大埔和風日式餐廳 環境設計用心 食物種類算多 質素唔錯 份量大 Lunch ~限時90分鐘 點左:玉子蟹肉炒烏東蕃茄醬蛋包飯配大蝦🍤鰻魚蛋包飯醬汁唔錯, 蛋包切開流心做得好好👍🏻 可惜飯唔夠熱加$28 可升級配 拌菜(沙律醬薯仔) 及飲品 (咖啡/梳打/沙冰/日式熱茶)另外試埋甜品:🍮日式布甸 (cream 奶味較濃, 布甸蛋味香) 伯爵茶蛋糕🍰 (cream 甜左少少 蛋糕茶味清甜)就到萬聖節🎃摺南瓜 有八折優惠卷 但要留作下次用
大埔和風日式餐廳 環境設計用心

食物種類算多 質素唔錯 份量大

Lunch ~限時90分鐘
點左:
玉子蟹肉炒烏東
蕃茄醬蛋包飯配大蝦🍤
鰻魚蛋包飯

醬汁唔錯, 蛋包切開流心做得好好👍🏻
可惜飯唔夠熱

另外試埋甜品
🍮日式布甸 (cream 奶味較濃, 布甸蛋味香)
伯爵茶蛋糕🍰 (cream 甜左少少 蛋糕茶味清甜)

就到萬聖節🎃摺南瓜 有八折優惠卷 但要留作下次用
蕃茄醬蛋包飯配大蝦  (升級套餐)
布甸
2022-10-02
15 分鐘 (堂食)
蕃茄醬蛋包飯配大蝦  (升級套餐)
布甸
  • 日式布甸
  • 蕃茄醬蛋包飯配大蝦
2022-09-30 1864 瀏覽
今次嚟到大埔呢一間日式餐廳,之前已經專程嚟大埔試咗一次!今次再次到訪,就再詳細啲同大家分享吓呢間餐廳有咩好食啦😊💞日式紅酒牛肉蛋包飯 $115一送上嚟店員都好貼心,會問你需唔需要影相先再切個蛋~絕對係signature嘅打卡首選🤩切開半熟雞蛋流出來,感覺好療癒~飯底係西炒飯,超好食😋入邊加咗茄汁醬丶蘿蔔同瓜等嘅蔬菜🥬口感同味道都一流!牛肉都整得好林又幾大舊,份量好多,兩個人一齊食應該都OK😗玉子蟹肉炒烏冬 $92烏冬比較濕,玉子係流心蛋,所以烏冬食落去都好多醬汁唔會好乾,加埋蟹肉食真係唔錯!👍🏻月見雞皮餃子(2串)$62生雞蛋再加醬油~配落去點餃子真係好好食😋雞皮做得好煙靭,有咬口,煎得唔錯!雖然係兩串,但係每一串都有三隻餃子🥟呢個價錢呢個份量😋👍🏻👍🏻岩燒芝士多士 $65一開頭以為只係普通多士,諗住試吓佢咩特別~但呢個有驚喜😍😍😍多士係好鬆軟嘅麵包,切落去好好切,加上烘得好適中,香香地❤️加埋啲芝士真係邪惡又好食呀!和風布甸蛋糕 $51上邊嘅重點係焦糖布甸🍮相對比較甜,但焦糖嗰個位做得幾好☺️口感都綿密!加埋蛋糕成個口感都夾唔會好奇怪,呢個甜品正!💞百峰提子梳打 $42冷泡煎茶 $45整

日式紅酒牛肉蛋包飯 $115
切開半熟雞蛋流出來,感覺好療癒~
牛肉都整得好林又幾大舊,份量好多,兩個人一齊食應該都OK😗

玉子蟹肉炒烏冬 $92

月見雞皮餃子(2串)$62

岩燒芝士多士 $65

和風布甸蛋糕 $51

百峰提子梳打 $42
冷泡煎茶 $45

整體對於呢間餐廳真係好滿意😎之前第一次食已經覺得好好,今次試咗多啲唔同菜式更加覺得值得推介呀!
而且店舖環境都幾有風格,係行一啲日式和風嘅感覺,都幾靚㗎😆雖然就遠啲但唔值得我嚟第二次啊!

