2022-08-17 26 瀏覽
好掛住蛋包飯🥳同friend去咗大埔日式料理 「喫茶ちょうぼ 」嘆番一客先💗呢度仲有好多西日料理同埋甜點,選擇好豐富,而裝潢有點優雅感~🔶照燒牛舌 $59先來1客小食,共有2串擺得靚靚,牛舌入口質感軟彈👍🏼上面有蔥花丶蒜粒丶芝麻粒作調味~特別香口。🔶海鮮番茄醬蛋包飯 $138見到靚靚嘅蛋包飯已經好開心☺️ 配料有大蝦丶青口丶魷魚圈,仲有少少沙律菜💗服務生幫我哋微微切開~滲出嫩滑嘅半熟蛋皮~再喺上面淋上醬汁,入面係蕃茄醬炒飯,口感濃郁豐富。🔶明太子香腸意粉 $82份量多!醬汁非常Creamy~滲著少許明太子咸香,配搭唔錯。🔶小倉紅豆牛油多士 $65厚多士上面放滿左小倉紅豆蓉,仲直放了一大片好邪惡嘅牛油,🤤紅豆香甜軟滑,如果鍾意食紅豆一定好like!🔶蜜糖菠蘿忌廉三文治 $56係夏季限定嘅甜品,三文治中間夾著一大片厚切菠蘿,入口甜美多汁,仲有香甜軟滑嘅忌廉,超滿足嘅飯後甜點。🔶牛奶咖啡 $39拉花靚~牛奶要咖啡的比例恰好,很有奶香。🔶草莓沙冰 $48粉色沙冰賣相精緻~🥳香甜嘅草莓沙冰上面~仲有靚靚香滑嘅忌廉,夏天啱晒,打卡都唔錯。

🔶照燒牛舌 $59

🔶海鮮番茄醬蛋包飯 $138

🔶明太子香腸意粉 $82

🔶小倉紅豆牛油多士 $65

🔶蜜糖菠蘿忌廉三文治 $56

🔶牛奶咖啡 $39
拉花靚~牛奶要咖啡的比例恰好,很有奶香。

🔶草莓沙冰 $48

呢間餐廳開左幾個月 每次經過都比佢入面棵樹吸引🌳今次終於黎試下喇😙1. 鰻魚蛋包飯 $115上桌後店員會問我地洗唔洗影張相先😂然後熟練地將蛋切開一半 再淋上咖喱汁🍛~好治癒既感覺🐣🐟雞蛋食落好滑 咖喱亦都好惹味🤪有四舊鰻魚 亦都燒得好香😌2. 牛肝菌汁忌廉意粉 $92🍝意粉非常之creamy 就算我地打卡左十幾分鐘 d醬都唔會漿埋一舊😆 意粉硬度適中💕pass!3. 南蠻炸雞 $88🐥呢個都有成6舊炸雞 好大舊仲要冇骨😉食落甜甜酸酸好開胃 感覺有少少韓式風味😆4. 草莓法式厚多士 $68🍓🫐🍞呢個必定要encore 📣 原本以為個厚多士會係好硬咬唔開果種質地 點知原來係外脆內軟🤪 係西多士質感但完全唔係油炸🤪超豐富既新鮮berries 🍓 食水果都值回票價!5. 蜜糖菠蘿忌廉三文治 $56呢個夏日限定☀️🍍之前都恨左食水果三文治好耐🤭 菠蘿夠晒甜 忌廉又夠輕身 食落軟綿綿 好似蛋糕咁🤤 6. 雲朵沙冰 $52真係見到舊☁️係個杯入面💕 個base飲落似係提子味~飲落唔係好甜 唔需要叫少甜已經剛剛好🤭 透心涼!7. 巨峯提子梳打 $42🍇🥤呢個撈勻底既提子汁會更好飲 😋never goes

呢間餐廳開左幾個月 每次經過都比佢入面棵樹吸引🌳
今次終於黎試下喇😙

1. 鰻魚蛋包飯 $115
雞蛋食落好滑 咖喱亦都好惹味🤪有四舊鰻魚 亦都燒得好香😌

2. 牛肝菌汁忌廉意粉 $92
意粉硬度適中💕pass!

