2024-01-01 20 瀏覽
ᴊʏᴜ ʙᴇɪ ♡銅鑼灣性價比高壽喜燒💖今次叫咗呢個兵之膳( ´▽`)🔸刺身三點超新鮮!勁鐘意爽口彈牙嘅帶子!🔸茶碗蒸呢個熱辣辣,蒸得好滑面頭仲有好多魚子,粒粒都好爆滿!🔸牛舌好厚切呀,一個set有兩塊!配埋洋蔥咁樣煎真係幾好食🧅🔸日本和牛肉眼呢個係一大塊,配左壽喜燒嘅甜味😛🔸雞腿雞腿都整得好juicy,仲會配埋雜菜一齊食最後仲會配埋個炒烏冬添!📍 壽兵衛 - 壽喜燒專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓#銅鑼灣美食 #壽喜燒 #日本菜 #銅鑼灣日本菜
ᴊʏᴜ ʙᴇɪ ♡

銅鑼灣性價比高壽喜燒💖
今次叫咗呢個兵之膳( ´▽`)
🔸刺身三點
超新鮮!勁鐘意爽口彈牙嘅帶子!

🔸茶碗蒸
呢個熱辣辣,蒸得好滑
面頭仲有好多魚子,粒粒都好爆滿!

🔸牛舌
好厚切呀,一個set有兩塊!
配埋洋蔥咁樣煎真係幾好食🧅

🔸日本和牛肉眼
呢個係一大塊,配左壽喜燒嘅甜味😛

🔸雞腿
雞腿都整得好juicy,仲會配埋雜菜一齊食

最後仲會配埋個炒烏冬添!

📍 壽兵衛 - 壽喜燒專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓

#銅鑼灣美食 #壽喜燒 #日本菜 #銅鑼灣日本菜
2023-12-30 44 瀏覽
銅鑼灣有間專食壽喜燒的專門店, 全部套餐提供。餐廳座位圍繞着開放式廚房,每個師傅一對一在你面前烹調。主打高質和牛,今晚我就揀選左兩款不同的套餐,Supreme Wagyu Set $1280 及 Deluxe Wagyu Set $980, 同朋友share 食。前菜三點鮟鱇魚肝-入口即溶,鮮味無窮水雲醋汁-非常醒胃禨鮑魚-醬油漬煮法,鮮甜刺身鰤魚腩-肥美,爽口濃味帶子-新鮮赤身-魚味濃郁牡丹蝦-爽口彈牙墨魚汁三文魚子茶碗蒸第一次食用墨魚汁蒸蛋,味道濃郁,仲有原隻墨魚仔,又有口感,又有鮮味和牛拼牛芽蔥牛肉鮮紅色,非常新鮮配上牛芽蔥,更有口感海膽和牛他他將特級和牛切碎混合海膽及魚子醬,配上紫菜, 有層次口感另一款和牛他他, 用青瓜配搭加埋蛋黃醬,黑松露醬調味, 口感豐富壽喜燒出場美國熟成肉眼拼牛舌熟成牛工序繁複,處理需要時間,所以唔係好多餐廳都會做。牛肉牛肉味道更加濃郁,甚至帶些許的烘烤堅果味道。牛舌厚切但仍然爽口,師傅的功勞全部用上日本特級A四A5和牛日本和牛肉眼牛和特質系雪花多,油香重,而且質地嫩滑,非常美味日本和牛西冷肉實比較紮實,油份冇肉眼甘多,但仍然入口即溶, 而且肉味更香濃師