由於這次到訪是慶祝男朋友的生日,所以希望餐廳能夠安排窗邊及景觀較漂亮的位置,好讓我能夠為這次慶祝留下美好的回憶!感謝!
  • 日式布甸
  • 岩燒芝士多士
2022-09-28 137 瀏覽
成日經過見到呢間餐廳有人排隊,門面棵楓樹充滿秋天浪漫氣息,感覺好文青🤣打卡一流啊!所以一直想試好耐,因為呢種復古日式餐廳實在少有!🥰玉子蟹肉炒烏冬 $92彈牙的烏冬混入先經炒香的洋蔥和菇作調味,拌入生蛋黃後令口感更黏立,蛋黃配合預先拆好嘅蟹肉,紫菜混合香濃醬汁後增加了不少日本風味海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138蛋包飯旁邊有一隻大蝦、魷魚同埋青口,店員幫你切開蛋包飯後,嫩滑嘅蛋汁瞬間深入下層的蕃茄飯,值得一題係蕃茄飯混入野菜元素,除咗紅蘿蔔仲有洋蔥同翠玉瓜增加咬口,及後灑上日式咖喱汁食用,飯粒濕潤又香,唔怪枱枱都會叫一客蛋包飯啦😋炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188手掌咁長嘅炸大蝦真係好誇張啊😮,外層非常鬆脆,仍無損大蝦的鮮嫩肉質。至於豚肉豬扒肥瘦適中,食落去好軟熟,唔會過於油膩,配埋燒汁食更惹味,底層更有椰菜絲沙律配上沙律醬作為中和味蕾之用和風布丁蛋糕 $51蛋糕一共分咗三層,頂層為黑糖、中間為雞蛋布甸,而底層為日式芝士海綿蛋糕,口感綿密濕潤,非常平衡,好滿足啊!推介😋😋岩燒芝士厚切多士 $68多士烘香後鋪上大量嘅芝士,岩燒之後拉起有少許拉絲效果,再配合埋火腿食用,為多士增添一份咸香口感,更唔
玉子蟹肉炒烏冬

炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188
和風布丁蛋糕

和風布丁蛋糕 $51

岩燒芝士厚切多士 $68
多士烘香後鋪上大量嘅芝士,岩燒之後拉起有少許拉絲效果,再配合埋火腿食用,為多士增添一份咸香口感,更唔會太膩,唔錯👍
草莓沙冰

草莓沙冰 $48
俾復古嘅靚靚外表吸引🥰,草莓加上乳酪風味的沙冰,再加上Cream 和草莓作點綴,味道唔會過甜之餘,酸酸甜甜好清新
雲朵沙冰

雲朵沙冰 $52
沙冰呈現白色和淡紫色,酸酸地為乳酪口味,唔錯啊🥰

總結: 無論食物定環境水準都幾好,唔怪得見到成日有人排隊,值得一試
和風布丁蛋糕
岩燒芝士厚切多士
餐廳裝潢以昭和洋食屋風格為主調,深啡色木質、門口嘅書架、楓樹、瓷器餐具充滿復古色彩。雖然就嚟有得去日本旅行,但餐廳門口都一如既往咁多人排隊。坐低先叫兩杯飲品,【抹茶鮮奶咖啡】用陶瓷杯裝住傳統嘅抹茶飲料,好有復古氣息。飲落抹茶味道超香濃,暖入心令人感覺舒適又relax。【雲朵沙冰】紫色+白色組合又幾似傍晚天空嘅顏色,其實係益力多沙冰嚟,炎炎夏日飲就透心涼。去得日本洋食屋,食蛋包飯係必需,我哋就揀咗招牌嘅【日式紅酒燉牛肉蛋包飯】。雞蛋煎成橄欖形,射燈映照下閃著金黃色,店員即席將蛋切開,蛋漿緩緩流出,倒入紅酒汁,香味四溢。經紅酒汁提味嘅燉牛肉肉味超濃郁,口感軟腍,配搭蛋香真係人間美食。【玉子蟹肉炒烏冬】將蟹肉、香蔥、紫菜碎、蛋汁撈埋兜亂一齊食。醬汁蟹味香濃,蟹肉都唔少,加上滑溜蛋汁,味道好豐富,鍾意食蟹同蛋嘅我就啱晒。【南蠻炸雞】沾滿南蠻醋嘅炸雞呈現閃亮嘅深啡色,味道有啲似糖醋骨。我哋掛住傾計攤咗一陣先食,但雞肉依然溫熱嫩滑。覺得味道過濃可以連埋椰菜絲一齊食減低膩感。【岩燒芝士】超厚嘅三文治上面係一層金黃色嘅芝士,上面灑咗啲香蔥碎,加上砌到好似一朵花嘅火腿,賣相不錯。多士口感鬆軟芝士軟滑,不

