2023-07-26
我最近去咗銅鑼灣探索美食,無意中發現咗一間叫「喜記避風塘炒辣蟹」嘅餐廳。店外嘅辣味香氣勾起咗我嘅胃口,我忍唔住咁就走入咗呢間精緻嘅餐廳,準備試吓廣東美食嘅盛宴。首先,我揀咗餐廳嘅招牌菜之一「避風塘炒蟹」,要咗小辣。上到檯,我立刻被炒蟹嘅香氣圍住。蟹嘅殼鮮紅誘人,散發出吸引人嘅辣椒同蒜香味。蟹肉鮮嫩多汁,同香辣嘅醬汁完美嘅融合,令我回味無窮。雖然係小辣,但辣度已經好足夠,對於鍾意食辣嘅人嚟講,呢道菜絕對滿足到味蕾嘅渴望。然後,我試咗餐廳嘅另一道招牌菜「上湯花螺」。呢道菜以清淡嘅湯底為主,加入新鮮嘅花螺同蔬菜。花螺肉鮮嫩,味道鮮美,湯汁清爽而濃郁。呢道菜帶俾人一種清新嘅口感,恰好平衡咗我之前食嘅辣味菜式。另外,我叫咗「椒鹽瀨尿蝦」,呢道菜以瀨尿蝦為主角,炸至金黃酥脆,灑上椒鹽調味。一口咬落去,蝦肉鮮嫩多汁,外皮香脆,椒鹽嘅調味令整道菜更加美味。呢道菜展現咗廣東料理對食材細緻處理同烹飪技巧嘅精髓。