前菜三點
鮟鱇魚肝-入口即溶,鮮味無窮
水雲醋汁-非常醒胃
禨鮑魚-醬油漬煮法,鮮甜

刺身
鰤魚腩-肥美,爽口濃味
帶子-新鮮
赤身-魚味濃郁
牡丹蝦-爽口彈牙

墨魚汁三文魚子茶碗蒸

和牛拼牛芽蔥
牛肉鮮紅色,非常新鮮配上牛芽蔥,更有口感

海膽和牛他他
將特級和牛切碎混合海膽及魚子醬,配上紫菜, 有層次口感

壽喜燒出場
美國熟成肉眼拼牛舌

全部用上日本特級A四A5和牛
日本和牛肉眼
牛和特質系雪花多,油香重,而且質地嫩滑,非常美味

日本和牛西冷

師傅好細心,兩款和牛有不同疍配食,而且更奉上白飯

季節野菜盛盒
大葱,冬菇,豆腐,芋絲,大白菜,南瓜,洋蔥,蘋果等
非常健康,豐富

舞茸菇清湯
解膩又健康

釜飯
師傅在你面前製作,煲好的釜飯放上知道黑松露醬和牛肉碎,仲可以無添加三文魚子

黑松露和牛炒烏冬
用壽喜燒汁炒成的烏冬非常滑溜,而且味道一流

綠茶雪糕配日本蜜瓜
蜜瓜勁甜, 配上我最喜歡的綠茶雪糕, 完美的晚餐畫上句號

這個餐非常飽,優質食材, 份量十足, 烹調技巧, 確實性價比高
  • 海膽和牛他他
  • 舞茸菇清湯
  • 美國熟成肉眼
  • 日本和牛西冷
  • 滿溢筋子釜飯
  • A4和牛肉眼
  • A5和牛肉眼
2023-12-22 88 瀏覽
女朋友公司出花紅, 今晚好豪爽, 請我去銅鑼灣 壽兵衛,  正宗 Sukiyaki  壽喜燒 專門店.開放式廚房, 師傅團隊好有陣容齊集中央, 左右設吧檯. 我們 點了 兩客 Deluxe Wagyu Set, $980/位, 好豐富.  服務員接待有禮, 安排我們座位對住師傅, 又奉上熱茶.首先送上前菜三點 ~鮑魚質感彈牙爽口, 鮟鱇魚肝, 厚度十足質感綿密細滑, 蟹膏豆腐, 蟹膏夠鮮味. 海之幸刺身三點 ~ 帆立貝, 鰤平魚, 拖羅.  好新鮮, 沾些檸檬汁及 Wasabi, 更可口. 今晚拖羅好肥美, 入口即溶. 蒸物 ~螢光魷魚墨魚汁茶碗蒸,黑色的墨魚汁把蒸蛋及魚籽也蓋上了, 蒸蛋好滑溜,  裡面還找到有BB 螢光魷魚, 鮮味十足!海膽和牛他他 ~用上玻璃盛器, 賣相吸睛.  海膽和魚子醬, 味道滿分,  伴有和牛他他粒, 更令我們有驚喜. 師傅指點,  把海膽, 魚子醬, 和牛他他粒混合, 再放在青瓜片上, 一齊食, 味道好有層次, 有牛味加上青瓜, 又甘又爽.  壽喜燒材料送到,   季節野菜盛盒 ~有冬菇, 金菇, 香菜,  娃娃菜, 洋蔥,  南瓜,  豆腐.奉上三款牛
女朋友公司出花紅, 今晚好豪爽, 請我去銅鑼灣
壽兵衛,  正宗 Sukiyaki  壽喜燒 專門店.
開放式廚房, 師傅團隊好有陣容齊集中央, 左右設吧檯.
服務員接待有禮, 安排我們座位對住師傅, 又奉上熱茶.
前菜三點 ~ 鮑魚, 鮟鱇魚肝, 蟹膏豆腐
今晚拖羅好肥美, 入口即溶.
蒸物 ~螢光魷魚墨魚汁茶碗蒸,
蒸物, 螢光魷魚墨魚汁茶碗蒸
海膽和牛他他 ~用上玻璃盛器, 賣相吸睛.
海膽和牛他他
季節野菜盛盒, 有冬菇, 金菇, 香菜, 娃娃菜, 洋蔥, 南瓜, 豆腐.
奉上三款牛肉 ~   美國熟成牛, 日本和牛肉眼, 日本和牛西冷, 及配菜.
美國熟成牛, 日本和牛肉眼, 日本和牛西冷, 及配菜.
師傅會以鐵板燒烹製熟成牛肉, 配上日本赤丸雞蛋.
先烹煎鎖緊肉汁,   帶出牛肉的原味, 再將和牛卷上大蔥,
牛肉味口感甜美,  蛋汁令肉質更滑,  富蛋黃香.
熟成牛肉, 配日本赤丸雞蛋
和牛牛舌 ~加入酸汁, 洋蔥, 鹽, 蘿蔔蓉, 蒜片.  味道同平時串燒好不同,  極好食.
和牛牛舌
師傅用壽喜燒汁慢煮 日本和牛肉眼,   五成熟, 牛肉味 濃郁甜美.
 伴上雞蛋, 白飯,   日本和牛肉眼質柔軟又多汁, 口感極佳.
日本和牛西冷 ~ 牛肉味濃, 入口滿口油香. 春菊, 有點像皇帝菜伴牛更好食.
日本和牛西冷
鍋內大量野菜, 豆腐, 日本洋蔥, 金菇, 吸收了甜甜的湯汁, 甜而美味 , 又滑又香.
豆腐, 南瓜, 芋絲, 青蘋果吸收壽喜燒肉汁精華, 香甜入味. 日本洋蔥特別好味, 口感爽脆清甜, 青蘋果有助減低油膩感.  非常完美.
食事 ~ 滿溢筋子釜飯,   師傅提供無限添加三文魚籽, 粒粒晶凝通透又肥美, 顏色鮮豔.
食事 ~ 滿溢筋子釜飯
釜飯日本米, 松葉蟹肉, 黑松露, 材料矜貴,  啖啖精采.
吸物 ~ 熱騰騰的舞茸湯, 可口暖胃.
吸物 ~ 舞茸湯
甘物 ~  日本蜜瓜好清甜,  配雪糕口感細膩嫩滑. 好滋味.
甘物 ~ 日本蜜瓜配雪糕
店長, 師傅服務態度殷勤有禮貌, 有賓至如歸的感覺. 食得開心又滿足.
前菜三點 ~ 鮑魚, 鮟鱇魚肝, 蟹膏豆腐
蒸物, 螢光魷魚墨魚汁茶碗蒸
海膽和牛他他
美國熟成牛, 日本和牛肉眼, 日本和牛西冷, 及配菜.
熟成牛肉, 配日本赤丸雞蛋
和牛牛舌
食事 ~ 滿溢筋子釜飯
吸物 ~ 舞茸湯
甘物 ~ 日本蜜瓜配雪糕
2023-12-21 36 瀏覽
今晚朋友請我食日本正宗壽喜燒,   在銅鑼灣預訂了  [壽兵衛 - 壽喜燒專門店] , 真係好期待.餐廳日式圍爐設計,  師傅集中於中央,  專人分別招呼兩邊的客人.    有講解及助煮, 優質服務.  餐廳主打壽喜燒, 有日本直送岩手縣和牛, 頂級A5和牛,  黑毛和牛, 也有美國熟成肉眼等等.......細看餐牌,  Supreme Wagyu Set, 有和牛刺身, A5和牛肉眼,  A4和牛西冷, 牛舌......價錢 $1,280/p.   愛吃牛肉者必試.店員奉上 玄米茶, 前菜三點,  擺設亮麗.  有醬油漬鮑魚, 鮟鱇魚肝, 蟹膏豆腐.  鮑魚鮮甜口感彈牙.   鮟鱇魚肝甘香濃郁而不油膩, 好美味.  蟹膏豆腐時令食材無得輸.刺身四點, 有 帆立貝, 鰤平魚, 赤身, 牡丹蝦, 色澤鮮明. 日本帆立貝厚身肥美, 鮮嫩無比. 北海道牡丹蝦, 大大隻入口蝦肉黏度高, 質地細綿.  鰤平魚, 油香味重.  赤身入口即溶. 蒸物:  茶碗蒸, 幾特別來個小烏賊蒸蛋, 配上三文魚籽. 黑漆漆帶出驚喜, 蒸蛋滑嫩加上墨魚汁令味道更濃, 小烏賊增添了口感, 吾錯. 牛餐正式開始...
今晚朋友請我食日本正宗壽喜燒,   在銅鑼灣預訂了  [壽兵衛 - 壽喜燒專門店] 真係好期待.
前菜三點, 醬油漬鮑魚, 鮟鱇魚肝, 蟹膏豆腐.
刺身四點, 帆立貝, 鰤平魚, 赤身, 牡丹蝦
日本帆立貝厚身肥美, 鮮嫩無比.
蒸物:  茶碗蒸, 幾特別來個小烏賊蒸蛋, 配上三文魚籽.
蒸物: 茶碗蒸
牛餐正式開始.......和牛刺身好精采
, 有海膽和牛他他, 和牛芽蔥卷.
和牛刺身: 海膽和牛他他, 和牛芽蔥卷
先吃 和牛芽蔥卷,  和牛滿滿油花, 肉質鮮嫩, 卷上芽蔥, 食得好有風味.
和牛他他混合海膽,  一見傾心.
再包上紫菜,  食得好滋味呀.
壽喜燒又準備好, 師傅送上 季節野菜盛盒:  豆腐, 南瓜, 冬菇, 日本洋蔥, 津白, 芋絲, 春菊,  青蘋果.
季節野菜盛盒
牛肉盤內有A5日本和牛肉眼,  A4日本和牛西冷, 美國熟成肉眼, 牛舌.  色澤鮮明, 牛花細密.
A5日本和牛肉眼, A4日本和牛西冷, 美國熟成肉眼, 牛舌
熱窩上, 放入了野菜盛盒內的豆腐,   冬菇, 洋蔥....
師傅同時烹煎美國熟成肉眼至五成, 放上京葱,  再用牛肉捲著,
配上日本赤蛋, 牛肉濃濃牛味,  卷內夾有爽口京蔥, 加點蛋黃汁, 口感滑而美味.
師傅煎香 牛舌 (厚切)  後, 加入洋蔥絲, 蘿蔔蓉, 雪鹽, 酸汁, 蒜片, 味道口感爽彈, 好好食.
牛舌 (厚切)
第二塊日本 A5 和牛肉眼,  好巨形, 色澤紅潤, 油花像大理石紋般分明, 脂肪豐腴.
和牛肉眼 粉嫩半熟, 配了煎南瓜, 雞蛋, 小飯,  和牛配上日本赤蛋, 加一口甘香的珍珠米飯, 牛肉 質滑嫩肥美, 入口即溶.   真係大滿足.

