2017-02-26 128 瀏覽
晚上約了朋友在佐敦打邊爐,因為這天我在佐敦上班,朋友特意在地點上遷就我。如果要在佐敦覓食,柯士甸道一帶會是不錯的選擇,那裏食店林立,什麼種類的餐廳都有。最後我們選了同人鍋,因為天氣稍涼,很適合吃火鍋。店面以黑白為主,有點點日式風情,又很現代化的感覺:原來餐廳共有兩層,地面那層不是供食客打邊爐的,至於用途是什麼,我們到最後還是想不到。沿着樓梯上到2樓,這層面積比樓下大得多,桌椅的數目多得數不清,晚上七時多,已經有不少食客在打邊爐:餐單很簡潔,令人一目了然:我們決定先試雞煲,然後再吃火鍋。雞煲(小辣):店員不消一會兒便送上雞煲,我們點了小辣,希望辣味不會掩蓋雞的鮮味。店員在每一個程序都毫不馬虎,雞肉是預先炒好才放進雞煲裏,難怪如此香口。雞肉肉質鮮嫩,醬汁完全能突出雞的味道。最特別的是,就算煮了很長的時間,肉的質地仍是很滑。後來店員很慷慨地分享了秘訣,就是一開始要用慢火煮雞。響鈴和紅薯粉:雞煲的湯底煮沸後,我們加入了響鈴和紅薯粉。響鈴只需要煮10秒左右就能食用,豆味香濃,軟硬度適中,完全是味覺的享受。紅薯粉比以往吃過的粗,咬起來很彈牙,口感十足。吃完雞煲後,店員為我們更換另一個鍋,裏面有蕃茄

最後我們選了同人鍋,因為天氣稍涼,很適合吃火鍋

店面以黑白為主,有點點日式風情,又很現代化的感覺:

餐單很簡潔,令人一目了然:
我們決定先試雞煲,然後再吃火鍋

雞煲(小辣):

響鈴和紅薯粉:

吃完雞煲後,店員為我們更換另一個鍋,裏面有蕃茄、薯仔等蔬果作為湯底:
肥牛、唐生菜和白菜:
每一片肥牛都切得很薄,下鍋後5秒就能食用,肥牛肉質鮮嫩、牛香四溢,是打邊爐時不可或缺的。蔬菜很新鮮,吃完後感覺很健康,能清腸胃。

丸類、腸類、餃子:
材料非常豐富,有冬菇、粟米、龍蝦丸、午餐肉、魚皮餃、牛柏葉、芝士丸、豬肉腸、魚蛋腸、水晶包和墨魚丸等食材。最後我們沒有吃粟米,只是一開始就加入粟米去熬湯底。吃得出每一種材料都很新鮮,這也難怪,這家店的食客實在太多,很難會有很多食材留過夜。