3. 南蠻炸雞 $88

4. 草莓法式厚多士 $68
係西多士質感但完全唔係油炸🤪
超豐富既新鮮berries 🍓 食水果都值回票價!

5. 蜜糖菠蘿忌廉三文治 $56

6. 雲朵沙冰 $52
真係見到舊☁️係個杯入面💕 個base飲落似係提子味~
飲落唔係好甜 唔需要叫少甜已經剛剛好🤭 透心涼!

7. 巨峯提子梳打 $42
🍇🥤呢個撈勻底既提子汁會更好飲 😋never goes wrong with sparkling water 💦
今次係同媽媽一齊去食下午茶,因為媽媽鍾意餐廳嘅風格🤫所以就有媽媽黎打個卡,食個下午茶😋😋今次冇叫蛋包飯,反而叫咗佢哋最出名嘅岩燒芝士厚多士,同埋日式布甸👍🏻⭐️岩燒芝士多士 & 熱紫薯牛乳💰$68成set只係68蚊💰 岩燒芝士多士嘅味道有很香濃芝士味,多士上面有一個用parma ham摺成嘅玫瑰花,多士旁邊有沙律,熱辣辣咁食塊多士,吃口感鬆軟,半融芝士香濃又邪惡。然後加一杯紫薯牛乳,紫色嘅飲品配上藍色嘅杯,額外顯得高貴👍🏻👍🏻🥛⭐️日式布甸 💰$38冰涼香滑嘅日式布甸配香滑忌廉🍮🍮,係一個好邪惡嘅組合。布甸嘅蛋味濃郁,口感嫰滑口感,入口即溶嘅感覺,布甸底有甜甜嘅焦糖汁,增加了布甸嘅甜度。😋😋

岩燒芝士多士 & 熱紫薯牛乳

日式布甸
岩燒芝士多士
岩燒芝士多士 & 熱紫薯牛乳
岩燒芝士多士
一嚟到門口就有一棵櫻花樹俾大家打卡,而櫻花樹下有好多唔同嘅日本擺設及茶具等等,入去餐廳成個感覺就好似去咗日式嘅西餐廳咁😊 可惜地方有啲細,如果空間再大啲嘅話感覺會更加好👍🏻再次到來呢一間咖啡店,目的只係想再食多一次佢哋嘅蛋包飯,香濃香滑嘅半熟蛋汁包住成個有茄汁味道嘅飯,食落去又唔會太油膩,再加上壽喜燒和風牛肉,增加左成個蛋包飯嘅味道,成個口感同味覺都好豐富😋溫馨提示:如果大家要影相嘅時候,要趁個店員未界開個蛋漿之前,就要快啲影張相📸😂唔係就會好似我咁樣Miss咗未界開炒蛋個Moment🤤🤤今次我又加$28 Upgrade 變Set👍🏻 叫咗一杯榛子鮮奶咖啡,杯咖啡本身就有好香甜嘅味道,再加上榛子嘅香味,成杯咖啡都幾好飲☕️👍🏻不過我飲開唔甜嘅咖啡,所以呢杯咖啡好甜😋⭐️壽喜燒風牛肉蛋包飯 💰$85⭐️榛子鮮奶咖啡 & 是日涼菜 Set💰+$28