日本 A5 和牛肉眼
第三塊日本和牛西冷,  牛味無窮, 入口軟滑即溶, 點蛋汁食,  質嫩,  加上春菊 ~ 味道有點像皇帝菜, 味道不俗.
日本和牛西冷,
食完靚牛, 又到食野菜,  冬菇, 津白, 浸入秘制壽喜燒醬汁, 煮得好入味.
野菜, 再有金菇, 芋絲, 洋蔥, 好爽口, 最後食青蘋果更解膩.
吸物:  舞茸菇湯.   順口,  有舞茸菇同元貝仔, 溫燙暖胃.
舞茸菇湯
食事:  有兩款,   和牛炒烏冬 蟹肉釜飯.
烏冬煙靭彈牙, 和牛粒細嫩, 配上黑松露, 炒得美味, 超好食.
和牛炒烏冬
蟹肉釜飯,  有蟹肉, 蜜豆, 黑松露及蔥花, 三文魚籽, 好幸福的米飯, 好飽了!!
蟹肉釜飯
餐後甜品:  日本蜜瓜果配 雪糕
蜜瓜香甜肉滑, 配搭自家製 雪糕清爽輕盈, 好完美的套餐.
日本蜜瓜果配 雪糕
這頓正宗壽喜燒晚餐,  好滿意, 食材及服務非常好, 價錢超值.
前菜三點, 醬油漬鮑魚, 鮟鱇魚肝, 蟹膏豆腐.
刺身四點, 帆立貝, 鰤平魚, 赤身, 牡丹蝦
  • 赤身
  • 牡丹蝦
  • 日本和牛西冷
2023-12-18 18 瀏覽
呢間餐廳我喺佢初初開業嗰陣黎過,水準好高。之後社交平臺間中都會見到有社交媒體網站share呢間餐廳。今次再黎,水準依然高質,唔同嘅係餐廳熱鬧咗好多,座無虛席,仲見到好多一pair pair嘅情侶黎呢度食飯慶祝今次餐廳menu有變化,分咗做Supreme同Deluxe兩款set,真係各有特色:Supreme嘅牛肉質素係高d,食到A4、A5日本和牛。至於Deluxe就價錢便宜d,仲可以食到滿溢筋子釜飯,可以任加三文魚子。我同fd決定各選擇1款,咁就可以乜都試曬。前菜三點大家都有鮑魚片、鮟鱇魚肝同埋芥末八爪魚,呢度嘅魚肝一d都唔腥,幾好刺身嘅話supreme會多款蝦入正題之前仲有個墨魚汁茶碗蒸之後嘅牛肉刺身好正連我朋友本身驚驚地,直到食完之後都讚咗,口感好綿滑,重點係配埋海膽,齋睇都知道好食之後師傅就會幫我地輪著炮製牛肉同埋蔬菜,旁邊嘅係無菌蛋,可以攞黎沾牛肉,又可以攞黎拌飯,食完可以refill。兩個餐跟嘅都係巴西牛舌,都好厚切。如果細心留意會見到有塊牛比較深色,其實佢係經過熟成處理,肉味會更加出。牛舌十分彈牙,上面白色嘅係鹽,佢呢款鹽幾有趣,唔係用黎增鹹,而係攞黎提鮮,就算睇落好似好多,