因為東西實在太新鮮,我們忍不住一口接一口地吃,而這店的火鍋是任吃的,可以無限添食,除了少部份食物要額外收費,其他都沒有限制,所以吃完後差點飽死了。

海鮮拼盤:
裏面有海蝦、帶子、紐西蘭青口、廣島蠔、魷魚、澳洲蜆、松葉蟹鉗。部份食材平常較少有機會吃到,例如是蟹鉗。海鮮都很新鮮,未下鍋前已經聞到很香很濃的蠔味,鮮得令人想跳過煮的過程,立即把它吃下去。事後跟店員聊天,才發現這店的海鮮每天新鮮供應,關門前所有海鮮都會處理掉,不會留過夜。再說,這裡的食材每隔一段時間會更新一次。換句話說,這天我吃的時候有這些食材,過兩星期將會是其他食材,就像換了一間餐廳似的。我覺得店主很有心思去經營這家餐廳,因為頻繁地更新餐單是一件很費神的事。
這是澳洲龍蝦刺身, $68 。刺身的味道很鮮,咬下去很爽口,非常有口感,咬到底的時候感覺有汁咇出來。加上檸檬汁一起吃,更能把鮮味揮發出來。對我們來說,感覺非常新鮮,一直以來多數都是吃魚生,很少吃龍蝦做的刺身,這次有機會試,果然非同凡響。
店內提供很多種類的飲品,現成的有道地的荔枝汁、菊花茶、烏龍茶,又有可樂(原味和zero版)、忌廉梳打、韓國的兩款汽水;另外店內也有自家製的兩款飲品:菊花薑蜜和蜂蜜菊花茶。
埋單$634 ,平均每人$317 ,有加一服務費。店員服務質素不錯,一坐下就為我們添加醬油,而且全程多次來為我們倒掉骨頭,又為我們調校火候。雖然聽起來每人300多元有點貴,但在這個百物騰貴的社會,只要是在正常一點的地區吃晚餐也要200多元, 300多元能夠任食雞煲火鍋配料,又可以坐無限時間,算是超值的了。
2017-02-23
1K
2017-02-26 84 瀏覽
尖沙咀山林道食肆林立,同人鍋位於此食街中間,上次去完mini club看到旁邊同人鍋的$288任食海鮮火鍋+原隻龍蝦湯底,確實有點心動。任食海鮮有廣島蠔,海蝦,蜆,魷魚,松葉蟹鉗等等,其他配料有墨汁墨魚太,龍蝦沙律丸,鮮炸響鈴,肥牛,豚肉,雞肉等等,最後可吃讚岐烏冬......除了基本任飲的可口可樂,忌資,一系列樂天飲品如忌麻溝鮮奶,石榴汁,蜜桃烏龍茶等外,還有自家製蜂蜜菊花露和蜂蜜薑茶。前者甘甜清熱,相當潤喉,味道亦不會太甜。先吃雞煲後吃火鍋,雞煲分大/中/小/微/無辣,秘製醬汁加上大量洋蔥,蒜頭及芫茜,其實與坊間的大致相同,但雞件嫩滑而入味,也有過人之處。任食火鍋較少有鮮炸響鈴,新鮮炸起的響鈴腐竹味特別香,放進鮮甜的湯底灼數秒即可,半脆半淋,正!先不說甚麼魚皮餃,韮菜餃這些。碟後方的幾粒小丸子為水晶包,有紫薯及綠茶兩款,質感煙韌,與湯丸皮差不多,紫薯香甜味濃; 而綠茶甜中帶澀香,兩款均相當不錯。是日精選海鮮拼盤包括蟶子,鮑魚,魷魚,海蝦,廣島蠔,蜆,主角當然是原隻龍蝦。質素無需多說,看圖便知新鮮的程度。選原隻龍蝦的話將配蕃茄湯底,海鮮的精華使蕃茄湯底極為鮮甜,為其後的火鍋配料做好準
先吃雞煲後吃火鍋雞煲分大/中/小/微/無辣,秘製醬汁加上大量洋蔥,蒜頭及芫茜,其實與坊間的大致相同,但雞件嫩滑而入味,也有過人之處。
選原隻龍蝦的話將配蕃茄湯底,海鮮的精華使蕃茄湯底極為鮮甜,為其後的火鍋配料做好準備。

另外,最新優惠是申請做會員更可享八折或九折。
2017-02-20
$316.8 (晚餐)
2017-02-22 178 瀏覽
台灣朋友來到香港,為了一盡地主之誼,我做了很多功課準備到底去哪些餐廳好啊。在我心目中,比較港式的東西包括茶記、魚蛋燒賣雞蛋仔、少不了的是打邊爐,尤其是現在這麼冷的天氣。所以在他在香港的第一餐晚飯,我帶他去的是同人鍋~ 挑選同人鍋主要是兩個原因。第一,又可以嘗試雞煲,又可以打邊爐;第二,價位中等,但食物不錯吃。價錢是weekday每位$288,weekend 每位$298,任飲任食。首先一來到,店員會詢問雞煲要什麼程度的辣度,包括大中小及BB辣等哦。等了不到10分鐘,雞煲送來了!店員這時會幫你加上已經預先煮好的粉條,再稍等三到五分鐘,整個就可以吃了!雞塊吃起來蠻鮮嫩,而且粉條非常入味,好吃!!但唯一不足的是,湯汁煮久了變得有點咸...可能是我們吃得太慢了,哈哈哈。吃完雞煲,來到下一個環節 - 打邊爐。打邊爐的湯底有兩種,一款是花膠湯底,另一款是龍蝦湯底。基於覺得女生需要滋補滋補,因此我挑的是花膠湯底哦(分量超足料)。意外發現,台灣沒有吃花膠的習慣耶!友人一開始完全不知道什麼是花膠,還說這東西滑滑的蠻好吃,哈哈哈。接著上的是海鮮拼盤,每一台都會default 送一個拼盤哦。當中包括蝦、蠔、

