2018-09-09 297 瀏覽
每逢月頭都想食一餐豐富嘅以獎勵自己~對之前係日本食嘅燒和牛念念不忘,所以決定搵一間日式燒肉試下~九龍區嘅日式燒肉選擇唔算多,搵到呢間係佐敦算係後街嘅位置,但並唔難搵。雖然店面唔大,不過坐位好闊落。平日晚巿都滿座,所以好在有訂定位咋~除左平時嘅餐牌之外,牆上都掛左塊黑板有啲限定推介,無乜心水嘅食客不妨枱頭望一下。食肉之前來一點小清新,胡麻醬沙律是必須的~上面的豆腐好滑好香豆味~另一款前菜揀左推介嘅磯燒鮑魚,鮑魚嘅肉質鮮嫩彈牙,唔會煮得火候。另外味道都調配得好好,清清地卻帶有陣陣嘅醬汁同昆布味。牛小排嘅油脂分佈好平均,口感豐富細緻,感覺到油分係口入面溶掉~就算咩汁醬都唔沾都無問題~而牛魔王又點會淨係滿足於一款牛肉呢~ 牛角切同牛小排嘅口感完全唔同,牛角切口感扎實,有滿滿嘅肉汁~雞腿肉雖然睇落無咩特別,但係都有驚喜~肉質嫩滑,燒完都唔會老,仲好有雞味~腩肉唔會太肥,加埋鹽燒感覺冇咁油膩~食左咁多肉又點少一碟菜~雖然睇落簡單,但醬汁調配得好好,仲有少少甜甜地添~海膽炒飯係一個好吸引又好危險嘅選擇,因為海膽一唔新鮮就會變臭,所以只有好或者壞,唔會有普通。但呢一碟係好!好!食!成碟飯都好鮮甜,飯底

日本安曇野豆腐沙律

阿波尾雞腿肉

豚腩肉鹽燒

腩肉唔會太肥,加埋鹽燒感覺冇咁油膩~

海膽炒飯

海膽炒飯係一個好吸引又好危險嘅選擇,因為海膽一唔新鮮就會變臭,所以只有好或者壞,唔會有普通。但呢一碟係好!好!食!成碟飯都好鮮甜,飯底炒得好乾身,粒粒分明~

和匠海神稻庭手打烏冬  地獄湯底

最後雖然好飽,但見到地獄湯三個字就忍唔住叫左黎試下。地獄湯辣歸辣,入面有好多海鮮,所以有啲鮮甜味~推介啊~

一千蚊兩個人食到優質嘅燒肉同主食,值啦!
2018-08-13
日本安曇野豆腐沙律
阿波尾雞腿肉
豚腩肉鹽燒
海膽炒飯
和匠海神稻庭手打烏冬  地獄湯底
  • 豚腩肉
2018-09-08 225 瀏覽
我從未試過去一間餐廳食左仟幾蚊但一D都吾飽!(我5個人絕非大食一族,仲有兩位成八十歲既老人家)我地要即刻再搵另一間餐廳再食過!所有肉類份量細得可憐!厚切牛俐$268得5小塊(每塊僅半截手指既大細)加埋即每一塊要$59!!!角切牛肉真係細粒到係打邊爐時既牛肉粒既一開四份量!縱然店員一再話細粒先好食但sorry實在太過份左!總之佢裡面每款肉都係人地既一半份量但價錢收足!叫碟牛油炒雜菜足足50分鐘仲話炒緊!真吾知要點炒法!一句講晒,非常差勁!
叫碟牛油炒雜菜足足50分鐘仲話炒緊!真吾知要點炒法!
一句講晒,非常差勁!
2018-09-08
2018-09-06 129 瀏覽
友人T曾在佐敦過了一年的打工仔覓食生活向本人表示這間燒肉店質素不俗最近又心血來潮想燒肉於是今日便與友人K到訪日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)豆腐黃豆味濃郁, 很滑嫩不會像超市百福只有滑但沒有豆味胡麻醬作為沙律醬而言就是皇道基本上只要沙律菜新鮮沙律便可以「冇得輸」來形容磯煮鮑魚(2隻)磯煮其實是日本烹調貝類海鮮的方法是用昆布和日本醬油炆煮約半至兩小時將海鮮的肉汁鎖住之餘又不會令肉質過老所以鮑魚味道很鮮甜,而且肉質彈牙,高質美國PRIME 牛小排及牛角切由於本人戒牛人士, 牛是直接跳過但根據友人說是牛肉沒有筋及牛的羶味是很不錯的日本產阿波尾雞腿肉阿波尾雞為四國德島縣著名雞種當地畜産研究所用十年時間研究將鬥雞與其他優良雞混合而成的雞種吃過鬥雞肉的朋友都知道鬥雞肉很有彈性因此即使雪藏過,阿波尾雞肉肉質都相當彈牙是本餐一個亮點豬腩肉(鹽燒)豬腩肉為本人燒肉必點的項目油脂部分燒到微脆,入口充滿油香即是充滿三高危機,仍是無辦法抵抗日本產帆立貝(牛油、蒜及黑松露醬)牛油和蒜本來已經相當香再加上黑松露的陣陣香味及帆立貝鮮甜令人很有追加的衝動牛油炒雜菜本人不經不覺吃了大半碟出乎意料地沒有膩感而且牛油味十分香,
友人T曾在佐敦過了一年的打工仔覓食生活
向本人表示這間燒肉店質素不俗
最近又心血來潮想燒肉
於是今日便與友人K到訪