刺身嘅話supreme會多款蝦

入正題之前仲有個墨魚汁茶碗蒸

牛舌十分彈牙,上面白色嘅係鹽,佢呢款鹽幾有趣,唔係用黎增鹹,而係攞黎提鮮,就算睇落好似好多,調味都唔會過鹹

講真我相信好多人食曬牛肉同埋蔬菜之後都已經好飽(佢本身仲可以任加白飯同埋雞蛋),誇張嘅係佢仲有個釜飯、supreme餐就有和牛炒烏冬。份量仲要比得上一個正式嘅正餐。兩者都可以自己話事口味濃淡,我地就好好胃口嘅,兩者都叫濃d。釜飯嘅三文魚魚子任加,簡直滿足曬願望。而佢嘅烏冬好有驚喜,因為意想不到嘅彈牙。

最後仲有湯同埋甜品甜品係水果+雪糕,食埋真係捧住個肚走。

大讚呢間餐廳,非常成功。食物正,另外份量十分夠,好多時候最怕畀到貴一貴但食唔飽,呢餐完全唔洗擔心,女仔又可以過黎食好嘢打卡,男仔又可以食到飽一飽,真係唔怪得在場咁多couple黎食。另外整體氛圍都好,店員後生有活力,抵佢生意咁好。約會慶祝揀呢間真係唔錯👍
2023-12-14 24 瀏覽
呢日又來食壽喜燒和釜飯!一年前食過好味到念念不忘🤤.🌟 Deluxe Wagyu Set $980/1位.➡️前菜三點:-磯煮鮑魚,我最喜歡💕有咬口又彈牙-鮟鱇魚肝,少辣,帶點柚子清新-蟹膏豆腐,兩者味道好match!.➡️ 海之幸刺身三點:-帆立貝-深海池魚-拖羅全部都肥美鮮甜!.➡️ 蒸物:-三文魚子墨汁茶碗蒸口感細滑,墨汁好出,三文魚子係口到爆開幸福的滋味,仲有墨魚仔好爽口,好正👍🏻.➡️ 海膽和牛他他-A4和牛包住牙蔥,上面舖住黑魚子,點柚子酸汁,好清新!-蘋果碎加上a5和牛他他,上面舖上日本海膽和黑魚子,配紫蘇葉同紫菜,勁滿足😌.➡️ 巴西牛舌好厚身!!有咬口又彈牙牛味濃,下面係生洋蔥,上面散上蔥花、淡雪鹽和蘿蔔蓉,好正👍🏻.➡️ 美國熟成牛➡️ 日本和牛肉眼➡️ 日本和牛西冷全部牛都勁高質!!配生雞蛋口感更滑身👍🏻 A5和牛入口即溶幸福滋味💕 配飯和南瓜無咁油膩,真的好貼心!和牛西冷配上日本春菊,味道似皇帝菜,又幾好味😋.➡️ 季節野菜盛盒估唔有咁多菜!用上壽喜燒汁,原來菜可以解膩,估唔到冬菇、洋蔥可以咁好食🤤最後一道仲有金菇、紫心蘿蔔、豆腐、芋絲,加上蘋果相當不錯👍🏻.➡️滿溢筋子釜飯今晚重
呢日又來食壽喜燒和釜飯!一年前食過好味到念念不忘🤤
🌟 Deluxe Wagyu Set $980/1位
➡️前菜三點:
-磯煮鮑魚,我最喜歡💕有咬口又彈牙
-鮟鱇魚肝,少辣,帶點柚子清新
-蟹膏豆腐,兩者味道好match!

➡️ 海之幸刺身三點:
-帆立貝
-深海池魚
-拖羅
全部都肥美鮮甜!

➡️ 蒸物:
-三文魚子墨汁茶碗蒸

➡️ 海膽和牛他他
-A4和牛包住牙蔥,上面舖住黑魚子,點柚子酸汁,好清新!

➡️ 巴西牛舌

➡️ 美國熟成牛
➡️ 日本和牛肉眼
➡️ 日本和牛西冷

➡️ 季節野菜盛盒

➡️滿溢筋子釜飯
今晚重點!釜飯任加三文魚子太太太幸福🥰
飯加入蟹肉、甘筍粒和冬菇粒,濃厚黑松露口味,超級飽都食哂😌

➡️汁物
舞茸菇湯,解油膩不錯
➡️甜品
日本蜜瓜配豆腐雪糕,超正大滿足
2023-12-13 37 瀏覽
今日lunch係銅鑼灣同同事食壽喜燒專家之店!環境好特別,全部都係吧枱形式咁樣坐!大約有20個位置,所有廚師都集中喺中間位置!真係坐邊度都可以睇得到廚師嘅煮法!午餐💛兵之膳 🍣刺身三點- 北海道帆立貝,真鯛,拖羅🍣茶碗蒸🍣牛舌🍣日本和牛肉眼🍣美國熟成肉眼🍣鳥冬🍣豆腐雪糕整體感受都好高質因為佢哋全部都係用日本佐賀牛!牛肉質鮮嫩,入口即溶!又Juicey又好味❤️而師傅一路煮嘅時候都會不停同我哋傾偈,講解下不同牛肉嘅煮法!師傅將所有牛肉食品煮好後,留牛肉嘅下,再將烏冬放入去炒,特別入味!
今日lunch係銅鑼灣同同事食壽喜燒專家之店!
環境好特別,全部都係吧枱形式咁樣坐!
大約有20個位置,所有廚師都集中喺中間位置!
真係坐邊度都可以睇得到廚師嘅煮法!

