2022-07-31 40 瀏覽
長期有人龍等侯,無得去旅行🧳,呢間喫茶店又係幾吸引人注目,裝修環境都好有特色,打咭一流,路過唔太多人等嘅一刻,試一試水準如何☺️———————————————————————————🥢玉子蟹肉炒烏冬🍝💬賣相不錯,很有和風感覺,紫菜、蟹肉🦀️、日本雞蛋🥚,食落似醬汁撈烏冬多啲😅.🥢小倉紅豆🫘牛油🧈多士🍞💬好夠誠意嘅份量,超多紅豆🫘夠甜美,牛油🧈加上和風厚多士🍞,配上咖啡☕️夠晒夾☺️.🥢櫻花蝦燒茄子🍆💬想不到有兩大條,滿佈櫻花蝦🦐同木魚絲,配上燒汁同紫菜,幾不錯☺️.☕️焦糖咖啡、焙茶鮮奶💬食物可升級配飲品,點了焙茶襯返和風感覺,略嫌茶味偏淡,咖啡☕️感覺比較佳🤓
———————————————————————————
🥢玉子蟹肉炒烏冬🍝
🥢小倉紅豆🫘牛油🧈多士🍞
🥢櫻花蝦燒茄子🍆
☕️焦糖咖啡、焙茶鮮奶
呢間嘅餐廳裝潢簡直係好似日本劇集裏面嘅背景一樣呢,感覺舒服悠閒🌈仲有佢哋嘅食物整到好似一個藝術品咁樣,好靚好得意㗎!餐前佢哋仲有一個好特別嘅小食,係用紅菜頭汁造成醬料,拌薯仔嘅一個餐前小食。蕃茄醬蛋包飯配大蝦🍤來呢度不得不試蛋包飯,薄薄嘅蛋皮包住好似熔岩漿嘅蛋汁同粒粒彈牙嘅飯,配埋外面酥脆內裏彈牙嘅蝦肉,真係不得不試😋岩燒芝士多士配涼拌菜黑毛豬肉片,配拉絲芝士加酥軟嘅麵包🥯口感一流,仲有清新嘅拌菜。炸北海道大蝦配豚豬扒酥脆嘅外皮包住彈牙嘅蝦肉再配埋酥脆嫩滑香口嘅豬扒,啱晒喜歡吃香口野嘅你。草莓沙冰新鮮草莓汁沙冰,配忌廉,簡直啱晒夏天可以消暑解渴。雲朵沙冰好得意嘅名,原來佢係用類似波子汽水🥤嘅味道造成一個沙冰,飲完簡直透心涼。日式布甸好有動L嘅感覺😆牛奶雞蛋味濃郁,配幼滑鮮甜忌廉,飯後一定要試嘅甜品🍮。
呢間嘅餐廳裝潢簡直係好似日本劇集裏面嘅背景一樣呢,
感覺舒服悠閒🌈
仲有佢哋嘅食物整到好似一個藝術品咁樣,
好靚好得意㗎!

