2023-10-05 41 瀏覽
上星期同屋企人去左喜記避風塘炒辣蟹,以下分享下我覺得最好食既三款菜式。薑蔥生蠔煲,生蠔鮮甜嫩滑,每一口都可以品嚐到海鮮嘅鮮味,薑蔥嘅香氣融合入蠔肉之中,帶出一種清新嘅風味,鮮美濃郁,令蠔肉更加滋味!薑蔥魚頭煲,魚頭肉質鮮嫩,滋味濃郁。薑蔥嘅香氣融合入魚肉之中,增添一種獨特嘅風味,令整個菜式更加濃郁。如果你鍾意食魚頭,薑蔥魚頭煲絕對係一個必試嘅菜式!招牌避風塘炒蟹,蟹肉鮮甜多汁,避風塘醬嘅獨特風味,帶出一種辣香鹹脆嘅口感!辣蟹炒得恰到好處,能保持蟹肉既鮮嫩口感,啖啖肉,超讚!

2023-10-04 49 瀏覽
今晚有屋企人係外國返左黎,佢哋難得返香港又齊人緊係食下中菜,帶左佢哋去銅鑼灣喜記食海鮮。呢到既環境靚,好有特色,裝修令人舒服又有格調,黎得呢到,緊係食出名既海鮮啦😙😙😙椒鹽白飯魚好香脆可口,椒鹽夠惹味,要黎做佐酒小食一流😙😙淡淡肉又無骨咁,好好食避風塘炒蟹話明係招牌菜,當然必食同要推介啦!蟹鮮香美味,而且夠鑊氣,用黎送飯/粥一流呀!食得出用料新鮮蟹油炒麵呢個蟹油炒麵勁香口,出面好似好少見,炒得乾身唔油,但又好香蟹味,勁好食

椒鹽白飯魚

蟹油炒麵

2023-09-27
2023-10-03 32 瀏覽
嚟得喜記,我哋一坐低就嗌佢嘅招牌菜《避風塘炒蟹》, 佢哋專做蟹,可能去貨去得快嘅關係 ,啲海鮮都好新鮮。 炒蟹大大隻有肉地,鑊氣同惹味度十足!《白灼東風螺》用白灼嘅方式去烹調,講求嘅係要食到螺本身嘅鮮味!東風螺肉質鮮甜彈牙,鍾意多啲味嘅可以點甜辣醬,而我就鍾意就咁食多啲啦除咗海鮮之外,佢哋嘅小菜都做得唔錯。我哋仲叫咗《六小福》同《拔絲咕嚕肉》。六小福即係包有六種食材既冷盆:九菜花, 魷魚, 豬粉腸, 豬肚, 海蜤, 猪脷,相當之豐富。 拔絲咕嚕肉皮脆有拉絲效果,別有一番風味。

2023-09-23 71 瀏覽
一間值得再去既中菜館拔絲菠蘿咕嚕肉咕嚕肉既肉質嫩滑 而外層脆口 菠蘿鮮甜 好開胃 入面重有燈籠椒同洋蔥 配上醬汁甜酸甜酸咁 可以餸多碗飯!蒜茸蒸聖子蒜茸粉絲好出色 有時係d餐廳會食到d又乾又靭既粉絲 但呢間唔會 岩岩好 而且吸收左豉油同蒜既味道 好想再食呀而聖子方面 大大隻 加埋蒜蓉一齊食 好惹味 聖子一啲都唔靭 爽口彈牙鮮甜加埋香蔥點綴 一絕餐廳環境都幾舒服冷氣溫度都適中 唔會太熱太凍vip房都幾大 而燈光都光猛 坐既位置唔會好迫 空間感都幾大佢分別係灣仔同銅鑼灣都有分店 約食飯一定要講明地址啊😆
一間值得再去既中菜館

拔絲菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉既肉質嫩滑 而外層脆口
菠蘿鮮甜 好開胃
入面重有燈籠椒同洋蔥 配上醬汁甜酸甜酸咁 可以餸多碗飯!