午餐💛兵之膳
🍣刺身三點- 北海道帆立貝,真鯛,拖羅
🍣茶碗蒸
🍣牛舌
🍣日本和牛肉眼
🍣美國熟成肉眼
🍣鳥冬
🍣豆腐雪糕

整體感受都好高質

2023-12-13 24 瀏覽
同老婆去銅鑼灣一間壽喜燒專門店 ,不論食物同服務都好高質。-Deluxe Wagyu Set-先有前菜三點磯煮鮑魚爽口彈牙/鮟鱇魚肝細滑香濃,配上酸汁食用平衡膩感/八爪魚刺好鮮甜。刺身三點有帆立貝、拖羅同鰤魚都非常鮮甜。帆立貝最得我心。三文魚子墨魚汁茶碗蒸茶碗蒸配上墨魚汁,呢個配搭好新鮮。香滑嘅茶碗蒸裡面加入墨魚仔同三文魚子,口感不錯。海膽和牛他他和牛他他配上黑松露醬,再同鵪鶉蛋/海膽/黑魚子/青蘋果粒拌勻😳放上青瓜片一同進食,真係又高級又美味。巴西厚切牛舌芯外層帶點焦香,咬落好爽嫩。配上洋蔥、鹽、蔥花、辣蘿蔔蓉一齊食,再蘸上柚子酸汁,味道好豐富。和牛壽喜燒,主打傳統關西壽喜燒,呢個套餐主要用上三款牛 -美國熟成牛,自家風乾21日,肉味非常濃郁。配搭大蔥及日本曉治紅蛋同食。日和牛肉眼/日本和牛西冷,兩款牛味都好濃郁,油脂香非常吸引。我更喜歡前者幾乎入口即溶嘅口感。將和牛分別蘸上日本紅/黃蛋蛋汁,令和牛更順滑,味道更昇華。和牛油脂香濃,配上日本米飯同野菜一齊食,可以減輕膩感。野菜盛合中,其中洋蔥配上津白同冬菇最吸引。洋蔥,由外到內,從脆到軟咁食,好味。
同老婆去銅鑼灣一間壽喜燒專門店 ,不論食物同服務都好高質。

-Deluxe Wagyu Set-
先有前菜三點

刺身三點
有帆立貝、拖羅同鰤魚都非常鮮甜。帆立貝最得我心。

三文魚子墨魚汁茶碗蒸

巴西厚切牛舌芯

和牛壽喜燒,主打傳統關西壽喜燒,呢個套餐主要用上三款牛 -
將和牛分別蘸上日本紅/黃蛋蛋汁,令和牛更順滑,味道更昇華。
和牛油脂香濃,配上日本米飯同野菜一齊食,可以減輕膩感。

2023-11-28
2023-12-11 25 瀏覽
今天和朋友來到銅鑼灣吃晚飯,十分方便,地鐵站一出就是。我們進去店裡之後很喜歡這裡的格調。 我和朋友各選了一個套餐,很快就上來了前菜。前菜的那個鮑片十分不錯。 很快就上來了刺身,我覺得最好吃的是帶子,十分新鮮。然後來了一份海膽和牛他他,入口即溶的口感。 接下來就是壽喜燒的時間! 由師傅專人在我們面前負責烹飪,煮出標準的三成熟,我很欣賞師傅以及這裡的食材,和牛一流! 師傅還推薦我們怎樣配搭才吃出不同層次。 最後有一份筋子釜飯,而朋友叫了黑松露和牛烏冬,我們都覺得十分滿足~最後以開心果和芝麻雪糕作結,總的來說,喜歡壽喜燒的朋友可以來這家吃~

2023-12-10 27 瀏覽
《壽兵衛-壽喜燒專門店- 銅鑼灣》一見到銅鑼灣就知,又係星期三例行工作之後的一餐。今餐係同朋友食我最愛嘅關西風壽喜燒,我只能講,今晚係土豪式食法日式 Fine dining!我叫左個Supreme Wagyu Set $1280!朋友就係 Deluxe Wagyu Set $980,強烈提醒大家唔好因為叫到牛肉份量以片計好似好少就叫多左,我地呢餐冇add on叫牛,最後飽到食唔落打包咗好多野食走!前菜三點—醬油漬鮑魚、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐兩個級別唯一一樣就係呢個前菜,賣相清雅,用料上乘得黎不帶俗氣。醬油漬鮑魚吸收咗醬油嘅精髓,令每一口都包含深沉嘅海洋之味。鮑魚嘅質感緊緻,咬落去彈牙又多汁。鮟鱇魚肝口感相當粉嫩,味道濃郁與細膩,鮮得黎甘甜不帶苦。特別想講上面個蘿蔔蓉清油膩之餘帶有微辣,有提鮮作用,加分。蟹膏豆腐,雖然我喜歡食鮑魚,但三樣入面我覺得呢味做得最好,蟹膏味道濃郁,鮮美與豆腐嘅清爽相互映襯,層次分明、口味豐富。刺身— 牡丹蝦(Supreme餐才有) 帆立貝 鰤平魚 赤身黎到刺身部份,Supreme set個擺盤Grand d,同埋有多隻牡丹蝦。帆立貝同赤身係好新鮮,尤其赤身,如身我
《壽兵衛-壽喜燒專門店- 銅鑼灣》

前菜三點—醬油漬鮑魚、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐

黎到刺身部份,Supreme set個擺盤Grand d,同埋有多隻牡丹蝦。帆立貝同赤身係好新鮮,尤其赤身,如身我都覺得其實Supreme應該俾返拖羅,但食過覺得呢個赤身都幾出色,唔會有渣/韌,頗嫩。鰤平魚油香強烈,所謂「肥美」就係呢個樣子,一口滑落!

墨魚汁茶碗蒸

墨魚汁茶碗蒸賣相真係幾吸引, 墨魚汁個味本身就香濃,加上茶碗蒸本身就係用高湯做味底,係濃郁到飛起。三文魚子同墨魚仔就為個茶碗蒸加左一份海洋嘅鮮甜。

海膽和牛他他+生和牛芽蔥卷
食左咁耐,終於有牛!由味清到味濃,第一道牛理所當然是生牛。海膽係好奇妙嘅食身,新鮮味濃卻不曾蓋過主覺的味道。大家都知和牛油脂多,令到做牛肉他他時,好似做到入口溶化的口感。我特別想讚一下入面落左蘋果碎,海膽同牛濃味,有蘋果碎令味道提升之餘,又更強了口感的層次。生和牛芽蔥係簡單用生和牛包芽蔥,以魚子醬提味,要對食材好有信心先敢完全唔調味架!

