2023-08-16 23 瀏覽
係灣仔開左咁耐其實一直都想試下,成日經過都覺得好惹味好吸引,但係冇人同我食😬呢日去銅鑼灣行街發現原來開左新分店,位置方便好多,又好坐啲,即刻叫朋友同我入去食番餐(難得佢又肯)🤫不過原來佢除左有海鮮,但有好多小菜,仲有粥,選擇算係幾多🤓.👁‍🗨避風塘炒辣蟹(7.5/10)💲780.➰ 避風塘炒辣蟹可以揀辣度,吾食得辣既我就叫左少辣😂面頭有大量香蒜,蔥同少少辣椒,未食都覺得好惹味🤡蟹肉彈牙嫩身,冇比蒜味蓋過,依然有好香既蟹味,好有鑊氣😎.👁‍🗨蒜蓉粉絲蒸扇貝(7/10) 💲88/隻. ➰如果想食扇貝至少要叫兩隻先可以落單,滿滿既蒜蓉粉絲沾左扇貝既鮮味,扇貝吾算好大,但係就鮮甜😛.👁‍🗨涼瓜煎蛋 (7.5/10) 💲88. ➰涼瓜吾苦,煎蛋煎得幾香,吾會過左火,好岩長者食既一道菜🤪.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨避風塘炒辣蟹(7.5/10)💲780

👁‍🗨蒜蓉粉絲蒸扇貝(7/10) 💲88/隻

👁‍🗨涼瓜煎蛋 (7.5/10) 💲88

➰涼瓜吾苦,煎蛋煎得幾香,吾會過左火,好岩長者食既一道菜🤪
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-08-16 9 瀏覽
今晚和朋友去了銅鑼灣喜記,我們品味了這𥚃的招牌菜「避風塘炒蟹」和一些特色小菜。避風塘炒辣蟹蟹肉鮮嫩多汁,完美地與炒過的蒜蓉和辣椒結合在一起。每一口都充滿了蟹肉的鮮美和醬料的美味,給人一種滿足感和享受的感覺。鹹蛋蒸肉餅肉餅鮮嫩多汁,與鹹蛋黃的鹹香完美融合,令人垂涎欲滴。炒飯炒飯的米粒粒粒分明,飯粒飽滿而不油膩,口感細膩而有嚼勁。總的來說,呢間喜記分店能保持一貫的水準,非常有驚喜!難怪一直咁多名人都去光顧!

避風塘炒辣蟹

鹹蛋蒸肉餅
肉餅鮮嫩多汁,與鹹蛋黃的鹹香完美融合,令人垂涎欲滴。

炒飯
炒飯的米粒粒粒分明,飯粒飽滿而不油膩,口感細膩而有嚼勁。

• 避風塘炒辣蟹
生猛海鮮,小菜,樣樣出色👍🏻平時要食佢都要特登過去灣仔依加連銅鑼灣都開左分店真係方便左好多 可以行埋街再上去食飯🥸分店裝修以新式酒樓格局每枱之間 都幾寬闊海鮮酒家🦞當然唔少得有魚缸入嚟已經被嚇親極大條瀨尿蝦 好少出面見到咁大條🤯嚟到呢到當然要食招牌菜啦「避風塘炒辣蟹」配有香蒜、葱及辣椒🌶️份量十足放上枱嗰陣 氣味已經傳入我的鼻賣相都勁吸睛👁️食落超有鑊氣,,香而不辣鮮嫩多汁, 煮得入味,每啖都有避風塘嘅香而且蟹膏唔少 配返碗飯一流🌟蟹🦀️蟹幹啖啖肉👍🏻「蒜蓉粉絲蒸扇貝」扇貝鮮甜敢大粒 火喉煮得啱啱好 唔會過老粉絲唔少 配上蒸扇貝精華真係天作之合 perfect match💖「BB乳鴿」入口嫩滑 豉油皇都幾入味juicy咬落會流汁💦「凉瓜煎蛋🍳」食落唔苦 又甘甜清清地 可以解決上面☝️重口味嘅菜式又另一番感覺😜📍喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室
生猛海鮮,小菜,樣樣出色👍🏻