日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)
豆腐黃豆味濃郁, 很滑嫩
不會像超市百福只有滑但沒有豆味
胡麻醬作為沙律醬而言就是皇道
基本上只要沙律菜新鮮
沙律便可以「冇得輸」來形容
磯煮其實是日本烹調貝類海鮮的方法
是用昆布和日本醬油炆煮約半至兩小時
將海鮮的肉汁鎖住之餘又不會令肉質過老
所以鮑魚味道很鮮甜,而且肉質彈牙,高質

美國PRIME 牛小排及牛角切
由於本人戒牛人士, 牛是直接跳過
但根據友人說是牛肉沒有筋及牛的羶味
是很不錯的

阿波尾雞為四國德島縣著名雞種
吃過鬥雞肉的朋友都知道鬥雞肉很有彈性
因此即使雪藏過,阿波尾雞肉肉質都相當彈牙
是本餐一個亮點

豬腩肉為本人燒肉必點的項目
油脂部分燒到微脆,入口充滿油香
即是充滿三高危機,仍是無辦法抵抗

牛油和蒜本來已經相當香
再加上黑松露的陣陣香味及帆立貝鮮甜
令人很有追加的衝動
本人不經不覺吃了大半碟
出乎意料地沒有膩感
而且牛油味十分香,好評

海膽冷稻庭烏冬
因大多會中伏,本人甚少於日本境外進食海膽
但友人為海膽迷關係,便打算一起以身試伏
意外地海膽很鮮甜沒有腥味
而且烏冬亦是口感煙韌
是很驚豔的海膽烏冬

白桃MOCKTAIL
白桃果汁味很重,而且不會太甜
如果不飲酒的話,這杯無酒精飲料是挺好的選擇
白桃MOCKTAIL
總括而言,這是一間很有水準的燒肉店
尤其最後的海膽冷烏冬令本人印象深刻
如果下次經過佐敦想吃燒肉也會再訪
  • 美國PRIME牛小排及牛角切
2018-09-06 64 瀏覽
友人揾到新工 決定同佢食飯賀一賀佢在朋友口中得知和匠價錢相宜且好食我立即book位當晚8:00到場 店裏已經好滿 好彩有book位見到有唔少吸引既套餐但由於想更彈性 就選擇散叫然後再叫了罐ashai啤一啤佢途中店員端上三款口味的醬汁有微酸的柚子醋, 基本的日式醬油和和風火鍋芝麻醬個人認為日式醬油是最百搭但食到有啲膩時點柚子醋是不錯的選擇至於芝麻醬則因應個人喜愛而使用吧 個人還是非常喜歡的逐漸店員就端上我地既主菜磯煮鮑魚(2隻) $98好重既木魚味 鮑魚非常爽口彈牙 作為一個冷盤是相當不錯日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)$62胡麻醬夠多 沾滿每一片菜豆腐軟軟既口感 配上沙律菜既爽口是非常搭配美國Prime牛小排($138)美國Prime牛角切($168)Prime是一頭牛既最好既部位當然不用説 就是好食 以prime 來說賣這個價錢也是非常良心牛肉鮮嫩不帶筋 而且重牛味配上芝麻醬食有點邪惡 但在口裏爆出的味道很豐富豚腩肉(鹽燒)($80)肥瘦比例適中 很容易就燒到微脆豚腩片口感豐腴 咸香但不是死咸 食完都不會口渴波美雞腿肉 ($84)日本產的波美雞 雞腿肉很爽口 啖啖肉 雞的鮮味十足日本國產
友人揾到新工 決定同佢食飯賀一賀佢
在朋友口中得知和匠價錢相宜且好食
我立即book位
當晚8:00到場 店裏已經好滿 好彩有book位
見到有唔少吸引既套餐