美國熟成肉眼拼牛舌+和牛西冷+和牛肉眼
食到呢度我其實已經半飽,終於都到壽喜燒。美國熟成肉眼因為水份少左同肌肉組織分解,肉質會變軟,味道亦會濃,師傅用左蘭王蛋俾我地撈黎食,超濃厚嘅組合。牛舌佢係厚切!上面灑上雪鹽提味,雪鹽本身味道很溫和,再同酸汁同洋蔥撈埋一口食入口,好正!
再黎入正題!和牛肉眼,入口即溶唔使講,油香四溢價而西冷就食牛味比較多,當然食得和牛,入口即溶係基本。師傅專登一人俾左一口飯我地,岩手縣產,叫一見鍾情飯,聽到個名笑左!但的確係幾夾。和牛的話師傅俾左第二種口味清而滑身嘅蛋我地撈,唔同牛配唔同蛋,食得刁鑽。

季節野菜盛盒
食完牛,我基本上已經收檔,見到呢個野菜盛盒嘅份量我嚇左一跳。師傅用壽喜燒汁調味荻煮野菜,令蔬菜吸收哂d汁,十分香濃。可惜我已經飽到摺摺地埋,食唔哂...

吸物甘物
食唔落,都唔會錯過呢個清香嘅舞茸菇清湯,解膩又暖身!令味覺得以休息一下。真心,飲完好舒服,回復返少少戰力。

釜飯+黑松露和牛炒烏冬
釜飯以松葉蟹為主軸加入枝豆同黑松露醬提味,最誇張係師傅成豌三文魚子俾我,話任加唔嬲!真係痴孖根。另一個餐就跟個黑松露和牛炒烏冬,都係用返特製嘅壽喜燒汁炒,和牛的油脂,黑松露的香味,由於烏冬比較掛汁而顯得格外濃烈!

豆腐雪糕拼日本蜜瓜
我不嬲講甜品係另一個胃,完全冇難度清哂!清新嘅豆腐雪糕配甜度超高嘅日本蜜瓜,好耐冇食日本餐廳的豆腐雪糕,好懷念細個同媽媽食日本野,就係最期待呢個豆腐雪糕,今餐滿足!記得冇咩都唔駛加牛,太飽了!
2023-11-29
2023-12-08 29 瀏覽
壽喜燒之驚喜體驗❤️磯燒鮑魚新鮮的鮑魚切到恰到好處,口感一流,磯燒煮法好入味❤️鮟鱇魚肝味道甘甜,唔需要太多調味,都已經能夠突顯與乾嘅鮮味❤️蟹膏豆腐豆腐的質地柔軟細滑,蟹膏醬汁帶來了濃郁的海鮮風味👍❤️刺身❤️海膽和牛他他加埋鵪鶉蛋黃,撈埋一齊食突顯左和牛嘅味道❤️蒸物墨魚汁茶碗蒸,有細細隻嘅墨魚,亦都有魚子,入面嘅蛋蒸得好滑,配埋墨魚汁同魚子帶出墨魚嘅鮮味😝😝❤️季節野菜盛盒❤️美國熟成牛風味豐富,口感柔軟,肉汁濃郁❤️日本和牛背峰嫩度極佳,口感融化,大理石紋路豐富,肉香濃郁❤️日本和牛肉眼/西冷嫩滑,口感細膩,油花豐富❤️牛舌肉質鮮嫩,咀嚼感強❤️滿溢筋子釜飯❤️甜品
壽喜燒之驚喜體驗

❤️磯燒鮑魚
新鮮的鮑魚切到恰到好處,口感一流,磯燒煮法好入味

❤️鮟鱇魚肝
味道甘甜,唔需要太多調味,都已經能夠突顯與乾嘅鮮味

❤️蟹膏豆腐
豆腐的質地柔軟細滑,蟹膏醬汁帶來了濃郁的海鮮風味👍

❤️刺身
❤️海膽和牛他他
加埋鵪鶉蛋黃,撈埋一齊食突顯左和牛嘅味道

❤️蒸物

❤️季節野菜盛盒

❤️美國熟成牛
風味豐富,口感柔軟,肉汁濃郁

❤️日本和牛背峰
嫩度極佳,口感融化,大理石紋路豐富,肉香濃郁

❤️日本和牛肉眼/西冷
嫩滑,口感細膩,油花豐富

❤️牛舌
肉質鮮嫩,咀嚼感強

❤️滿溢筋子釜飯
❤️甜品
又到左壽喜燒嘅季節,今次同老公去銅鑼灣一間壽喜燒專門店試試。未評論食物,先要讚讚服務態度🙌🏻店員好殷勤好有禮貌,我地嘅大廚勇師傅仲要好健談好風趣幽默,食都食得開心啲😆【Supreme Wagyu Set】前菜三點,師傅建議品嚐次序為磯煮鮑魚、鮟鱇魚肝同八爪魚刺身。鮑魚鮮嫩彈牙;鮟鱇魚肝細滑豐腴,入口即化:而八爪魚刺身配上醋麵豉汁好清新。✨海之幸刺身四點帆立貝/赤蝦/拖羅/鰤魚都非常鮮甜,尤其喜愛帆立貝。✨和牛刺身第一款黑魚籽和牛卷,賣相精緻,味道一流🙌🏻另一款係和牛紫菜卷。和牛刺身配上甘甜海膽,裡面加入青蘋果粒,再用紫菜包住食,大愛啊🥹🥹✨三文魚子墨魚汁茶碗蒸茶碗蒸加入墨魚汁好香好滑。裡面嘅墨魚仔同三文魚子增加鮮香感同嚼口。✨巴西牛舌芯爽口非常。配上蔥花、洋蔥、鹽撈勻一齊食,再蘸上柚子酸汁更美味。✨和牛壽喜燒用上日本A5和牛肉眼,以及A4和牛西冷。各有千秋,我就更喜歡油脂更香濃既肉眼,幾乎入口即溶🤤將和牛蘸上日本蛋汁,更覺香滑。配上不同日本蔬菜菇類一齊食,仲可以配白飯,可以減輕膩感。(加埋蛋汁落白飯仲正🤤)✨黑松露和牛炒烏冬烏冬甜甜地又彈牙,加上彩色芝麻,飽都要食!食完壽喜燒飲返碗熱辣