【岩燒芝士】超厚嘅三文治上面係一層金黃色嘅芝士,上面灑咗啲香蔥碎,加上砌到好似一朵花嘅火腿,賣相不錯。多士口感鬆軟芝士軟滑,不過一定要趁熱食,凍咗味道、 口感會差少少。

【蜜糖菠蘿忌廉三文治】 甜品就揀咗一個有生果嘅,叫做健康啲啦。菠蘿都幾juicy,仲有蜜糖同忌廉,三種唔同嘅甜,一齊食又幾夾。

總括嚟講餐廳環境、食品賣相、味道都令人滿意,難怪咁多人排隊啦。
餐廳坐落喺大埔超級城入面,裝修復古有種昭和年代嘅文青cafe,裝修好有風格,門口仲有楓葉,好靚好啱打卡🍂假期大約2點零來到仲有人龍要排隊入,人氣超高~日式蛋包飯都係必點,紅酒燉牛肉肉汁濃厚🐮半生半熟嘅蛋汁令個飯更加creamy。佢肉嘅份量都幾多,兩個女仔share啱啱好。草莓法式吐司外脆內軟🍓外面包滿草莓果醬加上雜莓,口味酸酸甜甜。賣相好有日式甜品插畫feel,靚到有啲唔捨得食🤩和風布甸蛋糕都好好味,面頭的焦糖啫喱好突出😍🔸照燒牛舌👅🔸牛肝菌汁忌廉意粉🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮🔸草莓法式多士🍓🫐🔸和風布甸蛋糕🍮🔸焙茶牛乳、草莓沙沙🍹

🔸照燒牛舌👅
🔸牛肝菌汁忌廉意粉
🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮
🔸草莓法式多士🍓🫐
🔸和風布甸蛋糕🍮
🔸焙茶牛乳、草莓沙沙🍹

• 照燒牛舌
  • 和風布甸蛋糕
2022-09-24 58 瀏覽
真的很喜歡和洋風格的店子,這間亦已經bookmark了很久。店內的裝修陳設都很吸引:門口正中的樹紅色大樹很昅晴樹下還擺放了一點日本小物,旁邊還有雜誌架放著不同的日本雜誌。走過小小的走廊,吊燈、泛黃的燈光、復古的皮椅子⋯就像進入了另一個時空。連餐牌和餐具都很精緻用心:餐廳內的插圖是彩繪風;磨砂銀器的餐具也很特別海鮮蕃茄醬蛋包飯賣相與味道都相當不錯,蛋非常嫩滑,有蛋汁亦有蛋香,配上滿滿的海鮮,大大隻的虎蝦燒得很香南蠻塔塔醬炸物飯十分澎湃的炸物:有炸雞、炸蝦和忌廉蟹肉可樂餅,所有炸物都炸得香脆可口,炸雞的醬汁惹味,可樂餅內的忌廉很creamy很流心吃完飯已經非常飽,沒空間再試甜品,下次一定再來吃吃甜品