⭐️壽喜燒風牛肉蛋包飯 💰$85

• 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
2022-08-16 97 瀏覽
日式洋食居,店內裝修帶有浪漫氣息。門口擺放了日本產品,猶如置身於日本咖啡店。日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115爆漿流心蛋包飯絕對此店signature打卡首選,店員會幫你切開蛋包同淋上紅酒汁。切開後有半熟蛋漿溢出。飯底是西炒飯底。牛肉燉到超級軟熟,入口即溶燉牛舌蓋飯 $88汁底係番茄,酸酸甜甜,越食越開胃。牛舌切成粒然後燉到好鬆軟,加上有切片的蘑菇。增加口感,刺激味蕾。任何主食都可以升級伴菜及飲品 $28榛子鮮奶咖啡好濃的榛子味,又不會失去咖啡味。甜度適中。值得推介。

日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

燉牛舌蓋飯 $88

任何主食都可以升級伴菜及飲品 $28

榛子鮮奶咖啡
好濃的榛子味,又不會失去咖啡味。甜度適中。值得推介。
頓牛舌蓋飯
頓牛舌蓋飯
2022-08-15 663 瀏覽
近年疫情,對於想飛一轉日本的人黎講,唔再系好似以前咁簡單灑脫,「返鄉下」遙遙無期,好似我咁,前幾日收到11月的日本回程機票cancellation,心情仲係比較Down 🥺喫茶ちょうぼ ,全店走日系昭和風,深啡色調有復古情懷,舒適且高檔,很有特色,似足日系洋食店,門口仲擺放一系列日式工藝品,系打卡的好地方!我哋揀咗近窗邊的吧枱位置,面向田園景緻的馬路,青翠欲滴的樹木加上藍天白雲,畫面很療癒,很能安撫心情🍀「是日餐點」👉🏾 海鮮番茄醬蛋包飯 💰138HKD職員很細心的問我們要唔要幫手切開,由於相機先食,我都系自己切,超級juice的半熟蛋液流出黎,包裹著炒飯底,場面非常澎湃,伴碟有香煎大蝦、青口及炸魷魚圈十分豐富,再淋上濃郁的番茄醬,不得了實在系好好味😋👉🏾 玉子蟹肉炒烏冬 💰92HKD撈勻隻玉子就可以開動啦,烏冬吸收蛋汁,更細膩Q彈,蟹肉豐富且十分扎實,味感層次是很豐富。👉🏾 炸北海道大蝦配豚豬扒 💰188HKD 炸蝦爽脆可口,咬起黎發出咔滋咔滋的聲音,蝦肉彈牙,豬扒的炸粉很薄,伴有椰菜絲及薯仔沙律,無論系擺盤還是味道都十分正宗。👉🏾小倉紅豆牛油多士💰65HKD一大塊牛油系插在紅豆蓉上

「是日餐點」
👉🏾 海鮮番茄醬蛋包飯 💰138HKD

👉🏾 玉子蟹肉炒烏冬 💰92HKD

👉🏾 炸北海道大蝦配豚豬扒 💰188HKD

👉🏾小倉紅豆牛油多士💰65HKD
一大塊牛油系插在紅豆蓉上,怕肥可以自己適量添加,賣相吸引,厚多士鬆化可口,紅豆蓉勁綿蜜,香糯而不死甜,質素相當高。

👉🏾 綠茶戚風蛋糕 💰49HKD
比想像中更優秀的戚風蛋糕,我哋揀左綠茶味,鬆軟而濃郁,無論系外型還是質感,佢都完勝。絕對系飯後必點甜點!