蕃茄醬蛋包飯配大蝦🍤

岩燒芝士多士配涼拌菜

炸北海道大蝦配豚豬扒

草莓沙冰
新鮮草莓汁沙冰,配忌廉,簡直啱晒夏天可以消暑解渴。

雲朵沙冰

日式布甸

作為大埔友一直已經密密留意咗呢間餐廳好耐👀次次經過望入去都覺得好特別好靚🌿今次終於可以入去感受一下個日式氣氛🇯🇵 「炸北海道大蝦配四元豚豬扒」🐷 $188去嘅時候好餓 決定嚟一個好邪惡嘅炸蝦配炸豬扒😈本身仲擔心會有啲heavy食唔晒 但擔心咁多都係多餘😆食落好鬆脆炸粉唔厚 輕鬆KO成個😎「日式紅酒燉牛肉蛋包飯」🍳 $115最近成日都食蛋包飯🤤呢個一樣高質!🧡店員細心地等我哋影完相先切開個蛋 蛋包飯好睇又好食配埋燉牛肉一齊食好夾!🫶「小倉紅豆·牛油厚切多士」🧈 $65甜品方面要咗一個紅豆牛油多士 多士好鬆軟 熱辣辣加埋牛油一齊食冇得輸😙「草莓法式多士」🍓 $68另外要咗個甜啲嘅法式多士 西多上面舖咗滿滿嘅士多啤梨醬同新鮮士多啤梨😋係幸福嘅感覺🥰「青森蘋果梳打」🍏 $45好少見有青森蘋果做主題嘅飲品😻Soda飲落充滿蘋果香 飲到好掛住青森🥹 「紫薯牛乳」💜 $38另一杯飲品選擇咗熱嘅紫薯奶 竟然係有餐廳logo喺上面呢🤩靚之餘味道都唔錯 適合中意日本牛乳味道嘅你🤓📍喫茶ちょうぼ (大埔) #lala_foodie_taipo 大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

「炸北海道大蝦配四元豚豬扒」🐷 $188

「日式紅酒燉牛肉蛋包飯」🍳 $115

「小倉紅豆·牛油厚切多士」🧈 $65

「草莓法式多士」🍓 $68

「青森蘋果梳打」🍏 $45

「紫薯牛乳」💜 $38

大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2022-07-30 23 瀏覽
大埔一日遊之--喫茶好去處😍😍今日去大埔一日遊,經過超級城一間環境好靚嘅日式餐廳,見條隊唔算好長,一定要試吓。海鮮蕃茄醬蛋包飯蛋包飯會係你面前切開,見到啲蛋汁流晒出嚟,真係好吸引,飯唔係白飯,有味㗎,而且同蛋好夾好好味☺️炸北海道大蝦拼豚豬扒炸物好大盤,見到就流晒口水,豬扒好好味,本身加咗啲串揚醬,仲有沙律醬可以點。炸蝦嘅粉略嫌厚咗少少。岩燒芝士多士見啲相嘅厚多士好吸引,我哋揀咗芝士,上面仲有塊好香嘅ham同幾塊厚厚嘅芝士,鹹中帶點甜,好好味。伯爵茶戚風蛋糕呢個蛋糕真係好好味,蛋糕本身已經有伯爵茶味,上面嘅cream就更重茶味,雙重享受,成個蛋糕唔會好甜,一啲都唔滯,下次會為咗佢再去食。另外嘢飲都做得好好飲,我嗰杯鮮奶抹茶咖啡都幾重抹茶味,正。餐廳keep住有人排隊,所以都唔好意思食太耐,不過職員全程冇趕我哋走,服務好好。

炸北海道大蝦拼豚豬扒

伯爵茶戚風蛋糕

2022-07-29 595 瀏覽
一直想食呢間餐廳好耐!入邊仿造一個古日式咖啡店嘅格局,唔單止裝修甚至乎連食物都盡量還原返舊時日本嘅感覺❤️門口有一棵大樹更加係酒店嘅打卡位置!聽講每逢假日呢間餐廳都會排長龍添!。。🔘日式紅酒燉牛肉蛋包飯| $98評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 上枱後店員會切開雞蛋,貌似熟透嘅表面切開原來係半生熟嘅😍相信冇咁上下功夫係整唔到!燉牛肉炆到好腍,一咬牛肉就撕得開,配合埋佢哋自家嘅日式紅酒汁一齊食真係好惹味!。。🔘炸北海道大蝦配四元豚豬扒 | $188評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 嗰兩隻北海道大蝦真係好好食❤️咬開啲蝦肉仲係好彈牙,而且仲大大隻添。四元豚豬扒炸到香脆可口,點埋個蛋黃醬一齊食就更正😍。。🔘岩燒芝士多士 | $65評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 芝士控一定要食呢個!烘至金黃嘅多士上面鋪滿左一嚿嚿嘅芝士,淨係聞落去都已經勁香🤤中間仲有一嚿巴拿馬火腿,夾埋一齊食又喊又香食到停唔到口!。。🔘日式布甸 | $36評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 看似簡單嘅甜品🍮但呢個日式布甸真係好好食😍布甸蛋味極重,味道好似燉蛋咁😂面頭嘅忌廉令布甸加添左一份滑溜嘅口感添!。。🔻每逢假日一定要預時間排隊呀!🔻餐廳裝修好靚,門口抑或最入

