2023-07-22
喺呢間餐廳,我哋品嚐到一連串傳統嘅廣東菜式,入面包括椒鹽魷魚、蟹油炒麵、小炒王、腰果同埋吊片等等。最引人注目嘅當然係佢哋嘅招牌菜避風塘炒蟹,而且仲可以揀辣度。我哋揀咗小辣,仲加埋六小福嘅配料——豬腸料、豬肚、韭菜同埋魷魚。一上枱,香氣撲鼻,迷人嘅辣椒香味令人垂涎欲滴。避風塘炒蟹外觀金黃誘人,蟹殼炸得酥脆,而蟹肉內裡鮮嫩多汁。辣椒同蒜頭嘅香氣同蟹肉完美結合,令人回味無窮。辣度恰到好處,令人可以品嚐到辣椒嘅風味,同時唔會太辣口。配埋嘅六小福配料為整道菜增添咗層次感,豬腸料同豬肚嘅香味同韭菜嘅清香相融合,同蟹肉一齊入口,彷彿帶你返到廣東嘅盛宴中。除咗避風塘炒蟹,其他菜式都令人驚艷。椒鹽魷魚外脆內嫩,魷魚嘅鮮味喺鹹香嘅椒鹽入面得到最好嘅提升。蟹油炒麵係一道必揀嘅經典,麵條有彈牙嘅口感,蟹油嘅香味同麵條完美結合,令人回味無窮。