👉🏾紫薯牛乳(熱)💰38HKD
紫薯味濃郁,奶味十足,感覺營養好豐富吖,樣又靚,打卡一流

👉🏾草莓沙冰💰48HKD
草莓香甜,清爽醒神,冰冰涼涼好解暑

📍 喫茶ちょうぼChoubo Kissaten
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號鋪
  • 炸北海道大蝦配四元豚豬扒
  • 海鮮蕃茄醬蛋包飯
  • 紫薯牛乳
  • 小倉紅豆牛油多士
  • 玉子蟹肉炒烏冬
  • 綠茶戚風蛋糕
去開大埔,見到餐廳門口裝修幾靚😗裝修風格係昭和風,即復古日式西洋風🇯🇵見佢食物價錢又唔貴,即刻試試加$28可升級套餐(咖啡☕/梳打及涼拌菜)🍛日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115最中意食呢款蛋包飯,上枱時係一大舊蛋包,店員會即場切開蛋包🍴再淋上醬汁😋蛋好嫩滑,份量好多,每啖飯都食到滑蛋🥚牛肉好大舊,有舊半肥瘦既牛肉食落好香好軟😍不過另外有d牛肉偏瘦,就柴左d,不過整體都好滿意❤️🍝牛肝菌汁忌廉意粉 $92有好多菇菇🍄醬汁既牛肝菌味幾足,意粉軟硬度都ok👌🏻🍗南蠻炸雞 $88大約有6大件炸雞,炸雞外面係甜酸醬,配上碎蛋沙律醬汁,炸雞都幾juicy,2款醬加埋一齊食層次豐富,唔錯❣️最後仲可以食椰菜絲解膩🍫棉花糖朱古力多士 $76賣相好吸引又邪惡😈有9大粒棉花糖,烤到中間半溶狀態😋配埋朱古力醬,連埋多士一齊食中和左棉花糖既甜膩感,建議同朋友share食☝🏻🍮和風布甸蛋糕 $51第一次呢類蛋糕,第一層係焦糖凍,中間係布丁,最底係輕芝士蛋糕🍰呢個組合無得輸,可以一試🙌🏻🥛凍焙茶牛乳$45/草莓沙冰$48焙茶牛乳有茶既甘香,草莓沙冰飲落係草莓乳酪味🍓,兩款都唔錯👍🏻Overall食物賣相同味道都唔錯,食物

加$28可升級套餐(咖啡☕/梳打及涼拌菜)
🍛日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

🍝牛肝菌汁忌廉意粉 $92
有好多菇菇🍄醬汁既牛肝菌味幾足,意粉軟硬度都ok👌🏻

🍗南蠻炸雞 $88
大約有6大件炸雞炸雞外面係甜酸醬,配上碎蛋沙律醬汁,炸雞都幾juicy,2款醬加埋一齊食層次豐富,唔錯❣️最後仲可以食椰菜絲解膩

🍫棉花糖朱古力多士 $76

🍮和風布甸蛋糕 $51

🥛凍焙茶牛乳$45/草莓沙冰$48

Overall
食物賣相同味道都唔錯,食物份量足,裝修又好有日式懷舊味道🕰️另外佢可以加$28配喫茶蛋糕,可惜太飽食唔到😂推介
2022-08-12
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
2022-08-10 48 瀏覽
意想不到地,大埔商場內居然有一間日系復古風格喫茶店,平民價錢都比得上現時熱門的日式cafe,性價比極高!❣️壽喜燒牛肉蛋包飯蛋包飯是這店的招牌,份量十足,賣相吸引,侍應會於客人面前把奄列切開,再淋上壽喜燒汁,味精濃郁,唯一美中不足的是牛肉太多脂肪❣️日式卡邦尼意粉🍝❣️忌廉水果三文治🥪❣️巨峰提子流打點主食加$28就有甜品\飲品,非常抵食,「忌廉水果三文治」有兩件,賣相適合打卡,水果每日都不同,有大量忌廉,作為飯後甜品好滿足!📍喫茶ちょうぼ (大埔)大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

