前排約左好耐冇見既朋友食飯,今次就揀左間幾出名既辣蟹專門店食飯,環境闊落,Menu選擇都好多,今次叫左幾款味道都唔錯咕嚕肉外皮香脆,粉漿不會過厚,肉質嫩滑,自己幾鐘意個醬汁酸酸甜甜好開胃,配飯一流滑蛋炒蝦球蛋真係幾滑,蝦球大大粒爽口彈牙值得一試酒煮鮑魚店員推介梗係要試下佢地既海鮮,鮑魚肉質爽口彈牙,不用太多調味就咁食已經好好味肉鬆炒四季豆最後叫左個菜,好有鑊氣好香口,下次有機會試下佢地個招牌炒辣蟹
咕嚕肉

滑蛋炒蝦球
蛋真係幾滑,蝦球大大粒爽口彈牙值得一試

酒煮鮑魚

肉鬆炒四季豆
2023-08-21 64 瀏覽
🦀 #銅鑼灣 #喜記避風塘炒辣蟹收工同家人食飯,揾咗間食炒蟹比各位海鮮控試😆🦀 喜記避風塘炒辣蟹必食招牌菜!個避風塘炒辣蟹果然出色🥳! 辣度我哋揀咗小辣,啱啱,開胃得嚟唔會太辣太辛苦🥵 蟹肉厚實鮮嬾,仲有好多蟹膏添🤭🐷 菠蘿咕嚕肉咕嚕肉好香,肉同菠蘿都好多汁,酸酸甜甜好開胃🤤🦞 椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦蝦身仲長過我個頭呀,果然好大隻好多肉🤩! 用椒鹽調味嘅炒瀨尿蝦同炒蟹一樣好夠穫氣、好惹味! 鹹辣得宜好正🥳🦪 豉椒炒蜆仲叫咗個炒蜆都好惹味! 個汁鹹辣得宜,啲蜆亦完全唔會腥👍
🦀 #銅鑼灣 #喜記避風塘炒辣蟹

收工同家人食飯,揾咗間食炒蟹比各位海鮮控試😆

🦀 喜記避風塘炒辣蟹

🐷 菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉好香,肉同菠蘿都好多汁,酸酸甜甜好開胃🤤

🦞 椒鹽瀨尿蝦

🦪 豉椒炒蜆
仲叫咗個炒蜆都好惹味! 個汁鹹辣得宜,啲蜆亦完全唔會腥👍
同朋友食過避風塘炒蟹覺得好正。今次約左媽咪晚餐,餐廳裝修好有特色,大大隻巨蟹壁畫好吸睛。👉🏻椒鹽瀨尿蝦媽咪中意食瀨尿蝦,叫左2隻特大,真係好大隻,筷子咁長好誇張。蝦肉爽彈鮮甜,啖啖肉,真係一分錢一分貨。👉🏻鮑魚雞煲(小辣)一上菜已經聞到好香好香,煲仔燒得好紅,滋滋聲令人食指大動🤩鮑魚比想像中大隻,有入味又唔會太咸,爽彈非常。雞件炸過好香口,醬汁好惹味,墊底嘅炸蒜洋蔥都好食,勁送飯。👉🏻酥炸生蠔大大隻新鮮炸起,麵衣夠薄夠酥脆,蠔味濃郁。食完有啲唔夠喉。最後叫左個柱侯牛腩煲,食到捧住個肚走~

👉🏻椒鹽瀨尿蝦

👉🏻鮑魚雞煲(小辣)

👉🏻酥炸生蠔
大大隻新鮮炸起,麵衣夠薄夠酥脆,蠔味濃郁。食完有啲唔夠喉。

最後叫左個柱侯牛腩煲,食到捧住個肚走~
2023-08-21 63 瀏覽
成日喺銅鑼灣行街經過都會見到呢間紅色地舖喜記,門面感覺好似好傳統,店名寫明食正宗避風塘辣蟹,但原來入面裝修都幾fancy,有樓梯上一樓生滾泥鯭魚粥好大煲,有薑蔥一齊煲個魚完全唔會腥,粥都好綿,我地一行三人每人食左一大碗仲有剩,餐廳冷氣好夠大,天氣咁熱食粥都冇問題😂😂原來除左海鮮同辣蟹,佢D小菜都唔錯,叫左胡椒鹹菜浸豬肚同金銀蛋浸時菜,鹹菜味道超突出,豬肚好林唔會韌,又清得乾淨。金銀蛋浸時菜D金銀蛋好香,鹹蛋白超多,鹹味出晒個湯度所以食好多菜都唔會寡,白菜仔爽甜入味銅鑼灣地段來講,佢唔算好貴一個小菜七八十蚊,係個豬肚$108 ,不過足料都抵食