海鮮拼盤
當中包括蝦、蠔、魷魚、鮑魚等等。
我手上的這隻鮑魚還是會動的!!!超級新鮮~

接著再送來的是一大盤的火鍋配料。
個人覺得這裡的鮮腐竹很好吃,尤其是完全吸收花膠鮮甜的湯汁後。
友人對於響鈴也覺得很新奇呢。而且他還說特別喜歡它滾兩滾就可以吃,哈哈哈。
對了,忘了說這裡飲料也是任飲的哦。最喜歡手上這一杯含姜汁的飲品,喝起來肚子暖暖的。
每人有雪糕一杯哦,我挑的是草莓味道。雖然有點酸,但是作為飯後甜品,可以解膩呢!
2017-02-09
2017-02-17 220 瀏覽
上一次係呢到打左個龍蝦湯底邊爐, 一個親民價錢任飲任食, 性價比相當高, "烚下烚下會會友"又想再黎食過, 襯天氣仲凍凍地就一於去馬係門口見到最新宣傳推介牌及會員優惠, 有大熱椰子鷄煲, 好吸引喎.....................由於時間尚早, 唔算好多人開餐, 但食下食下就差唔多坐滿全場, 勁! 好彩枱與枱之間唔算太迫, 冷氣及抽風系統又做得唔錯, 食得舒服!飲品係自己出去拎, 飲品種類唔算話太多, 但大路既都會有, 仲有烏龍茶及自家製既菊蜜呢度既火鍋係一爐兩食, 首先係食左鷄煲先, 辣度有得選擇, 由大辣至唔辣都得, 我地選擇微辣, 但食落都有D辣, 煲內配以大量洋䓤及芫茜香料, 味道非常惹味! 鷄件份量都多, 食落肉質幾滑, 個濃濃醬汁配埋紅薯粉, 索晒D醬汁, 真係一絶! 忍唔住再追加多一份紅薯粉! 之後就可以轉煲開始火鍋時間, 食物配料選擇都唔少, 有海鮮, 肉類, 丸類, 蔬菜粉麵類湯底選擇除左有全隻龍蝦外, 仲有花膠湯底, 今次就試花膠湯, 夠晒滋補! 奶白色既湯底傳來陣陣鮮味, 湯內有3-4塊大花膠, 而唔係D花膠筒仔, 飲落味道好香花膠味, 有少少"痴咀"

鷄煲
湯底選擇除左有全隻龍蝦外, 仲有花膠湯底, 今次就試花膠湯, 夠晒滋補! 奶白色既湯底傳來陣陣鮮味, 湯內有3-4塊大花膠, 而唔係D花膠筒仔, 飲落味道好香花膠味, 有少少"痴咀", 心理作用下覺得飲完靚左..........哈哈!
花膠湯底
先由呢個海鮮拼盤開始, 食材包括: 澳洲蜆, 新鮮鮑魚(呢2款只限叫一次, 其餘可以任點), 蝦, 鯇魚片, 松葉蟹鉗, 魷魚, 花枝片; 澳洲蜆同新鮮鮑魚(上枱時仲係郁架!)好鮮味, 食得出係新鮮貨, 蝦都彈牙, 魷魚夠口感, 幾唔錯!
海鮮拼盤
呢碟安格斯牛肉只免費供應一客, 再點收$48一碟, 薄薄一片, 烚10秒內就可食得, 幾有肉味!
安格斯牛肉
而其他丸類及食物, 最驚喜係呢款龍蝦沙律丸, 中間食到少少芥辣味, 味道幾特別; 仲有呢度有水晶飽, 有紫薯及綠茶味道, 首次打邊爐食呢D, 個外皮係咸味但咬入心係香甜紫薯, 感覺幾得意!
當然要食返D蔬菜均衡一下營養, 有我喜歡既學斗, 可惜食落有少少沙粒, 希望下次唔會啦!
每位$288再加一就食到肚圍又長大左, "烚下烚下會會友"表示滿意!
鷄煲
花膠湯底
2017-02-09 2017 瀏覽
農曆新年係華人社會的大節,亦係最講意頭的節日。近年香港興起來自獅城的撈起,其實香港又點會冇?同班大半年冇見朋友一齊出黎食飯,諗左好耐,都係冇咩好選擇,突然見到網上有人介紹同人鍋的雞煲package,即刻諗起打邊邊都係撈下撈下咁,仲要又有雞又有龍蝦又有海鮮,撈得幾過癮,諗起得興奮,所以立即book檯食飯。位於山林道的同人鍋,其實由佐敦MTR行去都係幾分鐘。坐底第一個感覺係好乾淨,老老實實,平時去親雞煲店都係勁大味,衛生又麻麻地,但同人鍋就幾好,餐廳好大,空間感好夠,食飯吹水都幾好。人齊後我地先叫左個雞煲先,個雞煲入面係啖啖肉,冇咩雞碎,唔錯。佢地仲建議我地加粗薯粉,係好食o既,配搭上係有D驚喜。可惜我地嗌左微辣,只係輕輕食到佢個種辣味,但作為唔係好食得辣的我黎講係相當唔錯。之後,我地叫左個龍蝦湯底的火鍋,入面係原隻筷子咁長的龍蝦,相當震撼,個湯底好香好鮮貼。另外店員送上一個海鮮拼盤,有鮑魚、有象拔蚌仔,上檯時真係有D眼闊肚窄的感覺,後悔之前雞煲食大左。不得不提,我覺得海鮮配雞煲的湯其實都唔錯,呢個係我意料之外。