❣️壽喜燒牛肉蛋包飯

❣️日式卡邦尼意粉🍝

❣️忌廉水果三文治🥪
❣️巨峰提子流打

📍喫茶ちょうぼ (大埔)
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

2022-08-07 36 瀏覽
出開大埔唔知食乜,見到呢間人氣打卡日式西餐咖啡店, 同朋友仔決定試一試佢。餐廳裝修真係好靚好似啲日本動畫入面嘅日式西餐廳咁。紅酒燉牛肉蛋包飯, 上枱嘅時候外貌已經好吸引,店員喺我哋面前即刻切開個蛋,啲半熟嘅蛋漿流落嚟包住個炒飯, 睇見都流曬口水。紅酒炆嘅牛肉十分之入味,啲汁撈埋啲蛋, 真係好好食。吉列大蝦拼豚肉, 十分之典型嘅日式炸物,大蝦相當大隻,伴碟嘅仲有啲椰菜絲同埋他他醬, 可以解咗油膩嘅感覺熔岩芝士厚多士, 多士本身充滿牛油香氣,加上燒溶嘅芝士配搭巴馬火腿, 不錯。伯爵茶戚風蛋糕 我哋覺得呢個有少少甜同埋唔算好強嘅茶味, 但係蛋糕嘅質感幾好,夠spongy。草莓冰沙同埋泡沫咖啡, 飲品味道正常但打卡一流推介行完街想坐低唞下,食少少嘢打下兵嘅朋友嚟呢間餐廳

餐廳裝修真係好靚好似啲日本動畫入面嘅日式西餐廳咁。

草莓冰沙同埋泡沫咖啡, 飲品味道正常但打卡一流

推介行完街想坐低唞下,食少少嘢打下兵嘅朋友嚟呢間餐廳
2022-08-07 243 瀏覽
喫茶是日系風小店,充滿昭和復古 的佈置, 門口迷人的櫻花樹,十分搶眼,配上柔和昏黃吊燈, 令到不少粉絲停下來打卡的熱點。海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138金黃的蛋包飯, 完完全全覆蓋着 熱燙燙的炒飯, 輕輕力把蛋切開, 看到金黃的蛋汁慢慢流出,令人垂涎, 還跟配香煎大蝦、青口及炸魷魚圈, 十分豐富, 蝦肉鮮味彈牙,炸魷魚圈惹味嚼勁,米飯吸收了蕃茄汁的酸香, 令人胃口大開。炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188新鮮炸起的吉列四元豚、 吉列大蝦, 熱燙燙 , 金黃香脆, 外脆內軟, 十分 juicy,伴著大量生菜絲,配上酸甜他他醬,開胃減膩。玉子蟹肉炒烏冬 $92煙煙靭靭的炒烏冬,內有豐富一絲絲鮮味的蟹肉, 先拌勻温泉蛋玉子, 待烏冬吸收了蛋汁, 變得油潤滑溜, 滋味得讓人停不了口。綠茶戚風蛋糕 $49蓬鬆的戚風蛋糕, 綿彈及充滿空氣感, 啖啖醇厚的抹茶茶味, 加上抹茶忌廉, 香甜滑溜,讓人回味。草莓法式多士 $68香噴噴的草莓法式多士,頂層忌廉 香甜滑溜, 加上大粒草莓、 藍莓 及薄荷葉點綴, 賣相相當吸引,窩夫金黃香脆,充滿的牛油香氣, 啖啖窩心。雲朵沙冰 $52粉紫色像雲朵般沙冰, 充滿夏日色彩