一大班人相聚食飯,今次就決定試下呢間以避風塘炒辣蟹聞名的餐廳,晚市黎都好多人食,座位都好闊幾舒服,同朋友叫左幾款海鮮小菜味道都好正喜記避風塘炒辣蟹上枱嘩一聲好大隻,用上大量的蒜酥炒好有鑊氣,隻蟹都有好多肉,肉質結厚鮮甜,一大班人黎食一定要試下椒鹽瀨尿蝦一道富有香港特色的料理,必試! 瀨尿蝦沾上炒香的椒鹽,鹹香惹味,瀨尿蝦啖啖肉值得一試好滿足咕嚕肉份量都好多,酸酸甜甜一口接一口,肉質軟諗外皮帶小脆,不錯蟹油蒜蓉王 食完之後朋友話想買埋佢地人手炮製的醬料番屋企,加入頂級的肉蟹及由墨西哥入口的「魔鬼辣椒」和蒜蓉醬,番屋企撈麵煮野都得

喜記避風塘炒辣蟹

椒鹽瀨尿蝦

咕嚕肉
份量都好多,酸酸甜甜一口接一口,肉質軟諗外皮帶小脆,不錯

蟹油蒜蓉王

2023-08-21 29 瀏覽
心血來潮想吃螃蟹,又不想買活的回家煮,因為要花很多功夫,費力。不如到外面吃一下,所以就選了歷史悠久的喜記。因為聽說喜記對於蟹的品種和各種香料的選材比較講究。我們點了三道菜:-避風塘炒辣蟹一上菜就聞到很香的炒蒜蓉和辣椒味,蟹很新鮮肥美,充滿蟹肉。因為用上了很多香料的關係,不禁令人把整隻炒辣蟹都吮乾淨。-避風塘炒牛河跟平常吃到的炒牛河不一樣,因為多了避風塘的風味,牛肉很嫩,而且炒得不算很油。-金銀蛋浸白菜仔每一餐我都要確保自己吃一些有纖維的東西,而且平常我都很少買鹹蛋和皮蛋來吃,所以如果那家餐廳有金銀蛋做的菜,我一定會點。白菜仔鮮嫩,而且那個湯不會很鹹。

我們點了三道菜:
-避風塘炒辣蟹

-避風塘炒牛河

-金銀蛋浸白菜仔

2023-08-21 27 瀏覽
喜記來COVID完之後終於開返既!我好開心見到佢重新開張,當然唔會錯過機會來食佢既避風塘炒辣蟹啦!佢既鮮紅色蟹身同豐富既辣椒同蒜蓉一齊,真係散發出超誘人既香氣。每一口都能夠品嚐到蟹肉既鮮嫩多汁,辣椒同蒜蓉既味道真係恰到好處,即使辣度可自選,都絕對唔會失去既風味同埋刺激。簡直係令人回味無窮!除咗辣蟹,喜記既招牌醉鮑魚都係一定要試既菜品。鮑魚嫩滑入味,酒香四溢,每一口都能夠感受到鮑魚既鮮甜同埋酒香既絕佳組合。醉鮑魚既醬汁濃郁,真係令人難以抗拒,一定要來個人一粒,否則絕對唔夠食!涼拌青瓜都係一道清新既配菜,可以平衡炒辣蟹同醉鮑魚既濃郁味道。青瓜爽脆可口,微微既酸味同香氣,令整餐更加清爽。食緊辣蟹同醉鮑魚既時候,感覺青瓜既清新味道令人舒爽無比,停唔到口!最後,我要介紹返喜記既咕嚕肉。佢既外皮酥脆,每一口都能夠咬到那種令人滿足既口感。醬汁甜酸適中,完美地搭配咗咕嚕肉既豐富口味。一定要試試呢款經典既中式菜品,絕對會讓你欲罷不能!總的來說,喜記來COVID完之後重新開張,呢間餐廳既避風塘炒辣蟹、醉鮑魚、涼拌青瓜同埋咕嚕肉都係非常推薦既。佢既菜品豐富,味道鮮美,服務亦好周到。如果你鍾意辣味同埋中式美食

