2023-09-23
最近好鍾意去銅鑼灣搵野食,今次去左 #壽兵衛 食壽喜燒,晏晝都已經好多booking 要等位,等左陣就有位✌🏻一出lift,已經入左餐廳,坐位圍住個廚師位,全部bar 位,每兩個位就由一位壽喜燒師炮製俾你,十分高尚的款待!1️⃣刺身三點帶子,油甘魚,拖羅新鮮,好味😋 帶子唔算大,但味道一流,拖羅應該係中拖,一食魚油流晒出黎!油甘魚好香!2️⃣茶碗蒸 有蜆肉碗蛋, 蛋味好重,蛋充滿蜆肉的鮮味,好滑好得!3️⃣鹽煎牛舌牛舌煎得七成熟,剛剛好,唔會太靭,上面有少少淡雪鹽調一調味,岩岩好!仲好juicy,要整好食牛舌好難,好有功力4️⃣和牛肉眼 及 和牛西冷🉐未食煮之前,師傅已攞出黎俾我地打卡,和牛好薄,肉同肥的分怖十分均勻,未食已知應該好好味👍🏻師傅叫我地準備手機,一放落pan,立即落醬汁,5秒就立即熄火,仲帶點紅,卷起就食得!5️⃣野茶四點南瓜,皇帝菜,芋絲,紹菜,紅蘿蔔煮完肉,汁用黎煮熟野菜!全部菜入晒燒肉味同汁!6️⃣美國熟成肉眼 及 日本黑豚西冷片全菜黎啦!整法同煮和牛一樣,肉質比和牛韌少少,肉香更濃,特別係熟成牛,熟成牛整壽喜燒原來都咁好味,簡直要encore7️⃣御飯 及烏冬有白飯送牛肉係正d! 烏冬都整得
1️⃣刺身三點
帶子,油甘魚,拖羅
2️⃣茶碗蒸
有蜆肉碗蛋, 蛋味好重,蛋充滿蜆肉的鮮味,好滑好得!
3️⃣鹽煎牛舌
4️⃣和牛肉眼 及 和牛西冷🉐
5️⃣野茶四點
南瓜,皇帝菜,芋絲,紹菜,紅蘿蔔
煮完肉,汁用黎煮熟野菜!全部菜入晒燒肉味同汁!
6️⃣美國熟成肉眼 及 日本黑豚西冷片
7️⃣御飯 及烏冬
有白飯送牛肉係正d! 烏冬都整得好入味,面頭落少少芝麻,有d澱粉質落肚!
8️⃣清湯
最後食甜品前清一清喉嚨!去油膩!
9️⃣益力多雪芭
自製雪芭,好重益力多味,唔太甜,岩岩好,完美句號!