之後,我地叫左個龍蝦湯底的火鍋,入面係原隻筷子咁長的龍蝦
2017-02-04
慶祝紀念
團年飯
  • 龍蝦湯底
  • 鮑魚
2017-02-08 130 瀏覽
友人聚會想吃雞煲又想打邊爐,今天找來位於佐敦的同人鍋試試看,只需$288一位,同時左擁右抱雞煲及番茄龍蝦湯底邊爐,而且任飲任食。先來吃食雞煲,後打邊爐。雞煲香濃撲鼻,雞肉鮮嫩且滑。最特別是薯粉,將其放入雞煲煲底,吸收雞汁精華,彈牙口感一絕。雞鍋吃到尾聲,番茄龍蝦湯鍋來了。一打開見到原隻大龍蝦,番茄及龍蝦十分香,即可打邊爐! 我們點了海鮮拼盤島蠔、蜆、魷魚、海蝦、青口、花枝片等等食材新鮮肥美,超新鮮,只需快煮一至二分鐘,則可品嚐。而生菜及粟米加入番茄龍蝦湯底打邊爐很甜。

這間舖終於以貼地的模式運作,昔日所賣的食品是品質好,品質好自不然售價會是 《堅。離地》,但經過有些研究証明越有閒錢去使用的一群人是越不捨得使用一大筆金額去放在〖吃〗這方面。有次路過便看見店前的廣告,每位付出 $ 288 另加一 便可以 無限時 ( 限星期一至四 ) 任點任喝任吃雞煲、海鮮肥牛火鍋,沒有茶芥醬料收費,明碼實價 !全場滿人任喝的有他們自己煲的菊花蜜 及 罐裝汽水 ( Coca Cola 旗下 及 韓國品牌 )經過店員的解釋,其實會先上雞煲,雞煲有辣亦有不辣,吃完一煲再續吃多少煲也沒有問題,不過記著留肚吃餘下的火鍋,除了有一些限定的海鮮及安格斯牛肉是不可以續點以外 ( 續點便需額外以原價計算 ),其餘的火鍋生料都是任點任吃的。 此店沒有收取客人醬料費,如有需要 炸蒜、蒜蓉、蔥花、椒絲,將會以每碟 $ 10 的收取。 餐後甜品是每客一杯港產雪糕。雞煲是即點即炒,因此需時 20 分鐘更帶著 粗薯粉 及 炸響鈴 上檯。店員幫我們把粗薯粉放進雞煲裏吸醬汁,更叮囑我們只要把炸響鈴灼灼便取出來吃,我多口的向店員詢問雞煲是使用甚麼樣的雞種,他告訴我一煲運用了兩種雞 : 三黃 + 清遠。 奇
全場滿人
經過店員的解釋,其實會先上雞煲雞煲有辣亦有不辣,吃完一煲再續吃多少煲也沒有問題,不過記著留肚吃餘下的火鍋,除了有一些限定的海鮮及安格斯牛肉是不可以續點以外 ( 續點便需額外以原價計算 ),其餘的火鍋生料都是任點任吃的。

餐後甜品是每客一杯港產雪糕。
我多口的向店員詢問雞煲是使用甚麼樣的雞種,他告訴我一煲運用了兩種雞 : 三黃 + 清遠。 奇怪的是為甚麼雞煲裏的雞件是久煮也不柴不韌,吃著有雞味但不肥亦不膩。
小辣雞煲給我的第一口味道是有點甜,有點似冬蔭功的味道,但我問過店員,他說廚師是沒有加入任何冬蔭功材料,那種不會是嗆喉的味道,粗薯粉吸了這些醬汁也很好吃。
雞煲吃完便等火鍋湯底,可選 原隻龍蝦湯 或 花膠雞湯,我們選了後者。