平時要食佢都要特登過去灣仔

海鮮酒家🦞當然唔少得有魚缸
入嚟已經被嚇親
極大條瀨尿蝦 好少出面見到咁大條🤯

嚟到呢到當然要食招牌菜啦
「避風塘炒辣蟹」
配有香蒜、葱及辣椒🌶️份量十足
放上枱嗰陣 氣味已經傳入我的鼻
賣相都勁吸睛👁️

食落超有鑊氣,,香而不辣
鮮嫩多汁, 煮得入味,每啖都有避風塘嘅香
而且蟹膏唔少 配返碗飯一流🌟
蟹🦀️蟹幹啖啖肉👍🏻

「蒜蓉粉絲蒸扇貝」
扇貝鮮甜敢大粒 火喉煮得啱啱好 唔會過老

「凉瓜煎蛋🍳」
食落唔苦 又甘甜
清清地 可以解決上面☝️重口味嘅菜式
又另一番感覺😜

📍喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室
📍喜記避風塘炒辣蟹首推😋😋我地揀左小辣,爆香左嘅蒜香,蟹膏蟹肉鮮甜香滑,好鮮甜蟹肉,真係要試一試。📍招牌醉鮑魚口感彈牙,夠大隻。可能我其他餸都有加辣,所以建議先食鮑魚再試其他餸,唔係就會覺得啖味📍椒鹽瀨尿蝦平時好懶食瀨尿蝦,覺得好難meet殼,但見好蟹枱客都有食,所以就試下。上枱真係好驚喜,手掌咁多隻,蝦肉飽滿,仲好juicy添。📍避風塘炒牛河不過不失嘅牛河,份量大份,牛肉配料都岩岩好。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#喜記避風塘炒辣蟹銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#銅鑼灣好食 #銅鑼灣食好西
📍喜記避風塘炒辣蟹

📍招牌醉鮑魚
口感彈牙,夠大隻。

📍椒鹽瀨尿蝦
上枱真係好驚喜,手掌咁多隻,蝦肉飽滿,仲好juicy添。

📍避風塘炒牛河
不過不失嘅牛河,份量大份,牛肉配料都岩岩好。

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#喜記避風塘炒辣蟹
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#銅鑼灣好食 #銅鑼灣食好西
2023-08-14 14 瀏覽
今晚去了大牌檔點了幾個小菜,有辣酒煮花螺、蜜汁叉燒和三色蒸水蛋。這些菜品融合了不同的風味和烹飪技巧,美味非常。辣酒煮花螺以鮮嫩多汁的花螺為主角,搭配了辣椒和香料的獨特組合,給人一種瞬間爆發的辣味。一上桌便散發出撲鼻的香氣,花螺的質感鮮嫩,每一口都充滿了鮮美的海鮮風味,而辣椒的刺激則為整道菜品增添了層次感。蜜汁叉燒是一道傳統而美味的佳餚。小店選取優質的豬肉,肉質嫩滑多汁,每一口都散發著蜜汁的香甜。蜜汁醬料的滋味與豬肉的鮮美完美融合,給予您一種口感豐富的享受。三色蒸水蛋。這道菜以嫩滑的蛋液為基礎,加入了不同的配料,有咸蛋,皮蛋,蒸製過程中保持了蛋液的濕潤和嫩滑,每一口都散發著獨特的鮮香。菜式展現了大牌檔的烹飪技巧和創意,還很有獲氣。希望下次再來試試其他特別菜式。

2023-08-14 6 瀏覽
朋友生日話好想試吓避風塘炒蟹,咁我當然要搵間好食㗎啦,即刻諗起銅鑼灣食避風塘炒係好好出名、好多名人都去食嘅「 喜記 」。餐廳環境寬敞,有上下兩層,樓上有包廂,隱私度高。首先嗌咗開胃嘅青瓜《 喜記避風塘炒辣蟹 》必點呢個招牌避風塘炒蟹,賣相已經極吸引,香噴噴令人唾涎。蟹好大隻,肉多鮮甜,加上炸蒜香辣更惹味!另外仲嗌咗苦瓜炒牛肉同炒飯。牛肉都幾多,苦瓜甘甜。炒飯乾身不油膩,富蛋香;我哋仲將食剩嘅炸蒜撈飯,原本好正!呢晚生日飯朋友都好滿意。

餐廳環境寬敞,有上下兩層,樓上有包廂,隱私度高。

首先嗌咗開胃嘅青瓜

《 喜記避風塘炒辣蟹 》

另外仲嗌咗苦瓜炒牛肉同炒飯。

牛肉都幾多,苦瓜甘甜。

炒飯乾身不油膩,富蛋香;我哋仲將食剩嘅炸蒜撈飯,原本好正!