店內的裝修陳設都很吸引:
門口正中的樹紅色大樹很昅晴

南蠻塔塔醬炸物飯

吃完飯已經非常飽,沒空間再試甜品,下次一定再來吃吃甜品
2022-09-20 78 瀏覽
呢度逢星期六日就會排長龍,所以珍weekday 過黎試左先。裝修、侍應服飾果然好華麗,像日劇男女去約會的地方 👩🏻‍❤️‍👨🏻🍴海鮮蕃茄醬蛋🍳包飯:侍應上菜後切開滑蛋然後淋上蕃茄汁,好有儀式感。海鮮有蝦、青口和魷魚,肉質彈牙,蛋幾滑。🍴牛肝菌汁忌廉意粉:份量幾多,如果忌廉汁濃味啲就更好。🍴炸北海道大蝦🍤配四元豚豬扒:炸蝦幾彈牙,炸豬扒正正常常,同樣沙律醬有啲淡。🍞岩燒芝士多士:厚多士配巴馬火腿同芝士好夾👍🏻🍮日式布甸蛋糕:芝士蛋糕底上面係厚厚既日式布甸,布甸好香蛋味,芝士蛋糕鬆軟,適🈴️好甜既人。☕️熱焙茶牛奶、抹茶🍵latte:茶味濃郁,個杯好靚好啱打卡!味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

🍴牛肝菌汁忌廉意粉:份量幾多,如果忌廉汁濃味啲就更好。

🍞岩燒芝士多士:厚多士配巴馬火腿同芝士好夾👍🏻

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅

2022-09-19 63 瀏覽
👉🏻鰻魚蛋包飯💲115👉🏻小倉紅豆牛油多士 配涼拌菜、餐飲💲65👉🏻月見雞皮餃子(2串)💲62-誤打誤撞搵到呢間好有dating feel嘅餐廳🤭呢個price range嚟講呢到食物嘅性價比真係幾高!坐得舒服 上菜同入坐速度都好快 侍應都好服務 行過聽到我跌咗隻叉即刻換咗隻比我🥰大埔唔係得Billow嘅 呢間都值得一去😗rating: 7/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️喫茶ちょうぼ (大埔)📍大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖🔗#7eating大埔#7eating日本菜

👉🏻鰻魚蛋包飯💲115

👉🏻小倉紅豆牛油多士 配涼拌菜、餐飲💲65

👉🏻月見雞皮餃子(2串)💲62

rating: 7/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
喫茶ちょうぼ (大埔)
📍大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
🔗#7eating大埔#7eating日本菜
大埔呢間洋食屋好受歡迎,放假嚟到見到排晒隊。裝修以深木色為主,非常復古典雅,好友傳統日式洋食屋嘅風味,感覺好似去咗日本旅行。🦐海鮮蕃茄醬蛋包飯🍛- 不愧係招牌蛋包飯,切開嗰下好治癒☺️蛋包流出濃濃嘅蛋漿,好滑好creamy,蛋香味濃😍- 🍅配上香濃蕃茄醬非常夾,蕃茄醬食得出係用新鮮蕃茄整,唔會太鹹太酸,味道恰到好處- 飯底係炒飯,米飯粒粒分明- 海鮮配料有🦐大虎蝦,🦑魷魚,青口,全部都好新鮮鮮味,魷魚爽口,青口飽滿,虎蝦加咗香草焗到好香😋🦀玉子蟹肉炒鳥冬- 流心蛋好creamy,蛋汁撈埋烏冬食好濃厚- 蟹肉鮮甜,烏冬口感煙韌又滑lulu🧀岩燒芝士多士- 厚多士好鬆軟- 配上鹹香芝士同巴拿馬火腿好夾- 不過芝士有啲凍咗所以做唔到拉絲效果炸北海道大蝦配豚豬扒- 炸物火候恰到好處,炸到金黃色好香脆- 🐽豬扒好厚,又唔會炸得太乾- 🍤炸蝦粉漿厚薄適中,好大條🍎青森蘋果梳打- 賣相好吸引,酸酸甜甜好開胃清新,夏日消暑一流焙茶牛乳- 焙茶香味濃郁,濃厚嘅烘焙茶味- 奶同茶嘅比例恰到好處,口感順滑🍮和風布甸蛋糕🍰- 層次豐富,最上面係焦糖層,中間係布甸,下面係蛋糕- 蛋糕鬆軟,布甸香甜creamy,焦