但由於想更彈性 就選擇散叫
然後再叫了罐ashai啤一啤佢
途中店員端上三款口味的醬汁
有微酸的柚子醋, 基本的日式醬油和和風火鍋芝麻醬
個人認為日式醬油是最百搭

日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)$62
胡麻醬夠多 沾滿每一片菜
豆腐軟軟既口感 配上沙律菜既爽口
是非常搭配

美國Prime牛小排($138)
美國Prime牛角切($168)
Prime是一頭牛既最好既部位
當然不用説 就是好食
以prime 來說賣這個價錢也是非常良心
牛肉鮮嫩不帶筋 而且重牛味
配上芝麻醬食有點邪惡 但在口裏爆出的味道很豐富

豚腩肉(鹽燒)($80)
肥瘦比例適中 很容易就燒到微脆
豚腩片口感豐腴 咸香但不是死咸 食完都不會口渴

波美雞腿肉 ($84)
日本產的波美雞
雞腿肉很爽口 啖啖肉
雞的鮮味十足

日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)$88
很好食吧
帆立貝有我手掌咁大
好鮮甜 黑松露蒜蓉都擋不住既鮮味

牛油炒雜菜 ($52)
這個我沒有食 但友人覺得炒得好香 推介的

總括黎講係好唔錯
氣氛環境不錯 食物不錯
而且可以摸酒杯底談心 可以再來
2018-08-31 120 瀏覽
今日晏就就揀左依間燒肉鋪做午餐佢既午餐大致$60-100既價錢都有有加一服務費主要有3種類型:肉/魚既丼飯、稻庭烏冬、冷麵我今次就揀左日式豬軟骨稻庭烏冬(加$5可以轉地獄湯)整體味道中上唔算話好地獄大致上譚仔3小辣到啦但湯既熱度不足所以就唔係好稱得上地獄湯值得一讚係豬軟骨好入味 食落去仲好嫩滑而調味都岩岩好~唔會太甜但價錢整體來講都偏貴味道是不錯 但Lunch來講都要$70-80 依個價錢就應該有更好既選擇!
今日晏就就揀左依間燒肉鋪做午餐
佢既午餐大致$60-100既價錢都有
有加一服務費
主要有3種類型:
肉/魚既丼飯、稻庭烏冬、冷麵

我今次就揀左
日式豬軟骨稻庭烏冬(加$5可以轉地獄湯)