呢晚生日飯朋友都好滿意。

2023-08-13
2023-07-26 101 瀏覽
我揀咗佢地嘅招牌菜避風塘炒蟹中辣。呢道菜以新鮮嘅蟹肉同辣椒做主要材料,經過避風塘獨特嘅煮法炮製而成。蟹肉飽滿鮮美,辣椒香辣嘅味道超好食。每一啖都係海鮮嘅濃郁滋味同辣椒嘅刺激,食到口入面回味無窮。我仲叫咗椒鹽瀨尿蝦。呢道菜用新鮮嘅尿蝦包埋酥脆嘅椒鹽,每一啖都係鮮嫩多汁嘅口感,再配上微辣嘅椒鹽,為整道菜增添咗特別嘅風味。之後,我試咗佢地嘅豉汁炒蜆。蜆肉鮮甜有彈性,加上豉汁嘅濃郁味道,質數開胃。呢道菜簡單而好食,係海鮮愛好者唔可以錯過嘅選擇。仲有,我仲叫咗酒煮鮑魚,呢道菜真係好精緻。鮑魚肉質鮮嫩,一入口即化,同酒嘅香氣搭配,令我有種激動嘅感覺。留俾我深刻嘅印象。
我揀咗佢地嘅招牌菜

2023-06-20
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 酒煮鮑魚
2023-07-26 67 瀏覽
我最近去咗銅鑼灣探索美食,無意中發現咗一間叫「喜記避風塘炒辣蟹」嘅餐廳。店外嘅辣味香氣勾起咗我嘅胃口,我忍唔住咁就走入咗呢間精緻嘅餐廳,準備試吓廣東美食嘅盛宴。首先,我揀咗餐廳嘅招牌菜之一「避風塘炒蟹」,要咗小辣。上到檯,我立刻被炒蟹嘅香氣圍住。蟹嘅殼鮮紅誘人,散發出吸引人嘅辣椒同蒜香味。蟹肉鮮嫩多汁,同香辣嘅醬汁完美嘅融合,令我回味無窮。雖然係小辣,但辣度已經好足夠,對於鍾意食辣嘅人嚟講,呢道菜絕對滿足到味蕾嘅渴望。然後,我試咗餐廳嘅另一道招牌菜「上湯花螺」。呢道菜以清淡嘅湯底為主,加入新鮮嘅花螺同蔬菜。花螺肉鮮嫩,味道鮮美,湯汁清爽而濃郁。呢道菜帶俾人一種清新嘅口感,恰好平衡咗我之前食嘅辣味菜式。另外,我叫咗「椒鹽瀨尿蝦」,呢道菜以瀨尿蝦為主角,炸至金黃酥脆,灑上椒鹽調味。一口咬落去,蝦肉鮮嫩多汁,外皮香脆,椒鹽嘅調味令整道菜更加美味。呢道菜展現咗廣東料理對食材細緻處理同烹飪技巧嘅精髓。

2023-06-23
慶祝紀念
生日
  • 上湯花螺
2023-07-26 55 瀏覽
點咗蒜蓉粉絲蒸扇貝,呢道菜嘅扇貝新鮮多汁,蒜蓉嘅香味好濃郁,粉絲蒸得剛好入味。每一口都令人回味無窮,真係一道好好味嘅開胃菜。之後,我試咗頭椒炒青口。青口嘅肉質鮮嫩,炒得啱啱好,有微辣嘅頭椒香味,更加開胃。呢道菜嘅青口個個大小均勻,炒得剛好,口感好鮮美,真係好好食。當然唔少得呢間餐廳嘅招牌菜─避風塘炒蟹。呢道菜嘅蟹肉肥美鮮嫩,外皮炒得酥脆,仲有一啲微辣嘅味道,好開胃。我特別鐘意呢道菜嘅避風塘醬汁,香辣中帶少少甜味,令人回味無窮。最後,我叫咗一份白飯魚煎蛋嚟當主食。呢道菜嘅白飯魚煎得金黃酥脆,蛋皮煎得薄脆可口,口感好豐富。配埋香氣四溢嘅白飯魚肉,真係一道完美嘅組合。