總的來說,喜記來COVID完之後重新開張,呢間餐廳既避風塘炒辣蟹、醉鮑魚、涼拌青瓜同埋咕嚕肉都係非常推薦既。佢既菜品豐富,味道鮮美,服務亦好周到。如果你鍾意辣味同埋中式美食,真係唔可以錯過喜記!
2023-08-21
2023-08-19 54 瀏覽
喜記避風塘是一家位於港式美食領域的佼佼者。他們以其出色的料理和獨特的風味聞名於食客間。今天我要分享對他們三道招牌菜的食評。首先是鹹菜胡椒豬肚。這道菜以嫩滑的豬肚和香氣撲鼻的鹹菜為主要配料,搭配胡椒的微辣和豐富的口感,讓人回味無窮。豬肚經過精心處理,口感軟嫩,毫無腥味。整道菜色彩鮮豔,搭配上白飯或其他主食,絕對是一道令人滿足的美食。接下來是金銀蛋白菜仔。這道菜營養豐富且色彩繽紛。金銀蛋炒至外脆內嫩,搭配嫩綠的菜仔,營造出視覺上的美感。蛋白的口感蓬鬆,蛋黃的香濃味道與菜仔的清新口感相得益彰,讓人食指大動。最後是榨菜牛肉蒸陳村粉。這道菜口感豐富,帶有濃郁的鮮香味道。陳村粉蒸煮後更加彈牙,牛肉的鮮嫩口感和榨菜的酸辣味道相互融合,給人一種獨特的風味體驗。這道菜色澤美觀,口感豐富,絕對是喜愛粵菜的人們不能錯過的一道佳餚。總的來說,喜記避風塘以其獨特的風味和優質的食材,為食客們帶來無數美味的享受。無論是鹹菜胡椒豬肚、金銀蛋白菜仔還是榨菜牛肉蒸陳村粉,都展現了餐廳對於品質和口味的極高要求。如果你想品嚐正宗的港式美食,喜記避風塘絕對是一個不容錯過的選擇。

2023-08-18 34 瀏覽
喜記出名食蟹就係人都知😜 今次黎唔食蟹,專登試佢其他嘅中式小菜,原來同蟹一樣咁正😆 我地老友鬼鬼幾條友仔,合共叫左4款小菜4️⃣ 每款都大大碟勁抵食👍🏻👍🏻👍🏻 全部都係新鮮即叫即整,上枱時熱辣辣又勁香口,引到人流曬口水🤤🤤🤤4款小菜裡面,我地一至認同生炒排骨係最正最惹味嘅🥴 穫氣超夠,排骨外脆內軟,多汁又鮮嫩,沾滿又甜又酸嘅醬汁,入口集多重滋味於一身,令人爭住食仲想叫多碟Tim🤭🤭🤭 喜記嘅中式小菜真係無得輸🤩 聚餐想食中菜㨂佢實無錯👍 P.S. 餐廳仲有自家製醬料賣😋 有興趣可以試下🥴

喜記嘅中式小菜真係無得輸🤩 聚餐想食中菜㨂佢實無錯👍

P.S. 餐廳仲有自家製醬料賣😋 有興趣可以試下🥴
2023-08-18 28 瀏覽
去咗喜記食晚飯,呢度除咗出名食蟹之後,佢哋嘅小菜都出色,同家人都食得好滿足椒鹽泥鯭整道菜濃郁香辣,泥鯭搭配椒鹽調味,炸至外酥內嫩,口感好正。泥鯭肉質鮮嫩多汁,搭配上椒鹽香氣同微辣味道,非常惹味,令人回味無窮。豆豉鯪魚炒A菜豆豉嘅鹹香味同鯪魚嘅鮮甜味完美結合,整道菜有口感,層次豐富。A菜口感脆嫩,增添一絲清新風味,份量都幾多!蟹油炒麵炒麵蟹味濃郁,麵條煮熟程度剛剛好,炒麵炒得夠乾身,彈牙有嚼勁又有口感,每條麵條都沾滿蟹油,非常滋味

椒鹽泥鯭

豆豉鯪魚炒A菜

蟹油炒麵
2023-08-18 18 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹🦀呢個係餐廳主打招牌菜之一,一定要試🥹炒蟹用嘅椒蒜係經過特別處理,特別香口🥰蟹肉鮮嫩多汁,搭配濃郁嘅辣椒香料,口感豐富😏椒鹽賴尿蝦🦐呢度嘅賴尿蝦炸得香脆,外皮酥脆,內裏鮮嫩🤤椒鹽嘅味道恰到好處,增加了菜品的風味咕嚕肉🐖作為香港人應該冇人唔識咕嚕肉味呢道菜😆用佢做前菜簡直一流,好開胃🥳每一塊肉都沾上了滿滿嘅肉汁,味道足夠濃郁😋涼拌青瓜🥒呢度菜清新嘅味道令人心曠神怡,非常適合作為夏天嘅消暑菜😚即爽口又開胃🤩總括嚟講喜記都係一間好推薦大家去試嘅餐廳,佢嘅小炒好夠鑊氣,而且款式多樣,絕對唔會令大家失望😉
喜記避風塘炒辣蟹🦀