日式豬軟骨稻庭烏冬

好入味 食落去仲好嫩滑
而調味都岩岩好~唔會太甜

但價錢整體來講都偏貴
味道是不錯 但Lunch來講都要$70-80
依個價錢就應該有更好既選擇!
小弟第一次寫食評就俾左呢間和匠,因為實在好需要話俾大家知,我想做個負責任既顧客。400幾個like,篇篇長篇用心,諗住正啦!又話CP值高又好好食,一於約埋一家人黎食。首先,晚飯時間唔滿座,咁多like但竟然無乜人排隊,都知道伏伏地,唔緊要,一試便知龍與鳳。先講格局:比較似舊啲既港式日本燒肉店,環境無乜特別,抽油煙系統唔係太先進。不過始終枱數唔多(食客都唔太多講真),同埋比較多熟食選擇,所以唔會滿身油煙出返去。食物質素:十分普通,又或者應該話, 我用呢個價錢,我絕對肯定可以食到更高質素既食物。*燒肉,食材都還好,不過光明正大話你知係凍肉唔係新鮮肉,唔緊要。*串燒,一律十分十分普通,唔會俾種「嘩!好好味!一定要再黎」既感覺你。*熱食,叫左兩個烏冬,鰻魚飯同海膽炒飯,啲飯係完全無日本珍珠米既質感同香味,衰啲講真係x十嵐質素。對唔住我對呢餐飯真係好失望好失望,唔知應該對間餐廳失望定係對400幾個lam脷失望,又或者,應該對自己咁天真相信食評失望。大家,平均$410/位,您絕對有更好更好既選擇!

先講格局:

食物質素:

對唔住我對呢餐飯真係好失望好失望,
唔知應該對間餐廳失望定係對400幾個lam脷失望,
又或者,應該對自己咁天真相信食評失望。

大家,平均$410/位,您絕對有更好更好既選擇!

2018-08-28
2018-08-27 4174 瀏覽
諗返起之前去日本旅行,去到當地指定動作就係食燒肉,完全係食極唔厭,最近又再次想念日式燒肉既味道,所以特意搵左間日式燒肉店做今晚晚餐燒肉店靠近地鐵站,行過去都係只需三分鐘左右就到,非常容易搵,店門外都係和風木裝修,拉開木門,店內已經有唔少客人用餐,店員友善帶我地到吧枱座位,為我地介紹幾款燒肉類,最後我地點左前菜小食,沙津,手打烏冬同幾款燒肉磯煮鮑魚(兩隻)鮑魚切件放好係殼上,估唔到比想像中大隻厚肉,食落甜甜又入味,口感煙刃帶勁,旁邊放左數件漬物,酸甜開胃日本安曇野豆腐沙津配胡麻醬知道一陣會食燒肉,所以特意點左個沙津清一清,沙津菜全部都切哂絲,唔會好似平時食到咁大塊,食得好俐落,豆腐嫩滑豆味濃,配胡麻醬一齊食味道好夾,清新開胃海膽冷稻庭手打烏冬同朋友不約而同咁指住要叫依道手打烏冬,因為我地都係海膽迷,所以毫不猶豫就點左,一送到上枱已經被上面既海膽深深吸引住,餐廳用左稻庭手打烏冬,點埋冷面汁同芥末蔥粒一齊食,口感爽滑彈牙,食落帶微微芥末味,清涼中帶點刺激,海膽入口鮮甜滑溜,而且份量都幾多,如果都會叫其他食物的話,其實都足夠兩至三人一齊食豚腩肉(鹽燒)終於到我地最期待既燒肉環節,豚腩肉每片都切

磯煮鮑魚(兩隻)

日本安曇野豆腐沙津配胡麻醬

海膽冷稻庭手打烏冬

豚腩肉(鹽燒)
終於到我地最期待既燒肉環節,豚腩肉每片都切得厚薄適中,網燒時豬油滴落炭上令豚腩肉更加搶火快熟,食起黎有少少焦香味,豬肉味甜,點少少燒肉汁食的確一流,真係忍唔住要送碗白飯

日本國產阿波尾雞腿肉
平時食開燒肉都比較少叫雞肉,咁啱朋友喜愛食雞腿肉,所以點左一份,完全無脂肪位,估唔到慢燒都好快燒熟,以為食落會比較乾身,但一入口竟然仲保持到軟熟口感,仲帶少少肉汁,唔錯啊

美國Prime牛角切
切粒既Prime牛雪花紋路分佈平均,牛比豬快熟,而且又唔洗燒到全熟就食得,入口好香濃既牛味,口感有咬勁,細細粒容易入口,好香好好食

美國Prime牛小排
今晚最期待既牛小排,同牛角切一樣雪花紋路好靚,而家有少少厚切左,加左少少胡椒碎燒,燒至五成熟就食得,食落油分高,咬個時帶肉汁啖啖肉,本身冷手打烏冬既海膽未食哂,所以我夾左少少放係塊牛小排上面加埋一口咁食,令牛肉油份同海膽鮮甜味合二為一,真係好好食,簡直一流!

