high quality Kansai styled sukiyaki set meal in the restaurants filled building L'Hart. Bar seats surrounding the open kitchen area can be seen once you enter the floor. The seats were not really separated, so do not expect to have much privacy. But stoves were put right in front of every 2 seats, so it's still an exclusive experience for the customers. Food serving pace was just right for a lunch meal, not to rush that feeling like shoving them into the stomach, yet food were kept appearing on your table. Service was on point as well with clear explanation of ingredients and flexibly modified the meal to cater our special requests.👍🏽 Just one mistake that they nearly forgot to serve our dessert and turned out making it much simplier compare to others🥺.
---
𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗳𝗼𝗿 𝗗𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗶𝘁𝘆 $368
▪️ 刺身三點 𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊
[北海道帶子 . 鱆紅魚 . 深海池魚]
[ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ sᴄᴀʟʟᴏᴘ . ᴋᴀɴᴘᴀᴄʜɪ . sʜɪᴍᴀ ᴀᴊɪ]
▪️茶碗蒸 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈
▪️鹽煎牛舌 𝑺𝒂𝒍𝒕𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒐𝒏𝒈𝒖𝒆
Tender and juicy . I would say it's 95/100, would be 100 if it's a thicker cut. 👍🏽
▪️和牛肉眼 /西冷
𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑹𝒊𝒃 𝑬𝒚𝒆 / 𝑺𝒊𝒓𝒍𝒐𝒊𝒏
▪️美國熟食肉眼 𝑼𝑺 𝑫𝒓𝒚 𝑨𝒈𝒆 𝑹𝒊𝒃 𝑬𝒚𝒆
The perfectly marbling wagyu slices were of course full of umami and tender like marshmallow, but the US dry aged one was tasty as well with well balance of meatiness and fatty flavor.
▪️時令野菜 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆𝒔
▪️滿溢三文魚子飯 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑹𝒐𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 𝑹𝒊𝒄𝒆 +88 / 烏冬 𝑼𝒅𝒐𝒏
The salmon roe bowl is not a joke! Rice was covered with a thick layer of orange crystals and we needed another bowl of rice [for free] and shared it to make it not turning into sth tedious.😂
▪️舞茸菇清湯 𝑴𝒂𝒊𝒕𝒂𝒌𝒆 𝑺𝒐𝒖𝒑
▪️是日甜品 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
午餐
2023-08-18 36 瀏覽
最近同朋友去咗間餐廳慶祝佢生日,見到最近呢間新餐廳評價好似唔錯,就一於試下佢! 頭先上嚟嘅係前菜三點,包括鮑魚、海膽同豆腐。鮑魚鮮嫩多汁,同海膽配合得好啱口,令人回味無窮。豆腐軟滑,海膽嘅鮮味同豆腐嘅清爽口感形成一個完美嘅組合。 接著係刺身三點,有帆立貝、油甘魚同深海池魚。帆立貝鮮甜彈牙,油甘魚鮮味濃郁,深海池魚則肉質鮮嫩。每一款刺身都展示出鮮味嘅精髓,令人欲罷不能佢地嘅海膽和牛他他真係一絕!佢地用新鮮嘅海膽同幾大粒嘅和牛他他,簡單燒一燒,啲肉質嫩滑,帶出濃郁嘅和牛香味同海膽嘅鮮甜。一食入口,真係令人回味無窮! 除咗海膽和牛他他,仲有生牛肉包芽葱,牛味濃郁嘅生牛但包住清脆鮮甜嘅芽葱平衝咗牛肉嘅肥膩感,作為頭盤簡直有10分如果你係個肉食愛好者,一定唔可以錯過佢地嘅美國熟成肉眼。佢地將熟成嘅肉眼燒烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,每一切都散發出豐富嘅肉香。配上啲燒烤嘅焦糖外皮,真係一絕! 另外,如果你想嚐下啲特別嘅肉類,可以試下佢地嘅牛舌。佢地將牛舌燒烤得恰到好處,肉質軟嫩多汁,帶有微微嘅彈牙口感,好適合嚼嘅感覺。加上啲燒烤嘅香氣,真係令人垂涎三尺! 話到和牛,佢地嘅日本和牛肉眼同西冷絕

話到和牛,佢地嘅日本和牛肉眼同西冷絕對係頂級享受。日本和牛肉眼切成薄片,每一片都帶有大理石紋路,肉質極度嫩滑,融化喺口,帶出濃郁嘅和牛味道。至於日本和牛西冷,肉質緊緻有嚼勁,帶有濃郁嘅肉汁,令人回味無窮。

最後,佢地嘅釜飯真係令人驚艷!佢地用日本珍珠米煮出一碗香噴噴、米粒飽滿嘅釜飯。釜飯都煮得剛剛好,加上頭先嘅壽喜燒和牛,每一口都帶有濃郁嘅米香同牛香,絕對令人讚嘆!

總括而言,呢間新餐廳真係值得一試!佢地嘅海膽和牛他他、季節野菜盛盒、美國熟成肉眼、牛舌、日本和牛肉眼、日本和牛西冷同釜飯都係非常出色。無論你係咪喜歡海鮮、肉類或者蔬菜,呢度都有不同嘅選擇,可以滿足你嘅味蕾。記得預約位子,去享受一個美味嘅餐飲體驗!
2023-08-14 29 瀏覽
🇯🇵席前壽喜燒🤤有無人同我一樣,好鐘意睇住廚師係前面即煮即食,覺得特別好味😋所以,今次黎咗銅鑼灣壽兵衛,食地道壽喜燒😘平時食壽喜燒通常都要自己郁手,但呢到係會有一個師傅全程係你面前煮,唔洗膽心自己煮會浪費咗舊A5和牛😆一個set真係超飽勁滿足😆有前菜、刺身、茶碗蒸、釜飯、甜品,當然仲有最重要嘅A5和牛,有牛舌、肉眼、西冷,夾夾埋埋同係出面鋸扒差唔多份量,真係食到攬住個肚走😂最推薦當然係主角【壽喜燒 】啦🤤師傳係面前煮,好似表演咁。首先會用牛嘅脂肪燒香個鍋,然後開始慢火咁煮美國熟成肉眼。塊牛肉配埋大蔥同橙紅色日本蛋汁,真係好嫩滑,牛油香滿瀉。之後到和牛西冷,牛肉油花好靚,分佈好平均,真係入唔即溶,肉味同牛油香味都非常濃郁,配飯真係無敵💪🏻💪🏻師傅煮嘅時候牛肉同蔬菜會隔住輪流煮,所以成個食嘅體驗都好好,唔會覺得好油膩。🤤野菜有冬菇、金菇、豆腐、芋絲等,吸哂煮完牛嘅湯,攪到我菜都想食多幾碟🤣尾聲時會有餐廳招牌🟠🟠🟠滿溢筋子釜飯🍚🟠🟠🟠 即煮即食,飯入面有黑松露、蟹肉、枝豆,同埋‼️‼️‼️無限追加三文魚籽‼️‼️‼️自己用匙羹潷,唔洗唔好意思。我就加到蓋到成碗都見唔到飯,超滿足🥰🥰要獎勵下平時勤奮嘅自己
🇯🇵席前壽喜燒🤤

要獎勵下平時勤奮嘅自己,呢間真係超值得黎‼️