椒鹽賴尿蝦🦐

咕嚕肉🐖

涼拌青瓜🥒

2023-08-17 32 瀏覽
和家人來了銅鑼灣吃晚飯,揀了這間中菜館。這裡地方寬敞,座位之間都很闊落,整晚都坐得舒適。這裡主打炒辣蟹,但家人皮膚敏感,我們就沒有點蟹,點了幾道小菜。椒鹽泥鯭炸到好酥脆,連骨頭都脆卜卜,加左炸蒜令到泥鯭更香口好食,但味道又不會太咸。沙拉骨也不錯,排骨本身醃過,所以吃落不會有豬膻味,味道酸甜開胃,還加了蛋黃醬令層次更豐富。因由於家人不太想食白飯,我們就點了好香口的蟹油炒麵,份量超多,仲有蟹油的香味,愈吃愈滋味。菜就點了豆豉鯪魚炒油麥菜,師傅火喉控制得好,油麥菜色澤依然翠綠爽脆。
2023-08-17 43 瀏覽
同朋友來到銅鑼灣,一於試試這間好多人推介的炒蟹專門店,食物非常豐富,餐廳環境好闊落,氣氛熱鬧 最適合同朋友聚會🌟人流好多,記得提前訂座~💟椒鹽瀨尿蝦推薦!新鮮瀨尿蝦😍 鮮嫩多汁,肉質爽口彈牙,經過椒鹽炸得外脆內嫩,每一啖都帶來香辣美味,見到都流口水🤤 絕對是一道令人回味無窮的美食💟避風塘炒辣蟹鮮紅的辣蟹肉質鮮嫩,融合了避風塘獨特的香辣風味,好惹味😍 蟹肉鮮味十足,配搭辣味好正🤤💟招牌醉鮑魚鮑魚肉質鮮嫩,入口即化,醉酒醬汁的微醺香氣彌漫,散發出獨特的鮮香和醇厚口感,回味無窮💟避風塘炒牛河香氣四溢🤤 以香炒的牛肉和口感彈牙的河粉為主角,搭配避風塘的特製醬汁,口感豐富多層次。牛肉的鮮嫩和河粉的Q彈,好高質!💟蒜蓉炒時菜簡單又美味😋 蒜蓉的香味濃郁,提升菜芯的鮮甜口感,咬下清爽又開胃

🌟人流好多,記得提前訂座~

💟椒鹽瀨尿蝦

💟避風塘炒辣蟹

💟招牌醉鮑魚

💟避風塘炒牛河

💟蒜蓉炒時菜
2023-08-17 22 瀏覽
我最近朋友介紹去了一家以廣東菜聞名的餐廳,品嚐了佢哋嘅招牌菜。餐廳職員都好友善,會主動推介有咩特別菜式。🦀避風塘炒辣蟹(特大) - $時價個蟹炒得幾香辣,螃蟹好大隻、新鮮肥美。避風塘既炒法,所以有好多辣椒、蒜蓉和香料,而且有一種辣而不燥的風味。🐷咕嚕肉 - $98咕嚕肉炸到外皮金黃酥脆,入面啲肉夠彈牙。個糖醋醬汁甜中帶酸,送飯一流。🥢招牌醉鮑魚 - $88/2隻鮑魚鮮嫩彈牙,與醉酒醬汁既鹹香又幾夾。叫咗四隻黎食,一人一隻,咁就唔使爭!

🦀避風塘炒辣蟹(特大) - $時價

🐷咕嚕肉 - $98

🥢招牌醉鮑魚 - $88/2隻

2023-08-16 22 瀏覽
平時約開港島區朋友食飯 多數都係銅鑼灣今次都唔例外 行完sogo shopping就去左附近間喜記 今次就無食辣蟹😂 普通食小菜都唔錯既新餐廳環境都幾乾淨 仲有上下層添👍▫️涼拌木耳先黎一個冷盤前菜先 叫左個涼拌木耳加左辣椒碎好惹味 味道酸酸辣辣咁🤤▫️椒鹽瀨尿蝦🦐大大隻瀨尿蝦唔講得笑 咬落去啖啖肉非常飽滿 肉質新鮮 外面好酥脆 椒鹽味UP⬆️▫️沙嗲粉絲牛肉煲用個鑊仔上菜幾有風味送飯系列就必點啦👍 沙嗲汁好濃鮮牛肉代替肥牛 口感更嫩滑 ▫️豉汁青口青口肉幾新鮮 有彈性 豉汁味幾濃▫️鮑魚雞煲雞煲配上新鮮鮑魚 雞肉嫩滑 鮑魚口感好彈牙加埋乾蔥好惹味👍
平時約開港島區朋友食飯 多數都係銅鑼灣
新餐廳環境都幾乾淨 仲有上下層添👍