日本國產帆立貝
最後一道係帆立貝,面頭放左黑松露蒜蓉牛油,放係網上燒,將帆立貝翻底同蒜蓉牛油一齊燒熟,燒到半透明就食得,咬左一口帆立貝,口感嫩滑爽甜,夾雜左黑松露蒜蓉牛油,勁香黑松露味,味道啱啱好又唔會過份咸,仲食到帆立貝鮮味,正啊!

整體而言,食物質素唔錯,每樣都新鮮,燒熟後都保持到原有食物既味道,價錢合理,份量適中,同日本食到既質素相近,食完真係完全還左我日本燒肉心願了
2018-08-16
2018-08-27 115 瀏覽
經朋友介紹所以一試,叫了一個牛肉二人餐大約$600元加埋一同兩柸飲品,7百多埋單,套餐有美國厚切牛小排同牛肉粒同埋日本A4和牛,牛肉是有3.8粒星,最好食當然是A4和牛,我們好彩有請教一位待應應該怎樣燒啲牛肉先好吃,經他一教原來真係有不同的,沒有浪費到燒肉,獲益良多,下次去曰本也可以用得著,大家都可以問下男待應,我覺得如果好想食燒肉的朋友可以試下!食呢個套餐要最後先好食個A4牛,因為怕搶了其它兩隻牛肉的味道!

2018-08-26
2018-08-24 71 瀏覽
好耐之前已經有朋友推介過, 剛好前兩日媽咪番左大陸玩, 冇飯食, 於是就約左朋友黎呢度撐台腳先點左一個前菜, 磯煮鮑魚(2隻)鮑魚咬落好彈牙, 爽口, 唔會好硬, 食落重有小小鮮甜味, 幾好。旁邊有幾塊酸蘿蔔, 好開胃呢~肉類我地揀左幾款, 首先黎到既係豚腩肉(鹽燒)本身肥豬肉係我既最愛, 每次食燒肉都一定叫, 呢個岩哂我。燒到啲豬油出哂黎, 未食都已經聞到勁香~點少少醬汁一齊食, 係Perfect!日本國產阿波尾雞腿肉平時食燒肉好少會叫雞肉食, 但因為朋友想食, 所以就點左。食左一啖, 估唔到有驚喜呢!可能我平時燒雞肉燒得唔好, 成日好易就乾哂, 今次我竟然燒得好好, 雞脾肉外面脆脆的, 入面唔會變柴皮, 超好食!美國Prime牛角切我本身怕牛肉粒會燒得唔好食, 但完全唔會!食落重有DD咬口, 燒到表面有少少脆, 鎖住入面啲肉汁, 入面唔會乾哂, 幾好味, 牛肉味幾重。美國Prime牛小排一黎到見到啲雪花紋幾正~我同朋友都雙眼發光, 哈哈!佢脂肪唔係多到入口即溶果種,反而我喜歡佢脂肪同肉既比例好適中, 岩岩好, 食落唔會過份油膩, 重有牛既質感同香味, 好味!食完牛肉, 再來一個海鮮
先點左一個前菜, 磯煮鮑魚(2隻)
肉類我地揀左幾款, 首先黎到既係豚腩肉(鹽燒)
日本國產阿波尾雞腿肉
美國Prime牛小排
食完牛肉, 再來一個海鮮
日本國產帆立貝 (黑松露蒜蓉牛油燒)
一放落去燒, 唔使一分鐘就已經聞到牛油同黑松露蒜蓉既香味, 勁香啊~ 放落去燒要將個牛油同黑松露蒜蓉向底, 咁先可以燒到咁香。燒到冇哂透明,
變左白色就可以食啦。因為佢夠大隻, 燒完都唔會縮得好細隻, 入面好滑, 重有少少汁, 有鮮甜味。啲蒜蓉係要留番黎撈飯, 哈哈
正當咁諗既時候, 個炒飯就到左啦~
我地叫左海膽炒飯, 上面有三文魚籽, 一啲都唔腥, 重帶有啲啲甜味。個飯炒得好乾身, 係我好鍾意果種。食落完全唔油, 要推介一下!
最後我同朋友都係要食少少菜中和一下, 我地點左牛油炒雜菜, 菜上面有啲木魚絲, 好香。椰菜食落重好爽口, 炒得唔油, 唔錯
食完之後我們先發現, 原來下面用原塊碳去燒, 唔怪得頭先燒肉果時外面可以咁脆, 入面重有肉汁, 大讚啊~(心心眼)