湯㡳送上,店員強烈建議我們先喝湯後加雞湯再火鍋, 因為湯底也是熬出來的,煲內有數件厚花膠及紅蘿蔔,厚花膠要繼續煮才夠腍來吃。

花膠雞湯是黏黏的,豐富天然膠質全溶在湯裏,甜而好喝,滋補養顏。

火鍋生料隨後由店員自動送上,想再吃甚麼只需搖手向店員下單便行。

安格斯牛肉
肉質滑溜,肉味的香濃是明顯吃得出來。
優質蔬菜,菜葉厚而沒有損爛。
新鮮的海鮮拼盤,今回的鮮鮑魚及鮮蟶子是不設任吃。
連殼鮑魚是鮮活的,體型飽滿肉厚,灼過數秒鮮味彈牙。
廣島蠔的肉質飽滿,蠔味甘香甜美。
海蝦爽口清甜。
鮮蟶子鮮甜肥美。
多種少見少吃的丸款,當中包括綠茶及紫薯的水晶包,煙韌的葛粉外皮,綠茶加吉士,紫薯就是紫薯,兩款都是甜甜的。

任吃海鮮中還有帶子及蟹爪。
普通的肥牛也是任吃的,肥膏與牛肉皆各佔一半。

其實仍有不少生料是沒吃過,飽實在是飽!
港產雪糕有薑味,有蜜糖牛奶味,雪糕質地也算不錯。
真是只收加一服務費而沒有甚麼隱藏收費 !

味道 4.5

環境 3

服務 4

衛生 4

抵食 4.5
2017-02-07 136 瀏覽
之前打爐邊跟朋友傾開, 幾年前有一種火鍋配料叫水晶包, 當時我很喜歡吃, 但之後越來越少見, 近年更像消失了. 朋友說尖沙咀的同人鍋還有火鍋配料水晶包, 我二話不說便立刻相約.以往吃雞煲打邊爐, 總覺得吃完雞煲後加湯, 湯底會不夠味, 在同人鍋, 可先吃完雞煲, 再另選湯底打邊爐, 問題就解決了, 呵呵! 雞煲份量都幾多, 麻辣味香濃雞嫩滑, 還可加入薯粉, 薯粉軟腍入味!吃完雞煲稍作休息後, 侍應就送上湯底打邊爐. 湯底選了原隻龍蝦湯, 是真材實料原隻龍蝦蕃茄湯, 大大隻龍蝦鉗, 正! 可能湯底滾起太熱, 過左火喉令龍蝦肉較乾較鞋, 而龍蝦味亦已溶入湯底中!海鮮拼盤當中蟶子王及鮑魚仔軟彈鮮甜, 廣島蠔雪藏解凍時間不夠, 肉偏實但蠔味濃.水晶包有紫薯及緑茶兩款口味. 精瑩通透的水晶包, 軟彈圓滑, 紫薯及緑茶餡甜度剛剛好, 吸引左湯底的咸味, 咸咸地甜甜地又幾夾! 安格斯肥牛是限量供應只有一份, 添加要$48. 微微帶有牛香羶味, 脂肪不多肉不鞋, 略嫌偏薄以至口感不足!菜新鮮翠綠爽甜還有好多任食配料, 未能盡述...埋單$288一位, 無限時任食, 唔駛趕住食交枱, 慢慢品嚐同人兵暢
海鮮拼盤當中蟶子王及鮑魚仔軟彈鮮甜
, 廣島蠔雪藏解凍時間不夠, 肉偏實但蠔味濃.
菜新鮮翠綠爽甜
還有好多任食配料, 未能盡述...
埋單$288一位, 無限時任食, 唔駛趕住食交枱, 慢慢品嚐同人兵暢談, 食得滿足又舒服!
2017-01-12
2017-02-06 205 瀏覽
係就係海鮮任食,但一開始食雞煲時「自動波」上左一大盤打邊爐全盒(丸、餃、薯仔、番茄、蘿蔔、粟米、芝士腸等)。之後先上一盤海鮮(一人一隻無得任食嘅象拔蚌&活飽魚仔,可任食嘅蠔、尤魚、魚片、蜆)。其實去到lee 度,除非想做大嘥鬼,否則都飽左啦....288+10%重有小插曲,一坐低見到2 個promotion,1) FB 打卡+upload 相-----送白酒;2)做會員八折**但埋單時話佢地「無講過」即日可以完成入會程序,所以即日無得折lor ~ 咁如果我今日打卡,你又唔聽日先請我飲酒~
係就係海鮮任食