🦐海鮮蕃茄醬蛋包飯🍛
- 飯底係炒飯,米飯粒粒分明

🦀玉子蟹肉炒鳥冬
- 流心蛋好creamy,蛋汁撈埋烏冬食好濃厚
- 蟹肉鮮甜,烏冬口感煙韌又滑lulu
玉子蟹肉炒鳥冬

🧀岩燒芝士多士
- 厚多士好鬆軟
- 配上鹹香芝士同巴拿馬火腿好夾
- 不過芝士有啲凍咗所以做唔到拉絲效果
岩燒芝士多士

炸北海道大蝦配豚豬扒
- 炸物火候恰到好處,炸到金黃色好香脆
- 🐽豬扒好厚,又唔會炸得太乾
- 🍤炸蝦粉漿厚薄適中,好大條

🍎青森蘋果梳打
- 賣相好吸引,酸酸甜甜好開胃清新,夏日消暑一流
青森蘋果梳打

焙茶牛乳
- 焙茶香味濃郁,濃厚嘅烘焙茶味
- 奶同茶嘅比例恰到好處,口感順滑

🍮和風布甸蛋糕🍰
- 層次豐富,最上面係焦糖層,中間係布甸,下面係蛋糕
- 蛋糕鬆軟,布甸香甜creamy,焦糖層晶瑩剔透
和風布甸蛋糕

整體來講,食物賣相精緻,特別推介招牌蛋包飯; 環境好有日式洋食屋風格,非常舒適寫意;服務態度細心有禮,職員都着到好似日本火車餐廳侍應咁樣,令客人有賓至如歸嘅感覺。
玉子蟹肉炒鳥冬
青森蘋果梳打
和風布甸蛋糕
2022-09-18 46 瀏覽
愛玩小生真心覺得呢間喺好好味呀!位於大埔超級城B區的日本餐廳,開業一段時間都無時間去試試!今晚就同朋友去食返餐!餐廳外觀,好日本感覺,有紅葉🍁呀! (當然是假樹啦,哈哈!)室內裝飾好有日本當地的西餐廳感覺,好似去咗日本呀!1️⃣ 日式紅酒燉牛肉蛋包飯牛肉件份量好多,每件大細喺一口牛的Size,不算太煙韌,亦有些牛肉味道!至於,蛋包飯製作沿用純正蛋包飯的流漿製法,米飯粒亦用上日本米,所以好彈牙,好好味!2️⃣ 玉子蟹肉炒烏冬中間由半生熟的日雞蛋,由新鮮蟹肉碎包圍著,味道好有海鮮味! 將蛋漿與蟹肉,烏冬攪拌一起,滑口好味道!3️⃣ 炸北海道大蝦配豚肉👍🏻如果怕唔夠飽,呢個炸物必叫呀!份量好多,有兩大件炸蝦天婦羅🍤,仲有大件原塊炸豬排。炸物完全不油膩,就算放涼了,外皮亦非常香脆可口!正!喫茶ちょうぼ📍大埔超級城ZONE B.276號鋪

1️⃣ 日式紅酒燉牛肉蛋包飯

2️⃣ 玉子蟹肉炒烏冬

3️⃣ 炸北海道大蝦配豚肉👍🏻

喫茶ちょうぼ
📍大埔超級城ZONE B.276號鋪
2022-09-18 38 瀏覽
大埔日式洋食蛋包飯✨💕以喫茶店為主題的洋食店以深色木系,昭和風格為主要環境佈置,感覺令人輕鬆舒服。食物方面亦很精緻,餐牌也有以手繪的圖案作介紹,很有心思。《日式紅酒燴牛肉蛋包飯》$115夢幻般的蛋包飯,用刀子切開脹卜卜的蛋包飯,心情十分治癒。認外,再倒上紅酒汁於蛋包飯上面,形成一幅美麗的圖畫。😌味道方面,蛋包飯配搭紅酒汁很惹味!《明太子香腸意粉》$82明太子的醬汁溶入意粉中,加上香腸,與忌廉意粉十分配搭,很開胃的意粉。《蟹肉忌廉可樂餅》$62小食方面有幾款炸物的選擇,更有日本家庭式小食可樂餅,切開脆脆的外層,內裏是流心的忌廉,入口軟綿綿。甜品方面,亦有多種選擇,包括法式多士、布甸、蛋糕等等。《棉花糖朱古力多士》$76微燒過的棉花糖舖滿了整塊多士,更有朱古力的點綴,多士經過處理,脆而軟心。《和風布甸蛋糕》$51除了受歡迎的日式布甸外,餐廳居然有布甸蛋糕,很罕見。味道方面亦很特別,布甸軟綿綿的口感形成蛋糕的層次。飲品方面亦很精緻美麗。《草莓沙冰》$48《白桃梳打》$45賣相已經很吸引,飲品亦很解渴。總結:精緻的日式洋食餐廳。
大埔日式洋食蛋包飯✨💕