雖然這間只係小店, 但食物質素高, 服務亦幾好, 下次要同家人來再食過!
2018-08-23 83 瀏覽
剛剛去完日本旅行,已經好懷念當時既食物,所以又揀左間日本料理,呢間燒肉店已經第二次食,因為款式夠多,味道亦都岩自己。是日推介~唔同既燒肉拼盤~是日推介,磯煮鮑魚~鮑魚夠入味,亦好𡁻口,配上大大舊醃蘿蔔。日本安曇野豆腐沙律,配胡麻醬,豆腐滑,好開胃。豚腩肉同美國Prime牛小排~豚腩燒到少少燶,好香口;牛小排雪花平均,唔會太油。下面係醬汁,有柚子醋、燒汁、芝麻醬。日本帆立貝,上面有黑松露蒜蓉同牛油,除左帆立貝鮮味,仲陣陣松露香。美國Prime牛角切,厚身一啲,比較juice。日本阿波尾雞腿肉,我覺得夠嫩,有驚喜。另外叫左杯Peach Mocktail。牛油炒雜菜,充滿日式醬油味,亦都幾大碟。海膽炒飯,賣相幾靚,有唔少小元貝,三文魚子,夠乾身夠香。和匠海神稻庭烏冬醬油湯底,配料非常多,有蜆、蝦、魷魚圈、大帆立貝。環境幾舒服,二人枱都幾闊唔會好嘈,慢慢歎燒肉既好地方。

是日推介~

唔同既燒肉拼盤~

是日推介,磯煮鮑魚~
鮑魚夠入味,亦好𡁻口,配上大大舊醃蘿蔔。

日本安曇野豆腐沙律,配胡麻醬,豆腐滑,好開胃。

豚腩肉同美國Prime牛小排~
豚腩燒到少少燶,好香口;牛小排雪花平均,唔會太油。
下面係醬汁,有柚子醋、燒汁、芝麻醬。

美國Prime牛角切,厚身一啲,比較juice。

日本阿波尾雞腿肉,我覺得夠嫩,有驚喜。
另外叫左杯Peach Mocktail。

牛油炒雜菜,充滿日式醬油味,亦都幾大碟。

海膽炒飯,賣相幾靚,有唔少小元貝,三文魚子,夠乾身夠香。

環境幾舒服,二人枱都幾闊唔會好嘈,慢慢歎燒肉既好地方。
  • 美國Prime牛角切
  • 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)
  • 日本阿波尾雞腿肉
2018-08-22 84 瀏覽
今日同朋友去佐敦食燒肉,見到好多間都係放題但想搵間坐得舒服。所以就上網見到呢間評價幾高又幾多人就入去試下!首先睇下個menu 先!一嚟到首先有個侍應先生推介我哋今日嘅海鮮。所以我就揀左個磯煮鮑魚($98)鮑魚好新鮮,食落好多仲有鮮甜嘅海鮮味!雖然唔識郁,但個感覺好似新鮮到識郁咁!佢既調味亦恰到好處,甜甜地都唔會擋著個鮑魚嘅鮮味!第二味就試左美國prime 牛小排同牛角切牛肉食落冇雪味,燒完仲好有牛味好香濃!牛角切好有口感好彈牙,粒粒有肉汁!牛小排亦夠曬厚,口感一流!兩款肉都係肥瘦l啱啱好,入口即滆!不應該肉又想encore食返個海鮮所以就食咗個牛油帆立貝$88!個牛油帆立貝食落好新鮮又有黑松露醬喺上面,令佢烤出嚟成個香氣提升100,000倍!燒完出嚟個黑松露醬係完全深透入邊!平時出去食黑松露嘅菜式全部都好貴呢個兩粒飯立貝加咁多黑松露醬都只係$88超值!因為呢個黑松露太好食所以我哋就食咗個焗黑松露野菌!$72呢個最黑松露味相對就冇咁濃烈,但有野菌味掂撘夠!除咗呢啲烤嘅食物我哋仲食咗幾款主食,因為實在太餓了😂😂😂冷到庭手打烏冬($60)個烏冬條條分明又夠凍加埋佢嘅醬汁好好食!食落爽口彈牙
首先睇下個menu 先!