蒜茸蒸聖子

加埋香蔥點綴 一絕

餐廳環境都幾舒服

冷氣溫度都適中 唔會太熱太凍
vip房都幾大 而燈光都光猛
坐既位置唔會好迫 空間感都幾大

佢分別係灣仔同銅鑼灣都有分店 約食飯一定要講明地址啊😆
店名/Shop Name:喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)地址/ Adresss: 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室種類/Type:海鮮/粵菜/中菜推介/Recommend:拔絲咕嚕肉,豉油王中蝦,六小福人均價錢:200店舖環境: 有啲大型畫做裝飾,有海鮮的水箱,可以睇到啲海鮮游嚟游去上菜速度: 5-8 分鐘服務態度: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️拔絲咕嚕肉個咕嚕肉甜酸味控制得非常好,外皮脆脆的,最正係拉起舊咕嚕肉時,那層包裹着的醬汁會拉出一絲絲,非常惹味和下飯,最正係完全冇啩,可以大啖大啖吃豉油王中蝦豉油王中下一定要慢慢㗳,炒得很乾身,個殼已經非常惹味,啲蝦肉非常爽甜鮮味六小福六小福是韭菜花伴着幾款滷水食物,特別喜歡滷水腸和豬肚,夾埋韭菜花一起吃,非常甘香,做得味道啱啱好唔會過喊,可以引出食物嘅香味,做得非常不錯
店名/Shop Name:喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)
種類/Type:海鮮/粵菜/中菜
推介/Recommend:拔絲咕嚕肉,豉油王中蝦,六小福
人均價錢:200
上菜速度: 5-8 分鐘
服務態度: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

拔絲咕嚕肉

2023-09-22 82 瀏覽
🥒涼拍青瓜 $68不嬲都好鍾意食涼拌前菜青瓜切成大大塊食落好爽口感冰涼爽脆 調味酸酸辣辣好開胃🐚上湯漫大蜆 $108超級大一盤 隻隻蜆肉都大大粒而且好新鮮考功夫嘅吐沙都做得好徹底最欣賞係個上湯 帶濃濃嘅胡椒味 辣辣哋好驅寒養生嘅感覺😂🦪招牌醉飽魚 (4隻) $352不枉佢叫招牌!凍食飽魚特別軟稔彈牙大大隻而且內臟清得好乾淨所以可以啖啖肉好爽咁食調味淨係帶啲啲鹹所以食到鮑魚本身嘅鮮味🦐豉油王中蝦 $268半煎炸到外殼好乾身 蝦肉就keep到好鮮嫩爽彈連蝦肉都入到豉油香 唔係淨係停留喺蝦殼表面🧄蒜蓉粉絲蒸扇貝 (6隻) $528扇貝清洗得好乾淨 個殼白到幾乎反光👍🏻扇貝肉味道巨型大但好厚肉啊 鮮味又juicy重點當然係上面嗰pat粉絲啦索哂所有嘅精華 有扇貝嘅鮮甜又有醬汁鹹鹹辣辣嘅味道一人一舊食完都想encore🙈
上湯漫大蜆

蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 涼拍青瓜
  • 招牌醉飽魚
2023-09-19 85 瀏覽
近來同喜記有點緣份😆朋友請食飯又揀左喜記。只能說佢嘅海鮮真係做得出色🙌🏻✨薑蔥鮑魚煲鮑魚厚身,肉質好爽口帶少許煙靭感。用薑蔥炒火喉十足。✨避風塘炒蟹喜記嘅炒蟹真心高質,又照顧到我呢啲想食又懶得剝嘅人🤣炒蟹大大隻啖啖肉,肉質鮮甜彈牙。用避風塘炒始終係我最愛。✨蒜蓉蒸扇貝扇貝好厚肉。唔使花巧,用返豉油同蒜蓉蒸已經一流。火喉剛好,肉質保持鮮嫩彈牙。索哂鮮味嘅粉絲也是重點☺️✨椒鹽雞翼炸得金金黃黃,外脆內軟,勁香口。