海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138

炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188

玉子蟹肉炒烏冬 $92

綠茶戚風蛋糕 $49

草莓法式多士 $68

雲朵沙冰 $52
粉紫色像雲朵般沙冰, 充滿夏日色彩, 果味濃郁, 香甜吸引。

草莓沙冰 $48
粉嫩的草莓沙冰,入口香甜,甜度適中 ,輕柔的奶泡, 加上新鮮草莓的甜香,充滿口腔,十分清爽。

2022-08-06 40 瀏覽
最近同友人黎到大埔超級城,見依邊都幾多野食,今次揀左間望落吾錯既Cafe試下,食物方面前菜有蘋果配雞蛋,食落好fresh,正餐揀左日本紅酒牛肉蛋包飯 上枱時職員會幫忙切開個蛋同上汁,牛肉大粒份量吾少口感都吾錯流心炒蛋好滑身,飯有少少茄汁味幾開胃,紅酒汁味吾重,反而燒汁味較為濃,味道吾錯另外揀左明太子香腸意粉明太子汁幾入味,能夠沾滿每條意粉,香腸配搭香口,食倒細細粒魚子,味道濃郁,好快就食哂整體方面用餐舒適,可以前來一試
上枱時職員會幫忙切開個蛋同上汁,牛肉大粒份量吾少口感都吾錯
另外揀左明太子香腸意粉
整體方面用餐舒適,可以前來一試
2022-08-05 30 瀏覽
來到大埔都總會來到「喫茶ちょうぼ」,只因地方方便,配上柔和舒適嘅環境,更有一種家的感覺,絕對值得一去再去。剛巧安排了餐廳最深深處的一高枱位,卻是另一番風味。朱古力咖啡朱古力味香濃,令咖啡更香,味道濃郁而不苦澀。巨峰提子梳打清新巨峰完美配合酸甜梳打,甘甜清爽,帶來豐富的味覺享受。南蠻炸雞金黃嘅炸雞配上南蠻醬汁,另一邊還加上他他醬,入口啖啖煙韌、味道香甜、肉質嫩滑,非常juicy。日式紅酒燉牛肉蛋包飯來到時已見到一道非常吸引的半熟蛋包飯,店員輕輕一切,即時流出半生熟嘅蛋汁,再淋上紅酒醬汁,更是錦上添花,旁邊還有軟腍味濃燉牛肉,真係無得輸的蛋包飯!牛肝菌汁忌廉意粉意粉沾滿了牛肝菌汁忌廉,更加上雜菇、腸仔等,味道creamy,越食越滋味。日式布甸🍮賣相精緻的日本布甸,在布甸上加上綿滑忌廉更有草莓🍓作點綴,輕輕切開已聞到那香甜布甸焦糖味,入口綿綿,甜度適中,為這餐畫上完美句號。

剛巧安排了餐廳最深深處的一高枱位,卻是另一番風味。

朱古力咖啡
朱古力味香濃,令咖啡更香,味道濃郁而不苦澀。
巨峰提子梳打
清新巨峰完美配合酸甜梳打,甘甜清爽,帶來豐富的味覺享受。

日式布甸🍮
2022-08-03 105 瀏覽
每次經過都會俾佢門口棵樹吸引到🤣🌳點主菜+$28升級配日涼拌菜&咖啡/沙冰~日涼拌菜:蘋果雞蛋沙律蘋果配雞蛋係最佳沙律配搭,食落仲好fresh👏🏻牛肝菌汁忌廉意粉($92)牛肝菌好有咬口,配忌廉汁好夾,意粉彈牙😋~海鮮蕃茄醬蛋包飯🦐($138)賣相好吸引,大蝦、青口、魷魚圈都好有鮮味,蛋好滑🍳,蕃茄醬濃味啲會更好食🍅南蠻炸雞🐥($88)炸雞去晒骨,炸得酥脆,雞肉juicy👍🏻,配埋甜酸嘅南蠻醬汁同蛋黃醬,愈食愈開胃🤭~岩燒芝士厚多士($68)Parma ham配芝士厚多士🧀🥪好夾,仲有沙律菜伴碟幫助解膩👍🏻(左)雲朵沙冰:沙冰+益力多,好消暑🌞(右)抹茶鮮奶咖啡:漸層效果好靚,打卡一流🍵伯爵茶戚風蛋糕($51)蛋糕鬆軟,偏甜,茶味濃啲會更好🫖
每次經過都會俾佢門口棵樹吸引到🤣🌳