第二味就試左美國prime 牛小排同牛角切

因為呢個黑松露太好食所以我哋就食咗個焗黑松露野菌!$72

呢個最黑松露味相對就冇咁濃烈,但有野菌味掂撘夠!
除咗呢啲烤嘅食物我哋仲食咗幾款主食,因為實在太餓了😂😂😂
冷到庭手打烏冬($60)

個烏冬條條分明又夠凍加埋佢嘅醬汁好好食!食落爽口彈牙冇得彈!

之後仲食咗個海鮮拉麵不過食得太飽相對就好似無出色😂
2018-08-22 116 瀏覽
一個星期後我老婆生日我就預先book定我老婆最喜歡食嘅燒肉店呢間燒肉店好多人都讚不絕口牛肉水準好高所以一定要帶老婆去食👫😋店舖環境舒服座位闊,整體感覺幾好👍🏻牛小排,牛鋪滿雪花食落去牛味很重很好味的牛小排😋牛角切,一粒一粒牛肉鋪滿雪花燒完牛粒食落去完全唔厚身咬口容易牛味重非常之容易入口......正!豚腩肉鹽燒,豚腩肉唔肥鹽燒好味😋日本產阿波尾雞腿肉,雞腿肉滑軟熟燒完不會乾身日本產帆立貝,帆立貝用了牛油,蒜蓉,黑松露醬燒完食落去有唔同層次嘅感覺非常驚喜😍日本安曇野豆腐沙律,豆腐雜菜再加埋胡麻醋非常之開胃👏🏻牛油炒雜菜芥辣八爪魚粒很有誠意😍海膽炒飯(推介)我同我老婆都非常至鍾意食好多海膽,炒飯一粒一粒口感好好,非常之好食😋😋同老婆慶祝開心一齊飲少少酒先🍻
店舖環境舒服座位闊,整體感覺幾好👍🏻

牛小排,牛鋪滿雪花食落去牛味很重很好味的牛小排😋

豚腩肉鹽燒,豚腩肉唔肥鹽燒好味😋

日本產阿波尾雞腿肉,雞腿肉滑軟熟燒完不會乾身

日本安曇野豆腐沙律,豆腐雜菜再加埋胡麻醋非常之開胃👏🏻

芥辣八爪魚粒很有誠意😍

同老婆慶祝開心一齊飲少少酒先🍻
2018-08-21 57 瀏覽
呢間日式燒肉店真係好耐無去喇,朋友突然早一日話想食約埋我,只好爽爽答應,因為自己都想再食今日餐廳都幾多人,一下子就滿坐了,先叫了個豆腐沙律開下胃口先,豆腐好嫩滑留,配埋麻醬蔬菜酸咪咪好開胃磯煮鮑魚煮到入哂味,仲好爽口彈牙,食落啖啖肉好正牛小排雪花牛脂分佈平均,肉身好粉嫩,放上網燒到出微微血水就可反轉再燒另一面,牛味香濃仲好嫩牛角切係牛肉粒,呢個牛脂更出眾,一下子就在口腔爆哂啲肉汁出嚟雞肉夠嫩,又腌得入味,爽中帶嫩帆立貝非常新鮮又夠大隻,加上牛油一齊燒,帶子好鮮甜仲多一份牛油香滑