🔘日式紅酒燉牛肉蛋包飯| $98

🔘岩燒芝士多士 | $65
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘日式布甸 | $36
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔻每逢假日一定要預時間排隊呀!
🔻餐廳裝修好靚,門口抑或最入邊嘅座位都可以影到相!
🔻個人認為佢哋嘅日式甜品真係好好食🫢
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
炸北海道大蝦配四元豚豬扒
2022-07-29 93 瀏覽
行入餐廳頓覺片刻寧靜,經過幽幽的大樹、舊舊的木桌椅、暖暖的燈光,好有懷舊味道。月見雞皮餃子,脆皮之內釀滿雞肉,可以點醬油蛋漿海鮮蕃茄醬蛋包飯,店員輕輕𠝹一刀,滑蛋隨即包住炒飯,配上蕃茄醬感覺不油膩。海鮮有青口,大蝦,魷魚。草莓法式多士,因為法式多士本身帶甜,再配上草莓醬有點過甜,要配水果吃才可中和甜味日式布甸賣相精緻,雲呢拿焦糖布甸蓋上一層忌廉,口感不錯喝著培茶牛乳、冷壓橙汁,望住綠油油的樹木👌

月見雞皮餃子,脆皮之內釀滿雞肉,可以點醬油蛋漿

草莓法式多士

日式布甸賣相精緻,雲呢拿焦糖布甸蓋上一層忌廉,口感不錯
日式布甸

喝著培茶牛乳、冷壓橙汁,望住綠油油的樹木👌
焙茶牛乳
冷壓橙汁

2022-06-24
10 分鐘 (堂食)
焙茶牛乳
冷壓橙汁
2022-07-27 24 瀏覽
大埔超级城ZONE B 276號鋪電話:2564 1888————————————————————日本風 和風 吹呀吹喺門口已經比棵樹吸引住掛飾 燈飾 擺設好吸引優雅 復古 典雅味道葡萄酒紅木色 燈光柔和黃光主調 加上裏面運用玻璃透過自然光與黃光互相反射成個感覺氣氛都好好海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138.00——蕃茄醬自己尼又得 店員幫你淋上去都得——店員幫你一刀𠝹開蛋包飯大功告成 蛋汁豐富——兩個青口 魷魚🦑炸北海道大蝦配豬扒 $188.00——北海道大蝦炸得香脆——果然係日本豬扒 好好咬口——蛋黃汁豐富 採用熟蛋白+蔥花棉花糖朱古力多士 $76.00——邪惡指數可以稱得上第一——朱古力像棉花糖燒得焦香——味蕾再次被攻陷伯爵茶戚風蛋糕 $51.00榛子鮮奶咖啡啡 凍 $42.00抹茶牛乳凍 $42.00
大埔超级城ZONE B 276號鋪