重有小插曲,一坐低見到2 個promotion,
1) FB 打卡+upload 相-----送白酒;
2)做會員八折

咁如果我今日打卡,你又唔聽日先請我飲酒~

任食雞煲+海鮮火鍋..lor
任食雞煲+海鮮火鍋..lor
海鮮
2017-02-06
2017-02-06 115 瀏覽
288位,包雞煲,火煱,汽水,未計加一,另外信用咭俾錢加3%,食店會按人數準備所有食物,基本上食完所有之後就可以叫自己想食既,以一個女仔計,係有空間食完再叫首先會按人數先上雞煲,雞肉夠嫩,朋友話洋葱同薯粉夠入味之後再換上火煱湯底,建議大家2位,4位甘去,因為3位都係送一隻龍蝦,隻龍蝦雖然細但係好多膏,另加每日5款海鮮,是日鮑魚仔好新鮮,扇貝算大隻,但蝦就係雪櫃出黎特別D丸仔,扮龍蝦丸既章魚丸,扮水晶包既綠茶/紫薯餡,台灣明太子魚旦。。
首先會按人數先上雞煲,雞肉夠嫩,朋友話洋葱同薯粉夠入味
2017-02-03
2017-02-05 157 瀏覽
星期五6pm我地一行6人黎到尖沙嘴既同人鍋我地係第一台客個場好大坐得好舒服少少都唔逼讚一黎到先上雞煲好大煲 份量夠雞非常入味有d麻辣 而d辣味係由雞內散發出最好既係雞件唔會切到碎濕濕 落埋紅薯粉吸汁 正雞煲係任食即係話可以一人食一個架😅😃再黎海鮮盤打邊爐係用另外一個煲所以湯底唔會油立立最怕個d食完雞倒d湯入去話雞煲湯底打邊爐勁油架大佬海鮮拼盤新鮮係按人頭計生蠔好juicy又大隻推介仲有一其他普通食材例如魚蛋,菜,肥牛咁不過食完雞煲已經飽左一半加埋海鮮拼盤都好full建議食多d海鮮因為真係好新鮮差d唔記得講個湯底,係亮點呀!!係龍蝦湯底係真龍蝦 無花無假龍蝦好多膏又有大舊肉不過影唔切已經比我食左😁😁
星期五6pm我地一行6人黎到尖沙嘴既同人鍋

生蠔好juicy

又大隻

推介

仲有一其他普通食材

例如魚蛋,菜,肥牛咁

不過食完雞煲已經飽左一半

加埋海鮮拼盤都好full

建議食多d海鮮

因為真係好新鮮

差d唔記得講個湯底,係亮點呀!!