磯煮鮑魚煮到入哂味,仲好爽口彈牙,食落啖啖肉好正

雞肉夠嫩,又腌得入味,爽中帶嫩

2018-08-06
2018-08-20 61 瀏覽
之前朋友生日我親自揀咗和匠燒肉店替友人慶祝生日,仲記得食完大家都好滿意同讚不絕口!今日心情唔好😤,想食好野!所以即刻諗起呢間日式燒肉店💃🏼到左隨即被待應安排到面向牆座位,可以自成一角,傾訴心事💆🏻‍♀️心情唔好梗係要beer 一beer 先啦,不過本來beer 同燒肉就係絕配😍待應好快遞上menu同醬汁,包左芝麻醬(店員推介配雞肉食),中間係燒汁(店員推介配牛肉食),右邊係柚子汁 (店員推介配豚肉食)呢個講好好,燒乜肉都唔痴🤭本地雞腿肉,無皮唔會太皮,燒完有豐富肉汁豚肉有不少脂肪分佈,而且厚度適中,焼起嚟比較脆口prime 牛小排$138 雪花纹好靚入口即溶Prime 牛角切$168,雪花紋同樣豐富,牛肉味更濃口好juicy本來我係海膽怪,一見到海膽飯已打算叫,朋友更對我白眼,因為佢只食過生海膽~海膽飯材料豐富有蟹子有飯粒杯囉有海膽有蝦肉,我地兩個細食之人竟然清曬!朋友仲大讚無叫錯🤭👍🏼今晚食得好滿足好飽,今日返工唔開心嘅事都通通忘記晒💆🏻‍♀️
今日心情唔好😤,想食好野!所以即刻諗起呢間日式燒肉店💃🏼
呢個講好好,燒乜肉都唔痴🤭

本地雞腿肉,無皮唔會太皮,燒完有豐富肉汁
豚肉有不少脂肪分佈,而且厚度適中,焼起嚟比較脆口
prime 牛小排$138 雪花纹好靚入口即溶

2018.08.09 😊【回味。日式燒肉店】食在佐敦有沒有一種感覺 辛苦工作一整天放工後很想有位朋友可以跟你聊一聊可能受電視劇影響 總覺得居酒屋是個不錯選擇悠閒地喝杯啤酒、烤肉、聊天🍻渡過一個平凡的晚上這天來到佐敦一間日式燒肉店裝潢充滿著和風影子 只是相隔一扇門跟外面下著雨的城市對比是個避世之處磯煮鮑魚 (2隻) $98工作後先來2隻鮑魚慰勞自己磯煮鮑魚是道夏日必備日本菜式厚厚的鮑魚 以昆布湯慢火烹煮😛不單肉質彈牙 讓湯汁也能鎖著住其中日本帆立貝 $88意猶未盡 來點海鮮吧帆立貝加上牛油、蒜、黑松露醬經過慢火燒烤 各種調味料滲入其中格外醒神美國Prime牛小排 $138美國Prime牛角切 $168小店有售日本頂級牛肉飛驒牛惟價錢方面的考慮 還是留待有機會再嚐吧當然我們亦不會錯過吃"靚牛"的機會🐂Prime是美國牛肉中屬極佳的等級油脂分佈多 而且均衡店員建議我們選擇了2款不同的切法一嚐效果牛小排由於是薄薄的一塊 當然更容易烤熟 口感上油香更重小妹則較欣賞牛角切的方式 肉汁都較能鎖在其中 口感更佳豚腩肉 $80日本產阿波尾雞腿肉 $84除了主打的牛 亦有豬及雞肉的選擇豚腩沒有太多復雜的調
2018.08.09 😊
【回味。日式燒肉店】食在佐敦

有沒有一種感覺 辛苦工作一整天
放工後很想有位朋友可以跟你聊一聊
可能受電視劇影響 總覺得居酒屋是個不錯選擇

悠閒地喝杯啤酒、烤肉、聊天🍻
渡過一個平凡的晚上

不單肉質彈牙 讓湯汁也能鎖著住其中
日本帆立貝

日本帆立貝 $88
意猶未盡 來點海鮮吧
帆立貝加上牛油、蒜、黑松露醬
經過慢火燒烤 各種調味料滲入其中
格外醒神