伯爵茶戚風蛋糕 $51.00

榛子鮮奶咖啡啡 凍 $42.00
抹茶牛乳凍 $42.00

2022-07-26 19 瀏覽
餐廳裝修好有特色 行復古昭和風 主打食和洋料理 餐牌都設計得好靚價錢非常親民 難怪門口大排長龍🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115店員會幫忙𠝹開蛋同淋上紅酒醬汁蛋非常之厚身 表面好光滑 內裡充滿蛋汁食落滑溜溜 口感一流燉牛肉非常之大件 炆得好淋又夠味而飯底用咗炒飯 整體味道相當不錯🔸玉子蟹肉炒烏冬 $92烏冬口感彈牙 醬汁係幾濃嘅海鮮味 有好多蟹肉碎 仲有好多菇類同埋紫菜 撈埋一齊食唔錯🔸南蠻炸雞🐔 $88份量都幾多 好多件炸雞 旁邊有椰菜絲炸雞配上甜酸汁同比他他醬 好惹味最欣賞係即叫即炸 食落口熱辣辣好香脆啖啖肉食又juicy 🔸草莓法式多士🍓🍞 $68賣相精緻 法式多士口感似麵包布甸口感濕潤軟嫩 輕輕一咬就融化係口中啖啖充滿蛋香同奶油香 但又唔會過甜配上strawberry jam同大量原粒士多啤梨 cp值超高🔸日式布甸🍮 $36布甸底下有層焦糖醬 甜度適中口感順滑 食落似燉蛋嘅口感 軟綿綿個人覺得係必食🔸焙茶牛奶🥛 $45 焙茶超濃郁 面頭有少少朱古力粉攪拌後中和左焙茶🔸紫薯牛奶🥛 $38 入口淡淡紫薯既香味 口感順滑
餐廳裝修好有特色 行復古昭和風

攪拌後中和左焙茶

🔸紫薯牛奶🥛 $38
入口淡淡紫薯既香味 口感順滑
2022-07-26 32 瀏覽
話說成日行過都見到大排長龍,一直都未有機會試到,適逢今日行過又見冇乜人排隊。機會就嚟啦。餐廳裝修行走和風,成個感覺好似去咗日本咁樣。座位都坐得好舒服。日式红酒燉牛肉蛋包飯$115,蛋包飯外型非常之靚,打卡影相一流。食落去蛋香味香濃。配上的紅酒燉牛肉,味道一流。炸北海道大蝦配豚豬扒$188,大蝦🍤炸到好香口,炸粉唔厚,咬落去清脆利落,炸豬扒食落鬆脆可口,肉質結實。草莓法式多士$68,大量士多啤梨醬,配上大量士多啤梨🍓,士多啤梨甜度適中。士多啤梨控必試。伯爵茶戚風蛋糕$51,伯爵茶茶味香濃,蛋糕鬆軟可口。紅豆牛乳$38,豆乳香濃,最驚喜嘅係杯底有勁多紅豆🫘。抹茶鮮奶咖啡$48,咖啡香濃,抹茶🍵味香。減

伯爵茶戚風蛋糕$51,伯爵茶茶味香濃,蛋糕鬆軟可口。

紅豆牛乳$38,豆乳香濃,最驚喜嘅係杯底有勁多紅豆🫘。

抹茶鮮奶咖啡$48,咖啡香濃,抹茶🍵味香。
2022-07-26 22 瀏覽
⭐️大埔新開日式西餐廳⭐️在大埔超級城Log-on隔離開左一間很有氣氛的日式西餐廳店面好靚,帶點日本浪漫神秘的感覺🌹卡位坐得好舒服💕每件食物都好吸引好精緻而且美味😋首先來的是一刻味噌海鮮燉飯($92)出乎意料地海鮮新鮮大隻🦐🦑燉飯軟硬口味合適少少鹹得來帶點海鮮甜味😋南蠻炸雞($88)炸雞大大件外脆內軟配上沙律醬同埋沙律菜可以清新口味🥗棉花糖朱古力厚多士🍫($76)一上枱就吸睛😍好味的飯後甜品燒過嘅棉花糖半溶的口感棉花糖與多士接觸的一面帶點焦糖的口感一點都唔膩食不停口😆飯後甜品小布丁🍮($36)超好吃的飯後甜品作飯餐的結尾正合適奶味香濃🥰口感幼滑雲朵沙冰($52)酸酸甜甜的正好解一解個飽肚感👍🏻焙茶牛乳($45)這個飲品10分值得推薦😍有意外驚喜茶味同奶味配合香濃一上枱又非常合適打卡⭐️10分滿足的一餐晚餐💕
⭐️大埔新開日式西餐廳⭐️