以喫茶店為主題的洋食店

以深色木系,昭和風格為主要環境佈置,感覺令人輕鬆舒服。

食物方面亦很精緻,餐牌也有以手繪的圖案作介紹,很有心思。

《日式紅酒燴牛肉蛋包飯》$115

《明太子香腸意粉》$82

《蟹肉忌廉可樂餅》$62

甜品方面,亦有多種選擇,包括法式多士、布甸、蛋糕等等。
《棉花糖朱古力多士》$76

《和風布甸蛋糕》$51

飲品方面亦很精緻美麗。
《草莓沙冰》$48
《白桃梳打》$45
賣相已經很吸引,飲品亦很解渴。

總結:精緻的日式洋食餐廳。
2022-09-16 1065 瀏覽
位於大埔超級城中的喫茶ちょうぼ主打日本菜及日式西餐,例如蛋包飯、意粉等,也有供應輕食、甜點,選擇頗多,而手繪風菜單亦充滿美感。鋪位比想像中大,裝修滿滿和風感,門面已早早換上屬於秋天的楓樹擺設,也有少量萬聖節裝飾主題佈置。另外值得一讚的是即使人流不少上菜速度也頗快。🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115蛋包飯似乎係餐廳名物,差不多每枱必點呢٩( 'ω' )و 呢度嘅蛋包飯係將炒蛋鋪於飯粒之上,店員放低比食客打完卡就會切開再淋上醬汁。整體味道不錯,加左醬汁都唔會太濕,牛肉份量都幾多。🔸玉子蟹肉炒烏冬 $92主要材料有蟹肉、冬菇、紫菜碎,拌以搶眼蛋黃及醬汁。整體較濕身唔會過鹹,係負擔感較低的主食(* ॑꒳ ॑*)🔸月見雞皮餃子 $62小食選擇左唔算喺日本餐廳常見嘅雞皮餃子,一客兩串共6隻。餃子外型飽滿脹卜卜餡料不少,加上照燒汁非常惹味,亦可以再點上蛋漿再作調味。🔸岩燒芝士厚切多士 $68厚切多士軟硬度適中,唔洗擔心會脆口到𠝹損牙肉😝配上軟軟的芝士和parma ham簡單又美味🧡🔸和風布甸蛋糕 $51招牌日式布甸的蛋糕版本,加左層蛋糕之後食落比較有質感,滑溜布甸配上軟滑蛋糕唔會太膩或太甜。🔹抹茶鮮奶咖啡

🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

🔸玉子蟹肉炒烏冬 $92

🔸月見雞皮餃子 $62

🔸岩燒芝士厚切多士 $68

🔸和風布甸蛋糕 $51

🔹抹茶鮮奶咖啡 $48
🔹青森蘋果梳打 $45

整體食物質素不錯,價錢合理,難怪開業至今依然人氣滿滿✨
  • 岩燒芝士多士
  • 日式雞皮餃子
2022-09-15 45 瀏覽
Badboy本身睇相覺得間店幾好feel,又想食真·蛋包飯,所以幾期待呢餐。不過嚟到門口無接待,呆企咗幾分鐘無人理都幾掃興🫠離遠你眼望我眼,但連示意要我等等嘅表示都無,好似俾人當透明咁🫥-🍳壽喜燒風牛肉蛋包飯$85蛋包飯嘅賣相幾好,職員𠝹開蛋前會提示可先影相。雖然𠝹開之後蛋汁唔算好多,但至少真係有😃。蛋好嫩滑係差緊d蛋味。牛肉夠嫩同有彈性,幾好食。壽喜燒汁撈蛋包飯食會好食過本身配果個汁。飯就比較遜色,部分會黏住一舊,飯粒唔夠分明。不過整體都好食嘅。
🍳壽喜燒風牛肉蛋包飯$85
好有日本feel 既和風洋食+日式料理餐廳,食物質素高,裝修亦係好用心既日式設計,連播既音樂有種去左玻璃之森既感覺🥰❤️鰻魚蛋包飯 賣相好靚仔既蛋包飯!! 一切開滑滑蛋流向兩邊,淋上饅魚汁,配啖啖肥美鰻魚,幸福感up!!🧡牛肝菌忌廉意粉 牛肝菌味好濃郁,個sauce好creamy,加埋就係好出色既意粉💛南蠻炸雞 炸雞有好多件,炸得好香脆,咬開雞肉仲非常嫩滑,醬汁味道濃郁但又唔會太咸,好高質💚和風布甸蛋糕 上層2/3係滑滑布甸,仲好香焦糖甜味,再加上底蛋糕,比例岩岩好💙棉花糖朱古力多士 脆脆多士上面,加上甜入心既棉花糖同朱古力醬,好sweet sweet💜紫薯牛乳 紫薯+非常幼滑既4.3牛乳,面層再灑上紫薯粉,好睇又好飲🤎榛子鮮奶咖啡 榛子味甜甜地,牛奶咖啡入口亦好順滑