【Supreme Wagyu Set】
前菜三點,師傅建議品嚐次序為磯煮鮑魚、鮟鱇魚肝同八爪魚刺身

✨海之幸刺身四點
帆立貝/赤蝦/拖羅/鰤魚都非常鮮甜,尤其喜愛帆立貝。

✨和牛刺身

✨三文魚子墨魚汁茶碗蒸

✨巴西牛舌芯

✨和牛壽喜燒

✨黑松露和牛炒烏冬
烏冬甜甜地又彈牙,加上彩色芝麻,飽都要食!

食完壽喜燒飲返碗熱辣辣嘅舞茸菇清湯,好舒服☺️

最後食埋開心果雪糕同靜岡蜜瓜,大滿足🙌🏻
2023-11-28
2023-12-06 927 瀏覽
最近喺香港食咗一間都幾日式嘅sukiyaki 壽兵衛,幾好食wor!餐廳全部座位都係吧枱,師傅會拎啲食材俾你睇,然後即席煮。呢度有唔同套餐,豐儉由人。中價位嘅Delux Wagyu Set都抵食,一次過食到美國牛同埋日本牛。首先,食三款前菜,三小碟擺盤靚靚的!鰹魚同汁煮鮑魚都好食。緊接住有三款刺身,食材新鮮高質,toro最好味,油脂豐富;帶子味道好鮮甜。然後有海膽和牛他他,和牛他他肉質好嫩好肥,撈埋蛋幾好味。之後就食肉啦!先食牛舌,肉質爽口多汁,簡單調味已經好好食;然後到熟成美國牛,顏色深啲,肉味濃啲,適合配蛋味無咁重嘅蛋黃,oishii 😋和牛肉眼同西冷都好正,油脂花紋好靚,食落口好嫩滑,配壽喜燒汁同埋蛋汁真係好好味,食完之後齒頰留香,非常回味。中間仲有幾款蔬菜,健康啲。最後一定要留肚食飯,蟹肉釜飯可以任加三文魚子,味道咸香鮮甜,我加咗幾匙,食曬碗飯!甜品係開心果雪糕加蜜瓜,真係好開心☺️

餐廳全部座位都係吧枱,師傅會拎啲食材俾你睇,然後即席煮。

然後有海膽和牛他他,和牛他他肉質好嫩好肥,撈埋蛋幾好味。

中間仲有幾款蔬菜,健康啲。

甜品係開心果雪糕加蜜瓜,真係好開心☺️
2023-12-05
2023-12-06 32 瀏覽
今日去咗食傳統關西壽喜燒食日本佐賀牛🐗最重要係午市套餐非常抵食‼️只需要$468一位👍🏻就可以有高級嘅享受😻梗係要帶埋朋友嚟一齊食啦😃餐廳環境以特色吧枱設計,讓顧客可以享受廚師一路煮俾你哋食嘅👩‍🍳感覺。午市套餐🍣兵之膳💛刺身三點北海道帆立貝,真鯛,拖羅!味道非常新鮮😙同埋我最鍾意食嘅拖羅❤️🧡茶碗蒸💛牛舌師傅煮得非常有咬感,牛肉味好重。🧡日本和牛西冷五成熟,再配上南瓜乾,師傅叫我配上蛋漿一起吃,味道確係不錯,Juicey肥美感覺好濃郁,真係有啲齒頰留香。💛雞腿雞腿肉師傅煎得非常滑嫩,啖啖肉又香味!🧡御飯💛豆腐雪糕喺香港真心好難搵到專門食壽喜燒嘅地方,真係值得去一次!

午市套餐🍣兵之膳
💛刺身三點
🧡茶碗蒸
💛牛舌
師傅煮得非常有咬感,牛肉味好重。
🧡日本和牛西冷
💛雞腿
雞腿肉師傅煎得非常滑嫩,啖啖肉又香味!
🧡御飯
💛豆腐雪糕

喺香港真心好難搵到專門食壽喜燒嘅地方,真係值得去一次!

《壽兵衛-壽喜燒專門店 - 銅鑼灣》對上一次嚟呢間餐廳已經係一年前啦,好記得第一次過嚟食壽喜燒係為左慶祝生日,亦都係我第一次食咁fine嘅壽喜燒,由頭食到落尾飽到上喉嚨椗🤭所以印象好深刻😂今次我就帶左個好鍾意食日本牛既朋友再戰壽兵衛,每人叫左唔同款既套餐,分別係Deluxe Wagyu Set $980 同Supreme Wagyu Set $1280,各有各特色👍🏻如果兩個人食的話可以share食齊兩個套餐嘅食品,不過建議晏晝唔好食嘢🤭因為兩個套餐嘅份量都真係好多好多😂我同朋友最後飽到食唔落打包咗好多野食走💁🏻‍♀️前菜三點🔹醬油漬鮑魚🔹鮟鱇魚肝🔹蟹膏豆腐兩個套餐嘅前菜係一樣的,擺盤十分精緻,醬油漬鮑魚口感軟糯,醬油味道偏甜易入口,而鮟鱇魚肝入口粉嫩細滑,質感有啲似芋頭咁香滑,食落唔腥仲幾特別,上面嘅蘿蔔蓉有助解膩👍🏻而蟹膏豆腐,我同朋友都覺得係三樣入面最特別的,因為佢味道較濃而且蟹味好出,個豆腐有啲似玉子豆腐,蛋味香濃💁🏻‍♀️刺身🔹帆立貝🔹鰤平魚🔹赤身🔹牡丹蝦同樣地,兩個套餐都會跟咗刺身,不過貴啲嗰個就會再多一款蝦,帆立貝就真係唔使講👍🏻食得出好新鮮,落少少檸檬汁風味十足,鰤平魚口感
《壽兵衛-壽喜燒專門店 - 銅鑼灣》
💁🏻‍♀️前菜三點🔹醬油漬鮑魚🔹鮟鱇魚肝🔹蟹膏豆腐