2023-07-23
  • 頭椒炒青口
  • 白飯魚煎蛋嚟
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2023-07-26 17 瀏覽
我用幾個字形容下我嘅睇法:好食、特別、辣味十足!先講返我哋揀咗嘅小炒皇。呢道菜色香味俱全,豐富嘅蔬菜同埋嫩滑嘅肉片完美結合,每一口都令人驚艷。我真係感慨翻廚師嘅高超廚藝同對食材嘅細緻認識。然後,我哋品嚐咗蟹油炒麵。呢道菜好令人回味!麵條炒得岩岩好,帶住蟹肉嘅鮮甜味道,每一條麵都飄香。蟹油仲加添咗菜式嘅層次感,令整道菜更加豐富多樣。最後,我哋揀咗椒鹽魷魚。呢道菜絕對係辣味控嘅至愛!魷魚炸得酥脆,每一口咬落去都充滿咗香脆嘅口感。椒鹽調味更加令呢道菜更加爽口,辣味讓人回味無窮。
我用幾個字形容下我嘅睇法:好食、特別、辣味十足!

2023-06-06
慶祝紀念
紀念日
  • 蟹油炒麵
  • 椒鹽魷魚
  • 小炒皇
2023-07-22 75 瀏覽
今晚我哋去咗喺銅鑼灣嘅喜記避風塘炒辣蟹餐廳食飯。呢間餐廳以佢嘅招牌菜「炒辣蟹」出名,我哋都叫咗其他啲菜嚟試下。以下係我哋嘅評論:我哋試咗佢哋嘅招牌菜「椒鹽魷魚」。呢道菜色香味俱全,魷魚炸得金黃酥脆,入口之後嚟緊烈嘅椒鹽香氣,口感好有咬勁。魷魚本身都好嫩,再加上微微嘅辣椒,增添咗啲刺激味道,好吸引人。然後,我哋嚐咗一道叫做「蒜蓉炒小棠菜」嘅菜。呢道菜用嫩綠嘅小棠菜炒製,整個菜餚都彌漫緊蒜蓉嘅香味,好吸引人。小棠菜保持住佢嘅脆口感,仲帶埋微微嘅甜味。呢道菜色彩翠綠,口感清新,好開胃。最後,我哋品嚐咗「瑤柱蛋白炒飯」。呢道炒飯用瑤柱同蛋白炒嚟做,每粒米飯分明,蛋白鬆軟細滑,瑤柱嘅鮮味充分融入其中。炒飯唔會太油膩,好好地展現出每一種食材嘅風味,好滿足人嘅味蕾。

2023-07-12
  • 椒鹽魷魚
  • 蒜蓉炒小棠菜
  • 瑤柱蛋白炒飯
2023-07-22 46 瀏覽
近呢幾日,我去咗間餐廳試佢哋嘅瑤柱蛋白炒飯同避風塘炒蟹,真係一場食到撲鼻香嘅盛宴。先試嘅係佢哋嘅瑤柱蛋白炒飯。呢道菜主要用瑤柱同蛋白炒製,煮好之後,香氣四溢,好吸引人。飯粒個個分明,口感彈牙,同瑤柱嘅鮮甜味道相得益彰。蛋白加埋嚟令炒飯更加綿密,整體黎講,呢道瑤柱蛋白炒飯係一道好好味嘅主食選擇。之後,我試嘅係佢哋嘅招牌菜避風塘炒蟹。呢道菜主要用新鮮嘅大閘蟹同避風塘特調嘅辣椒醬炒製。佢上嚟之後,蟹殼呈而家嘅紅色,好吸引人。一食落去,濃郁嘅辣椒醬同鮮嫩多汁嘅蟹肉完美結合,帶嚟一種辣而甜嘅美妙滋味。呢道避風塘炒蟹絕對係辣迷嘅至愛,鍾意食辣嘅人絕對唔可以錯過。