🤎榛子鮮奶咖啡 榛子味甜甜地,牛奶咖啡入口亦好順滑

2022-09-09 129 瀏覽
😋《喫茶ちょうぼ 》@choubo_kissaten每次經過大埔超級城都會被一間裝修好日式昭和年代感嘅喫茶店吸引❗️門口位置有一棵樹,亦有一啲精品販賣❗️內裡環境真係好似置身於日本❗️鍾意打卡嘅朋友仔一定唔可以錯過❗️呢次係我第二次光顧❗️對上一次食都已經覺得食物好食😋❗️今次就叫啲未食過嘅野先❗️1️⃣咖喱牛肋肉蛋包飯上菜時,侍應已準備咖喱汁同一把刀,係客人面前即時切嫩嫩嘅蛋,再慢慢地淋上咖喱汁❗️整個過程好治癒❗️蛋包飯內裡係茄汁飯,而牛肋肉炆得好淋,輕輕一咬便撕開了❗️配上未甜嘅咖喱汁,整個飯都好開胃❗️推介👍🏻2️⃣牛肝菌汁忌廉意粉意粉比我想像中偏軟,我就比較喜歡一啲硬身質感嘅意粉喇❗️ 牛肝菌汁都幾出色,每條意粉都有掛汁效果,整體來說唔錯喇~除咗個人對意粉嘅軟硬度問題❗️3️⃣炸北海道大蝦配豚豬扒嘩,好大份吖,有2隻炸蝦🍤同切左一件件嘅炸豚豬扒❗️2款炸物外皮都炸得好鬆脆,而炸蝦都幾大隻同好爽口,炸豚豬扒雖然內裡唔係juicy感,但配上醬汁都幾好食❗️4️⃣岩燒芝士多士多士上配有Parma ham,原來咁樣嘅配搭都幾好食啵。麵包質感好鬆軟,配上溶掉了的芝士+ Parma ham,鹹香味好重❗️推介👍🏻5️⃣蜜糖菠蘿忌廉三文治好
😋《喫茶ちょうぼ 》

3️⃣炸北海道大蝦配豚豬扒

4️⃣岩燒芝士多士
岩燒芝士多士

5️⃣蜜糖菠蘿忌廉三文治
好邪惡嘅一份甜品 ,2塊麵包夾上厚厚嘅忌廉同蜜糖菠蘿~別有一番風味❗️第一次食水果三文治,原來真係幾好食,難怪日本咁多店舖都有售賣❗️講返啲菠蘿,食得出用蜜糖醃製過,加上麵包同忌廉夾住又唔會覺得甜到漏❗️
蜜糖菠蘿忌廉三文治

6️⃣草莓沙冰
打卡飲品,必點沙冰,沙冰上有cream,cream上仲一有粒完整嘅草莓🍓㗎❗️整杯粉紅色,少女心大爆發❗️
草莓沙冰

7️⃣白桃梳打
炎熱嘅夏天梗係要飲啲清爽嘅梳打啦,白桃口味永遠係我嘅首選,清清地唔會過甜,好解渴添❗️
白桃梳打

另外,我真係好鍾意佢地啲杯杯碟碟,全部都好靚呀❗️

地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