在大埔超級城Log-on隔離
開左一間很有氣氛的日式西餐廳

店面好靚,帶點日本浪漫神秘的感覺🌹
卡位坐得好舒服💕

每件食物都好吸引好精緻
而且美味😋

首先來的是一刻味噌海鮮燉飯($92)
出乎意料地海鮮新鮮大隻🦐🦑
燉飯軟硬口味合適
少少鹹得來帶點海鮮甜味😋

南蠻炸雞($88)
炸雞大大件
外脆內軟
配上沙律醬同埋沙律菜
可以清新口味🥗

棉花糖朱古力厚多士🍫($76)
一上枱就吸睛😍
好味的飯後甜品
燒過嘅棉花糖半溶的口感
棉花糖與多士接觸的一面帶點焦糖的口感
一點都唔膩
食不停口😆

飯後甜品小布丁🍮($36)
超好吃的飯後甜品
作飯餐的結尾正合適
奶味香濃🥰
口感幼滑

雲朵沙冰($52)
酸酸甜甜的
正好解一解個飽肚感👍🏻

焙茶牛乳($45)
這個飲品10分值得推薦😍
有意外驚喜
茶味同奶味配合香濃
一上枱又非常合適打卡⭐️

10分滿足的一餐晚餐💕
2022-07-26 19 瀏覽
🍵大埔喫茶ちょうぼ🍵今日太過熱啦,入咗去大埔超級城嗰度行,行咗超級市場,都想坐低食啲嘢,經過見到呢度冇乜人,咪入去坐下!入門口嘅左邊有啲書本,中間有棵大樹,整體格局好似啲日式嘅Cafe咁。我哋坐咗卡位,叫咗幾款野食:🍵咖哩牛腩蛋包飯:採取嫩蛋做法,配上咖哩,到來才淋上咖哩,蛋弄得很滑。🍵南蠻炸雞:炸得很乾身,淋上特製醬汁,再配上椰菜絲。🍵巨峰提子梳打:提子味濃,解喝之選。🍵草莓沙冰:草莓打成蓉再配上冰去打,很消暑。🍵日式布甸:很濃的奶味,都算滑,喜歡牛奶的你會喜歡。🍵朱古力棉花吐司:放上棉花糖在吐司面,放入去焗,吐司焗得唔乾。
🍵大埔喫茶ちょうぼ🍵

🍵南蠻炸雞:炸得很乾身,淋上特製醬汁,再配上椰菜絲。

🍵巨峰提子梳打:提子味濃,解喝之選。

🍵草莓沙冰:草莓打成蓉再配上冰去打,很消暑。

🍵日式布甸:很濃的奶味,都算滑,喜歡牛奶的你會喜歡。

2022-07-25 16 瀏覽
大埔超級城比人印象都係食現代嘢,今次就試下係商場嘅日式懷舊cafe 喫茶ちょうぼ。昭和復古嘅日式餐廳設計,好似去左日本嘅洋食屋咁。門口有一棵綠色大樹,聽人講會定期換上樹葉顏色,之前會有紅葉設計添。蛋包飯係好考廚師嘅功力,所以叫嘅日式壽喜燒風牛肉蛋包飯 $115 就值得一讚。首先蛋包飯外型真係做到芒果嘅形狀,一切開就係流心,加上特製醬汁,拍到住日本嘅水準。甜品方面就叫左棉花糖朱古力多士 $76一排焦黃色嘅棉花糖,淋上朱古力醬,好邪惡。飲品:雲朵沙冰$52紫色嘅雲朵,其實係益力多製成,好吸晴。櫻花梳打 $42其實係玫瑰花瓣加上梳打水,粉紅色嘅漸層好夢幻