係龍蝦湯底

係真龍蝦 無花無假

龍蝦好多膏

又有大舊肉

不過影唔切已經比我食左😁😁
隱居一段時間,只因工作太忙,但朋友係要見既!幾忙都要聯誼一下.  選址尖沙咀山林道同人鍋,方便其餘兩位朋友. 賣點是任飲任食,以已認知的價錢去吃,比逐碟逐碟收費的來得暢快!早早去到, 未到晚飯高峰時間, 正好給我把用餐環境影下來. 收費是星期日至四無限時任飲任食, 而星期五至六、公眾期前夕則限時2.5小時, 每位另加$10. 本身都算是食肉獸, 所以這裏有雞有肥牛, 已經好吸引. 飲品方面, 啤酒需額外收費, 但汽水則可任飲. 還有店家自家製的兩款涼茶, 朋友說菊花薑蜜及蜂蜜菊花露好合她口味, 少糖不死甜. 覺得這裏有點有趣, 店家一早已準備好基本的火鍋料, 所以第一輪是不需點菜, 例如海鮮拼盤已有五款: 魷魚、鮮鮑魚、海蝦、廣島蠔、鑽石蜆及象拔蚌. 每天供應7-10款, 見到餐牌上有蟶子、貴妃蚌及珊瑚蚌也可點. 微辣雞煲的辣度很適合我,可說是又愛又恨,雖然咀唇吃到微腫, 但濃濃的醬汁確實非常惹味.要吸汁, 怎少得響鈴! 可以說是火鍋配料最吸汁的一款, 外層微脆內軟, 3秒食得, 大愛這個雞煲. 美國肥牛呀! 送來時有點冰, 放一會兒就能夾起放進鍋. 脂肪比例不錯. 放進雞煲快灼兩分鐘
放進雞煲快灼兩分鐘, 粉嫩色剛熟最好吃, 肉味夠, 微辣雞煲汁就是無敵, 無論放甚麼材料去滾也好吃.
雞煲之外, 兩位以上就送原隻龍蝦湯底或花膠雞湯底, 看食評, 應該是花膠雞湯較隱陣, 所以就要了!  餃類、丸類放雞煲內滾, 回味無窮, 而海鮮拼盤留待以花膠雞湯滾應該較好, 能吃到海鮮的鮮味.
這份是火鍋基本材料, 丸類放鍋滾久久也可, 芝士丸、脆皮腸、牛丸都是我杯茶.
當晚吃到一款幾特別的水晶包, 以紫薯做餡, 外表晶瑩剔透, 好味!
海鮮類整體來說也不錯, 唯獨期待的海蝦蝦肉未夠實淨. 魷魚、鑽石蜆及鮑魚的質數沒投訴吧. 可惜鮑魚不能任食, 追加則需另收費. 沒所謂吧, 反正仍有很多選擇, 眼到鄰座吃到十時半, 仍不斷追加配料, 食力驚人.
題外話/補充資料: 真心覺得抵, 因為一個雞煲本身已夠大, 還可吃完再免費添加, 好適合食肉獸!
2017-01-31
  • 雞煲
  • 花膠雞湯
  • 鑽石蜆
  • 鮑魚
2017-02-04 145 瀏覽
天氣時冷時䁔,胃口都難以適應,都唔知食咩好?朋友好建議,火鍋是大伙兒聊天的好活動及沒時間限制,隨心所食,開心樂也!開業初期,我同朋友已到過這吃火鍋,當時,可能人手不足,等上食物或再落食物,總是追來追去,我們食得很慢,好似食來食去都唔飽的感覺,當初唔知道,雞煲是可以任食,我地只叫了一煲,份量都唔少,個味道不錯,使到我地好似食越肚餓咁。今次,我們醒目了,先來二個雞煲,一個唔辣,一個是中辣,但辣得好似大辣,食得很開心,上食物及安排都已有很大的改善。座位舒適寛敞。我喜歡食辣,但辣得很回味,大大件雞,配料食材十足,配另上一碗粉麵,隨你喜歡加入雞煲內,吸入醬汁,使麵條更有口感及味道。我地點了番茄龍蝦湯底,原隻龍蝦開邊,湯底鮮甜濃郁,蝦肉質爽口彈牙,啖啖蝦肉,美味!海鮮拼盤: 聖子、鮑魚、魷魚、海蝦、帶子、蟹鉗、生蠔。有三樣海鮮只是提供一次,因應當天的食材面選擇,其餘四款均可再落單任食。鮑魚、帶子、聖子鮮甜爽口彈牙。副食材,提供丸類、草姑、粟米、腸仔等,粟米超甜爽口,龍蝦丸彈牙鮮甜。安格斯肥牛,肥瘦均勻,肉質嫰滑可口。韮菜餃子、魚皮餃、水晶湯丸。韮菜餃子,大大隻,餡料十足,份量菜肉各佔一半,食落爽口
天氣時冷時䁔,胃口都難以適應,都唔知食咩好?

座位舒適寛敞。
鮑魚、帶子、聖子鮮甜爽口彈牙。
安格斯肥牛,肥瘦均勻,肉質嫰滑可口。
韮菜餃子、魚皮餃、水晶湯丸。
韮菜餃子,大大隻,餡料十足,份量菜肉各佔一半,食落爽口鮮甜,但就鹹左些。
水晶湯丸,用來做火鍋,是第一次咁食,味道又幾得意,鹹甜口味,帶出另一種味道,越食越喜愛。