2023-06-26
2023-07-22 39 瀏覽
我試咗佢地嘅招牌菜,包括上湯龍蝦、椒鹽炒龍蝦、蒜蓉粉絲蒸聖子同燒乳鴿。以下係我對呢啲菜式嘅評價。首先,上湯龍蝦真係好吸引人。龍蝦肉嫩多汁,同濃郁嘅上湯完美結合,散發出鮮美嘅海鮮香氣。湯汁入口醇厚,微微甜味,好令人回味。呢道菜絕對係海鮮愛好者嘅首選。其次,椒鹽炒龍蝦展現咗廣東菜嘅經典風味。龍蝦外酥內嫩,椒鹽味道完美咁融入咗每一口。外皮炸到金黃酥脆,但龍蝦肉質仍然保持住鮮嫩口感。呢道菜嘅口感好脆嫩,真係令人欲罷不能。第三道菜係蒜蓉粉絲蒸聖子,展現咗廣東菜獨特嘅蒸菜技巧。聖子鮮嫩,蒜蓉嘅香氣完美地融入咗整道菜嘅味道中。粉絲帶嚟一種柔軟嘅口感,同蒸好嘅聖子搭配得恰到好處。呢道菜清淡但唔乏風味,好適合當餐前小食。最後,燒乳鴿係一道令人驚艷嘅菜品。鴿子肉質鮮嫩多汁,外皮烤得微微焦黃,口感酥脆。烤製過程中,鴿子散發出迷人嘅煙燻香氣,真係令人垂涎欲滴。

2023-07-06
  • 椒鹽炒龍蝦
  • 上湯龍蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸聖子
  • 燒乳鴿
2023-07-22 32 瀏覽
避風塘炒蟹就係喜記餐廳嘅招牌菜之一,佢以新鮮蟹肉同好多香料為基礎,經過高溫快炒,展現出獨特嘅風味同口感。蟹肉鮮嫩多汁,同辣椒同蒜茸嘅香辣調味完美配搭,食完一口令人回味無窮,每一口都有濃郁嘅蟹味,真係令人難以抗拒。除咗炒蟹,喜記餐廳仲有好多豐富多樣嘅菜式。避風塘炒龍蝦就係另一款受歡迎嘅海鮮菜式,龍蝦肉質鮮美,再加上避風塘嘅獨特炒法,味道更加濃郁。仲有小炒王腰果,呢款經典嘅素菜以腰果同時令嘅蔬菜炒製,口感酥脆,香氣四溢。另外,六小福係一道特色炒飯,用豬腸料、豬肚、韭菜同魷魚炒出嚟,配料豐富,帶嚟好多層次嘅口感。餐廳環境舒適又高雅,燈光柔和,令人感到放鬆同舒服。服務員都好親切熱情。

2023-06-30
  • 避風塘炒龍蝦
  • 六小福
  • 小炒王
2023-07-22 23 瀏覽
我最近去咗間餐廳食飯,真係留低咗好深刻嘅印象。首先,我叫咗份燒乳鴿。佢嘅色香味都好正,乳鴿嘅皮烤得香脆,肉質又鮮嫩多汁。再沾啲醬汁,味道更加美味。然後,我試咗啲椒鹽白飯魚。佢用咗新鮮嘅白飯魚,魚肉鮮嫩,椒鹽味道香脆。食落有啲口感同埋唔會太膩,真係好開胃。最令我驚喜嘅係佢哋嘅招牌菜──避風塘炒蟹。螃蟹肉質鮮美,同辣椒同蒜末一齊炒煮,味道又香又微辣。螃蟹肉又鮮嫩多汁,一放入口就融化咗。雖然有啲辣,但係真係食唔停口。 呢度絕對係一個唔可以錯過嘅好去處。
我最近去咗間餐廳食飯,真係留低咗好深刻嘅印象。

呢度絕對係一個唔可以錯過嘅好去處。
2023-07-12
  • 椒鹽白飯魚