💁🏻‍♀️刺身🔹帆立貝🔹鰤平魚🔹赤身🔹牡丹蝦
同樣地,兩個套餐都會跟咗刺身,不過貴啲嗰個就會再多一款蝦,帆立貝就真係唔使講👍🏻食得出好新鮮,落少少檸檬汁風味十足,鰤平魚口感有啲似肥版嘅油甘魚,油香味比較重,我覺得赤身係咁多樣刺身最出色的,雖然話係赤身,但係你唔會食到血嘅味道,反而個口感仲有少少入口即溶,唔講我會以為係中拖羅🤭

💁🏻‍♀️蒸物
茶碗蒸成日食得多,但係加咗墨魚汁嘅,我就未試過😳一上枱黑蚊蚊的好特別喎🤭墨魚汁三文魚子茶碗蒸入面嘅材料有好多而且有好濃郁嘅高湯味,我仲食到原隻墨魚仔添,食完笑起上嚟棚牙都黑蚊蚊好得意

💁🏻‍♀️海膽和牛他他
接住落嚟到咗食牛嘅環節,首先出場嘅係海膽和牛他他拼和牛芽蔥,平時我朋友好少會食生嘅牛肉,但係見佢色水咁靚佢最終都係忍唔住試咗,海膽甘香又唔會搶咗和牛嘅肉味,同埋和牛嘅油花較多,呢個他他醬入口有立刻溶化嘅感覺☺️同埋最欣賞佢入面有落到蘋果中和返個油份,成件事唔油膩之餘仲好清新👍🏻和牛芽蔥同樣地係我覺得好出色嘅一道菜式,簡簡單單用咗和牛包住芽蔥再落咗少少魚子醬提味就已經好好食😳絕對係睇得又食得

而另外一個套餐同樣都有海膽和牛他他,唔同既係餐廳用左青瓜配搭同埋加咗黑松露醬調味,食之前最好將蛋黃同所有配料攪勻晒再用嚟點青瓜,我同朋友都讚不絕口
💁🏻‍♀️季節野菜盛盒
其實佢個野菜盛盒嘅份量我覺得比四個人食都唔過分🤣咁多點食得晒?入面有豆腐、芋絲、大白菜、南瓜、洋蔥、蘋果等食材,有定心理準備啲蔬菜要打包走😝不過師傅喺我哋面前將啲蔬菜煮熟晒再用壽喜燒汁調味,所有蔬菜嗦晒汁好正好濃味👍🏻

💁🏻‍♀️美國熟成肉眼拼牛舌
我嗰個套餐食既肉同朋友嗰個有少少唔同,不過我同佢基本上都係share食,咁就可以食到所有品種嘅牛肉啦,熟成肉眼整嘅壽喜燒真係唔係太多地方有得食,熟成咗既牛肉個肉質同埋味道都會提升咗,咬落有纖維感不過肉味濃郁咗好多,而牛舌佢係大大片厚切的👍🏻師傅用咗酸汁同洋蔥作為調味,再落咗少少雪鹽提味😋作為牛舌愛好者我冇嘢挑剔

💁🏻‍♀️日本和牛肉眼
重頭戲其中之一就係呢片日本和牛肉眼,入口即溶唔使講😉個重點其實係個汁,雖然味道甜甜地,但係絕對唔會搶過咗和牛肉眼嘅風頭😎記住要點蛋汁嚟食😋

💁🏻‍♀️日本和牛西冷
西冷既肉質會比起肉眼實少少,但係同樣都會入口即溶,不過肉味相對嚟講濃郁少少,一定要配埋佢個岩手縣一見鍾情飯👍🏻食壽喜燒冇白飯完全就唔係嗰回事

💁🏻‍♀️吸物甘物
其實食完啲肉之後都已經飽咗八成,之後飲返個暖笠笠嘅舞茸菇湯清清腸胃同埋味蕾就最好不過😢如果唔係太飽的話,我覺得我可以飲晒成個湯,個湯的確係我喜歡嘅嘢,味道雖然簡單但係感覺好原始好實在,飲完成個胃好舒服

💁🏻‍♀️釜飯🤭可以無限添加三文魚子
認真的問,有人真係可以食得晒成個套餐嗎?🤔食咗咁多款前菜同埋壽喜燒牛肉之後,我感覺個肚就快爆開咁滯,但係佢個釜飯又真係好吸引喎😎師傅喺我哋面前席前烹調,落咗枝豆、黑松露醬、和牛肉碎等製成,仲可以狂落三文魚子添,呢件事太瘋狂太過分啦😂

💁🏻‍♀️黑松露和牛炒烏冬
朋友個套餐係黑松露和牛炒烏冬,配上特製嘅壽喜燒汁,烏冬應該係稻庭烏冬嚟嘅,十分掛汁而且質地煙靭彈牙

💁🏻‍♀️豆腐雪糕拼日本蜜瓜
雖然已經飽到反晒艇,但係甜品係放另一個位胃的,清清地嘅豆腐雪糕拼左甜度超高嘅日本蜜瓜,絕對可以為呢一餐畫上完美句號
2023-11-29