2017-02-03 124 瀏覽
一個想食🐔煲。一個想食烚烚下。黎咗山林道嘅「同人鍋」張枱紙好吸👁。圖文並茂。一目了然。同人鍋以海鮮為主打。海鮮無限量供應。留意有---*---係非任食架。有時間可以申請「同人分享卡」。有著數咪執輸。開動喇。🐔煲辣度自由選擇。我地揀咗大辣辣到條👅嗌救命。湯底有花膠/龍蝦兩款。我們異口同聲地說龍蝦please 原隻龍蝦滾湯。落重本。忍唔住飲咗幾啖安格斯牛肉~一人三片有d唔夠喉。最衰唔係任食。散叫做緊優惠$48 買一送一。枱枱會送上海鮮拼盤~《日日唔同》有廣島蠔。鮑魚。蚌。大蜆。帶子。鯇🐟片。鮑魚。蚌好新鮮。放上枱仲郁下郁下。好生猛。廣島蠔蠔味重。大大粒好juicy 。枱抬仲送上丸類+蔬菜拼盤。份量都幾多。wow..見到都飽咗5成好彩每款一人一粒。廣島蠔真係頂呱呱。溶雪情況有待改善。抽風系統好好。無溜單情況。《同人鍋》又一🐔煲烚烚下之選。
一個想食🐔煲。一個想食烚烚下。黎咗山林道嘅「同人鍋」
張枱紙好吸👁。圖文並茂。一目了然。
同人鍋以海鮮為主打。
海鮮無限量供應。留意有---*---係非任食架。
有時間可以申請「同人分享卡」。有著數咪執輸。
開動喇。
🐔煲辣度自由選擇。我地揀咗大辣
辣到條👅嗌救命。
湯底有花膠/龍蝦兩款。我們異口同聲地說龍蝦please
原隻龍蝦滾湯。落重本。忍唔住飲咗幾啖
安格斯牛肉~

一人三片有d唔夠喉。最衰唔係任食。
散叫做緊優惠$48 買一送一。
枱枱會送上海鮮拼盤~《日日唔同》

廣島蠔蠔味重。大大粒好juicy 。
好彩每款一人一粒。
廣島蠔真係頂呱呱。溶雪情況有待改善。
抽風系統好好。無溜單情況。

《同人鍋》又一🐔煲烚烚下之選。
  • 廣島蠔
任飲任食火鍋似乎越來越普遍,二百多元就吃到海鮮及惹味雞煲海鮮肥牛火鍋,是挺划算的. 早前與朋友去到同人鍋,一邊吃火鍋,一邊天南地北,很開心!雞煲有分無辣、微辣、小辣及大辣,點了微辣,但按鍋內的紅椒數量估計,應該也超越我的接受範圍,加上這類鍋是越滾越辣,還是盡快把紅椒取出. 伴隨雞煲而來的是紅薯粉,店員幫忙放到雞煲內拌勻,不消一會滾起便可吃. 雖然辣,但依然嚐到雞件好滑,做這類鍋,以乾葱爆香雞件的步驟不能少,所以在煲內也找到乾葱等香料. 紅薯粉吸了雞煲精華,而且煙韌好味!若果雞煲吃完還未滿足,可請店員加雞件,是免費的!不過我們另有花膠雞湯火鍋要吃,所以我們只吃了一轉雞煲.  花膠鍋滾起,在未放任何火鍋料前先喝些少,好濃郁,像媽媽在家煲的花膠湯,而鍋內亦有幾件大花膠. 店鋪很貼心,第一輪火鍋料已預備好一份,有餃、丸、六款海鮮、牛肉及響鈴. 份量只按人數每人一件/粒/隻. 海鮮除了鮮鮑魚及象拔蚌沒有設免費追加,其餘的也可encore. 店員大致告訴我們每款海鮮的烹煮時間,嗯,美味與否就看我們了!建議先吃海鮮盤,才吃蔬菜及丸類.  只需滾1.5分鐘的象拔蚌,過火了...韌了...可惜!鮑魚在碟
鮑魚在碟上仍在蠕動,要我親手放下,實在是很殘忍...算吧!過去了..還是最好避免. 肉質軟滑,以花膠湯去滾,特別鮮味.

厚身的廣島蠔、爆水的蜆及彈牙魷魚,基本上不需沾任何醬汁已美味可口!
飲食習慣,喜歡吃蔬菜及海鮮類,特別要讚同人鍋的白蘿蔔及粟米好甜,曾聽說有朋友只會用來增加湯底甜味,但真的浪費,所以我會一併吃進肚!重點是材料仍然很甜.
不知菜肉餃是否自家製,皮薄餡多;早前做冬已吃過水晶包,我們當作是湯丸般. 今次放在花膠鍋內煮滾,令紫薯餡半咸半甜,有趣!
指定罐裝汽水、自家製菊花薑蜜及蜂蜜菊花露是任飲的. 兩款屬少甜系列,多喝兩杯也不怕糖份超標,而且菊花茶能降火. 每位入座時都有一隻吉杯, 可隨意斟. 至於被視為火鍋必備的啤酒則按瓶/罐收費.
2017-01-19
  • 雞煲