點主菜+$28升級配日涼拌菜&咖啡/沙冰~

日涼拌菜:蘋果雞蛋沙律

蘋果配雞蛋係最佳沙律配搭,食落仲好fresh👏🏻

牛肝菌汁忌廉意粉($92)
牛肝菌汁忌廉意粉

牛肝菌好有咬口,配忌廉汁好夾,意粉彈牙😋~

海鮮蕃茄醬蛋包飯🦐($138)
海鮮蕃茄醬蛋包飯

南蠻炸雞🐥($88)
南蠻炸雞

岩燒芝士厚多士($68)
岩燒芝士厚多士

雲朵沙冰(左),抹茶鮮奶咖啡(右)

(左)雲朵沙冰:沙冰+益力多,好消暑🌞
(右)抹茶鮮奶咖啡:漸層效果好靚,打卡一流🍵

伯爵茶戚風蛋糕($51)
伯爵茶戚風蛋糕

蛋糕鬆軟,偏甜,茶味濃啲會更好🫖

2022-07-29
午餐
海鮮蕃茄醬蛋包飯
岩燒芝士厚多士
雲朵沙冰(左),抹茶鮮奶咖啡(右)
伯爵茶戚風蛋糕
  • 岩燒芝士
2022-08-01 48 瀏覽
鰻魚玉子蓋飯($98)飯上面有好厚嘅玉子,咬落去口感不錯,甜甜的,鰻魚都好大塊。咖喱牛肋肉蛋包飯($105)牛肋肉好淋,咖喱汁好香,蛋好滑,好有蛋味,店員會親自幫你𠝹開隻蛋,仲會問你洗唔洗打卡。日式紅酒燉牛肉蛋包($115)紅酒淋上去蛋包飯好特別,真係有酒味,出奇地夾,可以一試。和風布丁蛋糕($51)和風布丁蛋糕分左兩part,上面係布丁,下面係蛋糕,仲有cream,甜甜地都幾好食。青森蘋果梳打($45)甜甜哋好有蘋果味,好清新,但係塊蘋果片反而冇味。呢個係前菜。
鰻魚玉子蓋飯($98)
飯上面有好厚嘅玉子,咬落去口感不錯,甜甜的,鰻魚都好大塊。

咖喱牛肋肉蛋包飯($105)

日式紅酒燉牛肉蛋包($115)
紅酒淋上去蛋包飯好特別,真係有酒味,出奇地夾,可以一試。

和風布丁蛋糕($51)

青森蘋果梳打($45)
甜甜哋好有蘋果味,好清新,但係塊蘋果片反而冇味。
呢個係前菜。
2022-07-31 720 瀏覽
這間喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten每個星期六,日都排大隊,今日星期六的兩點來到,排左十五分鐘就有得入座,比預期中快。全店昭和風的裝潢似足日本洋食居,門口更擺放了一系列日本產品,很有置身於日本咖啡店的感覺。幸運地安排最入的高枱位,比較開揚舒服。這裡的爆餡流心蛋包飯是打卡之選,有六款選擇,點了最貴的海鮮蕃茄醬蛋包飯($138), 賣相吸引,雞蛋煎成橄欖形放在飯身上,員工會幫忙切開,再淋上醬汁,切開後會有濃濃的半熟蛋漿流出,很治癒,飯身是炒飯底,配上大蝦,青口,魷魚等海鮮。蟹肉忌廉可樂餅($62), 炸得金黃香脆,內邊是蟹肉加上牛奶忌廉餡料,很滑身,配上蕃茄醬汁,減油膩感。這裡的多士都頗吸引,點了個小倉紅豆,牛油多士($65), 滿滿的紅豆蓉,夾上一塊牛油配烘得脆身的厚多士,賣相吸引,紅豆亦不會太甜身,不錯。伯爵茶戚風蛋糕($51), 蛋糕鬆軟,陣陣的伯爵茶香,配上幼滑的奶油忌廉,簡單又好味。來到cafe 當然要點杯咖啡打下卡,點了抹茶鮮奶咖啡($48), 抹茶香濃。青森蘋果梳打($45)亦不錯。

2022-07-31
15 分鐘 (堂食)