✨薑蔥鮑魚煲
鮑魚厚身,肉質好爽口帶少許煙靭感。用薑蔥炒火喉十足。

✨避風塘炒蟹

✨蒜蓉蒸扇貝

✨椒鹽雞翼
炸得金金黃黃,外脆內軟,勁香口。

2023-09-09
2023-09-15 104 瀏覽
今日約齊4個老友👩👩👩👩 專程去銅鑼灣間喜記食餐好嘅🌟 我地今次㨂咗個4人精選套餐,一共有8款菜色,包括有原隻避風塘炒辣蟹、招牌醉鮑魚、另外兩款精選海鮮、一款中式小菜、涼拌前菜、時菜同粉麵一碟,非常豐富😋 份量超足🤤 當中最值得食嘅,當然係佢地遠近馳名嘅避風塘炒蟹🤩🌟 炒得超香,食落集鹹、鮮、甘、辣於一身,味道層次極之豐富,令人回味無窮😘😘 真係唔食走寶🥴 另外仲特登叫咗碟六小福🤤🤤 裡面包括九菜花、魷魚、豬粉腸、豬肚、海蜇同埋豬脷,食材經簡單調製灼熟,令我哋更能原汁原味咁食,真係無得嘆🤤🤤🤤

六小福
喜記避風塘炒辣蟹最近在銅鑼灣開了分店,新店地理比較方便,而且附近都多購物地點,特別是Sogo,當日小編約一班朋友放工之後去試試,因爲選擇多,而且可以book VIP房,時候一班人聚集大聲吹水。椒鹽鮮魷新鮮炸起。鮮魷頗大件,分量都適中。粉漿炸得挺薄脆,吃起來不油膩,加上椒鹽更加香口,魷魚口感不會靭,都挺新鮮。上湯浸白菜仔肉類吃太多,就要吃點蔬菜,蔬菜選擇有幾種,小編就選了白菜仔,配以上湯,蒜蓉粒增添香氣。上湯是鷄湯,鹹香濃郁,配搭爽脆鮮嫩的白菜仔,會讓小編把湯完全喝掉。小編跟朋友們還叫了更多的海鮮,例如必叫的避風塘炒蟹、椒鹽九肚魚、青口等等,大大件,而且都好新鮮。幸好有房間提供,這樣才可以方便分享食物。喜記避風塘炒辣蟹銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #喜記 #大排檔 #避風塘炒蟹 #港式美食 #港式 #海鮮 #foodie #hkfoodie #foodiehk

椒鹽鮮魷

上湯浸白菜仔
喜記避風塘炒辣蟹
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室
2023-09-11 55 瀏覽
🔸喜記避風塘炒辣蟹🔸避風塘炒牛肉🔸鮮味鮑魚雞粥🔸涼瓜炒牛肉-夜晚同屋企人去銅鑼灣,食咗依間喜記,地方闊落坐得舒服,而且小炒款式選擇豐富,亦好夠風味。必食喜記招牌嘅避風塘炒辣蟹,全隻蟹上枱非常有氣勢,而且避風塘炒得好香,所以再叫咗一客避風塘炒牛肉,送粥食一流!我哋見有鮑魚雞粥,咁吸引當然唔食白飯啦!🤪估唔到有成三大隻新鮮鮑魚,雞粥煲得好綿,好有鮮味。最後叫多客涼瓜炒牛肉,比較fresh啲又可以下火,正~
🔸喜記避風塘炒辣蟹
🔸避風塘炒牛肉
🔸鮮味鮑魚雞粥
🔸涼瓜炒牛肉

我哋見有鮑魚雞粥,咁吸引當然唔食白飯啦!🤪

2023-09-04 60 瀏覽
銅鑼灣嘅餐廳勁多元化,今次呢間中菜風味十足,仲好好味🤤佢哋出名食蟹,不過今日得我同男朋友兩人,所以嗌左幾個風味小菜,蟹🦀️就留返下次食😳瑤柱蛋白炒飯,唔好以為係簡單野,呢啲先最考功夫,飯粒粒粒分明有油光,蛋白味道剛好,瑤柱咸香味👍🏻辣酒煮花螺,鮮甜美味😋,配搭甜醬辣醬別有一番風味❤️涼瓜炒牛肉,叫碟菜食,又估唔到最好味係佢,牛肉滑一滑,涼瓜甘甜,兩者之間味道好平衡好夾,連我唔太好食涼瓜都要讚👍🏻下次一定要搵多幾個朋友黎食多幾款野!