甜品方面就叫左棉花糖朱古力多士 $76
一排焦黃色嘅棉花糖,淋上朱古力醬,好邪惡。

飲品:

雲朵沙冰$52
紫色嘅雲朵,其實係益力多製成,好吸晴。

櫻花梳打 $42
其實係玫瑰花瓣加上梳打水,粉紅色嘅漸層好夢幻
2022-07-24 15 瀏覽
🪑係大埔超級城入面星期日lunch time 去到 唔洗點排隊 日本昭和風 有室外同室內坐位 外室有唔少樹木🌲幾清新播住disney ge 歌 感覺寫意🤑價錢約ard $100 唔會太貴Ⓙ紅酒牛肉蛋包飯🍷$115服務不錯呢 服務員會問洗唔洗影張相先 然後佢就會幫你切開個蛋 同淋埋個汁個蛋好滑嫩飯幾特別 有少少茄汁味🤪幾開胃 牛肉淋淋地 個汁調得幾好 紅酒味唔重 唔會食到醉🤪🤣而且份量都好足👍🏻Ⓙ日式布甸 $36 🍮叫左主食的話 呢個甜品只雖用$28升級加配有忌廉係面 幾creamy 唔會太甜仲有士多啤梨balance番🍓

🪑係大埔超級城入面

叫左主食的話 呢個甜品只雖用$28升級加配
有忌廉係面 幾creamy 唔會太甜
仲有士多啤梨balance番🍓
2022-07-23 73 瀏覽
這次走進大埔覓食,去了一家人氣日式咖啡店,位置大埔超級城食肆區。大門有大樹感覺特別,這裡是中西合壁的裝修,燈光柔和環境舒適。-💥焙茶牛乳 | 巨峰提子梳打 HKD$45,兩杯飲品也是漸變層的賣相,可以打卡一下。焙茶牛乳味道不太甜,焙茶味道濃郁甘香,牛乳味道香甜。巨峰提子味道酸酸甜甜,攪拌後味道較佳。-💥月見雞皮餃子 HKD$62,用竹籤串著挺特別的,一份有兩串共六隻餃子。雞皮餃子外脆內軟,肉質腍身不油膩。另有生雞蛋醬汁拌著,吃起上來味道微咸口感更滑。-💥鰻魚蛋包飯 HKD$115,這個賣相吸引,職員會把蛋皮切開,看著感到治癒。蛋味慢慢散發出來,蛋的口感滑溜帶蛋汁。鰻魚肉質腍身,醬汁味道濃郁不太咸。飯質是炒飯底,所以材料多口感豐富。-💥岩燒芝士厚切多士 HKD$68,這個味道很香,另有沙律拌著吃。熱辣辣吃口感鬆軟,半融的芝士既邪惡又美味,多士皮脆口感鬆軟濕潤。-💥日式布甸 HKD$36,冰涼的布甸配香滑忌廉,是個很邪惡的組合。布甸蛋味濃郁口感嫰滑,這個質感較紮實,配著甜甜的醬汁挺惹味的。-

焙茶牛乳味道不太甜,焙茶味道濃郁甘香,牛乳味道香甜。

巨峰提子味道酸酸甜甜,攪拌後味道較佳。

2022-07-20
15 分鐘 (堂食)
2022-07-22 44 瀏覽
呢度最吸引到我一定係蛋包飯🥚成隻蛋奄列切開 係半熟嘅 流晒啲蛋漿出嚟 好嫩滑😍底係炒飯唔係白飯✨炒到粒粒分明 夠乾爽 仲有好多蔬菜粒粒 口感更豐富 仲更香口😆旁邊嘅海鮮都好鮮甜👍🏻不過唔食海鮮 淨係食蛋包飯都夠😽