辣酒煮花螺,鮮甜美味😋,配搭甜醬辣醬別有一番風味❤️

下次一定要搵多幾個朋友黎食多幾款野!
2023-08-15
2023-08-31 71 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)🔍 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室🔹鹹蛋蒸肉餅蔥花以鹹蛋為調味料,蒸煮嘅肉餅鮮嫩多汁,搭配蔥花的香氣,味道豐富而美味,絕對值得一試。😋🔹菠蘿咕嚕肉咕嚕肉嘅肉質嫩滑,搭配菠蘿的爽脆口感,醬汁嘅甜酸味道同肉嘅鮮美相得益彰!🔹生滾泥鯭粥生滾泥鯭粥營養好豐富,粥嘅口感濃稠滑順,搭配著鮮美嘅魚肉,好鮮味。🔹上湯金銀蛋湯底清甜可以飲到蛋花嘅味道,加入佐蛋黃同蛋白,蔬菜🥬清甜爽口,呢碟又有菜食又有湯飲🤭
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)
🔍 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室

🔹鹹蛋蒸肉餅蔥花

🔹菠蘿咕嚕肉

🔹生滾泥鯭粥

🔹上湯金銀蛋
2023-08-29 66 瀏覽
最近到訪了喜記避風塘炒辣蟹,菜單的選擇有很多,我單點了以下食物乾炒牛河寬河粉炒得恰到好處,不會太軟或太硬,配上嫩滑的牛肉片和新鮮蔬菜,味道非常美味。調味料的搭配也恰到好處,讓整道菜的味道更加豐富。炸豆腐豆腐外皮炸得金黃酥脆,內部卻保持著豆腐的嫩滑口感。搭配上醬汁,口感更加豐富,每一口都令人愉悅。椒鹽豬扒一道我非常推薦的菜餚。豬肉經過調味和油炸,外層酥脆,內部保持著肉質的嫩滑。椒鹽的調味讓整道菜的味道更加香醇,吃起來非常開胃。半隻燒鴨鴨肉烤得外酥內嫩,皮脆肉嫩,肉質鮮美。每一口都能品味到鴨肉的鮮美和獨特的香氣。搭配上燒鴨醬,更加增添了整道菜的風味。總的來說,喜記的菜品做工精細,口味鮮美。無論是單點還是套餐,都能品嚐到美味的中式料理

乾炒牛河

炸豆腐

椒鹽豬扒

半隻燒鴨

總的來說,喜記的菜品做工精細,口味鮮美。
無論是單點還是套餐,都能品嚐到美味的中式料理
「喜記」係銅鑼灣謝斐道嘅一間唔容錯過嘅中菜餐廳。佢嘅招牌菜「喜記避風塘炒辣蟹」,辣到嘴癢癢,仲有蒜蓉辣椒嘅香脆口感,一食就停唔住。「椒鹽豆腐」絕對係經典之選,外脆內軟嘅金黃色豆腐,再加上特製椒鹽調味,味道豐富層次分明,一啖接一啖都停唔到口。另一款必試嘅菜式係「避風塘炒牛河」,爆炒牛肉嘅香氣四溢,同埋啱啱熟透嘅河粉,配上獨特嘅避風塘醬汁,好好味,真係好享受。近排推出嘅新菜「酸菜魚」同「辣子雞」都值得一試。「酸菜魚」嘅酸辣湯底同魚嘅鮮味相得益彰,「辣子雞」則係啱啱好辣好香嘅下酒菜,下次一定要再黎試下。「喜記」唔止係一個食嘢嘅地方,仲係一個味覺盛宴。每一道菜都充滿主廚嘅心血,每一個細節都經過精心烹調,你可以係度盡情享受香港嘅地道美食。👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻
2023-08-23 61 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)最近喺銅鑼灣搵到一間惹味小炒想推介俾大家,今次食咗幾碟食物,質素都幾好!除咗食物唔錯之外,其實座位都好寬闊,一家人食又得,朋友聚餐又得!今次試咗佢哋嘅羮,真係好足料,鮮味十足,唔會好多生粉搞到好杰,但係又好順口🤤除咗蔥花,仲有大大粒嘅帶子同蝦仁之後試咗佢哋嘅炒飯,炒飯好乾身,粒粒分明,好有鑊氣,大家可以試吓!然後想推介避風塘雞翼同埋避風塘賴尿蝦比大家,避風塘炒蟹或者蝦大家食得多,估唔到避風塘雞翼都幾好食,炸到卜卜趣,勁香口!至於避風塘賴尿蝦勁新鮮,拆開殼之後好鮮甜!
喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)